Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.554 din 18 decembrie 2003  pentru modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 497/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de functionare a aparatelor electrice si electronice din punct de vedere al compatibilitatii electromagnetice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.554 din 18 decembrie 2003 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 497/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de functionare a aparatelor electrice si electronice din punct de vedere al compatibilitatii electromagnetice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 17 din 9 ianuarie 2004
HOTĂ?RÂRE nr. 1.554 din 18 decembrie 2003
pentru modificarea şi completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 497/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata şi de funcţionare a aparatelor electrice şi electronice din punct de vedere al compatibilitatii electromagnetice
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 17 din 9 ianuarie 2004


În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 497/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata şi de funcţionare a aparatelor electrice şi electronice din punct de vedere al compatibilitatii electromagnetice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 329 din 15 mai 2003, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Partea introductivã a alineatului (1) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Se admite introducerea pe piata sau punerea în funcţiune numai a aparatelor care:"
2. Litera b) a alineatului (1) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"b) poarta marcajul european de conformitate CE. Elementele de identificare ale marcajului CE sunt prevãzute în anexa nr. 3 lit. A."
3. Alineatul (2) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Marcajul CE semnifica conformitatea cu toate prevederile prezentei hotãrâri şi se aplica de cãtre producãtor sau de reprezentantul sau autorizat stabilit în România ori într-un stat membru al Uniunii Europene, care are obligaţia de a supune aparatul urmãtoarelor proceduri:
a) în cazul aparatelor conforme integral cu standardele prevãzute la art. 4 alin. (1) se aplica procedura de evaluare a conformitatii prevãzutã în anexa nr. 4;
b) în cazul aparatelor la care producãtorul nu aplica sau aplica parţial standardele prevãzute la art. 4 alin. (1) ori în situaţia în care nu exista asemenea standarde se aplica procedura de evaluare a conformitatii prevãzutã în anexa nr. 5;
c) în cazul aparatelor pentru transmisii de radiocomunicatii se aplica procedura de evaluare a conformitatii prevãzutã în anexa nr. 6."
4. Alineatul (3) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Conformitatea aparatului cu cerinţele prezentei hotãrâri trebuie certificatã printr-o declaraţie de conformitate EC, conform procedurilor de evaluare a conformitatii specificate în anexele nr. 4, 5 sau 6, emisã de cãtre producãtor sau de reprezentantul sau autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, al cãrui conţinut este prezentat în anexa nr. 7."
5. Alineatul (1) al articolului 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Marcajul CE se aplica de cãtre producãtor sau de reprezentantul sau autorizat, stabilit în România ori într-un stat membru al Uniunii Europene, pe aparat sau pe ambalaj, pe instrucţiunile de exploatare ori pe certificatul de garanţie, dacã dimensiunile aparatului nu permit aplicarea acestuia în mod lizibil, vizibil şi de nesters."
6. Alineatul (2) al articolului 7 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În cazul în care aparatului îi sunt aplicabile şi alte reglementãri în vigoare care impun aplicarea marcajului CE, marcajul va trebui sa semnifice conformitatea cu prevederile tuturor acestor reglementãri."
7. Dupã alineatul (4) al articolului 7 se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Se interzice aplicarea pe aparat, pe ambalajul acestuia, pe instrucţiunile de exploatare ori pe certificatul de garanţie a oricãrui marcaj asemãnãtor cu marcajul de conformitate CE, care ar putea induce în eroare organele de control sau utilizatorii. Este admisã totuşi aplicarea altui marcaj pe aparat, pe ambalajul acestuia, pe instrucţiunile de exploatare sau pe certificatul de garanţie, cu condiţia ca vizibilitatea şi lizibilitatea marcajului CE sa nu fie diminuate."
8. Alineatul (2) al articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În România recunoaşterea şi desemnarea organismelor competente pentru evaluarea conformitatii cu principalele cerinţe de protecţie a aparatelor prevãzute la pct. 1 lit. b), e), g), i) şi 1) din anexa nr. 2 se face de cãtre Ministerul Economiei şi Comerţului pe baza criteriilor prevãzute în anexa nr. 1."
9. Alineatul (3) al articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Atunci când organismele recunoscute şi desemnate prevãzute la alin. (1) şi (2) nu mai îndeplinesc criteriile prevãzute în anexa nr. 1, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei şi Ministerul Economiei şi Comerţului trebuie sa retragã recunoaşterea şi desemnarea şi sa informeze imediat Comisia Europeanã şi statele membre ale Uniunii Europene."
10. Alineatul (1) al articolului 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Pana la data intrãrii în vigoare a Protocolului al Acordul european privind evaluarea conformitatii şi acceptarea produselor industriale dintre România şi Uniunea Europeanã, denumit în continuare PECA, se admite introducerea pe piata şi a aparatelor cu marcajul naţional de conformitate CS, aplicat conform prevederilor art. 17."
11. Alineatul (1) al articolului 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) În situaţia în care evaluarea conformitatii aparatelor destinate pieţei naţionale se realizeazã de cãtre organismele prevãzute la art. 15 alin. (1), producãtorul sau reprezentantul sau autorizat stabilit în România trebuie sa aplice marcajul naţional de conformitate CS. Elementele de identificare ale marcajului CS sunt prevãzute în anexa nr. 3 lit. B."
12. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - În situaţia în care aparatelor le sunt aplicabile şi alte reglementãri care prevãd aplicarea marcajului CS, marcajul trebuie sa semnifice conformitatea aparatelor cu prevederile tuturor acestor reglementãri."
13. Alineatul (1) al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - (1) Responsabilitãţile referitoare la introducerea pe piata a aparatelor cu marcaj CS ale producãtorului, reprezentantului sau autorizat stabilit în România şi ale persoanei responsabile cu introducerea pe piata sau cu punerea în funcţiune sunt aceleaşi cu cele prevãzute de prezenta hotãrâre pentru aparatele cu marcaj CE."
14. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - Începând cu data aderãrii la Uniunea Europeanã vor fi admise la comercializare numai aparatele care poarta marcajul CE."
15. Alineatul (1) al articolului 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - (1) Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia prevederilor art. 4 alin. (3) şi (4) şi ale art. 13 alin. (3), care intra în vigoare la data aderãrii la Uniunea Europeanã."
16. Alineatul (2) al articolului 21 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prevederile art. 5 alin. (4), (5) şi (6), art. 9 alin. (2) şi ale art. 10 alin. (3) se aplica de la data intrãrii în vigoare a PECA."
17. Dupã articolul 21 se introduce un nou articol, articolul 22, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - Prezenta hotãrâre transpune Directiva Consiliului 89/336/EEC privind armonizarea legislativã a statelor membre referitoare la compatibilitatea electromagnetica, amendata de directivele Consiliului 91/263/EEC , 92/31/EEC şi 93/68/EEC ."
18. Anexa nr. 4 va avea urmãtorul cuprins:

"PROCEDURA DE EVALUARE A CONFORMITATII
(controlul intern al producţiei)
1. În cazul aparatelor pentru care producãtorul a aplicat standardele conform art. 4 alin. (1) din prezenta hotãrâre, conformitatea aparatului cu cerinţele prezentei hotãrâri trebuie certificatã printr-o declaraţie de conformitate EC emisã de producãtor sau de reprezentantul sau autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene.
2. Declaraţia de conformitate EC trebuie ţinuta la dispoziţia organelor de control minimum 10 ani de la data fabricãrii ultimului aparat.
3. Atunci când producãtorul sau reprezentantul sau autorizat nu este stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, obligaţia de a pãstra declaraţia de conformitate EC revine persoanei responsabile cu introducerea pe piata a aparatului."
19. Anexa nr. 5 va avea urmãtorul cuprins:

"PROCEDURA DE EVALUARE A CONFORMITATII
(controlul intern al producţiei cu raport tehnic sau certificat
eliberat de un organism competent)

1. În cazul aparatelor pentru care producãtorul nu a aplicat sau a aplicat parţial standardele prevãzute la art. 4 alin. (1) din prezenta hotãrâre ori în situaţia în care nu exista asemenea standarde, producãtorul sau reprezentantul sau autorizat, stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, trebuie sa ţinã la dispoziţia organelor de control, atunci când aparatul este introdus pe piata, un dosar tehnic.
2. Dosarul tehnic trebuie sa conţinã urmãtoarele elemente:
a) descrierea aparatului;
b) procedurile utilizate pentru asigurarea conformitatii aparatului cu cerinţele de protecţie prevãzute la art. 3 din prezenta hotãrâre;
c) un raport tehnic sau un certificat eliberat de un organism competent.
3. Dosarul tehnic trebuie ţinut la dispoziţia organelor de control minimum 10 ani de la data fabricãrii ultimului aparat.
4. Atunci când producãtorul sau reprezentantul sau autorizat nu este stabilit în România ori într-un stat membru al Uniunii Europene, obligaţia de a pãstra dosarul tehnic la dispoziţia organelor de control revine persoanei responsabile cu introducerea pe piata a aparatului.
5. Conformitatea aparatului cu documentele prezentate în dosarul tehnic trebuie certificatã conform procedurii prevãzute în anexa nr. 4. Se presupune ca aparatele îndeplinesc cerinţele de protecţie prevãzute în art. 3 din prezenta hotãrâre dacã respecta prevederile din prezenta anexa."
20. Anexa nr. 6 va avea urmãtorul cuprins:

"PROCEDURA DE EVALUARE A CONFORMITATII
(examinare CE de tip)
1. Conformitatea aparatului pentru transmisii de radiocomunicatii cu prevederile prezentei hotãrâri trebuie sa fie certificatã conform procedurii prevãzute în anexa nr. 4, dupã obţinerea de cãtre producãtorul sau reprezentantul sau autorizat, stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, a unui certificat de examinare CE de tip privind acest tip de aparat, emis de unul dintre organismele notificate prevãzute la art. 5 alin. (6) din prezenta hotãrâre.
2. Aceasta prevedere nu se aplica aparatelor menţionate la pct. 1, care sunt destinate şi utilizate exclusiv de radioamatori, în sensul art. 1 alin. (3) din prezenta hotãrâre."
21. Anexa nr. 7 va avea urmãtorul cuprins:

"DECLARAŢIA DE CONFORMITATE EC
Declaraţia de conformitate EC trebuie sa conţinã urmãtoarele elemente:
a) descrierea aparatului la care se referã;
b) referirea la specificaţiile în baza cãrora este declarata conformitatea şi, acolo unde este cazul, la mãsurile naţionale implementate în scopul asigurãrii conformitatii aparatului cu prevederile prezentei hotãrâri;
c) identificarea semnatarului împuternicit sa angajeze producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia;
d) dacã este cazul, referinte privitoare la certificatele de examinare CE de tip eliberate de un organism notificat."
ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 497/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata şi de funcţionare a aparatelor electrice şi electronice din punct de vedere al compatibilitatii electromagnetice, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul economiei şi comerţului,
Dan Ioan Popescu

Ministrul comunicaţiilor
şi tehnologiei informatiei,
Dan Nica

Bucureşti, 18 decembrie 2003.
Nr. 1.554.

────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016