Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.553 din 18 decembrie 2003  privind reevaluarea imobilizarilor corporale si stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.553 din 18 decembrie 2003 privind reevaluarea imobilizarilor corporale si stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 21 din 12 ianuarie 2004

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al art. 3 alin. 2 lit. a) şi al <>art. 10 lit. a) din Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Societãţile comerciale, indiferent de forma de proprietate, regiile autonome, societãţile şi companiile naţionale, institutele de cercetare şi celelalte categorii de agenţi economici pot proceda la reevaluarea imobilizãrilor corporale aflate în patrimoniul lor la data de 31 decembrie 2003, astfel încât rezultatul reevaluãrii sã fie cuprins în situaţiile financiare ale anului 2003.
(2) Reevaluarea imobilizãrilor corporale se efectueazã în vederea determinãrii valorii juste a acestora, ţinându-se seama de inflaţie, utilitatea bunului, starea acestuia şi de preţul pieţei, atunci când valoarea contabilã diferã semnificativ de valoarea justã.
(3) Imobilizãrile corporale existente în patrimoniul persoanelor juridice prevãzute la alin. (1) se pot reevalua în baza ratei inflaţiei comunicate de Institutul Naţional de Statisticã pentru luna decembrie 2003.
(4) Valoarea reevaluatã a imobilizãrilor corporale se coreleazã cu utilitatea şi cu valoarea de piaţã a bunurilor respective.
(5) Nu sunt supuse reevaluãrii imobilizãrile corporale trecute în conservare, precum şi cele care au ieşit din patrimoniul agenţilor economici între data de 1 ianuarie 2004 şi data aprobãrii situaţiilor financiare ale anului 2003.
(6) Agenţii economici care se aflã în procedurã de dizolvare sau de lichidare administrativã conform <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau în procedurã de lichidare judiciarã conform <>Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizãrii judiciare şi a falimentului, republicatã, cu modificãrile ulterioare, nu vor proceda la reevaluarea imobilizãrilor corporale prevãzute la alin. (1).
ART. 2
Reevaluarea imobilizãrilor corporale se efectueazã în conformitate cu Normele privind reevaluarea imobilizãrilor corporale, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 3
La terminarea acţiunii de reevaluare, rezultatele acesteia se aprobã de adunarea generalã a acţionarilor sau asociaţilor, respectiv de consiliul de administraţie în cazul regiilor autonome, şi se reflectã în situaţiile financiare încheiate la data de 31 decembrie 2003, potrivit reglementãrilor contabile aplicabile.
ART. 4
Valorile reevaluate ale imobilizãrilor corporale supuse reevaluãrii devin valori amortizabile în condiţiile legislaţiei aplicabile la data reevaluãrii, respectiv la data de 31 decembrie 2003.
ART. 5
Prevederile prezentei hotãrâri se pot aplica şi pentru imobilizãrile corporale deţinute de cãtre persoanele fizice autorizate şi asociaţiile fãrã personalitate juridicã care desfãşoarã activitãţi în scopul realizãrii de venituri şi care, potrivit legii, conduc evidenţa în partidã simplã.
ART. 6
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2004 valoarea de intrare a mijloacelor fixe, stabilitã în condiţiile <>art. 3 alin. 2 lit. a) din Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este de 15.000.000 lei.
(2) Valoarea neamortizatã a mijloacelor fixe cu valoarea de intrare cuprinsã între 8.000.000 lei şi 15.000.000 lei, existente în patrimoniul agenţilor economici la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, se va recupera conform prevederilor legale în vigoare.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplicã în mod corespunzãtor şi instituţiilor publice şi persoanelor juridice fãrã scop patrimonial.
ART. 7
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 403/2000 privind reevaluarea imobilizãrilor corporale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 252 din 7 iunie 2000, cu modificãrile ulterioare, şi <>Hotãrârea Guvernului nr. 424/2001 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 228 din 4 mai 2001.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu

Bucureşti, 18 decembrie 2003.
Nr. 1.553.

ANEXĂ

NORME
privind reevaluarea imobilizãrilor corporale

ART. 1
(1) Prin operaţiunea de reevaluare se realizeazã actualizarea valorii imobilizãrilor corporale existente în patrimoniul persoanelor juridice prevãzute la art. 1 din hotãrâre la data de 31 decembrie 2003.
(2) Pentru realizarea reevaluãrii persoanele juridice prevãzute la art. 1 din hotãrâre vor proceda la efectuarea inventarierii imobilizãrilor respective în conformitate cu prevederile Normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii patrimoniului, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 2.388/1995 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 292 din 18 decembrie 1995.
(3) Reevaluarea imobilizãrilor corporale se efectueazã, de regulã, de evaluatori autorizaţi.
(4) În cazul reevaluãrii efectuate de specialişti din cadrul persoanelor juridice prevãzute la art. 1 din hotãrâre, componenţa comisiilor de reevaluare va fi astfel stabilitã încât sã asigure un numãr corespunzãtor de cadre cu pregãtire tehnicã în domeniu, care sã poatã aprecia starea acestora, respectiv gradul de uzurã fizicã şi moralã a bunurilor inventariate supuse reevaluãrii, utilitatea sau valoarea de piaţã, dupã caz.
ART. 2
(1) Se supun reevaluãrii imobilizãrile corporale existente în patrimoniul persoanelor juridice şi evidenţiate în balanţa contabilã întocmitã la data de 31 decembrie 2003, dupã cum urmeazã:
a) imobilizãrile corporale aflate în patrimoniu, astfel: terenuri; construcţii; echipamente tehnologice (maşini, utilaje şi instalaţii de lucru); aparate şi instalaţii de mãsurare, control şi reglare; mijloace de transport; animale şi plantaţii; mobilier, aparaturã biroticã, echipamente de protecţie a valorilor umane şi materiale şi alte active corporale;
b) imobilizãrile corporale date în locaţie de gestiune, concesiune sau închiriate, dupã caz, şi cele date în folosinţã asocierilor în participaţiune, conform contractelor încheiate, se reevalueazã de cãtre persoanele juridice care le au evidenţiate în patrimoniu;
c) investiţiile efectuate la imobilizãrile corporale luate în concesiune, cu chirie sau în locaţie de gestiune se supun reevaluãrii de cãtre persoanele juridice care le-au efectuat şi care le-au înregistrat în contabilitate;
d) capacitãţile puse în funcţiune parţial, de natura imobilizãrilor corporale pentru care nu s-au întocmit formele de înregistrare ca imobilizãri corporale;
e) imobilizãrile corporale la care în perioada 1 aprilie 1994 - 31 decembrie 2003 s-au efectuat lucrãri de modernizare care au majorat valoarea de înregistrare a acestor imobilizãri corporale. Pentru aceste active reevaluarea se efectueazã separat pentru valorile reprezentând modernizãri, prin aplicarea ratei inflaţiei corespunzãtoare perioadei scurse dupã efectuarea modernizãrii;
f) imobilizãrile corporale predate în sistem de leasing se reevalueazã de persoanele juridice care le au evidenţiate în patrimoniu, avându-se în vedere valoarea prevãzutã în contractul încheiat între pãrţi;
g) imobilizãrile corporale aflate la sucursale, filiale şi la subunitãţile din strãinãtate se reevalueazã de cãtre agenţii economici din ţarã, în cazul în care sunt înregistrate în patrimoniul acestora;
h) bunurile amortizabile, respectiv imobilizãrile corporale, înregistrate în Registrul-inventar, în cazul persoanelor fizice autorizate care desfãşoarã activitãţi independente.
(2) Nu sunt supuse reevaluãrii:
a) imobilizãrile corporale a cãror valoare de intrare a fost recuperatã integral pe calea amortizãrii la data de 31 decembrie 2003;
b) imobilizãrile corporale trecute în conservare;
c) imobilizãrile corporale aparţinând patrimoniului public, înscrise în activul bilanţului la agenţii economici prevãzuţi la art. 1 din hotãrâre;
d) imobilizãrile corporale în curs;
e) imobilizãrile corporale evidenţiate în conturi în afara bilanţului;
f) imobilizãrile corporale care au ieşit din patrimoniul agenţilor economici între data de 1 ianuarie 2004 şi data aprobãrii situaţiilor financiare ale anului 2003.
ART. 3
(1) Pentru efectuarea reevaluãrii imobilizãrilor corporale se va stabili valoarea rãmasã, actualizatã la data de 31 decembrie 2003, avându-se în vedere:
a) valoarea de intrare a imobilizãrilor corporale supuse reevaluãrii, evidenţiatã în contabilitate;
b) amortizarea calculatã pânã la data de 31 decembrie 2003, evidenţiatã în contabilitate în creditul contului 281 "Amortizãri privind imobilizãrile corporale" şi în debitul contului 8045 "Amortizarea aferentã gradului de neutilizare a mijloacelor fixe";
c) amortizarea aferentã imobilizãrilor corporale pentru care s-au obţinut scutiri totale sau pentru o perioadã limitatã la calculul amortizãrii, potrivit <>art. 16 din Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) rata inflaţiei comunicatã de Institutul Naţional de Statisticã pentru intervalul cuprins între:
- data înregistrãrii în evidenţa contabilã a imobilizãrilor corporale care nu au fost reevaluate şi luna decembrie 2003; sau
- data ultimei reevaluãri înregistrate în evidenţa contabilã pentru imobilizãrile corporale care au fost reevaluate şi luna decembrie 2003.
(2) În cazul reevaluãrii efectuate de specialişti din cadrul persoanelor juridice prevãzute la art. 1 din hotãrâre, comisiile de reevaluare constituite vor analiza diferenţele rezultate din reevaluare şi valorile actualizate ale imobilizãrilor corporale reevaluate în corelaţie cu utilitatea bunurilor respective şi cu valoarea de piaţã, iar în cazurile în care se vor constata supraevaluãri sau subevaluãri ale valorii acestora, ele vor fi eliminate. La stabilirea utilitãţii bunurilor se va avea în vedere ca în exerciţiile financiare viitoare, pentru imobilizãrile corporale respective, sã existe o încãrcare corespunzãtoare cu comenzi şi contracte, astfel încât prin vânzarea producţiei realizate sã se asigure recuperarea plusului de amortizare generat de reevaluare, sau posibilitatea de a fi închiriate terţilor.

───────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016