Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.550 din 23 septembrie 2004  privind efectuarea operatiunilor de evaluare in vederea recalcularii pensiilor din sistemul public, stabilite in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, in conformitate cu principiile   Legii nr. 19/2000     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.550 din 23 septembrie 2004 privind efectuarea operatiunilor de evaluare in vederea recalcularii pensiilor din sistemul public, stabilite in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, in conformitate cu principiile Legii nr. 19/2000

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 897 din 1 octombrie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţie, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Începând cu data de 1 octombrie 2004 pensiile din sistemul public, stabilite în fostul sistem al asigurãrilor sociale de stat potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, vor fi evaluate în vederea recalculãrii în conformitate cu principiile <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
(1) Evaluarea se va efectua prin determinarea punctajului mediu anual aferent fiecãrei pensii aflate în platã sau cuvenite, în conformitate cu prevederile legale.
(2) Evaluarea prevãzutã la alin. (1) se va realiza în funcţie de anul înscrierii la pensie, începând cu cele mai vechi dosare aflate în platã.
ART. 3
Metodologia de efectuare a evaluãrii prevãzute la art. 1 este cuprinsã în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 4
Pe durata derulãrii procesului de evaluare şi recalculare a pensiilor se autorizeazã redistribuirea, în condiţiile legii, a unui numãr de posturi pentru casele teritoriale de pensii de la instituţiile aflate în subordonarea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, precum şi contractarea unor servicii ce urmeazã a fi prestate de cãtre institutele naţionale de cercetare aflate în coordonarea acestui minister.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:


────────────────

Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Dan Mircea Popescu

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Bucureşti, 23 septembrie 2004.
Nr. 1.550.

ANEXĂ

NORME METODOLOGICE
de evaluare a pensiilor din sistemul public, stabilite în fostul sistem al asigurãrilor sociale de stat potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în vederea recalculãrii în conformitate cu principiile <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare

ART. 1
(1) Evaluarea pensiilor din sistemul public, stabilite în fostul sistem al asigurãrilor sociale de stat potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, se efectueazã pe baza prevederilor <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Prezentele norme metodologice reglementeazã modalitãţile de rezolvare unitarã a problemelor care apar ca urmare a unor interpretãri diferite ale prevederilor legale, generate de evoluţia în timp a legislaţiei de pensii.
ART. 2
(1) Stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual reprezintã vechimea integralã în muncã prevãzutã de legislaţia în vigoare la data deschiderii dreptului la pensia de care persoana beneficiazã sau care i se cuvine la data începerii operaţiunilor de evaluare.
(2) Pentru persoanele ale cãror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 iulie 1977, data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 3/1977 privind pensiile de asigurãri sociale de stat şi asistenţa socialã, stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru toate categoriile de pensii va fi de 20 de ani pentru femei şi de 25 de ani pentru bãrbaţi.
(3) Pentru persoanele ale cãror drepturi de pensie s-au deschis în intervalul 1 iulie 1977 - 31 martie 2001, stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual va fi cel reglementat de <>Legea nr. 3/1977 .
(4) Pentru persoanele beneficiare de pensii stabilite în condiţii prevãzute de acte normative cu caracter special, stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual este vechimea în muncã necesarã deschiderii dreptului de pensie prevãzutã de aceste acte normative.
ART. 3
Prin data deschiderii dreptului la pensie se înţelege data la care persoana în cauzã a fost înscrisã la categoria de pensie de care beneficiazã sau care i se cuvine la data începerii operaţiunilor de evaluare.
ART. 4
Condiţiile necesare deschiderii dreptului la pensia de care persoana beneficiazã sau i se cuvine, la data începerii operaţiunilor de evaluare, se considerã îndeplinite.
ART. 5
Pentru pensiile provenite din fostul sistem al asigurãrilor sociale de stat, care au suferit schimbãri ale categoriei de pensie dupã data de 1 aprilie 2001, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu se vor efectua operaţiunile de evaluare.
ART. 6
Determinarea punctajului mediu anual se face pe baza datelor din documentaţia de pensionare aflatã în pãstrarea casei teritoriale de pensii.
ART. 7
(1) În situaţia în care în documentaţia de pensionare sunt înscrise perioade care constituie vechime în muncã, fãrã însã a exista şi date referitoare la salariile avute de persoana în cauzã în perioadele respective, casele teritoriale de pensii vor comunica în scris pensionarului datele care lipsesc, în vederea completãrii acestora.
(2) În situaţia în care, în termen de 30 de zile de la comunicare, pensionarul nu prezintã acte prin care sã dovedeascã salariile avute în perioadele în care documentaţia existentã la casele teritoriale de pensii nu conţine informaţiile necesare, la determinarea punctajului mediu anual se vor utiliza salariile minime pe ţarã, brute sau nete, dupã caz, prevãzute pentru acele perioade la art. 164 şi în anexa nr. 7 la <>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 8
(1) În situaţia în care documentaţia de pensie nu se mai aflã în pãstrarea casei teritoriale de pensii care efectueazã plata pensiei, casa teritorialã de pensii va comunica aceastã situaţie, în scris, pensionarului, în vederea completãrii documentaţiei necesare.
(2) Dacã, în termen de 30 de zile de la comunicare, pensionarul nu prezintã acte prin care sã dovedeascã elementele necesare evaluãrii, aceasta se va face pe baza datelor din fişa de evidenţã a drepturilor bãneşti ale pensionarului. În acest caz, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeazã salariile minime pe ţarã, brute sau nete, dupã caz, dintr-o perioadã premergãtoare înscrierii la pensie, egalã cu vechimea în muncã înscrisã în fişa respectivã.
ART. 9
(1) În situaţiile în care în pãstrarea caselor teritoriale de pensii nu se aflã nici fişa de evidenţã a drepturilor bãneşti ale pensionarului sau aceasta nu conţine elementele necesare evaluãrii, casa teritorialã de pensii va comunica aceastã situaţie, în scris, pensionarului, în vederea reconstituirii documentaţiei necesare.
(2) Prezentarea actelor doveditoare necesare reconstituirii documentaţiei de pensii intrã în sarcina pensionarilor în cauzã.
ART. 10
(1) În situaţia pensiilor stabilite prin acte normative individuale pânã la data de 22 decembrie 1989, ale cãror documentaţii de pensionare nu conţin date referitoare la vechimea în muncã sau din care rezultã o vechime în muncã mai micã decât vechimea minimã prevãzutã de legea în vigoare la data deschiderii dreptului la pensie, condiţiile de pensionare se considerã îndeplinite, la nivelul vechimii minime necesare prevãzute de legea în vigoare la data deschiderii dreptului la pensie, cu menţinerea în platã a pensiilor în cauzã, fãrã a se efectua determinarea punctajului mediu anual.
(2) În cazul în care din documentaţiile de pensionare rezultã o vechime în muncã egalã sau mai mare decât vechimea în muncã minimã necesarã, prevãzutã de legea în vigoare de la data deschiderii dreptului la pensie, punctajul mediu anual se determinã utilizându-se salariile rezultate din documentaţia de pensionare sau, în lipsa acestora, salariile minime pe ţarã, brute ori nete, dupã caz, din perioada în care a fost realizatã vechimea în muncã.
(3) În situaţia în care nu este precizatã perioada în care a fost realizatã vechimea în muncã, se utilizeazã salariile minime pe ţarã, brute sau nete, dupã caz, dintr-o perioadã premergãtoare deschiderii dreptului la pensie egalã cu vechimea în muncã rezultatã din documentaţia de pensionare.
ART. 11
Pentru pensiile de urmaş stabilite în conformitate cu prevederile <>Decretului-lege nr. 98/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din transporturile pe calea feratã, cu modificãrile ulterioare, punctajul mediu anual se determinã cu aplicarea prevederilor <>art. 71 din Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 12
În situaţia pensiilor la stabilirea cãrora au fost utilizate perioade de vechime în muncã realizate atât în fostul sistem al asigurãrilor sociale de stat, cât şi în alte sisteme de asigurãri sociale, neintegrate în sistemul asigurãrilor sociale de stat, cu excepţia sistemului pensiilor militare, punctajul mediu anual se determinã doar pentru perioadele care au constituit vechime în muncã în fostul sistem al asigurãrilor sociale de stat.
ART. 13
Pentru pensiile stabilite în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 2/1995 privind pensionarea anticipatã, în cazul în care la data începerii operaţiunilor de evaluare nu au fost îndeplinite condiţiile pentru eliminarea diminuãrii pensiei, cuantumului pensiei stabilite în baza punctajului mediu anual determinat potrivit prezentelor norme metodologice i se aplicã procentul de diminuare din momentul stabilirii iniţiale.
ART. 14
Pentru persoanele care beneficiazã din sistemul public numai de o pensie provenitã dintr-o pensie suplimentarã stabilitã în baza legislaţiei de pensii anterioare datei de 1 aprilie 2001, punctajul mediu anual se determinã prin raportarea numãrului de puncte aferent creşterii care se acordã punctajului anual potrivit prevederilor <>art. 165 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la vechimea integralã în muncã prevãzutã de legea în vigoare la data deschiderii dreptului la pensie.
ART. 15
(1) În situaţiile în care, la stabilirea pensiilor provenite din fostul sistem al asigurãrilor sociale de stat, au fost valorificate şi perioade de vechime în serviciu realizate în sistemul pensiilor militare, la determinarea punctajului mediu anual aferent acestor perioade se utilizeazã solda de grad, solda de funcţie, precum şi alte sporuri şi indemnizaţii pentru care se achita contribuţia la pensia suplimentarã şi care intrau în baza de calcul a pensiei, conform legislaţiei în vigoare la acea datã, dovedite cu acte eliberate de organele abilitate.
(2) În lipsa prezentãrii unor astfel de dovezi, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeazã salariile minime pe ţarã, brute sau nete, dupã caz.
ART. 16
(1) În situaţia în care o persoanã beneficiazã de aceeaşi categorie de pensii, atât din fostul sistem de asigurãri sociale de stat, cât şi din fostul sistem de asigurãri sociale al agricultorilor, pentru determinarea punctajului mediu anual se iau în calcul atât vechimea în muncã, cât şi durata de asigurare realizatã în fostul sistem de pensii pentru agricultori.
(2) În situaţia în care o persoanã beneficiazã de categorii diferite de pensii, una din fostul sistem de asigurãri sociale de stat şi alta din fostul sistem de asigurãri sociale al agricultorilor, operaţiunea de evaluare se efectueazã numai pentru pensia stabilitã în fostul sistem de asigurãri sociale de stat.
(3) Pentru perioadele de activitate realizate în fostul sistem de asigurãri sociale al agricultorilor, determinarea punctajului mediu anual se face cu respectarea prevederilor <>art. 162 din Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 17
În situaţia pensiilor de invaliditate, data încadrãrii în grad de invaliditate, pentru determinarea stagiului potenţial acordat, este consideratã data începerii operaţiunii de evaluare a pensiilor, iar stagiul complet de cotizare este cel prevãzut în anexa nr. 3 la <>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în raport de data naşterii.
ART. 18
(1) Dacã din documentaţia de pensionare rezultã perioade de vechime în muncã exprimate în sãptãmâni de cotizare, ca urmare a achitãrii contribuţiei cãtre fostele case de asigurãri sociale, aceste perioade se vor transforma în stagiu de cotizare exprimat în ani şi luni de cotizare.
(2) În acest caz, pentru determinarea punctajului mediu anual se vor utiliza salariile minime pe ţarã, brute sau nete, dupã caz, din perioadele respective.
(3) Dacã din documentaţiile de pensionare nu rezultã localizarea sãptãmânilor de cotizare în cadrul anului, acestea vor fi plasate imediat dupã data de 1 aprilie a anului respectiv.
ART. 19
Dacã, dupã determinarea punctajului mediu anual în condiţiile prevãzute de prezentele norme metodologice, pensionarul prezintã acte doveditoare, întocmite conform prevederilor legale în vigoare, din care rezultã stagii suplimentare, salarii sau sporuri care, potrivit prevederilor <>Legii nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sunt avute în vedere la calculul punctajului mediu anual, acesta se reevalueazã la cerere.
ART. 20
(1) În termen de 15 zile de la efectuarea evaluãrii, casa teritorialã de pensii are obligaţia sã comunice pensionarului buletinul de calcul cuprinzând punctajul mediu anual stabilit conform prevederilor <>Legii nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale prezentelor norme metodologice, precum şi elementele care au stat la baza stabilirii acestuia.
(2) Formatul şi conţinutul buletinului de calcul se aprobã prin ordin al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

__________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016