Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.549 din 18 decembrie 2002  privind stabilirea cerintelor de eficienta energetica pentru introducerea pe piata a balasturilor pentru sursele de iluminat fluorescent    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.549 din 18 decembrie 2002 privind stabilirea cerintelor de eficienta energetica pentru introducerea pe piata a balasturilor pentru sursele de iluminat fluorescent

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 20 din 15 ianuarie 2003

În temeiul art. 107 din Constituţie, al <>art. 9 alin. (1) din Legea nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, republicatã, al <>art. 5 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, precum şi al art. 69, 70 şi 79 din Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunitatile Europene şi statele membre ale acestora, pe de alta parte, semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, ratificat prin <>Legea nr. 20/1993 ,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Prezenta hotãrâre stabileşte cerinţele de eficienta energetica pentru introducerea pe piata a balasturilor pentru sursele de iluminat fluorescent.
(2) Sunt supuse prevederilor prezentei hotãrâri balasturile pentru sursele de iluminat fluorescent, alimentate de la reţeaua de distribuţie a energiei electrice de joasa tensiune, definite conform pct. 3.4 din standardul SR EN 50294/2001 "Metoda de mãsurare a puterii totale a circuitelor balast/lampa", denumite în continuare balasturi.
(3) Balasturile se clasifica pe categoriile prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 2
Se excepteazã de la prevederile prezentei hotãrâri urmãtoarele:
a) balasturile integrate în lampi;
b) balasturile proiectate special pentru corpurile de iluminat montate în mobilier şi care formeazã o parte neinlocuibila a corpurilor de iluminat care nu poate fi testata separat de acestea;
c) balasturile pentru export, în afarã teritoriului Uniunii Europene, separate sau încorporate în corpuri de iluminat.
ART. 3
(1) Se admite introducerea pe piata numai a balasturilor, separate sau încorporate în corpuri de iluminat, care:
a) au consumul de putere, determinat în conformitate cu prevederile standardului SR EN 50294/2001 "Metoda de mãsurare a puterii totale a circuitelor balast/lampa", mai mic sau egal cu puterea maxima absorbitã de ansamblul lampa-balast, asa cum este definitã în anexele nr. 1, 2 şi 3, pentru fiecare categorie de balast;
b) au aplicat marcajul naţional de conformitate CS sau marcajul european de conformitate CE aplicat de un producãtor dintr-un stat membru al Uniunii Europene, care atesta conformitatea balasturilor cu prevederile prezentei hotãrâri. Elementele de identificare a marcajelor sunt prezentate în anexele nr. 2 şi 3 la <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor.
(2) Începând cu data de 30 septembrie 2006 se admite introducerea pe piata a balasturilor, separate sau încorporate în corpuri de iluminat, numai dacã puterea maxima absorbitã de ansamblul lampa-balast este conformã cu prevederile anexei nr. 4.
ART. 4
(1) Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România, este responsabil pentru introducerea pe piata a balasturilor, separate sau încorporate în corpuri de iluminat, corespunzãtor cerinţelor prevãzute la art. 3.
(2) În cazul în care nici producãtorul, nici reprezentantul sau autorizat nu au sediul în România, responsabilitatea pentru introducerea pe piata a balasturilor, separate sau încorporate în corpuri de iluminat, corespunzãtor cerinţelor prevãzute la art. 3, revine importatorului.
ART. 5
Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România, aplica marcajul CS atunci când sunt respectate cerinţele prevãzute la art. 3, evaluate conform procedurii de evaluare a conformitatii, Modulul A, prevãzutã în <>Hotãrârea Guvernului nr. 71/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea procedurilor ce se utilizeazã în procesul de evaluare a conformitatii produselor din domeniile reglementate, prevãzute în <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, şi a regulilor de aplicare şi utilizare a marcajului naţional de conformitate CS.
ART. 6
Aplicarea marcajului CS sau CE pe balasturi şi pe ambalajele acestora se face în mod vizibil, lizibil şi durabil. Când balasturile sunt introduse pe piata în corpuri de iluminat, marcajul CS sau CE se aplica pe acestea şi pe ambalajele acestora.
ART. 7
(1) Pentru balasturile introduse pe piata cu marcaj CS sau CE producãtorul sau reprezentantul sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România, are obligaţia sa întocmeascã şi sa detina timp de 3 ani de la data ultimei fabricatii a acestora documentaţia tehnica ce atesta conformitatea cu cerinţele prezentei hotãrâri, care este prezentatã, la cerere, organelor de control.
(2) Documentaţia tehnica prevãzutã la alin. (1) conţine:
a) denumirea şi sediul producãtorului;
b) o descriere generalã a modelului, care sa asigure identificarea acestuia fãrã ambiguitãţi;
c) informaţii, inclusiv desene relevante, asupra principalelor caracteristici proiectate ale modelului şi, în special, asupra componentelor care afecteazã considerabil consumul de electricitate;
d) instrucţiuni de utilizare;
e) rezultatele mãsurãtorilor consumului de putere efectuate în conformitate cu prevedereile standardului SR EN 50294/2001 "Metoda de mãsurare a puterii totale a circuitelor balast/lampa" şi cu prevederile art. 3, pentru balasturile introduse pe piata cu marcajul CS;
f) rezultatele mãsurãtorilor consumului de putere efectuate în conformitate cu prevederile standardului EN 50294/2001 "Metoda de mãsurare a puterii totale a circuitelor balast/lampa" şi cu prevederile art. 3, pentru balasturile introduse pe piata de un producãtor dintr-un stat membru al Uniunii Europene cu marcajul CE;
g) detalii ale conformitatii acestor mãsurãtori comparativ cu cerinţele privind consumul de energie, asa cum este prevãzut în anexele nr. 3 şi 4.
(3) În cazul în care nici producãtorul, nici reprezentantul sau autorizat nu au sediul în România, responsabilitatea deţinerii documentaţiei tehnice prevãzute la alin. (1), în vederea prezentãrii acesteia, la cerere, organelor de control, revine importatorului.
ART. 8
Introducerea pe piata a balasturilor, separate sau încorporate în corpuri de iluminat, care au aplicat marcajul naţional de conformitate CS sau marcajul european de conformitate CE, care atesta conformitatea balasturilor cu prevederile prezentei hotãrâri, nu poate fi interzisã, restrictionata sau împiedicatã.
ART. 9
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (1) lit. a) şi ale art. 3 alin. (2) se sancţioneazã potrivit <>art. 21 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, republicatã;
b) nerespectarea prevederilor art. 5 şi 7 se sancţioneazã potrivit <>art. 31 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 608/2001 ;
c) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (1) lit. b) şi ale art. 6 se sancţioneazã potrivit <>art. 31 lit. c) din Legea nr. 608/2001 .
(2) Constatarea contravenţiilor prevãzute la alin. (1) şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre personalul împuternicit de cãtre Agenţia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE).
ART. 10
Dispoziţiile privind contravenţiile prevãzute la <>art. 9 se completeazã cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 11
(1) Orice decizie luatã în baza prezentei hotãrâri de ARCE, din care rezulta interzicerea introducerii pe piata sau a comercializãrii balasturilor, separate sau încorporate în corpuri de iluminat, trebuie justificatã şi adusã imediat la cunostinta producãtorului, reprezentantului sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România, sau importatorului.
(2) Decizia poate fi atacatã la instanta de judecata competenta, în condiţiile legii.
ART. 12
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 13
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 18 luni de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemeneaza:


────────────────
Ministrul industriei
şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

Bucureşti, 18 decembrie 2002.
Nr. 1.549.





ANEXA 1

CATEGORII DE BALASTURI
Pentru a calcula puterea maxima absorbitã a ansamblului
lampa-balast, pentru un tip de balast dat, balastul trebuie
sa fie mai întâi încadrat într-o categorie corespunzãtoare
conform urmatorului tabel:
────────────────────────────────────────────────────────────────
Categoria Descriere
────────────────────────────────────────────────────────────────
1 Balast pentru lampi tubulare
2 Balast pentru 2 lampi tubulare compacte
3 Balast pentru 4 lampi plate compacte
4 Balast pentru 4 lampi tubulare compacte
5 Balast pentru 6 lampi tubulare compacte
6 Balast pentru lampi compacte tip 2D
────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 2

METODE DE CALCUL
al puterii maxime absorbite ale ansamblului lampa-balast
pentru un tip de balast dat

Eficienta energetica a ansamblului lampa-balast este determinata de puterea maxima absorbitã de circuit. Aceasta este în funcţie de puterea lampii şi de tipul balastului, pentru care puterea maxima absorbitã de ansamblul lampa-balast, pentru un tip de balast dat, este definitã ca puterea maxima a ansamblului lampa-balast, cu diferite valori pentru fiecare putere de lampa şi tip de balast.
Termenii utilizaţi în aceasta anexa corespund cu definiţiile din standardul SR EN 50294/2001 "Metoda de mãsurare a puterii totale a circuitelor balast/lampa" care adopta standardul european EN 50294/1998, emis de Comitetul European pentru Standardizare Electronica.



ANEXA 3

Faza I
Puterea maxima absorbitã de ansamblul lampa-balast,
exprimatã în W, este definitã în urmãtorul tabel:
────────────────────────────────────────────────────────────────
Categoria Puterea lampii Puterea maxima
balastului ────────────── absorbitã de
50Hz HF (Inalta ansamblul
frecventa) lampa-balast
────────────────────────────────────────────────────────────────
1 15 W 13,5 W 25 W
18 W 16 W 28 W
30 W 24 W 40 W
36 W 32 W 45 W
38 W 32 W 47 W
58 W 50 W 70 W
70 W 60 W 83 W
────────────────────────────────────────────────────────────────
2 18 W 16 W 28 W
24 W 22 W 34 W
36 W 32 W 45 W
────────────────────────────────────────────────────────────────
3 18 W 16 W 28 W
24 W 22 W 34 W
36 W 32 W 45 W
────────────────────────────────────────────────────────────────
4 10 W 9,5 W 18 W
13 W 2,5 W 21 W
18 W 16,5 W 28 W
26 W 24 W 36 W
────────────────────────────────────────────────────────────────
5 18 W 16 W 28 W
26 W 24 W 36 W
────────────────────────────────────────────────────────────────
6 10 W 9 W 18 W
16 W 14 W 25 W
21 W 19 W 31 W
28 W 25 W 38 W
38 W 34 W 47 W
────────────────────────────────────────────────────────────────



Ori de câte ori balastul este proiectat pentru o lampa cuprinsã între doua valori indicate în tabelul de mai sus, puterea maxima absorbitã a ansamblului lampa-balast este calculatã prin interpolare liniara între cele doua valori ale puterii maxime absorbite pentru cele mai apropiate doua puteri de lampi indicate în tabel.
Exemplu: dacã un balast din categoria 1 este destinat pentru o lampa de 48 W la 50 Hz, puterea maxim absorbitã de ansamblul lampa-balast este calculatã dupã cum urmeazã:
47+(48-38)x(70-47):(58-38) = 58,5 W



ANEXA 4

Faza a II-a
Puterea maxima absorbitã de ansamblul lampa-balast,
exprimatã în W, este definitã în urmãtorul tabel:
────────────────────────────────────────────────────────────────
Categoria Puterea lampii Puterea maxima
balastului ────────────── absorbitã de
50Hz HF (Inalta ansamblul
frecventa) lampa-balast
────────────────────────────────────────────────────────────────
1 15 W 13,5 W 23 W
18 W 16 W 26 W
30 W 24 W 38 W
36 W 32 W 43 W
38 W 32 W 45 W
58 W 50 W 67 W
70 W 60 W 80 W
────────────────────────────────────────────────────────────────
2 18 W 16 W 26 W
24 W 22 W 32 W
36 W 32 W 43 W
────────────────────────────────────────────────────────────────
3 18 W 16 W 26 W
24 W 22 W 32 W
36 W 32 W 43 W
────────────────────────────────────────────────────────────────
4 10 W 9,5 W 16 W
13 W 12,5 W 19 W
18 W 16,5 W 26 W
26 W 24 W 34 W
────────────────────────────────────────────────────────────────
5 18 W 16 W 26 W
26 W 24 W 34 W
────────────────────────────────────────────────────────────────
6 10 W 9 W 16 W
16 W 14 W 23 W
21 W 19 W 29 W
28 W 25 W 36 W
38 W 34 W 45 W
────────────────────────────────────────────────────────────────


Ori de câte ori balastul este proiectat pentru o lampa cuprinsã între doua valori indicate în tabelul de mai sus, puterea maxima absorbitã a ansamblului lampa-balast este calculatã prin interpolare liniara între cele doua valori ale puterii maxime absorbite pentru cele mai apropiate doua puteri de lampi indicate în tabel.
Exemplu: dacã un balast din categoria 1 este destinat pentru o lampa de 48 W la 50 Hz, puterea maxima absorbitã de ansamblul lampa-balast este calculatã dupã cum urmeazã:
45+(48-38)x(67-45):(58-38) = 56 W



────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016