Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 40 alin. 1 din Legea nr. 26/1996 - Codul silvic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. 1
(1) Pentru anul 2007 se aprobã recoltarea unui volum maxim de lemn pe picior de 18,5 milioane mc, din urmãtoarele categorii de resurse:
a) 10,4 milioane mc din pãduri aflate în proprietatea publicã a statului;
b) 2,85 milioane mc din pãduri proprietate publicã a unitãţilor administrativ-teritoriale;
c) 2,15 milioane mc din pãduri proprietate privatã a persoanelor juridice de drept privat;
d) 2,25 milioane mc din pãduri proprietate privatã a persoanelor fizice;
e) 0,85 milioane mc din vegetaţia forestierã situatã pe terenuri din afara fondului forestier naţional.
(2) Revizuirea volumului de lemn, pe categoriile de resurse prevãzute la alin. (1), se face ori de câte ori este cazul, prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã, în funcţie de evoluţia procesului de reconstituire a dreptului de proprietate pentru pãduri şi alte terenuri cu vegetaţie forestierã, fãrã a depãşi volumul maxim de 18,5 milioane mc.
(3) Repartizarea pe judeţe a volumelor de lemn provenind din resursele prevãzute la alin. (1) lit. b)-e) se face prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã.
(4) Repartizarea pe fiecare ocol silvic care asigurã administrarea sau serviciile silvice ale volumelor de lemn pe picior provenind din resursele prevãzute la alin. (1) lit. b)-e) se realizeazã de cãtre inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânãtoare.
(5) Repartizarea pe proprietari sau deţinãtori a volumelor maxime de lemn se realizeazã de cãtre ocoalele silvice, prin aplicarea urmãtoarelor procente:
a) 87% din posibilitatea anualã stabilitã prin amenajamentele silvice avizate sau pe baza hotãrârilor Conferinţei a II-a de amenajare, pentru amenajamentele silvice neavizate;
b) 77% din volumul de recoltat printr-o intervenţie, stabilit prin studiile sumare de amenajare aprobate conform legii, diferenţiat pe produse principale, inclusiv tãieri de conservare - 71% şi pe produse secundare - 100%;
c) 77% din volumul anual de recoltat, stabilit prin studiile de transformare aprobate.
ART. 2
(1) 40% din volumul de lemn care se recolteazã din pãdurile proprietate publicã a statului se exploateazã prin prestãri de servicii de cãtre operatorii economici atestaţi în activitatea de exploatare forestierã. Sortimentele de lemn rezultate în urma exploatãrii şi sortãrii sunt valorificate de cãtre administratorul pãdurilor proprietate publicã a statului cãtre consumatorii de material lemnos, inclusiv cãtre populaţie pentru încãlzirea locuinţelor sau construcţii, în condiţiile legii.
(2) Diferenţa de 60% din volumul de lemn care se recolteazã din pãdurile proprietate publicã a statului este destinatã valorificãrii pe picior.
(3) Din volumul de lemn prevãzut la alin. (2), 70 mii mc se alocã pentru realizarea contrapartizii la construcţia de drumuri forestiere pentru contractele aflate în derulare.
(4) Valorificarea volumului de lemn prevãzut la alin. (1) şi (2) cãtre operatorii economici se realizeazã în condiţiile Regulamentului de vânzare a masei lemnoase de cãtre deţinãtorii de fond forestier proprietate publicã, cãtre operatorii economici, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 85/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(5) Volumul de lemn pe picior necesar pentru aplicarea prevederilor contractului colectiv de muncã al Regiei Naţionale a Pãdurilor - Romsilva 2006-2007, ale <>Legii nr. 33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 71/2002 pentru încheierea de cãtre Regia Naţionalã a Pãdurilor a contractelor de vânzare-cumpãrare a masei lemnoase pe termen lung, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 654/2002 , se pune la dispoziţie de cãtre administratorul pãdurilor proprietate publicã a statului, din cantitatea alocatã conform prevederilor alin. (2), cantitatea diminuându-se corespunzãtor.
ART. 3
(1) Unitãţile şi subunitãţile din cadrul Regiei Naţionale a Pãdurilor - Romsilva sunt obligate sã organizeze, conform competenţelor legale, licitaţii pentru achiziţia de servicii de exploatare a lemnului din partizii nevânduţi, dupã parcurgerea procedurilor prevãzute de lege pentru valorificarea masei lemnoase pe picior pentru partizii constituiţi în cadrul volumului prevãzut la art. 2 alin. (2).
(2) Partizii din cadrul volumului de lemn pe picior prevãzut la art. 2 alin. (1) şi cei prevãzuţi la alin. (1), pentru care nu au fost achiziţionate serviciile de exploatare a lemnului, dupã parcurgerea procedurilor prevãzute de lege, se exploateazã de cãtre Regia Naţionalã a Pãdurilor - Romsilva.
(3) Sortimentele de lemn obţinute în condiţiile alin. (2) se vând pentru folosinţã industrialã, pentru aprovizionarea populaţiei sau se folosesc pentru nevoile proprii ale Regiei Naţionale a Pãdurilor - Romsilva în limita stabilitã prin prezenta hotãrâre.
(4) Se alocã Regiei Naţionale a Pãdurilor - Romsilva din volumul de lemn prevãzut la art. 2 alin. (1) un volum net de 250 mii mc buştean pentru industrializare, în vederea prelucrãrii, obţinut în urma exploatãrii în regim de prestaţie sau prin exploatarea în regie proprie.
(5) O cotã de 10% din valoarea lemnului comercializat pe picior, provenit din pãdurile proprietate publicã a statului, este destinatã alimentãrii fondului extrabugetar pentru construirea de drumuri forestiere.
ART. 4
(1) Destinaţia volumului de lemn pe picior prevãzut la art. 1 alin. (1) lit. b) se stabileşte pentru fiecare unitate administrativ-teritorialã prin hotãrâre a consiliului local.
(2) Hotãrârea consiliului local se transmite oficial ocolului silvic care asigurã serviciile silvice sau administrarea, dupã caz.
ART. 5
(1) Exploatarea volumului de lemn pe picior, care provine din categoriile de resurse prevãzute la art. 1 alin. (1), se realizeazã numai de cãtre operatorii economici atestaţi pentru exploatãri forestiere în condiţiile art. 3 alin. (1) din Regulamentul de vânzare a masei lemnoase de cãtre deţinãtorii de fond forestier proprietate publicã, cãtre operatorii economici, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 85/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), exploatarea lemnului în pãdurile proprietate privatã a persoanelor fizice se poate face de cãtre proprietarii acestora, cu respectarea reglementãrilor în vigoare.
ART. 6
(1) Încãlcarea prevederilor art. 3 alin. (1) şi (2) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 2.000 lei la 5.000 lei.
(2) Încãlcarea prevederilor art. 5 alin. (1) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 1.000 lei la 3.000 lei.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) şi (2) se fac de cãtre personalul silvic cu atribuţii de control al regimului silvic, care are calitatea de funcţionar public, din cadrul autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã şi al unitãţilor subordonate.
(4) Prevederile referitoare la contravenţiile prevãzute la alin. (1) şi (2) se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur
Ministrul administraţiei
şi internelor,
Vasile Blaga
Ministrul economiei şi comerţului,
Codruţ Ioan Şereş,
Ministrul mediului
şi gospodãririi apelor,
Sulfina Barbu
Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu
Bucureşti, 1 noiembrie 2006.
Nr. 1.548.
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: