Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.527 din 18 decembrie 2003  privind regulile si procedurile in materie de licente de export si de import    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.527 din 18 decembrie 2003 privind regulile si procedurile in materie de licente de export si de import

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 936 din 24 decembrie 2003


În temeiul art. 108 din Constituţie, republicatã,
în baza <>art. 4 alin. (1) pct. 52 din Hotãrârea Guvernului nr. 738/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei şi Comerţului,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Licenţele de export şi de import reprezintã instrumente administrative prin care se pun în aplicare mãsurile de politicã comercialã instituite conform legii.
(2) Eliberarea licenţelor de export şi de import prevãzute la alin. (1) se realizeazã de cãtre Ministerul Economiei şi Comerţului, prin Direcţia generalã politici comerciale, care va aplica în mod neutru şi într-o manierã justã şi echitabilã regulile şi procedurile în materie de licenţe de export şi de import.
(3) Prezenta hotãrâre nu se aplicã licenţelor pentru exportul şi importul de produse strategice.
ART. 2
(1) Mãsurile de supraveghere, cu scop statistic, a exportului sau a importului, instituite conform legii, se aplicã prin licenţe automate de export sau import, dupã caz, şi pot fi menţinute atât timp cât persistã circumstanţele care au determinat introducerea acestora şi cât obiectivele administrative urmãrite nu pot fi atinse într -o altã manierã.
(2) Licenţele automate se acordã în toate cazurile în urma prezentãrii unei cereri corect completate.
(3) Procedurile de eliberare a licenţelor automate se aplicã într-o manierã care sã nu exercite efecte de restricţionare la export sau la import.
(4) Cererile de licenţe automate corect completate se aprobã imediat dupã înregistrarea acestora, în mãsura în care este administrativ posibil şi, în orice caz, într-un termen de maximum 5 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii acestora la Ministerul Economiei şi Comerţului.
(5) Licenţele automate se elibereazã, de regulã, cu valabilitate pânã la sfârşitul anului calendaristic pentru care au fost emise.
(6) Termenul de valabilitate care expirã la finele anului calendaristic, pentru licenţele de export sau de import automate, eliberate fãrã avizul altor instituţii, poate fi prelungit pe o perioadã determinatã, prin ordin al ministrului economiei şi comerţului, dacã mãsurile pentru care s-au instituit se menţin în vigoare.
ART. 3
(1) Restricţiile cantitative la import, instituite prin hotãrâre a Guvernului pentru aplicarea unor acorduri şi înţelegeri internaţionale sau a unei mãsuri de salvgardare, se administreazã prin licenţe neautomate de import.
(2) Licenţele neautomate de import nu exercitã asupra comerţului efecte restrictive sau de distorsiune suplimentare faţã de cele cauzate de instituirea restricţiei.
(3) Procedurile de eliberare a licenţelor neautomate de import corespund mãsurii pentru aplicarea cãreia sunt utilizate şi nu impun o sarcinã administrativã mai mare decât aceea absolut necesarã pentru administrarea mãsurii.
(4) În cazul administrãrii unor contingente, Ministerul Economiei şi Comerţului publicã cantitatea totalã şi/sau valoarea totalã a contingentelor, date privind deschiderea şi epuizarea acestora, precum şi orice modificare a acestor elemente, într-o astfel de manierã încât sã permitã pãrţilor interesate sã ia cunoştinţã de ele.
(5) Perioada de examinare a cererilor corect completate nu va depãşi:
a) 5 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii acestora la Ministerul Economiei şi Comerţului, atunci când cererile sunt analizate în ordinea primirii, conform principiului "primul venit, primul servit";
b) 15 zile lucrãtoare de la termenul limitã de primire a acestora la Ministerul Economiei şi Comerţului, atunci când cererile se analizeazã simultan.
(6) Licenţele neautomate de import se elibereazã pe o perioadã care sã evite blocarea utilizãrii contingentelor respective.
(7) Eliberarea licenţelor neautomate de import se face pentru cantitãţi care reprezintã un interes economic, atât operatorilor economici nou-veniţi pe piaţã, cât şi celor care demonstreazã cã au realizãri anterioare, pe bazã de licenţe acordate recent, pânã la epuizarea contingentelor.
(8) Operatorilor economici cu realizãri anterioare pe bazã de licenţe neautomate de import acordate recent li se poate aproba o nouã cerere numai dacã au realizat, în perioada de valabilitate, integral sau, în funcţie de natura mãrfii, în limitele stabilite prin ordin al ministrului economiei şi comerţului, licenţa neautomatã de import aprobatã anterior.
(9) În cazul în care, din diferite motive, licenţa de import neautomatã nu a fost utilizatã în termenul stabilit prin ordin al ministrului economiei şi comerţului, aceasta va fi returnatã la Ministerul Economiei şi Comerţului în termen de 5 zile lucrãtoare de la data expirãrii valabilitãţii acesteia.
(10) În cazul în care licenţa neautomatã de import a fost utilizatã total sau parţial, operatorul economic va prezenta la Ministerul Economiei şi Comerţului, în termen de 10 zile lucrãtoare de la data expirãrii valabilitãţii acesteia, documentaţia necesarã din care sã rezulte cantitãţile realizate, respectiv: fotocopia lizibilã a licenţei de import, faţã-verso, exemplarul pentru vamã şi copii lizibile de pe declaraţiile vamale de import.
(11) Nerestituirea în termenul stabilit a licenţelor neautomate de import neutilizate sau nedepunerea în termenul stabilit a documentaţiei prevãzute la alin. (10) are ca efect pierderea de cãtre operatorul economic a dreptului de a beneficia în cursul aceluiaşi an de regimul preferenţial instituit prin actul normativ respectiv.
ART. 4
Lista produselor supuse procedurilor de licenţiere şi eventualele date specifice suplimentare se stabilesc prin ordin al ministrului economiei şi comerţului, în condiţiile legii.
ART. 5
Normele privind regimul licenţelor de export şi de import sunt prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 6
Formularele de cereri de licenţã de export şi de import sunt prevãzute în anexele nr. 2-7.
ART. 7
Instrucţiunile privind completarea cererilor de licenţe de export şi de import sunt prevãzute în anexa nr. 8.
ART. 8
(1) Întreaga rãspundere privind operaţiunea de comerţ exterior, eficienţa acesteia, condiţiile de realizare, corectitudinea preţului, respectarea reglementãrilor naţionale, a celor din ţãrile partenere şi de tranzit, inclusiv a celor referitoare la standarde, reguli fitosanitare şi sanitar-veterinare, şi a altor reglementãri în domeniu revine solicitantului de licenţã.
(2) Titularul licenţei este rãspunzãtor de utilizarea licenţei în conformitate cu condiţiile stabilite la eliberarea acesteia.
(3) Preţul efectiv sau valoarea totalã efectivã din documentele însoţitoare ale mãrfii poate diferi faţã de datele înscrise în licenţã şi nu afecteazã libera circulaţie a mãrfii, inclusiv operaţiunile de vãmuire, în cazul în care diferenţele sunt mai mici cu pânã la 5% la export sau sunt mai mari cu pânã la 5% la import.
ART. 9
Licenţele eliberate pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri sunt valabile pânã la termenul înscris în acestea.
ART. 10
Anexele nr. 1-8 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 11
Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2004.
ART. 12
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.491/2002 pentru aprobarea Normelor privind regimul licenţelor de export şi import pentru mãrfurile şi operaţiunile supuse licenţierii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 960 din 28 decembrie 2002, cu excepţia anexelor nr. 1-13 la norme, care se abrogã pe data de 1 martie 2004.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:


──────────────────────
Ministrul economiei şi comerţului,
Dan Ioan Popescu

Ministru delegat pentru comerţ,
Eugen Dijmãrescu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu

Bucureşti, 18 decembrie 2003.
Nr. 1.527


ANEXA 1

NORME
privind regimul licenţelor de export şi de import

ART. 1
Derularea unei operaţiuni comerciale pentru care sunt necesare licenţe se poate face numai dupã obţinerea de cãtre operatorii economici a licenţelor de export sau de import.
ART. 2
Numãrul, data eliberãrii şi termenul de valabilitate înscrise în licenţe se menţioneazã în mod obligatoriu de cãtre operatorul economic în borderoul documentelor anexate declaraţiei vamale în detaliu.
ART. 3
(1) Modelul oficial al fiecãreia dintre cele douã categorii de formulare de cerere pentru licenţã se pãstreazã la Ministerul Economiei şi Comerţului, Direcţia Generalã Politici Comerciale.
(2) Specimene ale acestor modele se depun la Autoritatea Naţionalã a Vãmilor.
(3) Formularele modelelor se imprimã pe hârtie normalã, având o greutate de cel puţin 40 g/mp.
(4) Hârtia trebuie sã fie de culoare albã, suficient de opacã, iar formatul formularelor este de 210 x 297 mm, înscrisurile şi liniatura având urmãtoarele semnificaţii şi culori:
a) exemplarul nr. 1, original, culoarea verde;
b) exemplarul nr. 2, copie pentru biroul vamal, culoarea roşie;
c) exemplarul nr. 3, copie pentru Ministerul Economiei şi Comerţului, culoarea albastrã.
(5) Înscrisurile pentru fiecare din cele douã categorii de formulare de cereri pentru licenţã se tipãresc în seturi de câte 3 exemplare, având destinaţiile şi culorile prevãzute la alin. (4). La suprapunerea celor 3 formulare ale unui set este necesar sã se suprapunã atât înscrisul, cât şi liniatura imprimate pe faţa acestora.
(6) Se admite o toleranţã de maximum 0,5 mm pe lungimea şi lãţimea copiilor faţã de original.
(7) Pe toate formularele cererilor pentru licenţã este obligatoriu sã fie înscrise denumirea operatorului economic care a realizat tipãrirea acestora, numãrul şi data comenzii pentru imprimare.
(8) Fiecare set de formulare este inserat cu un numãr de serie format din 7 cifre.
(9) O cerere pentru licenţã se întocmeşte obligatoriu numai pe un set de formulare de cereri pentru licenţã care au acelaşi numãr de serie.
(10) Tipãrirea seturilor de formulare de cereri pentru licenţã şi înserierea acestora se realizeazã de cãtre Centrul Român de Comerţ Exterior, care este abilitat sã le punã la dispoziţia operatorilor economici, contra cost, în cantitate nelimitatã.
(11) Formularele cererilor pentru licenţã nu sunt transmisibile şi pot fi folosite numai de operatorul economic care le-a achiziţionat de la Centrul Român de Comerţ Exterior.
ART. 4
Formularele de cerere pentru licenţã de import şi de export conţin urmãtoarele elemente de securizare;
a) hologramã cu stemã;
b) înseriere cu cernealã tipograficã;
c) inscripţionarea cu cernealã invizibilã a textului "DIRECŢIA GENERALĂ POLITICI COMERCIALE"
ART. 5
(1) Cererile pentru licenţã ale operatorilor economici se înregistreazã la Ministerul Economiei şi Comerţului.
(2) Licenţele eliberate sau, dupã caz, rãspunsul de respingere a cererii pentru licenţã, se ridicã de cãtre delegaţii operatorilor economici de la registratura Ministerului Economiei şi Comerţului.
(3) La opţiunea solicitantului, cererile de licenţã pot fi transmise la Ministerul Economiei şi Comerţului, Direcţia Generalã Politici Comerciale, şi prin poştã, iar licenţele eliberate sau, dupã caz, cererile de licenţã respinse, pot fi transmise solicitantului în acelaşi mod, cu plata serviciului poştal la destinaţie.
(4) Cererile pentru licenţã ale operatorilor economici nu trebuie sã conţinã ştersãturi, modificãri sau adãugiri la altã maşinã de scris. Existenţa acestor deficiente conduce la respingerea cererilor.
(5) În cazul cererilor pentru licenţã care nu au fost aprobate, motivul refuzului se menţioneazã pe verso la exemplarul albastru al cererii de licenţã.
ART. 6
(1) Modificarea unei licenţe se poate efectua numai de cãtre Ministerul Economiei şi Comerţului - Direcţia Generalã Politici Comerciale, pe baza solicitãrii scrise a titularului licenţei. Din solicitare trebuie sã rezulte clar motivul modificãrii, elementele din licenţã a cãror modificare se solicitã, precum şi elementele noi care le vor înlocui pe acestea.
(2) Modificarea se efectueazã concomitent pe toate cele trei exemplare ale licenţei, prin tãierea cu o linie orizontalã a elementului care se modificã, astfel încât acesta sã rãmânã lizibil, şi înscrierea în spaţiul liber de lângã acesta a elementului înlocuitor.
(3) Modificarea se certificã prin semnãturile autorizate şi cu ştampila corespunzãtoare, fiind obligatorie înscrierea datei la care a fost efectuatã.
(4) Modificarea unei licenţe poate fi efectuatã numai în cadrul termenului de valabilitate a acesteia,
ART. 7
(1) Anularea unei licenţe se poate face numai de cãtre Ministerul Economiei şi Comerţului - Direcţia Generalã Politici Comerciale, pe baza solicitãrii scrise a titularului licenţei, în care acesta trebuie sã precizeze motivul, precum şi faptul cã nu a utilizat deloc licenţa propusã spre anulare. Anularea unei licenţe se face prin bararea cu o linie continuã, în diagonalã, care uneşte colţul din stânga jos cu cel din dreapta sus al spaţiului destinat licenţierii, pe toate cele 3 exemplare ale licenţei, şi înscrierea deasupra liniei, cu majuscule, a urmãtorului text: "ANULATA LA DATA DE ............"
(2) Anularea se certificã prin semnãturile autorizate şi cu ştampilele corespunzãtoare, fiind obligatorie înscrierea datei la care a fost efectuatã.
(3) Anularea unei licenţe se poate face numai în cadrul termenului de valabilitate a acesteia.
ART. 8
(1) Înlocuirea, parţialã sau totalã, a unei licenţe se efectueazã de cãtre Ministerul Economiei şi Comerţului - Direcţia Generalã Politici Comerciale, la solicitarea scrisã a titularului licenţei, care trebuie sã cuprindã motivul înlocuirii licenţei, elementele care urmeazã sã fie înlocuite, precum şi stadiul realizãrii licenţei.
(2) Solicitarea de înlocuire a licenţei trebuie sã fie însoţitã de primele douã exemplare ale licenţei pentru care se solicitã înlocuirea şi de cererea sau cererile pentru licenţa cu care se solicitã înlocuirea.
(3) Înlocuirea unei licenţe se poate face numai în cadrul termenului de valabilitate a acesteia,
ART. 9
În cazul în care, în vederea eliberãrii unei licenţe, este necesara, în condiţiile legii, obţinerea unor avize prealabile ale altor instituţii, la eliberarea licenţelor se va ţine seama de prevederile acestora, nefiind admise nici un fel de derogãri.
ART. 10
În cazul în care cererile pentru licenţã au şi anexã, aceasta va fi semnatã şi ştampilatã de cãtre Ministerului Economiei şi Comerţului, Direcţia Generalã Politici Comerciale.
ART. 11
Licenţele neridicate de cãtre operatorii economici în termen de 30 de zile de la data eliberãrii sunt nule de drept,
ART. 12
(1) În cazul în care unul dintre exemplarele unei licenţe sau ambele exemplare au fost pierdute, deteriorate sau furate, emitentul licenţei poate elibera, la solicitarea scrisã a beneficiarului, un duplicat al licenţei, în care se va menţiona cu majuscule: "DUPLICAT ELIBERAT LA DATA DE ..." mentionându-se numãrul şi data eliberãrii licenţei iniţiale.
(2) Scrisoarea de solicitare a beneficiarului va cuprinde în anexã, pe lângã cererea pentru licenţã, care trebuie sã fie identicã în conţinut cu cererea iniţialã (diferind de aceasta doar prin numãrul de serie al formularului de cerere), o copie de pe anunţul de pierdere sau deteriorare, predat spre publicare într-un ziar de largã circulaţie, precum şi chitanţa prin care se dovedeşte plata taxei de publicare a acestui anunţ sau, dupã caz, confirmarea organului de poliţie care cerceteazã furtul. Scrisoarea trebuie sã conţinã, de asemenea, şi datele privind utilizarea licenţei pânã la data solicitãrii duplicatului.
ART. 13
Licenţele eliberate pot fi utilizate numai de cãtre titular, nefîind transmisibile.





ANEXA 2

───┐ <──────── HOLOGRAMA VERDE
│ NUMEROTARE (conform contractului)
───┘ ORIGINAL─EXPORT
─┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
C│1.Cod unic de inregistrare: │2. Nr. si data inregistrarii la exportator:│
E├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│5.Exportator: │3. Nr. si data inregistrarii la Ministerul │
E│ │Economiei si Comertului: │
R│ │ │
E│ │ XXXXXXXXXXXXXX │




P│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │4.TIPUL DE LICENTA │
N│ │ │
T│ ├─────────────────────┬─────────────────────┤
R│ │ │ │
U│ │AUTOMATA ┌─┤NEAUTOMATA ┌─┤
│ ├───────────────────┴─┴───────────────────┴─┤
L│Telefon: Fax: │6.Partener extern: │
I│E-mail: │ │
C├──────────────────────────┬──────┴───────────────┬───────────────────────────┤
E│7.Tara cumparatoare: │8. Tara platitoare: │9. Tara de destinatie: │




T├──────────────────────────┴──────┬───────────────┴───────────────────────────┤
A│10. Furnizor: │11. Conditia de livrare: │
│ │(conform INCOTERMS 2000) │
│ │ │
D│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │12. Moneda (valuta) platii: │




E├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
X│13. Codul tarifar din Tariful │14. Termenul de valabilitate solicitat │
P│Vamnal de Import al Romaniei │ │




R├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
T│15.Denumirea comerciala a marfii:│16. Cantitatea Cantitatea in UM Valoarea │


│ │ in valuta│
│ │ platii: │
│ │ │
│ │ │
│ │ │


├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
│17. Alte precizari ale │18. Certificam pe propria raspundere │
│solicitantului: │exactitatea datelor inscrise in prezenta │
│ │cerere si va rugam sa autorizati exportul. │
│ │(Numele si prenumele in clar, semnatura │
│ │autorizata, stampila) │
│ │ │
─┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│19. MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI │
L│ DIRECTIA GENERALA POLITICI COMERCIALE │
I│ │
C│ LICENTA DE EXPORT Nr. ...... DATA .......... │
E│ │
N│ │
T│ SE AUTORIZEAZA EFECTUAREA EXPORTULUI PANA LA DATA DE ........ │
A│ CONFORM PREZENTEI CERERI SI CU URMATOARELE PRECIZARI: │
│ │
D│ │
E│ │
│ │
E│ │
X│ │
P│ │
O│ │
R│ │
T│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────┐ │
│ TIPUL DE LICENTA │ │
├────────────┬───────────────────┤ Semnatura autorizata si │
│AUTOMATA ┌─┤ NEAUTOMATA │ stampila │
─┴──────────┴─┴───────────────────┴────────────────────────────────────────────┘
DIRECTIA GENERALA POLITICI COMERCIALE (scris cu cerneala invizibila)

Tiparit la C.N. "IMPRIMERIA NATIONALA" S.A.
sub comanda nr. ...............

VERDE

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│17.Alte precizari ale solicitantului: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┤
│20.Denumirea operatiunii: │21.Numele si prenumele in clar, semnatura│
│ │autorizata, stampila: │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘






ANEXA 3

ROSU

───┐ <──────── HOLOGRAMA
│ NUMEROTARE (conform contractului)
───┘ COPIE PENTRU BIROUL VAMAL ─ EXPORT
─┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
C│1.Cod unic de inregistrare: │2. Nr. si data inregistrarii la exportator:│
E├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│5.Exportator: │3. Nr. si data inregistrarii la Ministerul │
E│ │Economiei si Comertului: │
R│ │ │
E│ │ XXXXXXXXXXXXXX │




P│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │4.TIPUL DE LICENTA │
N│ │ │
T│ ├─────────────────────┬─────────────────────┤
R│ │ │ │
U│ │AUTOMATA ┌─┤NEAUTOMATA ┌─┤
│ ├───────────────────┴─┴───────────────────┴─┤
L│Telefon: Fax: │6.Partener extern: │
I│E-mail: │ │
C├──────────────────────────┬──────┴───────────────┬───────────────────────────┤
E│7.Tara cumparatoare: │8. Tara platitoare: │9. Tara de destinatie: │




T├──────────────────────────┴──────┬───────────────┴───────────────────────────┤
A│10. Furnizor: │11. Conditia de livrare: │
│ │(conform INCOTERMS 2000) │
│ │ │
D│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │12. Moneda (valuta) platii: │




E├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
X│13. Codul tarifar din Tariful │14. Termenul de valabilitate solicitat │
P│Vamnal de Import al Romaniei │ │




R├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
T│15.Denumirea comerciala a marfii:│16. Cantitatea Cantitatea in UM Valoarea │


│ │ in valuta│
│ │ platii: │
│ │ │
│ │ │
│ │ │


├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
│17. Alte precizari ale │18. Certificam pe propria raspundere │
│solicitantului: │exactitatea datelor inscrise in prezenta │
│ │cerere si va rugam sa autorizati exportul. │
│ │(Numele si prenumele in clar, semnatura │
│ │autorizata, stampila) │
│ │ │
─┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│19. MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI │
L│ DIRECTIA GENERALA POLITICI COMERCIALE │
I│ │
C│ LICENTA DE EXPORT Nr. ...... DATA .......... │
E│ │
N│ │
T│ SE AUTORIZEAZA EFECTUAREA EXPORTULUI PANA LA DATA DE ........ │
A│ CONFORM PREZENTEI CERERI SI CU URMATOARELE PRECIZARI: │
│ │
D│ │
E│ │
│ │
E│ │
X│ │
P│ │
O│ │
R│ │
T│ │
│ │
├────────────────────────────────┐ │
│ TIPUL DE LICENTA │ │
├────────────┬───────────────────┤ Semnatura autorizata si │
│AUTOMATA ┌─┤ NEAUTOMATA │ stampila │
─┴──────────┴─┴───────────────────┴────────────────────────────────────────────┘
DIRECTIA GENERALA POLITICI COMERCIALE (scris cu cerneala invizibila)

Tiparit la C.N. "IMPRIMERIA NATIONALA" S.A.
sub comanda nr. ...............


ROSU
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Pozitia UM Exportat DVE Sold autorizat Certificarea│
│tarifara cantitate valoare nr./data cantitate valoare vamii │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│17.Alte precizari ale solicitantului: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┤
│20.Denumirea operatiunii: │21.Numele si prenumele in clar, semnatura│
│ │autorizata, stampila: │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘





ANEXA 4

ALBASRTU

───┐ <──────── HOLOGRAMA ROSU
│ NUMEROTARE (conform contractului)
───┘
COPIE PENTRU MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI ─ EXPORT
─┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
C│1.Cod unic de inregistrare: │2. Nr. si data inregistrarii la exportator:│
E├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│5.Exportator: │3. Nr. si data inregistrarii la Ministerul │
E│ │Economiei si Comertului: │
R│ │ │
E│ │ XXXXXXXXXXXXXX │




P│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │4.TIPUL DE LICENTA │
N│ │ │
T│ ├─────────────────────┬─────────────────────┤
R│ │ │ │
U│ │AUTOMATA ┌─┤NEAUTOMATA ┌─┤
│ ├───────────────────┴─┴───────────────────┴─┤
L│Telefon: Fax: │6.Partener extern: │
I│E-mail: │ │
C├──────────────────────────┬──────┴───────────────┬───────────────────────────┤
E│7.Tara cumparatoare: │8. Tara platitoare: │9. Tara de destinatie: │




T├──────────────────────────┴──────┬───────────────┴───────────────────────────┤
A│10. Furnizor: │11. Conditia de livrare: │
│ │(conform INCOTERMS 2000) │
│ │ │
D│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │12. Moneda (valuta) platii: │




E├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
X│13. Codul tarifar din Tariful │14. Termenul de valabilitate solicitat │
P│Vamnal de Import al Romaniei │ │




R├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
T│15.Denumirea comerciala a marfii:│16. Cantitatea Cantitatea in UM Valoarea │


│ │ in valuta│
│ │ platii: │
│ │ │
│ │ │
│ │ │


├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
│17. Alte precizari ale │18. Certificam pe propria raspundere │
│solicitantului: │exactitatea datelor inscrise in prezenta │
│ │cerere si va rugam sa autorizati exportul. │
│ │(Numele si prenumele in clar, semnatura │
│ │autorizata, stampila) │
│ │ │
─┼─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│19. MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI │
L│ DIRECTIA GENERALA POLITICI COMERCIALE │
I│ │
C│ LICENTA DE EXPORT Nr. ...... DATA .......... │
E│ │
N│ │
T│ SE AUTORIZEAZA EFECTUAREA EXPORTULUI PANA LA DATA DE ........ │
A│ CONFORM PREZENTEI CERERI SI CU URMATOARELE PRECIZARI: │
│ │
D│ │
E│ │
│ │
E│ │
X│ │
P│ │
O│ │
R│ │
T│ │
│ │
├────────────────────────────────┐ │
│ TIPUL DE LICENTA │ │
├────────────┬───────────────────┤ Semnatura autorizata si │
│AUTOMATA ┌─┤ NEAUTOMATA │ stampila │
─┴──────────┴─┴───────────────────┴────────────────────────────────────────────┘
DIRECTIA GENERALA POLITICI COMERCIALE (scris cu cerneala invizibila)

Tiparit la C.N. "IMPRIMERIA NATIONALA" S.A.
sub comanda nr. ...............

ALBASTRU
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Avize: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│17.Alte precizari ale solicitantului: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┤
│20.Denumirea operatiunii: │21.Numele si prenumele in clar, semnatura│
│ │autorizata, stampila: │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘





ANEXA 5

VERDE
───┐ <──────── HOLOGRAMA
│ NUMEROTARE (conform contractului)
───┘
ORIGINAL - IMPORT
─┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
C│1.Cod unic de inregistrare: │2. Nr. si data inregistrarii la import: │
E├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│5.Importator: │3. Nr. si data inregistrarii la Ministerul │
E│ │Economiei si Comertului: │
R│ │ │
E│ │ XXXXXXXXXXXXXX │




P│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │4.TIPUL DE LICENTA │
N│ │ │
T│ ├─────────────────────┬─────────────────────┤
R│ │ │ │
U│ │AUTOMATA ┌─┤NEAUTOMATA ┌─┤
│ ├───────────────────┴─┴───────────────────┴─┤
L│Telefon: Fax: │6.Partener extern: │
I│E-mail: │ │
C├──────────────────────────┬──────┴───────────────┬───────────────────────────┤
E│7.Tara vanzatoare: │8. Tara platitoare: │9. Tara de origine: │




T├──────────────────────────┴──────┬───────────────┴───────────────────────────┤
A│10. Beneficiar: │11. Conditia de livrare: │
│ │(conform INCOTERMS 2000) │
│ │ │
D│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │12. Moneda (valuta) platii: │




I├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
M│13. Codul tarifar din Tariful │14. Termenul de valabilitate solicitat │
P│Vamnal de Import al Romaniei │ │




R├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
T│15.Denumirea comerciala a marfii:│16. Cantitatea Cantitatea in UM Valoarea │


│ │ in valuta│
│ │ platii: │
│ │ │
│ │ │
│ │ │


├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
│17. Alte precizari ale │18. Certificam pe propria raspundere │
│solicitantului: │exactitatea datelor inscrise in prezenta │
│ │cerere si va rugam sa autorizati importul. │
│ │(Numele si prenumele in clar, semnatura │
│ │autorizata, stampila) │
│ │ │
─┼─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│19. MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI │
L│ DIRECTIA GENERALA POLITICI COMERCIALE │
I│ │
C│ LICENTA DE IMPORT Nr. ...... DATA .......... │
E│ │
N│ │
T│ SE AUTORIZEAZA EFECTUAREA IMPORTULUI PANA LA DATA DE ........ │
A│ CONFORM PREZENTEI CERERI SI CU URMATOARELE PRECIZARI: │
│ │
D│ │
E│ │
│ │
I│ │
M│ │
P│ │
O│ │
R│ │
T│ │
│ │
├────────────────────────────────┐ │
│ TIPUL DE LICENTA │ │
├────────────┬───────────────────┤ Semnatura autorizata si │
│AUTOMATA ┌─┤ NEAUTOMATA │ stampila │
─┴──────────┴─┴───────────────────┴────────────────────────────────────────────┘
DIRECTIA GENERALA POLITICI COMERCIALE (scris cu cerneala invizibila)

Tiparit la C.N. "IMPRIMERIA NATIONALA" S.A.
sub comanda nr. ...............

VERDE
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│17.Alte precizari ale solicitantului: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┤
│20.Denumirea operatiunii: │21.Numele si prenumele in clar, semnatura│
│ │autorizata, stampila: │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘






ANEXA 6

ROSU

───┐ <──────── HOLOGRAMA
│ NUMEROTARE (conform contractului)
───┘
COPIE PENTRU BIROUL VAMAL - IMPORT
─┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
C│1.Cod unic de inregistrare: │2. Nr. si data inregistrarii la importator:│
E├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│5.Importator: │3. Nr. si data inregistrarii la Ministerul │
E│ │Economiei si Comertului: │
R│ │ │
E│ │ XXXXXXXXXXXXXX │




P│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │4.TIPUL DE LICENTA │
N│ │ │
T│ ├─────────────────────┬─────────────────────┤
R│ │ │ │
U│ │AUTOMATA ┌─┤NEAUTOMATA ┌─┤
│ ├───────────────────┴─┴───────────────────┴─┤
L│Telefon: Fax: │6.Partener extern: │
I│E-mail: │ │
C├──────────────────────────┬──────┴───────────────┬───────────────────────────┤
E│7.Tara vanzatoare: │8. Tara platitoare: │9. Tara de origine: │




T├──────────────────────────┴──────┬───────────────┴───────────────────────────┤
A│10. Beneficiar: │11. Conditia de livrare: │
│ │(conform INCOTERMS 2000) │
│ │ │
D│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │12. Moneda (valuta) platii: │




I├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
M│13. Codul tarifar din Tariful │14. Termenul de valabilitate solicitat │
P│Vamnal de Import al Romaniei │ │




R├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
T│15.Denumirea comerciala a marfii:│16. Cantitatea Cantitatea in UM Valoarea │


│ │ in valuta│
│ │ platii: │
│ │ │
│ │ │
│ │ │


├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
│17. Alte precizari ale │18. Certificam pe propria raspundere │
│solicitantului: │exactitatea datelor inscrise in prezenta │
│ │cerere si va rugam sa autorizati importul. │
│ │(Numele si prenumele in clar, semnatura │
│ │autorizata, stampila) │
│ │ │
─┼─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│19. MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI │
L│ DIRECTIA GENERALA POLITICI COMERCIALE │
I│ │
C│ LICENTA DE IMPORT Nr. ...... DATA .......... │
E│ │
N│ │
T│ SE AUTORIZEAZA EFECTUAREA IMPORTULUI PANA LA DATA DE ........ │
A│ CONFORM PREZENTEI CERERI SI CU URMATOARELE PRECIZARI: │
│ │
D│ │
E│ │
│ │
I│ │
M│ │
P│ │
O│ │
R│ │
T│ │
│ │
├────────────────────────────────┐ │
│ TIPUL DE LICENTA │ │
├────────────┬───────────────────┤ Semnatura autorizata si │
│AUTOMATA ┌─┤ NEAUTOMATA │ stampila │
─┴──────────┴─┴───────────────────┴────────────────────────────────────────────┘
DIRECTIA GENERALA POLITICI COMERCIALE (scris cu cerneala invizibila)

Tiparit la C.N. "IMPRIMERIA NATIONALA" S.A.
sub comanda nr. ...............

ROSU
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Pozitia UM Importat DVI Sold autorizat Certificarea│
│tarifara cantitate valoare nr./data cantitate valoare vamii │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│17.Alte precizari ale solicitantului: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┤
│20.Denumirea operatiunii: │21.Numele si prenumele in clar, semnatura│
│ │autorizata, stampila: │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘





ANEXA 7

ALBASTRU

───┐ <──────── HOLOGRAMA
│ NUMEROTARE (conform contractului)
───┘
COPIE PENTRU MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI - IMPORT
─┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
C│1.Cod unic de inregistrare: │2. Nr. si data inregistrarii la importator:│
E├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│5.Importator: │3. Nr. si data inregistrarii la Ministerul │
E│ │Economiei si Comertului: │
R│ │ │
E│ │ XXXXXXXXXXXXXX │




P│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │4.TIPUL DE LICENTA │
N│ │ │
T│ ├─────────────────────┬─────────────────────┤
R│ │ │ │
U│ │AUTOMATA ┌─┤NEAUTOMATA ┌─┤
│ ├───────────────────┴─┴───────────────────┴─┤
L│Telefon: Fax: │6.Partener extern: │
I│E-mail: │ │
C├──────────────────────────┬──────┴───────────────┬───────────────────────────┤
E│7.Tara vanzatoare: │8. Tara platitoare: │9. Tara de origine: │




T├──────────────────────────┴──────┬───────────────┴───────────────────────────┤
A│10. Beneficiar: │11. Conditia de livrare: │
│ │(conform INCOTERMS 2000) │
│ │ │
D│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │12. Moneda (valuta) platii: │




I├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
M│13. Codul tarifar din Tariful │14. Termenul de valabilitate solicitat │
P│Vamnal de Import al Romaniei │ │




R├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
T│15.Denumirea comerciala a marfii:│16. Cantitatea Cantitatea in UM Valoarea │


│ │ in valuta│
│ │ platii: │
│ │ │
│ │ │
│ │ │


├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
│17. Alte precizari ale │18. Certificam pe propria raspundere │
│solicitantului: │exactitatea datelor inscrise in prezenta │
│ │cerere si va rugam sa autorizati importul. │
│ │(Numele si prenumele in clar, semnatura │
│ │autorizata, stampila) │
│ │ │
─┼─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│19. MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI │
L│ DIRECTIA GENERALA POLITICI COMERCIALE │
I│ │
C│ LICENTA DE IMPORT Nr. ...... DATA .......... │
E│ │
N│ │
T│ SE AUTORIZEAZA EFECTUAREA IMPORTULUI PANA LA DATA DE ........ │
A│ CONFORM PREZENTEI CERERI SI CU URMATOARELE PRECIZARI: │
│ │
D│ │
E│ │
│ │
I│ │
M│ │
P│ │
O│ │
R│ │
T│ │
│ │
├────────────────────────────────┐ │
│ TIPUL DE LICENTA │ │
├────────────┬───────────────────┤ Semnatura autorizata si │
│AUTOMATA ┌─┤ NEAUTOMATA │ stampila │
─┴──────────┴─┴───────────────────┴────────────────────────────────────────────┘
DIRECTIA GENERALA POLITICI COMERCIALE (scris cu cerneala invizibila)

Tiparit la C.N. "IMPRIMERIA NATIONALA" S.A.
sub comanda nr. ...............

ALBASTRU
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Avize: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│17.Alte precizari ale solicitantului: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┤
│20.Denumirea operatiunii: │21.Numele si prenumele in clar, semnatura│
│ │autorizata, stampila: │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘




ANEXA 8

INSTRUCŢIUNI
privind completarea formularelor cererilor pentru licenţã

1. În toate cazurile, toate rubricile formularelor cererilor pentru licenţã se completeazã în mod obligatoriu de cãtre operatorii economici în 3 exemplare, în limba românã, fie prin dactilografiere lizibilã pe exemplarul original, cu reproducere prin hârtie carbon pe celelalte douã exemplare, fãrã prescurtarea cuvintelor folosite, fie pe cale electronicã.
2. Cererile pentru licenţã se întocmesc pentru fiecare tarã, pentru fiecare partener extern şi pentru fiecare cod tarifar al mãrfii la nivel de 8 cifre.
3. Fac excepţie de la prevederile pct. 2 cererile pentru licenţã de export produse din fontã, fier şi otel- capitolul 72 din Tariful vamal de import al României. In acest caz, formularele de cereri pentru licenţã de export pot fi folosite pentru mai multe produse din aceeaşi grupã tarifarã. Modalitatea de completare a acestora va fi comunicatã prin ordin al ministrului economiei şi comerţului.
4. Modalitatea de codificare a ţãrilor, a valutelor, precum şi a unitãţilor de mãsurã este în conformitate cu Normele tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea declaraţiei vamale în detaliu, aprobate prin Decizia directorului general al Direcţiei Generale a Vãmilor nr. 175 din 3 februarie 2003, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 111 bis, respectiv nr. 111 din 21 februarie 2003.
5. Autenticitatea cererilor pentru licenţã este conferitã de semnãtura obligatorie a reprezentantului legal al operatorului economic, ale cãrui nume şi prenume trebuie menţionate în clar, şi de ştampila operatorului economic. Semnãtura şi ştampila trebuie sã se încadreze în spaţiul destinat cererii din cadrul formularului, ştampila fiind astfel aplicatã încât numele şi prenumele semnatarului cererii, precum şi înscrisul din ştampilã sã rãmânã lizibile, iar semnãtura, vizibilã.
6. Pentru export, rubricile din cererile pentru licenţã, numerotate de la 1-21, se completeazã dupã cum urmeazã:
Rubrica 1 - se trece codul unic de înregistrare al operatorului economic solicitant.
Rubrica 2 - se înscriu numãrul şi data înregistrãrii cererii pentru licenţa în registrul de evidenţã a corespondenţei de la sediul operatorului economic solicitant.
Rubrica 3 - se completeazã de Ministerul Economiei şi Comerţului la primirea cererii de licenţã pentru export.
Rubrica 4 - operatorul economic va marca cu << x >> în cãsuţa corespunzãtoare tipul de licenţã solicitat, dupã caz, automatã sau neautomatã;
Rubrica 5 - se înscrie denumirea oficialã completã, fãrã prescurtãri, a operatorului economic solicitant, aşa cum este înregistrat la Registrul Comerţului; adresa completã (judeţul, localitatea, strada, numãrul şi, dupã caz, blocul, scara, apartamentul, sectorul), telefonul, faxul şi e-mailul.
Rubrica 6 - se înscrie denumirea oficialã completã, fãrã prescurtãri, a firmei partenere de contract şi, facultativ, localitatea în care aceasta are sediul
Rubrica 7 - se înscrie ţara în care partenerul extern are sediul social, precum şi codul acesteia;
Rubrica 8 - se menţioneazã ţara în care se aflã sediul bãncii plãtitoare, precum şi codul acestei ţãri;
Rubrica 9 - se înscrie ţara care reprezintã destinaţia finalã a mãrfii exportate, precum şi codul acesteia.
In cazul mãrfurilor de bursã, ţara de destinaţie poate rãmâne nenominalizatã dacã la momentul solicitãrii licenţei nu se cunoaşte destinaţia finalã a mãrfii. În acest caz la rubrica << Ţara de destinaţie >> se va face menţiunea << Marfa de bursã >>.
Rubrica 10 - se menţioneazã operatorul economic (sau, dupã caz, operatorii economici) producãtor al mãrfii exportate şi localitatea unde are sediul. Dacã marfa este produsã de solicitantul licenţei, se face menţiunea: <<Producţie proprie >>.
În cazul produselor achiziţionate de la producãtori individuali, persoane fizice se face menţiunea: << Achiziţii din sector particular - persoane fizice".
Rubrica 11 - se înscrie condiţia de livrare, conform INCOTERMS 2000, convenitã cu partenerul extern;
Rubrica 12 - se menţioneazã valuta în care s-a convenit cu partenerul efectuarea plãtii exportului. În caseta se înscrie şi codul corespunzãtor valutei respective.
Rubrica 13 - se înscrie un numãr format din 8 cifre, reprezentând codul tarifar din Tariful vamal de import al României la care se clasificã marfa care face obiectul cererii pentru licenţã.
Rubrica 14 - în spaţiul alocat se înscriu 8 cifre, dupã cum urmeazã:
- primele douã reprezintã ziua (cifre de la 1 la 31);
- urmãtoarele douã reprezintã luna (cifre de la 1 la 12);
- ultimele patru reprezintã anul calendaristic.
Rubrica 15 - se înscriu denumirea completã a mãrfii şi, dupã caz, dimensiunile, compoziţia, structura, caracteristicile tehnice, calitatea, tipul, marca, standardul acesteia. Pe o cerere nu poate fi înscrisã decât marfa care se încadeazã într-o singurã poziţie tarifarã (din 8 cifre).
In cazul în care spaţiul afectat acestei rubrici este insuficient, se pot face menţiuni suplimentare pe versoul cererii pentru licenţã, specificându-se aceasta în cadrul rubricii "Alte precizãri ale solicitantului" sau pe o anexã la cererea pentru licenţã care va purta titlul: "Anexa la cererea pentru licenţã de export nr. ... din data de ...". Aceastã anexã trebuie sã fie semnatã şi ştampilatã de solicitant la fel ca şi cererea pentru licenţã.
Anexa se întocmeşte în 3 exemplare, câte unul pentru fiecare exemplar al cererii pentru licenţã.
Rubrica 16 - cantitatea se completeazã în mod obligatoriu în tone (excepţie: kWh, etc.),
- în cazul în care pentru codul tarifar respectiv este menţionat în Tariful vamal de import al României şi altã unitate de mãsurã (suplimentarã), se înscrie şi aceastã unitate de mãsurã, iar în casetã, codul corespunzãtor acesteia;
- se înscrie valoarea totalã FOB sau DAF a mãrfii care face obiectul cererii de licenţã respective, dupã caz.
În cazul în care condiţia de livrare menţionatã în cererea de licenţã este alta decât FOB sau DAF, la rubrica "Alte precizãri ale solicitantului" se menţioneazã şi valoarea aferentã condiţiei de livrare respective.
În cazul mãrfurilor supuse licenţierii, trimise/primite ca ajutoare economice în/din strãinãtate, precum şi în cazul mostrelor trimise/primite gratuit, la aceastã rubricã se înscrie valoarea comunicatã de expeditorul mãrfii.
In cazul mãrfurilor supuse licenţierii, primite/trimise pentru operaţiuni de perfecţionare activã sau pasivã (lohn sau processing în tarã sau în strãinãtate), precum şi în cazul mãrfurilor provenite din operaţiuni de perfecţionare activã sau pasivã, se înscrie valoarea statisticã a mãrfii, iar sub aceasta se menţioneazã costul prelucrãrii respective.
Cifrele care reprezintã cantitatea şi valoarea se scriu cu punct de despãrţire pentru mii, milioane, etc.
Rubrica 17 - în cazul în care, pentru licenţierea exportului respectiv, sunt obligatorii avize prealabile ale altor instituţii, este necesar ca acestea sã fie anexate la cererea pentru licenţã, în original sau în fotocopie lizibilã, dupã caz, iar la aceastã rubricã sã se facã menţiunea, indicându-se documentul anexat, numãrul, data şi instituţia emitentã. Dacã spaţiul acestei rubrici nu permite înscrierea tuturor precizãrilor, se face menţiunea "vezi verso", iar pe versoul celor 3 exemplare ale cererii se fac menţiunile respective sub titlul "Alte precizãri ale solicitantului".
Rubricile 18 si 21 - se completeazã conform prevederilor pct. 5 al acestor instrucţiuni.
Rubrica 19 - se completeazã de Ministerul Economiei şi Comerţului, Direcţia Generalã Politici Comerciale.
Rubrica 20 - se menţioneazã dacã operaţiunea de introducere sau de scoatere a mãrfurilor în/din România este definitivã sau temporarã, respectiv se va înscrie, dupã caz, import, export sau perfecţionare activã, perfecţionare pasivã.
7. Pentru import, rubricile din cererile pentru licenţã se completeazã dupã cum urmeazã;
Rubricile comune*) cu cele din formularele cererilor pentru licenţã de export se completeazã conform instructiunilor de la pct 6.

____________
*) Notã: Se considerã rubrici comune şi cele în care, în loc de referire la "export", se face referire la "import".

Rubrica 7 - se înscrie denumirea ţãrii în care firma partenerã externa are sediul social.
Rubrica 9 - se menţioneazã denumirea tãrii în care s-a fabricat efectiv marfa care face obiectul cererii pentru licenţa de import.
În cazul mãrfurilor de bursã, ţara de origine poate rãmâne nenominalizatã dacã la momentul solicitãrii licenţei nu se cunoaşte originea mãrfii. În acest caz, la rubrica "Ţara de origine" se va face menţiunea "Marfa de bursã",
Rubrica 10 - se menţioneazã operatorul economic (sau, dupã caz, operatorii economici) care urmeazã sã utilize marfa în procesul de producţie sau sã o comercializeze, dupã caz.
Rubrica 16 - se înscrie valoarea totalã CIF sau DAF a mãrfii care face obiectul cererii respective, dupã caz.
În cazul în care condiţia de livrare menţionatã în cererea pentru licenţa de import este alta decât CIF sau DAF, la rubrica "Alte precizãri ale solicitantului" se va menţiona şi valoarea aferentã condiţiei de livrare respective.
8. (1) Modelul formularelor de cereri pentru licenţe, prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 1491/2002 pentru aprobarea Normelor privind regimul licenţelor de export şi import pentru mãrfurile şi operaţiunile supuse licenţierii, poate fi utilizat o perioada de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
(2) În cazul în care se utilizeazã formulare de cereri pentru licenţe prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 1491/2002 , la eliberarea licenţelor Ministerul Economiei şi Comerţului, Direcţia Generalã Politici Comerciale, înscrie pe acestea tipul de licenţa (automatã sau neautomatã).



─────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016