Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.514 din 19 noiembrie 2008  privind aprobarea Regulamentului de organizare a licitatiei internationale pentru desemnarea societatii de administrare a Societatii Comerciale Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.514 din 19 noiembrie 2008 privind aprobarea Regulamentului de organizare a licitatiei internationale pentru desemnarea societatii de administrare a Societatii Comerciale "Fondul Proprietatea" - S.A. si a Caietului de sarcini al licitatiei

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 806 din 3 decembrie 2008


În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al <>art. 12 alin. (2) din titlul VII al Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al <>art. 7 alin. (1) din titlul II al Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 81/2007 pentru accelerarea procedurii de acordare a despãgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 959/2008 privind stabilirea competenţelor comisiei care va selecta societatea de administrare a Societãţii Comerciale "Fondul Proprietatea" - S.A.,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aprobã Regulamentul de organizare a licitaţiei internaţionale pentru desemnarea societãţii de administrare a Societãţii Comerciale "Fondul Proprietatea" - S.A., prevãzut în anexa nr. 1.
ART. 2
Se aprobã Caietul de sarcini al licitaţiei organizate în vederea selectãrii societãţii de administrare a Societãţii Comerciale "Fondul Proprietatea"- S.A., prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 3
În conformitate cu prevederile articolului unic lit. d) din <>Hotãrârea Guvernului nr. 959/2008 privind stabilirea competenţelor comisiei care va selecta societatea de administrare a Societãţii Comerciale "Fondul Proprietatea" - S.A., dupã negocierea de cãtre comisie a contractului care urmeazã a fi încheiat cu societatea de administrare selectatã, forma negociatã se transmite Guvernului în vederea emiterii mandatului sãu de reprezentare, dupã care se supune aprobãrii Adunãrii generale a acţionarilor Societãţii Comerciale "Fondul Proprietatea" - S.A. La aprobarea contractului, adunarea generalã a acţionarilor va mandata persoana/persoanele care sã semneze contractul cu societatea de administrare.
ART. 4
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul economiei
şi finanţelor,
Tiberiu Valentin Mavrodin,
secretar de stat

Bucureşti, 19 noiembrie 2008.
Nr. 1.514.

ANEXA 1

REGULAMENT
de organizare a licitaţiei internaţionale pentru desemnarea societãţii de administrare a Societãţii Comerciale "Fondul Proprietatea" - S.A.

1. GENERALITĂŢI
În conformitate cu <>Legea nr. 247/2005 , societatea de administrare, denumitã în continuare S.A.I., a Societãţii Comerciale "Fondul Proprietatea" - S.A., denumitã în continuare FP, va fi selectatã în baza unei proceduri de licitaţie internaţionalã.
Prezentul Regulament de organizare a licitaţiei internaţionale pentru selecţia societãţii de administrare a Societãţii Comerciale "Fondul Proprietatea" - S.A. (Regulamentul) stabileşte regulile care se vor aplica pentru selecţia S.A.I. (Procedura de selecţie).
2. COMISIA DE SELECŢIE
Selecţia se efectueazã de Comisia de selecţie numitã prin <>Decizia primului-ministru nr. 67/2008 , denumitã în continuare CS. Competenţele CS sunt prevãzute prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 959/2008 .
În cursul Procedurii de selecţie, orice decizie se va lua de cãtre CS în prezenţa şi pe baza unei hotãrâri luate prin unanimitate de membrii sãi; aceastã decizie este obligatorie pentru FP. Dacã oricare membru al CS se abţine de la decizie (ca urmare a unui conflict de interese sau din alt motiv), este necesarã decizia în unanimitate a restului membrilor. Cel puţin trei (3) membri ai CS trebuie sã participe la întâlnirile şi discuţiile cu candidaţii.
Consultanţii juridici şi financiari selectaţi de FP vor fi de asemenea implicaţi în Procedura de selecţie, dupã cum prevede legea şi solicitã CS.
În cursul Procedurii de selecţie, CS va avea dreptul sã rectifice eventuale greşeli minore în Caietul de sarcini, respectiv în regulile de selecţie, care ar putea fi descoperite de cãtre CS sau ar putea fi aduse la cunoştinţa CS, şi sã emitã clarificãri cu privire la interpretarea şi/sau aplicarea practicã a regulilor de selecţie. Astfel de greşeli, corecturi şi clarificãri vor fi obligatorii şi vor fi comunicate tuturor candidaţilor.
Fiecare membru al CS semneazã, la asumarea rolului, un angajament de confidenţialitate cu privire la informaţiile primite în cadrul desfãşurãrii Procedurii de selecţie, precum şi o declaraţie de confirmare a inexistenţei vreunui conflict de interese în raport cu Procedura de selecţie. Dacã pe parcursul Procedurii de selecţie oricare dintre membrii CS considerã cã a devenit subiectul unui conflict de interese, acesta va declara imediat şi în întregime acest conflict de interese celorlalţi membri ai CS, care vor înainta propunerea de încetare a mandatului respectivului membru al CS cãtre primul-ministru, care va decide în acest sens. Voturile eventual exprimate ale acestui membru nu vor fi luate în considerare în scopul deciziilor CS.
3. ACTELE CARE STABILESC REGULILE DE SELECŢIE
Prezentul Regulament stabileşte principiile Procedurii de selecţie, fazele şi regulile principale privitoare la selecţie.
Detalii referitoare la cerinţele de participare şi Procedura de selecţie sunt cuprinse în Caietul de sarcini, care prevede şi un proiect de contract care urmeazã sã fie încheiat de FP cu S.A.I., precum şi proiectul de modificare şi/sau completare a Actului constitutiv al FP.
Proiectul de contract, precum şi cel de modificare şi/sau completare a Actului constitutiv vor face obiectul negocierii de cãtre CS, urmând a fi încheiate/adoptate ulterior stabilirii formei finale.
Contractul de administrare în forma negociatã va face parte din documentaţia minimã necesarã pentru înregistrarea Fondului Proprietatea la Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Forma finalã a contractului de administrare, care va rezulta în urma negocierii cu S.A.I., desemnatã prin licitaţie internaţionalã, va fi supusã aprobãrii CNVM.
Potrivit reglementãrilor legale în vigoare în România în domeniul pieţei de capital (<>Legea nr. 297/2004 , Regulamentul CNVM nr. 15/2004 şi altele), S.A.I. selectatã poate delega, cu condiţia avizãrii prealabile a CNVM, pe bazã de contract scris şi cu respectarea tuturor condiţiilor restrictive impuse de legislaţia în vigoare, exercitarea unora dintre activitãţile la care S.A.I. se angajeazã în cazul câştigãrii prezentei selecţii.
4. PRINCIPIILE PROCEDURII DE SELECŢIE
Având în vedere complexitatea activitãţii pe care urmeazã sã o desfãşoare S.A.I., Procedura de selecţie se va desfãşura în 3 faze, dupã cum se va arãta mai jos.
S.A.I. va fi selectatã potrivit principiilor liberei competiţii, nediscriminãrii, tratamentului egal, transparenţei şi asumãrii rãspunderii.
Publicitatea necesarã liberei competiţii va fi realizatã printr-un anunţ, postat pe website-ul www.fondulproprietatea.ro (denumit în continuare Anunţul) şi publicat într-un ziar de circulaţie internaţionalã.
Potenţialii ofertanţi vor putea obţine documentele privind participarea la Procedura de selecţie urmând procedura publicatã în Anunţ.
5. FAZELE PROCEDURII DE SELECŢIE
Procedura de selecţie va parcurge urmãtoarele faze:
- Faza I - Preselecţia iniţialã - care implicã evaluarea tuturor solicitãrilor candidaţilor care au depus Oferte iniţiale şi selectarea a cel puţin trei (3), dar nu mai mult de cinci (5) candidaţi pentru Faza II;
- Faza II - Preselecţia prin dialog competitiv - în cursul cãreia se vor detalia şi analiza în cadrul unui dialog direct contribuţiile, punctele de vedere şi cerinţele candidaţilor preselecţionaţi în cursul Fazei I, cu privire la: (i) detalii despre activitatea/serviciile S.A.I. şi obiectivele de atins; (ii) clarificarea aspectelor specifice în legãturã cu ofertele candidaţilor de la Faza I; (iii) structura şi valoarea Onorariului de administrare; şi (iv) termenii Contractului de administrare. În aceastã fazã se negociazã prin dialog direct forma finalã a Contractului de administrare, care va fi uniformã pentru toţi candidaţii ce urmeazã a fi selectaţi în Faza III. În cursul Fazei II vor fi selectaţi cel puţin 2, dar nu mai mult de 3 candidaţi pentru Faza III. În aceastã fazã, dialogul CS cu candidaţii va avea loc la Bucureşti;
- Faza III - Licitaţia propriu-zisã - licitaţie restrânsã, în plic închis, în cadrul cãreia: (i) candidaţii de pe lista scurtã stabilitã în Faza II pot trimite Oferte finale (adicã oferte care vor avea doar componenta financiarã) conform termenilor din Invitaţia de transmitere a Ofertelor finale. Forma finalã a Contractului de administrare negociatã în Faza II se va ataşa la Invitaţia de transmitere a Ofertelor finale; (ii) evaluarea acestor Oferte finale va fi efectuatã pe baza criteriului: oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere economic - oferta financiarã cea mai scãzutã - aşa cum se detaliazã în Caietul de sarcini; (iii) va avea loc anunţarea candidatului câştigãtor.
NOTĂ:
- Trimiterea aplicaţiei/candidaturii în cadrul acestei Proceduri de selecţie va implica de jure acceptarea deplinã de cãtre respectivul candidat a Regulilor de selecţie.
- Candidaţii nu vor face anunţuri/declaraţii/comunicate de presã în legãturã cu Procedura de selecţie fãrã aprobarea scrisã a CS.
- Transmiterea Ofertei finale în Faza III va implica de jure deplina acceptare de cãtre respectivul candidat a termenilor şi condiţiilor Contractului de administrare (convenit în Faza II) şi Politicii investiţionale incluse/ataşate la Invitaţia de transmitere a Ofertelor finale.
FAZA I: PRESELECŢIA INIŢIALĂ A CANDIDAŢILOR
Pentru a fi preselectaţi pentru participarea la Faza II - Preselecţia prin dialog competitiv -, candidaţii trebuie:
(i) sã respecte condiţiile de precalificare de la punctul A - Condiţii de precalificare; şi
(ii) sã fi obţinut scorurile totale cele mai mari pentru Ofertele iniţiale depuse, conform grilei de punctare explicate în anexa nr. 2 la Caietul de sarcini.
Ofertele iniţiale trebuie sã aibã o validitate de minimum patru (4) luni de la data transmiterii.
Potrivit evaluãrii şi ierarhizãrii aplicaţiilor trimise de candidaţi în aceastã fazã, minimum trei (3), dar maximum cinci (5) candidaţi vor fi preselectaţi pentru participare la Faza II. Totuşi, dacã în Faza I trimit candidaturi mai puţin de trei (3) candidaţi, atunci se vor preselecta minimum doi (2) candidaţi pentru participare la Faza II.
În cazul în care în Faza I se trimite doar o (1) candidaturã, Procedura de selecţie va fi anulatã, putând fi reluatã ulterior potrivit unor termeni şi condiţii ce urmeazã a se stabili de cãtre CS.
A. Condiţii de precalificare ale Fazei I
Numai candidaţii care îndeplinesc urmãtoarele cerinţe pot fi selectaţi pentru Faza II - Preselecţie prin dialog competitiv - a Procedurii de selecţie:
a) sunt legal înregistraţi în România şi/sau într-un stat membru al UE;
b) au capacitate juridicã, conform legii aplicabile în statul lor de origine din UE, şi sunt autorizaţi de cãtre autoritatea competentã în materie de pieţe financiare/de capital din statul de origine sã presteze Servicii pentru entitãţi de tipul FP;
c) pentru candidaţii din statele membre UE: la data trimiterii Ofertelor lor iniţiale, candidaţii trebuie sã fie legal autorizaţi în România sã presteze Servicii printr-o sucursalã înfiinţatã în România sau, în lipsã, trebuie sã fie pregãtiţi şi capabili sã înfiinţeze o astfel de sucursalã, înfiinţarea fiind o condiţie suspensivã pentru intrarea în vigoare a Contractului de administrare;
d) situaţiile lor financiare se supun verificãrii periodice de cãtre auditori financiari;
e) entitatea juridicã şi fiecare dintre membrii echipei propuse au experienţã semnificativã în domeniul activitãţii de administrare, adicã minimum trei (3) ani în prestarea de servicii complexe de administrare pentru societãţi de investiţii/fonduri sau entitãţi asemãnãtoare;
f) administreazã/au administrat în cursul ultimilor trei (3) ani cel puţin trei (3) portofolii ale clienţilor, în valoare de peste 500 de milioane de euro fiecare;
g) au avut în administrare, atât în 2006, cât şi în 2007, active totale de peste 30 de miliarde de euro (valori la nivel de grup sau, în cazul unei societãţi mixte, suma activelor sub administrare ale tuturor membrilor);
h) au asigurare de rãspundere profesionalã pentru erori sau omisiuni în valoare asiguratã de cel puţin 100 de milioane de euro.
Fiecare dintre condiţiile de mai sus trebuie sã fie îndeplinitã şi candidaţii trebuie sã trimitã toate documentele-suport pentru condiţiile de precalificare. Totuşi, aceste condiţii ar putea fi îndeplinite şi prin formularea unei oferte comune care presupune înfiinţarea unei societãţi comerciale, cu condiţia îndeplinirii urmãtoarelor cerinţe, sub sancţiunea descalificãrii ofertelor:
a) candidaţii nu vor putea participa la mai mult de douã (2) candidaturi/oferte formulate prin înfiinţarea de societãţi comerciale;
b) candidaţii nu vor putea sã trimitã în acelaşi timp o ofertã individualã şi o ofertã formulatã prin înfiinţarea de societãţi comerciale;
c) candidaţii nu vor putea sã trimitã o ofertã individualã şi totodatã sã fie nominalizaţi ca subcontractanţi în altã ofertã.
În cazul în care candidaţii participã cu oferte formulate în sensul înfiinţãrii unei societãţi comerciale, iar o astfel de ofertã este declaratã câştigãtoare la finalul selecţiei, Contractul de administrare va intra în vigoare ulterior obţinerii de cãtre aceastã societate a autorizaţiei în calitate de societate de administrare a investiţiilor, conform Directivei 85/611, cu obligaţia înfiinţãrii pe teritoriul României a unei sucursale, pentru societãţile situate într-un alt stat membru al UE.
Entitãţile afiliate au dreptul sã participe la Procedura de selecţie, cu condiţia ca participarea lor sã nu denatureze libera concurenţã.
Candidatul va fi descalificat, iar oferta respectivã respinsã în toate cazurile în care:
(i) candidatul sau oricare dintre membrii echipei propuse a fost condamnat prin hotãrâre definitivã a unei instanţe de judecatã pentru participare la operaţiuni desfãşurate de o organizaţie criminalã sau pentru corupţie, fraudã, spãlare de bani ori finanţarea terorismului;
(ii) candidatul se aflã într-o procedurã de faliment sau lichidare ori activitatea sa este administratã de un administrator pentru insolvabilitate sau este suspendatã (ori face obiectul unei proceduri similare în orice jurisdicţie relevantã);
(iii) candidatul se aflã într-o procedurã legalã care conduce cãtre una dintre situaţiile descrise la pct. (ii) de mai sus;
(iv) candidatul nu şi-a îndeplinit obligaţiile de platã a taxelor, impozitelor sau contribuţiilor la asigurãrile sociale, conform prevederilor legale în vigoare în România sau în ţara sa de reşedinţã;
(v) candidatul sau oricare dintre membrii echipei propuse a fost condamnat/sancţionat în ultimii trei (3) ani, în baza unei hotãrâri definitive a unui tribunal/organism de reglementare, pentru acte de încãlcare a regulilor de conduitã profesionalã sau pentru comiterea unei erori profesionale;
(vi) candidatul a furnizat informaţii false sau nu a furnizat informaţiile complete cerute în legãturã cu situaţiile menţionate mai sus;
(vii) candidatul se aflã în conflict de interese descris în anexa nr. 1 la Caietul de sarcini; sau
(viii) în ultimii trei (3) ani, candidatul a fost sancţionat cu suspendarea/retragerea autorizaţiei sale de prestare de servicii pentru orice fel de încãlcare a prevederilor legale care reglementeazã prestarea serviciilor sale.
NOTĂ:
a) Dacã oricare dintre ofertanţi sau participanţi se aflã în oricare dintre situaţiile prevãzute la pct. (i)-(viii), aceasta are ca efect descalificarea acestora.
b) Fãrã a limita rãspunderea sa faţã de FP cu privire la îndeplinirea corespunzãtoare a obligaţiilor potrivit Contractului de administrare, S.A.I. selectatã poate subcontracta servicii auxiliare care urmeazã sã fie furnizate FP, cu respectarea restricţiilor legale la care se face referire în cadrul pct. 3 şi cu condiţia ca aceste servicii auxiliare care urmeazã sã fie subcontractate (şi sub rezerva primirii acordului CNVM) sã fie clar descrise în documentaţia inclusã în dosarul de aplicaţie pentru Faza I. Astfel, dosarul va cuprinde descrierea completã a serviciilor specifice care vor fi subcontractate şi va furniza informaţii cu privire la subcontractanţii propuşi (adicã datele de identificare şi experienţa relevantã ale acestora). Toţi subcontractorii propuşi trebuie sã nu cadã sub incidenţa prevederilor pct. (i)-(viii) de mai sus.
c) S.A.I. poate delega, sub condiţia avizãrii prealabile a CNVM şi pe bazã de contract scris, exercitarea activitãţilor legale privind administrarea S.C. "Fondul Proprietatea" - S.A. cãtre alte societãţi de administrare a investiţiilor autorizate sã desfãşoare activitatea de administrare a portofoliului colectiv din România şi din state membre sau cãtre alte societãţi de administrare a investiţiilor care îndeplinesc condiţii similare cu cele menţionate în reglementãrile CNVM şi care sunt autorizate sã desfãşoare asemenea activitãţi de cãtre autoritatea competentã dintr-un stat nemembru de origine cu care CNVM a încheiat un acord de cooperare. Delegarea activitãţii de administrare poate avea loc în urmãtoarele condiţii:
- mandatul nu trebuie sã împiedice supravegherea corespunzãtoare a societãţii de administrare a investiţiilor şi sã opreascã societatea de administrare a investiţiilor sã acţioneze ori sã împiedice OPC sã fie administrat, în interesul cel mai bun al investitorilor;
- trebuie sã fie stabilite mãsuri care sã permitã persoanelor care conduc activitatea societãţii de administrare a investiţiilor sã monitorizeze în mod eficient şi în orice moment activitatea societãţii de administrare cãreia i-a fost delegatã activitatea;
- delegarea nu trebuie sã îi împiedice pe conducãtorii societãţii de administrare care deleagã activitatea sã dea instrucţiuni în continuare societãţii de administrare cãreia i-a fost delegatã activitatea şi sã permitã retragerea mandatului acordat imediat, atunci când acest lucru este în interesul investitorilor;
- S.A.I. cãreia i-a fost delegatã activitatea trebuie sã fie calificatã şi capabilã sã îndeplineascã funcţiile care i-au fost delegate;
- în Actul constitutiv al S.C. "Fondul Proprietatea" - S.A. şi în Contractul de administrare trebuie sã fie menţionate activitãţile care au fost delegate.
S.A.I. nu va fi exoneratã de rãspundere ca urmare a delegãrii funcţiilor sale cãtre terţi.
d) Cerinţele de la lit. a)-d) şi h) de la Condiţiile de precalificare ale Fazei I trebuie îndeplinite pe întreaga duratã a participãrii candidatului la Procedura de selecţie şi vor fi incluse ca angajamente legale în Contractul de administrare. În cazul în care, în orice moment în cursul Procedurii de selecţie, CS aflã despre o încãlcare a acestor cerinţe, CS va descalifica imediat respectivul candidat din Procedura de selecţie.
e) Candidaţii la Procedura de selecţie nu trebuie sã cadã sub incidenţa niciunuia dintre pct. (i)-(viii) pe întreaga duratã a procesului de selecţie şi, ulterior, a Contractului de administrare. În cazul în care, în orice moment în cursul Procedurii de selecţie, CS aflã despre o încãlcare a acestor cerinţe, CS va descalifica imediat respectivul candidat din Procedura de selecţie.
B. Documentele de inclus în dosarul de ofertã
Documentele/informaţiile ce trebuie incluse în dosarul de Ofertã iniţialã al candidatului în Faza I sunt:
a) scrisoare de însoţire exprimând intenţia generalã a candidatului de a participa la Procedura de selecţie şi acceptarea de cãtre candidat a termenilor Caietului de sarcini, inclusiv a anexelor la acesta, şi declaraţia cã oferta sa iniţialã va fi valabilã cel puţin şase (6) luni de la data trimiterii (în original), având anexate toate documentele-suport conform opisului de mai jos;
b) rãspunsul complet la Caietul de sarcini, inclusiv rãspunsuri concise la fiecare întrebare din anexa nr. 1 la Caietul de sarcini;
c) procurã/dovada puterii de reprezentare în numele candidatului pentru semnatarul/semnatarii Ofertei iniţiale şi al/ai tuturor documentelor aferente transmise de candidat în cadrul Procedurii de selecţie şi pentru persoanele care vor reprezenta candidatul în Faza II - Preselecţie prin dialog competitiv (în original sau copie legalizatã/certificatã);
d) pentru fiecare candidat: un extras din registrul comerţului sau un document similar emis de autoritatea competentã a statului de origine (în original sau copie legalizatã/certificatã) - atestând urmãtoarele: (i) candidatul este legal constituit potrivit legislaţiei sale naţionale; (ii) statutul sãu corporatist juridic - forma sa de organizare, sediul, acţionariatul, obiectul de activitate, valoarea capitalului social, numãrul şi felul acţiunilor, valoarea nominalã a acţiunii; (iii) cã nu face obiectul unei proceduri de faliment/lichidare/dizolvare sau altei proceduri similare; (iv) reprezentanţii sãi legali; şi (v) auditorii sãi financiari statutari (dacã aceastã informaţie nu este inclusã, potrivit legislaţiei sale naţionale, în extrasul din registrul comerţului/documente similare, candidatul poate trimite o declaraţie privind îndeplinirea cerinţei de auditare financiarã periodicã a situaţiilor sale financiare);
e) autorizaţia acordatã de autoritatea competentã în materie de finanţe/pieţe de capital, atestând capacitatea candidatului de a presta Serviciile pentru o entitate precum FP (în original sau copie legalizatã/certificatã);
f) pentru candidaţii din statele membre UE: un extras din registrul comerţului relevant, atestând înregistrarea sucursalei candidatului în Registrul CNVM drept entitate autorizatã sã furnizeze servicii unei entitãţi precum este FP; alternativ (adicã în cazul în care nu s-a înfiinţat o astfel de sucursalã la data transmiterii), declaraţia candidatului cã îndeplineşte toate condiţiile necesare pentru imediata înfiinţare şi autorizare în România a unei sucursale în scopul prestãrii de Servicii cãtre o entitate de tipul FP;
g) informaţii generale despre candidat (adresã, telefon, fax, e-mail, persoanã de contact, anul înfiinţãrii), profilul societãţii şi, în mãsura în care nu este acoperit de lit. d), un document/certificat atestând înfiinţarea sa legalã, statutul juridic şi reprezentanţii companiei (în original sau copie legalizatã/certificatã);
h) Actul constitutiv al candidatului (în original sau copie legalizatã/certificatã) şi o descriere a modului în care candidatul intenţioneazã sã colaboreze cu privire la prestarea corespunzãtoare a serviciilor;
i) Oferta iniţialã (conţinând atât Oferta financiarã, cât şi Oferta tehnicã) pregãtitã conform cerinţelor din anexa nr. 2 la Caietul de sarcini (semnatã pe fiecare paginã);
j) documentele-suport, conform cerinţelor ţãrii de origine, atestând faptul cã respectivul candidat nu cade sub incidenta pct. (i)-(vi) şi (viii) de mai sus (de pildã, certificate emise de autoritãţile competente, extrase din registrul comerţului, cazier penal şi fiscal sau alte documente echivalente emise de autoritãţile competente din ţara respectivã); alternativ, candidaţii vor trimite o declaraţie oficialã atestând îndeplinirea cerinţelor de la lit. a) - i) (toate documentele prevãzute la acest punct trebuie trimise în original sau în copie legalizatã/certificatã);
k) o declaraţie oficialã confirmând faptul cã respectivul candidat nu se aflã într-un conflict de interese, aşa cum cere pct. (vii) (în original sau copie legalizatã/certificatã);
l) un extras din situaţiile financiare auditate ale candidaţilor şi raportul de auditare al acestora, atestând respectarea cerinţei privind valoarea activelor administrate, în anii 2006 şi 2007 (în original sau copie legalizatã/certificatã) sau, în cazul în care aceastã condiţie nu este îndeplinitã prin prezentarea situaţiilor financiare, candidatul poate prezenta o declaraţie a candidatului privind respectarea acestei cerinţe;
m) originalul sau copia legalizatã/certificatã de pe asigurarea de rãspundere profesionalã sau declaraţia candidatului confirmând îndeplinirea acestei cerinţe;
n) copie legalizatã/certificatã de pe ultimul bilanţ al entitãţii contractante sau o declaraţie privind capitalul social.
Copiile documentelor cerute mai sus trebuie sã fie legalizate potrivit legislaţiei naţionale a candidatului sau certificate de un semnatar autorizat al candidatului.
Toate declaraţiile cerute mai sus trebuie sã fie semnate de un semnatar autorizat al candidatului.
C. Clarificãri
Informaţii şi clarificãri referitoare la Procedura de selecţie/Regulamentul de selecţie se vor adresa CS pânã la data-limitã prevãzutã în Anunţ în acest sens. Limba folositã pentru comunicare va fi limba românã sau englezã. Toate clarificãrile date unui candidat vor fi fãcute în scris (e-mail/fax/poştã); aceste clarificãri vor fi prompt comunicate solicitantului şi tuturor celorlalţi candidaţi (fãrã a dezvãlui numele candidatului care a solicitat clarificãrile). CS va rãspunde solicitãrilor în termen de cel mult 48 de ore de la data primirii.
D. Detalii privind trimiterea documentelor de precalificare
Toate documentele incluse în dosarul de ofertã trebuie sã fie în limba românã (cu o traducere oficialã în limba englezã) sau în limba englezã, semnate pe fiecare paginã de cãtre reprezentantul candidatului, şi toate trebuie primite de cãtre CS pânã la ora 12,00 (ora Bucureştiului) în data menţionatã în Anunţ (Data depunerii).
Dupã analiza şi evaluarea documentaţiei (inclusiv calculul punctajului fiecãrui candidat) se vor anunţa cei 3-5 candidaţi selectaţi pentru Faza II.
FAZA II: PRESELECŢIA PRIN DIALOG COMPETITIV
Dupã încheierea Fazei I - Preselecţia iniţialã - CS va trimite simultan tuturor candidaţilor preselectaţi o Invitaţie de participare la un dialog competitiv.
Aceastã invitaţie va conţine cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) adresa la care va avea loc prima întâlnire, data şi ora acesteia;
b) o descriere a principalelor chestiuni care se vor discuta în aceastã Fazã II;
c) termenii iniţiali ai Contractului de administrare, propuşi pentru negociere;
d) un acord de confidenţialitate care trebuie semnat de candidaţii preselectaţi pentru a putea participa la aceastã etapã a Procedurii de selecţie.
Dialogul competitiv se va axa pe urmãtoarele subiecte:
(i) detalii cu privire la activitatea S.A.I., serviciile specifice ce vor fi prestate pentru Fond şi ţintele care trebuie atinse;
(ii) clarificarea aspectelor specifice legate de Ofertele iniţiale ale candidaţilor depuse în Faza I;
(iii) structura şi valoarea Onorariului de administrare; şi
(iv) termenii Contractului de administrare.
Dialogul poate fi desfãşurat în etape/runde succesive, comunicate succesiv candidaţilor care participã la Faza II. Dialogul competitiv poate avea loc separat cu fiecare candidat şi/sau cu participarea simultanã a oricãrui numãr de candidaţi, dupã cum se va cere şi se va comunica ulterior candidaţilor.
Dialogul competitiv se va desfãşura în limba românã sau englezã şi va avea loc la Bucureşti.
Dialogul competitiv se va efectua în perioada stabilitã în Caietul de sarcini, pentru ca CS sã finalizeze decizia aferentã acestei faze.
În cursul Fazei II, 2-3 candidaţi vor fi selectaţi pe lista scurtã pentru participare la Faza II, aceştia fiind acei candidaţi care vor forma, în cursul dialogului cu CS, convingerea membrilor acesteia cu privire la realitatea aptitudinilor descrise de ofertanţi în Faza I, precum şi care vor agrea, în cursul negocierilor, varianta finalã uniformã a clauzelor contractuale. Scopul este ca, pentru Faza III, care este o licitaţie exclusiv pe criterii economice, toţi candidaţii selectaţi pentru a formula Ofertele finale de licitaţie sã fie societãţi de administrare care sã fi format convingerea Comisiei de selecţie cã pot prelua în mod eficient mandatul de administrator, inclusiv de administrare a investiţiilor la S.C. "Fondul Proprietatea" - S.A., în cazul în care formuleazã cea mai avantajoasã ofertã din punct de vedere economic.
Contractul de administrare face parte din documentaţia minimã necesarã pentru înregistrarea Fondului Proprietatea la CNVM, motiv pentru care forma finalã a acestuia, rezultatã în urma negocierii cu societatea de administrare a investiţiilor desemnatã prin licitaţie internaţionalã, va fi supusã aprobãrii de cãtre CNVM.
Încheierea acestei Faze II - Preselecţia prin dialogul competitiv - se va comunica simultan tuturor candidaţilor participanţi la Faza II.
FAZA III: LICITAŢIA PROPRIU-ZISĂ
A. Ofertele finale
Dupã declararea încheierii Fazei II, CS va invita simultan 2-3 candidaţi din lista scurtã rezultatã în Faza II sã depunã Oferte finale, prin intermediul Invitaţiei de transmitere a Ofertelor finale.
Oferta finalã a candidaţilor va fi oferta financiarã finalã care trebuie sã respecte cerinţele din anexa nr. 3 la Caietul de sarcini şi pe cele din Invitaţia de transmitere a Ofertelor finale.
Invitaţia de transmitere a Ofertelor finale va cuprinde:
a) termenul-limitã stabilit pentru depunerea Ofertelor finale de cãtre candidaţi;
b) data-limitã pentru depunerea Ofertelor finale şi ora deschiderii Ofertelor finale, care va avea loc în aceeaşi zi cu data-limitã pentru depunerea Ofertelor finale;
c) confirmarea structurii Onorariului de administrare, care va fi una dintre schemele prezentate în anexa nr. 2 la Caietul de sarcini sau o combinaţie între acestea;
d) forma finalã a Contractului de administrare convenit în Faza II (atât versiunea în limba englezã, cât şi cea în limba românã - versiunea în limba românã va prevala) pe care FP îl va încheia cu candidatul câştigãtor.
Ofertele finale vor fi redactate atât în limba românã, cât şi în limba englezã.
Toţi candidaţii trebuie sã fie de acord sã respecte regulile acestui Caiet de sarcini (inclusiv anexele) şi legile şi reglementãrile aplicabile în România.
Candidaţii trebuie sã pregãteascã Oferta finalã potrivit prevederilor din Invitaţia la Licitaţia finalã.
Oferta finalã trebuie sã aibã o perioadã de validitate de minimum 180 de zile de la termenul-limitã de depunere. Ofertele finale depuse sunt angajante pe toatã perioada de validitate.
Toate riscurile provenind din sau în legãturã cu transmiterea Ofertei finale la FP, inclusiv forţa majorã, vor fi suportate exclusiv de cãtre candidat.
Ofertele finale trimise la o altã adresã decât adresa relevantã a Comisiei de selecţie sau dupã expirarea termenului-limitã de depunere (aşa cum este menţionat în Invitaţie) vor fi returnate fãrã a fi deschise.
B. Evaluarea Ofertelor finale şi încheierea Contractului de administrare
Toate Ofertele finale depuse în conformitate cu cerinţele specificate în Invitaţia de transmitere a Ofertelor finale vor fi deschise de cãtre CS la sediul FP, la data şi ora precizate în Invitaţie. Candidaţii au dreptul de a fi prezenţi sau de a fi reprezentaţi la procesul de deschidere a ofertelor. Ofertele finale care nu respectã cerinţele din Invitaţie vor fi descalificate.
Dupã depunerea Ofertelor finale, candidaţii nu mai pot modifica termenii acestora.
CS poate solicita candidatului care a depus Oferta finalã cea mai avantajoasã din punct de vedere economic (cele mai mici costuri/onorarii) sã reconfirme anumite elemente ale Ofertei finale sau anumite angajamente din aceasta.
Candidaţii vor putea face corecţii la erorile aritmetice sau alte erori materiale din Oferta finalã.
Dacã un candidat nu corecteazã astfel de erori materiale pânã la termenul-limitã de evaluare a Ofertei finale, CS va proceda dupã cum urmeazã:
a) dacã existã o neconcordanţã între preţul unitar şi preţul total, se va lua în consideraţie preţul unitar, preţul total modificându-se în consecinţã;
b) dacã existã o neconcordanţã între cifre şi litere, se va lua în considerare valoarea exprimatã în litere, valoarea în cifre modificând-se în consecinţã.
Ofertele finale vor fi evaluate potrivit criteriilor de punctare din anexa nr. 2 la Caietul de sarcini.
FP va încheia Contractul de administrare cu candidatul a cãrui Ofertã finalã a fost declaratã câştigãtoare de cãtre CS şi, de asemenea, aprobatã de cãtre Adunarea generalã a acţionarilor FP (AGA). În orice caz, nicio Ofertã finalã nu va fi consideratã acceptatã de FP şi niciun candidat nu va fi considerat drept S.A.I. numit al FP pânã la încheierea Contractului de administrare. Contractul de administrare va intra în vigoare dupã împlinirea oricãrui termen suspensiv şi/sau împlinirea oricãrei condiţii suspensive prevãzute în acesta, în scopul asigurãrii cã toate cerinţele legale şi statutare pentru derularea corespunzãtoare a Contractului de administrare sunt îndeplinite.
Dacã FP nu poate încheia Contractul de administrare cu candidatul câştigãtor pe motiv cã respectivul candidat refuzã sau nu reuşeşte sã facã acest lucru (indiferent de motive, inclusiv în caz de forţã majorã) în termen de zece (10) zile lucrãtoare de la înştiinţarea de cãtre FP în vederea prezentãrii spre semnare, AGA va avea dreptul, în mod discreţionar:
a) fie sã declare câştigãtoare o altã Ofertã finalã;
b) fie sã anuleze Procedura de selecţie şi sã o reia la o altã datã în condiţii care urmeazã a fi stabilite ulterior.
Dacã condiţia suspensivã cu privire la aprobarea Contractului de administrare de cãtre AGA nu se realizeazã datoritã faptului cã acţionarii nu aprobã forma negociatã a contractului, AGA va face propuneri specifice de modificare a contractului într-o formã acceptabilã, pe care le va înainta CS.
Atât timp cât propunerile AGA nu vin în contradicţie cu principiile Fazei III a Procedurii de selecţie şi cu termenii generali şi condiţiile Ofertei finale, aceste propuneri vor fi discutate într-o perioadã de 10 zile calendaristice de cãtre CS cu respectivul candidat.
Dacã pãrţile ajung la un acord în perioada specificatã, CS şi candidatul respectiv vor negocia un act adiţional la Contractul de administrare, care va fi trimis AGA spre aprobare.
Dacã pãrţile nu ajung la un acord în perioada specificatã, atunci AGA, la propunerea CS, la propria sa discreţie, poate:
a) sã declare drept câştigãtoare o altã Ofertã finalã; sau
b) sã anuleze Procedura de selecţie şi sã o reia la o datã şi în termeni care urmeazã a se stabili ulterior.
Dacã celelalte condiţii suspensive din Contractul de administrare nu survin în termen de 6 luni de la data semnãrii acestuia, AGA FP poate, la propria discreţie:
a) sã încheie Contractul de administrare cu candidatul a cãrui Ofertã finalã a fost cotatã pe locul al doilea de cãtre CS, cu condiţia ca respectivul candidat sã-şi dea consimţãmântul în acest sens (în cazul în care termenul Ofertei finale s-a scurs) şi dupã confirmarea candidatului cã încã îndeplineşte condiţiile de precalificare;
b) sã înceapã o nouã procedurã de selecţie la o datã şi în condiţii care urmeazã a fi stabilite ulterior. În acest caz, mandatul CS înceteazã la data hotãrârii adunãrii generale.
Cu excepţia situaţiei prevãzute la pct. 5 lit. b) de mai sus, mandatul CS înceteazã la data intrãrii în vigoare a Contractului de administrare încheiat între FP şi candidatul selectat în Procedura de selecţie.
6. ANULAREA PROCEDURII DE SELECŢIE
CS poate anula Procedura de selecţie în orice moment înainte de încheierea Contractului de administrare, prin înştiinţare scrisã trimisã tuturor candidaţilor participanţi, în urmãtoarele cazuri, ca şi în alte cazuri prevãzute în Regulamentul de selecţie:
a) dacã nu a fost posibil sã asigure un nivel satisfãcãtor de competiţie, adicã cel puţin trei (3) candidaţi la sfârşitul Fazei I şi doi (2) candidaţi la sfârşitul Fazei II a Procedurii de selecţie;
b) dacã au fost trimise doar Oferte finale considerate de CS ca fiind neacceptabile şi/sau neconforme;
c) dacã au apãrut grave încãlcãri ale prevederilor legale sau ale prezentului Regulament;
d) dacã încheierea Contractului de administrare se dovedeşte a fi imposibilã.
Anularea Procedurii de selecţie nu atrage pentru FP sau CS nicio obligaţie de despãgubire sau altã obligaţie faţã de candidaţi sau de terţi.
7. RECTIFICAREA ERORILOR MATERIALE
Dacã CS descoperã o eroare materialã în desfãşurarea procedurii, îşi va revizui decizia în termen de 24 de ore de la descoperirea erorii.
8. REGULI DE COMUNICARE
Orice solicitare, informare, notificare şi corespondenţã cu privire la Procedura de selecţie trebuie transmise în scris (exceptând cazurile în care Regulile de selecţie prevãd altceva).
Cu excepţia cazului în care Regulile de selecţie prevãd expres altceva, documentele scrise trebuie trimise CS (pe adresa CS de la sediul FP, menţionate în prezentul document) prin unul dintre urmãtoarele mijloace: mail, fax, mijloace electronice, cu condiţia ca documentaţia sã fie trimisã ulterior şi prin poştã, în termen de cinci (5) zile lucrãtoare de la data trimiterii prin e-mail sau fax.
CS va informa cu promptitudine candidaţii, în scris, prin e-mail, urmat de transmisie pe suport hârtie, despre deciziile referitoare la sau în legãturã cu selecţia S.A.I. ori, dupã caz, anularea Procedurii de selecţie (şi, în acest caz, despre eventuala iniţiere a unei proceduri noi), dar nu mai târziu de trei (3) zile lucrãtoare de la emiterea acestora.
9. DREPTURI
În cursul Procedurii de selecţie CS are dreptul sã cearã clarificãri şi, dupã caz, completãri la documentele prezentate de candidaţi, pentru ca aceştia din urmã sã facã dovada îndeplinirii condiţiilor, cerinţelor, calificãrilor şi criteriilor de selecţie ale Procedurii de selecţie. CS nu are însã obligaţia de a solicita aceste clarificãri sau completãri, candidaţii fiind rãspunzãtori pentru îndeplinirea cerinţelor cuprinse în Procedura de selecţie, sub sancţiunea descalificãrii.
10. LIMITĂRI ALE RĂSPUNDERII
Împotriva deciziilor Comisiei pot fi formulate cãile de atac prevãzute de legislaţia românã în vigoare.
Nici FP, nici CS, Consiliul de supraveghere al FP, Directoratul sau oricare din acţionarii FP sau reprezentanţii, angajaţii, afiliaţii şi/sau agenţii acestora nu vor fi rãspunzãtori în faţa vreunui candidat în legãturã cu decizia FP sau CS de a suspenda ori de a anula Procedura de selecţie, cum nici Guvernul României nu va putea fi rãspunzãtor pentru niciuna din aceste situaţii ori pentru modificarea procedurii.
Candidaţii vor suporta costurile legate de participarea lor la Procedura de selecţie, FP neavând nicio obligaţie de a suporta aceste costuri.
11. TERMENE
Termenele procedurale pentru fazele Procedurii de selecţie sunt stabilite prin Caietul de sarcini. CS poate prelungi termenele respective, pe etape sau în întregul Procedurii de selecţie, fãrã ca prelungirea totalã sã poatã depãşi cincisprezece (15) zile faţã de ultima datã prevãzutã în calendarul iniţial.
12. PREVEDERI FINALE
Versiunea în limba englezã a prezentului Regulament va fi furnizatã tuturor candidaţilor care solicitã aceasta, iar în cazul în care existã neconcordanţe între versiunea în limba românã şi cea în limba englezã, va prevala versiunea în limba românã publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
În cazul unor neconcordanţe între prevederile prezentului Regulament şi prevederile din Anunţ, prevederile acestui Regulament vor prevala. Prezentul Regulament şi Caietul de sarcini (incluzând şi anexele acestuia) vor fi interpretate numai ca fiind în strânsã legãturã unul cu celãlalt. În cazul unui conflict între prevederile prezentului Regulament şi prevederile din Caietul de sarcini (incluzând şi anexele acestuia), va prevala prezentul Regulament. În cazul unor neconcordanţe între prevederile Caietului de sarcini şi anexele acestuia, vor prevala prevederile din Caietul de sarcini.
Documentele Procedurii de selecţie, inclusiv Ofertele iniţiale şi finale prezentate în cadrul Procedurii de selecţie, vor fi arhivate şi pãstrate la sediul FP timp de cel puţin cinci (5) ani.

ANEXA 2

S.C. FONDUL PROPRIETATEA - S.A.

CAIET DE SARCINI
Procesul de selecţie a societãţii de administrare a investiţiilor

1. CADRU DE REFERINŢĂ*1)
Cadru general
Fondul Proprietatea (FP)*2) a fost constituit de cãtre Guvernul României în luna decembrie 2005 pentru despãgubirea persoanelor deposedate în mod abuziv de cãtre regimul comunist, în special în cazurile în care restituirea în naturã nu este posibilã, prin acordarea de acţiuni la FP proporţional cu pierderea suferitã.
-------
*1) Prezenta cerere de oferte furnizeazã în anexele sale câteva date generale importante despre FP şi activitãţile sale. Informaţii suplimentare şi documentesuport sunt disponibile pe site-ul oficial al FP (www.fondulproprietatea.ro). Date fiind caracteristicile unice ale FP, candidaţii sunt îndemnaţi sã se familiarizeze cu aceste informaţii.
*2) Toţi termenii care încep cu majuscule din Caietul de sarcini şi anexele la acesta au înţelesul care li se atribuie în aceste documente. Referirile la anexe vor fi referiri la anexele la prezentul Caiet de sarcini, în absenţa altei precizãri.

Având în vedere scopul FP, de a servi interesele legitime ale diferitor persoane şi de a asigura cã în România statul de drept şi protejarea proprietãţii sunt garantate, activitatea FP este strict reglementatã prin lege, prezintã interes deosebit pentru autoritãţile publice din România şi se aflã în atenţia presei şi a acţionarilor.
Procesul de restituire este absolut independent de FP, fiind administrat de Autoritatea Naţionalã pentru Restituirea Proprietãţilor (ANRP), organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, separat de Fondul Proprietatea.
În prezent, principalii acţionari ai FP sunt Guvernul României (circa 80%) şi persoane private (aproximativ 20%). Guvernul român atinge valoarea pretenţiilor compensatorii prin realocarea acţiunilor din posesia sa cãtre persoanele eligibile a fi despãgubite. Cu timpul, se preconizeazã ca Guvernul României sã devinã acţionar minoritar al FP, dar deocamdatã nu se poate estima precis numãrul persoanelor îndreptãţite sã fie despãgubite prin intermediul acţiunilor la FP.
Prezentul Caiet de sarcini este în concordanţã cu legislaţia românã care guverneazã în prezent activitatea FP, cu legislaţia privind piaţa de capital şi cu Regulamentul de organizare al licitaţiei.
Portofoliu
Portofoliul de active al FP este constituit din numerar, acţiuni la companii româneşti tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi acţiuni la companii româneşti nelistate la bursã (Portofoliul FP). Aceste active au constituit aportul Guvernului României, în conformitate cu legea privind constituirea FP, fiind fie active deţinute de Guvernul României la societãţi proprietate de stat, fie la foste entitãţi de stat parţial privatizate sau fiind sume provenite din aceste privatizãri. Titlurile de valoare transferate la FP (partea principalã a Portofoliului FP - constând din participaţii la 89 de societãţi) sunt enumerate în anexa nr. 7. Printre aceste participaţii existã un numãr semnificativ de acţiuni la societãţi româneşti de importanţã strategicã (incluzând mai ales societãţi din sectorul energetic).
La 30 iunie 2008, valoarea contabilã totalã a activelor FP era de 14.773.185 mii lei (extras din declaraţiile financiare statutare ale FP).
Numirea Societãţii de administrare şi listarea la bursã
FP intenţioneazã sã se listeze la Bursa de Valori Bucureşti în cursul anului 2009, punând astfel la dispoziţia acţionarilor sãi un mijloc de a-şi vinde acţiunile pe piaţa liberã, dacã doresc sã facã acest lucru. Listarea va înlesni şi investiţii de cãtre persoane care nu au fãcut parte din procesul original de restituire, din România şi din strãinãtate. FP se poate lista şi la alte burse în acelaşi timp cu listarea la BVB sau într-o etapã ulterioarã.
Pentru a asigura buna operare a FP conform scopului sãu legal şi în vederea pregãtirii cotãrii la bursã, FP cautã sã numeascã un administrator (Societatea de administrare a investiţiilor sau S.A.I.) pentru administrarea şi gestionarea Portofoliului FP potrivit Declaraţiei de politicã investiţionalã (anexa nr. 4) şi pentru administrarea curentã a FP în conformitate cu legislaţia românã (descrisã mai pe larg în anexa nr. 9). Numirea se va efectua în baza procedurii de selecţie (Procedura de selecţie) detaliate în anexa nr. 3.
Obiective specifice
Obiectivele specifice ale prezentului Caiet de sarcini sunt:
- organizarea primirii de informaţii corporatiste de la candidaţi cu privire la organizarea companiei, cadrul general, personalul, procesul investiţional, onorariile şi alte aspecte cerute de acest document, pentru a permite evaluarea candidaţilor şi respectarea cerinţelor procedurii de selecţie a S.A.I.; şi
- selectarea pe baza informaţiilor primite a unei liste scurte de candidaţi care vor participa la Fazele (II) şi (III) ale Procedurii de selecţie, potrivit criteriilor de selecţie şi în cadrul calendarului estimat.
2. INSTRUCŢIUNI GENERALE
2.1. Rãspuns la Cererea de Ofertã iniţialã
1. Toate entitãţile care întrunesc criteriile de preselecţie din Faza I - Preselecţia iniţialã - a Procedurii de selecţie pot prezenta oferte ca rãspuns la prezentul Caiet de sarcini.
2. Entitãţile repondente trebuie sã recunoascã şi sã accepte toţi termenii şi condiţiile stabilite în prezentul Caiet de sarcini; în consecinţã, ofertele acestora trebuie sã fie în conformitate cu aceşti termeni şi condiţii.
3. Persoana care rãspunde de prezentarea unei oferte şi reprezentantul autorizat/reprezentanţii autorizaţi ai candidatului trebuie sã semneze scrisoarea de însoţire, indicându-şi numele şi funcţia şi exprimându-şi acordul faţã de termenii şi condiţiile stabilite în acest Caiet de sarcini.
2.2. Întrebãri sau solicitãri de clarificãri
Toate întrebãrile sau solicitãrile de clarificãri vor fi adresate Comisiei de selecţie (denumitã în continuare CS), prin e-mail, la comisia@fondulproprietatea.ro, pânã la data prevãzutã în Anunţ. CS va rãspunde la toate întrebãrile candidaţilor prin e-mail, în cel mult 48 de ore de la data primirii. Întrebãrile şi rãspunsurile vor fi comunicate în scris tuturor celor care au primit acest Caiet de sarcini, fãrã a da numele celor care au pus întrebãri sau au solicitat clarificãri.
2.3. Trimiterea ofertelor
Ofertele iniţiale complete trebuie sã ajungã la CS pânã la ora 12,00 (ora Bucureştiului) în data prevãzutã în Anunţ, prin poştã sau curier, la adresa indicatã mai jos (a se marca pe eticheta de expediere: "În atenţia FP Proprietatea - Comisia de selecţie - Rãspuns la Cererea de Oferte"). Ofertele primite dupã acest termen nu vor fi luate în consideraţie, iar repondenţii care au întârziat vor fi automat eliminaţi din proces. Ofertele iniţiale vor fi puse în plic sigilat. Plicul va conţine atât oferta pe suport hârtie, cât şi pe suport electronic în format pdf.
Adresa poştalã: Bucharest Financial Plaza, Calea Victoriei nr. 15, intrarea E, et. 2, sector 3, cod 030023, Bucureşti, România
Telefon: +4031/620.91.00
Fax: +4021/310.41.10
E-mail: comisia@fondulproprietatea.ro
Fiecare paginã a versiunii pe suport hârtie şi a celei electronice în format pdf trebuie sã fie parafatã de un reprezentant cu drept de semnãturã al firmei şi toate documentele cerute trebuie prezentate în forma cerutã în acest Caiet de sarcini (original, legalizat şi/sau semnat de un reprezentant cu drept de semnãturã al candidatului).
CS îşi rezervã dreptul de a furniza explicaţii, modificãri sau informaţii suplimentare, ca şi de a accepta sau respinge ofertele. CS îşi rezervã dreptul de a suspenda Procedura de selecţie sau de a respinge, în orice moment anterior deciziei de selecţie, toate ofertele, fãrã nicio obligaţie sau rãspundere faţã de candidaţi.

2.4. Calendar
Datele estimative ale diferitelor Faze ale Procedurii de selecţie sunt stabilite mai jos:


┌────┬───────────────────────────────────────────┬────────────────────────────┐
│ │ │ Data preconizatã │
│Faza│ Descriere │ de finalizare │
├────┼───────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 1 │Preselecţie iniţialã - Faza I │ 8 zile de la data Anunţului│
│ │Data-limitã de formulare de solicitãri de │ │
│ │clarificare │ │
│ ├───────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │Data-limitã de trimitere a rãspunsurilor la│48 de ore de la data primi- │
│ │solicitãrile de clarificare │rii solicitãrii de clarifi- │
│ │ │care │
│ ├───────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │Data-limitã de depunere a Ofertelor ini- │20 zile de la publicarea │
│ │ţiale │Anunţului │
│ ├───────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │Evaluarea Ofertelor iniţiale (tehnice şi │Timp de 15 zile de la data- │
│ │financiare). Are drept rezultat selectarea │limitã pentru depunerea │
│ │unei liste scurte de 3-5 candidaţi care vor│Ofertelor iniţiale prevãzutã│
│ │fi invitaţi sã participe la Faza II. Se │în Anunţ │
│ │încheie prin anunţul de încheiere a │ │
│ │Fazei I. │ │
├────┼───────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 2 │Preselecţie prin dialog competitiv - │Timp de 10 zile de la data │
│ │Faza II │anunţului privind încheierea│
│ │Derularea dialogului competitiv cu candi- │Fazei I │
│ │daţii din lista scurtã rezultatã în cadrul │ │
│ │Fazei I, care include discutarea termeni- │ │
│ │lor Contractului de administrare. Are │ │
│ │drept rezultat selectarea a 2-3 candidaţi │ │
│ │care vor fi invitaţi sã participe la │ │
│ │Faza III. Se încheie prin anunţul de │ │
│ │încheiere a Fazei II. │ │
├────┼───────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 3 │Licitaţia propriu-zisã - Faza III │Maximum 2 zile de la data │
│ │Trimiterea Invitaţiei de transmitere a │încheierii Fazei II │
│ │Ofertei finale candidaţilor │ │
│ │selecţionaţi în Faza II │ │
│ ├───────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │Data-limitã de primire a ofertelor finale │2 zile de la data trimiterii│
│ │ │Invitaţiei de transmitere a │
│ │ │Ofertei finale │
│ ├───────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │Deschiderea Ofertelor finale. Analiza │În ziua care reprezintã │
│ │Ofertelor finale, anunţarea S.A.I. │data-limitã de primire │
│ │selectate │a Ofertelor finale, la o orã│
│ │ │comunicatã în Invitaţia de │
│ │ │transmitere a Ofertei finale│
└────┴───────────────────────────────────────────┴────────────────────────────┘



CS poate prelungi întreg procesul de selecţie fie pe etape, fie ca întreg, fãrã ca prelungirea totalã sã poatã depãşi cincisprezece (15) zile faţã de ultima datã prevãzutã în calendarul iniţial.
Termenele pe zile în cursul acestei proceduri se socotesc pe zile lucrãtoare, conform legislaţiei române, exclusiv prima şi ultima zi a intervalului.

2.5. Confidenţialitate
Toate informaţiile furnizate Comisiei de selecţie de cãtre candidaţi în Ofertele lor vor fi tratate drept confidenţiale. Totuşi, CS poate stabili la propria sa discreţie şi fãrã nicio rãspundere faţã de candidaţi cã termenii şi condiţiile Ofertelor pot fi dezvãluite la cererea organelor abilitate ale statului român, a unui tribunal sau conform legislaţiei române în vigoare privind transparenţa. În oricare caz, candidaţii sunt de acord cã în cursul Fazei II - Dialog competitiv - a Procedurii de selecţie, CS poate prezenta termenii Ofertei iniţiale a oricãrui candidat, ca şi rãspunsurile acestuia la Chestionar, în discuţiile cu ceilalţi candidaţi; totuşi, CS nu va dezvãlui numele candidatului care a depus respectiva ofertã sau care a dat rãspunsurile la Chestionar.
În mod similar, fiecare candidat va trata toate documentele şi toate informaţiile care nu au caracter public furnizate de Fond/CS în contextul prezentului Caiet de sarcini, ca şi orice acord care poate rezulta în urma acestuia, drept strict confidenţiale.
2.6. Limba
Ofertele iniţiale şi toate documentele incluse în dosarul de aplicaţie trimis în cursul Fazei I trebuie sã fie redactate în limba românã (însoţite de o traducere oficialã în limba englezã) sau în limba englezã. Limba folositã pentru comunicare va fi limba româna sau englezã. Dialogul competitiv se va desfãşura în limba românã sau englezã. Ofertele finale depuse în Faza III vor fi în limba românã (însoţite de o traducere oficialã în limba englezã) sau în limba englezã. Documentele în limba românã trebuie însoţite de o traducere în limba englezã. În cazul unor discrepanţe între un original în limba românã şi traducerea sa în limba englezã, va prevala originalul.
3. EVALUAREA OFERTELOR
3.1. Faza I
În faza de Preselecţie, Ofertele vor fi evaluate pe baza unei Oferte financiare (propunere de onorariu) şi a unei Oferte tehnice. Punctajul total este de 100 de puncte, dintre care 20 pentru Oferta financiarã şi 80 pentru Oferta tehnicã.
Detalii privind Ofertele financiare şi tehnice şi sistemul de punctare pentru evaluare sunt furnizate în Chestionar (anexa nr. 1 la Caietul de sarcini).
3.2. Fazele II şi III
Faza II a procesului de selecţie este o preselecţie prin dialog competitiv cu 3-5 candidaţi de pe lista scurtã stabilitã în cursul Fazei I.
În Faza III, 2-3 candidaţi de pe lista scurtã stabilitã în Faza II vor participa la o licitaţie propriu-zisã în care vor fi evaluaţi pe baza Ofertelor lor finale (criteriul folosit: oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere economic). Procesul detaliat de evaluare pentru Faza III va fi inclus în Invitaţia la transmiterea Ofertelor finale.
Detalierea procedurilor pe care le presupune derularea Fazelor I, II, III se regãseşte în Regulamentul de organizare a licitaţiei internaţionale pentru desemnarea S.A.I. a FP.
4. ANEXE
Sunt prevãzute urmãtoarele anexe:
1. Chestionar;
2. Punctajul Ofertelor iniţiale (financiare şi tehnice)
3. Declaraţie de politicã investiţionalã a FP;
4. Informaţii-cadru şi prezentarea Fondului Proprietatea;
5. Servicii care se vor contracta şi cerinţe contractuale;
6. Proiectul Contractului de administrare (proiect ce va fi supus negocierii);
7. Proiectul Actului constitutiv modificat al Fondului Proprietatea (proiect ce va fi armonizat cu Contractul de administrare în forma finalã care va fi negociatã)
8. Lista participaţiilor FP la 30 iunie 2008.

ANEXA 1
-------
la Caietul de sarcini
---------------------

CHESTIONAR

Introducere
Candidaţii vor trebui sã demonstreze capacitãţile şi adecvarea lor pentru rolul de S.A.I. printr-o combinaţie de performanţã anterioarã, experienţã relevantã şi prezentarea unor propuneri privind funcţionarea în viitor a FP şi administrarea Portofoliului FP.
Candidaţii trebuie sã rãspundã la fiecare dintre întrebãrile prezentate în aceastã secţiune.
Întrebãrile sunt structurate pe urmãtoarele categorii:
1. Organizaţia
2. Echipa
3. Realizarea politicii investiţionale
4. Performanţa anterioarã
5. Experienţã relevantã
Toate rãspunsurile care implicã referinţe financiare trebuie exprimate în euro.
Întrebãri
1. ORGANIZAŢIA
a) Organizaţia - Introducere
(i) Descrieţi organizaţia, inclusiv, îndeosebi, acţionariatul acesteia, stabilitatea financiarã şi aprobãrile organelor de reglementare specifice activitãţii care o calificã pentru aceastã sarcinã. Vã rugãm sã enumeraţi orice sancţiuni aplicate de organele de reglementare specifice activitãţii organizaţiei din ultimii trei (3) ani şi divergenţe avute cu clienţii în aceeaşi perioadã de timp pentru sume mai mari de 1 milion de euro. Aceste informaţii vor fi supuse obligaţiilor de confidenţialitate care vi se aplicã.
(ii) Care este valoarea activelor administrate de firma dvs.? Defalcaţi pe clase de active, plasamente în acţiuni listate [în englezã - equity], instrumente cu venit fix [în englezã - fixed interest], plasamente în acţiuni nelistate [în englezã - private equity] şi altele. Defalcaţi dupã instituţional/retail, ca şi dupã locaţia geograficã a activelor şi domiciliul investitorilor.
(iii) Vã rugãm descrieţi toate interesele de afaceri pe care firma dvs. le are în România.
b) Organizaţia - Conflicte de interes
(i) Ce asigurãri veţi da FP cã în cazul în care firma dvs. investeşte, în numele altor clienţi, în titluri de valoare româneşti deţinute de asemenea de Fond, nu vor avea loc tranzacţii nepotrivite în detrimentul FP şi în avantajul altor clienţi?
(ii) Dvs. sau companiile afiliate administraţi în prezent active pentru vreo entitate stabilitã în România? Dacã da, care erau activele relevante administrate la 30 iunie 2008?
(iii) În cazul în care firma dvs. preia un mandat de investiţii în România în plasamente deţinute de Fond şi, în calitate de S.A.I., oferiţi consiliere FP şi propuneţi o tranzacţie cu privire la acele plasamente, vã rugãm sã confirmaţi cã veţi fi gata sã suportaţi costurile rezonabile ale FP pentru obţinerea unei a doua opinii asupra acelui sfat din partea unei pãrţi independente selectate sau anterior selectatã sau ce urmeazã a fi selectatã de Fond.
c) Organizaţia - Rezumat
Indicaţi pânã la 3 factori principali de departajare pentru care consideraţi cã firma dvs. are calificarea necesarã pentru a administra în mod curent FP şi a administra Portofoliul FP.
2. ECHIPA
a) Detaliaţi resursele şi abilitãţile echipei care va fi folositã pentru acest mandat şi rolurile membrilor sãi. Lista cu numele membrilor echipei care vor administra în mod curent şi specific FP şi vor administra Portofoliul FP, împreunã cu detalii succinte cu privire la nivelul lor de experienţã şi vechimea în cadrul firmei dvs. Indicaţi cine va conduce echipa şi timpul proporţional alocat de fiecare membru acestei activitãţi.
b) O condiţie a acestei activitãţi este ca ofertantul câştigãtor sã înfiinţeze sau sã aibã în România o capacitate de administrare a FP. Explicaţi planurile dvs. în aceastã privinţã, indicând numãrul de persoane încadrate şi rolul acestora în cadrul acestei activitãţi.
c) Când atrageţi resurse din diferite zone ale firmei dvs., cum veţi coordona activitatea acestora în cadrul acestei sarcini, astfel încât sã vã asiguraţi efectiv de prestaţia lor?
d) Cum va fi stimulatã echipa care va administra în mod curent FP şi cea care va administra Portofoliul FP şi cum vor fi legate interesele acestora de cele ale FP?
3. REALIZAREA POLITICII INVESTIŢIONALE
a) Filozofia investiţionalã
(i) Explicaţi filozofia dvs. investiţionalã pentru administrarea Portofoliului FP. Rugãm daţi exemple de orice alte mandate în cadrul cãrora aţi utilizat aceastã filozofie.
(ii) Veţi administra în mod diferit Portofoliul FP înainte şi dupã listare?
(iii) Vã rugãm sã prezentaţi abordarea dvs. faţã de valorificarea titlurilor de valoare nelistate pe bursã ale FP.
b) Proces investiţional
(i) Cât de repede preconizaţi sã ajustaţi portofoliul şi ce cifrã de afaceri anticipaţi?
(ii) Descrieţi abordarea dvs. de a lucra cu societãţi listate sau nelistate pe bursã la care FP deţine o pondere importantã. Daţi exemple în care aţi lucrat cu societãţi (mai ales din sectoare strategice sau "Campioni Naţionali") în beneficiul acţionarilor, fãrã a participa la plasamente.
(iii) Ce ghiduri internaţionale de guvernanţã corporatistã/votare folosiţi? Descrieţi pe scurt cum veţi aplica principiile de guvernanţã ecologicã şi socialã pentru aceastã sarcinã? Votaţi prin împuternicit în toate cazurile?
c) Management discreţionar
(i) Descrieţi procesul investiţional pe care îl veţi aplica portofoliului potrivit politicii de investiţii propuse.
(ii) Descrieţi rolurile şi responsabilitãţile membrilor echipei în cadrul acestui proces.
(iii) Cum veţi administra în conformitate cu limitãrile decizionale din Declaraţia de politicã investiţionalã (capitolul VII - Limitãri asupra managementului discreţionar).
d) Administrarea numerarului
(i) Descrieţi abordarea dvs. faţã de administrarea numerarului în cadrul portofoliului şi experienţa pe care o aveţi în domeniu.
(ii) Cât de uşor credeţi cã va putea fi reinvestit în România numerarul provenit din vânzãri de investiţii şi pe ce zone preconizaţi sã vã axaţi în aceastã privinţã?
e) Investiţii în afara României
(i) Cum veţi folosi latitudinea acordatã de abilitarea de a folosi pânã la 10% din Portofoliul FP în afara României pentru a adãuga valoare?
(ii) Ce experienţã specificã veţi aplica pentru a realiza acest lucru?
4. PERFORMANŢĂ ANTERIOARĂ
a) Rugãm sã faceţi o prezentare a performanţei într-o perioadã de 5 ani pentru pânã la 3 complexe relevante de portofolii de participaţii administrate de dvs. Prezentarea trebuie sã indice profiturile anualizate şi cumulative şi standardul de comparare la 30 iunie 2008, împreunã cu volumul activelor mãsurat la finele fiecãrui an.
b) Participanţii sunt încurajaţi sã includã în aceastã secţiune performanţa plasamentelor pe pieţe emergente globale şi, dacã existã, performanţa plasamentelor pe pieţe regionale, est-europene.
c) Prezentarea performanţei trebuie sã se facã potrivit Standardelor Globale de Performanţã Investiţionalã (GIPS). În cazul în care acest lucru nu este posibil, se va explica pe scurt modul în care s-a ajuns la aceste date.
d) Administraţi active investite în România? Dacã da, vã rugãm sã le descrieţi şi sã le cuantificaţi. Ce performanţe au avut?
5. EXPERIENŢĂ RELEVANTĂ
a) Ce experienţã aveţi în România sau în alte ţãri în administrarea unor mandate similare şi/sau în administrarea unor fonduri similare sau apropiate?
b) Ce dovezi de reuşitã puteţi prezenta pentru acele activitãţi? Vã rugãm daţi exemple de situaţii în care aţi administrat un portofoliu cu o pondere mare din activele sale în titluri de valoare mai puţin lichide.
6. ONORARII (Ofertele financiare)
FP solicitã candidaţilor sã facã douã oferte de onorarii - o structurã bazatã pe onorarii fixe şi o structurã de onorarii pe bazã de performanţã. Vã rugãm sã notaţi cã este obligatoriu sã prezentaţi oferte financiare pentru fiecare din opţiunile 6.a) şi 6.b) de mai jos.
a) Oferta de onorariu fix
Ce onorariu fix veţi pretinde FP? Vã rugãm sã-l formulaţi pe bazã de puncte pe an conform formulei prezentate în anexa nr. 2 la Caietul de sarcini.
b) Oferta de onorariu combinat (onorariu fix plus onorariu pe bazã de performanţã)
(i) Oferta de onorariu în funcţie de performanţã se bazeazã pe conceptul de valoare a activului net unitar definit conform reglementãrilor legale în vigoare. În scopurile acestui Caiet de sarcini, performanţa S.A.I. se calculeazã ca diferenţã între valoarea activului net unitar la momentul preluãrii (pentru prima perioadã de evaluare) şi valoarea activului net unitar la momentul evaluãrii. Pentru urmãtoarea perioadã de evaluare se va porni de la rezultatele ultimei evaluãri.
(ii) Vã rugãm sã propuneţi o structurã care sã includã atât un onorariu fix, cât şi un onorariu în funcţie de performanţã. Rugãm sã utilizaţi formula prezentatã în anexa nr. 2 la Caietul de sarcini.
c) Propunere alternativã de onorariu pe bazã de performanţã
Dacã ar exista posibilitatea înlocuirii onorariului în funcţie de performanţã, menţionat mai sus, cu o altã opţiune la alegerea dvs., care ar fi aceastã opţiune alternativã? Vã rugãm sã o descrieţi. Vã rugãm sã notaţi cã aceastã propunere alternativã de onorariu nu va fi luatã în considerare la preselecţia candidaţilor (Faza I).
Se preconizeazã ca toate onorariile primite de director şi de angajaţii, agenţii sau reprezentanţii S.A.I. de la alte companii aflate în Portofoliul FP sã fie rambursate FP sau scãzute din onorariul de administrare.

ANEXA 2
-------
la Caietul de sarcini
---------------------

PUNCTAJUL OFERTELOR INIŢIALE (FINANCIARE ŞI TEHNICE)

Faza I - Preselecţia iniţialã a candidaţilor
Pentru a fi evaluaţi în faza de Preselecţie iniţialã (Faza I), toţi candidaţii trebuie sã trimitã o ofertã (Oferta iniţialã) care va avea o componentã financiarã şi o componentã tehnicã (fiecare dintre acestea denumite aici Oferta financiarã iniţialã şi Oferta tehnicã iniţialã).
Ofertele financiare iniţiale vor preciza onorariile anuale pe care candidaţii se aşteaptã sã le primeascã potrivit Contractului de administrare. Documentul va fi identificat în mod precis drept Oferta financiarã iniţialã. Candidaţii vor oferta pentru douã (2) scenarii alternative:
1. OFERTA FINANCIARĂ INIŢIALĂ
1.a) Schema de onorariu fix
Formula de onorariu fix care se va utiliza este:
Onorariu fix = "x" puncte de bazã pe an * baza de calcul
Dupã listarea FP pe BVB, baza de calcul va fi valoarea de piaţã a FP (VPF), care se defineşte drept capitalizarea de piaţã a FP (numãrul de acţiuni emise înmulţit cu preţul mediu de piaţã al acţiunilor FP calculat pentru ultimele 90 de zile de sesiune de tranzacţionare dintr-un an calendaristic). Înainte de listare, calculul onorariului se va baza pe valoarea activului net al FP, calculat pe baza reglementãrilor în vigoare.
Onorariul de administrare a investiţiilor va începe de la data iniţialã, care este data comercialã a transferului iniţial de active. Modalitatea şi termenele de platã ale acestui onorariu vor face obiectul negocierii în Faza II a procesului de selecţie.
Onorariul fix se va împãrţi în douã elemente:
1. remuneraţia S.A.I. pentru administrarea Portofoliului FP; şi
2. remuneraţia S.A.I. pentru administrarea FP.
1.b) Schema de onorariu combinat (onorariu fix + onorariu pe bazã de performanţã)
Formula care se va utiliza pentru schema combinatã de onorariu este:
Onorariu combinat = onorariu fix + onorariu pe bazã de performanţã
Formula pentru onorariul fix va fi aceeaşi ca cea menţionatã la pct. 1.a) de mai sus. Se aşteaptã o cotaţie mai micã pentru componenta "x" puncte de bazã pe an.
Componenta onorariului pe bazã de performanţã va fi un onorariu procentual (y, exprimat în puncte de bazã) din supraperformanţa reprezentatã de creşterea de valoare a activului net unitar (definitã mai jos).
Creşterea de valoare a activului net unitar se calculeazã ca raport între valoarea activului net unitar la momentul evaluãrii şi valoarea activului net unitar la momentul preluãrii (pentru prima perioadã de evaluare) şi valoarea activului net unitar la momentul evaluãrii. Pentru urmãtoarea perioadã de evaluare se va porni de la rezultatele ultimei evaluãri. Baza de calcul va fi valoarea activului net unitar calculat conform reglementãrilor legale în vigoare şi care, în funcţie de rezultatul negocierilor, va putea fi ajustat pentru a reflecta cât mai corect şi echitabil pentru ambele pãrţi contractante performanţa administratorului, ţinând cont şi de contextul pieţei.
1.c) Punctajul Ofertei financiare iniţiale va fi de maximum 20 de puncte. Acesta se va calcula dupã cum urmeazã:
- Toţi candidaţii vor trimite Oferte financiare iniţiale atât pentru schema de onorariu fix [1.a)], cât şi pentru cea de onorariu combinat [1.b)]. Candidaţii care nu vor trimite Ofertã financiarã iniţialã pentru ambele scheme vor fi descalificaţi.
- CS va evalua toate ofertele pentru ambele scheme şi va decide care dintre cele douã scheme sã fie adoptatã pentru punctare. Alegerea schemei care va fi adoptatã pentru stabilirea scorului este complet la discreţia CS, iar candidaţii nu pot contesta alegerea unei anumite scheme.
- Toate Ofertele financiare iniţiale vor fi evaluate potrivit schemei alese.
- Pentru schema de onorariu fix, criteriul de punctare va fi numãrul de puncte de bazã pe an.
- Pentru metoda de onorariu pe bazã de performanţã, ierarhizarea se va baza pe onorariile totale (valoarea în euro) pentru primii 3 ani de contract, estimatã de CS. Estimarea onorariilor totale pentru stabilirea punctajului este în întregime la discreţia CS, nu va fi comunicatã candidaţilor şi nici nu va putea fi contestatã. Pentru a evalua onorariile totale pentru primii 3 ani ai contractului, CS va utiliza estimãri şi prezumţii la propria sa discreţie.
- Ofertele financiare iniţiale vor fi ierarhizate dupã oferta cea mai micã care va fi oferta nr. 1. Oferta cea mai micã/cea mai ieftinã va primi un punctaj maxim de 20 de puncte.
"Pasul" se va calcula dupã cum urmeazã: pas = maximum 20 de puncte (pentru Oferta financiarã iniţialã) împãrţit la numãrul primit de oferte calificate/acceptate). De exemplu, dacã numãrul ofertelor calificate primite este 10, atunci pasul va fi 2 (20 împãrţit la 10). În consecinţã, oferta cea mai micã (numãrul 1 în ierarhie) va primi 20 de puncte, a doua cea mai scãzutã ofertã va primi 18 puncte, iar oferta cea mai scumpã (numãrul 10 în ierarhie) va primi 2 puncte.
2. OFERTA TEHNICĂ
Punctajul pentru Oferta tehnicã va fi de maximum 80 de puncte. Punctajul Ofertei tehnice se va calcula astfel:


┌────┬───────────────────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. │ │ │
│crt.│ Criteriu │ Punctaj │
│ │ │ maxim │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 1 │Organizaţie │ 20 │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 2 │Echipã │ 25 │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 3 │Realizarea politicii investiţionale │ 25 │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 4 │Performanţa anterioarã │ 5 │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 5 │Experienţa relevantã în România │ 5 │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │TOTAL: │ 80 │
└────┴───────────────────────────────────────┴─────────────┘



Criteriile generale pentru evaluarea Ofertelor tehnice:
- fiecare criteriu se va analiza separat;
- oferta cea mai bunã pentru fiecare criteriu va primi punctajul maxim pentru acel criteriu;
- toate celelalte oferte vor primi un punctaj mai mic pentru acel criteriu.


ANEXA 3
-------
la Caietul de sarcini
---------------------

DECLARAŢIA DE POLITICĂ INVESTIŢIONALĂ A FP
PRINCIPII GENERALE

I. SCOPUL DECLARAŢIEI DE POLITICĂ INVESTIŢIONALĂ
Prezenta anexã conţine doar principiile generale ale Declaraţiei de politicã investiţionalã (DPI) a FP, detalierea acesteia regãsindu-se în cadrul proiectului de Act constitutiv al S.C. "Fondul Proprietatea - S.A.
DPI identificã şi explicã scopurile şi obiectivele privind investiţiile, stabileşte procesul de luare a deciziilor privind selectarea investiţiilor şi procedurile şi instrumentele folosite pentru a evalua performanţa Portofoliului FP potrivit obiectivelor de investiţii.
DPI se va folosi ca bazã pentru mãsurarea şi evaluarea performanţei investiţionale viitoare. Aceastã politicã va fi revizuitã în mod regulat de cãtre CR.
DPI se înscrie în cadrul legal stabilit în titlul VII din <>Legea nr. 247/2005 , anexa nr. 5, şi, potrivit acestei legi, adunarea generalã a acţionarilor rãspunde de aprobarea DPI.

II. ROLURI, RESPONSABILITĂŢI ŞI PROCEDURI
Competenţele şi condiţiile de numire a CR, precum şi competenţele S.A.I. sunt prevãzute în Actul constitutiv al FP, ele putând face obiectul modificãrii şi/sau completãrii în urma negocierilor.

III. OBIECTIVELE PORTOFOLIULUI
Obiectivul general al Portofoliului este de a realiza o creştere stabilã de capital, menţinând în acelaşi timp un nivel prudent de diversificare. Diversificarea este un obiectiv important al FP în cadrul constrângerilor practice ale pieţei actuale şi fãrã a periclita celelalte obiective.
Obiectivele Portofoliului FP sunt:
- de a produce un randament mai mare decât performanţa economiei româneşti mãsurate pe termen lung (pe baza creşterii nominale a PIB);
- de a realiza o diversificare îmbunãtãţitã pe o perioadã de 3 ani (în cadrul alocãrii activelor permise pentru a investi şi al investiţiilor eligibile);
- realizarea unui echilibru între stabilitatea creşterii şi randamentul general;
- dupã listare, minimizarea decalajului potenţial dintre preţul acţiunilor şi valoarea netã a activelor FP.
S.A.I. va administra portofoliul pentru a realiza aceste obiective în mod echilibrat.
Obiectivele privind calitatea care se vor stabili pentru S.A.I. sunt:
- claritatea strategiei investiţionale a S.A.I. şi modul în care aceasta contribuie la realizarea principalelor obiective ale portofoliului;
- diversificarea cu succes a portofoliului şi tipul ales de diversificare (dupã sector, dupã mãrime - plafoane mici/plafoane mari);
- eficacitatea lucrului cu societãţile care fac obiectul investiţiei şi modul în care aceasta aduce valoare adãugatã FP;
- eficacitatea comunicãrii şi interacţiunii cu CR.
Randamentul aşteptat
Se va folosi o ratã totalã a randamentului bazatã pe valoarea netã a activelor FP. Se aşteaptã ca pe termen lung rata randamentului generat sã fie pozitivã şi mai mare decât creşterea nominalã a PIB-ului României.
Toleranţa la risc
FP recunoaşte cã riscul este necesar pentru a îndeplini obiectivele stabilite în politica sa. S.A.I. trebuie sã gestioneze în mod activ riscul, astfel încât sã existe un echilibru constant între risc şi profitul aşteptat. Aşadar, FP recunoaşte cã atât gestionarea riscului, cât şi gestionarea profitului sunt esenţiale.
În conformitate cu teoria modernã a portofoliului, riscul nu poate fi complet eliminat, însã poate fi gestionat şi redus. FP aşteaptã o compensaţie corespunzãtoare (în randamentul investiţiei) pentru riscurile asumate şi se aşteaptã ca S.A.I. sã aibã instrumentele corespunzãtoare pentru mãsurarea şi monitorizarea riscului. Nivelul de risc la nivel de portofoliu trebuie sã fie corelat cu obiectivele privind randamentul acestuia.
Dupã numirea S.A.I, DPI va fi supusã analizei comune a CR şi S.A.I., pentru a defini niveluri corespunzãtoare de risc.

IV. LIMITE INVESTIŢIONALE
Politica de investiţii va fi realizatã cu respectarea limitelor prudenţiale de investiţii prevãzute de reglementãrile în vigoare şi de Actul constitutiv al FP.
Important: Dupã numirea S.A.I. sau dupã procesul de selecţie a acesteia, limitele de investiţii stipulate în reglementãrile în vigoare şi Actul constitutiv al FP pot fi modificate prin lege, cu aprobarea prealabilã a CNVM.

V. COMPOZIŢIA/ALOCAREA ACTIVELOR
Potrivit legislaţiei în vigoare, FP nu poate deţine mai mult de 20% din activele sale în valori mobiliare şi instrumente ale pieţei monetare, neadmise la tranzacţionare, cu excepţia titlurilor de stat şi a obligaţiunilor emise de Ministerul Economiei şi Finanţelor, în cazul cãrora se instituie limita de deţinere. În calculul limitei de deţinere în valori mobiliare neadmise la tranzacţionare se exclud din valoarea activelor neadmise la tranzacţionare valorile mobiliare neadmise la tranzacţionare, dobândite de la statul român în temeiul <>Legii nr. 247/2005 . Aşadar, orice porţiune din actualul Portofoliu al FP (aşa cum a fost constituit, din valorile mobiliare neadmise la tranzacţionare, dobândite de la statul român în temeiul <>Legii nr. 247/2005 , şi incluzând modificãrile aduse prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 81/2007 ) va fi scutitã de regulile generale privind alocarea.
Totuşi, orice achiziţie nouã fãcutã de Fond se va supune regulilor generale de alocare. Având în vedere cã unul dintre obiectivele-cheie ale Portofoliului FP pe termen scurt este de a realiza diversificarea, se preconizeazã ca întreg portofoliul sã migreze în timp cãtre regulile standard de alocare.
Dispoziţiile referitoare la modul de alocare a activului exclud activele dobândite de la stat în temeiul <>Legii nr. 247/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Compoziţia activelor
Combinând prevederile cumulative din <>Legea nr. 247/2005 şi <>Legea nr. 297/2004 (inclusiv modificãrile acestora), precum şi obiectivele Clientului, mixul de active vizat este prezentat mai jos. Mixul de active include Clasele de active, Alocarea-ţintã, Alocarea minimã şi Alocarea maximã (procentele se vor calcula pe baza valorii activului). Plafoanele pot fi depãşite doar în conformitate cu DPI şi cadrul de reglementare. Se aşteaptã din partea S.A.I. menţinerea unui echilibru între costurile efectuate ale tranzacţiilor şi nevoia de a se încadra în instrucţiunile privind alocarea prestabilitã a activelor.



┌──────┬────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┐
│Nr. │ Clasa de active │ Alocarea │ Alocare │ Alocare │
│crt. │ │ ţintelor │ minimã │ maximã │
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│1. │ACŢIUNI │ 95%│ 80%│ 100%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│1.1. │Acţiuni transferabile/listate │ 95%│ 70%│ 100%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│1.1.1.│Acţiuni româneşti │ 95%│ 70%│ 100%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│1.1.2.│Acţiuni UE (cu excepţia RO) │ 0%│ 0%│ 10%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│1.1.3.│Acţiuni non-UE │ 0%│ 0%│ 1%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│1.2. │Acţiuni nelistate │ 0%│ 0%│ 20%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│1.2.1.│Acţiuni româneşti │ 0%│ 0%│ 20%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│1.2.2.│Acţiuni UE (cu excepţia RO) │ 0%│ 0%│ 1%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│2. │OBLIGAŢIUNI │ 0%│ 0%│ 10%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│2.1. │Obligaţiuni de stat │ 0%│ 0%│ 10%│
│ │transferabile/listate │ │ │ │
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│2.1.1.│Obligaţiuni româneşti │ 0%│ 0%│ 10%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│2.1.2.│Obligaţiuni UE (cu excepţia RO) │ 0%│ 0%│ 5%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│2.1.3.│Obligaţiuni non-UE │ 0%│ 0%│ 1%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│2.2. │Obligaţiuni corporatiste │ 0%│ 0%│ 10%│
│ │transferabile/listate │ │ │ │
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│2.2.1.│Obligaţiuni româneşti │ 0%│ 0%│ 10%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│2.2.2.│Obligaţiuni UE (cu excepţia RO) │ 0%│ 0%│ 5%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│2.2.3.│Obligaţiuni non-UE │ 0%│ 0%│ 1%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│3. │INSTRUMENTE ALE PIEŢEI MONETARE │ 0%│ 0%│ 10%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│3.1. │Instrumente româneşti │ 0%│ 0%│ 10%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│3.2. │Instrumente UE (cu excepţia RO) │ 0%│ 0%│ 5%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│3.3. │Instrumente non-UE │ 0%│ 0%│ 1%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│4. │UNITĂŢI UCITS (OPCVM şi AOPC) │ 0%│ 0%│ 10%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│4.1. │Active româneşti │ 0%│ 0%│ 10%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│4.2. │Active UE (cu excepţia RO) │ 0%│ 0%│ 5%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│4.3. │Active non-UE │ 0%│ 0%│ 1%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│5. │NUMERAR │ 5%│ sub 1%│ 20%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│5.1. │Depozite │ sub 5%│ sub 1%│ 20%│
├──────┼────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│5.2. │Numerar disponibil │ sub 0,1%│ sub 0,1%│ 0,20%│
└──────┴────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┘



La 30 iunie 2008, Portofoliul FP consta din participaţii la 89 de societãţi. Structura iniţialã a portofoliului (pe baza valorilor brute contabile) este: valori mobiliare româneşti neadmise la tranzacţionare (45,1%), valori mobiliare româneşti admise la tranzacţionare (48,6%), numerar (6,3%).
Portofoliul actual al FP este împãrţit în portofoliul de capital privat (Porţiunea de capital privat) şi portofoliul de administrare a activelor (Porţiunea de administrare a activelor).
Porţiunea de capital privat a portofoliului cuprinde urmãtoarele:
- toate valorile mobiliare neadmise la tranzacţionare;
- valorile mobiliare admise la tranzacţionare, care nu sunt lichide (tranzacţiile din ultimele 12 luni cu acţiunile acelui emitent reprezentând cel putin 0,3% din capitalul social).
Porţiunea de administrare a activelor cuprinde urmãtoarele:
- toate sumele în numerar;
- titlurile de valoare lichide listate (tranzacţii din ultimele 12 luni în acţiuni ale acelui emitent reprezentând peste 0,3% din capitalul social).
Ghid suplimentar
Cu condiţia respectãrii dispoziţiilor legale în vigoare şi a Actului constitutiv al FP, toate deciziile cu privire la selectarea sectorului şi a titlurilor de valoare, construirea portofoliului, momentul oportun pentru cumpãrare sau vânzare sunt delegate S.A.I.
Tranzacţiile care implicã un broker care acţioneazã ca "principal", în care brokerul este şi administratorul investiţiei (sau un afiliat al administratorului investiţiei) care face tranzacţia (sau un afiliat al administratorului) nu sunt permise.
Tranzacţiile trebuie executate cu costul cel mai mic posibil (inclusiv comisioanele, eficienţa execuţiei şi impactul de piaţã) şi în orice moment trebuie asiguratã cea mai bunã execuţie.
Alocarea numerarului pe valute


┌────┬───────────────┬──────────────┬───────────────┬──────────────┐
│Nr. │ Structura │ Alocarea │ Alocarea │ Alocarea │
│crt.│ numerarului │ ţintelor │ minimã │ maximã │
├────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ 1 │ Lei │ 95% │ 50% │ 100% │
├────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ 2 │ EUR │ 5% │ 0% │ 30% │
├────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ 3 │ USD │ 0% │ 0% │ 10% │
├────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ 4 │ Alte valute │ 0% │ 0% │ 10% │
└────┴───────────────┴──────────────┴───────────────┴──────────────┘



Evaluare
Modalitatea de evaluare a activelor şi calculul activului net pentru AOPC înfiinţate prin act constitutiv (situaţie în care se afla FP) sunt prevãzute în cadrul titlului V cap. II secţiunile 4 şi 5 din Regulamentul CNVM nr. 15/2004 . De asemenea, şi rapoartele anuale vor respecta prevederile Regulamentului CNVM nr. 15/2004 .

VI. LIMITĂRILE ADMINISTRĂRII DISCREŢIONARE
S.A.I. îşi va asuma conducerea discreţionarã a Portofoliului FP conform legislaţiei în vigoare.
S.A.I. va fi supusã limitãrilor stabilite prin Actul constitutiv al FP Proprietatea şi actele normative în vigoare.
Clasificarea activelor (inclusiv activele financiare participaţiile la societãţi) în capitole necurente şi curente în bilanţul companiei se face potrivit reglementãrilor contabile în vigoare de cãtre S.A.I.

VII. LICHIDITATE
S.A.I. trebuie sã menţinã lichiditatea necesarã pentru a îndeplini cel puţin urmãtoarele condiţii:
- acoperirea cheltuielilor de exploatare şi fiscale ale FP;
- acoperirea cheltuielilor cu capitalul necesare pentru activitãţile curente ale FP;
- asigurarea fondurilor corespunzãtoare pentru plata dividendelor şi rãscumpãrarea acţiunilor (când este cazul).
Bugetul de operare a FP va fi întocmit anual de S.A.I. şi va fi prezentat adunãrii generale a acţionarilor spre aprobare.

VIII. ORIZONT DE TIMP
Potrivit Actului constitutiv al FP, durata de viaţã a FP este de 10 ani, începând din luna decembrie 2005.
Este de presupus cã acţionarii FP vor ajusta în mod corespunzãtor statutul FP, pentru a prelungi durata de viaţã a FP peste cei 10 ani prevãzuţi iniţial; prin urmare, FP trebuie vãzut ca o entitate care va rãmâne mult timp în activitate, nu ca o entitate cu o duratã predeterminatã.

IX. CONSIDERAŢII FISCALE
FP este constituit ca o societate comercialã supusã impozitarii potrivit Codului fiscal al României. S.A.I. trebuie sã ţinã seama de impactul fiscal al diferitelor operaţiuni asupra rentabilitãţii nete a Portofoliului FP.
O atenţie deosebitã trebuie acordatã şi impozitãrii diferite a câştigurilor de capital şi a dividendelor.

X. CONSTRÂNGERI
FP nu va investi în niciun alt tip de clasã de active, cu excepţia celor expres menţionate în prezenta DPI. Utilizarea instrumentelor derivate se va face în limitele menţionate aici. Este interzisã vânzarea short a valorilor mobiliare.
Între participaţiile FP se aflã un numãr de acţiuni semnificative la societãţi româneşti de importanţã strategicã (îndeosebi din sectorul energetic) care se supun strategiilor naţionale de dezvoltare pentru respectivul sector economic. Ca urmare, poate fi necesar ca unele din deciziile referitoare la aceste participaţii sã fie corelate cu strategiile naţionale şi sã necesite aprobarea Guvernului României sau a altui minister ori a altei autoritãţi de reglementare de resort, fapt pentru care va fi necesarã o decizie a AGA în acest sens.
Împrumutarea este permisã numai în conformitate cu actele normative în vigoare şi cu prevederile Actului constitutiv al FP.

XI. REVIZUIREA POLITICII
Aceastã politicã va fi revizuitã anual de cãtre FP pentru ca acesta sã se asigure cã ea va rãmâne consecventã obiectivelor generale ale FP şi practicilor investiţionale prudente. Politica poate fi revizuitã şi actualizatã mai des, dacã este necesar. Revizuirea politicii de investiţii se face prin modificarea Actului constitutiv al FP.

ANEXA 4
-------
la Caietul de sarcini
---------------------

INFORMAŢII - CADRU ŞI PREZENTARE A FONDULUI PROPRIETATEA

1. DATE STATUTARE
S.C. "Fondul Proprietatea"- S.A. (FP) este o societate româneascã pe acţiuni înregistratã la registrul comerţului la nr. J40/21901/2005, cod unic de înregistrare nr. 18253260, legal constituitã şi funcţionând în conformitate cu legislaţia din România, în special cu:
(i) titlul VII din <>Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, cu modificãrile şi completãrile ulterioare (<>Legea nr. 247/2005 );
(ii) titlul II din <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 81/2007 pentru accelerarea procedurii de acordare a despãgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv (<>OUG nr. 81/2007 )*3);
-----
*3) <>OUG nr. 81/2007 nu a fost încã aprobatã printr-o lege emisã de Parlament.

(iii) <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.481/2005 privind înfiinţarea Societãţii Comerciale "Fondul Proprietatea" - SA (<>HG nr. 1.481/2005 ), modificatã şi completatã ulterior prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.581/2007 (<>HG nr. 1.581/2007 );
(iv) <>Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificãrile şi completãrile ulterioare (<>Legea nr. 297/2004 );
(v) Regulamentul nr. 15/2004 privind autorizarea şi funcţionarea societãţilor de administrare a investiţiilor, a organismelor de plasament colectiv şi a depozitarilor, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 67/2001 (CNVM);
(vi) <>Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare (<>Legea nr. 31/1990 ).
Organizarea şi funcţionarea FP se supun, de asemenea, termenilor Actului constitutiv; un proiect de Act constitutiv este prezentat în anexa nr. 7, într-o formã armonizatã cu Proiectul de Contract prevãzut în anexa nr. 6. Ambele documente fac obiectul negocierii.
FP este organizat ca un tip particular de organism pentru plasamente colective, adicã este o societate de investiţii de tip închis care urmeazã sã se înregistreze şi la CNVM ca atare. Se preconizeazã ca CNVM sã impunã (aşa cum cere <>Legea nr. 247/2005 ) reguli speciale pentru reglementarea procedurii de înregistrare a FP la CNVM. Ca urmare a înregistrãrii FP la CNVM conform celor de mai sus, activitatea FP se va supune, de asemenea, reglementãrii şi supravegherii CNVM.
De asemenea, conform <>Legii nr. 247/2005 , se preconizeazã ca CNVM sã stabileascã reguli suplimentare pentru reglementarea activitãţii FP*4).
-----
*4) Vezi <>art. 12 alin. (9) din Legea nr. 247/2005 .

2. SCOP
FP a fost constituit de Guvernul României pentru despãgubirea persoanelor abuziv deposedate de cãtre regimul comunist, în special în cazurile în care restituirea în naturã nu este posibilã, prin acordarea acestor persoane de acţiuni la Fond, proporţional cu pierderile suferite.
Având în vedere scopul FP, de a servi interesele legitime ale diferitor persoane şi de a asigura cã în România statul de drept şi protejarea proprietãţii sunt garantate, activitatea FP este strict reglementatã prin lege, prezintã interes deosebit pentru autoritãţile publice din România şi se aflã în atenţia presei. În prezent nu se poate spune cu precizie numãrul persoanelor îndreptãţite sã fie despãgubite prin acţiuni la FP.
Procesul de restituire este complet independent de Fond, fiind gestionat de ANRP (Autoritatea Naţionalã pentru Restituirea Proprietãţilor), organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, separat de Fondul Proprietatea.

3. SEDIU
FP are sediul în Calea Victoriei nr. 15, Bucharest Financial Plaza, et. 2, sectorul 3, Bucureşti, România.

4. DURATA FP
Potrivit prevederilor Actului sãu constitutiv, FP a fost creat pentru o perioadã de zece (10) ani începând de la data înfiinţãrii FP (28 decembrie 2005). Aceastã perioadã poate fi prelungitã.

5. ACTIVE ŞI PORTOFOLIU
Portofoliul FP este alcãtuit dintr-o combinaţie de numerar, acţiuni la societãţi româneşti listate pe BVB şi acţiuni la societãţi nelistate.
Titlurile de valoare transferate la FP (partea principalã a Portofoliului FP) sunt enumerate în anexa nr. 8. Obiectivele portofoliului sunt descrise în Declaraţia de politicã investiţionalã (anexa nr. 4).
La data de 30 iunie 2008, valoarea contabilã totalã a activelor FP era de 14.773.185 mii lei (extras din declaraţiile financiare statutare ale FP la 30 iunie 2008).
Declaraţiile financiare statutare ale FP pentru anul încheiat la 31 decembrie 2006 şi 31 decembrie 2007, însoţite de raportul auditorului independent, se gãsesc pe website-ul FP www.fondulproprietatea.ro/en

6. CAPITAL SOCIAL ŞI ACŢIUNI
FP a fost înregistrat la înfiinţare cu un capital social de 14.240.540.675 lei. Valoarea nominalã a unei acţiuni emise de FP este de 1 leu.
Evaluãrile ulterioare, potrivit prevederilor legale, au avut drept rezultat o valoare actualã a activelor FP incluse în capitalul iniţial pe acţiuni de 13.282.601.014 lei la 1 iulie 2008. Ţinând cont de aporturile ulterioare aduse de statul român, diferenţa dintre valoarea iniţialã a capitalului pe acţiuni şi valoarea plãtitã este de 596.360.765 lei, ceea ce reprezintã 4,19% din capitalul pe acţiuni înregistrat iniţial. Aceastã diferenţã provine din prezenţa în Portofoliul FP a anumitor acţiuni deţinute de statul român (Acţiunile blocate). Pânã la plata integralã de cãtre statul român a Acţiunilor blocate (adicã pânã la transferul cãtre FP a contravalorii Acţiunilor blocate potrivit prevederilor legale), aceste Acţiuni nu pot fi transferate nimãnui sau folosite pentru stabilirea valorii activelor nete ale FP. Aceste Acţiuni blocate nu vor avea nici drept la repartizarea sumelor în caz de faliment, nu vor putea fi luate în considerare din punct de vedere al cerinţelor de cvorum la întâlnirile acţionarilor FP şi nici nu vor avea drept de vot la aceste întâlniri.
Capitalul social al FP urmeazã sã fie majorat treptat de cãtre statul român (aşa cum se detaliazã în <>Legea nr. 247/2005 ) cu aporturi care vor putea reprezenta: (i) sume ce rezultã din colectarea anumitor creanţe ale statului român şi recuperarea anumitor drepturi ale statului român provenind din contracte de cooperare şi comerţ internaţional; (ii) parte din preţul primit de statul român în urma vânzãrii deţinerilor sale în anumite societãţi; şi/sau (iii) acţiuni la societãţi.
La 19 august 2008, componenţa acţionariatului FP este urmãtoarea:
- statul român, prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, deţine 79,04% din capitalul pe acţiuni vãrsat (adicã fãrã Acţiunile blocate) - (numãrul total al acţiunilor deţinute este de 11.380.072.594, din care 596.360.765 reprezintã Acţiuni blocate);
- 1.954 de persoane deţin, în total, 16,66% (2.272.552.558 acţiuni) din capitalul pe acţiuni vãrsat;
- 16 entitãţi juridice deţin, în total, 4,31% (587.915.523 acţiuni) din capitalul pe acţiuni vãrsat.
Totuşi, componenţa acţionariatului se schimbã repede, deoarece acţiunile FP sunt transferate, conform procesului de despãgubire menţionat, de la statul român cãtre persoanele îndreptãţite sã fie despãgubite (adicã dupã ce aceste persoane parcurg procedura legalã de despãgubire cu autoritãţile publice competente).
Conform <>Legii nr. 247/2005 , statul român are, de asemenea, dreptul sã vândã o parte din acţiunile sale la Fond prin oferte publice. Atâta vreme cât statul român va fi acţionar la Fond, orice modificare la Actul constitutiv al FP va trebui sã fie aprobatã prin hotãrâre a Guvernului, cu aprobarea prealabilã a CNVM.
FP ar putea fi supus investigaţiilor Curţii de Conturi cu privire la activitatea FP atât timp cât statul este acţionarul principal.
Drepturile de votare care pot fi exercitate de cãtre un acţionar se supun limitãrilor stabilite în <>Legea nr. 247/2005 şi în Actul constituv; dacã cota statului român scade sub 33% din capitalul pe acţiuni vãrsat, acţionarii pot elimina aceste limitãri.

7. MANAGEMENT ŞI GUVERNANŢĂ CORPORATISTĂ
Adunarea generalã a acţionarilor FP (AGA) este organul suprem de decizie al FP, având prerogativele prevãzute în Actul constitutiv, în <>Legea nr. 31/1990 şi <>Legea nr. 297/2004 .
Pânã la numirea S.A.I, FP este administrat în sistem "dualist", adicã de un directorat (Directorat) - care rãspunde de activitãţile curente de administrare a FP - şi un Consiliu de supraveghere ales de AGA şi care raporteazã în faţa AGA care numeşte şi supravegheazã Directoratul şi evalueazã conformitatea legalã a activitãţilor de administrare. Pânã la numirea S.A.I, Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Consiliul de supraveghere rãspund împreunã de deciziile luate în legãturã cu administrarea FP.
S.A.I. care va fi selectatã îşi va asuma administrarea FP şi gestionarea Portofoliului FP, preluând atribuţiile şi sarcinile prevãzute de legislaţia românã şi de Actul constitutiv modificat al FP. Dupã numirea S.A.I., principalul organ de decizie privind activitatea FP va rãmâne AGA, care va avea şi competenţele stabilite în Actul constitutiv al FP.
În relaţiile sale cu S.A.I., AGA va fi reprezentatã de un Comitet al reprezentanţilor (CR). În aceastã privinţã, ca o clauzã suspensivã pentru începerea Contractului de administrare, actualul Act constitutiv al FP se va modifica pentru a fi în conformitate cu toate cerinţele legale care reglementeazã termenii documentelor constitutive ale societãţilor româneşti de investiţii de tip închis administrate de o societate de administrare a activelor ca şi cu termenii relevanţi din acest Regulament şi din Contractul de administrare (adicã cu privire la competenţele organismelor de guvernanţã a FP şi la operarea FP dupã numirea S.A.I.).
Activitatea S.A.I. se va supune monitorizãrii organelor de mai sus. Diviziunea exactã a competenţelor între aceste organisme de guvernanţã (AGA şi CR) va fi detaliatã în Actul constitutiv modificat care va fi armonizat cu Contractul de administrare negociat.

8. AUDIT FINANCIAR
Declaraţiile financiare statutare ale FP sunt verificate potrivit legii. Raportul de audit asupra declaraţiilor financiare ale FP la 31 decembrie 2007 a fost întocmit de Deloitte Audit SRL şi este disponibil pe site-ul FP alãturi de respectivele declaraţii financiare statutare.

9. REGULAMENT ŞI POLITICĂ INVESTIŢIONALĂ
<>Legea nr. 247/2005 prevede un numãr de limitãri investiţionale statutare cu privire la portofoliul FP, care sunt prezentate detaliat în anexa nr. 4. Totuşi, <>Legea nr. 247/2005 prevede cã, dupã numirea S.A.I. în urma procedurii de selecţie, aceste limitãri investiţionale pot fi modificate cu modificarea legii şi cu aprobarea prealabilã a CNVM. De asemenea, CNVM, ca autoritate de reglementare a pieţelor de capital din România, poate stabili reguli suplimentare ce trebuie respectate de Fond în activitatea sa investiţionalã.
Actuala Declaraţie de politica investiţionalã a FP, aprobatã de Consiliul de supraveghere, este anexatã ca anexa nr. 3. În cursul Fazei II - Dialog competitiv, candidaţii pot sã îşi expunã punctele de vedere cu privire la actuala şi viitoarea politicã investiţionalã a FP, pe care CS le poate lua în considerare în scopul termenilor finali ai Contractului de administrare şi ai proiectului de modificare şi/sau de completare a Actului constitutiv, ce vor fi supuse spre aprobare organelor statutare abilitate ale FP.

10. LISTAREA FP PE BURSA DE VALORI BUCUREŞTI
Pentru a se asigura cã acţionarii FP pot beneficia de despãgubirea cuvenitã prin acţiuni la Fond, se are în vedere ca FP sã solicite admiterea la tranzacţionarea pe piaţa reglementatã spot operatã de Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Acţiunile blocate vor fi tranzacţionate public numai dupã prezentarea la CNVM a dovezii legale privind plata acestora de cãtre statul român.
În scopul viitoarei listãri a FP, <>Legea nr. 247/2005 prevede cã, în temen de 90 de zile de la înregistrarea FP la CNVM ca o societate de investiţii de tip închis, statul român va iniţia o ofertã publicã de vânzare pentru o parte din acţiunile sale la FP, mãrimea acestei pãrţi fiind stabilitã prin hotãrâre a Guvernului.
În conformitate cu <>Legea nr. 247/2005 , se preconizeazã ca CNVM sã emitã reguli speciale pentru reglementarea tranzacţionãrii acţiunilor FP pe BVB.
Dupã listarea FP, statul român poate alege sã iniţieze alte oferte de vânzare sau sã facã achiziţii/vânzãri directe pe piaţã cu privire la acţiunile FP, potrivit prevederilor legale aplicabile.
<>Legea nr. 247/2005 prevede, de asemenea, cã FP ar putea fi listat pe bursele de valori internaţionale.

ANEXA 5
-------
la Caietul de sarcini
---------------------

SERVICII CARE SE VOR CONTRACTA ŞI CERINŢE CONTRACTUALE

FP cautã sã numeascã o entitate competentã, cu o bunã reputaţie, pentru administrarea FP şi gestionarea Portofoliul FP. Se are în vedere ca S.A.I. sã fie numitã pe perioadã nedefinitã, supusã rezilierii contractului de cãtre FP, în orice moment, cu un preaviz de 3 luni, la discreţia FP şi fãrã nicio obligaţie de a despãgubi S.A.I.
S.A.I. va putea rezilia contractul de administrare cu un preaviz de:
- douãsprezece (12) luni, în primii trei (3) ani ai contractului; sau
- şase (6) luni, în anii urmãtori.
S.A.I. va trebui sã administreze FP şi sã presteze servicii de administrare a Portofoliului FP. S.A.I. va rãspunde de investiţiile Portofoliului FP. S.A.I. va informa FP cu privire la toate evoluţiile materiale şi îndeosebi va raporta oficial FP o datã la şase (6) luni. S.A.I. trebuie, de asemenea, sã îşi asume responsabilitãţile administrative exercitate în prezent de personalul FP.
Serviciile prestate de S.A.I. vor fi în concordanţã cu reglementãrile privind pieţele de capital din România. Totuşi, având în vedere caracteristicile unice ale FP, detalii privind serviciile ce urmeazã a fi prestate de S.A.I. selectatã vor fi incluse în Contractul de administrare, ai cãrui termeni finali vor fi redactaţi pe baza contribuţiilor candidaţilor în Faza II a Procedurii de selecţie (adicã Dialogul competitiv).
Candidatul selectat va trebui sã presteze serviciile enumerate în Contractul de administrare. Proiectul de Contract de administrare ce va fi supus negocierii se gãseşte în anexa nr. 6 la prezentul Caiet de sarcini.
Activitatea investiţionalã a S.A.I. se va supune:
(i) respectãrii limitãrilor investiţionale statutare (inclusiv a dispoziţiilor legale in vigoare);
(ii) conformãrii permanente cu prevederile Contractului de administrare.
Pe durata Contractului de administrare, S.A.I. va trebui sã nu aibã conflicte de interese cu privire la administrarea corespunzãtoare a FP, iar în cazul apariţiei unui astfel de conflict de interese, S.A.I. va anunţa imediat FP. În acest scop, candidaţii trebuie sã ştie cã S.A.I. nu are voie:
(i) sã fie afiliatã*5) a depozitarului/custodelui FP;
-----
*5) Afiliat înseamnã, cu privire la orice persoanã, orice persoanã care, direct sau indirect, controleazã ori este controlatã sau sub controlul comun al acelei persoane. Control şi termenii asimilaţi ai acestuia înseamnã posesia directã sau indirectã a puterii de a administra sau de a cauza administrarea respectivei persoane, prin intermediul acţiunilor cu drept de vot, prin contract sau în alt fel.

(ii) sã fie afiliatã a firmei de investiţii;
(iii) sã fie în oricare altã situaţie care ar putea prejudicia/dãuna capacitãţii S.A.I. de a-şi îndeplini în mod corespunzãtor atribuţiile conform celor mai bune interese ale FP, potrivit termenilor Contractului de administrare şi cerinţelor statutare;
(iv) sã investeascã active ale FP (inclusiv, dar nu numai, numerar) în instrumente financiare (acţiuni, obligaţiuni, instrumente derivate etc.) emise de S.A.I. sau de afiliaţii sãi.
Pe durata Contractului de administrare, S.A.I. va anunţa orice alte conflicte de interese existente sau potenţiale provenind din activitãţile economice efectuate în România sau în legãturã cu entitãţi româneşti. S.A.I. va verifica şi va declara conflictele de interese, dacã existã, provenind din alte activitãţi economice din România, pe propria sa cheltuialã.
S.A.I. va menţine sisteme şi proceduri corespunzãtoare de back-up şi de recuperare în caz de dezastre. S.A.I. va fi rãspunzãtoare pentru orice pierdere a FP cauzatã de un eveniment de forţã majorã, dacã nu menţine astfel de sisteme şi de proceduri.
Contractul de administrare va fi guvernat de legislaţia românã. Contractul de administrare va conţine o clauzã de arbitraj desfãşurat la Paris, în coformitate cu Regulamentul de arbitraj al Camerei Internaţionale de Comerţ ICC Paris.


ANEXA 6
-------
la Caietul de sarcini
---------------------

Proiectul Contractului de administrare
(proiect ce va fi supus negocierii)

CONTRACT DE ADMINISTRARE
[Data ...... 2008]
S.C. FONDUL PROPRIETATEA - S.A. şi
[denumirea completã a S.A.I.]

ACEST CONTRACT DE ADMINISTRARE a fost încheiat la [], 2008
ÎNTRE:
(1) [Denumirea completã a S.A.I.] din [adresa completã] (Societate de administrare) (S.A.I.); şi
(2) S.C. FONDUL PROPRIETATEA - S.A., situatã în Bucureşti, Financial Plaza, Calea Victoriei nr. 15, scara E, etaj 2, sectorul 3 (Clientul),
UNDE:
(A) Clientul doreşte sã numeascã S.A.I. ca societate de administrare, care include şi rolul de administrator al investiţiilor cu privire la activele Clientului, în conformitate cu termenii prezentului Contract de administrare.
(B) S.A.I. doreşte sã accepte numirea în termenii prevãzuţi de prezentul Contract de administrare.

AU FOST CONVENITE CELE DE MAI JOS:

1. INTERPRETARE
În acest Contract de administrare, cu excepţia cazurilor în care contextul cere altfel, se convin urmãtoarele:
- cuvintele la singular includ şi pluralul, cuvintele la plural includ şi singularul, cuvintele care sunt de genul masculin includ şi femininul, iar cuvintele care sunt de genul feminin includ şi masculinul;
- titlurile şi paragrafele au doar scop de structurare şi nu vor fi utilizate pentru a interpreta acest Contract de administrare;
- referirile la "acest Contract de administrare" includ introducerea, preambulul şi anexa (care sunt incluse în acesta prin trimitere), precum şi acest Contract de administrare, cu excepţia situaţiilor în care se prevede altceva;
- în acest Contract de administrare, trimiterile la introducere, preambul, secţiuni, articole, clauze, subclauze şi anexã sunt trimiteri la introducerea, preambulul, secţiunile, articolele, clauzele şi subclauzele din acest Contract de administrare, precum şi anexa la acesta, cu excepţia situaţiilor în care se prevede altceva.

2. DEFINIŢII
În acest Contract de administrare, urmãtorii termeni cu majuscule vor avea urmãtoarele înţelesuri, daca nu rezultã altfel din context sau nu se prevede altceva:
Act constitutiv înseamnã actul constitutiv al Clientului;
Administrator unic înseamnã persoana juridicã numitã de cãtre acţionari sã administreze Clientul, în limitele prevãzute de legea aplicabilã din România, Actul constitutiv şi deciziile Adunãrii generale a acţionarilor; pentru scopul prezentului Contract, orice referire la Administratorul unic va fi consideratã ca facând referire la S.A.I.;
AGA înseamnã Adunarea generalã a acţionarilor Clientului;
Afiliat al oricãrei persoane înseamnã oricare altã persoanã care controleazã în mod direct sau indirect aceastã persoanã ori este controlatã în mod direct sau indirect de aceastã persoanã ori se aflã sub control comun cu aceastã persoanã;
AOPC înseamnã alte organisme de plasament colectiv decât organismele de plasament colectiv de valori mobiliare (OPCVM), care sunt înfiinţate ca fonduri închise de investiţii sau societãţi de investiţii de tip închis conform definiţiei de la <>art. 114 alin. 1 din Legea nr. 297/2004 ;
Client înseamnã S.C. "Fondul Proprietatea" - S.A., o societate de investiţii de tip închis, înfiinţatã în 2005 de Guvernul României prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.481/2005 , ulterior modificatã, pentru acordarea de compensaţii cetãţenilor ale cãror averi au fost confiscate abuziv în perioada comunistã, cu sediul în Bucureşti, Financial Plaza, Calea Victoriei nr. 15, scara E, etajul 2, sectorul 3, România;
Cont înseamnã contul menţinut de depozitar sau subdepozitar cu privire la care Clientul a informat în scris S.A.I;
Contract de administrare înseamnã acest Contract de administrare încheiat între S.C. "Fondul Proprietatea" - S.A., în calitate de Client, şi [........], în calitate de societate de administrare;
CR înseamnã Comitetul reprezentanţilor (Board of Nominees în limba englezã) - organismul de supervizare al S.A.I., numit de cãtre AGA şi aflat sub directa supervizare a AGA;
CNVM înseamnã Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, care are atribuţiile prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 25/2002 privind aprobarea Statutului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 514/2002 ;
Control şi cuvintele sinonime înseamnã relatia dintre societatea-mamã şi o filialã ori o relaţie similarã între orice persoanã fizicã sau juridicã şi o societate comercialã; orice filialã a unei filiale va fi consideratã o filialã a societãţii-mamã, care este în fapt entitatea care controleazã aceste filiale; se considerã legãturã strânsã şi situaţia în care douã sau mai multe persoane fizice sau juridice sunt legate permanent de una şi aceeaşi persoanã printr-o relaţie de control;
Depozitar reprezintã acea instituţie de credit din România, autorizatã de Banca Naţionalã a României, în conformitate cu legislaţia bancarã, sau sucursala din România a unei instituţii de credit, autorizatã într-un stat membru, avizatã de CNVM pentru activitatea de depozitare, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 297/2004 , cãreia îi sunt încredinţate spre pãstrare, în condiţii de siguranţã, toate activele S.C. "Fondul Proprietatea" S.A.;
Daune înseamnã fiecare şi toate pierderile, pretenţiile, daunele, deciziile sau obligaţiile;
Delegat înseamnã entitatea care a fost delegatã sau a primit administrarea financiarã sau alte funcţii în urma externalizãrii acestora de cãtre S.A.I., cu acordul prealabil şi în scris al Clientului;
Depozitar central înseamnã o persoanã juridicã înfiinţatã ca o societate pe acţiuni, autorizatã şi supervizatã de CNVM, care depoziteazã valori mobiliare şi efectueazã alte operaţiuni legate de acestea;
Disputã înseamnã orice divergenţã sau diferend provenind din sau în legãturã cu acest Contract de administrare, inclusiv, şi fãrã a se limita la cele privind încheierea valabilã, existenţa, nulitatea, încãlcarea, rezilierea sau lipsa de valabilitate; de cãtre S.A.I. sau o societate asociatã;
DPI înseamnã documentul de politicã de investiţii, reprezentând procesul aprobat de Client pentru luarea deciziilor de investiţii în legãturã cu activele din Portofoliu;
Fonduri interne înseamnã organisme de plasament colectiv şi portofolii individuale administrate de cãtre S.A.I.;
IFRS înseamnã Standardele Internaţionale de Raportare Financiarã, reprezentând un set de standarde internaţionale de contabilitate în care este prevãzut modul în care trebuie raportate în situaţiile financiare anumite tipuri de tranzacţii şi alte evenimente;
<>Legea nr. 297/2004 reprezintã Legea privind piaţa de capital, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 571 din 29 iunie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
<>Legea nr. 247/2005 reprezinta Legea privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 653 din 22 iulie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
<>OUG nr. 81/2007 înseamnã <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 81/2007 pentru accelerarea procedurii de acordare a despãgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 446 din 29 iunie 2007, cu modificãrile şi completarile ulterioare;
OPCVM înseamnã organisme de plasament colectiv în valori mobiliare, reprezentate de fonduri deschise de investiţii şi societãţi de investiţii de tip deshis, aşa cum sunt definite la <>art. 76 alin. (1) din Legea nr. 297/2004 ;
Parte despãgubitã înseamnã Clientul, angajaţii şi reprezentanţii acestuia;
PIB înseamnã produsul intern brut, reprezentând valoarea monetarã a tuturor bunurilor finite produse şi serviciilor furnizate în interiorul graniţelor României într-o anumitã perioadã de timp;
Piaţa reglementatã este piaţa definitã prin <>art. 125 din Legea nr. 297/2004 ;
Portofoliu înseamnã totalitatea activelor administrate. La data încheierii Contractului de administrare Portofoliul este alcãtuit din totalitatea activelor administrate;
Reguli prudenţiale înseamnã reglementãrile privind cerinţele de prudenţã şi adecvare a capitalului emise de CNVM sau alte organisme de reglementare bancarã sau a pieţei de capital din Uniunea Europeanã pentru evaluarea corectã a riscurilor şi, în continuare, pentru prevenirea şi reducerea efectelor acestora;
S.A.I. înseamnã societatea de administrare a investiţiilor, persoanã juridicã, înfiinţatã ca societate pe acţiuni şi care funcţioneazã sau care va fi înfiinţatã şi va funcţiona, ca o condiţie suspensivã de intrare în vigoare a prezentului Contract, pe baza autorizaţiei emise de CNVM, desemnatã ca administrator unic al Clientului, potrivit prevederilor prezentului Contract şi Actului constitutiv; inclusiv societatea de administrare a investiţiilor, persoanã juridicã strãinã, autorizatã de autoritatea competentã din statul membru de origine şi care, ca o condiţie suspensivã de intrare în vigoare a prezentului Contract, va înfiinţa o sucursalã pe teritoriul României, pe baza autorizaţiei emise de CNVM, şi va înscrie aceastã sucursalã în Registrul CNVM.
Societate asociatã, atunci când expresia se utilizeazã în legãturã cu S.A.I., înseamnã o societate care este un Afiliat al S.A.I.;
Stat membru înseamnã statele membre ale Uniunii Europene şi celelalte state care aparţin Spaţiului Economic European;
High Water Mark (termen de specialitate în limba englezã) înseamnã o limitã de performanţã pentru o anumitã perioadã, peste care se datoreazã comisionul de performanţã şi sub care nu se datoreazã niciun comision de performanţã;
VNA înseamnã valoarea activului net al unui AOPC, care se determinã ca diferenţã între valoarea totalã a activelor şi valoarea însumatã a datoriilor respectivului AOPC şi a veniturilor înregistrate în avans.

3. OBIECTUL CONTRACTULUI
Obiectul prezentului Contract de administrare îl reprezintã acordarea S.A.I. a mandatului de Administrator unic al Clientului şi, de asemenea, ca Societate de administrare a investiţiilor Clientului şi stabilirea drepturilor şi a obligaţiilor pãrţilor cu privire la acest mandat.

4. NUMIREA S.A.I.
4.1. Prin prezentul Contract de administrare Clientul numeşte S.A.I. ca Administrator unic al Clientului şi, de asemenea, ca Societate de administrare a investiţiilor pentru fondurile bãneşti şi investiţiile cu privire la care Clientul notificã S.A.I., potrivit prezentului Contract de administrare, în scris sau prin fax, şi care, împreunã cu toate investiţiile şi reinvestiţiile efectuate şi profiturile şi toate câştigurile obţinute din aceste fonduri bãneşti, investiţii şi reinvestiţii, minus retragerile, sunt denumite Portofoliu.

5. ACCEPTAREA NUMIRII
S.A.I. acceptã numirea sa în calitatea de Administrator unic al Clientului şi de Societate de administrare a investiţiilor, în termenii prevãzuţi de prezentul Contract de administrare.

6. OBLIGATIILE S.A.I., OBIECTUL ŞI OBIECTIVUL ADMINISTRĂRII
6.1. Obligaţiile S.A.I. în calitate de Administrator unic al Clientului sunt prevãzute în <>Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile ulterioare, în <>Legea nr. 297/2004 şi regulamentele aplicabile şi în Actul constitutiv, care poate fi modificat ulterior, în condiţiile legii. De asemenea, obligaţiile SAI vor fi cel puţin cele solicitate în Caietul de sarcini şi asumate prin ofertã, precum şi oricare altele asumate în cursul negocierilor, dar care nu contravin celor de mai sus.

7. OPERAŢIUNI AUTORIZATE
Conform reglementãrilor legale in vigoare.

8. DEPOZITAREA ACTIVELOR, DEPOZITARUL
Depozitarea va fi în conformitate cu prevederile dispoziţiilor legale. Contractul de depozitare va include în mod obligatoriu clauze referitoare la înlocuirea depozitarului şi reguli de asigurare a protecţiei acţionarilor în astfel de situaţii.

9. REMUNERAŢIA S.A.I. ŞI CHELTUIELI
[Remuneraţia SAI pentru serviciile furnizate în cadrul acestui Contract de administrare va fi stabilitã în conformitate cu solicitãrile din Regulamentul de organizare a licitaţiei, Caietul de sarcini, precum şi oferta finalã formulatã în urma negocierilor.]
9.1. Drept remuneraţie pentru serviciile furnizate în cadrul acestui Contract de administrare, S.A.I. va primi onorariu de administrare compus din [un comision anual de administrare şi o primã de performanţã în euro], în conformitate cu ratele prevãzute în tabel şi prin procedura prevãzutã în anexa la Contractul de administrare [anexa se va întocmi în procedura de selecţie în faza de dialog competititiv, în privinţa procedurii, şi prin inserarea ratelor oferite de societatea selectatã, ulterior finalizãrii selecţiei].
9.2. Dacã nu se prevede altceva în cadrul acestui Contract de administrare, toate costurile şi cheltuielile efectuate de cãtre S.A.I. în îndeplinirea sarcinilor sale nu vor fi cheltuiala Clientului, ci, astfel cum decid pãrţile la acest Contract de administrare, vor fi suportate de cãtre S.A.I.
9.3. Onorariul S.A.I. nu va fi micşorat de nicio altã remunerare primitã de S.A.I. în legãturã cu tranzacţiile efectuate împreunã cu sau pentru Client, iar S.A.I. va renunţa la orice astfel de remunerare în favoarea Clientului.
9.4. Orice onorarii pentru directori sau alte onorarii primite de cãtre angajaţii, agenţii sau reprezentanţii S.A.I. din partea unei companii din portofoliu vor fi fie transferate mai departe Clientului, fie deduse din onorariul de administrare.
9.5. S.A.I. nu va emite pretenţii cu privire la nicio sarcinã, drept de retenţie, garanţie realã sau compensare asupra Portofoliului ori altor active sau fonduri bãneşti conţinute de acesta.

10. FURNIZAREA INFORMAŢIILOR CĂTRE CLIENT ŞI REPREZENTANŢII ACESTUIA
10.1. S.A.I. va furniza Clientului mãsuri de performanţã şi tabelãri periodice conţinând analizele Portofoliului solicitate rezonabil de cãtre Client, în mod periodic, de douã ori pe an calendaristic, şi, la o datã agreatã reciproc ca fiind convenabilã pentru pãrţi, va efectua o prezentare în beneficiul Clientului, care va fi susţinutã la birourile din Bucureşti ale Clientului, cu privire la situaţia Portofoliului pe ultimele 6 luni, iar Clientul poate vizita periodic birourile S.A.I. în vederea discutãrii pe marginea factorilor de piaţã, a Portofoliului şi punerii în execuţie a acestui Contract de administrare.
10.2. S.A.I. va furniza Clientului, trimestrial şi/sau la cerere, consultanţã pe tranzacţii individuale, precum şi instrumente în scris reprezentând dovada tranzacţiilor în care S.A.I., în numele Clientului, a intrat împreunã cu terţi în legãturã cu Portofoliul.
10.3. S.A.I. va pãstra înregistrãri contabile corecte şi detaliate ale investiţiilor, încasãrilor, plãţilor şi altor tranzacţii legate de Portofoliu.
10.4. S.A.I. va pune la dispoziţia Clientului, la cererea acestuia, copii ale tuturor înregistrãrilor din registrele contabile legate de Portofoliu. S.A.I. îşi va prelungi programul normal de lucru, dacã şi când Clientul va cere acest lucru, şi va furniza fãrã întârziere spaţiul şi asistenţa necesare auditorilor şi altor reprezentanţi autorizaţi ai Clientului, inclusiv reprezentanţi ai acţionarilor şi/sau ai CR, în scopul auditãrii şi verificãrii registrelor S.A.I. legate de valorile mobiliare, titlurile de valoare şi alte active din Portofoliu. Sfera auditului nu va fi limitatã de cãtre S.A.I. şi poate include verificarea sistemului contabil, a procedurilor, înregistrãrilor contabile, controalelor interne şi alte domenii a cãror verificare este consideratã necesarã de cãtre Client sau auditor şi în scopul de a facilita formularea de cãtre Client a unei opinii cu privire la costuri, fie direct, fie indirect, sau altor sume facturate Clientului, precum şi asupra performanţei Portofoliului şi a S.A.I. S.A.I. va coopera atunci când este nevoie cu aceste misiuni de audit, furnizând pentru auditorii mai sus menţionaţi şi alţi reprezentanţi autorizaţi, inclusiv asistenţã din partea ofiţerului de conformare şi auditului intern din cadrul S.A.I.
10.5. S.A.I. va raporta Clientului, în termen de douã zile lucrãtoare de la identificare, orice situaţie de neconformare cu prevederile prezentului Contract de administrare (inclusiv anexa) şi va întreprinde toate acţiunile necesare pentru a corecta în cel mai scurt timp aceste cazuri de neconformare.
10.6. S.A.I. va lua legãtura cu depozitarul ori de câte ori va fi nevoie, pentru a-i permite acestuia din urmã, în numele Clientului, sã îşi îndeplineascã obligaţiile privind dezvãluirea acţionariatelor în companiile în care este investit Portofoliul, în concordanţã cu legislaţia relevantã, şi va furniza la timp informaţii depozitarului în acest sens.

11. CONFIDENŢIALITATE ŞI ACTE CU CONSECINŢE FISCALE
11.1. S.A.I., cu excepţia situaţiilor în care:
a) se prevede altceva în legi sau regulamente; sau
b) este necesar pentru efectuarea decontãrii şi tranzacţionãrii cu Depozitarul sau subdepozitarul activelor; sau
c) se permite altceva, în scris, de cãtre Client; sau
d) este necesar pentru înfiinţarea facilitãţilor de schimb internaţional (dezvãluirea în acest caz va fi limitatã la departamentele de creditare şi conformare din cadrul bãncilor), se va asigura cã toate chestiunile legate de Portofoliu vor fi pãstrate în strictã confidenţialitate. Înainte ca S.A.I. sã dezvãluie informaţii confidenţiale conform lit. a) de mai sus, va avea obligaţia de a informa Clientul în acest sens.
11.2. Atunci când S.A.I. face parte dintr-un grup financiar care desfãşoarã într-o mãsurã importantã alte activitãţi decât cele de administrare a investiţiilor, S.A.I. nu va dezvãlui informaţii legate de Portofoliu în afara acelor membri ai personalului angajaţi în funcţii de administrare a investiţiilor decât în condiţiile permise în clauza 11.1 a)-d). S.A.I. va opera, în orice situaţie, procedurile de confidenţialitate care obligã personalul societãţii sã dezvãluie informaţii legate de Portofoliu doar atunci când este nevoie şi sã respecte cea mai strictã confidenţialitate cu privire la informaţiile sensibile sub aspectul preţurilor.
11.3. S.A.I. nu va întreprinde şi nu va omite sã întreprindã cu bunã ştiinţã nicio acţiune care ar putea prejudicia poziţia fiscalã a Clientului.

12. DENUNŢAREA, MODIFICAREA ŞI TRANSFERUL DREPTURILOR
Rezilierea prezentului Contract de administrare poate fi facutã în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare, precum şi astfel cum va rezulta în urma negocierilor. Rezilierea va fi stabilitã în conformitate cu prevederile conţinute în Regulamentul de organizare a licitaţiei, Caietul de sarcini, precum şi oferta finalã rezultatã în urma negocierilor.
12.1. a) Clientul poate denunţa unilateral şi la propria discreţie acest Contract de administrare, în orice moment, în baza unui preaviz de 3 luni transmis în scris S.A.I. În cazul denunţãrii acestui Contract de administrare, mandatul S.A.I. ca Administrator unic înceteazã în mod corespunzãtor.
b) S.A.I. poate rezilia acest Contract de administrare în perioada de 3 ani de la data acestui Contract de administrare, în baza unui preaviz scris de 12 luni. Ulterior, S.A.I. poate rezilia Contractul de administrare în baza unui preaviz de 6 luni transmis în scris Clientului.
c) Fãrã a contraveni celor de mai sus, S.A.I. poate rezilia acest Contract de administrare în baza unui preaviz transmis în scris Clientului, dacã acest lucru este impus de o autoritate competentã de reglementare sau în cazul în care Clientul devine insolvabil sau este supus unei decizii de dizolvare.
d) În situaţia în care una dintre pãrţi transmite un preaviz de reziliere a acestui Contract de administrare, S.A.I. va continua (cu excepţia în care se solicitã în scris contrariul de cãtre Client) sã efectueze toate acţiunile pentru care este autorizatã şi care i se solicitã prin oricare dintre pãrţile acestui Contract de administrare, pânã la data terminãrii, cu excepţia faptului cã nu va putea semna niciun angajament nou dupã primirea înştiinţãrii de preaviz, fãrã a avea instrucţiuni clare în acest sens de la Client. Rezilierea acestui Contract de administrare nu va conduce la încetarea acelor drepturi şi obligaţii care au capacitatea de a supravieţui încetãrii, inclusiv, în special, obligaţia S.A.I. de a raporta Clientului, de a furniza informaţii Clientului şi de a pãstra confidenţialitatea afacerilor. Tranzacţiile în desfãşurare vor fi operate în conformitate cu instrucţiunile date de Client sau, în absenţa acestor instrucţiuni, ţinând cont de interesele Portofoliului.

13. MODIFICAREA CONTRACTULUI. TRANSFERUL DREPTURILOR
13.1. Acest Contract de administrare poate fi modificat în orice moment, prin act adiţional, semnat de reprezentanţii legali ai societãţii de administrare a investiţiilor şi ai Clientului, cu avizul prealabil al CNVM.
13.2. Acest Contract de administrare este încheiat în considerarea calitãţilor S.A.I., aceasta neavând dreptul de a ceda sau transfera drepturile ori obligaţiile care îi revin prin acest Contract de administrare. S.A.I. nu poate delega sau externaliza administrarea investiţiilor sau orice alte competenţe niciunei alte entitãţi (Delegat) fãrã consimţãmântul prealabil scris al Clientului. Sub condiţia avizãrii prealabile de cãtre CNVM şi cu consimţãmântul prealabil al Clientului, S.A.I. poate delega activitatea de administrare a Portofoliului, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. S.A.I. nu va fi exoneratã de rãspundere ca urmare a delegãrii funcţiilor sale cãtre terţi.

14. DURATA CONTRACTULUI
14.1. Acest Contract de administrare va intra în vigoare dupã finalizarea acţiunilor de mai jos:
a) semnarea Contractului de administrare de cãtre ambele pãrţi;
b) decizia AGA extraordinarã a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, şi înregistratã la Oficiul Registrului Comerţului Bucureşti, dupã îndeplinirea tuturor procedurilor legale necesare;
c) S.A.I. a finalizat în mod corespunzãtor înregistrarea sucursalei din România;
d) S.A.I. primeşte prima notificare scrisã din partea Clientului cu privire la faptul cã au fost transferaţi banii şi/sau investiţiile în Portofoliu.
O astfel de notificare [d)] va specifica fondurile şi/sau investiţiile transferate, cu valoarea tuturor activelor care au fãcut obiectul transferului.
14.2. Fãrã a contraveni prevederilor din 12.1, S.A.I. va coopera, începând de la semnarea acestui Contract de administrare, cu membrii Comitetului reprezentanţilor, conform atribuţiilor conferite acestora de Actul constitutiv al S.C. "Fondul Proprietatea" - S.A.
14.3. În conformitate cu Actul constitutiv, durata mandatului acordat S.A.I. este de 4 ani, cu începere de la data intrãrii sale în vigoare.

15. COMUNICĂRI, INSTRUCŢIUNI, NOTIFICĂRI
15.1. Toate instrucţiunile, notificãrile şi alte comunicãri din partea Clientului vor fi efectuate de cãtre oricare dintre persoanele individuale specificate într-un mandat scris pus de cãtre Client la dispoziţia S.A.I. (cu respectarea de cãtre aceste persoane a oricãror limite sau cerinţe de a acţiona conform celor specificate în formularul de mandat) şi/sau de cãtre oricare altã persoanã fizicã al cãrei titlu şi/sau denumire poate fi notificat(ã) în scris de cãtre Client S.A.I. în calitate de persoanã autorizatã. S.A.I. va avea dreptul de a se baza pe orice instrucţiune, notificare sau comunicare datã de aceastã persoanã pânã la notificarea contrarie în scris, fãrã alte investigaţii, cu condiţia ca instrucţiunile, notificãrile sau comunicãrile sã fie efectuate în una dintre modalitãţile permise prin acest Contract de administrare şi cu condiţia ca S.A.I. sã nu se bazeze pe instrucţiunile verbale.
S.A.I. va confirma aceste instrucţiuni în scris la adresa Clientului, menţionatã mai sus, sau la o altã adresã notificatã de cãtre Client în scris şi utilizând formele de comunicare scrisã convenite periodic.
15.2. În scopul oricãrei comunicãri între Client şi S.A.I. în legãtura cu acest Contract de administrare, Clientul va fi reprezentat de CR. Notificãrile pentru Client vor fi date uneia dintre persoanele specificate în formularul de mandat scris la care se face referire în clauza anterioarã şi/sau oricãrei alte persoane al cãrei titlu şi/sau denumire pot fi notificate ulterior de cãtre Client S.A.I., în scris, în acest scop specific.

16. RĂSPUNDEREA PĂRŢILOR
16.1. S.A.I. rãspunde pentru orice prejudicii produse acţionarilor prin:
- încãlcarea actelor normative şi/sau a reglementãrilor speciale în vigoare;
- încãlcarea reglementãrilor interne ale Clientului;
- dol;
- culpã în executarea contractului;
- neexecutarea sau executarea defectuoasã a obligaţiilor asumate prin prezentul Contract.
16.2. S.A.I. va fi rãspunzãtoare pentru neglijenţa sa, pentru nerespectarea voitã a obligaţiilor, pentru fraudã sau încãlcarea Contractului de administrare, de cãtre sine sau de Delegaţii sãi, de societãţile asociate ori angajaţii proprii sau ai acestora din urmã. Prin excepţie, S.A.I. nu va fi ţinutã rãspunzãtoare dacã va putea demonstra cã pierderea, obligaţia, costurile sau cheltuielile s-au produs ca urmare a unor evenimente aflate în afara controlului rezonabil al S.A.I., al Delegaţilor acesteia, al societãţilor asociate (sau angajaţilor lor), cu condiţia sã dispunã de sisteme rezonabile de backup şi recuperare dupã dezastru în legãturã cu pierderea, obligaţia, costurile sau cheltuielile aplicabile.
16.3. S.A.I. nu va fi rãspunzãtoare pentru intermediarii tranzacţiilor terţilor (care nu sunt societãţi asociate ale S.A.I.) decât în situaţia în care S.A.I. a acţionat cu neglijenţã în selectarea, contractarea sau monitorizarea acestor persoane. Fãrã a aduce atingere celor de mai sus, S.A.I. va urmãri [cu respectarea prevederilor clauzei 5.4 (i)] pãrţile contractuale în numele Clientului şi va raporta acestuia din urmã recuperãrile obţinute de la acestea.
16.4. a) S.A.I. este de acord sã despãgubeascã şi sã protejeze Clientul, angajaţii, precum şi agenţii şi reprezentanţii acestuia (în parte şi împreunã denumiţi Parte despãgubitã) pentru şi faţã de orice pierdere, revendicare, daunã, hotãrâre judecãtoreascã sau obligaţie (în parte şi împreunã denumite Daune), la care Partea despãgubitã poate fi supusã conform legii, inclusiv acuzaţiile de neglijenţã sau încãlcare a obligaţiilor fiduciare ori altele, în situaţia în care Daunele sunt cauzate sau produse din: (i) acţiunea intenţionatã a S.A.I. sau a oricãruia dintre Delegaţii sãi ori societãţile asociate ale acesteia (sau angajaţii lor); (ii) încãlcarea de cãtre S.A.I. sau oricare dintre Delegaţii sãi ori societãţile asociate (sau angajaţii lor) a reprezentãrilor sau garanţiilor, oricare ar fi acestea; (iii) nerespectarea sau neîndeplinirea de cãtre S.A.I. sau Delegaţii sãi ori societãţile asociate (sau angajaţii lor) a oricãror obligaţii care le revin ca urmare a acestui Contract de administrare; (iv) orice declaraţie neadevãratã sau orice fapt material neadevãrat conţinut în informaţiile furnizate unei Pãrţi despãgubite de cãtre S.A.I. sau oricare dintre Delegaţii sãi ori societãţile asociate (sau angajaţii lor) ori omisiunea de a declara un fapt material necesar pentru acurateţea declaraţiilor în lumina circumstanţelor în care acestea au fost date; (v) încãlcarea de cãtre S.A.I. sau oricare dintre Delegaţii sãi ori societãţile asociate (sau angajaţii lor) a oricãror obligaţii fiduciare sau legi aplicabile.
b) S.A.I. va despãgubi şi proteja Partea despãgubitã pentru toate costurile şi cheltuielile (inclusiv taxe juridice) efectuate de cãtre Partea despãgubitã în legãturã cu o anchetã, revendicare, acţiune, proces, procedurã juridicã, cerere sau hotãrâre judecãtoreascã, care fac obiectul despãgubirilor de mai sus.
c) În absenţa neglijenţei, fraudei, neîndeplinirii voite a obligaţiilor contractuale sau încãlcãrii acestui Contract de administrare de cãtre S.A.I. ori angajaţii acesteia sau de cãtre Delegaţii sãi, societãţile asociate sau angajaţii acestora, Clientul consimte sã despãgubeascã şi sã protejeze S.A.I. faţã de pierderile, pretenţiile, daunele, hotãrârile judecãtoreşti sau obligaţiile survenite ca urmare a respectãrii instrucţiunilor date de Client (inclusiv alegerea intermediarilor terţilor), cu condiţia ca:
(i) S.A.I. sã înştiinţeze Clientul, în cel mai scurt timp posibil şi în scris, cu privire la orice revendicare sau circumstanţã care poate avea drept rezultat astfel de costuri, pierderi, revendicãri sau cheltuieli;
(ii) S.A.I. sã nu recunoascã nicio obligaţie şi sã nu consimtã la nicio tranzacţie sau compromis asupra oricãrei revendicãri fãrã acordul scris prealabil al Clientului, acest acord nefiind întârziat în mod nerezonabil;
(iii) S.A.I. sã fi furnizat, cu promptitudine şi în timp util, toate acele documente, informaţii şi asistenţã necesare şi sã fi efectuat toate acţiunile şi lucrurile aşa cum au fost cerute de Client în mod rezonabil, în vederea sprijinirii Clientului în legãturã cu astfel de pretenţii; şi
(iv) S.A.I. va face toate demersurile necesare pentru reducerea acestor costuri, pierderi, pretenţii sau cheltuieli.
16.5. S.A.I. va pãstra o asigurare (în valoare asiguratã de cel puţin 50 milioane EUR) care sã includã neglijenţa profesionalã şi asigurarea de fidelitate pentru protejarea, între altele, împotriva oricãrei nerespectãri a obligaţiilor din cadrul acestui Contract de administrare, raportãrii Clientului pentru orice fonduri bãneşti sau investiţii, dacã aceastã nerespectare se datoreazã: (i) unui act greşit, de neglijenţã, eroare, omisiune sau acţiune necinstitã ori frauduloasã a unui angajat; (ii) falsificãrii instrucţiunilor, cecurilor, garanţiilor sau valutei şi daunelor cauzate birourilor şi conţinutului ca urmare a furtului sau actelor de vandalism; şi (iii) unor infracţiuni electronice sau computerizate. Detaliile acestei asigurãri vor fi puse la dispoziţia Clientului, la cererea acestuia. S.A.I. va înştiinţa neîntârziat Clientul cu privire la orice propunere sau reducere efectivã a nivelului acoperirii acestei asigurãri, la nereînnoirea, posibila evitare sau încetarea prematurã a acoperirii asigurãrii.

17. FORŢA MAJORĂ
Prin forţã majorã pãrţile înţeleg împrejurarea imprevizibilã şi de neînlaturat care face imposibilã executarea obligaţiilor asumate de cãtre oricare parte şi care exonereazã de rãspundere partea care o invocã, cu conditia ca aceasta sã fie lipsitã de culpã.
Forţa majorã apãrã de rãspundere partea care o invocã.

18. LEGEA APLICABILĂ ŞI COMPETENŢA
18.1. Acest Contract de administrare este guvernat de legea românã şi va fi interpretat în concordanţã cu aceasta.
18.2. Soluţionarea disputelor
a) Orice disputã sau neînţelegere provenind din acest Contract de administrare sau în legãturã cu acesta, inclusiv şi fãrã a se limita la orice dispute privind validitatea încheierii, existenţa, interpretarea, nulitatea, încãlcarea, modificarea, rezilierea sau încetarea în orice mod a Contractului de administrare (fiecare în parte consideratã o Disputã), care nu pot fi soluţionate prin negocieri amiabile într-o perioadã rezonabilã de timp de la primirea unei notificãri transmise de cãtre una dintre pãrţi cu privire la Disputa potenţialã, vor fi soluţionate de cãtre un Tribunal arbitral al Curţii de Arbitraj Internaţional a Camerei Internaţionale de Comerţ (ICC) Paris, în conformitate cu Regulile de arbitraj ale acesteia. Partea care solicitã demararea procedurilor de arbitraj va transmite celeilalte pãrţi o notificare scrisã în care înştiinţeazã cu privire la demararea acestor proceduri.
b) Locul arbitrajului va fi Paris, limba arbitrajului va fi limba englezã, iar Tribunalul arbitral va fi format dintre 3 arbitri numiţi în conformitate cu Regulile de arbitraj ale ICC Paris.
c) Orice sentinţã pronunţatã de Tribunalul arbitral în conformitate cu prevederile clauzei 14.2 (Soluţionarea disputelor) va fi definitivã şi obligatorie pentru ambele pãrţi.
d) Hotãrârea arbitralã va fi executatã voluntar de cãtre pãrţi în orice jurisdicţie; în caz contrar, cererea de exequatur se poate face la instanţele din ţara în care se solicitã recunoaşterea hotãrârii arbitrale respective.
e) În situaţia unei Dispute, partea care are câştig de cauzã în disputã va avea dreptul la recuperarea tuturor cheltuielilor, inclusiv şi fãrã a se limita la taxe judiciare şi cheltuieli de judecatã rezonabile, precum şi costuri legate de arbitraj şi de eventualele instanţe statale, efectuate pentru stabilirea drepturilor acestei pãrţi şi pregãtirea aplicãrii şi executarea drepturilor acestei pãrţi conform acestui Contract de administrare, aşa cum au fost pronuntate de Tribunalul arbitral, indiferent dacã era sau nu necesar ca partea respectivã sã declanşeze o procedurã judiciarã pentru realizarea drepturilor sale.
18.3. Fãrã a contraveni celor de mai sus, S.A.I. admite cã decizia Clientului de a revoca mandatul S.A.I. ca Administrator unic va intra în vigoare imediat, iar decizia acţionarilor cu privire la revocare va fi înregistratã la autoritãţile relevante fãrã alte formalitãţi, iar S.A.I. nu va avea nicio pretenţie cu privire la aceastã revocare.

19. DECLARAŢII
19.1. Prin prezentul Contract de administrare Clientul declarã şi certificã faptul cã este deţinãtorul activelor incluse în Portofoliu şi cã venitul net din acestea se va acumula în beneficiul Clientului.
19.2. Clientul garanteazã şi se angajeazã cã, la data la care acest Contract de administrare intrã în vigoare, Portofoliul va fi liber de orice sechestru, sarcinã, gaj sau servitute (altele decât cele rezultate din custodia normalã sau regimul de decontare). Dacã în viitor Clientul va institui sau va fi informat în legãturã cu crearea unei sarcini, sechestru, gaj sau servitute care ar putea afecta libertatea S.A.I. de a tranzacţiona aceste valori mobiliare, se obligã sã informeze S.A.I. cu privire la o astfel de acţiune în cel mai scurt timp posibil în mod rezonabil.
19.3. Clientul garanteazã şi se angajeazã cã are şi va avea toate aprobãrile şi autorizaţiile necesare (toate în întregime aplicabile în conformitate cu termenii respectivi) pentru a semna acest Contract de administrare şi a permite operaţiunile autorizate prin acest Contract de administrare, precum cã se respectã toate legile şi reglementãrile din România, în prezent şi în viitor, în legãturã cu fiecare dintre aceste operaţiuni.
19.4. S.A.I. declarã şi garanteazã Clientului urmãtoarele:
(i) S.A.I. deţine întreaga autoritate necesarã pentru semnarea, asumarea şi îndeplinirea termenilor acestui Contract de administrare, iar acest Contract de administrare constituie obligaţie legalã şi validã a S.A.I.;
(ii) S.A.I. este o societate constituitã legal în România sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene;
(iii) S.A.I. are capacitatea juridicã, în conformitate cu legea aplicabilã în ţara sa de origine, şi autorizarea emisã de pieţele financiare relevante/autoritatea financiarã de a furniza servicii de administrare a investiţiilor unei entitãţi precum Clientul;
(iv) S.A.I. dispune de cunoştinţele şi aptitudinile speciale relevante în cazul serviciilor pentru care a fost angajatã în cadrul acestui Contract de administrare;
(v) S.A.I. nu face obiectul niciunei acţiuni intentate de autoritãţile de reglementare sau guvernamentale, niciunei revendicãri sau anchete relevante pentru activitatea proprie de administrare a investiţiilor, care ar putea dãuna abilitãţii sale de a îndeplini termenii acestui Contract de administrare;
(vi) nici S.A.I. şi nici filialele, diviziunile sau afiliaţii acesteia implicaţi în activitatea Clientului nu au avut vreodatã licenţa revocatã sau suspendatã şi activitãţile lor nu au fost restricţionate;
(vii) S.A.I. dispune de sisteme şi proceduri adecvate de back-up şi recuperare dupã dezastru;
(viii) S.A.I. ia decizii de investiţii ţinând cont doar de interesele clienţilor sãi; şi
(ix) situaţiile financiare sunt supuse auditului periodic efectuat de auditori financiari.
S.A.I. va notifica neîntârziat Clientului orice eveniment sau aspect care ar putea, în cazul în care aceste garanţii subzistã, sã conducã la caracterul neadevarat, inexact sau înşelãtor al acestora.
19.5. S.A.I. va înştiinţa cu promptitudine Clientul, în scris, cu privire la orice schimbare a managerilor de portofoliu, principalii responsabili cu Portofoliul, sau a personalului de conducere responsabil cu instituirea politicilor de afaceri şi investiţii în cadrul S.A.I. S.A.I. va întocmi, în scopul acestei clauze, o listã cu toţi angajatii, manageri de portofoliu, principalii responsabili cu Portofoliul, şi personalul de conducere responsabil cu instituirea politicilor de afaceri şi investiţii în cadrul S.A.I.; lista va fi furnizatã de cãtre S.A.I. în termen de 5 zile de la data semnãrii acestui Contract de administrare.

PĂRŢILE SEMNATARE
Prezentul Contract de administrare poate fi semnat în ........ exemplare separate, care luate împreunã formeazã acordul pãrţilor.
Ca mãrturie a celor agreate prin prezentul Contract stau semnãturile reprezentanţilor autorizaţi ai pãrţilor la data înscrisã pe prima paginã.


Semnat de cãtre Semnat de cãtre
şi şi
pentru ................. pentru
[denumirea completã a S.A.I.] S.C. FONDUL PROPRIETATEA - S.A.




ANEXA 7
-------
la Caietul de sarcini
---------------------

Proiectul Actului constitutiv modificat al Fondului
Proprietatea (proiect ce va fi armonizat cu contractul negociat)

ACT CONSTITUTIV
al Societãţii Comerciale "Fondul Proprietatea" - S.A

CAP. I
Denumirea societãţii comerciale, forma juridicã, sediul şi durata

ART. 1
Denumirea societãţii comerciale
(1) Denumirea societãţii este Societatea Comercialã "Fondul Proprietatea" - S.A.
(2) În orice facturã, ofertã, comandã, tarif, prospect şi alte documente întrebuinţate în comerţ, emanând de la societate, se vor menţiona denumirea, forma juridicã, sediul social, numãrul din registrul comerţului, codul unic de înregistrare şi atât capitalul social subscris, cât şi cel vãrsat, precum şi menţiunea "societate de investiţii de tip închis".
ART. 2
Forma juridicã a societãţii comerciale
(1) Societatea Comercialã "Fondul Proprietatea" - S.A., denumitã în continuare Fondul Proprietatea, este persoanã juridicã românã, având forma juridicã de societate comercialã pe acţiuni.
(2) Fondul Proprietatea se organizeazã, funcţioneazã şi îşi înceteazã activitatea conform prevederilor <>Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 81/2007 pentru accelerarea procedurii de acordare a despãgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv, ale <>Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Fondul Proprietatea este înfiinţat ca alt organism de plasament colectiv (A.O.P.C.), societate de investiţii de tip închis, astfel cum este definit la <>art. 114 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 297/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 3
Sediul societãţii comerciale
(1) Sediul social al Fondului Proprietatea este în municipiul Bucureşti, Calea Victoriei nr. 15, Bucharest Financial Plaza, intr. E, et. 2, sectorul 3. Sediul social poate fi schimbat în altã locaţie din România, pe baza unei decizii a societãţii de administrare (S.A.I.).
(2) Societatea comercialã poate înfiinţa sedii secundare de tipul sucursalelor, reprezentanţelor, punctelor de lucru sau altor unitãţi fãrã personalitate juridicã, în condiţiile prevãzute de lege.
ART. 4
Durata societãţii comerciale
Durata de funcţionare a Fondului Proprietatea este de 10 ani, cu posibilitate de prelungire, prin hotãrâre a adunãrii generale extraordinare a acţionarilor.

CAP. II
Scopul şi obiectul de activitate ale societãţii comerciale

ART. 5
Scopul societãţii comerciale
Scopul Fondului Proprietatea constã în administrarea şi gestionarea portofoliului.
ART. 6
Obiectul de activitate
(1) Fondul Proprietatea are ca obiect principal de activitate administrarea şi gestionarea portofoliului.
(2) Domeniul principal de activitate al Fondului Proprietatea este cel descris de codul CAEN 6430 - fonduri mutuale şi alte entitãţi financiare similare, iar activitatea principalã este efectuarea de investiţii financiare.
(3) Obiectul de activitate al Fondului Proprietatea constã în:
a) administrarea şi gestionarea portofoliului în vederea acordãrii despãgubirilor aferente imobilelor ce nu pot fi restituite în naturã, prin transfer cu titlu gratuit al acţiunilor din proprietatea statului în proprietatea persoanelor îndreptãţite;
b) alte activitãţi auxiliare şi adiacente, în conformitate cu reglementãrile în vigoare.

CAP. III
Capitalul social, acţiunile

ART. 7
Capitalul social
(1) Capitalul social al Fondului Proprietatea este în valoare de 14.240.540.675 lei, împãrţit în 14.240.540.675 de acţiuni nominative, ordinare, cu o valoare nominalã de 1 leu fiecare. Calitatea de acţionar al Fondului Proprietatea se atestã prin extras de cont emis de cãtre Depozitarul central.
(2) Datele de identificare ale fiecãrui acţionar, aportul fiecãruia la capitalul social, numãrul de acţiuni la care are dreptul şi cota de participare din totalul capitalului social sunt cuprinse în Registrul acţionarilor ţinut în sistem computerizat de cãtre Depozitarul central.
(3) Ulterior finalizãrii evaluãrii activelor societãţii comerciale, în actul constitutiv al Fondului Proprietatea se va preciza valoarea capitalului subscris şi a celui vãrsat.
ART. 8
Reducerea sau majorarea capitalului social
(1) Adunarea generalã extraordinarã a acţionarilor va decide,în condiţiile legii, cu privire la majorarea şi reducerea capitalului social al Fondului Proprietatea, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (3) lit. c) şi d).
(2) Capitalul social va putea fi majorat prin:
a) noi aporturi în numerar şi/sau în naturã;
b) încorporarea rezervelor, cu excepţia rezervelor legale şi a rezervelor constituite din reevaluarea patrimoniului, precum şi a beneficiilor sau a primelor de emisiune.
(3) Majorãrile de capital prevãzute la alin. (2) vor fi înregistrate la oficiul registrului comerţului, în baza hotãrârii Adunãrii generale a acţionarilor a Fondului Proprietatea.
(4) Orice reducere a capitalului social se face în condiţiile prevãzute de lege.
(5) Capitalul social poate fi redus prin:
a) reducerea numãrului de acţiuni;
b) reducerea valorii nominale a acţiunilor; şi
c) alte procedee prevãzute de lege.
(6) Dupã finalizarea procedurilor de acordare a despãgubirilor, în cazul în care S.A.I. constatã cã în urma pierderilor valoarea activului net, determinatã ca diferenţã între totalul activelor şi datoriile Fondului Proprietatea, reprezintã mai puţin de jumãtate din valoarea capitalului social subscris, acesta are obligaţia de a convoca adunarea generalã extraordinarã a acţionarilor, care va hotãrî dacã Fondul Proprietatea trebuie sã fie dizolvat. Dacã adunarea generalã extraordinarã a acţionarilor nu decide dizolvarea Fondului Proprietatea, atunci Fondul Proprietatea este obligat ca, cel târziu pânã la încheierea exerciţiului financiar ulterior celui în care au fost constatate pierderile, sã procedeze la reducerea capitalului social cu un cuantum cel puţin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve, dacã în acest interval activul net al Fondului Proprietatea nu a fost reconstituit pânã la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumãtate din capitalul social.
(7) Reducerea capitalului social se va realiza numai dupã trecerea unui termen de douã luni de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, a hotãrârii adunãrii generale extraordinare a acţionarilor.
ART. 9
Acţiunile
(1) Acţiunile Fondului Proprietatea sunt nominative, de valori egale, emise în formã dematerializatã, evidenţiate prin înscriere în cont, şi acordã drepturi egale titularilor lor în condiţiile prevãzute la art. 11.
(2) Valoarea nominalã a unei acţiuni este de 1 leu.
(3) Acţiunile sunt indivizibile cu privire la Fondul Proprietatea, care nu recunoaşte decât un proprietar pentru fiecare acţiune. În cazul în care o acţiune devine proprietatea mai multor persoane, Fondul Proprietatea/Depozitarul central nu este obligat sã înscrie transmiterea atât timp cât acele persoane nu vor desemna un reprezentant unic pentru exercitarea drepturilor rezultând din acţiune.
(4) Cesiunea parţialã sau totalã a acţiunilor între acţionari sau terţi se face în condiţiile şi cu procedura prevãzute de lege.
(5) Dreptul la dividende îl deţin acţionarii înscrişi în Registrul acţionarilor, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 297/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi conform reglementãrilor emise în aplicarea acesteia.
ART. 10
Obligaţiuni
Fondul Proprietatea este autorizat sã emitã obligaţiuni în condiţiile legii. Fondul Proprietatea nu se poate împrumuta în scopuri investiţionale.
ART. 11
Drepturi şi obligaţii decurgând din acţiuni
(1) Fiecare acţiune plãtitã de acţionari, potrivit legii, conferã acestora dreptul la vot în adunarea generalã a acţionarilor, în conformitate cu prevederile alin. (2), dreptul de a alege şi de a fi aleşi în organele de conducere, dreptul de a participa la distribuirea profitului, conform prevederilor prezentului act constitutiv şi dispoziţiilor legale, respectiv alte drepturi prevãzute de actul constitutiv.
(2) Acţiunile emise de Fondul Proprietatea dau dreptul la vot, cu îndeplinirea urmãtoarelor condiţii:
a) în cazul unei participaţii deţinute de un acţionar, reprezentând pânã la 1%, inclusiv, din capitalul social vãrsat al Fondului Proprietatea, fiecare acţiune dã dreptul la un vot;
b) în cazul unei participaţii deţinute de un acţionar, reprezentând pânã la 3%, inclusiv, din capitalul social vãrsat al Fondului Proprietatea, acţiunile reprezentând pânã la 1%, inclusiv, din capitalul social vãrsat al Fondului Proprietatea dau dreptul la un vot fiecare, iar acţiunile reprezentând între 1% şi 3%, inclusiv, douã acţiuni dau dreptul la un vot;
c) în cazul unei participaţii deţinute de un acţionar, reprezentând pânã la 5%, inclusiv, din capitalul social vãrsat al Fondului Proprietatea, acţiunile reprezentând pânã la 1%, inclusiv, din capitalul social vãrsat al Fondului Proprietatea dau dreptul la un vot fiecare, acţiunile reprezentând între 1% şi 3%, inclusiv, douã acţiuni dau dreptul la un vot, iar acţiunile reprezentând între 3% şi 5%, inclusiv, 3 acţiuni dau dreptul la un vot;
d) în cazul unei participaţii deţinute de un acţionar, reprezentând peste 5%, dau dreptul la vot astfel: acţiunile reprezentând pânã la 1%, inclusiv, din capitalul social vãrsat al Fondului Proprietatea dau dreptul la un vot fiecare, acţiunile reprezentând între 1% şi 3%, inclusiv, douã acţiuni dau dreptul la un vot, acţiunile reprezentând între 3% şi 5%, inclusiv, 3 acţiuni dau dreptul la un vot, iar acţiunile reprezentând peste 5% nu conferã drept de vot.
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplicã Ministerului Economiei şi Finanţelor.
(4) Ulterior datei la care participaţia statului scade sub 33% din capitalul social vãrsat al Fondului Proprietatea, acţionarii pot decide cu privire la cvorum şi la dreptul de vot conform numãrului de acţiuni, cu respectarea dispoziţiilor dreptului comun în materie.
(5) Deţinerea unei acţiuni implicã adeziunea de drept la prezentul act constitutiv.
(6) Drepturile şi obligaţiile legate de acţiuni urmeazã acţiunile în cazul trecerii lor în proprietatea altor persoane.

CAP. IV
Adunarea generalã a acţionarilor

ART. 12
(1) Adunãrile generale ale acţionarilor sunt ordinare şi extraordinare.
(2) Adunarea generalã ordinarã a acţionarilor are urmãtoarele competenţe, atribuţii şi funcţii:
a) discutã, aprobã sau modificã situaţiile financiare anuale dupã analizarea rapoartelor S.A.I., ale auditorului financiar şi ale auditorilor interni;
b) stabileşte repartizarea profitului net şi stabileşte dividendele;
c) numeşte membrii Comitetului reprezentanţilor (CR) şi îi revocã din funcţie;
d) numeşte S.A.I. pe baza rezultatelor selecţiei efectuate în urma unei licitaţii pentru desemnarea S.A.I. şi revocã mandatul acordat acesteia;
e) numeşte şi revocã auditorul financiar şi fixeazã durata minimã a contractului de audit financiar;
f) stabileşte nivelul remuneraţiei membrilor Comitetului reprezentanţilor, a S.A.I. şi a auditorului financiar pentru exerciţiul financiar curent, pentru S.A.I. şi auditorul financiar remuneraţia fiind cuprinsã în contractele de administrare, respectiv de prestare de servicii de audit financiar;
g) se pronunţã asupra gestiunii S.A.I. şi îi evalueazã performanţele şi o descarcã de gestiune;
h) hotãrãşte cu privire la acţionarea în justiţie a S.A.I. şi a auditorului financiar, dupã caz, pentru pagube pricinuite Fondului Proprietatea;
i) stabileşte strategia şi politicile de dezvoltare ale Fondului Proprietatea;
j) stabileşte bugetul anual de venituri şi cheltuieli şi, dupã caz, programul de activitate pe exerciţiul financiar urmãtor;
k) hotãrãşte cu privire la gajarea, închirierea sau constituirea de garanţii reale mobiliare ori ipotecare asupra bunurilor proprietate a Fondului Proprietatea;
l) hotãrãşte în orice alte probleme privind Fondul Proprietatea, conform atribuţiilor legale.
(3) Adunarea generalã extraordinarã a acţionarilor are dreptul de a hotãrî cu privire la:
a) înfiinţarea sau desfiinţarea unor sedii secundare: sucursale, agenţii, reprezentanţe sau alte asemenea unitãţi fãrã personalitate juridicã;
b) prelungirea duratei Fondului Proprietatea;
c) majorarea capitalului social;
d) reducerea capitalului social sau reîntregirea lui prin emisiune de noi acţiuni;
e) conversia acţiunilor dintr-o categorie în alta;
f) conversia unei categorii de obligaţiuni în altã categorie sau în acţiuni;
g) emisiunea de obligaţiuni;
h) aprobarea admiterii la tranzacţionare şi desemnarea pieţei reglementate pe care vor fi tranzacţionate acţiunile Fondului Proprietatea;
i) încheierea oricãrui contract/document care poate crea obligaţii legale Fondului Proprietatea, fãrã a se limita la cumpãrarea, vânzarea, schimbul sau oferirea drept gaj a activelor Fondului Proprietatea care depãşesc 10% din valoarea totalã a activelor nete ale Fondului Proprietatea (calculatã conform regulilor CNVM);
j) schimbarea sistemului de administrare a Fondului Proprietatea;
k) limitarea sau ridicarea dreptului de preferinţã al acţionarilor, cu respectarea art. 8 alin. (3);
l) oricare altã modificare a actului constitutiv sau oricare altã hotãrâre pentru care este cerutã aprobarea adunãrii generale extraordinare a acţionarilor.
ART. 13
Convocarea adunãrii generale a acţionarilor
(1) Adunarea generalã a acţionarilor se convoacã de cãtre S.A.I. ori de câte ori este necesar. Anterior convocãrii adunãrii generale a acţionarilor, S.A.I. va comunica Comitetului reprezentanţilor intenţia de convocare a adunãrii generale şi va introduce pe ordinea de zi toate punctele solicitate de Comitetul reprezentanţilor.
(2) Adunarea generalã ordinarã a acţionarilor se întruneşte cel puţin o datã pe an, în cel mult 4 luni de la încheierea exerciţiului financiar.
(3) Termenul de întrunire nu poate fi mai mic de 30 de zile de la data publicãrii convocãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
(4) Adunarea generalã a acţionarilor, fie ordinarã, fie extraordinarã, va fi convocatã ori de câte ori va fi nevoie, în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi cu dispoziţiile din actul constitutiv, prin publicarea convocatorului în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, şi într-un cotidian de circulaţie naţionalã sau într-un ziar de largã circulaţie din localitatea în care se aflã sediul societãţii cu cel puţin 30 de zile înainte de data stabilitã.
(5) Unul sau mai mulţi acţionari, reprezentând individual sau împreunã cel puţin 5% din capitalul social al Fondului Proprietatea, pot solicita, printr-o cerere adresatã S.A.I., introducerea unor noi puncte pe ordinea de zi, în termen de cel mult 15 zile de la publicarea convocãrii.
(6) Convocatorul, orice alt punct adãugat pe ordinea de zi la cererea acţionarilor sau a Comitetului reprezentanţilor, situaţiile financiare anuale, raportul anual al S.A.I., rapoartele Comitetului reprezentanţilor, precum şi propunerea cu privire la distribuirea de dividende se pun la dispoziţia acţionarilor, la sediul Fondului Proprietatea, de la data convocãrii adunãrii generale, şi se publicã şi pe pagina de internet, pentru liberul acces la informaţie al acţionarilor. La cerere, acţionarilor li se vor elibera copii de pe aceste documente.
(7) Convocatorul va cuprinde locul, ora şi data ţinerii adunãrii generale a acţionarilor, precum şi ordinea de zi, cu menţionarea explicitã a tuturor problemelor care vor face obiectul dezbaterilor acesteia. La convocarea adunãrii generale a acţionarilor se vor respecta prevederile <>art. 147-158 din Regulamentul nr. 15/2004 privind autorizarea şi funcţionarea societãţilor de administrare a investiţiilor, a organismelor de plasament colectiv şi a depozitarilor, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 67/2004 , cu modificãrile ulterioare.
(8) Când pe ordinea de zi figureazã propuneri pentru modificarea actului constitutiv, convocarea va trebui sã cuprindã textul integral al propunerilor. Când pe ordinea de zi figureazã numirea membrilor Comitetului reprezentanţilor, în convocare se va menţiona cã lista cuprinzând informaţii cu privire la numele, localitatea de domiciliu şi calificarea profesionalã ale persoanelor propuse pentru funcţia de membru al Comitetului reprezentanţilor se aflã la dispoziţia acţionarilor, putând fi consultatã şi completatã de aceştia.
(9) În înştiinţarea pentru prima adunare generalã a acţionarilor se vor putea fixa ziua şi ora pentru cea de-a doua adunare, având aceeaşi ordine de zi cu prima adunare, pentru a acoperi situaţia în care cea dintâi nu s-ar putea ţine din cauza neîntrunirii cvorumului de prezenţã.
(10) Adunarea generalã a acţionarilor se întruneşte la sediul Fondului Proprietatea sau în alt loc indicat în convocare.
(11) Comitetul reprezentanţilor poate cere S.A.I. convocarea adunãrii generale, iar dacã aceasta nu publicã convocarea adunãrii generale în termen de 5 zile lucrãtoare de la primirea solicitãrii, Comitetul reprezentanţilor poate convoca adunarea generalã a acţionarilor.
(12) S.A.I. convoacã de îndatã adunarea generalã a acţionarilor, la cererea acţionarilor reprezentând, individual sau împreunã, cel puţin 5% din capitalul social, dacã cererea cuprinde dispoziţii ce intrã în atribuţiile adunãrii generale a acţionarilor.
(13) În cazul menţionat la alin. (12) adunarea generalã a acţionarilor va fi convocatã în termen de cel mult 30 de zile calendaristice şi se va întruni în termen de cel mult 60 de zile calendaristice de la data la care S.A.I. a primit cererea acţionarilor.
(14) În cazul în care, în situaţia prevãzutã la alin. (12) şi (13), S.A.I. nu convoacã adunarea generalã a acţionarilor, acţionarii care au formulat solicitarea adresatã S.A.I. pot solicita Comitetului reprezentanţilor convocarea adunãrii generale. Dacã nici Comitetul reprezentanţilor nu convoacã adunarea generalã, în termen de 10 zile lucrãtoare de la data primirii solicitãrii, instanţa de judecatã de la sediul Fondului Proprietatea, cu citarea S.A.I., va putea autoriza convocarea adunãrii generale de cãtre acţionarii care au formulat cererea.
ART. 14
Organizarea adunãrii generale a acţionarilor
I. Cvorum şi drepturi de vot
(1) La prima convocare, pentru validitatea deliberãrilor adunãrii generale ordinare a acţionarilor este necesarã prezenţa acţionarilor care sã reprezinte cel puţin o pãtrime din totalul acţiunilor care dau drept la vot. Hotãrârile adunãrii generale ordinare a acţionarilor se iau cu majoritatea voturilor exprimate. Hotãrârea adunãrii generale ordinare a acţionarilor referitoare la revocarea Comitetului reprezentanţilor şi a S.A.I. se ia cu o majoritate de cel puţin douã treimi din numãrul voturilor acţionarilor prezenţi sau reprezentaţi.
(2) Dacã adunarea generalã ordinarã a acţionarilor nu poate lucra din cauza neîndeplinirii condiţiilor prevãzute la alin. (1), adunarea ce se va întruni la o a doua convocare poate sã delibereze asupra punctelor de pe ordinea de zi a celei dintâi adunãri, indiferent de cvorumul întrunit, luând hotãrâri cu majoritatea voturilor exprimate.
(3) Pentru validitatea deliberãrilor adunãrii generale extraordinare a acţionarilor sunt necesare:
a) la prima convocare, prezenţa acţionarilor reprezentând cel puţin o pãtrime din totalul acţiunilor cu drept de vot, iar hotãrârile sã fie luate cu majoritatea voturilor deţinute de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi;
b) la a doua convocare, adunarea generalã a acţionarilor poate sã delibereze asupra punctelor de pe ordinea de zi a celei dintâi adunãri, în prezenţa acţionarilor reprezentând cel puţin o cincime din numãrul total de acţiuni cu drept de vot, luând hotãrâri cu majoritatea voturilor deţinute de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi.
(4) Pentru validitatea deliberãrilor adunãrii generale extraordinare a acţionarilor pentru adoptarea unei hotãrâri privind majorarea capitalului social, reducerea capitalului social, dizolvarea anticipatã a Fondului Proprietatea, efectuate în condiţiile legii, este necesarã atât la prima, cât şi la a doua convocare prezenţa acţionarilor care sã reprezinte cel puţin 50% din numãrul total al drepturilor de vot.
(5) Decizia de modificare a obiectului principal de activitate al Fondului Proprietatea, de reducere sau majorare a capitalului social, de schimbare a formei juridice, de fuziune, divizare sau de dizolvare a acestuia se ia cu o majoritate de cel puţin douã treimi din voturile aferente acţiunilor cu drept de vot deţinute de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi.
II. Desfãşurarea adunãrilor
(6) În ziua şi la ora stabilite în convocare, şedinţa adunãrii generale a acţionarilor va fi deschisã de reprezentantul permanent al S.A.I. sau, în lipsa acestuia, de cel care îi ţine locul. La adunarea generalã vor participa şi membrii Comitetului reprezentanţilor.
(7) Adunarea generalã va alege dintre acţionarii prezenţi 1 pânã la 3 secretari, care vor verifica lista de prezenţã a acţionarilor, indicând capitalul social pe care îl reprezintã fiecare, procesul-verbal întocmit de secretarul tehnic pentru constatarea numãrului acţiunilor depuse şi îndeplinirea tuturor formalitãţilor cerute de lege şi de actul constitutiv pentru ţinerea adunãrii generale a acţionarilor.
(8) Un proces-verbal, semnat de preşedinte şi secretar, va constata îndeplinirea formalitãţilor de convocare, data şi locul adunãrii generale a acţionarilor, acţionarii prezenţi, membrii Comitetului reprezentanţilor prezenţi, numãrul acţiunilor, dezbaterile în rezumat, hotãrârile luate, iar la cererea acţionarilor, declaraţiile fãcute de aceştia în şedinţã.
(9) La fiecare proces-verbal se vor anexa actele referitoare la convocare, listele de prezenţã a acţionarilor, precum şi, dupã caz, procurile reprezentanţilor acţionarilor.
(10) Reprezentantul permanent al S.A.I. va putea desemna, dintre angajaţii Fondului Proprietatea, unul sau mai mulţi secretari tehnici, care sã îndeplineascã atribuţiile ce le revin în conformitate cu prevederile legale.
(11) Hotãrârile adunãrii generale a acţionarilor se redacteazã pe baza procesului-verbal şi se semneazã de reprezentantul permanent al S.A.I. sau de o persoanã desemnatã de acesta. Procesul-verbal va fi trecut în registrul adunãrilor generale a acţionarilor.
(12) Ţinând seama de numãrul extrem de mare al acţionarilor Fondului Proprietatea, împrejurare care, practic, face imposibilã întrunirea tuturor acestora la adunarea generalã a acţionarilor, ca organ suprem de conducere, acţionarii vor putea participa personal, prin mandatar cu procurã specialã, procurã ale cãrei model şi condiţii de prezentare vor fi stabilite de cãtre S.A.I., conform normelor emise de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, şi puse la dispoziţia acţionarilor, sau îşi vor putea exprima votul prin corespondenţã.
(13) Având în vedere instituirea dreptului de vot prin corespondenţã, drept pe care îl poate exercita şi care este recomandabil sã fie exercitat de cãtre oricare dintre acţionari, cvorumul statutar ce trebuie îndeplinit pentru valabila desfãşurare a oricãrui tip de adunare generalã a acţionarilor se calculeazã cu includerea voturilor considerate valide transmise prin corespondenţã.
(14) Şi în cazul votului prin corespondenţã, fiecare acţionar este în drept sã se pronunţe, în scris, cu privire la toate problemele înscrise pe ordinea de zi, votând "pentru", "împotrivã" sau "abţinere". Voturile exprimate şi anulate pentru vicii de procedurã sunt luate în calcul pentru stabilirea cvorumului, dar nu sunt luate în considerare atunci când punctul de pe ordinea de zi la care se referã este supus la vot.
(15) Au dreptul sã participe la adunãrile generale toţi acţionarii care, la data de referinţã, sunt înscrişi în Registrul acţionarilor, ţinut în condiţiile legii.
(16) În vederea asigurãrii posibilitãţii efective şi reale a tuturor acţionarilor de a lua cunoştinţã despre conţinutul documentelor şi propunerilor celor care solicitã organizarea adunãrilor generale ale acţionarilor, prin grija S.A.I., acestea li se vor pune la dispoziţie, la sediul Fondului Proprietatea, precum şi pe pagina de internet a Fondului Proprietatea, cu cel puţin 20 de zile înainte de data prevãzutã pentru ţinerea adunãrii. În cazul convocãrii adunãrii generale de cãtre Comitetul reprezentanţilor, S.A.I. are obligaţia de a realiza toate formalitãţile de mai sus la solicitarea Comitetului reprezentanţilor. În caz de imposibilitate obiectivã de realizare a acestei modalitãţi de comunicare cu acţionarii, Comitetul reprezentanţilor va anunţa în convocator o altã adresã decât cea a Fondului Proprietatea, la care vor putea fi puse la dispoziţia acţionarilor documentele mai sus arãtate.
(17) În anunţurile prin care se aduce la cunoştinţã convocarea adunãrii generale a acţionarilor Fondului Proprietatea se va indica de cãtre S.A.I. data de referinţã în raport cu care vor fi îndreptãţiţi sã participe şi sã voteze acţionarii. De asemenea, se va stabili data pânã la care acţionarii îşi pot trimite voturile, precum şi procedura votului prin corespondenţã, cu privire la oricare dintre problemele supuse aprobãrii. În cazul în care convocarea adunãrii generale se va face de cãtre Comitetul reprezentanţilor, atribuţiile mai sus arãtate vor fi exercitate de Comitetul reprezentanţilor. Data-limitã pânã la care pot fi înregistrate voturile prin corespondenţã este ulterioarã cu cel puţin 5 zile lucrãtoare datei de publicare a materialelor informative şi este anterioarã datei primei convocãri a adunãrii generale a acţionarilor cu cel puţin 48 de ore.
(18) Voturile acţionarilor vor fi trimise prin scrisoare recomandatã la sediul Fondului Proprietatea, într-o formã clarã şi precisã, conţinând menţiunea "pentru", "împotrivã" ori "abţinere" la fiecare problemã supusã aprobãrii.
(19) Voturile transmise prin corespondenţã vor fi anulate dacã nu respectã procedura stabilitã de S.A.I., elaboratã în conformitate cu reglementãrile Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, neputând fi luate în considerare la calculul cvorumului de prezenţã.
III. Exercitarea dreptului de vot în adunarea generalã a acţionarilor
(20) Acţionarii pot fi reprezentaţi în cadrul oricãrei adunãri generale de cãtre alţi acţionari sau de cãtre terţe persoane.
(21) Hotãrârile adunãrilor generale ale acţionarilor se iau prin vot deschis, cu excepţia situaţiilor în care legea sau prezentul act constitutiv nu dispune altfel.
(22) Doar acţionarii înregistraţi în Registrul acţionarilor societãţii la data de referinţã stabilitã de S.A.I. sau, în cazul convocãrii adunãrii generale de cãtre Comitetul reprezentanţilor, de cãtre acesta, în momentul convocãrii adunãrii generale a acţionarilor vor fi îndreptãţiţi sã participe la adunare şi sã voteze dupã ce îşi dovedesc identitatea.
(23) Votul secret este obligatoriu pentru alegerea şi revocarea S.A.I., a membrilor Comitetului reprezentanţilor, a auditorilor financiari şi pentru luarea mãsurilor/hotãrârilor referitoare la rãspunderea S.A.I., a membrilor Comitetului reprezentanţilor şi a auditorilor financiari ai Fondului Proprietatea.
(24) Urmãtoarele proceduri referitoare la votul secret se vor aplica în cazurile obligatorii, în vederea asigurãrii caracterului secret al votului în cadrul adunãrii generale a acţionarilor:
a) secretarii tehnici ai adunãrii generale a acţionarilor vor înmâna fiecãrui acţionar un buletin de vot care va indica numãrul de acţiuni ale acestuia şi instrucţiuni referitoare la modul de vot;
b) fiecare acţionar va vota prin completarea buletinului de vot şi depunerea acestuia la secretarii adunãrii generale a acţionarilor, care vor numãra buletinele de vot şi vor comunica rezultatul votului.
(25) Hotãrârile adunãrii generale a acţionarilor sunt obligatorii chiar şi pentru acţionarii absenţi, nereprezentaţi sau care au votat împotrivã.
(26) Acţionarii pot participa şi vota în adunarea generalã a acţionarilor prin reprezentare, în baza unei împuterniciri acordate pentru respectiva adunare generalã.
(27) Acţionarii care nu au capacitate de exerciţiu, precum şi persoanele juridice pot fi reprezentaţi/reprezentate prin reprezentanţii lor legali care, la rândul lor, pot da altor persoane împuternicire pentru respectiva adunare generalã a acţionarilor.

CAP. V
Comitetul reprezentanţilor

ART. 15
Organizare
(1) Adunarea generalã extraordinarã a acţionarilor va numi un Comitet al reprezentanţilor, alcãtuit din 3-7 membri, şi le va stabili remuneraţia.
(2) Orice acţionar va avea dreptul de a formula propuneri cu privire la membrii Comitetului reprezentanţilor. Membrii Comitetului reprezentanţilor pot fi acţionari ai Fondului Proprietatea sau alte persoane desemnate de acţionari şi trebuie sã aibã experienţa şi cunoştinţele corespunzãtoare pentru a primi rapoartele S.A.I. şi ale consultanţilor şi de a emite judecãţi pe baza informaţiilor primite în legãturã cu administrarea Fondului Proprietatea, în limitele obiectivelor şi ale principiilor stabilite de politica de investiţii, precum şi de legile şi regulamentele aplicabile. De asemenea, membrii Comitetului reprezentanţilor trebuie sã aibã calificarea corespunzãtoare pentru a decide (dacã este necesar, cu ajutorul unui consultant independent) dacã tranzacţiile propuse de S.A.I., care necesitã aprobarea Comitetului reprezentanţilor, sunt realizate în avantajul acţionarilor.
(3) Mandatul membrilor Comitetului reprezentanţilor are o duratã de un an, care se prelungeşte de drept pânã la prima şedinţã a adunãrii generale ordinare, care va putea decide asupra mandatului acestora chiar dacã acest punct nu se aflã pe ordinea de zi.
(4) Comitetul reprezentanţilor alege dintre membrii sãi un preşedinte al Comitetului.
ART. 16
Funcţionare
(1) Şedinţele Comitetului reprezentanţilor au loc cel puţin o datã pe trimestru, putând însã fi convocate ori de câte ori este necesar. Convocarea Comitetului reprezentanţilor se face de oricare membru al acestuia.
(2) Preşedintele Comitetului reprezentanţilor sau, în cazul absenţei acestuia, un membru al Comitetului reprezentanţilor desemnat prin vot de ceilalţi membri pentru conducerea şedinţei asigurã buna desfãşurare a şedinţelor acestuia. Şedinţele Comitetului reprezentanţilor vor avea loc la sediul Fondului Proprietatea.
(3) Comitetul reprezentanţilor ia decizii valabile în prezenţa majoritãţii absolute a membrilor acestuia. Membrii Comitetului reprezentanţilor vor putea fi reprezentaţi la şedinţele Comitetului reprezentanţilor numai de alţi membri ai Comitetului reprezentanţilor pe bazã de procurã specialã scrisã, prezentatã în original la începerea şedinţei. Un membru al Comitetului reprezentanţilor poate reprezenta doar un singur membru absent. Deciziile Comitetului reprezentanţilor se vor lua cu majoritatea absolutã a voturilor membrilor acestuia şi se semneazã de toţi membrii care au participat la şedinţã. Dacã unii membrii ai Comitetului reprezentanţilor au fost reprezentaţi, procura de reprezentare va fi anexatã la procesul-verbal.
(4) Dacã nu se poate îndeplini cerinţa majoritãţii absolute necesare pentru cvorum şi/sau luarea de decizii, preşedintele Comitetului reprezentanţilor va convoca adunarea generalã a acţionarilor pentru a hotãrî cu privire la deciziile respective; în cazul în care acesta nu procedeazã la convocare, oricare dintre membrii Comitetului reprezentanţilor va putea convoca adunarea generalã.
(5) În caz de vacanţã a locului unuia sau mai multor membri ai Comitetului reprezentanţilor, adunarea generalã a acţionarilor se va convoca de urgenţã pentru numirea de noi membri. Pentru perioada de pânã la decizia adunãrii generale, ceilalţi membri ai Comitetului reprezentanţilor vor desemna membrii interimari pentru completarea locurilor vacante. Decizia Comitetului reprezentanţilor cu privire la numirea membrilor interimari se va comunica S.A.I., auditorului şi se va depune la registrul comerţului.
ART. 17
Atribuţiile Comitetului reprezentanţilor
Comitetul reprezentanţilor are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
(1) Ca urmare a informãrii primite de la S.A.I. cu privire la convocarea adunãrii generale ordinare şi/sau extraordinare, solicitã, în cazul în care considerã necesar, adãugarea unor noi puncte pe ordinea de zi ce urmeazã a fi cuprinsã în textul convocatorului adunãrii generale a acţionarilor.
(2) Primeşte de la S.A.I. informãrile în ceea ce priveşte rãspunsul la solicitãrile scrise depuse înainte de data adunãrii generale a acţionarilor de cãtre acţionari cu privire la ordinea de zi ce implicã activitatea Fondului Proprietatea.
(3) Primeşte de la S.A.I. situaţiile financiare anuale, raportul anual de activitate prezentat de S.A.I. şi raportul financiar al auditorilor, înainte de a fi puse la dispoziţia acţionarilor, şi le analizeazã, putând formula un punct de vedere în cazul în care are obiecţiuni, pe care îl prezintã S.A.I. şi adunãrii generale.
(4) Primeşte de la S.A.I. spre analizã raportul anual şi politica de management şi afaceri ale Fondului Proprietatea şi prezintã S.A.I. şi adunãrii generale a acţionarilor un punct de vedere cu privire la acestea.
(5) Primeşte de la S.A.I. spre analizã bugetul de venituri şi cheltuieli anual şi planul de afaceri înainte de a fi supus spre aprobarea adunãrii generale a acţionarilor şi prezintã S.A.I. şi adunãrii generale un punct de vedere cu privire la acestea.
(6) Primeşte de la S.A.I. spre analizã strategia generalã, în conformitate cu politica de investiţii a Fondului Proprietatea, înainte de a fi supusã spre aprobarea adunãrii generale a acţionarilor, şi prezintã S.A.I. şi adunãrii generale un punct de vedere cu privire la aceasta.
(7) Primeşte de la S.A.I. spre analizã şi aprobã cadrul de desfãşurare a operaţiunilor Fondului Proprietatea, precum şi orice alt regulament aplicabil Fondului Proprietatea, în conformitate cu legea românã şi regulile şi regulamentele pieţei de capital.
(8) Primeşte şi analizeazã informarea S.A.I. cu privire la propunerea adresatã adunãrii generale ordinare a acţionarilor pentru încheierea contractului de audit financiar şi prezintã S.A.I. şi adunãrii generale un punct de vedere cu privire la aceasta.
(9) Analizeazã în mod regulat politica de investiţii a Fondului Proprietatea şi prezintã S.A.I. şi adunãrii generale un punct de vedere oricând considerã util, însã cel puţin o datã pe an, cu prilejul adunãrii generale ordinare.
(10) Primeşte rapoartele auditorilor interni şi prezintã S.A.I. şi adunãrii generale un punct de vedere cu privire la acestea.
(11) Monitorizeazã urmãtoarele:
- lista conţinând investiţiile de portofoliu şi procentajul aferent fiecãrui tip de investiţii;
- lista cu tranzacţiile majore din portofoliul Fondului Proprietatea pentru perioada revizuitã;
- profitul total al portofoliului şi compararea profitului cu reperul din piaţã adecvat;
- compararea profitului obţinut cu obiectivul iniţial;
- gradul de îndeplinire cu politica de investiţii, precum şi cu orice modificãri şi acţiuni care sã ducã la rezultatele corecte;
- raportul de evaluare a îndeplinirii activitãţii, toate cele de mai sus cu scopul de a întocmi şi prezenta, ori de câte ori este cerut de cãtre acţionari, dar în orice caz cel puţin o datã pe an, adunãrii generale a acţionarilor un raport privind activitatea de supraveghere desfãşuratã.
(12) Reprezintã adunarea generalã a acţionarilor în relaţia cu S.A.I. din punctul de vedere al tuturor comunicãrilor dintre cele douã organe, cu excepţia situaţiilor reglementate expres în prezentul act constitutiv ca urmând o modalitate de comunicare directã între adunarea generalã şi S.A.I.
(13) Verificã raportul S.A.I. şi exercitã controlul permanent asupra conducerii Fondului Proprietatea de cãtre S.A.I.; în acest sens, verificã dacã operaţiunile efectuate de cãtre S.A.I. sunt compatibile cu legea aflatã în vigoare, cu actul constitutiv sau cu orice decizie relevantã a adunãrii generale a acţionarilor.
(14) În condiţiile art. 13 alin. (11) şi (14), convoacã adunarea generalã a acţionarilor.
(15) Participã la şedinţele adunãrilor generale ale acţionarilor şi prezintã rapoarte în toate situaţiile menţionate în prezentul act constitutiv ori cu privire la orice problemã despre care considerã cã este util a fi informatã adunarea generalã.
(16) Propune adunãrii generale a acţionarilor aprobarea sau respingerea oricãrui contract/document care poate crea obligaţii legale Fondului Proprietatea, fãrã a se limita la cumpãrarea, vânzarea, schimbul sau oferirea drept gaj a activelor necurente ale Fondului Proprietatea care depãşesc 5% din valoarea totalã a activelor nete ale Fondului Proprietatea (calculatã conform regulilor CNVM).
(17) Recomandã adunãrii generale a acţionarilor încetarea contractului de administrare şi schimbarea S.A.I. în cazul în care Comitetul reprezentanţilor considerã cã o astfel de schimbare este spre avantajul acţionarilor.
(18) Recomandã adunãrii generale a acţionarilor orice alte aspecte pe care Comitetul reprezentanţilor le considerã importante pentru acţionari.
(19) Recomandã adunãrii generale a acţionarilor numirea intermediarului ofertei publice, precum şi remuneraţia acestuia, la momentul la care va fi necesarã numirea unei astfel de societãţi în legãturã cu admiterea la tranzacţionare a Fondului Proprietatea.
ART. 18
Obligaţiile membrilor Comitetului reprezentanţilor
(1) Membrii Comitetului reprezentanţilor au îndatoriri de diligenţã şi loialitate faţã de acţionarii Fondului Proprietatea.
(2) Membrii Comitetului reprezentanţilor sunt rãspunzãtori faţã de adunarea generalã a acţionarilor Fondului Proprietatea, potrivit regulilor mandatului. Deciziile membrilor Comitetului reprezentanţilor vor fi luate dupã o informare diligentã asupra circumstanţelor relevante existente la momentul la care deciziile respective au fost luate.
(3) Membrii Comitetului reprezentanţilor nu vor divulga informaţiile confidenţiale şi secretele comerciale ale Fondului Proprietatea la care au acces. Aceastã obligaţie le revine şi dupã încetarea mandatului.
(4) În cazul în care un membru al Comitetului reprezentanţilor are într-o anumitã operaţiune, direct sau indirect, interese contrare intereselor Fondului Proprietatea, trebuie sã îi înştiinţeze despre aceasta pe ceilalţi membri şi pe auditorii interni şi sã nu ia parte la nicio deliberare privitoare la aceastã operaţiune.
(5) Aceeaşi obligaţie o are membrul Comitetului reprezentanţilor în cazul în care, într-o anumitã operaţiune, ştie cã sunt interesate soţul sau soţia sa, rudele ori afinii sãi pânã la gradul al IV-lea inclusiv.
(6) Interdicţiile stabilite la alin. (4) şi (5), referitoare la participarea, la deliberarea şi la votul membrilor Comitetului reprezentanţilor, nu sunt aplicabile în cazul în care obiectul votului îl constituie:
a) oferirea spre subscriere cãtre un membru al Comitetului reprezentanţilor sau cãtre persoanele menţionate la alin. (5) de acţiuni sau obligaţiuni ale Fondului Proprietatea;
b) acordarea de cãtre un membru al Comitetului reprezentanţilor sau de persoanele menţionate la alin. (5) a unui împrumut ori constituirea unei garanţii în favoarea Fondului Proprietatea.
(7) Membrul Comitetului reprezentanţilor care nu a respectat prevederile alin. (4) şi (5) rãspunde pentru daunele care au rezultat pentru Fondul Proprietatea.
(8) Este interzisã creditarea de cãtre Fondul Proprietatea a membrilor Comitetului reprezentanţilor, prin intermediul unor operaţiuni, precum:
a) acordarea de împrumuturi;
b) acordarea de avantaje financiare acestora cu ocazia sau ulterior încheierii de cãtre Fondul Proprietatea cu aceştia de operaţiuni de livrare de bunuri, prestãri de servicii sau executare de lucrãri;
c) garantarea directã ori indirectã, în tot sau în parte, a oricãror împrumuturi acordate membrilor Comitetului reprezentanţilor, concomitentã ori ulterioarã acordãrii împrumutului;
d) garantarea directã ori indirectã, în tot sau în parte, a executãrii de cãtre membri a oricãror alte obligaţii personale ale acestora faţã de terţe persoane;
e) dobândirea cu titlu oneros ori plata, în tot sau în parte, a unei creanţe ce are drept obiect un împrumut acordat de o terţã persoanã membrilor Comitetului reprezentanţilor ori o altã prestaţie personalã a acestora.
(9) Prevederile alin. (8) sunt aplicabile şi operaţiunilor în care sunt interesaţi soţul sau soţia, rudele ori afinii pânã la gradul al IV-lea inclusiv ai membrilor Comitetului reprezentanţilor; de asemenea, dacã operaţiunea priveşte o societate civilã sau comercialã la care una dintre persoanele anterior menţionate este administrator ori deţine, singurã sau împreunã cu una dintre persoanele sus-menţionate, o cotã de cel puţin 20% din valoarea capitalului social subscris.
(10) Prevederile alin. (8) nu se aplicã în cazul în care operaţiunea este încheiatã de Fondul Proprietatea în condiţiile exercitãrii curente a activitãţii sale, iar clauzele operaţiunii nu sunt mai favorabile persoanelor prevãzute la alin. (8) şi (9) decât cele pe care în mod obişnuit Fondul Proprietatea le practicã faţã de terţe persoane.

CAP. VI
Despre administrarea societãţii

ART. 19
Organizare
(1) Fondul Proprietatea este administrat de [......], care îndeplineşte atât funcţia de administrator unic, cât şi cea de societate de administrare a investiţiilor, numitã în cele ce urmeazã S.A.I.
(2) S.A.I. este aleasã de cãtre adunarea generalã a acţionarilor, cu respectarea prevederilor legale şi a prevederilor prezentului act constitutiv.
(3) Mandatul S.A.I. este acordat pe o perioadã de 4 ani, care se reînnoieşte automat, în lipsa unei decizii contrare a adunãrii generale a acţionarilor, care va putea decide asupra încetãrii mandatului şi înainte de expirarea duratei acestuia.
(4) Societatea numitã S.A.I. a Fondului Proprietatea trebuie sã accepte în mod expres aceastã calitate, semnând contractul de administrare, şi trebuie sã fie asiguratã pentru rãspundere profesionalã.
ART. 20
Funcţionare
S.A.I. va numi o persoanã fizicã în calitate de reprezentant permanent al sãu.
ART. 21
Atribuţiile S.A.I.
(1) Conducerea Fondului Proprietatea revine S.A.I., care îndeplineşte actele necesare şi utile pentru realizarea obiectului de activitate al societãţii, cu excepţia celor rezervate de lege în sarcina adunãrii generale a acţionarilor, şi are toate atribuţiile conferite în sarcina sa şi de prevederile legale aplicabile şi se presupune cã trebuie sã îndeplineascã toate cerinţele prevãzute de prevederile legale respective.
(2) S.A.I. îşi exercitã atribuţiile sub controlul adunãrii generale a acţionarilor şi al Comitetului reprezentanţilor.
(3) Suplimentar atribuţiilor S.A.I. prevãzute de legea aplicabilã, aceasta va fi obligatã:
(i) sã stabileascã o datã de referinţã pentru acţionarii care au drept la vot în cadrul adunãrii generale, conform legii, şi sã stabileascã textul înştiinţãrii de convocare a adunãrii generale, dupã ce a obţinut aprobarea prealabilã a Comitetului reprezentanţilor cu privire la conţinutul acesteia şi dupã ce a adãugat pe ordinea de zi orice subiect solicitat de cãtre Comitetul reprezentanţilor;
(ii) la cererea scrisã a oricãrui acţionar, depusã anterior datei adunãrii generale a acţionarilor, sã ofere rãspunsuri, dupã ce a obţinut aprobarea prealabilã a Comitetului reprezentanţilor, despre aspectele privitoare la activitatea Fondului Proprietatea;
(iii) sã se asigure cã, în cazul în care acest lucru este solicitat din partea oricãrui acţionar, sã fie pusã la dispoziţia acestuia o copie a procesului-verbal al adunãrii generale şi, de asemenea, dupã ce convocarea şedinţei adunãrii generale ordinare anuale a acţionarilor este publicatã, sã punã la dispoziţia acţionarilor situaţiile financiare ale societãţii şi rapoartele auditorilor şi al S.A.I;
(iv) sã examineze şi sã verifice situaţiile financiare anuale aşa cum au fost întocmite acestea de contabilii societãţii, sã întocmeascã raportul privitor la activitatea anualã, sã verifice raportul auditorilor, sã le prezinte Comitetului reprezentanţilor înainte de a fi transmise mai departe adunãrii generale a acţionarilor spre aprobare şi sã propunã repartizarea profitului, dupã ce a obţinut aprobarea prealabilã a Comitetului reprezentanţilor;
(v) sã gestioneze relaţia cu Depozitarul central cu privire la funcţiile Registrului acţionarilor;
(vi) sã pregãteascã un raport anual privitor la administrare şi la politica de afaceri a Fondului Proprietatea, ce va fi prezentat Comitetului reprezentanţilor pentru a fi aprobat înainte de a fi trimis adunãrii generale a acţionarilor;
(vii) sã propunã aprobãrii prealabile a Comitetului reprezentanţilor şi, ulterior acesteia, aprobãrii adunãrii generale a acţionarilor bugetul anual de venituri şi cheltuieli şi planul de afaceri;
(viii) sã propunã aprobãrii prealabile a Comitetului reprezentanţilor şi, ulterior acesteia, aprobãrii adunãrii generale a acţionarilor Fondului Proprietatea strategia generalã conform politicii de investiţii a Fondului Proprietatea; rãspunde de aplicarea politicii de investiţii şi realizarea unui echilibru corespunzãtor între profiturile şi riscurile Portofoliului Fondului Proprietatea; trebuie sã informeze periodic Fondul despre schimbãrile semnificative în activitatea Fondului Proprietatea şi în structura Portofoliului acestuia;
(ix) sã aprobe externalizarea unor anumite activitãţi, în limitele bugetului aprobat, respectiv delegarea exercitãrii unor anumite atribuţii, sub condiţia avizãrii prealabile de cãtre CNVM;
(x) pe baza propunerii Comitetului reprezentanţilor, sã supunã aprobãrii adunãrii generale a acţionarilor orice contract/document care poate crea obligaţii legale Fondului Proprietatea, fãrã a se limita la cumpãrarea, vânzarea, schimbul sau oferirea drept gaj a activelor necurente ale Fondului Proprietatea care depãşesc 5% din valoarea totalã a activelor nete ale Fondului Proprietatea (calculatã conform regulilor CNVM);
(xi) sã propunã adunãrii generale a acţionarilor încheierea contractului de audit financiar conform prevederilor legale în vigoare, dupã obţinerea aprobãrii prealabile a Comitetului reprezentanţilor, precum şi sã aprobe procedura de audit intern şi planul de audit;
(xii) sã decidã mutarea sediului social, cu condiţia ca sediul social sã fie în oricare moment înregistrat pe teritoriul României;
(xiii) sã punã la dispoziţia Comitetului reprezentanţilor rapoartele, precum şi orice alte documente necesare exercitãrii de cãtre acesta a activitãţii de monitorizare, în conformitate cu art. 17 alin. (11); sã informeze de îndatã Comitetul reprezentanţilor despre orice litigiu sau încãlcare a legislaţiei privind valorile mobiliare, cu privire la S.A.I., despre orice operaţiune care poate constitui încãlcare a politicii de investiţii şi despre planurile/mãsurile corective pentru abordarea acestor chestiuni;
(xiv) sã solicite convocarea adunãrii generale extraordinare a acţionarilor pentru ca aceasta din urmã sã decidã ori de câte ori apare o situaţie în care existã o divergenţã de opinii între Comitetul reprezentanţilor şi S.A.I., care nu poate fi rezolvatã ca urmare a dialogului dintre cele douã organe statutare.
ART. 22
Obligaţiile S.A.I.
(1) S.A.I. are o îndatorire de diligenţã şi loialitate faţã de Fondul Proprietatea. Exercitarea acestei îndatoriri se face avându-se în vedere interesele acţionarilor în general, şi nu ale unor anumiţi acţionari.
(2) S.A.I. este rãspunzãtoare faţã de Fondul Proprietatea, în condiţiile legii. Deciziile S.A.I. vor fi luate dupã o informare diligentã asupra circumstanţelor relevante existente la momentul luãrii deciziilor.
(3) S.A.I. nu va divulga informaţiile confidenţiale şi secretele comerciale ale Fondului Proprietatea la care are acces. Aceastã obligaţie îi revine şi dupã încetarea mandatului.
(4) În cazul în care S.A.I., respectiv reprezentantul sãu permanent are într-o anumitã operaţiune, direct sau indirect, interese contrare intereselor Fondului Proprietatea, trebuie sã îi înştiinţeze despre aceasta pe auditorii interni şi sã nu ia parte la nicio deliberare privitoare la aceastã operaţiune.
(5) Aceeaşi obligaţie o are S.A.I., respectiv reprezentantul sãu permanent în cazul în care, într-o anumitã operaţiune, ştie cã sunt interesaţi afiliaţi ai S.A.I. sau soţul ori soţia sa, rudele sau afinii sãi pânã la gradul al IV-lea, inclusiv ai reprezentantului.
ART. 23
Reprezentarea Fondului Proprietatea
(1) În relaţiile cu terţii, Fondul Proprietatea este reprezentat prin S.A.I., respectiv prin reprezentantul permanent al acesteia.
(2) S.A.I. va putea delega atribuţiile sale numai în conformitate cu prevederile legale şi cu respectarea regulamentelor CNVM.

CAP. VII
Auditul Fondului Proprietatea

ART. 24
Auditorii interni şi auditul financiar
(1) Fondul Proprietatea este supus auditului financiar. Totodatã, Fondul Proprietatea îşi va organiza auditul intern în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(2) În cadrul Fondului Proprietatea va fi organizat un departament de audit intern cu atribuţii de examinare obiectivã a ansamblului activitãţilor societãţii, în scopul furnizãrii unei evaluãri independente a managementului riscului, controlului şi proceselor de conducere ale acesteia.
(3) Activitatea de audit intern va fi independentã de managementul Fondului Proprietatea, iar auditorii interni vor fi obiectivi în exercitarea acestei activitãţi.
(4) Activitatea de audit intern va evalua şi va îmbunãtãţi managementul riscurilor din cadrul Fondului Proprietatea, controlul şi procesele de conducere.
(5) Auditorii interni vor fi liberi de orice interferenţã în determinarea scopului auditului intern şi în exercitarea activitãţii.
(6) Auditorii interni vor avea o atitudine imparţialã, corectã şi vor evita conflictele de interese.
(7) Departamentul de audit intern va comunica planurile activitãţii de audit intern şi resursele necesare, inclusiv schimbãrile interimare semnificative, Comitetului reprezentanţilor, pentru informare, precum şi cãtre S.A.I., pentru aprobare în limita atribuţiilor acesteia.
(8) Conducãtorul departamentului de audit intern va stabili politicile şi procedurile pentru exercitarea activitãţii de audit intern în cadrul Fondului Proprietatea, cuprinzând, printre altele, analiza deciziilor managementului societãţii şi controlul consecvenţei acestora cu cerinţele statutare şi/sau cu alte documente aprobate de cãtre adunarea generalã a acţionarilor.
(9) Departamentul de audit intern îşi va coordona activitatea cu auditorul financiar, pentru a asigura îndeplinirea corespunzãtoare a obiectivelor de audit şi pentru a minimiza suprapunerea.
(10) Conducãtorul departamentului de audit intern va raporta trimestrial Comitetului reprezentanţilor şi S.A.I. despre scopul activitãţii de audit intern, autoritatea, responsabilitatea şi execuţia conform planului sãu. Raportãrile vor include, de asemenea, riscurile semnificative şi aspecte ale controlului şi conducerii, precum şi alte probleme necesare sau solicitate de cãtre Comitetul reprezentanţilor şi S.A.I.
(11) Departamentul de audit intern va verifica dacã au fost luate în mod corespunzãtor mãsuri în legãturã cu riscurile semnificative raportate sau dacã S.A.I. a acceptat riscul de a nu lua nicio mãsurã şi va informa Comitetul reprezentanţilor şi adunarea generalã a acţionarilor în cazul în care S.A.I. a decis sã accepte riscurile semnificative raportate.
(12) Departamentul de audit intern va stabili procedurile de monitorizare a implementãrii mãsurilor luate de managementul Fondului Proprietatea.
(13) Auditorii interni vor aduce la cunoştinţa Comitetului reprezentanţilor şi S.A.I. neregulile în administraţie şi încãlcãrile dispoziţiilor legale şi ale prevederilor actului constitutiv; cazurile mai importante vor fi aduse la cunoştinţa adunãrii generale a acţionarilor.
(14) Auditorii interni vor avea în vedere plângerile fãcute de acţionari la întocmirea rapoartelor cãtre adunarea generalã a acţionarilor.
(15) Atribuţiile, îndatoririle şi modul de funcţionare ale auditorilor interni, precum şi drepturile şi obligaţiile acestora se completeazã cu dispoziţiile legale în acest domeniu.
(16) Primul auditor financiar a fost KPMG Audit S.R.L.

CAP. VIII
Activitatea Fondului Proprietatea

ART. 25
Finanţarea activitãţii proprii
Pentru îndeplinirea obiectului de activitate şi în conformitate cu atribuţiile stabilite, Fondul Proprietatea utilizeazã sursele de finanţare constituite în conformitate cu legea, credite bancare şi alte surse financiare. Fondul Proprietatea nu se poate împrumuta în scopuri investiţionale.
ART. 26
Exerciţiul financiar
Exerciţiul financiar începe la data de 1 ianuarie şi se încheie la data de 31 decembrie ale fiecãrui an. Primul exerciţiu financiar începe la data înmatriculãrii Fondului Proprietatea în registrul comerţului.
ART. 27
Evidenţa contabilã şi situaţiile financiare anuale
(1) Contabilitatea se ţine în limba românã şi în moneda naţionalã.
(2) Fondul Proprietatea are obligaţia sã întocmeascã situaţii financiare anuale în conformitate cu reglementãrile contabile emise de CNVM, avizate de Ministerul Economiei şi Finanţelor.
(3) S.A.I. este obligatã ca, în termen de 15 zile de la data adunãrii generale a acţionarilor, sã depunã la registrul comerţului copii pe suport hârtie şi în formã electronicã sau numai în formã electronicã, având ataşatã o semnãturã electronicã extinsã, ale situaţiilor financiare anuale, însoţite de raportul sãu, de raportul auditorului financiar, precum şi de procesul-verbal al adunãrii generale a acţionarilor prin care s-au aprobat situaţiile financiare anuale.
ART. 28
Calculul şi repartizarea profitului
(1) Rezultatul definitiv al exerciţiului financiar se stabileşte la închiderea acestuia şi reprezintã soldul final al contului de profit şi pierdere.
(2) Profitul Fondului Proprietatea rãmas dupã plata impozitului pe profit se va repartiza conform hotãrârii adunãrii generale a acţionarilor şi dispoziţiilor legale în vigoare.
(3) Fondul Proprietatea îşi constituie fond de rezervã şi alte fonduri, în condiţiile legii.
(4) Plata dividendelor cuvenite acţionarilor se face de cãtre Fondul Proprietatea, în condiţiile legii.
(5) Dividendele se repartizeazã între acţionari proporţional cu numãrul de acţiuni deţinute.
(6) Dacã se constatã o pierdere a activului net, adunarea generalã a acţionarilor va analiza cauzele şi va hotãrî în consecinţã, potrivit legii.
ART. 29
Registrele
Fondul Proprietatea va ţine, prin grija S.A.I. şi a auditorilor interni, toate registrele prevãzute de lege. Registrul acţionarilor este ţinut şi completat de Depozitarul central.

CAP. IX
Asocierea, modificarea formei juridice, dizolvarea şi lichidarea, litigii

ART. 30
Asocierea
(1) Fondul Proprietatea poate constitui, singur ori împreunã cu alte persoane juridice sau fizice, române ori strãine, alte societãţi comerciale sau alte persoane juridice, în condiţiile prevãzute de lege şi de prezentul act constitutiv.
(2) Condiţiile de participare a Fondului Proprietatea la constituirea de noi persoane juridice se vor stabili prin actele constitutive, care vor fi aprobate de adunarea generalã a acţionarilor.
ART. 31
Modificarea formei juridice
(1) Modificarea formei juridice a Fondului Proprietatea se va putea face numai în temeiul hotãrârii adunãrii generale extraordinare a acţionarilor şi cu îndeplinirea tuturor formalitãţilor prevãzute de lege.
(2) Noua societate comercialã va îndeplini formalitãţile legale de înregistrare şi publicitate cerute la înfiinţarea societãţilor comerciale.
ART. 32
Dizolvarea
(1) Dizolvarea Fondului Proprietatea va avea loc în urmãtoarele situaţii:
a) trecerea timpului stabilit pentru durata societãţii;
b) imposibilitatea realizãrii obiectului sãu de activitate sau realizarea acestuia;
c) declararea nulitãţii societãţii;
d) dupã finalizarea procedurilor de acordare a despãgubirilor persoanelor îndreptãţite, prin hotãrârea adunãrii generale a acţionarilor;
e) în urma pierderilor, dacã valoarea activului net, determinatã ca diferenţã între totalul activelor şi datoriile societãţii, ajunge sã reprezinte mai puţin de jumãtate din valoarea capitalului social subscris şi dacã, cel târziu pânã la încheierea exerciţiului financiar ulterior celui în care au fost constatate pierderile, adunarea generalã a acţionarilor nu procedeazã la reducerea capitalului social cu o sumã cel puţin egalã cu cea a pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve sau la reconstituirea activului net al societãţii pânã la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumãtate din capitalul social subscris;
f) deschiderea procedurii privind falimentul;
g) când numãrul acţionarilor scade sub minimul legal;
h) alte cauze prevãzute de lege sau de prezentul act constitutiv.
(2) Hotãrârea de dizolvare a Fondului Proprietatea trebuie sã fie înscrisã la oficiul registrului comerţului şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
ART. 33
Lichidarea
(1) Dizolvarea Fondului Proprietatea are ca efect deschiderea procedurii de lichidare.
(2) Lichidarea Fondului Proprietatea şi repartizarea patrimoniului se fac în condiţiile legii.
ART. 34
Modalitatea de calcul al activului net
Modalitatea de calcul al activului net se face în conformitate cu dispoziţiile Regulamentului nr. 15/2004 , aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 67/2004 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 35
Reguli prudenţiale privind politica de investiţii
(1) Politica de investiţii este stabilitã de cãtre S.A.I., cu respectarea limitãrii investiţionale prevãzute de prevederile legale în vigoare şi ale prezentului act constitutiv.
(2) Declaraţia privind politica de investiţii a Fondului Proprietatea prevede urmãtoarele limitãri investiţionale, în conformitate cu dispoziţiile art. 101 alin. (1) şi <>art. 102 alin. (1) din Legea nr. 297/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>art. 7^1 alin. (3) şi alin. (4) din Legea nr. 247/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare:
Categorii eligibile de active:
a) valori mobiliare şi instrumente ale pieţei monetare înscrise sau tranzacţionate pe o piaţã reglementatã, aşa cum este definitã în <>art. 125 din Legea nr. 297/2004 , în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene;
b) valori mobiliare şi instrumente ale pieţei monetare admise la cota oficialã a unei burse dintr-un stat nemembru sau negociate pe o altã piaţã reglementatã dintr-un stat nemembru care opereazã în mod regulat şi este recunoscutã şi deschisã publicului, cu condiţia ca alegerea bursei sau a pieţei reglementate sã fi fost aprobatã de CNVM sau sã fie prevãzutã în politica investiţionalã a FP sau în actul constitutiv, aprobate în prealabil de CNVM;
c) valori mobiliare recent emise, cu condiţia ca:
- condiţiile de emisiune sã includã un angajament ferm, conform cãruia se va cere admiterea la tranzacţionare într-o bursã sau pe o altã piaţã reglementatã care opereazã regulat şi este recunoscutã şi deschisã publicului, cu condiţia ca alegerea bursei sau a pieţei reglementate sã fie aprobatã de CNVM sau sã fie prevãzutã în regulile fondului ori în actele constitutive ale societãţii de investiţii aprobate de CNVM;
- aceastã admitere sã fie asiguratã într-un termen de maximum un an de la emisiune;
d) titluri de participare ale OPCVM şi/sau AOPC, cu caracteristicile prevãzute la <>art. 76 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea nr. 297/2004 , autorizate în statele membre sau nemembre, cu condiţia ca acestea sã îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
- AOPC sunt autorizate conform unei legislaţii care prevede cã acestea sunt subiectul unei supravegheri considerate de CNVM ca fiind echivalente cu aceea prevãzutã de legislaţia comunitarã, iar cooperarea dintre CNVM şi autoritatea competentã din statul de origine este suficient asiguratã;
- nivelul de protecţie a investitorilor în respectivele AOPC este echivalent cu cel asigurat pentru investitorii în OPCVM şi, în particular, regulile privind segregarea, împrumuturi şi vânzãri pe poziţia descoperitã a valorilor mobiliare şi instrumente ale pieţei monetare sunt echivalente cu prevederile <>Legii nr. 297/2004 ;
- activitãţile AOPC fac obiectul unor rapoarte semestriale şi anuale, care permit o evaluare a activului şi a pasivului, a veniturilor şi a operaţiunilor din perioada de raportare;
- maximum 10% din activele totale ale celorlalte OPCVM şi/sau AOPC, în care se intenţioneazã sã se investeascã, pot, în conformitate cu regulile fondului sau ale actelor constitutive ale acestora, sã fie investite în titluri de participare emise de alte OPCVM şi AOPC;
e) depozite la instituţii de creditare, care sunt rambursabile la cerere sau oferã dreptul de retragere, cu maturitatea în maximum 12 luni, cu condiţia ca instituţia de creditare sã aibã sediul social în România sau într-un stat membru sau, dacã sediul social al instituţiei de creditare se aflã într-un stat nemembru, cu condiţia ca acesta sã se supunã regulilor prudenţiale considerate de CNVM a fi echivalente cu cele stabilite de Uniunea Europeanã;
f) instrumente financiare derivate, incluzând şi pe cele care implicã decontarea finalã a unor fonduri bãneşti, tranzacţionate pe o piaţã reglementatã în sensul lit. a) şi b), şi/sau instrumente financiare derivate, negociate în afara pieţei reglementate, cu îndeplinirea cumulativã a urmãtoarelor condiţii:
- activul suport constã în instrumentele prevãzute la <>art. 101 alin. (1) din Legea nr. 297/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, indici financiari, rata dobânzii şi cursul de schimb, în care FP poate investi conform obiectivelor sale investiţionale declarate în DPI a FP sau în actul constitutiv al acestuia;
- contrapãrţile, în cadrul negocierii derulate în afara pieţei reglementate, sunt instituţii, subiect al supravegherii prudenţiale, care aparţin categoriilor aprobate de CNVM;
- instrumentele financiare derivate negociate în afara pieţei reglementate fac obiectul unei evaluãri zilnice, de încredere şi verificabile, şi pot fi, la iniţiativa FP, vândute, lichidate sau poziţia poate fi închisã, în orice moment, la valoarea lor justã, printr-o tranzacţie de sens contrar;
g) instrumente ale pieţei monetare, altele decât cele negociate pe o piaţã reglementatã, care sunt lichide şi a cãror valoare poate fi stabilitã precis în orice moment, cu condiţia ca emisiunea sau emitentul sã fie supus reglementãrilor referitoare la protecţia investitorilor şi a economiilor acestora, cu condiţia ca aceste instrumente sã fie:
- emise sau garantate de cãtre o autoritate administrativã centralã, regionalã ori localã sau de banca centralã a unui stat membru, Banca Centralã Europeanã, Uniunea Europeanã sau Banca Europeanã de Investiţii, un stat nemembru sau, în cazul unui stat federal, de cãtre unul din statele care alcãtuiesc federaţia sau de cãtre un organism public internaţional de care aparţin unul sau mai multe state membre; sau
- emise de un organism ale cãrui titluri de valoare sunt negociate pe pieţele reglementate menţionate la lit. a) şi b); sau
- emise sau garantate de cãtre o entitate supusã supravegherii prudenţiale, potrivit criteriilor definite de legislaţia comunitarã, sau de cãtre o entitate care este subiect şi se supune regulilor prudenţiale considerate de CNVM a fi cel puţin la fel de exigente ca cele stabilite în legislaţia comunitarã; sau
- emise de alte entitãţi care aparţin categoriilor aprobate de CNVM, cu condiţia ca investiţiile în astfel de instrumente sã se supunã unei protecţii a investitorilor echivalentã cu cea stabilitã anterior şi cu condiţia ca emitentul sã fie o societate ale cãrei capital şi rezerve se ridicã la cel puţin 10.000.000 euro şi care prezintã şi publicã situaţiile anuale în conformitate cu legislaţia comunitarã aplicabilã, sau o entitate care, în cadrul unui grup de companii care cuprinde una sau mai multe societãţi listate, este dedicatã finanţãrii grupului, sau este o entitate dedicatã finanţãrii vehiculelor de securitizare care beneficiazã de linie de credit bancar.
Alte reguli:
- Instrumentele pieţei monetare menţionate mai sus sunt lichide, iar valoarea lor poate fi stabilitã cu precizie în orice moment.
- Atunci când FP investeşte în titlurile altor OPCVM şi/sau AOPC care sunt administrate, direct ori prin delegare, de aceeaşi S.A.I. sau de cãtre orice altã societate de care S.A.I. este legatã, prin conducere ori control comun sau printr-o deţinere substanţialã, directã ori indirectã, respectiva S.A.I. sau cealaltã societate nu poate percepe comisioane de cumpãrare sau rãscumpãrare în contul investiţiei Fondului în titlurile altor OPCVM şi/sau AOPC.
În plus, <>Legea nr. 247/2005 stipuleazã urmãtoarele în legãturã cu portofoliul FP:
- FP nu poate deţine mai mult de 20% din activele sale în valori mobiliare şi instrumente ale pieţei monetare, neadmise la tranzacţionare, cu excepţia titlurilor de stat şi obligaţiunilor emise de cãtre Ministerul Economiei şi Finanţelor, caz în care limita de deţinere nu se aplicã. În calculul limitei de deţinere în valori mobiliare neadmise la tranzacţionare, se exclud din valoarea activelor neadmise la tranzacţionare valorile mobiliare neadmise la tranzacţionare dobândite de la statul român în temeiul acestei legi, reprezentat de Ministerul Economiei şi Finanţelor, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi Ministerul Transporturilor şi de la S.C. "Electrica" - S.A;
- FP poate investi în depozite constituite conform prevederilor <>art. 101 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 297/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi în instrumente ale pieţei monetare stipulate la <>art. 101 alin. (1) lit. a), b) şi g) din Legea nr. 297/2004 şi poate deţine conturi curente şi numerar în lei şi valutã;
- FP poate achiziţiona numai acele bunuri mobile şi imobile necesare pentru desfãşurarea activitãţii sale;
- FP nu poate deţine mai mult de 10% din activele sale în acţiunile stipulate la alin. (4) şi în instrumentele pieţei monetare stipulate la <>art. 101 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea nr. 297/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, emise de un singur emitent, cu excepţia titlurilor de stat;
- FP nu poate deţine mai mult de 10% din activele sale în instrumente financiare emise de entitãţi aparţinând aceluiaşi grup;
- FP nu poate deţine mai mult de 10% din activele sale în titluri de participare emise de OPCVM şi/sau AOPC;
- valoarea conturilor curente şi a numerarului deţinut de Fond nu trebuie sã depãşeascã 20% din activele sale. La calculul acestei limite, numerarul dobândit de statul român în baza prevederilor <>Legii nr. 247/2005 va fi exclus din valoarea activelor. Aceastã limitã se poate extinde pânã la maximum 50%, cu condiţia ca sumele respective sã provinã din plasamente ajunse la scadenţã sau din vânzarea de instrumente financiare din portofoliu şi ca respectiva extindere sã nu dureze mai mult de 90 de zile;
- valoarea depozitelor bancare constituite de Fond la aceeaşi instituţie de creditare nu poate reprezenta mai mult de 10% din activele sale;
- expunerea FP la riscul de contraparte într-o tranzacţie cu instrumente financiare derivate tranzacţionate în afara pieţelor reglementate nu poate depãşi 10% din activele sale, indiferent de contrapartea tranzacţiei, iar expunerea globalã faţã de instrumentele financiare derivate nu poate depãşi 15% din alocarea totalã a activului sãu net;
- FP poate depãşi limitele referitoare la oricare dintre investiţiile în instrumente financiare, care sunt incluse în activul sãu, sau în cazul exercitãrii drepturilor de subscriere aferente acestora, cu condiţia ca depãşirea sã nu dureze o perioadã mai mare de 120 de zile calendaristice;
- FP trebuie sã investeascã cel puţin 20% din activele sale în:
- valori mobiliare înscrise la tranzacţionare pe o piaţã reglementã, definitã în <>art. 125 din Legea nr. 297/2004 , sau tranzacţionate în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare, în România sau în alt stat membru al UE;
- valori mobiliare admise la cota oficialã a unei burse într-un stat nemembru sau negociate pe o altã piaţã reglementatã dintr-un stat nemembru care funcţioneazã în mod regulat şi este recunoscutã şi deschisã publicului, cu condiţia ca alegerea bursei sau a pieţei reglementate sã fi fost aprobatã de CNVM sau sã se regãseascã în actul constitutiv al Fondului Proprietatea, aprobat de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare;
- valori mobiliare nou-emise, în condiţiile <>art. 101 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 297/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- titluri de participare emise de OPCVM şi/sau de AOPC menţionate în <>art. 101 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 297/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- valori mobiliare emise de OPCVM şi/sau de AOPC, admise la tranzacţionare pe o piaţã reglementatã sau tranzacţionate în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare.
Politica de investiţii va fi stabilitã cu respectarea, suplimentar, a urmãtoarelor restricţii investiţionale:
Fondul Proprietatea poate deţine instrumente ale pieţei monetare doar în instituţii financiare cu un rating mai bun decât cel de "Grad investiţional" şi poate poate investi doar în obligaţiuni corporatiste cu un rating mai bun decât cel de "Grad investiţional".
Potrivit legislaţiei în vigoare, FP nu poate deţine mai mult de 20% din activele sale în valori mobiliare şi instrumente ale pieţei monetare, neadmise la tranzacţionare, cu excepţia titlurilor de stat şi a obligaţiunilor emise de Ministerul Economiei şi Finanţelor, în cazul cãrora se instituie limita de deţinere. În calculul limitei de deţinere în valori mobiliare neadmise la tranzacţionare se exclud din valoarea activelor neadmise la tranzacţionare valorile mobiliare neadmise la tranzacţionare dobândite de la statul român în temeiul <>Legii nr. 247/2005 . Aşadar, orice porţiune din actualul portofoliu al FP (aşa cum a fost constituit, din valorile mobiliare neadmise la tranzacţionare dobândite de la statul român în temeiul <>Legii nr. 247/2005 şi incluzând modificãrile aduse prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 81/2007 ) va fi scutitã de regulile generale privind alocarea. Totuşi, orice achiziţie nouã fãcutã de Fond se va supune regulilor generale de alocare. Având în vedere cã unul dintre obiectivele-cheie ale portofoliului FP pe termen scurt este de a realiza diversificarea, se preconizeazã ca întreg portofoliul sã migreze în timp cãtre regulile standard de alocare. Dispoziţiile referitoare la modul de alocare a activului exclud activele dobândite de la stat în temeiul <>Legii nr. 247/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 36
Condiţii de înlocuire a Depozitarului
Fondul Proprietatea va încheia un contract de depozitare cu un Depozitar persoanã juridicã autorizatã şi supravegheatã de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, care efectueazã operaţiunile de depozitare a valorilor mobiliare, precum şi orice operaţiuni în legãturã cu acestea. Activitãţile pe care le va desfãşura Depozitarul şi condiţiile de înlocuire a acestuia vor fi prevãzute în contractul de depozitare.
Contractul de depozitare va include în mod obligatoriu clauze referitoare la înlocuirea Depozitarului şi reguli de asigurare a protecţiei acţionarilor în astfel de situaţii.
ART. 37
Identitatea, cerinţele privind calificarea, experienţa profesionalã şi integritatea membrilor organelor de conducere
S.A.I., respectiv reprezentantul sãu permanent vor îndeplini în mod cumulativ cerinţele minime privind integritatea, calificarea şi experienţa profesionalã prevãzute în legislaţie şi alte reglementãri specifice; identitatea S.A.I. este cea înscrisã la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în baza hotãrârii adunãrii generale a acţionarilor de alegere a acesteia.
S.A.I. înseamnã societatea de administrare a investiţiilor, persoanã juridicã, înfiinţatã ca societate pe acţiuni şi care funcţioneazã sau care va fi înfiinţatã şi va funcţiona pe baza autorizaţiei emise de CNVM, inclusiv societatea de administrare a investiţiilor, persoanã juridicã strãinã, autorizatã de autoritatea competentã din statul membru de origine şi care va înfiinţa o sucursalã pe teritoriul României, pe baza autorizaţiei emise de CNVM, şi va înscrie aceastã sucursalã în Registrul CNVM.
ART. 38
Litigii
Litigiile de orice fel vor fi rezolvate în mod amiabil, iar în cazul în care aceasta nu este posibilã, de instanţele judecãtoreşti sau arbitrale competente.

CAP. X
Dispoziţii finale

ART. 39
Prevederile prezentului act constitutiv se completeazã cu dispoziţiile <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi alte prevederi legale aplicabile în vigoare, precum şi cu legislaţia pieţei de capital care guverneazã emitenţii ale cãror acţiuni sunt admise la tranzacţionare.


ANEXA 8
-------
la Caietul de sarcini
---------------------

LISTA
participaţiilor FP la 30 iunie 2008



┌────┬──────────────────────────────────────────────┬────────┬───────────────┐
│ │ │ │Valoarea brutã │
│Nr. │ Numele societãţii │ % │ contabilã │
│crt.│ (participaţiei) │deţinere│a participaţiei│
│ │ │ │ (mii lei) │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 1 │Petrom │ 20,11% │ 5.714.197 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 2 │Hidroelectrica SA │ 19,94% │ 3.005.437 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 3 │Nuclearelectrica SA │ 17,21% │ 967.927 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 4 │CEZ Distribuţie SA │ 30,00% │ 424.594 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 5 │Romgaz SA │ 14,99% │ 416.276 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 6 │Complexul Energetic Turceni SA │ 24,93% │ 282.300 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 7 │TRANSELECTRICA SA │ 13,50% │ 262.614 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 8 │Complexul Energetic Craiova SA │ 25,54% │ 250.169 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 9 │TRANSGAZ SA │ 14,99% │ 177.354 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 10 │Alro SA │ 9,93% │ 168.859 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 11 │Electrica Distribuţie Muntenia Nord SA │ 22,00% │ 159.637 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 12 │ENEL Distribuţie Banat SA │ 24,13% │ 156.204 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 13 │E.ON Moldova Distribuţie SA │ 22,00% │ 150.739 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 14 │Complexul Energetic Rovinari SA │ 23,73% │ 137.616 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 15 │ENEL Distribuţie Dobrogea SA │ 24,09% │ 126.260 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 16 │Aeroportul Internaţional Henri Coandã │ │ │
│ │Bucureşti SA │ 20,00% │ 124.980 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 17 │Electrica Distribuţie Transilvania Sud SA │ 22,00% │ 120.220 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 18 │Electrica Distribuţie Transilvania Nord SA │ 22,00% │ 106.552 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 19 │Electrica Muntenia Sud SA (ENEL) │ 12,00% │ 96.064 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 20 │Poşta Românã SA │ 25,00% │ 84.385 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 21 │Societatea Naţionalã a Sãrii SA │ 49,00% │ 76.348 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 22 │E.ON Gaz Distribuţie SA │ 12,00% │ 63.570 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 23 │Distrigaz Sud SA │ 12,00% │ 59.983 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 24 │Romaero SA │ 21,00% │ 58.534 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 25 │CN Administraţia Porturilor Maritime SA │ │ │
│ │Constanţa │ 20,00% │ 52.621 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 26 │Conpet SA │ 20,06% │ 40.830 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 27 │Zirom SA │100,00% │ 36.031 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 28 │Electromecanica Ploieşti SA │ 49,00% │ 21.436 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 29 │Primcom SA │ 78,97% │ 20.489 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 30 │Uzina Mecanicã Bucureşti SA │ 36,60% │ 20.025 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 31 │Romplumb SA │ 51,00% │ 19.249 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 32 │Oil Terminal SA │ 10,00% │ 15.452 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 33 │CN Administraţia Canalelor Navigabile SA │ 20,00% │ 15.194 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 34 │Severnav SA │ 39,11% │ 14.014 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 35 │Azomureş SA │ 7,69% │ 10.652 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 36 │Delfincom SA │ 65,51% │ 6.225 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 37 │Aeroportul Internaţional Bucureşti Bãneasa - │ │ │
│ │Aurel Vlaicu SA │ 20,00% │ 6.188 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 38 │Forsev SA │ 28,14% │ 3.780 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 39 │Simtex SA │ 30,00% │ 3.060 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 40 │Plafar SA │ 49,00% │ 2.826 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 41 │Petrotel - Lukoil SA │ 2,18% │ 2.787 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 42 │Centrofarm SA │ 17,34% │ 2.744 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 43 │Aeroportul Internaţional Timişoara - Traian │ │ │
│ │Vuia SA │ 20,00% │ 2.653 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 44 │Palace SA │ 15,43% │ 1.860 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 45 │Laromet SA │ 6,52% │ 1.547 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 46 │Aeroportul Internaţional Mihail Kogãlniceanu -│ │ │
│ │Constanţa SA │ 20,00% │ 1.491 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 47 │CN Administraţia Porturilor Dunãrii Maritime │ │ │
│ │SA │ 20,00% │ 1.352 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 48 │Carom - Broker Asigurare SA │ 70,00% │ 1.162 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 49 │Prestãri Servicii SA │ 70,56% │ 1.035 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 50 │Carbid Fox SA │ 7,97% │ 927 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 51 │Comcereal Cluj SA │ 11,36% │ 807 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 52 │CEZ Servicii SA │ 12,00% │ 732 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 53 │CN Administraţia Porturilor Dunãrii Fluviale │ │ │
│ │SA │ 20,00% │ 676 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 54 │Petrom Aviation SA │ 3,00% │ 672 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 55 │Bat Service SA │ 33,00% │ 657 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 56 │Mecon SA │ 12,51% │ 485 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 57 │Alcom SA │ 71,90% │ 471 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 58 │IOR SA │ 2,82% │ 349 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 59 │Gerovital Cosmetics SA │ 9,77% │ 341 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 60 │Zamur Târgu Mureş SA │ 7,07% │ 320 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 61 │Electroconstrucţia Elco Cluj SA │ 8,79% │ 320 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 62 │Mecanoenergetica SA │ 10,08% │ 256 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 63 │Turdapan SA │ 40,00% │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 64 │Telerom Proiect SA │ 68,63% │ 236 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 65 │Remat-Timiş SA │ 22,23% │ 231 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 66 │Salubriserv SA │ 17,49% │ 208 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 67 │Commetex SA │ 16,00% │ 194 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 68 │Transilvania Com SA │ 40,00% │ 177 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 69 │Comcereal Fundulea SA │ 5,35% │ 171 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 70 │Vitacom SA │ 46,91% │ 148 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 71 │Comsig SA │ 69,95% │ 133 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 72 │Resib SA │ 2,88% │ 126 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 73 │Cetatea SA │ 7,62% │ 119 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 74 │Comcereal Miercurea-Ciuc SA │ 10,03% │ 65 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 75 │Retizoh SA │ 7,38% │ 65 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 76 │Elcond SA │ 5,11% │ 55 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 77 │World Trade Center Bucureşti SA │ 19,90% │ 42 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 78 │Ciocârlia SA │ 1,69% │ 37 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 79 │Marlin SA │ 4,78% │ 34 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 80 │Familial Restaurant SA │ 2,76% │ 2 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 81 │CEZ Vânzare SA │ 30,00% │ - │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 82 │Electrica Furnizare Transilvania Nord SA │ 22,00% │ - │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 83 │Electrica Furnizare Muntenia Nord SA │ 22,00% │ - │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 84 │Electrica Furnizare Transilvania Sud SA │ 22,00% │ - │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 85 │E.ON Moldova Furnizare SA │ 22,00% │ - │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 86 │FECNE SA │ 12,12% │ - │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 87 │ENEL Energie SA │ 12,00% │ - │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ 88 │E.ON Gaz România SA │ 12,00% │ - │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────────┤
│ │TOTAL: │ │ 13.504.816 │
└────┴──────────────────────────────────────────────┴────────┴───────────────┘



----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016