Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.514 din 11 decembrie 2003  pentru modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 457/2003 privind asigurarea securitatii utilizatorilor de echipamente electrice de joasa tensiune    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.514 din 11 decembrie 2003 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 457/2003 privind asigurarea securitatii utilizatorilor de echipamente electrice de joasa tensiune

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 923 din 22 decembrie 2003
HOTĂ?RÂRE nr. 1.514 din 11 decembrie 2003
pentru modificarea şi completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 457/2003 privind asigurarea securitãţii utilizatorilor de echipamente electrice de joasa tensiune
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 923 din 22 decembrie 2003

În temeiul art. 108 din Constituţie, republicatã,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 457/2003 privind asigurarea securitãţii utilizatorilor de echipamente electrice de joasa tensiune, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 8 mai 2003, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (1) al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Echipamentele electrice prevãzute la art. 1 alin. (1) şi (2), construite în concordanta cu bunele practici inginereşti în materie de securitate în vigoare în România sau Uniunea Europeanã, pot fi introduse pe piata numai dacã nu pun în pericol securitatea oamenilor, animalelor domestice şi bunurilor mobile şi imobile, atunci când sunt instalate corespunzãtor, întreţinute şi utilizate în conformitate cu scopul pentru care au fost fabricate."
2. Alineatul (2) al articolului 2 se abroga.
3. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Este interzisã introducerea pe piata a echipamentelor electrice care nu îndeplinesc cerinţele esenţiale de securitate prevãzute în anexa nr. 1.
(2) Se considera ca sunt respectate cerinţele esenţiale de securitate prevãzute în anexa nr. 1, dacã echipamentele electrice de joasa tensiune sunt conforme cu standardele romane şi/sau standardele naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene, care adopta standardele europene armonizate, ale cãror numere de referinta au fost publicate, pentru informare, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(3) Lista standardelor romane din domeniul echipamentelor electrice de joasa tensiune care adopta standardele europene armonizate se aproba prin ordin al ministrului economiei şi comerţului şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. Aceasta lista va fi actualizatã periodic.
(4) În cazul în care standardele europene armonizate, asa cum sunt definite la alin. (2), nu au fost încã adoptate şi publicate, se considera ca echipamentele electrice de joasa tensiune sunt conforme cu prevederile art. 2, dacã sunt fabricate în conformitate cu prevederile de securitate elaborate de Comisia Internationala pentru Reguli de Aprobare a Echipamentelor Electrice (CEE) sau de Comisia Electrotehnica Internationala (CEI).
(5) În cazul în care nu exista standarde armonizate sau prevederi de securitate, asa cum sunt definite în alin. (2) şi (4), în scopul introducerii pe piata sau al asigurãrii liberei circulatii, se considera ca echipamentele electrice sunt conforme cu prevederile art. 2, dacã sunt fabricate conform cerinţelor de securitate cuprinse în standardele naţionale sau în standardele în vigoare în statul membru din Uniunea Europeanã al producãtorului, dacã acestea asigura un nivel de securitate echivalent cu cel din România.
(6) În baza notificãrii de cãtre Comisia Europeanã, Ministerul Economiei şi Comerţului va informa Comisia, dacã este cazul, în termen de 3 luni obiecţiile pe care le are în legatura cu prevederile de securitate prevãzute la alin. (4), cu precizarea motivelor de securitate în baza cãrora acestea nu ar trebui recunoscute."
4. Alineatul (2) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Reintroducerea pe piata a unui echipament electric de joasa tensiune se efectueazã numai dupã îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 2."
5. Alineatul (4) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Ministerul Economiei şi Comerţului va informa de îndatã statele membre implicate şi Comisia Europeanã asupra neconformitatilor constatate şi a mãsurilor luate, conform alin. (1) şi (3)."
6. Dupã alineatul (4) al articolului 6 se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Dacã alte state membre ridica obiecţii fata de decizia prevãzutã la alin. (1), Comisia Europeanã trebuie sa consulte de îndatã Ministerul Economiei şi Comerţului."
7. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Înainte de introducerea pe piata, echipamentele electrice prevãzute la art. 1 trebuie sa poarte marcajul european de conformitate CE, prevãzut la art. 8 alin. (1) şi în anexa nr. 3 lit. A, care atesta conformitatea acestuia cu prevederile prezentei hotãrâri, inclusiv cu procedurile de evaluare a conformitatii descrise în anexa nr. 4.
(2) În caz de divergenta, producãtorul, reprezentantul sau autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene sau importatorul poate prezenta un raport de încercãri în care este atestata conformitatea echipamentului electric cu prevederile cuprinse în art. 2 şi în anexa nr. 1. Acest raport va fi întocmit de un organism notificat, conform procedurii prevãzute la art. 9.
(3) Pentru echipamentele electrice de joasa tensiune introduse pe piata cu marcaj CE producãtorul ori reprezentantul sau autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene întocmeşte şi pãstreazã dosarul tehnic de conformitate, care va fi prezentat spre examinare, la cerere, organului de control. În mãsura în care organele de control considera necesar pentru înţelegerea conţinutului pot solicita traducerea în limba romana a unor documente care însoţesc echipamentele din import. În cazul în care nici producãtorul, nici reprezentantul sau autorizat nu sunt stabiliţi în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, obligaţia de a deţine dosarul tehnic de conformitate revine persoanei responsabile cu introducerea pe piata a echipamentului electric.
(4) Conformitatea echipamentului electric de joasa tensiune cu cerinţele prezentei hotãrâri trebuie certificatã printr-o declaraţie de conformitate EC emisã de producãtor ori de reprezentantul sau autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, al carei conţinut este prevãzut în anexa nr. 5."
8. Alineatul (1) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene aplica într-un mod vizibil, uşor lizibil şi durabil marcajul CE pe echipamentul electric de joasa tensiune sau, dacã acest lucru nu este posibil, pe ambalaj, pe instrucţiunile de exploatare sau pe certificatul de garanţie."
9. Alineatul (3) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În cazul în care una sau mai multe dintre aceste reglementãri permit producãtorului, pentru o perioada de tranzitie, sa aleagã reglementãrile aplicabile, marcajul CE va indica conformitatea numai cu reglementãrile aplicate de producãtor. În acest caz datele de identificare al reglementãrilor aplicate, asa cum au fost ele publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, trebuie sa fie menţionate în documentele, notele sau instrucţiunile prevãzute de reglementãri şi care însoţesc echipamentele electrice."
10. Alineatul (6) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Dacã neconformitatea descrisã la alin. (5) continua, organele de control vor lua mãsurile necesare pentru a restrictiona sau a interzice introducerea pe piata a echipamentului electric sau pentru a se asigura ca acesta a fost retras de pe piata în conformitate cu procedura descrisã la art. 6."
11. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Recunoaşterea laboratoarelor şi/sau a organismelor care pot întocmi rapoarte de încercãri conform art. 7 alin. (2) se face de cãtre Ministerul Economiei şi Comerţului pe baza unei metodologii de evaluare proprii, aprobate prin ordin al ministrului economiei şi comerţului.
(2) Listele organismelor/laboratoarelor recunoscute în condiţiile prevãzute la alin. (1) se aproba prin ordin al ministrului economiei şi comerţului şi se actualizeazã periodic.
(3) Listele cuprinzând organismele recunoscute în condiţiile prevãzute la alin. (1) pentru efectuarea rapoartelor de încercãri prevãzute la art. 7 alin. (2), inclusiv modificãrile şi/sau actualizarile acestora, se transmit de cãtre Ministerul Economiei şi Comerţului statelor membre ale Uniunii Europene şi Comisiei Europene."
12. Alineatul (1) al articolului 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Pana la data intrãrii în vigoare a Protocolului la Acordul european privind evaluarea conformitatii şi acceptarea produselor industriale dintre România şi Uniunea Europeanã, denumit în continuare PECA, se admite introducerea pe piata atât a echipamentelor electrice cu marcaj CE, cat şi a celor cu marcajul naţional de conformitate CS în condiţiile prevãzute de prezenta hotãrâre."
13. Alineatul (1) al articolului 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Pana la data intrãrii în vigoare a PECA, se admite introducerea pe piata a echipamentelor electrice cu marcaj CS, aplicat în condiţiile prevãzute de prezenta hotãrâre pentru marcajul CE. Elementele de identificare a marcajului CS sunt prevãzute în anexa nr. 3 lit. B."
14. Dupã alineatul (2) al articolului 14 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Pana la termenele stabilite la alin. (1), pentru realizarea sarcinilor prevãzute la art. 7 alin. (2), Ministerul Economiei şi Comerţului aproba lista organismelor recunoscute în baza unei proceduri proprii. Listele laboratoarelor/organismelor recunoscute conform prevederilor art. 9 alin. (1) şi (2) se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. Aceste laboratoare/organisme se înscriu în Registrul organismelor recunoscute."
15. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Începând cu data aderãrii la Uniunea Europeanã vor fi admise la comercializare numai echipamentele electrice de joasa tensiune care poarta marcajul CE."
16. Alineatul (1) al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - (1) Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia prevederilor art. 4 alin. (5) şi (6) şi art. 6 alin. (4) şi (5), care intra în vigoare la data aderãrii la Uniunea Europeanã, şi ale art. 9 alin. (3), care se aplica de la data intrãrii în vigoare a PECA."
17. Dupã articolul 18 se introduce un nou articol, articolul 19, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - Prezenta hotãrâre transpune Directiva Consiliului 73/23/EEC privind armonizarea legislativã a statelor membre referitoare la echipamentele electrice destinate utilizãrii în anumite limite de tensiune, amendata de Directiva Consiliului 93/68/EEC ."
18. Punctul 9 al anexei nr. 2 se abroga.
19. Punctul 1 al anexei nr. 4 va avea urmãtorul cuprins:
"1. Producãtorul ori reprezentantul sau autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene asigura şi declara ca echipamentele electrice de joasa tensiune satisfac cerinţele de securitate care sunt aplicabile. Producãtorul ori reprezentantul sau autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene trebuie sa aplice marcajul CE pe fiecare produs şi sa întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate EC."
20. Anexa nr. 5 va avea urmãtorul cuprins:
"DECLARAŢIA DE CONFORMITATE EC
Declaraţia de conformitate EC trebuie sa conţinã urmãtoarele elemente:
a) numele şi adresa producãtorului sau reprezentantului sau autorizat stabilit în România ori într-un stat membru al Uniunii Europene;
b) descrierea echipamentului electric;
c) referirea la standardele armonizate;
d) dacã este cazul, referirea la specificaţiile în baza cãrora este declarata conformitatea;
e) identificarea semnatarului împuternicit sa încheie acte juridice în numele producãtorului sau al reprezentantului sau autorizat stabilit în România ori într-un stat membru al Uniunii Europene;
f) ultimele doua cifre ale anului în care marcajul CE a fost aplicat."
ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 457/2003 , cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul economiei şi comerţului,
Dan Ioan Popescu

p. Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Ion Giurescu,
secretar de stat

Bucureşti, 18 decembrie 2003.
Nr. 1.514.
-------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016