Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.484 din 6 decembrie 2007  privind metodologia de restituire/compensare a sumelor reprezentand partea corespunzatoare din dividende aferente anilor 2005-2006, virate la bugetul de stat sau la bugetul institutiei publice implicate in procesul de privatizare, care se cuvine Fondului Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.484 din 6 decembrie 2007 privind metodologia de restituire/compensare a sumelor reprezentand partea corespunzatoare din dividende aferente anilor 2005-2006, virate la bugetul de stat sau la bugetul institutiei publice implicate in procesul de privatizare, care se cuvine Fondului "Proprietatea"

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 884 din 21 decembrie 2007
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã , al <>art. 6 alin. (2) din titlul II al Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 81/2007 pentru accelerarea procedurii de acordare a despãgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Sumele reprezentând partea corespunzãtoare din dividende aferente anilor 2005-2006, virate la bugetul de stat sau la bugetul instituţiei publice implicate în procesul de privatizare, care se cuvine Fondului "Proprietatea" potrivit dispoziţiilor titlului VII din <>Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se restituie/compenseazã în baza procedurii prevãzute prin dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi potrivit prevederilor prezentei hotãrâri.
ART. 2
Pentru înregistrarea la organul fiscal competent a cererii de restituire/compensare, operatorii economici care au virat cãtre bugetul de stat sau bugetul instituţiei publice implicate în procesul de privatizare sume reprezentând dividende aferente anilor 2005 şi 2006 corespunzãtoare acţiunilor transferate Societãţii Comerciale "Fondul Proprietatea" - S.A., potrivit dispoziţiilor titlului VII din <>Legea nr. 247/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vor depune la instituţiile publice implicate în procesul de privatizare sau la ministerul de resort, dupã caz, o situaţie cuprinzând cuantumul sumelor totale virate cu titlu de dividende aferente anilor 2005 şi 2006 cãtre bugetul de stat sau bugetul instituţiei publice implicate în procesul de privatizare, însoţitã de copii ale documentelor justificative prin care s-a efectuat plata, şi cuantumul dividendelor aferente acţiunilor deţinute de Fondul "Proprietatea". În termen de 15 zile de la data înregistrãrii situaţiei menţionate, instituţiile publice implicate în procesul de privatizare sau ministerul de resort, dupã caz, analizeazã documentaţia comunicatã şi se pronunţã asupra realitãţii sumelor solicitate, emiţând în acest sens un aviz.
ART. 3
(1) Avizele instituţiilor publice implicate în procesul de privatizare sau ale ministerului de resort, dupã caz, vor cuprinde, în mod distinct pentru anul 2005 şi 2006, cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) suma reprezentând dividende încasatã de la operatorul economic;
b) numãrul/data ordinului de platã pentru Trezoreria Statului prin care s-a efectuat, potrivit legii, plata dividendelor încasate de la operatorul economic, precum şi suma plãtitã;
c) codul IBAN aferent contului în care instituţia publicã implicatã în procesul de privatizare a efectuat plata şi unitatea Trezoreriei Statului la care acest cont este deschis;
d) suma reprezentând dividende aferente acţiunilor deţinute de Fondul "Proprietatea" pentru care poate fi solicitatã restituirea.
(2) În cazul în care plata dividendelor s-a efectuat direct de cãtre operatorul economic la bugetul de stat, avizul instituţiei publice implicate în procesul de privatizare sau al ministerului de resort, dupã caz, va cuprinde numai informaţiile prevãzute la alin. (1) lit. d). Informaţiile privind numãrul/data ordinului de platã pentru Trezoreria Statului prin care s-a efectuat plata dividendelor cãtre bugetul de stat, suma plãtitã, codul IBAN aferent contului de venituri al bugetului de stat şi unitatea Trezoreriei Statului la care s-a efectuat plata vor fi cuprinse în cererea de restituire/compensare întocmitã de operatorul economic.
ART. 4
(1) În vederea restituirii/compensãrii, operatorii economici prevãzuţi la art. 2 depun la organul fiscal competent cererea de restituire/compensare care trebuie sã cuprindã, în mod obligatoriu, urmãtoarele elemente:
a) denumirea, sediul social, codul de înregistrare fiscalã, ştampila operatorului economic şi semnãtura reprezentantului legal al acestuia;
b) suma şi natura creanţei solicitate a fi restituitã, avizatã de cãtre conducãtorul instituţiei publice implicate în procesul de privatizare sau al ministerului de resort, dupã caz;
c) numãrul şi data documentelor de platã din care sã rezulte cã aceastã sumã a fost viratã la bugetul de stat direct sau la bugetul instituţiei publice implicate în procesul de privatizare;
d) situaţia cuprinzând cuantumul sumelor totale virate cu titlu de dividende aferente anilor 2005 şi 2006 cãtre bugetul de stat sau bugetul instituţiei publice implicate în procesul de privatizare, dupã caz, şi cuantumul dividendelor aferente acţiunilor deţinute de Societatea Comercialã "Fondul Proprietatea" - S.A.;
e) avizul instituţiei publice implicate în procesul de privatizare sau al ministerului de resort, dupã caz, cu privire la sumele ce urmeazã a fi restituite/compensate.
(2) Cererea de restituire, însoţitã de documentele prevãzute la alin. (1) lit. c) şi e), va fi depusã la organul fiscal la care sunt înregistraţi, potrivit legii, operatorii economici prevãzuţi la art. 2, denumit în continuare organ fiscal competent.
ART. 5
(1) Restituirea în contul operatorilor economici a sumelor reprezentând dividende aferente anilor 2005 şi 2006 virate la bugetul de stat se efectueazã din contul în care sumele respective au fost virate, numai dupã compensarea cu alte obligaţii fiscale, potrivit prevederilor <>art. 117 alin. (6) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale normelor metodologice de aplicare a acesteia.*)
_________
*) Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã au fost aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.050/2004 şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 651 din 20 iulie 2004.


(2) În vederea efectuãrii restituirii prevãzute la alin.(1), unitãţile Trezoreriei Statului la care s-a efectuat plata, la solicitarea organului fiscal, vor comunica acestuia contul bugetar corespunzãtor în care au fost încasate sumele şi din care se va efectua compensarea cu eventuale obligaţii fiscale restante. La solicitarea transmisã de organul fiscal, acesta va anexa, în copie, cererea de restituire/compensare a operatorului economic, precum şi avizul instituţiei publice implicate în procesul de privatizare sau al ministerului de resort, dupã caz.
(3) În scopul efectuãrii operaţiunilor de compensare, organul fiscal competent transmite Nota privind compensarea obligaţiilor fiscale - MFP-ANAF cod 14.13.41.99, în 3 exemplare, împreunã cu o copie a avizului instituţiei publice implicate în procesul de privatizare sau al ministerului de resort, la unitatea Trezoreriei Statului la care au fost plãtite dividendele pentru care se solicitã restituirea.
(4) Unitãţile Trezoreriei Statului efectueazã operaţiunile de compensare pe bazã de notã contabilã, cu excepţia situaţiilor în care unitatea Trezoreriei Statului la care s-a efectuat plata este diferitã de cea a organului fiscal competent, în care operaţiunea se efectueazã pe bazã de ordin de platã pentru Trezoreria Statului.
(5) În prima zi lucrãtoare de la efectuarea operaţiunilor de compensare, unitatea Trezoreriei Statului are obligaţia de a restitui organului fiscal competent douã exemplare semnate din Nota privind compensarea obligaţiilor fiscale.
ART. 6
(1) Dacã dupã efectuarea compensãrii prevãzute la art. 5 rezultã o sumã de restituit ori dacã operatorul economic nu înregistreazã obligaţii fiscale restante, organele fiscale competente întocmesc şi transmit unitãţilor Trezoreriei Statului, la care s-au plãtit sumele respective, Nota privind restituirea/rambursarea unor sume - MFP-ANAF cod 14.13.41.99/a, întocmitã în 3 exemplare, împreunã cu o copie a avizului instituţiei publice implicate în procesul de privatizare sau al ministerului de resort, dupã caz.
(2) Dupã restituirea sumelor, unitãţile Trezoreriei Statului transmit organelor fiscale douã exemplare din Nota privind restituirea/rambursarea unor sume, pe care se confirmã efectuarea operaţiunii respective.
(3) Restituirea se efectueazã în contul bancar indicat de cãtre operatorul economic, rãspunderea pentru virarea la Fondul "Proprietatea" a sumelor restituite de la bugetul de stat, potrivit prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 81/2007 , revenind acestuia.
ART. 7
(1) În cazul dividendelor virate de operatorii economici la bugetul instituţiilor implicate în procesul de privatizare, restituirea sumelor se efectueazã din contul curent general al Trezoreriei Statului în care aceste instituţii au virat sumele aferente anilor 2005 şi 2006, conform prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 111/2003 privind utilizarea veniturilor din privatizare şi din valorificarea activelor bancare neperformante, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 48/2005 , cu modificãrile ulterioare.
(2) Restituirea sumelor se efectueazã de cãtre Ministerul Economiei şi Finanţelor prin direcţiile de specialitate, respectiv Direcţia generalã de trezorerie şi datorie publicã şi Direcţia generalã de trezorerie şi contabilitate publicã, numai dupã compensarea cu alte obligaţii fiscale potrivit prevederilor <>art. 117 alin. (6) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, si ale normelor metodologice de aplicare a acesteia.
(3) În vederea efectuãrii restituirii prevãzute la alin. (1) şi (2), Direcţia generalã de trezorerie şi datorie publicã, la solicitarea organului fiscal, va comunica acestuia contul corespunzãtor din care se va efectua compensarea cu eventuale obligaţii fiscale restante. La solicitarea transmisã de organul fiscal, acesta va anexa, în copie, cererea de restituire/compensare a operatorului economic, precum şi avizul instituţiei publice implicate în procesul de privatizare sau al ministerului de resort, dupã caz.
(4) Organele fiscale competente transmit documentele prevãzute la art. 5 alin. (3) şi la art. 6 alin. (1) Direcţiei generale de trezorerie şi datorie publicã din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor.
(5) Pe baza documentelor prevãzute la alin. (4), Direcţia generalã de trezorerie şi datorie publicã din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor întocmeşte o notã aprobatã de ordonatorul principal de credite, prin care dispune Direcţiei generale de trezorerie şi contabilitate publicã din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor virarea, dupã caz, în contul veniturilor bugetare a sumelor aferente operaţiunilor de compensare şi restituirea/rambursarea în contul bancar indicat de cãtre operatorul economic, rãspunderea pentru virarea la Fondul "Proprietatea" a sumelor restituite, potrivit prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 81/2007 , revenind acestuia.
(6) În prima zi lucrãtoare de la data efectuãrii operaţiunii de compensare şi restituire/rambursare, Direcţia generalã de trezorerie şi contabilitate publicã din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor transmite organelor fiscale competente douã exemplare semnate din documentele prevãzute la alin. (3).
ART. 8
Rãspunderea privind stabilirea sumelor reprezentând partea corespunzãtoare din dividende aferente anilor 2005-2006 virate la bugetul de stat sau la bugetul instituţiei implicate în procesul de privatizare, care se cuvine Societãţii Comerciale "Fondul Proprietatea" - S.A., revine exclusiv instituţiei publice implicate în procesul de privatizare sau ministerului de resort, prin persoanele abilitate de lege, dupã caz, şi operatorilor economici, prin persoanele abilitate de lege, care depun cererea de restituire.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


───────────────
Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

p. Preşedintele Autoritãţii
pentru Valorificarea Activelor Statului,
Constantin C. Botez

p. Ministrul transporturilor,
Barna Tanczos,
secretar de stat

Bucureşti, 6 decembrie 2007.
Nr. 1.484.
_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016