Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.480 din 11 decembrie 2003  pentru modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 453/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.480 din 11 decembrie 2003 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 453/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 923 din 22 decembrie 2003
HOTĂ?RÂRE nr. 1.480 din 11 decembrie 2003
pentru modificarea şi completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 453/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 923 din 22 decembrie 2003

În temeiul art. 108 din Constituţie, republicatã,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 453/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 300 din 6 mai 2003, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Litera a) a articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"a) combustibil gazos - orice combustibil care este în stare gazoasa la o temperatura de 15°C, cu o presiune de pana la 1 bar;"
2. Litera c) a articolului 2 se abroga.
3. Alineatul (1) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Se considera ca sunt respectate toate cerinţele prevãzute de prezenta hotãrâre, inclusiv procedurile pentru evaluarea conformitatii, prevãzute în cap. II, şi se admit introducerea pe piata şi punerea în funcţiune a aparatelor, dacã acestea poarta marcajul european de conformitate CE, denumit în continuare marcaj CE, aplicat de un producãtor sau de reprezentantul autorizat al acestuia, stabilit în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene. Elementele de identificare a marcajului CE sunt prevãzute în anexa nr. 3 la <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
4. Litera b) a alineatului (1) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"b) standardele romane sau cu standardele naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene, care sunt aplicabile în domeniile în care nu exista standarde armonizate şi care au fost validate de Comisia Europeanã."
5. Litera b) a alineatului (2) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"b) aplicãrii incorecte a standardelor prevãzute la art. 6 alin. (1);"
6. Alineatele (5) şi (6) ale articolului 9 vor avea urmãtorul cuprins:
"(5) a) În cazul în care aparatelor li se aplica şi alte reglementãri care acoperã alte cerinţe şi care, de asemenea, prevãd aplicarea marcajului CE, acest marcaj indica conformitatea aparatelor cu prevederile tuturor reglementãrilor aplicabile.
b) Dacã una sau mai multe dintre aceste reglementãri, prevãzute la lit. a), permit producãtorului ca într-o perioada de tranzitie sa aleagã ce prevederi sa aplice, marcajul CE indica conformitatea doar cu prevederile acelor reglementãri aplicate de producãtor. În astfel de situaţii, în documentele, notele sau instrucţiunile care însoţesc aparatele, conform cerinţelor din reglementãrile aplicabile, trebuie specificate elementele de identificare particulare ale reglementãrilor, asa cum sunt publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(6) Documentele şi corespondenta realizate în legatura cu procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute la alin. (1) şi (2) se redacteazã în limba romana, limba oficialã a statului membru unde este stabilit organismul notificat care evalueaza conformitatea sau într-o limba acceptatã de acesta."
7. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Fãrã a impieta asupra aplicãrii prevederilor art. 8:
1. În cazul în care organismul de control constata ca marcajul CE a fost aplicat incorect, producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, stabilit în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, este obligat sa asigure conformitatea aparatului ori echipamentului cu prevederile privind aplicarea marcajului CE şi sa opreascã încãlcarea prevederilor prezentei hotãrâri.
2. În cazul în care organismul de control constata ca aplicarea incorectã a marcajului continua, acesta ia mãsurile necesare de limitare sau de interzicere a introducerii pe piata a aparatului în cauza sau de asigurare a retragerii de pe piata, în conformitate cu prevederile prezentei hotãrâri."
8. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Ministerul Economiei şi Comerţului evalueaza organismele din România pe baza unei proceduri de evaluare elaborate, având în vedere criteriile minime prevãzute în anexa nr. 5, aprobatã prin ordin al ministrului economiei şi comerţului, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Criteriile minime prevãzute în anexa nr. 5 sunt presupuse a fi îndeplinite de cãtre organismele care satisfac criteriile de evaluare incluse în standardele armonizate aplicabile.
(3) Ministerul Economiei şi Comerţului notifica Comisiei Europene şi statelor membre organismele desemnate pentru realizarea procedurilor de evaluare a conformitatii prevãzute în art. 9, împreunã cu atribuţiile specifice pe care aceste organisme la îndeplinesc şi numãrul de identificare alocat acestora anterior de cãtre Comisia Europeanã.
(4) Lista organismelor notificate şi numãrul alocat acestora, precum şi sarcinile specifice pentru care au fost notificate se publica şi se actualizeazã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(5) În condiţiile în care constata ca un organism notificat nu mai întruneşte criteriile minime prevãzute în anexa nr. 5, Ministerul Economiei şi Comerţului retrage desemnarea unui astfel de organism.
(6) Ministerul Economiei şi Comerţului informeazã Comisia Europeanã şi statele membre ale Uniunii Europene cu privire la decizia adoptatã în baza prevederilor alin. (4), în scopul retragerii notificãrii la nivel european."
9. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Pana la data intrãrii în vigoare a Protocolului la Acordul european privind evaluarea conformitatii şi acceptarea produselor industriale, denumit în continuare PECA, se admit introducerea pe piata şi punerea în funcţiune şi a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi care poarta marcajul naţional de conformitate CS, denumit în continuare marcaj CS, aplicat conform procedurilor prevãzute la art. 18 alin. (1). Elementele de identificare a marcajului CS sunt prevãzute în anexa nr. 2 la <>Legea nr. 608/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Se interzice aplicarea pe aparatele consumatoare de combustibili gazosi atât a marcajului CS, cat şi a marcajului CE, în condiţiile prezentei hotãrâri."
10. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - (1) Pana la data intrãrii în vigoare a PECA, pentru realizarea procedurilor de evaluare a conformitatii prevãzute de prezenta hotãrâre, Ministerul Economiei şi Comerţului recunoaşte şi aproba organismele care realizeazã evaluarea conformitatii prevãzutã la art. 9.
(2) Recunoaşterea şi aprobarea prevãzute la alin. (1) se realizeazã avându-se în vedere criteriile minime prevãzute în anexa nr. 5, conform normelor metodologice care se aproba prin ordin al ministrului economiei şi comerţului, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(3) Lista organismelor recunoscute care realizeazã evaluarea conformitatii aparatelor consumatoare de combustibili gazosi, prevãzute la alin. (1), şi sarcinile specifice pe care acestea le îndeplinesc se aproba şi se actualizeazã prin ordin al ministrului economiei şi comerţului, ori de câte ori este necesar, şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) În ordinul prevãzut la alin. (3) pentru fiecare organism recunoscut se va preciza şi numãrul de identificare atribuit potrivit prevederilor <>art. 29^2 alin. (2) din Legea nr. 608/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
11. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - (1) În situaţia în care evaluarea conformitatii aparatelor consumatoare de combustibili gazosi destinate pieţei naţionale se realizeazã de cãtre organismele prevãzute la art. 17 alin. (1), producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, stabilit în România, aplica marcajul CS.
(2) În cazul în care aparatelor li se aplica şi alte reglementãri care acoperã alte cerinţe şi care, de asemenea, prevãd aplicarea marcajului CS, acest marcaj indica conformitatea aparatelor cu prevederile tuturor reglementãrilor aplicabile."
12. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - (1) Producãtorul, reprezentantul autorizat al acestuia sau persoana responsabilã cu introducerea pe piata, dupã caz, care introduce pe piata şi pune în funcţiune aparatele consumatoare de combustibili gazosi cu marcaj CS, are aceleaşi responsabilitãţi ca şi în cazul aparatelor consumatoare de combustibili gazosi introduse pe piata cu marcaj CE.
(2) Pana la data intrãrii în vigoare a PECA, prevederile referitoare la marcajul CE sunt aplicabile şi pentru marcajul CS.
(3) Sancţiunile şi mãsurile prevãzute în cap. V se aplica şi în cazul aparatelor consumatoare de combustibili gazosi introduse pe piata cu marcaj CS."
13. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - De la data aderãrii României la Uniunea Europeanã se admite introducerea pe piata şi punerea în funcţiune numai a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi care poarta marcajul CE."
14. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre."
15. Articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - Prevederile art. 7 şi ale art. 8 alin. (4) se aplica de la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, iar prevederile art. 6 alin. (2) şi art. 12 alin. (2) şi (5) se aplica la data intrãrii în vigoare a PECA."
16. Dupã articolul 23 se introduce un nou articol, articolul 24, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - Prezenta hotãrâre transpune Directiva 90/396/EEC din 29 iunie 1990 privind armonizarea legislaţiei statelor membre referitoare la aparate consumatoare de combustibili gazosi, amendata de Directiva 93/68/EEC din 22 iulie 1993."
17. Anexa nr. 2 "Declaraţie de conformitate CE - model -" şi anexa nr. 5 "Prezentarea schematica a procedurilor de evaluare a conformitatii" se abroga.
18. Anexa nr. 3 "Dosarul tehnic de fabricaţie" devine anexa nr. 2 la hotãrâre, anexa nr. 4 "Proceduri pentru evaluarea conformitatii" devine anexa nr. 3 la hotãrâre, anexa nr. 6 "Inscriptionari" devine anexa nr. 4 la hotãrâre, iar anexa nr. 7 "Criterii minime pentru recunoaşterea organismelor notificate" devine anexa nr. 5 la hotãrâre.
19. Punctul 4.4.5 al anexei nr. 3 va avea urmãtorul cuprins:
"4.4.5. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, stabilit în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, trebuie sa fie în mãsura sa prezinte, la cerere, organismului de control rapoartele întocmite de organismul notificat."
20. Punctul 5.1 al anexei nr. 3 va avea urmãtorul cuprins:
"5.1. Verificarea EC a produsului este procedura prin care producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, stabilit în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, verifica şi declara ca aparatele care se supun prevederilor pct. 3 sunt conforme cu tipul descris în certificatul de examinare EC de tip şi satisfac cerinţele esenţiale aplicabile din prezenta hotãrâre."
21. Punctul 5.2 al anexei nr. 3 va avea urmãtorul cuprins:
"5.2. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, stabilit în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, trebuie sa ia toate mãsurile necesare pentru ca procesul de fabricaţie sa asigure conformitatea cu cerinţele esenţiale aplicabile din prezenta hotãrâre. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa aplice marcajul CE pe fiecare aparat şi sa emita o declaraţie de conformitate. Declaraţia de conformitate poate sa fie emisã pentru unul sau mai multe aparate şi trebuie pastrata, în original, de emitentul acesteia."
22. Punctul 5.4.3 al anexei nr. 3 va avea urmãtorul cuprins:
"5.4.3. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, stabilit în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, trebuie sa fie în mãsura sa prezinte, la cerere, organismului de control certificatele de conformitate emise de organismul notificat."
23. Punctul 5.5.4 al anexei nr. 3 va avea urmãtorul cuprins:
"5.5.4. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, stabilit în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, trebuie sa fie în mãsura sa prezinte, la cerere, organismului de control certificatele de conformitate emise de organismul notificat."
24. Punctul 6.1 al anexei nr. 3 va avea urmãtorul cuprins:
"6.1. Verificarea EC pentru unitatea de produs este procedura prin care producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, stabilit în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, asigura şi declara ca aparatul în cauza, pentru care s-a emis certificatul de conformitate cu tipul descris la pct. 2, este conform cerinţelor esenţiale aplicabile din prezenta hotãrâre. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, stabilit în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, trebuie sa aplice marcajul CE pe aparat şi trebuie sa emita o declaraţie de conformitate care trebuie pastrata, în original, de emitentul acesteia."
ART. II
În textul <>Hotãrârii Guvernului nr. 453/2003 urmãtoarele sintagme se înlocuiesc dupã cum urmeazã:
- "Ministerul Industriei şi Resurselor" se înlocuieşte cu "Ministerul Economiei şi Comerţului";
- "ministrul industriei şi resurselor" se înlocuieşte cu "ministrul economiei şi comerţului";
- "verificarea CE" se înlocuieşte cu "verificarea EC";
- "examinare CE de tip" se înlocuieşte cu "examinare EC de tip";
- "supraveghere CE" se înlocuieşte cu "supraveghere EC";
- "anexa nr. 3" se înlocuieşte cu "anexa nr. 2";
- "anexa nr. 4" se înlocuieşte cu "anexa nr. 3";
- "anexa nr. 6" se înlocuieşte cu "anexa nr. 4";
- "anexa nr. 7" se înlocuieşte cu "anexa nr. 5".
ART. III
<>Hotãrârea Guvernului nr. 453/2003 , cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul economiei şi comerţului,
Dan Ioan Popescu

Bucureşti, 11 decembrie 2003.
Nr. 1.480.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016