Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.424 din 11 octombrie 2006  pentru aprobarea metodologiei-cadru de organizare a programelor de studii integrate, oferite de doua sau mai multe universitati, care conduc la obtinerea de diplome comune    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.424 din 11 octombrie 2006 pentru aprobarea metodologiei-cadru de organizare a programelor de studii integrate, oferite de doua sau mai multe universitati, care conduc la obtinerea de diplome comune

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 867 din 24 octombrie 2006
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 15 alin. (3) din Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aprobã metodologia-cadru de organizare a programelor de studii integrate, oferite de douã sau mai multe universitãţi, care conduc la obţinerea de diplome comune.
ART. 2
(1) Organizarea programelor de studii integrate cuprinde urmãtoarele categorii:
a) programe de studii integrate, iniţiate şi susţinute de douã sau mai multe universitãţi acreditate din România şi din strãinãtate, cu respectarea legislaţiei fiecãrui stat participant la program;
b) extensiuni universitare în strãinãtate, filiale şi programe de studii iniţiate şi susţinute în strãinãtate de instituţii de învãţãmânt superior româneşti acreditate, în colaborare cu instituţii de învãţãmânt superior din strãinãtate, cu respectarea legislaţiei statelor respective;
c) programe de francizã iniţiate şi susţinute în România de cãtre instituţii de învãţãmânt superior acreditate din strãinãtate, potrivit legislaţiei fiecãrui stat participant.
(2) Înfiinţarea, autorizarea şi funcţionarea acestor extensiuni universitare, filiale şi programe de studii se realizeazã conform legislaţiei fiecãrui stat participant.
ART. 3
(1) Programele de studii integrate prevãzute la art. 2 pot fi organizate pe cele 3 cicluri de studii universitare:
a) studii universitare de licenţã;
b) studii universitare de masterat;
c) studii universitare de doctorat.
(2) În cadrul fiecãrui ciclu de studii universitare, organizarea programelor de studii integrate prevãzute la art. 2 se face cu respectarea dispoziţiilor legale în ceea ce priveşte:
a) condiţiile de organizare a programelor;
b) tipul şi procedura de aprobare a programelor;
c) modalitatea de finalizare a programelor şi de acordare a diplomelor;
d) finanţarea programelor.
ART. 4
(1) Programele de studii integrate trebuie sã se realizeze pentru o specializare recunoscutã în legislaţia statelor partenere, astfel încât sã se poatã finaliza prin acordarea diplomei comune.
(2) Planul de învãţãmânt al specializãrii respective este convenit de partea românã şi cea strãinã şi este aprobat potrivit legislaţiei acestora.
ART. 5
(1) Programele de studii integrate pentru studiile universitare de licenţã pot fi organizate de douã sau mai multe universitãţi acreditate din România şi din strãinãtate, potrivit legislaţiei fiecãrei pãrţi.
(2) Programele de studii integrate prevãzute la alin. (1) asigurã un nivel de calificare adecvat exercitãrii unei profesii în vederea inserţiei pe piaţa forţei de muncã, prin cunoştinţe generale şi de specialitate.
(3) Organizarea programelor de studii integrate prevãzute la alin. (1) se stabileşte prin acordul pãrţilor, cu respectarea legislaţiei acestora.
(4) Forma de organizare a activitãţilor didactice în cadrul programelor de studii integrate prevãzute la alin. (1) poate fi modularã sau sub forma unor stagii de pregãtire în universitãţile implicate, cu recunoaşterea acestora de cãtre universitatea unde a fost înmatriculat studentul.
(5) Universitãţile partenere asigurã mobilitatea studenţilor şi a cadrelor didactice.
(6) Finalizarea programelor de studii integrate prevãzute la alin. (1) se face prin examen de licenţã, iar diploma se acordã conform legislaţiei pãrţii unde a fost înmatriculat studentul.
(7) Finanţarea programelor de studii integrate prevãzute la alin. (1) se realizeazã conform prevederilor legale în vigoare.
ART. 6
(1) Instituţia de învãţãmânt superior autorizatã şi acreditatã sã organizeze programe de studii integrate pentru studii universitare de masterat pentru unul sau mai multe domenii se numeşte Instituţie Organizatoare de Studii Universitare de Masterat (IOSUM).
(2) IOSUM se poate asocia cu alte instituţii similare din strãinãtate pentru a realiza în cooperare studii de masterat.
(3) Masterandul îşi poate desfãşura activitatea alternativ, pe baza unui acord scris între instituţiile organizatoare implicate, cu recunoaşterea stagiilor efectuate, în conformitate cu reglementãrile proprii ale instituţiilor implicate.
(4) Prin acordul prevãzut la alin. (3) se va stabili recunoaşterea reciprocã a titlului ştiinţific de master de cãtre autoritãţile responsabile ale instituţiilor celor douã ţãri, pe baza competenţelor legale ale acestora.
(5) Programul de pregãtire al masterandului conţine o componentã de pregãtire teoreticã şi o componentã de cercetare ştiinţificã sau creaţie vocaţionalã, în concordanţã cu specificul domeniului de studii universitare de masterat pentru care a optat.
(6) Programul se desfãşoarã în limba pentru care s-a obţinut acreditarea programului de studii universitare de masterat.
(7) Finalizarea programelor de studii integrate în cadrul ciclului de studii universitare de masterat se face prin susţinerea publicã a unei disertaţii, iar diploma se acordã conform legislaţiei pãrţii unde a fost înmatriculat masterandul.
(8) Finanţarea programelor de studii integrate din cadrul ciclului de studii universitare de masterat se realizeazã conform prevederilor legale.
ART. 7
(1) Instituţia de învãţãmânt superior autorizatã şi acreditatã sã organizeze programe de studii integrate pentru studii universitare de doctorat pentru unul sau mai multe domenii se numeşte Instituţie Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD).
(2) Programele de studii integrate pentru studii universitare de doctorat se pot organiza şi în cotutelã internaţionalã. Doctorandul îşi desfãşoarã activitatea sub îndrumarea concomitentã a unui conducãtor de doctorat din România şi a unui conducãtor de doctorat dintr-un alt stat, pe baza unui acord scris între instituţiile organizatoare implicate.
(3) Acordul prevãzut la alin. (2) cuprinde cerinţele organizãrii şi desfãşurãrii doctoratului în fiecare dintre instituţiile implicate, în concordanţã cu rolul pe care fiecare parte şi-l asumã în cadrul cotutelei şi cu legislaţia specificã din fiecare stat, şi trebuie sã prevadã recunoaşterea reciprocã a titlului ştiinţific de doctor de cãtre autoritãţile responsabile ale pãrţilor.
(4) Instituţia care înmatriculeazã iniţial doctorandul are rolul principal, iar cealaltã instituţie are rolul de cotutelã.
(5) Programele de studii integrate, inclusiv cele de cercetare ştiinţificã, se finalizeazã prin prezentarea publicã a tezei de doctorat, iar absolvenţilor li se acordã diploma de doctor, care se redacteazã în limbile românã şi englezã sau într-o limbã de circulaţie internaţionalã, conform legislaţiei fiecãrei pãrţi.
(6) Finanţarea programelor de studii integrate, respectiv interdisciplinare în cazul studiilor universitare de doctorat, se realizeazã conform prevederilor legale.
ART. 8
(1) Înfiinţarea, autorizarea şi funcţionarea filialelor, ca extensiuni universitare în strãinãtate, ale instituţiilor de învãţãmânt superior româneşti acreditate se realizeazã potrivit prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 60/1998 privind înfiinţarea de extensiuni universitare ale României în strãinãtate, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 62/2002 , iar ale instituţiilor de învãţãmânt superior din strãinãtate, potrivit prevederilor legislaţiei ţãrii respective.
(2) Absolvenţii programelor de studii integrate urmate în cadrul extensiunilor universitare primesc diplomele din partea universitãţilor iniţiatoare, în condiţiile legii.
(3) În cadrul extensiunilor universitare pot desfãşura activitãţi didactice cadre didactice titulare care provin de la universitãţile din România, de la universitãţile din statul-gazdã, precum şi cadre didactice asociate.
(4) Din sumele alocate de la bugetul de stat, Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii sprijinã financiar filialele şi programele de studii integrate organizate în instituţii de învãţãmânt superior acreditate din strãinãtate. Modul de susţinere financiarã de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii a filialelor şi programelor de studii integrate organizate în instituţii de învãţãmânt superior acreditate din strãinãtate, precum şi modul de acordare a burselor se stabilesc conform legii.
(5) Înfiinţarea şi autorizarea filialelor universitãţilor româneşti în strãinãtate şi ale specializãrilor programelor de studii iniţiate, ca extensiuni universitare, precum şi modul de susţinere financiarã a acestora şi de acordare a burselor sunt reglementate prin Regulamentul de înfiinţare şi autorizare a filialelor universitãţilor româneşti în strãinãtate şi a specializãrilor programelor de studii iniţiate, precum şi a modului de susţinere financiarã a acestora şi de acordare a burselor, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 676/2000 .
ART. 9
(1) Programul de studii integrate în francizã constã în delegarea de cãtre o universitate acreditatã din strãinãtate cãtre o universitate acreditatã din România a dreptului de deschidere a unei filiale sau a unui program de studii care, dupã absolvire, conduce la obţinerea de cãtre absolvent a unei diplome de învãţãmânt superior, emisã de universitatea strãinã conform acordurilor internaţionale în domeniu.
(2) Procedura de autorizare şi funcţionare a filialelor şi de organizare a programelor de studii iniţiate în România de instituţii de învãţãmânt superior acreditate din strãinãtate se reglementeazã prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetãrii.
ART. 10
(1) Începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, autorizarea programelor de studii integrate şi eliberarea diplomelor comune pentru absolvenţii acestor programe se realizeazã în concordanţã cu dispoziţiile prezentei hotãrâri.
(2) Pentru programe de studii integrate care sunt aprobate anterior datei intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri şi aflate în derulare se aplicã reglementãrile în vigoare la data aprobãrii acestora.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


───────────────
Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Mihail Hãrdãu

Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

Ministrul integrãrii europene,
Anca Daniela Boagiu

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 11 octombrie 2006.
Nr. 1.424.
__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016