Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.414 din 18 noiembrie 2009  pentru infiintarea, organizarea si functionarea Institutului National de Sanatate Publica    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.414 din 18 noiembrie 2009 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Institutului National de Sanatate Publica

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 845 din 8 decembrie 2009
HOTĂ?RÂRE nr. 1.414 din 18 noiembrie 2009
pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Sãnãtate Publicã
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 845 din 8 decembrie 2009


În temeiul <>art. 108 din Constituţia României, republicatã , al art. 5 alin. (1) şi al <>art. 6 din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritãţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeanã şi Fondul Monetar Internaţional, precum şi al punctelor 25 şi 27-32 din anexa nr. 2 la <>Legea nr. 329/2009 ,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Se înfiinţeazã Institutul Naţional de Sãnãtate Publicã, denumit în continuare Institutul, instituţie publicã cu personalitate juridicã, în subordinea Ministerului Sãnãtãţii, prin comasare prin fuziune a Institutului de Sãnãtate Publicã Bucureşti cu Institutul de Sãnãtate Publicã "Prof. Dr. Iuliu Moldovan" Cluj-Napoca, Institutul de Sãnãtate Publicã Iaşi, Institutul de Sãnãtate Publicã "Prof. dr. Leonida Georgescu" Timişoara, Centrul de Sãnãtate Publicã Târgu Mureş şi cu Centrul de Sãnãtate Publicã Sibiu, care se desfiinţeazã.
(2) Institutul are sediul în municipiul Bucureşti, str. dr. Leonte nr. 1-3, sectorul 5.
ART. 2
Institutul are ca scop:
a) prevenirea, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile şi netransmisibile;
b) monitorizarea stãrii de sãnãtate;
c) promovarea sãnãtãţii şi educaţia pentru sãnãtate;
d) evaluarea sãnãtãţii ocupaţionale;
e) monitorizarea sãnãtãţii în relaţie cu mediul;
f) elaborarea reglementãrilor în domeniul sãnãtãţii publice;
g) asigurarea managementului sãnãtãţii publice;
h) dezvoltarea serviciilor de sãnãtate publicã specifice.
ART. 3
Pentru îndeplinirea scopurilor prevãzute la art. 2, Institutul exercitã urmãtoarele atribuţii generale:
a) asigurã îndrumarea tehnicã şi metodologicã a reţelei de sãnãtate publicã, în funcţie de domeniul de competenţã;
b) participã la elaborarea strategiilor şi politicilor din domeniul de competenţã;
c) elaboreazã proiecte de acte normative, norme, metodologii şi instrucţiuni privind domeniile specifice din cadrul sãnãtãţii publice;
d) efectueazã expertize, oferã asistenţã tehnicã şi realizeazã servicii de sãnãtate publicã, la solicitarea unor persoane fizice sau juridice;
e) supravegheazã starea de sãnãtate a populaţiei, bolile transmisibile şi netransmisibile, pentru identificarea problemelor de sãnãtate comunitarã;
f) asigurã sistemul de supraveghere epidemiologicã, precum şi de alertã precoce şi rãspuns rapid şi participã la schimbul de informaţii în cadrul reţelei europene de supraveghere epidemiologicã în domeniul bolilor transmisibile;
g) participã la efectuarea de investigaţii epidemiologice de teren, din proprie iniţiativã, la solicitarea Ministerului Sãnãtãţii sau a autoritãţilor locale de sãnãtate publicã;
h) elaboreazã metodologia, instrumentele şi indicatorii de monitorizare şi evaluare a serviciilor şi programelor de sãnãtate publicã, de promovare a sãnãtãţii şi de educaţie pentru sãnãtate;
i) participã la procesul de învãţãmânt medical de specializare şi perfecţionare în domeniile specifice din cadrul sãnãtãţii;
j) desfãşoarã activitãţi de cercetare-dezvoltare în domeniul sãnãtãţii publice şi al managementului sãnãtãţii publice;
k) colecteazã, analizeazã şi disemineazã date statistice privind sãnãtatea publicã;
l) asigurã existenţa unui sistem informaţional şi informatic integrat pentru managementul sãnãtãţii publice;
m) asigurã activitatea economico-financiarã, administrativã şi juridicã a Institutului şi a centrelor naţionale şi regionale de sãnãtate publicã atât prin personalul propriu, cât şi prin personalul de specialitate preluat de la Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, instituţie care se desfiinţeazã, în condiţiile legii.
ART. 4
(1) Activitatea Institutului la nivel teritorial se realizeazã prin 3 centre naţionale şi 6 centre regionale de sãnãtate publicã, organizate în structura acestuia, fãrã personalitate juridicã.
(2) Centrele naţionale, care asigurã coordonarea profesionalã specificã pe plan naţional a Institutului, sunt:
a) Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT);
b) Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar (CNMRMC);
c) Centrul Naţional de Evaluare şi Promovare a Stãrii de Sãnãtate (CNEPSS).
(3) Centrele regionale de sãnãtate publicã, care asigurã coordonarea şi execuţia profesionalã la nivel regional a Institutului, sunt:
a) Centrul Regional de Sãnãtate Publicã Bucureşti (CRSPB);
b) Centrul Regional de Sãnãtate Publicã Cluj (CRSPC);
c) Centrul Regional de Sãnãtate Publicã Iaşi (CRSPI);
d) Centrul Regional de Sãnãtate Publicã Timişoara (CRSPT);
e) Centrul Regional de Sãnãtate Publicã Târgu Mureş (CRSPM);
f) Centrul Regional de Sãnãtate Publicã Sibiu (CRSPS).
ART. 5
(1) Structura organizatoricã a Institutului este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
(2) Regulamentul de organizare şi funcţionare al Institutului se aprobã prin ordin al ministrului sãnãtãţii, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 6
(1) În cadrul Institutului funcţioneazã un consiliu de coordonare format din 11 membri, care are rolul de a aproba principalele direcţii de acţiune în domeniile de strategie, organizare şi funcţionare a Institutului.
(2) Preşedintele şi membrii consiliului de coordonare prevãzut la alin. (1) sunt numiţi prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi nu sunt remuneraţi.
ART. 7
(1) Conducerea executivã a Institutului este asiguratã de un director general şi de un director general adjunct economic.
(2) Directorul general trebuie sã fie cadru universitar sau medic primar în domeniile sãnãtate publicã, epidemiologie sau igienã.
(3) Directorul general este ordonator de credite şi reprezintã Institutul în raporturile cu celelalte autoritãţi publice, cu persoanele juridice şi fizice din ţarã şi din strãinãtate, precum şi în justiţie.
(4) Conducerea executivã a centrelor naţionale este asiguratã de câte un director.
(5) Conducerea executivã a centrelor regionale este asiguratã de câte un director coordonator.
(6) Funcţiile de conducere ale Institutului se ocupã prin concurs organizat conform reglementãrilor legale în vigoare.
ART. 8
Atribuţiile directorului general şi ale directorilor, precum şi ale directorului general adjunct economic şi ale consiliului de coordonare sunt prevãzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare al Institutului.
ART. 9
(1) În termenul prevãzut la <>art. 8 din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritãţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeanã şi Fondul Monetar Internaţional, Institutul Naţional de Sãnãtate Publicã preia în administrare, pe bazã de protocol de predare-preluare, clãdirile, terenurile şi toate celelalte bunuri aflate în proprietatea publicã a statului şi în administrarea Institutului de Sãnãtate Publicã Bucureşti, Institutului de Sãnãtate Publicã "Prof. Dr. Iuliu Moldovan" Cluj-Napoca, Institutului de Sãnãtate Publicã Iaşi, Institutului de Sãnãtate Publicã "Prof. Dr. Leonida Georgescu" Timişoara, Centrului de Sãnãtate Publicã Târgu Mureş şi Centrului de Sãnãtate Publicã Sibiu. Dupã semnarea protocoalelor menţionate şi finalizarea procesului de reorganizare, inventarul bunurilor din domeniul public al statului va fi actualizat, cu menţionarea datelor de identificare a acestora şi precizarea numerelor de identificare MFP.
(2) Institutul preia, pe bazã de protocol de predare-preluare, personalul de specialitate din cadrul Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, care asigurã alãturi de personalul propriu activitatea economico-financiarã, administrativã şi juridicã a Institutului şi a centrelor naţionale şi regionale de sãnãtate publicã, în condiţiile legii.
(3) Patrimoniul Institutului Naţional de Sãnãtate Publicã se stabileşte pe baza bilanţului contabil de închidere la data predãrii/preluãrii însoţit de celelalte anexe potrivit metodologiei existente, întocmite de instituţiile care se desfiinţeazã: Institutul de Sãnãtate Publicã Bucureşti, Institutul de Sãnãtate Publicã "Prof. Dr. Iuliu Moldovan" Cluj-Napoca, Institutul de Sãnãtate Publicã Iaşi, Institutul de Sãnãtate Publicã "Prof. Dr. Leonida Georgescu" Timişoara, Centrul de Sãnãtate Publicã Târgu Mureş şi Centrul de Sãnãtate Publicã Sibiu, precum şi a protocoalelor de predare-primire întocmite în termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 10
Cheltuielile curente şi de capital ale Institutului se finanţeazã integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sãnãtãţii, conform legii.
ART. 11
(1) Institutul funcţioneazã cu un numãr maxim de 532 de posturi, finanţate integral de la bugetul de stat.
(2) Încadrarea în numãrul de posturi prevãzut la alin. (1) se realizeazã în termen de maximum 60 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri.
(3) Personalul Institutului este format din personal contractual şi este salarizat potrivit prevederilor legale în vigoare privind salarizarea personalului în sectorul bugetar. La preluarea personalului se va avea în vedere respectarea întocmai a dispoziţiilor <>art. 6 din Legea nr. 329/2009 .

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul sãnãtãţii, interimar,
Adriean Videanu

p. Ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale, interimar,
Mihai Constantin Şeitan,
secretar de stat

Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Pogea

Bucureşti, 18 noiembrie 2009.
Nr. 1.414.


ANEXÃ



STRUCTURA ORGANIZATORICÃ
a Institutului Naţional de Sãnãtate Publicã

┌──────────────────────────────┐
│ Nr. maxim de posturi: 532 │
└──────────────────────────────┘
┌──────────────┐
│ Consiliu de │ ┌──────────────────┐
│ coordonare ├───────┤ Director General ├─────►┐
└──────────────┘ └──────────────────┘ │ ┌─────────────────┐
├───►│ Serviciul RUNOS │
│ └─────────────────┘
│ ┌─────────────────────┐
├───►│ Serviciul │
│ │ acreditare/calitate │
│ └─────────────────────┘
┌─────────────┐ │ ┌───────────────┐
│ BFATAM │◄─────────────────────────────────┤ │ Serviciul │
└─────────────┘ ├───►│ Audit/Juridic │
┌◄──────────────┬─────────────┬──────────── │ └───────────────┘
▼ ▼ ▼ │
┌───────────┐ ┌───────────┐ ┌────────────┐ │
│ CNSCBT │ │ CNMRMC │ │ CNEPSS │ │
└───────────┘ └───────────┘ └────────────┘ │

┌────────────┬────────────┬───────────────┬────────────┬─────────────┐
▼ ▼ ▼ ▼ ▼ ▼
┌─────────┐ ┌─────────┐ ┌─────────┐ ┌─────────┐ ┌────────┐ ┌────────┐
│ CR-BB │ │ CR-CJ │ │ CR-IS │ │ CR-TM │ │ CR-MS │ │ CR-SB │
└─────────┘ └─────────┘ └─────────┘ └─────────┘ └────────┘ └────────┘


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ CNSCBT = Centrul Naţional de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile │
│ CNMRMC = Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor de Mediu Comunitar │
│ CNEPSS = Centrul Naţional de Evaluare şi Promovare a Stãrii de Sãnãtate │
│ BFATAM = Buget - Finanţe - Administrativ - Tehnic şi Mentenanţã │
│ CR - Centru Regional │
│ BB-Bucureşti; CJ-Cluj; IS-Iaşi; TM-Timişoara, MS-Mureş, SB-Sibiu │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



-----


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016