Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.398 din 19 noiembrie 2007  privind drepturile de transport ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.398 din 19 noiembrie 2007 privind drepturile de transport ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 798 din 23 noiembrie 2007

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 34 lit. k) din Legea nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, denumiţi în continuare funcţionari publici, au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport în urmãtoarele cazuri:
a) deplasare în interes de serviciu;
b) delegare şi detaşare;
c) transferul cu acordul lor scris în unitãţi situate în alte localitãţi decât cele în care îşi au domiciliul sau reşedinţa;
d) deplasarea pentru efectuarea concediului de odihnã, o singurã datã pe an;
e) în alte situaţii expres prevãzute în prezenta hotãrâre sau în alte dispoziţii legale.
ART. 2
(1) În cazul deplasãrilor efectuate în situaţiile prevãzute la art. 1, funcţionarii publici pot cãlãtori cu mijloace de transport aeriene, feroviare, auto sau navale.
(2) În condiţiile prevãzute în prezenta hotãrâre, funcţionarii publici pot folosi şi mijloacele de transport ale unitãţilor din sistemul administraţiei penitenciare.
(3) Cheltuielile de cãlãtorie cu mijloacele de transport prevãzute la alin. (1) se deconteazã de cãtre unitãţi, în limita drepturilor reglementate prin prezenta hotãrâre, pe baza documentelor justificative.
(4) În cazul deplasãrii cu autoturismul, funcţionarilor publici li se deconteazã contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 km parcurşi pe distanţa cea mai scurtã. Pentru decontare este necesarã prezentarea bonului de carburant şi a certificatului de înmatriculare al autoturismului cu care s-a efectuat deplasarea.
ART. 3
(1) În cazul în care se deplaseazã cu mijloace de transport feroviare, funcţionarii publici au dreptul sã cãlãtoreascã în urmãtoarele condiţii:
a) ofiţerii, la clasa I, pe orice distanţã;
b) agenţii, la clasa I, pe distanţe mai mari de 300 km şi la clasa a II-a, pe distanţe de pânã la 300 km inclusiv;
c) elevii instituţiilor de învãţãmânt pentru formarea funcţionarilor publici, la clasa a II-a pe orice distanţã.
(2) Costul suplimentelor de vitezã şi al tichetelor de rezervare a locurilor se deconteazã dupã cum urmeazã:
a) funcţionarilor publici, la orice fel de tren, indiferent de distanţã;
b) elevilor instituţiilor de învãţãmânt pentru formarea funcţionarilor publici, la trenuri accelerate şi rapide, pe orice distanţã, când se deplaseazã în interes de serviciu.
(3) Costul suplimentului de pat la vagonul de dormit şi cuşetã se deconteazã inspectorilor generali şi inspectorilor şefi principali, precum şi celorlalţi funcţionari publici, dacã aceştia din urmã cãlãtoresc în interes de serviciu, pe timp de noapte, pe distanţe mai mari de 300 km.
(4) Costul comisioanelor percepute de agenţiile de voiaj intrã în cheltuielile de transport care se deconteazã.
(5) Se deconteazã drept cheltuieli de transport şi urmãtoarele:
a) cheltuielile pentru transportul efectuat cu mijloace de transport în comun la şi de la aeroport, garã, autogarã sau port pânã la locul de cazare ori, dupã caz, pânã la locul unde este delegat sau detaşat;
b) cheltuielile de transport cu mijloace de transport în comun pe distanţa dintre locul de cazare şi locul delegãrii sau detaşãrii;
c) taxele pentru trecerea podurilor;
d) taxele de traversare cu bacul;
e) taxele de aeroport, garã, autogarã sau port;
f) alte taxe privind circulaţia pe drumurile publice, prevãzute de dispoziţiile legale în vigoare.
ART. 4
Nu se deconteazã drept cheltuieli de transport urmãtoarele:
a) taxele percepute suplimentar pentru bagajele personale;
b) cheltuielile de transport al persoanei care are asigurat, de cãtre unitate, transportul gratuit în interesul serviciului;
c) cheltuielile de transport pentru înapoiere, în cazul în care persoana, dupã terminarea delegãrii sau detaşãrii, a rãmas sã îşi efectueze concediul de odihnã sau datoritã altor cauze de ordin personal;
d) cheltuielile de transport, în cazul în care funcţionarul public întrerupe timpul aferent delegãrii sau detaşãrii din cauza unor interese personale.
ART. 5
În cazul deplasãrii cu mijloace de transport navale, funcţionarii publici au dreptul sã cãlãtoreascã la orice clasã, cu excepţia elevilor instituţiilor de învãţãmânt pentru formarea funcţionarilor publici, care pot cãlãtori la clasa a II-a.
ART. 6
(1) Funcţionarii publici au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport dus-întors şi în situaţiile în care se deplaseazã:
a) la şi de la locul de muncã, dacã distanţa dintre localitatea unde îşi au domiciliul sau reşedinţa şi locul de muncã este cuprinsã între 5 şi 70 km, în cazul în care locul de muncã se aflã într-o unitate izolatã, astfel cum este stabilitã prin ordin al ministrului justiţiei; distanţa se calculeazã în funcţie de traseul parcurs pe cãile de transport rutier şi reprezintã spaţiul parcurs între limita de demarcaţie a localitãţii de care aparţine administrativ-teritorial unitatea în cauzã şi limita de demarcaţie a localitãţii de domiciliu sau de reşedinţã;
b) la şi de la locul de muncã, atunci când se deplaseazã în zilele nelucrãtoare, pentru a intra sau a ieşi din serviciul de zi pe unitate ori pentru a executa, în afara orelor de program, controale inopinate sau alte acţiuni dispuse; acest drept se acordã în cazul în care unitatea este situatã în afara perimetrului localitãţii de domiciliu ori de reşedinţã sau în afara distanţelor prevãzute la lit. a);
c) în alte localitãţi, pentru a participa la instructaje, cursuri de perfecţionare, specializare, convocãri, stagii de practicã şi alte forme de pregãtire;
d) pentru internare în spitale, sanatorii, centre de refacere a capacitãţii de efort;
e) în timpul concediului de odihnã, pentru distanţa dintre localitatea de domiciliu sau de reşedinţã şi localitatea din ţarã unde îşi petrec concediul de odihnã. Funcţionarii publici care efectueazã concediul de odihnã în strãinãtate beneficiazã de decontarea cheltuielilor de transport între localitatea de domiciliu sau de reşedinţã şi punctul de trecere a frontierei;
f) în cazul transferului cu acordul lor scris în unitãţi situate în alte localitãţi decât cele în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) lit. f), funcţionarii publici au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport pentru ei, membrii familiei (soţ sau soţie şi copii aflaţi în întreţinerea lor) şi mobilier.
ART. 7
(1) În cazul delegãrii şi detaşãrii, funcţionarilor publici li se deconteazã cheltuielile de transport, potrivit prevederilor art. 2-5, între localitatea de domiciliu/reşedinţã şi localitatea unde este delegat sau detaşat.
(2) În situaţia în care în cadrul delegãrii sunt efectuate deplasãri zilnice între mai multe unitãţi din localitatea în care are loc delegarea, se pot deconta cheltuielile efectuate cu mijloacele de transport în comun în cadrul localitãţii respective.
(3) În cazul în care condiţiile de transport permit ca funcţionarii publici sã se înapoieze zilnic în localitatea de domiciliu sau de reşedinţã, dupã terminarea programului de lucru, din localitatea în care sunt trimişi în delegare sau detaşare, se pot deconta cheltuielile zilnice de transport sau costul unui abonament lunar de transport, dacã acestea sunt mai mici decât cele pentru plata indemnizaţiei de delegare sau detaşare şi a cazãrii, cu condiţia ca prin aceasta sã nu se afecteze bunul mers al activitãţilor care fac obiectul misiunii. În aceastã situaţie nu se acordã indemnizaţia zilnicã de delegare sau detaşare.
(4) Funcţionarilor publici care, pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, trebuie sã se deplaseze cu regularitate în alte localitãţi şi nu se pot înapoia zilnic în localitatea de domiciliu ori de reşedinţã li se poate deconta contravaloarea abonamentelor lunare de transport în locul cheltuielilor de transport ce li s-ar cuveni la plecarea şi înapoierea din misiune, în cazul în care valoarea abonamentului lunar este mai micã decât costul legitimaţiilor de cãlãtorie ce s-ar folosi pentru toate deplasãrile efectuate în cursul unei luni. Cei în cauzã beneficiazã de acest drept, cu condiţia respectãrii programului de lucru stabilit în vederea executãrii misiunilor pentru care se deplaseazã.
(5) Directorii de unitãţi şi adjuncţii acestora, directorii de direcţii şi şefii de servicii, indiferent de gradul profesional, sunt scutiţi de a obţine viza pe ordinul de serviciu, în vederea acordãrii drepturilor cuvenite potrivit dispoziţiilor legale pe timpul delegãrii sau detaşãrii în interes de serviciu.
(6) Pentru funcţionarii publici delegaţi, cheltuielile de delegare se asigurã de unitatea în care este delegat. În asemenea cazuri, unitatea din care face parte persoana poate avansa acesteia, la cererea sa, suma necesarã pentru acoperirea cheltuielilor de delegare, iar aceasta are obligaţia ca, la înapoiere, sã restituie avansul primit unitãţii al cãrei salariat este.
ART. 8
Mijloacele de transport aparţinând unitãţilor din sistemul administraţiei penitenciare pot fi utilizate de cãtre funcţionarii publici, cu asigurarea de cãtre unitate a cheltuielilor de transport, în urmãtoarele situaţii:
a) pentru îndeplinirea sarcinilor sau altor atribuţii de serviciu;
b) la unitãţile sanitare, în cazuri de urgenţe medicochirurgicale ori în scopul internãrii în unitãţi sanitare, pentru afecţiuni care impun sã fie transportaţi cu automobile, în cazul în care asemenea transporturi nu pot fi efectuate în timp util de cãtre unitãţile sanitare;
c) pentru transportul mobilierului în situaţiile prevãzute în prezenta hotãrâre;
d) la şi de la locul de muncã, potrivit programului de activitate, pentru funcţionarii publici care funcţioneazã în unitãţi situate la distanţe cuprinse între 5 şi 70 km faţã de localitatea unde domiciliazã sau îşi au reşedinţa;
e) pentru transportul de la locul decesului pânã la locul unde urmeazã sã fie înhumaţi sau incineraţi, precum şi pentru transportul membrilor familiei (soţ sau soţie şi copii aflaţi în întreţinere) decedaţi ai funcţionarului public, pânã la locul unde urmeazã sã fie înhumaţi sau incineraţi.
ART. 9
(1) Absolvenţii Facultãţii de Drept din cadrul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" - Secţia penitenciare, precum şi cei ai Şcolii de Formare şi Perfecţionare a Pregãtirii Agenţilor din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor beneficiazã de decontarea cheltuielilor de transport prevãzute la art. 6 alin. (1) lit. f) şi alin. (2), dacã sunt numiţi în alte localitãţi decât cele în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.
(2) La absolvirea instituţiilor de învãţãmânt, elevii şi studenţii cãrora li se acordã gradele profesionale prevãzute pentru funcţionarii publici sau cei care au obţinut asemenea grade pe timpul şcolarizãrii au dreptul, la prezentarea la unitãţi, la decontarea cheltuielilor de transport pentru ei, membrii familiei şi mobilier, dacã sunt numiţi în alte localitãţi decât în cele în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.
ART. 10
Cursanţii instituţiilor de învãţãmânt pentru pregãtirea funcţionarilor publici au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport dus-întors, o singurã datã, pentru fiecare vacanţã din cursul unui an de învãţãmânt, dacã au domiciliul ori reşedinţa în altã localitate decât cea în care se aflã instituţia de învãţãmânt.
ART. 11
Funcţionarii publici care se deplaseazã în strãinãtate în interes de serviciu beneficiazã de drepturi de transport prevãzute prin dispoziţiile legale stabilite pentru personalul din sectorul bugetar.
ART. 12
Funcţionarii publici detaşaţi în afara sistemului administraţiei penitenciare beneficiazã de drepturile de transport stabilite prin prezenta hotãrâre. Cheltuielile de transport se asigurã de instituţia la care sunt detaşaţi.
ART. 13
Funcţionarii publici au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport şi în cazul în care sunt chemaţi la organele de urmãrire penalã sau la instanţele de judecatã pentru a da informaţii în probleme ce intereseazã sistemul administraţiei penitenciare.
ART. 14
Personalul contractual din unitãţile sistemului administraţiei penitenciare beneficiazã de drepturile de transport reglementate prin dispoziţiile legale stabilite pentru personalul din sectorul bugetar.
ART. 15
Agenţii şi personalul prevãzut la art. 14, când însoţesc ofiţerii, cãlãtoresc cu aceleaşi mijloace de transport şi la aceeaşi clasã, având dreptul la decontarea cheltuielilor de transport.
ART. 16
Funcţionarii publici care pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu sunt obligaţi sã efectueze cu regularitate deplasãri în cadrul localitãţii în care se aflã unitatea unde funcţioneazã au dreptul, cu aprobarea prealabilã a directorului, sã cãlãtoreascã cu mijloace de transport în comun, folosind abonamente ori tichete de cãlãtorie procurate de unitate sau cu decontarea cheltuielilor efectuate pentru procurarea acestora.
ART. 17
Dispoziţiile prezentei hotãrâri se completeazã, dupã caz, cu prevederile cuprinse în <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.860/2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului autoritãţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate, precum şi în cazul deplasãrii, în cadrul localitãţii, în interesul serviciului.
ART. 18
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri, Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor va emite norme metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin decizie a directorului general.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul justiţiei,
Tudor-Alexandru Chiuariu

Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 19 noiembrie 2007.
Nr. 1.398.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016