Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 1.394 din 27 decembrie 2000 pentru modificarea Instructiunilor privind metodologia de calcul al impozitului pe profit, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 402/2000
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 711 din 30 decembrie 2000
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României,
Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.
ART. 1
Instrucţiunile referitoare la lit. e) alin. (6) al <>art. 4 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 402/2000 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind metodologia de calcul al impozitului pe profit, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 262 din 12 iunie 2000, se modifica şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Instrucţiuni:
Sumele repartizate din profitul brut pentru constituirea fondului de rezerva şi a rezervei generale pentru riscul de credit, în conformitate cu prevederile <>art. 43 din Legea bancarã nr. 58/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sunt deductibile la calculul profitului impozabil, lunar, cumulat de la începutul anului.
În luna în care profitul brut se diminueazã sau se înregistreazã pierdere, sumele repartizate în cursul anului fiscal curent pentru constituirea fondului de rezerva şi a rezervei generale pentru riscul de credit, deductibile la calculul profitului impozabil, vor fi diminuate sau anulate în mod corespunzãtor în declaraţia privind impozitul pe profit.
În cazul societãţilor din domeniul asigurãrilor sunt deductibile rezervele tehnice calculate conform prevederilor <>Legii nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile ulterioare.
Conform dispoziţiilor acestei legi rezervele de prime şi de daune se constituie din cote-pãrţi corespunzãtoare sumelor aferente riscurilor neexpirate în anul în care s-au încasat primele.
Pentru contractele de asigurare cedate în reasigurare, rezervele de prime şi de daune se diminueazã prin înregistrarea la venituri, astfel încât nivelul acestora sa acopere numai partea de risc care rãmâne în sarcina asiguratorului dupã deducerea reasigurãrii.
În cazul contractelor pentru care riscul a expirat rezervele aferente se anuleazã sau se diminueazã corespunzãtor prin înregistrarea sumelor respective la venituri.
Fondul de rezerve se calculeazã din profitul contabil anual, prin aplicarea procentului de 5% asupra diferenţei rezultate dintre totalul veniturilor şi cheltuielilor înregistrate în contabilitate, cumulatã, la care se adauga cheltuiala cu impozitul pe profit.
Schimbarea destinaţiei rezervelor şi a fondurilor constituite din profitul brut, potrivit prevederilor legale, prin distribuirea lor actionarilor sub forma dividendelor, cu ocazia lichidãrii societãţii, va atrage impunerea sumelor respective cu impozit pe profit şi impozit pe dividende, conform metodologiei privind fuziunea, dizolvarea şi lichidarea societãţilor comerciale."
ART. 2
Prevederile prezentei hotãrâri se aplica începând cu profitul impozabil al lunii urmãtoare publicãrii acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
Instrucţiunile privind metodologia de calcul al impozitului pe profit, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 402/2000 , cu modificãrile aduse prin prezenta hotãrâre, vor fi republicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU
Contrasemneazã:
---------------
Preşedintele Agenţiei Naţionale
pentru Dezvoltare Regionala,
Mihai David
p. Ministrul finanţelor,
Valentin Lazea,
secretar de stat
Guvernatorul Bãncii Naţionale a României,
Emil Iota Ghizari
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: