Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.391 din 4 octombrie 2006  pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.391 din 4 octombrie 2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 876 din 26 octombrie 2006
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 135 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aproba Regulamentul de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prevãzut în anexa nr. 1.
ART. 2
Anexa la <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2 la prezenta hotãrâre.
ART. 3
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 4
(1) Prezenta hotãrâre intra în vigoare la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 49/2006 pentru aprobarea <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
(2) Pe aceeaşi data <>Hotãrârea Guvernului nr. 85/2003 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 58 din 31 ianuarie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se abroga.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul administraţiei şi internelor,
Anghel Andreescu,
secretar de stat

p. Ministrul apãrãrii,
Corneliu Dobritoiu,
secretar de stat

p. Ministrul transporturilor,
construcţiilor şi turismului,
Constantin Dascalu,
secretar de stat

Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolaescu

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu

Bucureşti, 4 octombrie 2006.
Nr. 1.391.

ANEXA 1

REGULAMENT de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Participanţii la trafic sunt obligaţi sa respecte regulile de circulaţie şi semnificatia mijloacelor de semnalizare rutiera, precum şi celelalte dispoziţii din prezentul regulament.
ART. 2
În sensul prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarea semnificatie:
1. declivitate - inclinarea unui drum pe o porţiune uniforma fata de planul orizontal;
2. viabilitatea drumului - starea tehnica corespunzãtoare a partii carosabile, constând în practicabilitatea permanenta a acesteia potrivit reglementãrilor specifice sectorului de drum, lipsa obstacolelor şi existenta amenajãrilor rutiere şi a mijloacelor de semnalizare, care sa asigure fluenta şi siguranta circulaţiei;
3. cortegiu - grup de persoane care se deplaseaza pe drumul public insotind o ceremonie;
4. grup organizat - doua sau mai multe persoane care au un conducãtor şi se deplaseaza sau stationeaza pe drumurile publice în baza unei autorizaţii eliberate de administratorul drumului public cu avizul poliţiei rutiere;
5. reţinerea permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare ori a dovezii inlocuitoare a acestora - mãsura tehnico-administrativã dispusã de poliţia rutiera constând în ridicarea documentului din posesia unei persoane şi pãstrarea lui la sediul poliţiei rutiere pana la soluţionarea cauzei care a determinat aplicarea acestei mãsuri;
6. retragerea permisului de conducere - mãsura tehnico-administrativã dispusã de poliţia rutiera în baza unui certificat medico-legal prin care titularul a fost declarat inapt medical, constând în reţinerea documentului şi interzicerea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie;
7. retragerea certificatului de înmatriculare - mãsura tehnico-administrativã dispusã de poliţia rutiera constând în reţinerea documentului şi interzicerea dreptului de a pune în mişcare pe drumurile publice vehiculul respectiv;
8. retragerea placutelor cu numãrul de înmatriculare sau de înregistrare - mãsura tehnico-administrativã dispusã de poliţia rutiera constând în demontarea placutelor de pe vehicul şi pãstrarea lor la sediul poliţiei rutiere pana la încetarea cauzelor care au dus la aplicarea acestei mãsuri;
9. şeful serviciului poliţiei rutiere - ofiţerul de poliţie rutiera care îndeplineşte atribuţiile funcţiei de şef al serviciului poliţiei rutiere din structura unui inspectorat judeţean de poliţie sau al Brigazii de Poliţie Rutiera din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti;
10. urgenta - situaţia de criza sau de pericol potenţial major care necesita deplasarea imediata pentru prevenirea producerii unor evenimente cu consecinţe negative, pentru salvarea de vieţi omeneşti sau a integritãţii unor bunuri ori pentru limitarea afectãrii mediului înconjurãtor.
ART. 3
(1) Administratorul drumului public este obligat sa asigure viabilitatea acestuia.
(2) În scopul desfãşurãrii în condiţii de siguranta a circulaţiei pe drumurile publice, administratorul drumului public trebuie sa realizeze amenajãri rutiere pentru a determina participanţii la trafic sa respecte semnificatia semnalizarii rutiere.
(3) Administratorul drumului public este obligat sa instaleze, la intrarea şi la ieşirea din localitate, indicatoare cu aceste semnificatii.
(4) Proprietarul sau administratorul drumului de utilitate privatã, deschis circulaţiei publice, este obligat sa instaleze la intrarea pe acesta indicatoare de reglementare şi panouri adiţionale cu intervalul de timp în care este permis accesul vehiculelor şi pietonilor.
(5) La intrarea pe un drum care nu este deschis circulaţiei publice, proprietarul sau administratorul acestuia este obligat sa instaleze, în loc vizibil, indicator cu semnificatia "Accesul interzis" şi panou cu inscripţia "Drum închis circulaţiei publice".
ART. 4
(1) Închiderea sau crearea de restrictii pentru circulaţia vehiculelor ori a pietonilor pe drumurile publice se poate face numai pentru limitarea intensitatii traficului, pentru protecţia unor sectoare de drum sau pentru executarea unor lucrãri, în condiţiile stabilite de lege.
(2) În cazul unor evenimente rutiere sau în situaţia în care siguranta traficului rutier este periclitata datoritã unor fenomene naturale, poliţia rutiera sau administratorul drumului public, cu avizul poliţiei rutiere, poate dispune restrictii temporare de circulaţie, informand participanţii la trafic cu privire la interdicţie, durata acesteia şi rutele ocolitoare de deplasare.
ART. 5
(1) Administratorul drumului public este obligat sa ia mãsuri de inlaturare imediata a cauzelor evenimentelor rutiere datorate configuraţiei, stãrii sau dotãrii tehnice necorespunzãtoare a acestuia.
(2) În cazul producerii unor evenimente rutiere, administratorul drumului public este obligat sa îl curete, sa înlãture obstacolele aflate pe partea carosabilã şi sa readuca drumul la starea iniţialã.
ART. 6
(1) Traseele pe care se efectueazã servicii regulate de transport public local de cãlãtori, cu excepţia celor care efectueazã transport în regim de taxi, se stabilesc de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale.
(2) Staţiile mijloacelor de transport public de persoane, inclusiv locurile de asteptare a clienţilor pentru transportul în regim de taxi, se stabilesc de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale, cu avizul poliţiei rutiere.
(3) Pe drumurile din afarã localitãţilor administratorul drumului public este obligat sa amenajeze alveole pentru staţiile mijloacelor de transport public de persoane.
(4) Administratorul drumului public este obligat sa delimiteze staţiile mijloacelor de transport public de persoane care nu sunt prevãzute cu alveole, prin aplicarea marcajului "Statie autobuz, troleibuz".
(5) Pe sectoarele de drum cu risc sporit de accidente, de pe drumurile cu o latime mai mare de 7 m, administratorul drumului public este obligat sa amenajeze în zona de separare a sensurilor de circulaţie, pe trecerile pentru pietoni, refugii pentru aceştia, semnalizate corespunzãtor.
(6) Staţiile mijloacelor de transport public de persoane situate în apropierea intersectiilor se amenajeaza la cel puţin 50 m înainte sau dupã acestea.
(7) Dacã în localitãţi traseele mijloacelor de transport public de persoane traverseaza calea feratã la acelaşi nivel, în ambele pãrţi înainte de trecere trebuie sa existe staţii de oprire la cel puţin 50 m de aceasta.
ART. 7
(1) La intersectia unei cai ferate cu un drum public administratorul caii ferate este obligat sa asigure planeitatea trecerii la nivel, iar împreunã cu administratorul drumului public, sa stabileascã, sa instaleze, cu acordul poliţiei rutiere, şi sa întreţinã mijloacele de semnalizare a acesteia, potrivit competentelor.
(2) La trecerea la nivel cu calea feratã administratorul acesteia şi cel al drumului public, împreunã cu deţinãtorii terenurilor invecinate, sunt obligaţi sa înlãture obstacolele şi sa interzicã amplasarea de panouri, afişe, instalaţii, precum şi construcţii care ar diminua vizibilitatea din zona în care conducãtorul de vehicul este obligat sa se asigure.
(3) La intersectia unui drum public cu o cale feratã industriala, administratorul şi/sau utilizatorul acesteia este obligat sa asigure prezenta unui agent de cale feratã pentru oprirea traficului de vehicule şi pietoni pana la trecerea vehiculului feroviar.
(4) Dacã la trecerea la nivel cu calea feratã fãrã bariere nu se pot asigura cerinţele prevãzute la alin. (2), administratorul drumului public împreunã cu cel al caii ferate, cu acordul poliţiei rutiere, iau mãsuri, dupã caz, pentru:
a) instalarea de bariere manuale sau dispozitive automate, în ordinea urgenţei stabilite de aceste autoritãţi;
b) desfiinţarea trecerii cu devierea circulaţiei rutiere pe alta trecere la nivel cu calea feratã invecinata, cu vizibilitate asigurata sau prevãzutã cu bariera manualã;
c) separarea fluxurilor de circulaţie rutiera, respectiv feroviara, prin construirea unor pasaje subterane sau supraterane.
ART. 8
(1) Lucrãrile în zona drumului public se executa, în condiţiile stabilite prin autorizaţie, de administratorul drumului ori al caii ferate, cu avizul poliţiei rutiere.
(2) Executantul de lucrãri în zona drumului public este obligat sa realizeze amenajãrile rutiere aprobate în proiect, pentru a permite circulaţia în siguranta a participanţilor la trafic.
(3) Când lucrãrile se efectueazã pe trotuar şi impiedica circulaţia pe acesta, executantul lucrãrilor este obligat sa construiascã pasaje pentru pietoni, separate de partea carosabilã şi protejate corespunzãtor.
(4) Executantul lucrãrilor este obligat ca, la terminarea acestora, sa aducã drumul la starea iniţialã sau la cea stabilitã prin proiect.
(5) Administratorul drumului public sau al caii ferate este obligat sa verifice şi sa receptioneze lucrãrile executate în zona drumului public numai dacã acestea corespund normelor de calitate prevãzute de lege şi avizelor obţinute anterior începerii lucrãrilor.

CAP. II
Vehiculele

SECŢIUNEA 1
Starea tehnica a vehiculelor şi controlul acesteia

ART. 9
(1) Pana la înmatriculare sau înregistrare, vehiculele pot circula pe drumurile publice, fãrã inspecţie tehnica, în baza unei autorizaţii provizorii pentru circulaţie, eliberata de autoritatea competenta, dacã îndeplinesc normele tehnice privind siguranta circulaţiei rutiere.
(2) Se inspecteaza din punct de vedere tehnic, înainte de a fi repuse în circulaţie, autovehiculele, tramvaiele sau remorcile cãrora le-au fost efectuate reparaţii în urma unor evenimente care au produs avarii grave la mecanismul de direcţie, instalatia de franare sau la structura de rezistenta a caroseriei ori a sasiului.

§ 1. Condiţiile minime de iluminare, semnalizare luminoasa şi avertizare sonora pe care trebuie sa le îndeplineascã autovehiculele, tramvaiele, remorcile, tractoarele folosite în exploatãri agricole şi forestiere şi vehiculele pentru efectuarea de servicii sau lucrãri

ART. 10
Autovehiculele, tractoarele folosite în exploatãri agricole şi forestiere şi vehiculele pentru efectuarea de servicii sau lucrãri, tramvaiele şi remorcile trebuie sa fie dotate, prin construcţie, cu instalaţii de iluminare, semnalizare luminoasa şi avertizare sonora, omologate, care sa corespundã condiţiilor tehnice stabilite de autoritatea competenta.
ART. 11
Autovehiculele destinate exclusiv transportului copiilor trebuie sa aibã montat pe caroserie, în fata şi în spate, indicatorul "Copii!".
ART. 12
Autovehiculele care depãşesc masa şi/sau gabaritul trebuie echipate cu urmãtoarele dispozitive suplimentare de semnalizare:
a) o placuta de identificare fluorescent-reflectorizanta, având fondul alb şi chenarul roşu, montata la partea din stanga fata;
b) marcaje fluorescent-reflectorizante aplicate la partea din spate a autovehiculului sau încãrcãturii, cat mai aproape de marginile laterale, formate din benzi alternante albe şi roşii, descendente cãtre exterior, dacã lãţimea autovehiculului depãşeşte 2,5 m;
c) unul sau mai multe dispozitive speciale de avertizare luminoasa de culoare galbena, montate astfel încât lumina emisã de acestea sa fie vizibila din fata, din spate şi din ambele pãrţi laterale, precum şi dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare galbena montate pe pãrţile laterale la distanta de 1,5 m între ele;
d) lumini montate pe pãrţile laterale ale încãrcãturii ori vehiculului care depãşeşte lãţimea de 2,5 m, care trebuie sa funcţioneze concomitent cu luminile de poziţie, precum şi un dispozitiv fluorescent-reflectorizant.
ART. 13
Se interzice montarea la autovehicul, tractor folosit în exploatãri agricole şi forestiere şi vehicul pentru efectuarea de servicii sau lucrãri, tramvai ori remorca a luminilor de alta culoare sau intensitate, a altor lumini, dispozitive ori accesorii de avertizare decât cele omologate.

§ 2. Condiţiile tehnice minime pe care trebuie sa le îndeplineascã bicicletele, mopedele, vehiculele cu tracţiune animala şi cele trase sau impinse cu mana

ART. 14
În circulaţia pe drumurile publice bicicleta trebuie sa fie:
a) prevãzutã cu dispozitiv de franare eficace;
b) prevãzutã cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie;
c) dotatã cu sistem de avertizare sonora; se interzic echiparea şi folosirea sistemelor de avertizare sonora specifice autovehiculelor;
d) echipata în fata cu lumina de culoare alba sau galbena, iar în spate cu lumina de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare;
e) echipata cu elemente sau dispozitive care, în mişcare, formeazã un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie fixate pe spitele rotilor.
ART. 15
Remorca ataşatã unei biciclete trebuie sa fie echipata, în partea din spate, cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare roşie, iar dacã lumina din spate a bicicletei este obturata de remorca, aceasta trebuie sa fie echipata şi cu o lumina de culoare roşie.
ART. 16
(1) În circulaţia pe drumurile publice mopedul trebuie sa fie echipat cu:
a) instalatie de franare eficace;
b) sistem de avertizare sonora;
c) instalatie de evacuare a gazelor de ardere care sa respecte normele de poluare fonica şi de protecţie a mediului;
d) lumina de culoare alba în fata, respectiv lumina şi dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare roşie în spate;
e) lumini de culoare galbena pentru semnalizarea schimbãrii direcţiei de mers, în fata şi în spate;
f) placuta cu numãrul de înregistrare, amplasata la partea din spate a mopedului fãrã a obtura vizibilitatea sistemului de iluminare şi semnalizare.
(2) Se interzice montarea la moped a luminilor de alta culoare sau intensitate, a altor lumini, dispozitive ori accesorii de avertizare decât cele omologate.
ART. 17
(1) Vehiculul cu tracţiune animala trebuie sa fie dotat în fata cu doua dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare alba, iar în spate, cu doua dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare roşie, omologate, montate cat mai aproape de marginile exterioare ale vehiculului.
(2) Placutele cu numãrul de înregistrare se amplaseaza în locuri unde se asigura permanent vizibilitatea acestora, una pe partea stanga şi una la partea din spate a vehiculului.
(3) Atunci când ploua torential, ninge abundent sau este ceata densa ori în alte condiţii meteorologice care reduc vizibilitatea, precum şi pe timpul nopţii vehiculul cu tracţiune animala trebuie sa fie dotat în plus, în partea laterala stanga, cu cel puţin o lumina de culoare alba sau galbena, situata mai sus de nivelul rotilor.
(4) Mijloacele de semnalizare prevãzute la alin. (1), precum şi dispozitivul care asigura lumina de culoare alba sau galbena conform prevederilor alin. (3) trebuie menţinute curate şi intacte, iar vizibilitatea lor sa nu fie obturata de elementele constructive ale vehiculului sau de incarcatura transportatã.
(5) Conducãtorul vehiculului cu tracţiune animala trebuie sa aplice pe harnasamentul animalului tragator materiale reflectorizante pentru ca acesta sa fie observat cu usurinta de cãtre ceilalţi participanţi la trafic.
ART. 18
Vehiculul tras sau impins cu mana trebuie sa fie prevãzut, în fata şi în spate, cu câte un dispozitiv fluorescent-reflectorizant omologat, de culoare alba, respectiv roşie.

SECŢIUNEA a 2-a
Înmatricularea şi înregistrarea vehiculelor

§ 1. Înmatricularea şi înregistrarea vehiculelor

ART. 19
Autoritãţile competente pentru înmatricularea şi radierea autovehiculelor şi remorcilor sunt serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, sub coordonarea Direcţiei regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.
ART. 20
(1) La înmatriculare, autovehiculului sau remorcii i se atribuie placute cu numãrul de înmatriculare şi se elibereazã certificatul de înmatriculare.
(2) Placutele cu numãrul de înmatriculare trebuie sa aibã fondul reflectorizant de culoare alba şi literele şi cifrele, în relief, de culoare neagra, albastra sau roşie.
(3) În certificatul de înmatriculare se înscriu, obligatoriu, numãrul de înmatriculare atribuit, precum şi numãrul de identificare al autovehiculului sau remorcii.
ART. 21
(1) Autovehiculul, tramvaiul, remorca sau mopedul ce nu poate fi identificat din cauza lipsei, alterarii sau distrugerii elementelor de identificare poansonate sau stantate de constructor, precum şi autovehiculul sau remorca asamblate din piese ce nu pot fi identificate sau cele pentru care nu se poate stabili identitatea unuia sau mai multor deţinãtori ori proprietari succesivi nu pot fi omologate în vederea admiterii în circulaţia pe drumurile publice. Se excepteazã autovehiculul şi remorca pentru care poliţia poate stabili provenienta legalã a acestora.
(2) Autovehiculele şi remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în strãinãtate şi date în urmãrire de Inspectoratul General al Poliţiei Romane nu se înmatriculeazã.
(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) autovehiculele şi remorcile pentru care organul de urmãrire penalã a emis o dispoziţie prin care se permite înmatricularea pana la finalizarea cercetãrilor, caz în care în certificatul de înmatriculare şi în cartea de identitate a vehiculului se înscrie menţiunea "Autovehicul declarat furat din (ţara) la data de ....... .".
(4) Circulaţia vehiculelor prevãzute la alin. (3) este permisã doar pe teritoriul României.
ART. 22
La înregistrare, vehiculelor li se atribuie placute cu un singur numãr de înregistrare, care trebuie sa aibã:
a) fondul reflectorizant de culoare galbena, iar literele şi cifrele, în relief, de culoare neagra, pentru vehiculele înregistrate la consiliile locale;
b) fondul reflectorizant de culoare alba, iar literele şi cifrele, în relief, de culoare neagra, pentru autovehiculele care se înregistreazã la Ministerul Apãrãrii, Ministerul Administraţiei şi Internelor sau, dupã caz, la Serviciul Roman de Informaţii.

§ 2. Numerele de înmatriculare sau de înregistrare, cele provizorii şi de probe ale autovehiculelor sau tramvaielor

ART. 23
(1) La înmatriculare, fiecãrui autovehicul şi fiecãrei remorci li se atribuie câte un numãr de înmatriculare compus din indicativul judeţului sau al municipiului Bucureşti, numãrul de ordine, format din cifre arabe, şi o combinatie de trei litere cu caractere latine majuscule.
(2) Numerele de înmatriculare ale autovehiculelor şi remorcilor aparţinând misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, precum şi altor organizaţii şi persoane strãine cu statut diplomatic, care isi desfãşoarã activitatea în România, sunt compuse din indicativul CD, CO sau TC, dupã caz, şi numãrul de ordine.
(3) În cazul numãrului de înmatriculare temporarã, la indicativul judeţului sau al municipiului Bucureşti şi numãrul de ordine se adauga luna şi anul în care expira valabilitatea înmatriculãrii.
(4) La autorizarea provizorie a circulaţiei autovehiculului sau remorcii se atribuie un numãr compus din indicativul judeţului sau al municipiului Bucureşti şi numãrul de ordine.
(5) La înmatricularea pentru probe a autovehiculului sau a remorcii se atribuie un numãr compus din indicativul judeţului sau al municipiului Bucureşti, numãrul de ordine şi înscrisul "PROBE".
(6) La data înmatriculãrii, înregistrãrii sau autorizãrii pentru circulaţie se elibereazã şi placutele cu numãrul atribuit.
ART. 24
(1) Numerele de înmatriculare se atribuie la rând, în ordine crescatoare.
(2) La înmatriculare, proprietarul vehiculului poate solicita, cu plata tarifelor în vigoare, atribuirea unei combinatii preferenţiale a numãrului de înmatriculare.
(3) Nu pot fi atribuite combinatiile de litere care pot avea o semnificatie obscena sau cele care pot conduce la asocierea cu denumirile unor autoritãţi publice, dacã acestea solicita în scris autoritãţii emitente restrictionarea atribuirii unei anumite combinatii a numãrului de înmatriculare. Persoanele care deţin deja vehicule înmatriculate cu numere restrictionate ulterior pot utiliza în continuare numerele în cauza, dar numai pana la înstrãinarea vehiculului.
(4) La transferul dreptului de proprietate asupra unui vehicul, numãrul de înmatriculare şi placutele aferente se transfera automat fãrã plata noului proprietar, dacã acesta are domiciliul sau sediul în acelaşi judeţ cu fostul proprietar şi dacã fostul proprietar nu a optat pentru pãstrarea combinatiei numãrului de înmatriculare respectiv. Noul proprietar poate solicita atribuirea unei combinatii preferenţiale a numãrului de înmatriculare, cu plata tarifelor în vigoare.
ART. 25
(1) Numãrul de înregistrare al vehiculelor înregistrate la consiliile locale se compune din denumirea localitãţii şi denumirea abreviata a judeţului, scrise cu litere cu caractere latine majuscule, precum şi dintr-un numãr de ordine, format din cifre arabe.
(2) Numãrul de înregistrare al autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apãrãrii, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi, dupã caz, la Serviciul Roman de Informaţii se compune din abrevierea denumirii instituţiei, scrisã cu litere cu caractere latine majuscule, precum şi dintr-un numãr de ordine, format din cifre arabe.
ART. 26
(1) Proprietarul sau deţinãtorul legal trebuie sa fixeze placutele cu numãrul de înmatriculare ori de înregistrare în locurile special destinate, la partea din fata şi din spate a autovehiculului sau tramvaiului, dupã caz, iar la motocicleta şi la remorca, numai la partea din spate.
(2) Se interzice circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor care nu au montate placutele cu numãrul de înmatriculare sau, dupã caz, de înregistrare, în locurile stabilite.

SECŢIUNEA a 3-a
Obligaţiile proprietarilor sau deţinãtorilor de vehicule

ART. 27
(1) Proprietarul de autovehicul sau remorca, cu domiciliul, sediul ori resedinta în România, este obligat:
a) sa declare autoritãţii emitente pierderea, furtul sau distrugerea certificatului de înmatriculare, în cel mult 48 de ore de la constatare;
b) sa depunã imediat la autoritatea emitenta originalul certificatului de înmatriculare, dacã, dupã obţinerea duplicatului, a reintrat în posesia acestuia.
(2) Persoanele juridice deţinãtoare de vehicule au, pe lângã cele prevãzute la alin. (1), şi urmãtoarele obligaţii:
a) sa verifice starea tehnica a vehiculelor, sa facã menţiuni despre aceasta în foaia de parcurs sau ordinul de serviciu şi sa nu permitã ieşirea în circulaţie a celor care nu îndeplinesc condiţiile tehnice;
b) sa elibereze foaie de parcurs sau ordin de serviciu pentru vehiculele care se deplaseaza în cursa;
c) sa nu permitã conducerea vehiculului de cãtre persoane care nu poseda permis de conducere corespunzãtor sau atestat profesional;
d) sa nu permitã conducãtorilor de vehicule sa plece în cursa sub influenta bãuturilor alcoolice, a substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora ori într-o stare accentuata de oboseala;
e) sa ţinã seama de observaţiile fãcute de politisti sau de conducãtorii de vehicule în foaia de parcurs;
f) sa anunţe imediat poliţia despre orice accident de circulaţie în care sunt implicaţi conducãtorii de vehicule proprii care nu poseda documente de constatare a acestuia;
g) sa verifice respectarea timpilor de repaus şi de odihna, precum şi a regimului legal de viteza, prin citirea înregistrãrilor aparatelor de control al timpilor de odihna şi al vitezei de deplasare;
h) sa verifice existenta autorizaţiei speciale de transport şi respectarea condiţiilor înscrise în aceasta.
ART. 28
(1) Deţinãtorii de vehicule pot monta pe acestea sisteme sonore antifurt.
(2) Durata semnalului emis de sistemul prevãzut la alin. (1) nu trebuie sa fie mai mare de un minut, iar intensitatea acestuia nu trebuie sa depãşeascã pragul fonic prevãzut în reglementãrile legale în vigoare.
(3) Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanseaza la trecerea, în imediata apropiere, a altui vehicul.

CAP. III
Permisul de conducere

ART. 29
(1) De la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, pentru a fi înscris la o unitate autorizata în vederea pregãtirii teoretice şi practice pentru obţinerea permisului de conducere, solicitantul trebuie sa facã dovada ca este apt din punct de vedere psihologic.
(2) Înainte de a urma cursurile practice de invatare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice, solicitantul trebuie sa facã dovada pregãtirii teoretice, într-o unitate autorizata, în vederea obţinerii permisului de conducere.
(3) Pregãtirea practica a persoanei prevãzute la alin. (2), în vederea obţinerii permisului de conducere valabil pentru oricare dintre categoriile A, B, BE şi subcategoriile A1 şi B1, se poate efectua şi de cãtre un instructor auto atestat în condiţiile legii, care a încheiat un contract cu unitatea autorizata în care solicitantul a efectuat pregãtirea teoreticã.
(4) Pot efectua cursurile practice de invatare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice şi persoanele care nu au încã varsta minima prevãzutã de lege pentru categoria sau subcategoria din care face parte vehiculul respectiv, dar nu cu mai mult de 3 luni înainte de împlinirea acesteia.
ART. 30
Permisul de conducere se elibereazã pentru una sau mai multe dintre urmãtoarele categorii şi subcategorii de vehicule:
a) CATEGORIA A: motocicleta cu sau fãrã atas;
b) CATEGORIA B:
1. autovehiculul a cãrui masa totalã maxima autorizata nu depãşeşte 3.500 kg şi al cãrui numãr de locuri pe scaune, în afarã conducatorului, nu este mai mare de 8;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B şi o remorca a carei masa totalã maxima autorizata nu depãşeşte 750 kg;
3. ansamblul de vehicule a cãrui masa totalã maxima autorizata nu depãşeşte 3.500 kg, format dintr-un autovehicul tragator din categoria B şi o remorca, a carei masa totalã maxima autorizata nu depãşeşte masa proprie a autovehiculului tragator;
c) CATEGORIA BE: ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B şi o remorca a carei masa totalã maxima autorizata depãşeşte 750 kg, iar masa totalã maxima autorizata a întregului ansamblu depãşeşte 3.500 kg;
d) CATEGORIA C:
1. autovehiculul, altul decât cel din categoria D, a cãrui masa totalã maxima autorizata este mai mare de 3.500 kg;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul din categoria C şi o remorca a carei masa totalã maxima autorizata nu depãşeşte 750 kg;
e) CATEGORIA CE: ansamblul de vehicule constând dintr-un autovehicul tragator din categoria C şi o remorca a carei masa totalã maxima autorizata este mai mare de 750 kg;
f) CATEGORIA D: autovehiculul destinat transportului de persoane având mai mult de 8 locuri pe scaune, în afarã locului conducatorului. Autovehiculului din aceasta categorie i se poate ataşa o remorca a carei masa totalã maxima autorizata nu depãşeşte 750 kg;
g) CATEGORIA DE: ansamblul de vehicule constând dintr-un autovehicul tragator din categoria D şi o remorca a carei masa totalã maxima autorizata este mai mare de 750 kg. Remorca nu trebuie sa fie destinatã transportului de persoane;
h) CATEGORIA Tr: tractor, maşini şi utilaje autopropulsate agricole, forestiere sau pentru lucrãri;
i) CATEGORIA Tb: troleibuz;
j) CATEGORIA Tv: tramvai;
k) SUBCATEGORIA A1: motocicleta cu o capacitate care nu depãşeşte 125 cmc şi o putere care nu depãşeşte 11 kW;
l) SUBCATEGORIA B1: autovehiculul cu trei sau patru roti având masa proprie peste 400 kg, dar nu mai mare de 550 kg, şi echipat cu un motor cu ardere interna cu capacitate cilindrica mai mare de 45 cmc sau cu orice alt motor cu o putere echivalenta ori cu viteza prin construcţie mai mare de 50 km/h;
m) SUBCATEGORIA C1: autovehiculul, altul decât cel din categoria D, a cãrui masa totalã maxima autorizata este de peste 3.500 kg, dar nu mai mare de 7.500 kg. Autovehiculului din aceasta categorie i se poate ataşa o remorca a carei masa totalã maxima autorizata nu depãşeşte 750 kg;
n) SUBCATEGORIA C1E: ansamblul de vehicule constând dintr-un autovehicul tragator din subcategoria C1 şi o remorca a carei masa totalã maxima autorizata este mai mare de 750 kg, cu condiţia ca masa totalã maxima autorizata a ansamblului sa nu depãşeascã 12.000 kg, iar masa totalã maxima autorizata a remorcii sa nu depãşeascã masa proprie a autovehiculului tragator;
o) SUBCATEGORIA D1:
1. autovehiculul destinat transportului de persoane având cel puţin 9 locuri pe scaune, dar nu mai mult de 16, în afarã locului conducatorului;
2. ansamblul de vehicule format dintr-un autovehicul tragator din subcategoria D1 şi o remorca a carei masa totalã maxima autorizata nu depãşeşte 750 kg;
p) SUBCATEGORIA D1E: ansamblul de vehicule constând dintr-un autovehicul tragator din subcategoria D1 şi o remorca a carei masa totalã maxima autorizata este mai mare de 750 kg, cu condiţia ca masa totalã maxima autorizata a ansamblului sa nu depãşeascã 12.000 kg, iar masa totalã maxima autorizata a remorcii sa nu depãşeascã masa proprie a autovehiculului tragator. Remorca nu trebuie sa fie destinatã transportului de persoane.
ART. 31
Traseele pe care se poate învaţã conducerea unui autovehicul sau tramvai ori, dupã caz, se poate susţine examenul pentru obţinerea permisului de conducere se stabilesc de cãtre politia rutiera.
ART. 32
(1) Autoritãţile competente care examineazã persoanele în vederea obţinerii permisului de conducere sunt serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul instituţiei prefectului pe raza cãreia candidaţii isi au domiciliul sau resedinta.
(2) Membrii misiunilor diplomatice, ai oficiilor consulare şi ai reprezentantelor internaţionale acreditate în România se pot prezenta la examen în vederea obţinerii permisului de conducere în condiţiile stabilite prin protocol de cãtre Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Afacerilor Externe.
(3) Examinarea la probele teoretice şi practice pentru obţinerea permisului de conducere poate fi efectuatã şi în alte localitãţi decât în municipiul resedinta de judeţ în care candidaţii isi au domiciliul sau resedinta, în baza ordinului prefectului unitãţii administrativ-teritoriale respective.
ART. 33
(1) Persoana care solicita examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa aibã varsta de cel puţin 16 ani împliniţi, pentru subcategoriile A1 şi B1;
b) sa aibã varsta de cel puţin 18 ani împliniţi, pentru categoriile A, B, BE, C1, C1E şi Tr;
c) sa aibã varsta de cel puţin 21 de ani împliniţi, pentru categoriile C, CE, D, DE, Tb şi Tv, precum şi pentru subcategoriile D1 şi D1E;
d) sa fie apta din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care solicita examinarea;
e) sa nu fi fost condamnata, prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitiva, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vãtãmare cauzatoare de moarte, vãtãmare corporalã grava, tâlhãrie sau de furt al unui autovehicul;
f) sa facã dovada ca îndeplineşte condiţiile prevãzute de <>art. 116 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, în cazul în care a fost condamnata printr-o hotãrâre judecãtoreascã definitiva, pentru una dintre infracţiunile prevãzute la lit. e);
g) sa fie apta din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule sau tramvaie pe drumurile publice.
(2) Condiţia prevãzutã la lit. g) a alin. (1) opereazã pana la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.
ART. 34
(1) Pentru programarea la examen în vederea obţinerii permisului de conducere, dosarul personal al solicitantului trebuie sa conţinã urmãtoarele documente:
a) cererea-tip, semnatã de solicitant;
b) fişa de şcolarizare în care se consemneazã şi avizul medicului "apt pentru conducerea vehiculelor" din categoria sau subcategoria pentru care se solicita examinarea. Fişa medicalã se pãstreazã la unitatea autorizata care a pregãtit candidatul;
c) certificatul de cazier judiciar;
d) copia actului de identitate;
e) chitanţele de plata a taxelor aferente obţinerii permisului de conducere.
(2) Programarea la primul examen a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere se efectueazã de cãtre unitãţile autorizate la care aceştia au urmat cursurile de pregãtire teoreticã şi practica.
(3) Titularul unui permis de conducere care solicita obţinerea de noi categorii sau subcategorii trebuie sa depunã la dosarul de examinare, pe lângã documentele prevãzute la alin. (1), şi o copie a permisului de conducere.
(4) Cetãţeanul roman cu domiciliul în strãinãtate care solicita obţinerea permisului de conducere trebuie sa depunã la dosarul de examinare, pe lângã documentele prevãzute la alin. (1), o declaraţie autentificatã la notarul public din care sa rezulte ca nu mai poseda un alt permis de conducere eliberat de o autoritate strãinã, dreptul de a conduce nu i-a fost suspendat ori anulat, precum şi documente din care sa rezulte ca are o locuinta detinuta în proprietate sau închiriatã în România.
ART. 35
(1) Examenul pentru obţinerea permisului de conducere consta în:
a) proba teoreticã, de cunoaştere a reglementãrii circulaţiei rutiere, a noţiunilor elementare de mecanicã şi a noţiunilor de prim ajutor. Examinarea la proba teoreticã se poate face, în condiţiile legii, în limba minoritãţii naţionale sau într-o limba de circulaţie internationala, potrivit solicitãrii celui examinat;
b) proba practica de conducere a autovehiculului în traseu, corespunzãtoare categoriei de permis solicitat, cu excepţia categoriei A şi subcategoriei A1, pentru care se verifica numai indemanarea în conducere în poligoane special amenajate.
(2) Persoana cu handicap fizic poate susţine examenul pentru obţinerea permisului de conducere pentru categoriile A şi/sau B dacã autovehiculul utilizat la examinare este adaptat infirmitãţii acesteia.
(3) Examinarea candidaţilor care solicita obţinerea permisului de conducere pentru mai multe categorii sau subcategorii se va efectua în zile diferite, pentru fiecare categorie sau subcategorie în parte.
ART. 36
(1) Rezultatul examinãrii la proba teoreticã şi la proba practica se consemneazã prin calificativul "admis" sau "respins".
(2) Persoana declarata "admis" la proba teoreticã, dar care nu se prezintã la proba practica de conducere a vehiculului în traseu într-un termen de cel mult un an de la data absolvirii cursurilor este declarata "respins", urmând sa efectueze un nou curs de pregãtire.
(3) Persoana declarata "respins" se poate programa la un nou examen dupã cel puţin 15 zile de la data la care a fost declarata "respins", dar nu mai târziu de un an de la absolvirea cursurilor, în caz contrar urmând sa efectueze un nou curs de pregãtire.
ART. 37
Permisul de conducere se elibereazã de cãtre serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor la care candidaţii au susţinut examinarea, potrivit art. 32.
ART. 38
(1) Posesorul permisului de conducere pentru categoria A are dreptul sa conducã o motocicleta cu o putere care depãşeşte 25 kW sau un raport putere/greutate care depãşeşte 0,16 kW/kg ori o motocicleta cu atas cu un raport putere/greutate care depãşeşte 0,16 kW/kg, numai dacã are o experienta de minimum 2 ani pe o motocicleta cu specificaţii tehnice inferioare sau dacã persoana are 21 de ani şi promoveazã un test specific de cunoştinţe şi comportament.
(2) Posesorul unui permis de conducere valabil numai pentru categoria Tr are dreptul sa conducã şi un ansamblu de vehicule format dintr-un tractor şi una sau doua remorci.
(3) Posesorul permisului de conducere valabil pentru una dintre categoriile B, C sau CE are dreptul sa conducã şi vehicule din categoria Tr.
(4) Posesorul unui permis de conducere valabil pentru categoriile D sau DE are dreptul sa conducã şi vehicule din categoria Tb - troleibuz.
ART. 39
(1) Persoana care solicita examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere valabil pentru categoriile C sau D ori subcategoriile C1 sau D1 trebuie sa fi obţinut anterior dreptul de a conduce autovehicule din categoria B.
(2) Persoana care solicita examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere pentru categoriile BE, CE, DE ori subcategoriile C1E sau D1E trebuie sa fi obţinut anterior dreptul de a conduce autovehicule din categoriile B, C, D ori subcategoriile C1 sau D1, dupã caz.
ART. 40
(1) Permisul de conducere valabil pentru o categorie da dreptul de a conduce şi autovehiculele din subcategoria pe care aceasta o include.
(2) Permisul de conducere valabil pentru categoriile CE sau DE este valabil şi pentru conducerea ansamblului de vehicule din categoria BE, dacã titularul acestuia poseda şi permis pentru categoria B.
(3) Permisul de conducere valabil pentru categoria CE este valabil şi pentru categoria DE, dacã titularul acestuia poseda şi permis pentru categoria D.
(4) Permisul de conducere valabil pentru subcategoria C1E este valabil şi pentru subcategoria D1E, dacã titularul are varsta de cel puţin 21 de ani.
(5) Permisul de conducere pentru subcategoriile D1 sau D1E este valabil şi pentru conducerea vehiculelor din subcategoriile C1 sau, respectiv, C1E.
ART. 41
(1) Autovehiculele destinate învãţãrii conducerii, cu excepţia motocicletelor, vor fi dotate cu dubla comanda pentru frana şi ambreiaj.
(2) Autovehiculele prevãzute la alin. (1) vor fi echipate cu o caseta având inscripţia "Şcoala", cu dimensiunile şi caracteristicile prevãzute în actele normative în vigoare. Fac excepţie autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele, care vor avea inscripţia "Şcoala" aplicatã pe pãrţile laterale, în fata şi în spate.
ART. 42
Permisul de conducere eliberat de o autoritate strãinã se preschimba, în condiţiile legii, de cãtre serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul instituţiei prefectului pe raza cãreia titularul are domiciliul sau, în cazul cetãţenilor strãini şi al cetãţenilor romani cu domiciliul în strãinãtate, resedinta.
ART. 43
Titularul permisului de conducere trebuie sa declare pierderea, furtul sau distrugerea acestui document autoritãţii emitente, în cel mult 48 de ore de la constatare, şi sa solicite eliberarea unui nou permis de conducere.
ART. 44
(1) Eliberarea unui nou permis de conducere se efectueazã, în condiţiile legii, în baza urmãtoarelor documente:
a) fişa deţinãtorului permisului de conducere;
b) originalul şi copia actului de identitate;
c) dovada plãţii contravalorii permisului de conducere şi a taxei de eliberare a acestui document;
d) permisul de conducere a cãrui preschimbare se solicita, în original, dacã acesta exista;
e) fişa medicalã tip din care sa rezulte ca este apt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie, dacã solicitarea preschimbarii s-a fãcut dupã expirarea valabilitãţii administrative a permisului de conducere.
(2) Pe lângã documentele prevãzute la alin. (1) solicitantul trebuie sa prezinte, în cazul schimbãrii numelui, documentul care atesta acest lucru, în original şi copie.
(3) În situaţia cetãţenilor romani care au domiciliul în România şi se afla temporar în strãinãtate, eliberarea unui nou permis de conducere se poate face prin intermediul altei persoane, pe baza de procura specialã, autentificatã de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale României ori, dacã a fost data în fata autoritãţilor strãine, sa îndeplineascã condiţiile de supralegalizare prevãzute de lege sau sa aibã aplicatã apostila "conform Convenţiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale strãine, adoptatã la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin <>Ordonanta Guvernului nr. 66/1999 , aprobatã prin <>Legea nr. 52/2000 , cu modificãrile ulterioare". Mandatarul va prezenta documentele prevãzute la alin. (1), în urmãtoarele condiţii:
a) fişa deţinãtorului permisului de conducere trebuie sa fie semnatã de titularul permisului de conducere în fata unui funcţionar diplomatic;
b) actul care atesta starea de sãnãtate, precum şi doua fotografii de data recenta ale titularului, din care una aplicatã pe procura specialã eliberata mandatarului, iar a doua pe fişa deţinãtorului permisului de conducere, trebuie sa fie vizate de misiunea diplomaticã;
c) declaraţia pe proprie rãspundere a titularului, data în fata funcţionarului diplomatic, din care sa rezulte ca nu mai deţine un alt permis de conducere naţional cu excepţia celui depus pentru preschimbare.
ART. 45
Permisul de conducere al conducatorului auto decedat se preda de cãtre persoana care îl deţine, în termen de 30 de zile, autoritãţii emitente.

CAP. IV
Semnalizarea rutiera

ART. 46
(1) Semnificatia, precum şi dimensiunile mijloacelor de semnalizare rutiera, forma, simbolul, culoarea şi condiţiile de execuţie, amplasarea, instalarea şi aplicarea acestora se stabilesc în conformitate cu standardele în domeniu.
(2) Semnalizarea rutiera în tunele sau pe viaducte se asigura, se realizeazã şi se întreţine de cãtre administratorul acestora.

SECŢIUNEA 1
Semnalele luminoase

§ 1. Semnalele luminoase pentru dirijarea circulaţiei vehiculelor

ART. 47
(1) Semnalele luminoase sunt lumini albe sau colorate diferit, emise succesiv, continuu sau intermitent, de unul sau mai multe corpuri de iluminat care compun un semafor.
(2) Dupã numãrul corpurilor de iluminat, semafoarele sunt:
a) cu un corp de iluminat, cu lumina intermitenta de avertizare;
b) cu doua corpuri de iluminat, pentru pietoni şi biciclisti;
c) cu trei corpuri de iluminat, pentru vehicule;
d) cu patru sau mai multe corpuri de iluminat, pentru tramvaie.
(3) Semafoarele se monteaza în axul vertical al stalpului sau pe consola, pe portal ori suspendate pe cabluri, succesiunea culorilor lentilelor, de sus în jos, fiind urmãtoarea:
a) la semaforul cu trei culori ordinea semnalelor este: roşu, galben, verde;
b) la semaforul cu doua culori ordinea semnalelor este: roşu, verde;
c) la semaforul pentru tramvaie sunt dispuse trei pe orizontala la partea superioarã şi unul la partea inferioarã, toate cu lumina alba.
ART. 48
(1) Semafoarele care emit semnale luminoase pentru dirijarea circulaţiei în intersectii se instaleaza obligatoriu înainte de intersectie, astfel încât sa fie vizibile de la o distanta de cel puţin 50 m. Acestea pot fi repetate în mijlocul, deasupra ori de cealaltã parte a intersectiei.
(2) Semnificatia semnalelor luminoase pentru dirijarea circulaţiei vehiculelor este valabilã pe intreaga latime a partii carosabile deschise circulaţiei conducãtorilor cãrora li se adreseazã. Pe drumurile cu doua sau mai multe benzi pe sens, pentru direcţii diferite, delimitate prin marcaje longitudinale, semafoarele se pot instala deasupra uneia sau unora dintre benzi, caz în care semnificatia semnalelor luminoase se limiteazã la banda sau benzile astfel semnalizate.
ART. 49
Pe lampile de culoare roşie sau verde ale semafoarelor pot fi aplicate sageti de culoare neagra care indica direcţiile de deplasare corespunzãtoare acestora. În acest caz interdicţia sau permisiunea de trecere impusa de semnalul luminos este limitatã la direcţia sau direcţiile indicate prin aceste sageti. Aceeaşi semnificatie o au şi sagetile aplicate pe panourile adiţionale ce însoţesc, la partea inferioarã, semafoarele. Sageata pentru mersul înainte are varful în sus.
ART. 50
(1) Semafoarele pentru tramvaie au forma de caseta cu patru corpuri de iluminat de culoare alba, dintre care trei sunt pozitionate orizontal şi unul sub cel din mijloc, însoţite de panouri cu semne adiţionale.
(2) Semnalul de libera trecere pentru tramvaie este dat de combinatia luminoasa a lampii inferioare cu una dintre cele trei lampi situate la partea superioarã pentru indicarea direcţiei.
(3) Semnalul de interzicere a trecerii tramvaiului este dat de iluminarea concomitenta a celor trei lumini din partea superioarã a casetei.
ART. 51
(1) Semnalul de culoare verde permite trecerea.
(2) Când semaforul este însoţit de una sau mai multe lampi care emit lumina intermitenta de culoare verde sub forma uneia sau unor sageti pe fond negru cãtre dreapta, acestea permit trecerea numai în direcţia indicatã, oricare ar fi în acel moment semnalul în funcţiune al semaforului.
ART. 52
(1) Semnalul de culoare roşie interzice trecerea.
(2) La semnalul de culoare roşie vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau, dupã caz, pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestuia, în dreptul semaforului. Dacã semaforul este instalat deasupra ori de cealaltã parte a intersectiei, în lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit înainte de marginea partii carosabile a drumului ce urmeazã a fi intersectat.
(3) Atunci când semnalul de culoare roşie funcţioneazã concomitent cu cel de culoare galbena, acesta anunta apariţia semnalului de culoare verde.
ART. 53
(1) Când semnalul de culoare galbena apare dupã semnalul de culoare verde, conducãtorul vehiculului care se apropie de intersectie nu trebuie sa treacã de locurile prevãzute la art. 52 alin. (2), cu excepţia situaţiei în care, la apariţia semnalului, se afla atât de aproape de acele locuri încât nu ar mai putea opri vehiculul în condiţii de siguranta.
(2) Semnalul de culoare galbena intermitent permite trecerea, conducãtorul de vehicul fiind obligat sa circule cu viteza redusã, sa respecte semnificatia semnalizarii rutiere şi a regulilor de circulaţie aplicabile în acel loc.
ART. 54
În intersectii dirijarea circulaţiei tramvaielor se poate realiza şi prin semafoare având semnale luminoase de culoare alba, corelate cu semnalele luminoase pentru dirijarea circulaţiei celorlalte vehicule.
ART. 55
Semnalul luminos destinat numai dirijarii circulaţiei bicicletelor are în câmpul sau imaginea unei biciclete de culoare roşie, respectiv verde pe fond negru. Aceeaşi destinaţie o are şi semnalul luminos al unui semafor însoţit de un panou adiţional pe care figureazã o bicicleta.
ART. 56
(1) Când deasupra benzilor de circulaţie sunt instalate dispozitive care emit semnale roşii şi verzi, acestea sunt destinate semnalizarii benzilor cu circulaţie reversibila. Semnalul roşu, având forma a doua bare incrucisate, interzice accesul vehiculelor pe banda deasupra cãreia se gãseşte, iar semnalul verde, de forma unei sageti cu varful în jos, permite intrarea vehiculelor şi circulaţia pe acea banda.
(2) Semnalul luminos intermediar care are forma unei sau unor sageti de culoare galbena ori alba cu varful orientat cãtre dreapta sau stanga jos anunta schimbarea semnalului verde, în cazul benzilor cu circulaţie reversibila, ori faptul ca banda deasupra cãreia se afla este pe punctul de a fi închisã circulaţiei conducãtorilor cãrora li se adreseazã, aceştia fiind obligaţi sa se deplaseze pe banda sau benzile indicate de sageti.
ART. 57
Conducãtorul vehiculului care intra într-o intersectie la culoarea verde a semaforului este obligat sa respecte şi semnificatia indicatoarelor instalate în interiorul acesteia.

§ 2. Semnalele luminoase pentru pietoni

ART. 58
(1) Semnalele luminoase pentru pietoni sunt de culoare verde şi roşie. Acestea funcţioneazã corelat cu semnalele pentru dirijarea circulaţiei vehiculelor.
(2) Semnalul de culoare verde poate avea în câmpul sau imaginea unui pieton în mers, iar cel roşu, imaginea unui pieton oprit.
(3) Semnalele luminoase pentru pietoni pot fi însoţite de semnale acustice pentru a asigura traversarea drumului de cãtre nevãzãtori.
(4) Pe sectoarele de drum unde valorile de trafic permit, administratorul drumului public, cu avizul poliţiei, poate amplasa în zona marcajului trecerii pentru pietoni semafoare sau panouri speciale cu comanda manualã a cererii de verde, care se poate face direct de cãtre pietoni.
ART. 59
(1) Semnalul de culoare verde permite trecerea.
(2) Când semnalul de culoare verde începe sa funcţioneze intermitent înseamnã ca timpul afectat traversarii drumului este în curs de epuizare şi urmeazã semnalul roşu. În acest caz pietonul surprins în traversarea drumului trebuie sa grabeasca trecerea, iar dacã drumul este prevãzut cu un refugiu sau spaţiu interzis circulaţiei vehiculelor, sa aştepte pe acesta apariţia semnalului de culoare verde.
ART. 60
Semnalul de culoare verde intermitent şi semnalul de culoare roşie interzic pietonilor sa se angajeze în traversare pe partea carosabilã.

§ 3. Alte semnale luminoase

ART. 61
În cazul semaforizarii corelate, în lungul unui traseu pot fi instalate dispozitive de cronometrare a timpului aferent culorii, precum şi dispozitive luminoase care sa arate participanţilor la trafic timpii stabiliţi prin programul de semaforizare, iar pentru conducãtorii de autovehicule, şi viteza de deplasare.
ART. 62
Semaforul de avertizare se instaleaza la ieşirea din intersectie şi este constituit dintr-un corp de iluminat cu lumina galbena intermitenta. Acesta poate avea în câmpul sau imaginea unui pieton în mişcare, de culoare galbena pe fond negru.
ART. 63
Pentru semnalizarea şi dirijarea circulaţiei pe sectoarele de drumuri unde se executa lucrãri pe partea carosabilã, cu excepţia autostrazilor, se pot instala temporar semafoare mobile, cu obligaţia presemnalizarii acestora.

SECŢIUNEA a 2-a
Indicatoarele

ART. 64
Indicatoarele instalate pe drumurile publice sunt:
a) de avertizare;
b) de reglementare, care pot fi:
1. de prioritate;
2. de interzicere sau restrictie;
3. de obligare;
c) de orientare şi informare, care pot fi:
1. de orientare;
2. de informare;
3. de informare turistica;
4. panouri adiţionale;
5. indicatoare kilometrice şi hectometrice;
d) mijloace de semnalizare a lucrãrilor, care cuprind:
1. indicatoare rutiere temporare;
2. mijloace auxiliare de semnalizare a lucrãrilor.
ART. 65
(1) Indicatoarele se instaleaza, de regula, pe partea dreapta a sensului de mers. În cazul în care condiţiile locale impiedica observarea din timp a indicatoarelor de cãtre conducãtorii cãrora li se adreseazã, ele se pot instala ori repeta pe partea stanga, în zona mediana a drumului, pe un refugiu ori spaţiu interzis circulaţiei vehiculelor, deasupra partii carosabile sau de cealaltã parte a intersectiei, în loc vizibil pentru toţi participanţii la trafic.
(2) Indicatoarele pot fi însoţite de panouri cu semne adiţionale conţinând inscripţii sau simboluri care le precizeazã, completeazã ori limiteazã semnificatia.
(3) Semnele adiţionale se pot aplica pe panouri ce includ indicatoare ori chiar pe indicatoare, dacã înţelegerea semnificatiei acestora nu este afectatã.
(4) Pentru a fi vizibile şi pe timp de noapte, indicatoarele rutiere trebuie sa fie reflectorizante, luminoase ori iluminate.
(5) În locuri periculoase, pentru a spori vizibilitatea şi a evidenţia semnificatia unor indicatoare, acestea pot figura grupat pe un panou cu folie fluorescent-retroreflectorizanta cu reflexie ridicatã. Aceste indicatoare pot fi însoţite, dupã caz, de dispozitive luminoase.
ART. 66
(1) Semnificatia unui indicator este valabilã pe intreaga latime a partii carosabile deschise circulaţiei conducãtorilor cãrora li se adreseazã.
(2) Când indicatorul este instalat deasupra benzii sau benzilor, semnificatia lui este valabilã numai pentru banda ori benzile astfel semnalizate.
(3) Semnificatia indicatorului de avertizare începe din locul unde este amplasat. În cazul indicatoarelor care avertizeaza sectoare periculoase, zona de acţiune a indicatoarelor este reglementatã prin placute adiţionale.
(4) Indicatoarele de avertizare se instaleaza înaintea locului periculos, la o distanta de maximum 50 m în localitãţi, între 100 m şi 250 m în afarã localitãţilor, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrazi şi drumuri expres. Când condiţiile din teren impun amplasarea la o distanta mai mare, sub indicator se instaleaza un panou adiţional "Distanta între indicator şi începutul locului periculos".
(5) Pe autostrazi şi drumuri expres, în toate cazurile, sub indicator este obligatoriu sa se instaleze un panou adiţional "Distanta între indicator şi începutul locului periculos". În situaţia în care lungimea sectorului periculos depãşeşte 1.000 m, sub indicator se monteaza panoul adiţional "Lungimea sectorului periculos la care se referã indicatorul".
(6) Semnificatia indicatoarelor de interzicere sau de restrictie începe din dreptul acestora. În lipsa unei semnalizari care sa precizeze lungimea sectorului pe care se aplica reglementarea ori a unor indicatoare care sa anunţe sfârşitul interdicţiei sau al restrictiei, semnificatia acestor indicatoare înceteazã în intersectia cea mai apropiatã. Când indicatoarele de interzicere sau restrictie sunt instalate împreunã cu indicatorul ce anunta intrarea într-o localitate, semnificatia lor este valabilã pe drumul respectiv pana la intalnirea indicatorului "Ieşire din localitate", cu excepţia locurilor unde alte indicatoare dispun altfel.
ART. 67
Indicatoarele rutiere temporare corespondente indicatoarelor de avertizare, de restrictie sau interzicere ori indicatoarelor de orientare au aceleaşi caracteristici cu cele permanente, cu deosebirea ca fondul alb este înlocuit cu fondul galben.

SECŢIUNEA a 3-a
Semnalizarea trecerilor la nivel cu calea feratã

ART. 68
Apropierea de o trecere la nivel cu calea feratã se semnalizeaza cu indicatoare de avertizare corespunzãtoare şi/sau cu panouri suplimentare pentru trecerea la nivel cu calea feratã.
ART. 69
(1) Trecerea la nivel cu calea feratã curenta fãrã bariere sau semibariere se semnalizeaza, dupã caz, cu indicatoarele "Trecere la nivel cu calea feratã simpla, fãrã bariere" sau "Trecere la nivel cu calea feratã dubla, fãrã bariere", însoţite de indicatorul "Oprire".
(2) La trecerea la nivel cu calea feratã curenta prevãzutã cu instalaţii de semnalizare automatã fãrã bariere, interzicerea circulaţiei rutiere se realizeazã, optic, prin funcţionarea dispozitivelor cu lumini intermitent-alternative roşii şi stingerea semnalizarii de control reprezentate de lumina intermitenta alba şi, acustic, prin emiterea de semnale sonore intermitente.
ART. 70
(1) Trecerile la nivel cu calea feratã curenta pot fi semnalizate cu sisteme automate luminoase, prevãzute cu semibariere.
(2) Trecerile la nivel cu calea feratã curenta pot fi asigurate şi cu bariere care sunt acţionate manual.
(3) Barierele şi semibarierele sunt marcate cu benzi alternante de culoare roşie şi alba şi pot fi prevãzute, la mijloc, cu un disc roşu. Benzile trebuie sa fie reflectorizante, iar pe drumurile neiluminate, pe timp de noapte, barierele şi semibarierele trebuie sa fie iluminate ori prevãzute cu dispozitive cu lumina roşie.
(4) La trecerea la nivel cu calea feratã prevãzutã cu instalaţii de semnalizare automatã cu bariere, semnalizarea de interzicere a circulaţiei rutiere se realizeazã în condiţiile prevãzute la art. 69 alin. (2), precum şi prin coborârea în poziţie orizontala a semibarierelor.
ART. 71
(1) Semnalizarea de interzicere a circulaţiei rutiere se considera realizatã chiar şi numai în una din urmãtoarele situaţii:
a) prin aprinderea unei singure unitãţi luminoase a dispozitivului cu lumina intermitent-alternativa roşie;
b) prin funcţionarea sistemului sonor;
c) prin poziţia orizontala a unei singure semibariere.
(2) Circulaţia rutiera se considera de asemenea interzisã şi în situaţia în care barierele sau semibarierele sunt în curs de coborare sau de ridicare.
ART. 72
În zona trecerilor la nivel cu calea feratã, funcţionarea instalaţiilor de semnalizare a apropierii trenurilor, fãrã bariere, a instalaţiilor de semnalizare a apropierii trenurilor, cu semibariere, sau a barierelor mecanice, precum şi instalarea indicatoarelor "Oprire", "Trecere la nivel cu o cale feratã simpla/dubla, fãrã bariere", "Trecere la nivel cu o cale feratã simpla/dubla, fãrã bariere, prevãzutã cu instalatie de semnalizare luminoasa automatã", sunt asigurate de administratorul de cale feratã, iar setul de semnalizare a apropierii de calea feratã este asigurat de cãtre administratorul drumului.
ART. 73
(1) La trecerea la nivel cu o cale feratã industriala se instaleaza indicatorul "Alte pericole", însoţit de un panou adiţional ce conţine imaginea unei locomotive.
(2) Atunci când pe calea feratã industriala se deplaseaza un vehicul feroviar, circulaţia trebuie dirijata de un agent de cale feratã.
ART. 74
Porţile de gabarit instalate înaintea unei treceri la nivel cu o cale feratã electrificata, destinate sa interzicã accesul vehiculelor a cãror incarcatura depãşeşte în înãlţime limita de siguranta admisã, sunt marcate cu benzi alternante de culoare galbena şi neagra. Pe stâlpii de sustinere ai portilor de gabarit se instaleaza indicatoare rutiere prin care se precizeazã înãlţimea maxima de trecere admisã.

SECŢIUNEA a 4-a
Marcajele

ART. 75
(1) Marcajele servesc la organizarea circulaţiei, avertizarea sau îndrumarea participanţilor la trafic. Acestea pot fi folosite singure sau împreunã cu alte mijloace de semnalizare rutiera pe care le completeazã sau le precizeazã semnificatia.
(2) Marcajele se aplica pe suprafata partii carosabile a drumurilor modernizate, pe borduri, pe lucrãri de arta, pe accesorii ale drumurilor, precum şi pe alte elemente şi construcţii din zona drumurilor. Marcajele aplicate pe drumurile publice trebuie sa fie reflectorizante sau însoţite de dispozitive reflectorizante care trebuie sa-şi pãstreze proprietãţile de reflexie şi pe timp de ploaie sau ceata.
(3) Marcajele nu trebuie sa incomodeze în nici un fel desfãşurarea circulaţiei, iar suprafata acestora nu trebuie sa fie lunecoasa. Marcajele pe partea carosabilã se executa cu microbile de sticla şi pot fi însoţite de butoni cu elemente retroreflectorizante.
ART. 76
Marcajele aplicate pe drumurile publice sunt:
a) longitudinale, care pot fi:
1. de separare a sensurilor de circulaţie;
2. de separare a benzilor pe acelaşi sens;
b) de delimitare a partii carosabile;
c) transversale, care pot fi:
1. de oprire;
2. de cedare a trecerii;
3. de traversare pentru pietoni;
4. de traversare pentru biciclisti;
d) diverse, care pot fi:
1. de ghidare;
2. pentru spaţii interzise;
3. pentru interzicerea stationarii;
4. pentru staţii de autobuze, troleibuze, taximetre;
5. pentru locuri de parcare;
6. sageti sau inscripţii;
e) laterale aplicate pe:
1. lucrãri de arta (poduri, pasaje denivelate, ziduri de sprijin);
2. parapete;
3. stâlpi şi copaci situati pe platforma drumului;
4. borduri.
ART. 77
(1) Administratorul drumului public este obligat sa aplice marcaje cu linii continue sau discontinue, dupã caz, atât pentru separarea sensurilor şi benzilor de circulaţie, cat şi pentru delimitarea partii carosabile.
(2) Marcajul longitudinal format dintr-o linie continua simpla sau dubla interzice încãlcarea acestuia.
(3) Marcajul format dintr-o linie continua aplicatã pe bordura trotuarului sau la marginea partii carosabile interzice stationarea vehiculelor pe acea parte a drumului. Când o asemenea linie însoţeşte un indicator de interzicere a stationarii, aceasta precizeazã lungimea sectorului de drum pe care este valabilã interzicerea.
(4) Marcajul longitudinal format din linii continue care delimiteaza banda pe care este aplicat şi un marcaj simbolizand o anumitã categorie sau anumite categorii de vehicule semnifica faptul ca banda este rezervatã circulaţiei acelei sau acelor categorii de vehicule.
ART. 78
Marcajul longitudinal format dintr-o linie discontinua simpla sau dubla permite trecerea peste acesta, dacã manevra sau reglementãrile instituite impun acest lucru.
ART. 79
(1) Marcajul cu linie discontinua poate fi simplu sau dublu şi se foloseşte în urmãtoarele situaţii:
a) marcajul cu linie discontinua simpla:
1. pentru separarea sensurilor de circulaţie, pe drumurile cu doua benzi şi circulaţie în ambele sensuri;
2. pentru separarea benzilor de circulaţie pe acelaşi sens, pe drumurile cu cel puţin doua benzi pe sens;
3. pentru marcarea trecerii de la o linie discontinua la una continua. În localitãţi acest marcaj nu este obligatoriu;
4. pentru a separa, pe autostrazi, benzile de accelerare sau de decelerare de benzile curente de circulaţie;
5. pentru marcaje de ghidare în intersectii;
b) marcajul cu linie discontinua dubla, pentru delimitarea benzilor reversibile. Pe asemenea benzi marcajul este însoţit de dispozitive luminoase speciale prevãzute la art. 56.
(2) Linia continua se foloseşte în urmãtoarele situaţii:
a) linia continua simpla, pentru separarea sensurilor de circulaţie, a benzilor de acelaşi sens la apropierea de intersectii şi în zone periculoase;
b) linia continua dubla, pentru separarea sensurilor de circulaţie cu minimum doua benzi pe fiecare sens, precum şi la drumuri cu o banda pe sens sau în alte situaţii stabilite de administratorul drumului respectiv, cu acordul poliţiei rutiere.
(3) În cazul marcajului longitudinal format dintr-o linie continua şi una discontinua alãturate, conducatorul de vehicul trebuie sa respecte semnificatia liniei celei mai apropiate în sensul de mers.
(4) Pe drumurile cu circulaţie în ambele sensuri prevãzute cu o singura banda pe sens, pe distanta cuprinsã între indicatoarele de avertizare "Copii", aferente celor doua sensuri, marcajul de separare a sensurilor se executa cu linie continua.
ART. 80
(1) Marcajele de delimitare a partii carosabile sunt amplasate în lungul drumului, se executa la limita din dreapta a partii carosabile în sensul de mers, cu excepţia autostrazilor şi a drumurilor expres, unde marcajul se aplica şi pe partea stanga, lângã mijlocul fizic de separare a sensurilor de circulaţie. Aceste marcaje pot fi cu linie continua sau discontinua simpla.
(2) Marcajele de ghidare au rolul de a materializa traiectoria pe care vehiculele trebuie sa o urmeze în traversarea unei intersectii ori pentru efectuarea virajului la stanga, fiind obligatoriu a se realiza în cazul în care axul central ori liniile de separare a benzii de circulaţie nu sunt coliniare.
(3) Marcajele pentru interzicerea stationarii se pot realiza:
a) prin linie continua galbena aplicatã pe bordura trotuarului sau pe banda de consolidare a acostamentului, dubland marcajul de delimitare a partii carosabile spre exteriorul platformei drumului;
b) printr-o linie în zig-zag la marginea partii carosabile.
(4) Marcajele prin sageti sunt folosite pentru:
a) selectarea pe benzi;
b) schimbarea benzii (banda de accelerare, banda suplimentarã pentru vehicule lente, banda care se suprima prin ingustarea partii carosabile);
c) repliere, numai în afarã localitãţilor pe drumuri cu o banda pe sens şi dublu sens de circulaţie.
ART. 81
(1) Marcajul transversal constând dintr-o linie continua, aplicatã pe lãţimea uneia sau mai multor benzi, indica linia înaintea cãreia vehiculul trebuie oprit la intalnirea indicatorului "Oprire". Un asemenea marcaj poate fi folosit pentru a indica linia de oprire impusa printr-un semnal luminos, printr-o comanda a agentului care dirijeaza circulaţia, de prezenta unei treceri la nivel cu o cale feratã, cu o linie de tramvai sau a unei treceri pentru pietoni. Înaintea marcajului ce însoţeşte indicatorul "Oprire" se poate aplica pe partea carosabilã inscripţia "Stop".
(2) Marcajul transversal constând dintr-o linie discontinua, aplicatã pe lãţimea uneia sau mai multor benzi, indica linia care nu trebuie depãşitã atunci când se impune cedarea trecerii. Înaintea unei asemenea linii se poate aplica pe partea carosabilã un marcaj sub forma de triunghi având o latura paralela cu linia discontinua, iar varful îndreptat spre vehiculul care se apropie.
(3) Marcajul transversal constând din linii paralele cu axul drumului indica locul pe unde pietonii trebuie sa traverseze drumul. Aceste linii au lãţimea mai mare decât a oricãror alte marcaje.
(4) Marcajul transversal constând din linii discontinue paralele, aplicate perpendicular sau oblic fata de axul drumului, indica locul destinat traversarii partii carosabile de cãtre biciclisti.
ART. 82
(1) În scopul sporirii impactului vizual asupra participanţilor la trafic, pe partea carosabilã se pot executa marcaje sub forma de inscripţii, simboluri şi figuri.
(2) Pe autostrazi, pe drumurile expres şi pe drumuri naţionale deschise traficului internaţional (E), la extremitatile partii carosabile se aplica marcaje rezonatoare pentru avertizarea conducãtorilor de autovehicule la ieşirea de pe partea carosabilã.
ART. 83
(1) Marcajele, cum sunt: sagetile, inscripţiile, liniile paralele sau oblice, pot fi folosite pentru a repeta semnificatia indicatoarelor sau pentru a da participanţilor la trafic indicaţii care nu le pot fi furnizate, în mod adecvat, prin indicatoare.
(2) Marcajul sub forma unei sau unor sageti, aplicat pe banda ori pe benzile delimitate prin linii continue, obliga la urmarea direcţiei sau direcţiilor astfel indicate. Sageata de repliere care este oblica fata de axul drumului, aplicatã pe o banda sau intercalata într-un marcaj longitudinal format din linii discontinue, semnalizeaza obligaţia ca vehiculul care nu se afla pe banda indicatã de sageata sa fie condus pe acea banda.
(3) Marcajul format dintr-o linie în zig-zag semnifica interzicerea stationarii vehiculelor pe partea drumului pe care este aplicat. O astfel de linie completatã cu înscrisul "Bus" sau "Taxi" poate fi folositã pentru semnalizarea statiilor de autobuze şi troleibuze, respectiv de taximetre.
(4) Marcajul aplicat în afarã benzilor, format din linii paralele, inconjurate sau nu cu o linie de contur, delimiteaza spaţiul interzis circulaţiei.
(5) Marcajele se pot aplica şi pe ziduri de sprijin, parapete de protecţie sau alte amenajãri rutiere laterale drumului, pentru a le face mai vizibile conducãtorilor de vehicule.
(6) Marcajele sunt de regula de culoare alba, cu excepţia celor ce se aplica pe elementele laterale drumului, care sunt de culoare alba, neagra sau galbena şi neagra, precum şi a celor provizorii, folosite la organizarea circulaţiei în zona lucrãrilor, care sunt de culoare galbena. În zonele periculoase sau unde stationarea vehiculelor este limitatã în timp, marcajele pot fi şi de alte culori.

SECŢIUNEA a 5-a
Semnalizarea limitelor laterale ale platformei drumului şi a lucrãrilor

ART. 84
(1) În afarã localitãţilor, limitele laterale ale platformei drumului se semnalizeaza cu stâlpi de ghidare lamelari, de culoare alba, omologati, instalati la intervale de 50 m între ei, sau prin parapete. Pe stâlpii de ghidare lamelari şi pe parapete se aplica dispozitive reflectorizante de culoare roşie şi alba sau galbena. Dispozitivele reflectorizante de culoare roşie trebuie sa fie vizibile numai pe partea dreapta a drumului în sensul de mers. Materialele din care sunt confectionati stâlpii de ghidare lamelari nu trebuie sa fie dure.
(2) Dispozitivele reflectorizante pentru semnalizarea limitelor platformei drumului se pot monta şi pe parapetele de protecţie, pereţii tunelelor, zidurile de sprijin sau pe alte amenajãri rutiere ori instalaţii laterale drumului.
ART. 85
(1) Semnalizarea lucrãrilor executate pe drumurile publice este obligatorie şi se realizeazã în scopul asigurãrii desfãşurãrii în condiţii corespunzãtoare a circulaţiei pe sectorul de drum rãmas neafectat sau, dupã caz, în scopul devierii acesteia pe variante ocolitoare şi are semnificatia interzicerii circulaţiei în zona afectatã de lucrãri.
(2) Sectoarele de drum afectate de lucrãri trebuie semnalizate vizibil prin indicatoare şi mijloace auxiliare de semnalizare rutiera, precum semafoare, balize directionale, panouri, conuri de dirijare, bariere, garduri, parapete din material plastic lestabile şi carucioare portsemnalizare, prevãzute cu elemente fluorescent-reflectorizante. Acestea nu trebuie confectionate din materiale dure, iar pe timp de noapte trebuie însoţite de lampi cu lumina galbena intermitenta.
(3) Pentru organizarea circulaţiei pe sectoarele de drum public aflate în lucru se instaleaza indicatoare şi balize reflectorizante sau, dupã caz, amenajãri rutiere tip "limitatoare de viteza" şi se aplica marcaje, corespunzãtor situaţiei create. Dacã este cazul, dirijarea circulaţiei se realizeazã prin semnale luminoase ori semnale ale lucrãtorului de drumuri desemnat şi special instruit.
ART. 86
(1) Semnalizarea instituitã pe sectoarele de drum pe care se executa lucrãri trebuie intretinuta şi modificatã corespunzãtor evoluţiei acestora. La terminarea lucrãrilor executantul trebuie sa asigure, concomitent cu repararea sectorului de drum public afectat, şi refacerea semnalizarii iniţiale sau modificarea ei, potrivit noilor condiţii de circulaţie.
(2) Persoanele care executa lucrãri de orice natura pe partea carosabilã a drumului public sunt obligate sa poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent şi reflectorizant, de culoare galbena sau portocalie, pentru a fi observate cu usurinta de participanţii la trafic.
ART. 87
Nicio lucrare care afecteazã drumul public nu poate fi începutã sau, dupã caz, continuatã dacã executantul acesteia nu are autorizarea administratorului drumului şi acordul poliţiei, dacã nu a realizat semnalizarea temporarã corespunzãtoare, iar termenul aprobat a fost depãşit ori lucrarea se executa în alte condiţii decât cele stabilite în autorizaţie sau acord.

SECŢIUNEA a 6-a
Semnalele politistilor şi ale altor persoane care dirijeaza circulaţia

ART. 88
(1) Semnalele politistului care dirijeaza circulaţia au urmãtoarele semnificatii:
a) bratul ridicat vertical semnifica "atentie, oprire" pentru toţi participanţii la trafic care se apropie, cu excepţia conducãtorilor de vehicule care nu ar mai putea opri în condiţii de siguranta. Dacã semnalul este dat într-o intersectie, aceasta nu impune oprirea conducãtorilor de vehicule care se afla deja angajaţi în traversare;
b) bratul sau bratele intinse orizontal semnifica "oprire" pentru toţi participanţii la trafic care, indiferent de sensul lor de mers, circula din direcţia sau direcţiile intersectate de bratul sau bratele intinse. Dupã ce a dat acest semnal, politistul poate cobori bratul sau bratele, poziţia sa însemnând, de asemenea, "oprire" pentru participanţii la trafic care vin din fata ori din spate;
c) balansarea, pe timp de noapte, în plan vertical, a unui dispozitiv cu lumina roşie ori a bastonului fluorescent-reflectorizant semnifica "oprire" pentru participanţii la trafic spre care este îndreptat;
d) balansarea pe verticala a bratului, având palma orientata cãtre sol, semnifica reducerea vitezei;
e) rotirea vioaie a bratului semnifica mãrirea vitezei de deplasare a vehiculelor sau grabirea traversarii drumului de cãtre pietoni.
(2) Politistul care dirijeaza circulaţia poate efectua semnal cu bratul ca vehiculul sa avanseze, sa depãşeascã, sa treacã prin fata ori prin spatele sau, sa îl ocoleasca prin partea sa stanga sau dreapta, iar pietonii sa traverseze drumul ori sa se opreascã.
(3) La efectuarea comenzilor prevãzute la alin. (1) şi (2), politistul poate folosi şi fluierul.
ART. 89
(1) Oprirea participanţilor la trafic este obligatorie şi la semnalele date de:
a) poliţiştii de frontiera;
b) indrumatorii de circulaţie ai Ministerului Apãrãrii;
c) agenţii de cale feratã, la trecerile la nivel;
d) personalul autorizat din zona lucrãrilor pe drumurile publice;
e) membrii patrulelor şcolare de circulaţie, la trecerile pentru pietoni din apropierea unitãţilor de învãţãmânt;
f) nevãzãtori, prin ridicarea bastonului alb, atunci când aceştia traverseaza strada.
(2) Persoanele prevãzute la alin. (1) lit. a)-d) pot efectua şi urmãtoarele semnale:
a) balansarea bratului în plan vertical, cu palma mainii orientata cãtre sol sau cu un mijloc de semnalizare, care semnifica reducerea vitezei;
b) rotirea vioaie a bratului, care semnifica mãrirea vitezei de deplasare a vehiculelor, inclusiv grabirea traversarii drumului de cãtre pietoni.
ART. 90
Persoanele prevãzute la art. 88 alin. (1) şi la art. 89 alin. (1) lit. a)-e) care dirijeaza circulaţia trebuie sa fie echipate şi plasate astfel încât sa poatã fi observate şi recunoscute cu usurinta de cãtre participanţii la trafic.

SECŢIUNEA a 7-a
Semnalele utilizate de conducãtorii autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritara şi obligaţiile celorlalţi participanţi la trafic

ART. 91
(1) Semnalele mijloacelor speciale de avertizare, luminoase şi sonore, se folosesc de cãtre conducãtorii autovehiculelor prevãzute la <>art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, numai dacã intervenţia sau misiunea impune urgenta.
(2) Semnalele mijloacelor de avertizare luminoasa pot fi folosite şi fãrã a fi însoţite de cele sonore, în funcţie de natura misiunii ori de condiţiile de trafic, situaţie în care autovehiculul respectiv nu are regim de circulaţie prioritara.
(3) Se interzice utilizarea semnalelor mijloacelor de avertizare sonora separat de cele luminoase.
ART. 92
(1) Politistul rutier aflat într-un autovehicul al poliţiei poate utiliza şi dispozitive luminoase cu mesaje variabile pentru a transmite o dispoziţie sau o indicaţie participanţilor la trafic. Aceste semnale pot fi adresate concomitent cu transmiterea unui apel prin amplificatorul de voce.
(2) Politistul rutier aflat într-un autovehicul al poliţiei poate executa semnale cu bratul, cu sau fãrã baston reflectorizant, scos pe partea laterala dreapta a vehiculului. Acest semnal semnifica oprire pentru conducãtorii vehiculelor care circula în spatele autovehiculului poliţiei. Acelaşi semnal efectuat pe partea stanga a autovehiculului semnifica oprire pentru conducãtorii vehiculelor care circula pe banda din partea stanga în acelaşi sens de mers ori în sens opus celui al autovehiculului poliţiei.
ART. 93
Conducãtorii de autovehicule care se apropie de o coloana oficialã o pot depãşi dacã li se semnalizeaza aceasta manevra de cãtre politistul rutier. Se interzice altor participanţi la trafic intercalarea sau atasarea la o astfel de coloana oficialã.
ART. 94
(1) Coloanele oficiale se însoţesc de echipaje ale poliţiei rutiere, în condiţiile stabilite prin instrucţiuni emise de ministrul administraţiei şi internelor.
(2) Coloanele de vehicule cu specific militar se însoţesc de autovehicule de control al circulaţiei aparţinând Ministerului Apãrãrii, care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare sonore, precum şi cele luminoase de culoare albastra.
ART. 95
Vehiculele care, prin construcţie sau datoritã încãrcãturii transportate, depãşesc masa şi/sau gabaritul prevãzute de normele legale, precum şi transporturile speciale pot fi însoţite de echipaje ale poliţiei rutiere numai cu aprobarea Inspectoratului General al Poliţiei Romane.

CAP. V
Reguli de circulaţie

SECŢIUNEA 1
Reguli generale

ART. 96
(1) Participanţii la trafic sunt obligaţi sa anunţe administratorul drumului public ori cea mai apropiatã unitate de poliţie atunci când au cunostinta despre existenta pe drum a unui obstacol sau a oricãrei alte situaţii periculoase pentru fluenta şi siguranta circulaţiei.
(2) Se interzice oricãrei persoane sa arunce, sa lase sau sa abandoneze obiecte, materiale ori substanţe sau sa creeze obstacole pe drumul public. Persoana care nu a putut evita crearea unui obstacol pe drumul public este obligatã sa îl înlãture şi, dacã nu este posibil, sa îi semnalizeze prezenta şi sa anunţe imediat administratorul drumului public şi cea mai apropiatã unitate de poliţie.
ART. 97
(1) Copiii cu varsta sub 12 ani sau cu înãlţimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii şi dimensiunilor lor, iar cei cu varsta sub 3 ani se transporta numai în dispozitive de reţinere omologate.
(2) Conducãtorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii cu varsta de pana la 12 ani pe scaunul din fata, chiar dacã sunt ţinuţi în brate de persoane majore, în timpul deplasarii pe drumurile publice.
(3) Se interzice conducãtorilor de autovehicule, precum şi persoanelor care ocupa scaunul din fata sa ţinã în brate animale în timpul deplasarii pe drumurile publice.
(4) Se excepteazã de la obligaţia de a purta centura de siguranta:
a) conducãtorii de autoturisme pe timpul executãrii manevrei de mers înapoi sau care stationeaza;
b) femeile în stare vizibila de graviditate;
c) conducãtorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transporta pasageri;
d) persoanele care au certificat medical în care sa fie menţionatã afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta;
e) instructorii auto, pe timpul pregãtirii practice a persoanelor care învaţã sa conducã un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autoritãţii competente în timpul desfãşurãrii probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.
(5) Persoanele prevãzute la alin. (4) lit. d) sunt obligate sa aibã asupra lor certificatul medical, în conţinutul cãruia trebuie sa fie menţionatã durata de valabilitate a acestuia.
(6) Afectiunile medicale pentru care se acorda scutire de la portul centurii de siguranta, precum şi modelul certificatului medical se stabilesc prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 98
(1) Se interzice transportul pe motociclete şi pe mopede a mai multe persoane decât locurile stabilite prin construcţie, precum şi al obiectelor voluminoase.
(2) Copiii în varsta de pana la 7 ani, dacã sunt ţinuţi în brate, precum şi cei de pana la 14 ani se transporta numai în atasul motocicletelor.
ART. 99
(1) Circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor care nu sunt supuse înmatriculãrii sau înregistrãrii, cu excepţia bicicletelor şi a celor trase sau impinse cu mana, este permisã numai în timpul zilei.
(2) Se interzice conducãtorilor vehiculelor prevãzute la alin. (1) sa circule cu acestea cu o viteza mai mare de 30 km/h.

SECŢIUNEA a 2-a
Utilizarea partii carosabile

ART. 100
Vehiculele trebuie conduse numai pe drumurile, pãrţile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru categoria din care fac parte. În cazul în care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi sau piste speciale pentru mopede, biciclete şi celelalte vehicule fãrã motor, acestea pot fi conduse şi pe acostament în sensul de mers, dacã circulaţia se poate face fãrã pericol.
ART. 101
Când drumul are doua sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele se conduc pe banda situata lângã acostament sau bordura. Celelalte benzi pot fi folosite succesiv, de la dreapta spre stanga, dacã banda de circulaţie utilizata este ocupatã, cu obligaţia de a reveni pe banda din dreapta atunci când acest lucru este posibil.
ART. 102
Vehiculele grele, lente sau cu mase ori gabarite depasite sau cele care se deplaseaza cu viteza redusã trebuie conduse numai pe banda de lângã acostament sau bordura, dacã în sensul de mers nu este amenajatã o banda destinatã acestora.
ART. 103
Pe drumul public cu cel mult doua benzi pe sens şi cu o a treia banda pe care este amplasata linia tramvaiului lângã axa drumului, conducãtorii de vehicule pot folosi aceasta banda, cu obligaţia sa lase libera calea tramvaiului, la apropierea acestuia.
ART. 104
Vehiculele care efectueazã transport public de persoane se conduc pe banda rezervatã acestora, dacã o astfel de banda exista şi este semnalizata ca atare. Pe aceeaşi banda pot circula şi autovehiculele cu regim de circulaţie prioritara când se deplaseaza în acţiuni de intervenţii sau în misiuni care au caracter de urgenta.
ART. 105
Se interzice intrarea într-o intersectie chiar dacã semnalul luminos ori un indicator de prioritate permite, dacã din cauza aglomerarii circulaţiei conducãtorul de vehicul risca sa rãmânã imobilizat, stanjenind sau impiedicand desfãşurarea traficului.

SECŢIUNEA a 3-a
Reguli pentru circulaţia vehiculelor

§ 1. Poziţii în timpul mersului şi circulaţia pe benzi

ART. 106
(1) Pe un drum public prevãzut cu minimum 3 benzi pe sens, când conducãtorii a doua autovehicule circula în aceeaşi direcţie, dar pe benzi diferite, şi intenţioneazã sa se înscrie pe banda libera dintre ei, cel care circula pe banda din dreapta este obligat sa permitã celui care vine din stanga sa ocupe acea banda.
(2) Pe drumul public cu mai multe benzi, conducãtorii de autovehicule care circula pe o banda care se sfârşeşte, pentru a continua deplasarea pe banda din stanga trebuie sa permitã trecerea vehiculelor care circula pe acea banda.
ART. 107
(1) La intersectiile prevãzute cu indicatoare şi/sau cu marcaje pentru semnalizarea direcţiei de mers, conducãtorii de vehicule trebuie sa se încadreze pe benzile corespunzãtoare direcţiei de mers voite cu cel puţin 50 m înainte de intersectie şi sunt obligaţi sa respecte semnificatia indicatoarelor şi marcajelor.
(2) La intersectiile fãrã marcaje de delimitare a benzilor, conducãtorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersectie, urmãtoarele poziţii:
a) rândul de lângã bordura sau acostament, cei care vor sa schimbe direcţia de mers spre dreapta;
b) rândul de lângã axa drumului sau de lângã marcajul de separare a sensurilor, cei care vor sa schimbe direcţia de mers spre stanga. Când circulaţia se desfãşoarã pe drumuri cu sens unic, conducãtorii de vehicule care intenţioneazã sa vireze la stanga sunt obligaţi sa ocupe rândul de lângã bordura sau acostamentul din partea stanga;
c) oricare dintre randuri, cei care vor sa meargã înainte.
(3) Dacã în intersectie circula şi tramvaie, iar spaţiul dintre sina din dreapta şi trotuar nu permite circulaţia pe doua sau mai multe randuri, toţi conducãtorii de vehicule, indiferent de direcţia de deplasare, vor circula pe un singur rând, lãsând liber traseul tramvaiului.
(4) În cazul în care tramvaiul este oprit într-o statie fãrã refugiu pentru pietoni, vehiculele trebuie sa opreascã în ordinea sosirii, în spatele acestuia, şi sa isi reia deplasarea numai dupã ce uşile tramvaiului au fost închise şi s-au asigurat ca nu pun în pericol siguranta pietonilor angajaţi în traversarea drumului public.
ART. 108
Schimbarea direcţiei de mers prin virare la dreapta sau la stanga este interzisã în locurile unde sunt instalate indicatoare cu aceasta semnificatie.
ART. 109
Dacã în apropierea unei intersectii este instalat un indicator sau aplicat un marcaj care obliga sa se circule într-o anumitã direcţie, vehiculele trebuie sa fie conduse numai în direcţia sau direcţiile indicate.
ART. 110
(1) În situaţiile în care exista benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea direcţiei de deplasare se face prin stanga centrului imaginar al intersectiei, iar dacã exista un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificatiei acestuia.
(2) Schimbarea direcţiei de mers spre stanga, în cazul vehiculelor care intra într-o intersectie circulând pe acelaşi drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectueazã prin stanga centrului intersectiei, fãrã intersectarea traiectoriei acestora.
(3) Amenajãrile rutiere sau obstacolele din zona mediana a partii carosabile se ocolesc prin partea dreapta.
ART. 111
Se interzice circulaţia participanţilor la trafic pe sectoarele de drum public la începutul cãrora sunt instalate indicatoare ce interzic accesul.

§ 2. Semnalele conducãtorilor de vehicule

ART. 112
Conducãtorii de vehicule semnalizeaza cu mijloacele de avertizare luminoasa, sonora sau cu bratul, dupã caz, înaintea efectuãrii oricãrei manevre sau pentru evitarea unui pericol imediat.
ART. 113
(1) Mijloacele de avertizare sonora trebuie folosite de la o distanta de cel puţin 25 m fata de cei cãrora li se adreseazã, pe o durata de timp care sa asigure perceperea semnalului şi fãrã sa îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranta circulaţiei.
(2) Semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonora nu poate fi folositã în zonele de acţiune a indicatorului "Claxonarea interzisã".
(3) Se excepteazã de la prevederile alin. (2):
a) conducãtorii autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritara când se deplaseaza în acţiuni de intervenţii sau în misiuni care au caracter de urgenta;
b) conducãtorii autovehiculelor care folosesc acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat.
ART. 114
(1) Conducãtorii de autovehicule, tramvaie şi mopede sunt obligaţi sa foloseascã instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, dupã cum urmeazã:
a) luminile de poziţie sau de stationare pe timpul imobilizarii vehiculului pe partea carosabilã în afarã localitãţilor, de la lãsarea serii şi pana în zorii zilei, ziua când ploua torential, ninge abundent sau este ceata densa ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drumul public;
b) luminile de intalnire sau de drum, în mers, atât în localitãţi, cat şi în afarã acestora, dupã gradul de iluminare a drumului public;
c) luminile de intalnire şi cele de ceata pe timp de ceata densa;
d) luminile de intalnire ale autovehiculelor care însoţesc coloane militare sau cortegii, transporta grupuri organizate de persoane şi cele care tracteaza alte vehicule sau care transporta mãrfuri ori produse periculoase, în timpul zilei;
e) luminile de intalnire atunci când ploua torential, ninge abundent ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drum;
f) luminile pentru mersul înapoi atunci când vehiculul este manevrat cãtre înapoi;
g) luminile indicatoare de direcţie pentru semnalizarea schimbãrii direcţiei de mers, inclusiv la punerea în mişcare a vehiculului de pe loc.
(2) Pe timpul nopţii, la apropierea a doua vehicule care circula din sensuri opuse, conducãtorii acestora sunt obligaţi ca de la o distanta de cel puţin 200 m sa foloseascã luminile de intalnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducãtorul de autovehicul se apropie de un autovehicul care circula în fata sa, acesta este obligat sa foloseascã luminile de intalnire de la o distanta de cel puţin 100 m.
(3) Pe timpul nopţii sau în condiţii de vizibilitate redusã conducãtorii de autovehicule şi tramvaie care se apropie de o intersectie nedirijata prin semnale luminoase sau de cãtre politisti sunt obligaţi sa semnalizeze prin folosirea alternanta a luminilor de intalnire cu cele de drum dacã nu incalca astfel prevederile alin. (2).
(4) Pe timpul nopţii sau în condiţii de vizibilitate redusã autovehiculele sau remorcile cu defectiuni la sistemul de iluminare şi semnalizare luminoasa nu pot fi conduse sau remorcate fãrã a avea în funcţiune pe partea stanga, în fata o lumina de intalnire şi în spate una de poziţie.
(5) Luminile de avarie se folosesc în urmãtoarele situaţii:
a) când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilã;
b) când vehiculul se deplaseaza foarte lent şi/sau constituie el însuşi un pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic;
c) când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat.
(6) În situaţiile prevãzute la alin. (5), conducãtorii de autovehicule, tramvaie sau mopede trebuie sa punã în funcţiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi şi în cazul în care aceasta manevra este impusa de blocarea circulaţiei pe sensul de mers.
(7) Când circula prin tunel conducãtorul de vehicul este obligat sa foloseascã luminile de intalnire.
ART. 115
Un vehicul poate fi oprit sau stationat cu toate luminile stinse, în locurile în care aceste manevre sunt permise, atunci când se afla:
a) pe un drum iluminat, astfel încât vehiculul este vizibil de la o distanta de cel puţin 50 m;
b) în afarã partii carosabile, pe un acostament consolidat;
c) în localitãţi, la marginea partii carosabile, în cazul motocicletelor cu doua roti, fãrã atas şi a mopedelor, care nu sunt prevãzute cu sursa de energie.
ART. 116
(1) Conducãtorii de vehicule sunt obligaţi sa semnalizeze schimbarea direcţiei de deplasare, depãşirea, oprirea şi punerea în mişcare.
(2) Intenţia conducãtorilor de autovehicule, tramvaie sau mopede de a schimba direcţia de mers, de a ieşi dintr-un rând de vehicule stationate sau de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o alta banda de circulaţie sau de a vira spre dreapta ori spre stanga sau care urmeazã sa efectueze întoarcere, depasire ori oprire se semnalizeaza prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localitãţi şi 100 m în afarã localitãţilor, înainte de începerea efectuãrii manevrelor.
(3) Reducerea vitezei de deplasare sau oprirea autovehiculelor, tramvaielor sau mopedelor pe partea carosabilã se semnalizeaza cu lumina roşie din spate.
ART. 117
(1) Conducãtorii vehiculelor cu doua roti, precum şi ai celor cu tracţiune animala ori ai celor trase sau impinse cu mana sunt obligaţi sa efectueze urmãtoarele semnale:
a) bratul stang intins orizontal atunci când intenţioneazã sa schimbe direcţia de mers spre stanga sau de a depãşi;
b) bratul drept intins orizontal atunci când intenţioneazã sa schimbe direcţia de mers spre dreapta;
c) bratul drept intins orizontal balansat în plan vertical atunci când intenţioneazã sa opreascã.
(2) Semnalele prevãzute la alin. (1) trebuie efectuate cu cel puţin 25 m înainte de efectuarea manevrelor.

§ 3. Depãşirea

ART. 118
Conducãtorul de vehicul care efectueazã depãşirea este obligat:
a) sa se asigure ca acela care îl urmeazã sau îl preceda nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi ca poate depãşi fãrã a pune în pericol sau fãrã a stanjeni circulaţia din sens opus;
b) sa semnalizeze intenţia de efectuare a depãşirii;
c) sa pãstreze în timpul depãşirii o distanta laterala suficienta fata de vehiculul depãşit;
d) sa reintre pe banda sau în sirul de circulaţie iniţial dupã ce a semnalizat şi s-a asigurat ca poate efectua aceasta manevra în condiţii de siguranta pentru vehiculul depãşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.
ART. 119
Conducãtorul de vehicul care urmeazã sa fie depãşit este obligat:
a) sa nu mãreascã viteza de deplasare;
b) sa circule cat mai aproape de marginea din dreapta a partii carosabile sau a benzii pe care se deplaseaza.
ART. 120
(1) Se interzice depãşirea vehiculelor:
a) în intersectii cu circulaţia nedirijata;
b) în apropierea varfurilor de rampa, când vizibilitatea este redusã sub 50 m;
c) în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusã sub 50 m;
d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri. Prin excepţie, pot fi depasite în aceste locuri vehiculele cu tracţiune animala, motocicletele fãrã atas, mopedele şi bicicletele, dacã vizibilitatea asupra drumului este asigurata pe o distanta mai mare de 20 m, iar lãţimea drumului este de cel puţin 7 m;
e) pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje;
f) pe trecerile la nivel cu calea feratã curenta şi la mai puţin de 50 m înainte de acestea;
g) în dreptul statiei pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar statia nu este prevãzutã cu refugiu pentru pietoni;
h) în zona de acţiune a indicatorului "Depãşirea interzisã";
i) când pentru efectuarea manevrei se incalca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circula, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se incalca marcajul care delimiteaza spaţiul de interzicere;
j) când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducãtorul acestuia este obligat sa efectueze manevre de evitare a coliziunii;
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule în asteptare, dacã prin aceasta se intra pe sensul opus de circulaţie.
(2) Se interzice depãşirea coloanei oficiale.

§ 4. Viteza şi distanta între vehicule

ART. 121
(1) Conducãtorii de vehicule sunt obligaţi sa respecte viteza maxima admisã pe sectorul de drum pe care circula şi pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum şi cea impusa prin mijloacele de semnalizare.
(2) Nerespectarea regimului de viteza stabilit conform legii se constata de cãtre poliţiştii rutieri, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.
(3) Administratorul drumului public este obligat sa instaleze indicatoare pentru reglementarea regimului de viteza.
(4) În afarã localitãţilor, înaintea statiilor mijloacelor de transport public de persoane şi/sau a trecerilor pentru pietoni, la o distanta de 100 m fata de acestea, administratorul drumului este obligat sa realizeze amenajãri rutiere pentru reducerea vitezei de deplasare a vehiculelor.
ART. 122
Se interzice conducãtorilor de vehicule sa reducã brusc viteza ori sa efectueze o oprire neasteptata, fãrã motiv întemeiat.
ART. 123
Conducãtorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depãşeascã 30 km/h în localitãţi sau 50 km/h în afarã localitãţilor, în urmãtoarele situaţii:
a) la trecerea prin intersectiile cu circulaţie nedirijata;
b) în curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau în care vizibilitatea este mai mica de 50 m;
c) la trecerea pe lângã grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, indiferent dacã acestea se afla în mers sau stationeaza pe partea carosabilã a drumurilor cu o singura banda de circulaţie pe sens;
d) la trecerea pe lângã animale care sunt conduse pe partea carosabilã sau pe acostament;
e) când partea carosabilã este acoperitã cu polei, gheaţa, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda;
f) pe drumuri cu denivelari, semnalizate ca atare;
g) în zona de acţiune a indicatorului de avertizare "Copii" în intervalul orar 7,00-22,00, precum şi a indicatorului "Accident";
h) la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, când drumul public are cel mult o banda pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediata apropiere a partii carosabile, intenţioneazã sa se angajeze în traversare;
i) la schimbarea direcţiei de mers prin viraje;
j) când vizibilitatea este sub 100 m în condiţii de ceata, ploi torentiale, ninsori abundente.
ART. 124
Administratorul drumului public este obligat ca în locurile prevãzute la art. 123 sa instaleze indicatoare de avertizare şi sa ia mãsuri pentru realizarea de amenajãri rutiere care sa determine conducãtorii de vehicule sa reducã viteza de deplasare.

§ 5. Reguli referitoare la manevre

ART. 125
Pentru a putea întoarce vehiculul de pe un sens de mers pe celãlalt prin manevrare înainte şi înapoi sau prin viraj, conducãtorul acestuia este obligat sa semnalizeze şi sa se asigure ca din fata, din spate sau din lateral nu circula în acel moment niciun vehicul.
ART. 126
Se interzice întoarcerea vehiculului:
a) în locurile în care este interzisã oprirea voluntara a vehiculelor, cu excepţia cazurilor prevãzute la art. 142 lit. f);
b) în intersectiile în care este interzis virajul la stanga, precum şi în cele în care, pentru efectuare, este necesarã manevrarea înainte şi înapoi a vehiculului;
c) în locurile unde soliditatea drumului nu permite;
d) pe drumurile cu sens unic;
e) pe marcajul pietonal;
f) în locurile în care este instalat indicatorul "Întoarcerea interzisã".
ART. 127
(1) Pe drumurile publice inguste şi/sau cu declivitate, unde trecerea vehiculelor care circula din sensuri opuse, unele pe lângã altele, este imposibila sau periculoasa, se procedeazã dupã cum urmeazã:
a) la intalnirea unui ansamblu de vehicule cu un vehicul conducãtorul acestuia din urma trebuie sa manevreze cu spatele;
b) la intalnirea unui vehicul greu cu un vehicul uşor, conducãtorul acestuia din urma trebuie sa manevreze cu spatele;
c) la intalnirea unui vehicul care efectueazã transport public de persoane cu un vehicul de transport mãrfuri conducãtorul acestuia din urma trebuie sa manevreze cu spatele.
(2) În cazul vehiculelor de aceeaşi categorie, obligaţia de a efectua o manevra de mers înapoi revine conducatorului care urca, cu excepţia cazului când este mai uşor şi exista condiţii pentru conducãtorul care coboarã sa execute aceasta manevra, mai ales atunci când se afla aproape de un refugiu.
ART. 128
(1) Se interzice mersul înapoi cu vehiculul:
a) în cazurile prevãzute la art. 126, cu excepţia lit. d);
b) pe o distanta mai mare de 50 m;
c) la ieşirea de pe proprietãţi alãturate drumurilor publice.
(2) În locurile în care mersul înapoi este permis, dar vizibilitatea în spate este împiedicatã, vehiculul poate fi manevrat înapoi numai atunci când conducãtorul acestuia este dirijat de cel puţin o persoana aflatã în afarã vehiculului.
(3) Persoana care dirijeaza manevrarea cu spatele a unui vehicul este obligatã sa se asigure ca manevra se efectueazã fãrã a pune în pericol siguranta participanţilor la trafic.
(4) Mersul înapoi cu autovehiculul trebuie semnalizat cu lumina sau luminile speciale din dotare. Se recomanda dotarea autovehiculelor şi cu dispozitive sonore pentru semnalizarea acestei manevre.

§ 6. Intersectii şi obligaţia de a ceda trecerea

ART. 129
(1) Vehiculul care circula pe un drum public pe care este instalat unul dintre indicatoarele având semnificatia: "Drum cu prioritate", "Intersectie cu un drum fãrã prioritate" sau "Prioritate fata de circulaţia din sens invers" are prioritate de trecere.
(2) Când doua vehicule urmeazã sa se intalneasca într-o intersectie dirijata prin indicatoare, venind de pe doua drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificatie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate.
ART. 130
Conducãtorul de vehicul care se apropie de intrarea într-o intersectie, simultan cu un autovehicul cu regim de circulaţie prioritara care are în funcţiune semnalele luminoase şi sonore, are obligaţia sa îi acorde prioritate de trecere.
ART. 131
(1) La apropierea de o statie pentru mijloace de transport public de persoane prevãzutã cu alveola, din care conducãtorul unui astfel de vehicul semnalizeaza intenţia de a ieşi, conducãtorul vehiculului care circula pe banda de lângã acostament sau bordura este obligat sa reducã viteza şi, la nevoie, sa opreascã pentru a-i permite reintrarea în trafic.
(2) Conducãtorii de vehicule sunt obligaţi sa acorde prioritate de trecere pietonilor aflaţi pe partea carosabilã pentru a urca în tramvai sau dupã ce au coborat din acesta, dacã tramvaiul este oprit în statie fãrã refugiu.
ART. 132
Conducãtorul vehiculului al cãrui mers înainte este obturat de un obstacol sau de prezenta altor participanţi la trafic, care impune trecerea pe sensul opus, este obligat sa reducã viteza şi, la nevoie, sa opreascã pentru a permite trecerea vehiculelor care circula din sens opus.
ART. 133
În cazul prevãzut la art. 51 alin. (2), conducãtorii vehiculelor sunt obligaţi sa acorde prioritate de trecere participanţilor la trafic cu care se intersecteazã şi care circula conform semnificatiei culorii semaforului care li se adreseazã.
ART. 134
La ieşirea din zonele rezidentiale sau pietonale, conducãtorii de vehicule sunt obligaţi sa acorde prioritate de trecere tuturor vehiculelor cu care se intersecteazã.
ART. 135
Conducãtorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere şi în urmãtoarele situaţii:
a) la intersectia nedirijata atunci când pãtrunde pe un drum naţional venind de pe un drum judeţean, comunal sau local;
b) la intersectia nedirijata atunci când pãtrunde pe un drum judeţean venind de pe un drum comunal sau local;
c) la intersectia nedirijata atunci când pãtrunde pe un drum comunal venind de pe un drum local;
d) când urmeazã sa pãtrundã într-o intersectie cu circulaţie în sens giratoriu fata de cel care circula în interiorul acesteia;
e) când circula în panta fata de cel care urca, dacã pe sensul de mers al celui care urca se afla un obstacol imobil. În aceasta situaţie manevra nu este consideratã depasire în sensul prevederilor art. 120 lit. j);
f) când se pune în mişcare sau la pãtrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate alãturatã acestuia fata de vehiculul care circula pe drumul public, indiferent de direcţia de deplasare;
g) când efectueazã un viraj spre stanga sau spre dreapta şi se intersecteazã cu un biciclist care circula pe o pista pentru biciclete, semnalizata ca atare;
h) pietonului care traverseaza drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzãtor ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se afla pe sensul de mers al vehiculului.

§ 7. Trecerea la nivel cu calea feratã

ART. 136
(1) La trecerea la nivel cu calea feratã curenta, conducãtorul de vehicul este obligat sa circule cu viteza redusã şi sa se asigure ca din partea stanga sau din partea dreapta nu se apropie un vehicul feroviar.
(2) La traversarea caii ferate, pietonii sunt obligaţi sa se asigure ca din stanga sau din dreapta nu se apropie un vehicul feroviar.
ART. 137
(1) Conducãtorul de vehicul poate traversa calea feratã curenta prevãzutã cu bariere sau semibariere, dacã acestea sunt ridicate şi semnalele luminoase şi sonore nu funcţioneazã, iar semnalul cu lumina alba intermitenta cu cadenta lenta este în funcţiune.
(2) Când circulaţia la trecerea la nivel cu calea feratã curenta este dirijata de agenţi de cale feratã, conducãtorul de vehicul trebuie sa respecte semnalele acestora.
ART. 138
(1) Conducãtorul de vehicul este obligat sa opreascã atunci când:
a) barierele sau semibarierele sunt coborate, în curs de coborare sau de ridicare;
b) semnalul cu lumini roşii şi/sau semnalul sonor sunt în funcţiune;
c) intalneste indicatorul "Trecerea la nivel cu calea feratã simpla, fãrã bariere", "Trecerea la nivel cu calea feratã dubla, fãrã bariere" sau "Oprire".
(2) Vehiculele trebuie sa opreascã, în ordinea sosirii, în locul în care exista vizibilitate maxima asupra caii ferate fãrã a trece de indicatoarele prevãzute la alin. (1) lit. c) sau, dupã caz, înaintea marcajului pentru oprire ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborare sau de ridicare.
ART. 139
(1) În cazul imobilizarii unui vehicul pe calea feratã, conducãtorul acestuia este obligat sa scoatã imediat pasagerii din vehicul şi sa elibereze platforma caii ferate, iar când nu este posibil, sa semnalizeze prezenta vehiculului cu orice mijloc adecvat.
(2) Participanţii la trafic, care se gãsesc în apropierea locului unde un vehicul a rãmas imobilizat pe calea feratã, sunt obligaţi sa acorde sprijin pentru scoaterea acestuia sau, când nu este posibil, pentru semnalizarea prezentei lui.
(3) Conducatorului de vehicul îi este interzis sa treacã sau sa ocoleasca porţile de gabarit instalate înaintea cãilor ferate electrificate, dacã înãlţimea sau incarcatura vehiculului atinge ori depãşeşte partea superioarã a portii.
ART. 140
(1) La intersectarea unui drum public cu o cale feratã industriala, accesul vehiculelor feroviare se face numai dupã semnalizarea corespunzãtoare şi din timp de cãtre cel puţin un agent de cale feratã.
(2) În cazul prevãzut la alin. (1), conducãtorii de vehicule sunt obligaţi sa se conformeze semnificatiei semnalelor agenţilor de cale feratã.

§ 8. Oprirea, stationarea şi parcarea

ART. 141
(1) Conducãtorii autovehiculelor imobilizate pe drumurile publice, care se indeparteaza de acestea, sunt obligaţi sa acţioneze frana de ajutor, sa opreascã funcţionarea motorului şi sa cupleze într-o treapta de viteza inferioarã sau în cea de parcare dacã autovehiculul are transmisie automatã.
(2) În cazul imobilizarii involuntare a autovehiculului în panta sau în rampa, pe lângã obligaţiile prevãzute la alin. (1) conducãtorul trebuie sa bracheze rotile directoare.
(3) În cazul imobilizarii involuntare a autovehiculului în pasaje subterane sau în tuneluri, conducãtorul acestuia este obligat sa opreascã funcţionarea motorului.
(4) În localitãţi, pe drumurile cu sens unic, oprirea sau stationarea voluntara a vehiculelor este permisã şi pe partea stanga, dacã rãmâne libera cel puţin o banda de circulaţie.
(5) În afarã localitãţilor oprirea sau stationarea voluntara a vehiculelor se face în afarã partii carosabile, iar atunci când nu este posibil, cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia.
(6) Nu este permisã stationarea pe partea carosabilã, în timpul nopţii, a tractoarelor, a remorcilor, a mopedelor, a bicicletelor, a maşinilor şi utilajelor autopropulsate utilizate în lucrãri de construcţii, agricole sau forestiere, a vehiculelor cu tracţiune animala ori a celor trase sau impinse cu mana.
(7) Nu este permisã oprirea sau stationarea în tuneluri. În situaţii de urgenta sau de pericol conducatorului de autovehicul îi este permisã oprirea sau stationarea numai în locurile special amenajate şi semnalizate corespunzãtor. În caz de imobilizare prelungitã a autovehiculului în tunel, conducãtorul de vehicul este obligat sa opreascã motorul.
ART. 142
Se interzice oprirea voluntara a vehiculelor:
a) în zona de acţiune a indicatorului "Oprirea interzisã";
b) pe trecerile la nivel cu calea feratã curenta şi la o distanta mai mica de 50 m înainte şi dupã acestea;
c) pe poduri, pe şi sub pasaje denivelate, precum şi pe viaducte;
d) în curbe şi în alte locuri cu vizibilitate redusã sub 50 m;
e) pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi înainte de acestea;
f) în intersectii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanta mai mica de 25 m de coltul intersectiei;
g) în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, precum şi la mai puţin de 25 m înainte şi dupã acestea;
h) în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilã, dacã prin aceasta se stanjeneste circulaţia a doua vehicule venind din sensuri opuse, precum şi în dreptul marcajului continuu, în cazul în care conducãtorii celorlalte vehicule care circula în acelaşi sens ar fi obligaţi, din aceasta cauza, sa treacã peste acest marcaj;
i) în locul în care se impiedica vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos;
j) pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoarele cu semnificatiile "Drum ingustat", "Prioritate pentru circulaţia din sens invers" sau "Prioritate fata de circulaţia din sens invers";
k) pe pistele obligatorii pentru pietoni şi/sau biciclisti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;
l) pe platforma caii ferate industriale sau de tramvai ori la mai puţin de 50 m de acestea, dacã circulaţia vehiculelor pe sine ar putea fi stanjenita sau împiedicatã;
m) pe partea carosabilã a autostrazilor, a drumurilor expres şi a celor naţionale europene (E);
n) pe trotuar, dacã nu se asigura spaţiu de cel puţin 1 m pentru circulaţia pietonilor;
o) pe pistele pentru biciclete;
p) în locurile unde este interzisã depãşirea.
ART. 143
Se interzice stationarea voluntara a vehiculelor:
a) în toate cazurile în care este interzisã oprirea voluntara;
b) în zona de acţiune a indicatorului cu semnificatia "Stationarea interzisã" şi a marcajului cu semnificatia de interzicere a stationarii;
c) pe drumurile publice cu o latime mai mica de 6 m;
d) în dreptul cãilor de acces care deservesc proprietãţile alãturate drumurilor publice;
e) în pante şi în rampe;
f) în locul unde este instalat indicatorul cu semnificatia "Stationare alternanta", în alta zi sau perioada decât cea permisã, ori indicatorul cu semnificatia "Zona de stationare cu durata limitatã" peste durata stabilitã.
ART. 144
(1) Administratorul drumului public este obligat sa delimiteze şi sa semnalizeze corespunzãtor sectoarele de drum public unde este interzisã oprirea sau stationarea vehiculelor.
(2) Administratorul drumului public poate permite oprirea sau stationarea, parţial ori total, a unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului, iar în lipsa acestuia, numai dacã rãmâne liber cel puţin un culoar de minimum 1 m latime înspre marginea opusã partii carosabile, destinat circulaţiei pietonilor.
ART. 145
Se interzice conducatorului de autovehicul şi pasagerilor ca în timpul opririi sau stationarii sa deschidã ori sa lase deschise uşile acestuia sau sa coboare fãrã sa se asigure ca nu creeazã un pericol pentru circulaţie.
ART. 146
Circulaţia vehiculelor şi a pietonilor în spaţiile special amenajate sau stabilite şi semnalizate corespunzãtor se desfãşoarã conform normelor rutiere, pe intreaga perioada cat parcarile sunt deschise circulaţiei publice.

§ 9. Alte obligaţii şi interdicţii pentru conducãtorii de autovehicule şi tramvaie

ART. 147
Conducãtorul de autovehicul sau de tramvai este obligat:
1. sa aibã asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, dupã caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevãzute de legislaţia în vigoare;
2. sa circule numai pe sectoarele de drum pe care îi este permis accesul şi sa respecte normele referitoare la masele totale maxime autorizate şi admise şi/sau la dimensiunile maxime admise de autoritatea competenta pentru autovehiculele conduse;
3. sa verifice funcţionarea sistemului de lumini şi de semnalizare, a instalaţiei de climatizare, sa menţinã permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, precum şi placutele cu numãrul de înmatriculare sau înregistrare ale autovehiculului şi remorcii;
4. sa permitã controlul stãrii tehnice a vehiculului, precum şi al bunurilor transportate, în condiţiile legii;
5. sa se prezinte la verificarea medicalã periodicã, potrivit legii;
6. sa aplice pe parbrizul şi pe luneta autovehiculului semnul distinctiv stabilit pentru conducãtorii de autovehicule incepatori, dacã are o vechime mai mica de un an de la obţinerea permisului de conducere.
ART. 148
Se interzice conducatorului de autovehicul sau de tramvai:
1. sa conducã un autovehicul sau tramvai cu dovada inlocuitoare a permisului de conducere eliberata fãrã drept de circulaţie sau a carei valabilitate a expirat;
2. sa transporte în autovehicul sau tramvai mai multe persoane decât numãrul de locuri stabilite în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare;
3. sa transporte persoane în stare de ebrietate pe motocicleta sau în cabina ori în caroseria autovehiculului destinat transportului de mãrfuri;
4. sa transporte persoane în caroseria autobasculantei, pe autocisterna, pe platforma, deasupra încãrcãturii, pe pãrţile laterale ale caroseriei, sau persoane care stau în picioare în caroseria autocamionului, pe scãri şi în remorca, cu excepţia celei special amenajate pentru transportul persoanelor;
5. sa transporte copii în varsta de pana la 12 ani pe scaunul din fata al autovehiculului, chiar dacã sunt ţinuţi în brate de persoane majore;
6. sa transporte în şi pe autoturism obiecte a cãror lungime sau latime depãşeşte, împreunã cu incarcatura, dimensiunile acestuia;
7. sa deschidã uşile autovehiculului sau tramvaiului în timpul mersului, sa porneascã de pe loc cu uşile deschise;
8. sa aibã în timpul mersului preocupãri de natura a-i distrage în mod periculos atenţia ori sa foloseascã instalaţii de sonorizare la un nivel de zgomot care ar afecta deplasarea în siguranta a lui şi a celorlalţi participanţi la trafic;
9. sa între pe drumurile modernizate cu autovehiculul care are pe roti sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilã ori din care cad sau se scurg produse, substanţe ori materiale ce pot pune în pericol siguranta circulaţiei;
10. sa aibã aplicate pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale afişe, reclame publicitare, înscrisuri ori accesorii, care restrang sau estompeaza vizibilitatea conducatorului ori a pasagerilor, atât din interior, cat şi din exterior;
11. sa aibã aplicate folii sau tratamente chimice pe parbrize, luneta ori pe geamurile laterale, care restrang sau estompeaza vizibilitatea, atât din interior, cat şi din exterior, cu excepţia celor omologate şi certificate, prin marcaj corespunzãtor, de cãtre autoritatea competenta;
12. sa aibã aplicate folii sau tratamente chimice pe dispozitivele de iluminare ori semnalizare luminoasa, care diminueazã eficacitatea acestora, precum şi pe placutele cu numãrul de înmatriculare sau de înregistrare, care impiedica citirea numãrului de înmatriculare sau de înregistrare;
13. sa lase liber în timpul mersului volanul, ghidonul sau maneta de comanda, sa opreascã motorul ori sa decupleze transmisia în timpul mersului;
14. sa foloseascã în mod abuziv mijloacele de avertizare sonora;
15. sa circule cu autovehiculul cu masa totalã maxima autorizata mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu zapada, gheaţa sau polei, fãrã a avea montate pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, în perioadele şi pe drumurile stabilite prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului;
16. sa circule având montate pe autovehicul anvelope cu alte dimensiuni ori caracteristici decât cele prevãzute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori care prezintã taieturi sau rupturi ale cordului ori sunt uzate peste limita admisã;
17. sa conducã un autovehicul care emana noxe peste limita legalã admisã ori al cãrui zgomot în mers sau stationare depãşeşte pragul fonic prevãzut de lege ori care are montat pe sistemul de evacuare a gazelor dispozitive neomologate;
18. sa circule cu autovehiculul având placutele cu numerele de înmatriculare sau de înregistrare, provizorii ori pentru probe deteriorate sau neconforme cu standardul;
19. sa sãvârşeascã acte sau gesturi obscene, sa profereze injurii, sa adreseze expresii jignitoare ori vulgare celorlalţi participanţi la trafic;
20. sa circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei;
21. sa arunce, pe drumurile publice, din autovehicul obiecte, materiale sau substanţe.
ART. 149
(1) Conducãtorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mica de un an de la data obţinerii permisului de conducere are obligaţia de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbena, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamarii, de culoare neagra, cu lungimea de 60 mm şi diametrul punctului de 10 mm, dupã cum urmeazã:
a) la motocicleta, în partea din spate lângã numãrul de înmatriculare;
b) la autovehicul, pe parbriz în partea din dreapta jos şi pe luneta, în partea stanga jos;
c) la autovehiculul care nu este prevãzut cu luneta, pe parbriz în partea din dreapta jos şi pe caroserie în partea din spate stanga sus;
d) la tramvai, pe parbriz în partea din dreapta jos şi pe luneta ultimului vagon în partea din spate stanga sus;
e) la autovehiculul care tracteaza o remorca, pe parbrizul autovehiculului în partea din dreapta jos şi pe caroseria remorcii în partea din spate stanga sus.
(2) Conducatorului de vehicul prevãzut la alin. (1) îi este interzis:
a) sa conducã autovehicule care transporta mãrfuri sau produse periculoase;
b) sa conducã vehicule destinate testarii sau cele pentru probe;
c) sa conducã vehicule destinate transportului public de persoane, inclusiv în regim de taxi.

§ 10. Circulaţia vehiculelor destinate transportului de mãrfuri sau transportului public de persoane

ART. 150
(1) Incarcatura unui vehicul trebuie sa fie asezata şi, la nevoie, fixatã astfel încât:
a) sa nu punã în pericol persoane ori sa nu cauzeze daune proprietãţii publice sau private;
b) sa nu stânjeneascã vizibilitatea conducatorului şi sa nu pericliteze stabilitatea ori conducerea vehiculului;
c) sa nu fie tarata, sa nu se scurgã şi sa nu cada pe drum;
d) sa nu mascheze dispozitivele de semnalizare, catadioptrii şi placutele cu numãrul de înmatriculare sau de înregistrare ori provizoriu, iar în cazul vehiculelor fãrã motor, semnalele fãcute cu bratele de conducãtorul acestora;
e) sa nu provoace zgomot care sa jeneze conducãtorul, participanţii la trafic ori sa sperie animalele şi sa nu producã praf sau mirosuri pestilentiale.
(2) Lanţurile, cablurile, prelatele şi alte accesorii ce servesc la asigurarea sau protecţia încãrcãturii trebuie sa o fixeze cat mai bine de vehicul şi sa nu constituie ele însele un pericol pentru siguranta circulaţiei.
(3) Incarcatura care consta în materiale sau produse ce se pot imprastia în timpul mersului trebuie acoperitã cu o prelata. Când incarcatura consta în obiecte mari ori grele, aceasta trebuie fixatã pentru a nu se deplasa în timpul transportului şi a nu depãşi gabaritul vehiculului.
ART. 151
Conducãtorul de autovehicul sau de tramvai care efectueazã transport public de persoane este obligat:
a) sa opreascã pentru urcarea sau coborârea pasagerilor numai în staţiile semnalizate ca atare, cu excepţia transportului public de persoane în regim de taxi. Dacã statia este prevãzutã cu alveola, oprirea se va face numai în interiorul acesteia;
b) sa deschidã uşile numai dupã ce vehiculul a fost oprit în statie;
c) sa inchida uşile numai dupã ce pasagerii au coborat ori au urcat;
d) sa repuna în mişcare autovehiculul sau tramvaiul din statie dupã ce a semnalizat intenţia şi s-a asigurat ca poate efectua în siguranta aceasta manevra.
ART. 152
Se interzice pasagerilor mijloacelor de transport public de persoane:
a) sa urce, sa coboare, sa ţinã deschise uşile ori sa le deschidã în timpul mersului vehiculului;
b) sa calatoreasca pe scãri sau pe pãrţile exterioare ale caroseriei vehiculului;
c) sa arunce din vehicul orice fel de obiecte, materiale sau substanţe.

§ 11. Remorcarea

ART. 153
(1) Un autovehicul poate tracta pe drumul public o singura remorca. Se excepteazã tractorul rutier care poate tracta doua remorci, precum şi autovehiculele amenajate pentru formarea unui autotren de transport persoane în localitãţile turistice, cu condiţia ca acesta sa nu fie mai lung de 25 m şi sa nu circule cu viteza mai mare de 25 km/h.
(2) Motocicleta fãrã atas, precum şi bicicleta pot tracta o remorca uşoarã având o singura axa.
ART. 154
Cuplarea unui vehicul cu una sau doua remorci, pentru formarea unui ansamblu de vehicule, se poate efectua numai dacã:
a) elementele care compun dispozitivul de cuplare sunt omologate şi compatibile;
b) ansamblul de vehicule poate realiza raza minima de virare a autovehiculului tragator;
c) dimensiunile ansamblului de vehicule nu depãşesc limitele prevãzute de lege;
d) elementele de cuplare ale echipamentelor de franare, de iluminare şi semnalizare luminoasa sunt compatibile;
e) vehiculele care compun ansamblul nu se ating la trecerea peste denivelari, la efectuarea virajelor sau la schimbarea direcţiei de mers.
ART. 155
(1) În cazul rãmânerii în pana a unui autovehicul ori a remorcii acestuia, conducãtorul ansamblului este obligat sa îl scoatã imediat în afarã partii carosabile sau, dacã nu este posibil, sa îl deplaseze lângã bordura ori acostament, asezandu-l paralel cu axa drumului şi luând mãsuri pentru remedierea defectiunilor sau, dupã caz, de remorcare.
(2) Pe timpul nopţii sau în condiţii de vizibilitate redusã, autovehiculul sau remorca acestuia care are defectiuni la sistemul de iluminare sau de semnalizare luminoasa nu poate fi tractat/tractata pe drumurile publice fãrã a avea în funcţiune, în partea stanga, în fata, o lumina de intalnire şi în spate, una de poziţie.
ART. 156
(1) Dacã un autovehicul sau o remorca a rãmas în pana pe partea carosabilã a drumului şi nu poate fi deplasat/deplasata în afarã acesteia, conducãtorul autovehiculului este obligat sa punã în funcţiune luminile de avarie şi sa instaleze triunghiurile reflectorizante.
(2) Triunghiurile reflectorizante se instaleaza în fata şi în spatele vehiculului, pe aceeaşi banda de circulaţie, la o distanta de cel puţin 30 m de acesta, astfel încât sa poatã fi observate din timp de cãtre participanţii la trafic care se apropie. În localitãţi, atunci când circulaţia este intensa, triunghiurile reflectorizante pot fi aşezate la o distanta mai mica sau chiar pe vehicul, astfel încât sa poatã fi observate din timp de ceilalţi conducatori de vehicule.
(3) Dacã vehiculul nu este dotat cu lumini de avarie sau acestea sunt defecte, conducãtorul poate folosi, pe timpul nopţii ori în condiţii de vizibilitate redusã, o lampa portativa cu lumina galbena intermitenta, care se instaleaza la partea din spate a vehiculului.
(4) Se interzice folosirea triunghiurilor reflectorizante ori a luminilor de avarie în mod nejustificat sau pentru a simula o ramanere în pana în locurile unde oprirea ori stationarea este interzisã.
(5) În cazul caderii din vehicule, pe partea carosabilã, a încãrcãturii sau a unei pãrţi din aceasta, care constituie un obstacol ce nu poate fi înlãturat imediat, conducãtorul este obligat sa îl semnalizeze cu unul dintre mijloacele prevãzute la alin. (1)-(3).
ART. 157
(1) Remorcarea unui autovehicul se face cu respectarea urmãtoarelor reguli:
a) conducãtorii autovehiculelor tragator şi, respectiv, remorcat trebuie sa posede permise de conducere valabile pentru categoriile din care face parte fiecare dintre autovehicule;
b) autovehiculul tragator sa nu remorcheze un autovehicul mai greu decât masa lui proprie, cu excepţia cazului când remorcarea se efectueazã de cãtre un autovehicul destinat special depanarii;
c) remorcarea trebuie sa se realizeze prin intermediul unei bare metalice în lungime de cel mult 4 m. Autoturismul ale cãrui mecanism de direcţie şi sistem de franare nu sunt defecte poate fi remorcat cu o legatura flexibila omologata, în lungime de 3-5 m. Bara sau legatura flexibila trebuie fixatã la elementele de remorcare cu care sunt prevãzute autovehiculele;
d) conducãtorul autovehiculului remorcat este obligat sa semnalizeze corespunzãtor semnalelor efectuate de conducãtorul autovehiculului tragator. Atunci când sistemul de iluminare şi semnalizare nu funcţioneazã, este interzisã remorcarea acestuia pe timpul nopţii şi în condiţii de vizibilitate redusã, iar ziua poate fi remorcat dacã pe partea din spate are aplicate inscripţia "Fãrã semnalizare", precum şi indicatorul "Alte pericole".
(2) Dacã remorcarea se realizeazã prin suspendarea cu o macara sau sprijinirea pe o platforma de remorcare a partii din fata a autovehiculului remorcat, atunci în acesta nu trebuie sa se afle nicio persoana.
(3) Se interzice remorcarea unui autovehicul cu doua roti, cu sau fãrã atas, a autovehiculului al cãrui sistem de direcţie nu funcţioneazã sau care nu este înmatriculat ori înregistrat sau când drumul este acoperit cu polei, gheaţa ori zapada. Se interzice şi remorcarea a doua sau mai multe autovehicule, a carutelor, a vehiculelor care în mod normal sunt trase sau impinse cu mana ori a utilajelor agricole.
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), se permite remorcarea unui autovehicul al cãrui sistem de direcţie nu funcţioneazã numai în cazul când remorcarea se realizeazã prin suspendarea rotilor directoare ale autovehiculului remorcat cu o macara sau sprijinirea rotilor directoare ale autovehiculului remorcat pe o platforma de remorcare.
(5) Conducãtorul poate impinge sau tracta, cu propriul autovehicul, în situaţii deosebite, pe distanţe scurte, un alt automobil pentru a-i pune motorul în funcţiune sau pentru a efectua scurte manevre, fãrã a pune în pericol siguranta deplasarii celorlalţi participanţi la trafic.

§ 12. Zona rezidentiala şi pietonala

ART. 158
(1) În zona rezidentiala, semnalizata ca atare, pietonii pot folosi toatã lãţimea partii carosabile, iar jocul copiilor este permis.
(2) Conducãtorii de vehicule sunt obligaţi sa circule cu o viteza de cel mult 20 km/h, sa nu staţioneze sau sa parcheze vehiculul în afarã spaţiilor anume destinate şi semnalizate ca atare, sa nu stânjeneascã sau sa împiedice circulaţia pietonilor chiar dacã, în acest scop, trebuie sa opreascã.
ART. 159
În zona pietonala, semnalizata ca atare, conducãtorul de vehicul poate intra numai dacã locuieşte în aceasta zona sau presteazã servicii publice "din poarta în poarta" şi nu are alta posibilitate de acces. Acesta este obligat sa circule cu viteza maxima de 5 km/h, sa nu stânjeneascã ori sa împiedice circulaţia pietonilor şi, dacã este necesar, sa opreascã pentru a permite circulaţia acestora.

SECŢIUNEA a 4-a
Reguli pentru alţi participanţi la trafic

§ 1. Circulaţia bicicletelor şi a mopedelor

ART. 160
(1) Bicicletele şi mopedele, atunci când circula pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând.
(2) Persoanele care nu poseda permis de conducere pot conduce mopede pe drumurile publice numai dacã fac dovada ca au absolvit un curs de legislaţie rutiera în cadrul unei unitãţi autorizate de pregãtire a conducãtorilor de autovehicule.
(3) Dacã pe direcţia de deplasare exista o pista pentru biciclete, semnalizata ca atare, conducãtorii vehiculelor prevãzute la alin. (1) sunt obligaţi sa circule numai pe aceasta pista. Se interzice circulaţia altor participanţi la trafic pe pista pentru biciclete.
(4) Se recomanda ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul sa poarte casca de protecţie omologata.
ART. 161
(1) Se interzice conducãtorilor de biciclete sau de mopede:
a) sa circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificatia "Accesul interzis bicicletelor";
b) sa invete sa conducã biciclete sau mopede pe drumurile intens circulate;
c) sa circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;
d) sa circule fãrã a tine cel puţin o mana pe ghidon şi ambele picioare pe pedale;
e) sa circule în paralel, cu excepţia situaţiilor când participa la competitii sportive organizate;
f) sa circule în timp ce se afla sub influenta alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
g) sa se ţinã de un vehicul aflat în mers ori sa fie remorcat de un alt vehicul sau impins ori tras de o persoana aflatã într-un vehicul;
h) sa transporte o alta persoana, cu excepţia copilului pana la 7 ani, numai dacã vehiculul are montat în fata un suport special, precum şi a situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane;
i) sa circule pe partea carosabilã în aceeaşi direcţie de mers, dacã exista o cale laterala, o poteca sau un acostament practicabil, ce poate fi folosit;
j) sa transporte sau sa traga orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stanjenesc sau pericliteazã conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;
k) sa circule pe aleile din parcuri sau din grãdini publice, cu excepţia cazurilor când nu stanjenesc circulaţia pietonilor;
l) sa circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusã, fãrã sa îndeplineascã condiţiile prevãzute la art. 14 şi 16;
m) sa circule atunci când partea carosabilã este acoperitã cu polei, gheaţa sau zapada;
n) sa circule cu defectiuni tehnice la sistemele de franare sau cu un vehicul care nu este prevãzut cu avertizor sonor;
o) sa traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplaseaza pe bicicleta sau pe moped;
p) sa circule pe alte benzi decât cea de lângã bordura sau acostament, cu excepţia cazurilor în care, înainte de intersectie, trebuie sa se încadreze regulamentar pentru efectuarea virajului la stanga;
r) sa circule fãrã a purta îmbrãcãminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lãsarea serii pana în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusã;
s) sa conducã vehiculul fãrã a menţine contactul rotilor cu solul.
(2) Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducãtorii de biciclete sunt obligaţi sa aibã asupra lor actul de identitate, iar conducãtorii de mopede sunt obligaţi sa aibã, în plus, certificatul de absolvire a cursurilor de legislaţie rutiera şi certificatul de înregistrare a vehiculului.

§ 2. Insotirea animalelor

ART. 162
(1) Animalele de povara, de tracţiune ori de calarie, precum şi animalele în turma nu pot fi conduse pe autostrazi, pe drumurile naţionale, în municipii şi oraşe, precum şi pe drumurile la începutul cãrora exista indicatoare care le interzic accesul. Animalele de calarie aparţinând poliţiei, jandarmeriei ori Ministerului Apãrãrii pot fi conduse pe drumurile publice din localitãţi, atunci când participa la executarea unor misiuni.
(2) Atunci când circula pe drumurile publice pe care le este permis accesul, turmele trebuie împãrţite în grupuri bine separate între ele pentru a nu ingreuna circulaţia celorlalţi participanţi la trafic, fiecare grup având cel puţin un conducãtor.
(3) Atunci când sunt conduse pe drumul public, animalele şi insotitorii acestora trebuie sa circule pe acostamentul din partea stanga a drumului, în sensul de mers, iar când acesta nu exista, cat mai aproape de marginea din stanga a partii carosabile.
ART. 163
(1) Conducãtorul de animale de calarie este obligat:
a) sa conducã animalele astfel încât acestea sa se deplaseze pe acostament, iar în lipsa acestuia cat mai aproape de marginea din partea dreapta a drumului;
b) sa nu lase animalele nesupravegheate pe partea carosabilã sau în imediata apropiere a acesteia;
c) de la lãsarea serii pana în zorii zilei sa poarte îmbrãcãminte cu elemente fluorescent-reflectorizante;
d) sa traverseze drumul public prin locurile permise pietonilor numai dupã ce s-a asigurat ca o poate face fãrã pericol;
e) sa semnalizeze schimbarea direcţiei de mers spre stanga prin ridicarea în plan orizontal a bratului stang, iar oprirea prin balansarea bratului drept.
(2) Persoanele care conduc animale izolate sau de povara sunt obligate:
a) sa se deplaseze pe acostament, iar în lipsa acestuia, cat mai aproape de marginea din partea dreapta a carosabilului;
b) sa conducã animalele numai pe partea din dreapta lor, cu ajutorul unei legãturi care nu poate avea o lungime mai mare de 2 metri;
c) sa asigure deplasarea animalelor insiruite şi legate unul în spatele altuia;
d) de la lãsarea serii pana în zorii zilei sa poarte îmbrãcãminte cu elemente fluorescent-reflectorizante;
e) sa traverseze drumul public prin locurile permise pietonilor, numai dupã ce s-a asigurat ca o pot face fãrã pericol.
(3) Deplasarea pe drumurile publice a unei turme se face cu respectarea urmãtoarelor reguli:
a) turma trebuie sa aibã în fata şi în spate câte un conducãtor;
b) pe timpul nopţii sau în orice alte situaţii când vizibilitatea este redusã, conducãtorul care se afla în fata turmei trebuie sa aibã un dispozitiv cu lumina de culoare alba, iar cel din spate un dispozitiv cu lumina de culoare roşie;
c) conducãtorii turmei trebuie sa ia mãsurile necesare ca, pe timpul deplasarii pe drum, animalele sa nu împiedice circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;
d) animalele trebuie conduse la pas, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cat mai aproape de marginea partii carosabile, astfel încât sa nu ocupe mai mult de jumãtate din lãţimea sensului de mers;
e) la intersectii, precum şi atunci când traverseaza drumul, conducãtorii turmei trebuie sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteazã;
f) în deplasarea pe drumurile pe care le este permis accesul, conducãtorii turmei sunt obligaţi sa nu lase animalele nesupravegheate.

§ 3. Circulaţia vehiculelor cu tracţiune animala

ART. 164
Pe drumurile pe care le este permis accesul, vehiculele cu tracţiune animala trebuie sa fie conduse pe acostament sau, în lipsa acestuia, cat mai aproape de marginea din dreapta a partii carosabile.
ART. 165
(1) Conducãtorul vehiculului cu tracţiune animala este obligat:
a) sa aibã asupra lui actul de identitate, certificatul de înregistrare, iar pe vehicul montate placutele cu numãrul de înregistrare;
b) sa conducã animalele astfel încât acestea sa nu constituie un pericol pentru el şi ceilalţi participanţi la trafic;
c) sa nu opreascã sau sa staţioneze pe partea carosabilã a drumului public;
d) pe timpul opririi sau stationarii pe acostament ori în afarã partii carosabile, animalele trebuie sa fie legate astfel încât acestea sa nu poatã intra pe partea carosabilã;
e) sa nu conducã vehiculul când se afla sub influenta alcoolului, a produselor sau substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora;
f) sa semnalizeze schimbarea direcţiei de mers cu bratul şi sa se asigure ca din fata sau din spate nu circula vehicule cãrora le poate pune în pericol siguranta deplasarii;
g) de la lãsarea serii pana în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusã sa nu circule pe drumurile publice fãrã a purta îmbrãcãminte cu elemente fluorescent-reflectorizante şi fãrã ca vehiculul sa aibã în partea din fata un dispozitiv cu lumina alba sau galbena, iar în partea din spate un dispozitiv cu lumina roşie, amplasate pe partea laterala stanga;
h) sa nu pãrãseascã vehiculul sau animalele ori sa doarma în timpul mersului;
i) sa nu transporte obiecte care depãşesc în lungime sau în latime vehiculul, dacã incarcatura nu este semnalizata ziua cu un stegulet de culoare roşie, iar noaptea sau în condiţii de vizibilitate redusã cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, montat în partea din spate a încãrcãturii;
j) sa nu circule cu animale care însoţesc vehiculul, dacã acestea nu sunt legate de latura din dreapta a vehiculului sau de partea din spate a acestuia, cat mai aproape de partea dreapta. Legatura nu trebuie sa fie mai mare de 1,5 m;
k) sa nu pãtrundã pe drumurile modernizate sau pietruite cu rotile vehiculului murdare de noroi;
l) sa nu transporte în vehicule persoane care stau în picioare;
m) sa nu abandoneze vehiculul pe drumurile publice.
(2) Conducãtorul de trasura care efectueazã transport public de persoane este obligat sa circule în condiţiile stabilite în licenta de autoritatea competenta.

§ 4. Circulaţia pietonilor

ART. 166
Pe timp de noapte, pietonul sau persoana asimilatã acestuia care circula pe partea carosabilã a drumului, care nu este prevãzut cu trotuar sau acostamente, trebuie sa aibã aplicate pe îmbrãcãminte accesorii fluorescent-reflectorizante sau sa poarte o sursa de lumina, vizibila din ambele sensuri.
ART. 167
(1) Se interzice pietonilor şi persoanelor asimilate acestora:
a) sa se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulaţie prioritara care are în funcţiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore;
b) sa traverseze partea carosabilã prin fata sau prin spatele vehiculului oprit în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepţia cazurilor în care exista treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzãtor;
c) sa prelungeascã timpul de traversare a drumului public, sa se opreascã ori sa se întoarcã pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevãzute cu semafoare;
d) sa traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise;
e) sa ocupe partea carosabilã în scopul împiedicãrii circulaţiei;
f) sa traverseze calea feratã atunci când barierele sau semibarierele sunt coborate ori când semnalul luminos sau acustic interzice trecerea;
g) sa circule pe pistele pentru biciclete, amenajate şi semnalizate corespunzãtor.
(2) Se interzice oricãrei persoane sa efectueze acte de comerţ pe partea carosabilã, pe acostament, pe trotuar, în parcari ori în staţiile mijloacelor de transport public de persoane.
ART. 168
(1) Persoanele care se deplaseaza pe drumul public formând un grup organizat, o coloana militarã sau un cortegiu trebuie sa circule în formatie de cel mult trei siruri, pe partea dreapta a carosabilului, în sensul lor de mers, ocupand cel mult o banda de circulaţie.
(2) De la lãsarea serii şi pana în zorii zilei, precum şi ziua, în condiţii de vizibilitate redusã, persoanele care se afla în fata şi în spatele sirului dinspre axa drumului trebuie sa aibã o sursa de lumina de culoare alba, respectiv roşie, care sa fie vizibila pentru ceilalţi participanţi la trafic. Persoanele care formeazã sirul dinspre axa drumului trebuie sa aibã aplicate pe îmbrãcãminte elemente fluorescent-reflectorizante.
(3) Conducãtorii de grupuri organizate, de coloane militare sau de cortegii sunt obligaţi sa supravegheze permanent deplasarea acestora pe drumurile publice, pentru a nu stanjeni circulaţia vehiculelor.
(4) Se interzice persoanelor care formeazã o coloana militarã sa meargã în cadenta la trecerea peste poduri.

SECŢIUNEA a 5-a
Circulaţia pe autostrazi

ART. 169
(1) Conducãtorii de autovehicule care intra pe autostrazi folosind banda de intrare (de accelerare) trebuie sa cedeze trecerea autovehiculelor care circula pe prima banda a autostrazilor şi sa nu stânjeneascã în niciun fel circulaţia acestora.
(2) Conducãtorii de autovehicule care urmeazã sa pãrãseascã autostrada sunt obligaţi sa semnalizeze din timp şi sa se angajeze pe banda de ieşire (de decelerare).
ART. 170
Circulaţia autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau de mãrfuri se desfãşoarã pe banda din partea dreapta a autostrazii, cu excepţia cazului în care se efectueazã depãşirea sau semnalizarea rutiera existenta instituie o alta reglementare de utilizare a benzilor.

CAP. VI
Circulaţia autovehiculelor cu mase şi/sau gabarite depasite ori care transporta mãrfuri sau produse periculoase

§ 1. Circulaţia autovehiculelor cu mase şi/sau dimensiuni de gabarit depasite

ART. 171
Autovehiculul sau ansamblul de vehicule care, prin construcţie sau datoritã încãrcãturii transportate, depãşeşte masa totalã de 80 tone şi/sau lungimea de 40 m ori lãţimea de 5 m sau înãlţimea de 5 m poate circula pe drumul public numai în baza autorizaţiei speciale emise de administratorul acestuia şi cu avizul poliţiei rutiere.
ART. 172
(1) În circulaţia pe drumurile publice, autovehiculul sau ansamblul de vehicule care, cu sau fãrã incarcatura, are o latime între 3,2 m şi 4,5 m inclusiv sau o lungime mai mare de 25 m trebuie sa fie precedat de un autovehicul de însoţire, iar cel cu lãţimea mai mare de 4,5 m sau lungimea mai mare de 30 m trebuie sa fie însoţit de doua autovehicule care sa circule unul în fata şi celãlalt în spate.
(2) Pe autostrazi autovehiculul care, cu sau fãrã incarcatura, depãşeşte lãţimea de 3,2 m trebuie sa fie urmat de un autovehicul de însoţire.
(3) Autovehiculul de însoţire trebuie sa fie echipat cu un dispozitiv special de avertizare cu lumina galbena şi sa aibã montata, în funcţie de locul ocupat la însoţire, la partea stanga din fata sau din spate, placuta de identificare reflectorizanta, având fondul alb şi chenarul roşu.
(4) Conducãtorul autovehiculului cu masa şi/sau dimensiuni de gabarit depasite, precum şi conducãtorii autovehiculelor de însoţire sunt obligaţi sa punã şi sa menţinã în funcţiune semnalele speciale de avertizare cu lumina galbena, prevãzute la <>art. 32 alin. (1) lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pe toatã perioada deplasarii pe drumul public.
ART. 173
Este interzisã circulaţia autovehiculelor cu mase şi/sau gabarite depasite:
a) pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoare de interzicere, restrictie sau limitare a accesului acestora, dacã vehiculul sau ansamblul de vehicule atinge ori depãşeşte lãţimea, înãlţimea, lungimea sau masele pe axe ori masa totalã maxima admisã;
b) când vizibilitatea este redusã sau partea carosabilã este acoperitã cu polei, gheaţa sau zapada.

§ 2. Transportul mãrfurilor sau produselor periculoase

ART. 174
(1) Transportul mãrfurilor sau produselor periculoase se efectueazã numai dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) vehiculul îndeplineşte condiţiile tehnice şi de agreere, prevãzute în Acordul european referitor la transportul rutier internaţional al mãrfurilor periculoase (A.D.R.), încheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care România a aderat prin <>Legea nr. 31/1994 , cu modificãrile ulterioare;
b) vehiculul are dotãrile şi echipamentele necesare prevãzute în reglementãrile în vigoare;
c) conducãtorul vehiculului deţine certificat ADR corespunzãtor.
(2) Administratorul drumului public stabileşte, cu avizul poliţiei rutiere, traseele interzise accesului vehiculelor care efectueazã transport de mãrfuri sau produse periculoase, cu indicarea rutelor ocolitoare sau alternative şi a semnalizarii corespunzãtoare acestora.
ART. 175
(1) Conducãtorul vehiculului care efectueazã transport de mãrfuri sau produse periculoase trebuie sa aibã asupra sa documentele de transport prevãzute de lege, sa cunoascã normele referitoare la transportul şi la manipularea încãrcãturii, putând fi însoţit de persoane care sa cunoascã bine caracteristicile acestora.
(2) În cabina autovehiculului care transporta mãrfuri sau produse periculoase se pot afla numai membrii echipajului.
(3) Dacã din cauza deteriorarii ambalajului sau din alte cauze marfa ori produsul periculos se imprastie pe drum, conducãtorul este obligat sa opreascã imediat, sa ia mãsuri de avertizare a celorlalţi conducatori care circula pe drumul public şi a persoanelor din jur, sa semnalizeze pericolul cu mijloacele pe care le are la indemana şi sa anunţe administratorul drumului sau cea mai apropiatã unitate de poliţie.
ART. 176
Se interzice conducatorului de autovehicul care transporta mãrfuri sau produse periculoase:
a) sa provoace socuri autovehiculului în mers;
b) sa fumeze în timpul mersului ori sa aprinda foc la oprire sau stationare, la o distanta mai mica de 50 m de autovehicul;
c) sa lase autovehiculul şi incarcatura fãrã supravegherea sa, a insotitorului ori a unei alte persoane calificate;
d) sa remorcheze un vehicul rãmas în pana;
e) sa urmeze alte trasee sau sa staţioneze în alte locuri decât cele stabilite, precum şi pe partea carosabilã a drumului pe timp de noapte;
f) sa transporte alte incarcaturi care, prin natura lor, ar putea determina o sporire a pericolului;
g) sa permitã prezenta în autovehicul a altor persoane, cu excepţia celuilalt conducãtor, a insotitorilor sau a celor care incarca ori descarca mãrfurile sau produsele transportate;
h) sa între pe sectoarele de drum pe care îi este interzis accesul;
i) sa pãstreze în autovehicul rezerve de combustibil în ambalaje care nu sunt special confectionate în acest scop.

CAP. VII
Sancţiuni contravenţionale şi mãsuri tehnico-administrative

SECŢIUNEA 1
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale

ART. 177
(1) Îndrumarea, supravegherea, controlul respectãrii normelor privind circulaţia pe drumurile publice şi luarea mãsurilor legale în cazul în care se constata încãlcãri ale acestora se realizeazã de cãtre poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Romane.
(2) Poliţiştii rutieri sunt ofiţerii şi agenţii de poliţie specializaţi şi anume desemnaţi prin dispoziţie a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei Romane.
ART. 178
(1) În punctele de trecere a frontierei de stat a României, poliţiştii de frontiera au şi atributia de a aplica sancţiuni în cazul în care constata contravenţii la regimul circulaţiei pe drumurile publice.
(2) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei se trimite, în cel mult o zi lucrãtoare de la data întocmirii, serviciului poliţiei rutiere pe raza cãruia a fost sãvârşitã fapta.
ART. 179
(1) Poliţia rutiera sau poliţia de frontiera din punctele de trecere a frontierei de stat poate acţiona, împreunã cu reprezentanţi ai altor autoritãţi cu atribuţii în domeniu, pentru prevenirea şi constatarea unor încãlcãri ale normelor privind deplasarea în siguranta, pe drumurile publice, a tuturor participanţilor la trafic.
(2) Politistul rutier sau politistul de frontiera aflat în punctul de trecere a frontierei de stat, care acţioneazã în cadrul echipajului mixt, are, ca principale atribuţii:
a) sa opreascã vehiculele pentru control şi sa verifice documentele pe care conducãtorii acestora trebuie sa le aibã asupra lor;
b) sa constate şi sa aplice sancţiuni în cazul contravenţiilor aflate în competenta sa.
(3) Reprezentanţii autoritãţilor prevãzute la alin. (1) din cadrul echipajului mixt au ca principale atribuţii:
a) sa acţioneze, împreunã cu poliţiştii rutieri sau cu poliţiştii de frontiera, pentru respectarea de cãtre conducãtorii de vehicule sau de cãtre operatori a normelor privind transportul rutier pe drumurile publice din România;
b) sa execute activitãţi de control privind condiţiile de efectuare a transporturilor rutiere, precum şi de verificare a stãrii tehnice a vehiculelor, conform competentelor;
c) sa constate şi sa aplice sancţiuni în cazul contravenţiilor aflate în competenta lor.
(4) În cazul depistarii în trafic a unui vehicul care prezintã defectiuni tehnice la mecanismul de direcţie, la sistemul de franare, care emite noxe poluante ori zgomote peste limitele legal admise sau care circula având lumina farurilor nereglata corespunzãtor, reprezentanţii autoritãţilor abilitate menţioneazã despre acestea într-o nota tehnica de constatare ce se anexeazã procesului-verbal de constatare a contravenţiei încheiat de cãtre politistul rutier.
ART. 180
(1) În cazul în care constata încãlcãri ale normelor rutiere, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 1A, care va cuprinde în mod obligatoriu: data, ora şi locul unde este încheiat; gradul profesional, numele şi prenumele agentului constatator, unitatea din care acesta face parte; numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta contravenientului, numãrul şi seria actului de identitate ori, în cazul cetãţenilor strãini, al persoanelor fãrã cetãţenie sau al cetãţenilor romani cu domiciliul în strãinãtate, seria şi numãrul pasaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberãrii acestuia şi statul emitent; descrierea faptei contravenţionale, cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost sãvârşitã, precum şi arãtarea tuturor împrejurãrilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţioneazã contravenţia; numãrul punctelor-amenda aplicate şi valoarea acestora, posibilitatea achitãrii de cãtre persoana fizica, în termen de cel mult doua zile lucrãtoare, a jumãtate din minimul amenzii prevãzute de actul normativ, sancţiunea contravenţionalã complementara aplicatã şi/sau mãsura tehnico-administrativã dispusã; indicarea societãţii de asigurãri, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale; termenul de exercitare a caii de atac, semnatura agentului constatator şi unitatea de poliţie la care se depune plângerea.
(2) În cazul în care contravenientul refuza sau nu poate sa semneze procesul-verbal, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurãri, care trebuie sa fie confirmate de un martor asistent. În acest caz procesul-verbal va cuprinde numele, prenumele, codul numeric personal şi semnatura martorului.
(3) Atunci când contravenientul a fost sancţionat cu amenda, odatã cu copia procesului-verbal (exemplarul nr. 2), acestuia i se va comunica şi înştiinţarea de plata, în care se va face menţiunea cu privire la obligativitatea achitãrii amenzii la instituţiile abilitate sa o încaseze, potrivit legislaţiei în vigoare, în termen de 15 zile de la comunicare, în caz contrar urmând sa se procedeze la executarea silitã.
(4) În situaţia în care contravenientul este persoana juridicã, în procesul-verbal se fac menţiuni cu privire la denumirea, sediul, codul unic de înregistrare ale acesteia, precum şi numele, prenumele, numãrul şi seria actului de identitate, codul numeric personal şi domiciliul ori resedinta persoanei care o reprezintã.
(5) În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aducã la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare. Obiectiunile trebuie consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica "Alte menţiuni", sub sancţiunea nulitãţii procesului-verbal.
(6) În cazul în care pentru fapta sãvârşitã se dispune ca mãsura tehnico-administrativã reţinerea permisului de conducere şi/sau a certificatului de înmatriculare ori de înregistrare sau a placutelor cu numãrul de înmatriculare ori de înregistrare, odatã cu încheierea procesului-verbal de constatare a contravenţiei agentul constatator elibereazã şi o dovada inlocuitoare cu sau fãrã drept de circulaţie, dupã caz, al carei model este prevãzut în anexa nr. 1B.
(7) Atunci când permisul de conducere se retrage pentru ca titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie, se elibereazã dovada inlocuitoare fãrã drept de circulaţie.
(8) În situaţia în care, prin acelaşi proces-verbal de constatare a contravenţiei, se dispun mai multe mãsuri tehnico-administrative, agentul constatator elibereazã pentru fiecare document sau set de placute câte o dovada inlocuitoare.
(9) Pentru vehiculele implicate în accidente de circulaţie din care au rezultat pagube materiale, poliţia rutiera elibereazã proprietarilor sau deţinãtorilor acestora autorizaţie de reparaţii, al carei model este prevãzut în anexa nr. 1C, cu excepţia situaţiei în care s-a încheiat o constatare amiabila de accident a carei validitate a fost atestata de societatea de asigurãri abilitata, în condiţiile legii, caz în care reparaţiile pot fi efectuate în baza actului de atestare.
ART. 181
(1) În situaţia în care fapta a fost constatatã cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat sau unui mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic, politistul rutier încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 1D, dupã prelucrarea înregistrãrilor şi stabilirea identitãţii conducatorului de vehicul.
(2) Datele de identificare a contravenientului care se consemneazã în procesul-verbal de constatare a contravenţiei sunt cele comunicate, în scris, sub semnatura proprietarului sau deţinãtorului legal al vehiculului.
ART. 182
(1) Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeazã prin executarea semnalelor regulamentare de cãtre politistul rutier sau, dupã caz, de cãtre politistul de frontiera, atunci când constata încãlcãri ale normelor rutiere ori în situaţia în care exista indicii temeinice despre sãvârşirea unei contravenţii ori a unei fapte de natura penalã, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte şi a bunurilor care fac obiectul urmãririi, precum şi pentru verificarea deţinerii de cãtre conducãtorii vehiculelor a documentelor prevãzute de lege. Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeazã şi în condiţiile producerii unor calamitati naturale, dezastre sau a altor situaţii care pun în pericol siguranta circulaţiei.
(2) Oprirea vehiculelor se face, de regula, în afarã partii carosabile, iar acolo unde nu exista asemenea condiţii, cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului, pe acostament sau lângã bordura ori în spaţiile de parcare, iar noaptea, cu precãdere, în locuri iluminate.
(3) Se interzice imobilizarea vehiculului pe partea carosabilã ca urmare a semnalului de oprire efectuat de cãtre poliţist în locurile în care vizibilitatea este redusã sub 50 m.
ART. 183
Conducãtorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al politistului rutier sau, dupã caz, al politistului de frontiera este obligat sa rãmânã în vehicul, cu mâinile pe volan, iar ceilalţi pasageri sa nu deschidã portierele, respectând indicaţiile politistului.
ART. 184
(1) În situaţia în care conducãtorul de autovehicul sau tramvai, oprit în trafic pentru încãlcarea unei norme rutiere, nu are asupra sa niciun act de identitate şi nici permisul de conducere, politistul rutier trebuie sa îl conducã la cea mai apropiatã unitate de poliţie pentru stabilirea identitãţii acestuia şi pentru verificarea în evidenta a situaţiei permisului de conducere, atunci când nu exista posibilitatea realizãrii acestor verificãri pe loc.
(2) În cazul în care conducãtorul auto are asupra sa numai permisul de conducere, agentul constatator trebuie sa verifice în evidenta dacã domiciliul sau, dupã caz, resedinta înscrisã în document corespunde cu cea din Registrul naţional de evidenta a persoanelor.
(3) Agentul constatator este obligat sa înscrie, în procesul-verbal de constatare a contravenţiei, domiciliul sau, dupã caz, resedinta contravenientului din actul de identitate, iar în situaţia în care acesta nu are documentul asupra sa, domiciliul sau resedinta va fi consemnatã numai dupã verificarea efectuatã în Registrul naţional de evidenta a persoanelor.
(4) Procedura prevãzutã la alin. (2) şi (3) se aplica şi atunci când domiciliul sau, dupã caz, resedinta ori sediul proprietarului menţionat în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare nu corespunde cu datele existente în evidenta vehiculelor.
ART. 185
(1) Constatarea contravenţiei de conducere a unui autovehicul sau tramvai de cãtre o persoana care se afla sub influenta alcoolului se face prin testarea aerului expirat de aceasta cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic.
(2) Conducãtorilor de autovehicule sau tramvaie li se recolteaza obligatoriu probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei atunci când:
a) rezultatul testarii arata o concentraţie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat;
b) în eveniment este implicat un vehicul care transporta mãrfuri sau produse periculoase.
(3) Conducãtorilor de vehicule li se recolteaza obligatoriu probe biologice atunci când rezultatul testarii preliminare cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate indica prezenta în organism a substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare.
ART. 186
În cazul accidentelor de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, conducãtorii vehiculelor sunt obligaţi sa se supunã testarii aerului expirat în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substanţe stupefiante ori al medicamentelor cu efecte similare acestora. Dacã rezultatul testarii arata o concentraţie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau indica prezenta în organism a substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare, conducãtorii de vehicule sunt obligaţi sa se supunã recoltarii probelor biologice.
ART. 187
Conducãtorii de vehicule sau de animale implicaţi în accidente de circulaţie din care a rezultat moartea sau vãtãmarea integritãţii corporale ori a sãnãtãţii uneia sau mai multor persoane sunt obligaţi sa se supunã recoltarii probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau, dupã caz, a consumului de substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.
ART. 188
În toate cazurile în care se recolteaza probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau a prezentei în organism a substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare este obligatorie şi examinarea clinica.

SECŢIUNEA a 2-a
Mãsuri tehnico-administrative

§ 1. Reţinerea sau retragerea permisului de conducere

ART. 189
(1) Politistul rutier este obligat ca, atunci când verifica documentele unui conducãtor de autovehicul sau tramvai, sa urmãreascã dacã exista concordanta între datele înscrise în actul de identitate şi cele din permisul de conducere. În cazul în care constata neconcordante referitoare la nume, prenume, domiciliu sau resedinta, precum şi în cazul în care termenul de valabilitate a expirat, politistul rutier este obligat sa retina permisul de conducere şi sa elibereze dovada inlocuitoare a acestuia cu drept de circulaţie de 15 zile.
(2) În cazul în care conducãtorul de autovehicul sau tramvai are asupra sa numai permisul de conducere, politistul rutier efectueazã verificãrile prevãzute la art. 184 alin. (2). În cazul în care datele nu corespund, politistul rutier procedeazã conform alin. (1).
(3) Permisul de conducere reţinut în condiţiile alin. (1) sau (2) se trimite, împreunã cu raportul de reţinere, autoritãţii competente care l-a eliberat.
ART. 190
(1) În cazurile prevãzute de lege, odatã cu constatarea faptei, politistul rutier sau, dupã caz, politistul de frontiera retine permisul de conducere, eliberand dovada inlocuitoare cu sau fãrã drept de circulaţie, dupã caz.
(2) Permisul de conducere reţinut în condiţiile alin. (1), împreunã cu un raport de reţinere, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 1E, se trimit, cel mai târziu în prima zi lucrãtoare care urmeazã celei în care a fost eliberata dovada inlocuitoare, la serviciul poliţiei rutiere pe raza cãruia a fost sãvârşitã fapta, care are obligaţia sa facã imediat menţiunile corespunzãtoare în evidenta conducãtorilor de autovehicule şi tramvaie.
(3) Raportul de reţinere, precum şi documentele sau placutele cu numãrul de înmatriculare reţinute unui conducãtor de autovehicul care poseda permis de conducere sau certificat de înmatriculare eliberat de o autoritate strãinã se trimit poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane pentru a fi trimise autoritãţilor emitente.
ART. 191
(1) În situaţia în care contravenientul a sãvârşit fapta pe raza de competenta a altui judeţ decât cel care îl are în evidenta, permisul de conducere se pãstreazã la serviciul poliţiei rutiere pe teritoriul cãruia a fost constatatã contravenţia, pana când şeful serviciului hotãrãşte asupra sancţiunii contravenţionale complementare, dar nu mai mult de 15 zile de la data reţinerii, dupã care îl trimite serviciului poliţiei rutiere al judeţului care îl are în evidenta.
(2) Permisul de conducere se pãstreazã la serviciul poliţiei rutiere din judeţul care are în evidenta titularul, pana la restituire sau, dupã caz, pana la anularea documentului.
ART. 192
(1) Conducatorului de autovehicul sau tramvai, testat cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic, i se retine permisul de conducere dacã valoarea concentratiei este de cel mult 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, eliberandu-se dovada inlocuitoare fãrã drept de circulaţie, dacã nu doreşte recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, în condiţiile stabilite la art. 194 alin. (1).
(2) Când conducãtorul vehiculului solicita recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, acesta va fi însoţit de politistul rutier la cea mai apropiatã instituţie medicalã autorizata sau instituţie medico-legalã, iar dupã recoltare i se va elibera o dovada inlocuitoare cu drept de circulaţie pentru cel mult 15 zile, a carei valabilitate intra în vigoare la 24 de ore de la cea de-a doua recoltare de probe biologice.
ART. 193
(1) Conducãtorul de autovehicul sau tramvai trebuie însoţit de politistul rutier sau, dupã caz, de politistul de frontiera, imediat, la cea mai apropiatã instituţie medicalã autorizata sau instituţie medico-legalã pentru a i se recolta probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, dacã prin testarea cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic s-a constatat ca valoarea concentratiei de alcool este mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.
(2) Dupã recoltarea probelor biologice, politistul rutier retine permisul de conducere şi elibereazã dovada inlocuitoare fãrã drept de circulaţie.
(3) Atunci când conducãtorul de autovehicul sau tramvai nu are asupra sa actul de identitate şi nici permisul de conducere, politistul rutier este obligat, înainte de a-l conduce la instituţia medicalã autorizata sau instituţia medico-legalã, sa facã verificãri în evidente pentru stabilirea identitãţii acestuia şi a situaţiei permisului de conducere.
(4) În situaţia în care conducãtorul de autovehicul sau tramvai nu are asupra sa permisul de conducere, politistul rutier îi aduce acestuia la cunostinta, prin înştiinţare scrisã pe care i-o înmâneazã imediat, ca nu mai are dreptul sa conducã autovehicule sau tramvaie pana la finalizarea dosarului penal, precum şi obligaţia de a preda permisul de conducere serviciului poliţiei rutiere pe raza cãruia a fost sãvârşitã fapta.
ART. 194
(1) Pentru determinarea alcoolemiei se recolteaza doua probe biologice la interval de o ora între prelevãri. În cazul refuzului de prelevare a celei de-a doua probe biologice nu se efectueazã calculul retroactiv al alcoolemiei.
(2) Refuzul persoanei examinate de a i se recolta cea de-a doua proba biologica se consemneazã în procesul-verbal de prelevare.
ART. 195
Conducatorului de autovehicul sau tramvai, testat preliminar cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat care a relevat prezenta în organism a substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora, i se aplica procedura prevãzutã la art. 192.
ART. 196
(1) Conducatorului de autovehicul sau tramvai, depistat în trafic incalcand o norma rutiera pentru care se dispune sancţiunea contravenţionalã complementara a suspendãrii exercitãrii dreptului de a conduce şi care prezintã la control dovada inlocuitoare a permisului de conducere reţinut pentru o fapta sãvârşitã anterior, aflatã în termenul de valabilitate, i se retine dovada prezentatã şi i se elibereazã o noua dovada, a carei valabilitate nu poate depãşi termenul de valabilitate al primei dovezi.
(2) Dacã cea de-a doua fapta este una dintre cele prevãzute la <>art. 102 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, politistul rutier elibereazã titularului permisului o dovada inlocuitoare fãrã drept de circulaţie.
(3) Dovada inlocuitoare a permisului de conducere, reţinutã în condiţiile prevãzute la alin. (1), se trimite la serviciul poliţiei rutiere al judeţului care îl are în evidenta pe contravenient, împreunã cu raportul de reţinere.
ART. 197
(1) Permisul de conducere al unei persoane declarate inapta din punct de vedere medical de cãtre o instituţie medicalã autorizata se retrage de cãtre serviciul poliţiei rutiere pe raza cãruia isi desfãşoarã activitatea medicul de familie care are în evidenta persoana respectiva.
(2) Şeful serviciului poliţiei rutiere dispune retragerea permisului de conducere şi îl pãstreazã la sediul unitãţii pana la încetarea cauzelor pentru care a fost retras. În situaţia în care conducãtorul de autovehicul sau tramvai are domiciliul ori resedinta pe raza altui judeţ, şeful serviciului poliţiei rutiere care a dispus mãsura tehnico-administrativã trimite permisul de conducere la serviciul poliţiei rutiere din judeţul care îl are în evidenta, împreunã cu un raport de retragere.

§ 2. Reţinerea sau retragerea certificatului de înmatriculare ori de înregistrare şi a placutelor cu numãrul de înmatriculare sau de înregistrare

ART. 198
(1) În cazurile prevãzute de lege, odatã cu constatarea faptei, politistul rutier sau, dupã caz, politistul de frontiera retine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori placutele cu numãrul de înmatriculare sau de înregistrare, eliberand dovada inlocuitoare cu sau fãrã drept de circulaţie, dupã caz.
(2) Documentele sau placutele cu numãrul de înmatriculare sau de înregistrare reţinute în condiţiile alin. (1), împreunã cu raportul de reţinere, se trimit, cel mai târziu în prima zi lucrãtoare care urmeazã celei în care a fost eliberata dovada inlocuitoare, la serviciul poliţiei rutiere pe raza cãruia a fost sãvârşitã fapta, care are obligaţia sa facã imediat menţiunile corespunzãtoare în evidenta vehiculelor.
(3) Certificatul de înregistrare sau placutele cu numãrul de înregistrare, eliberate de o autoritate a administraţiei publice locale, reţinute în condiţiile legii, se trimit împreunã cu raportul de reţinere autoritãţii care le-a eliberat.
(4) Raportul de reţinere, precum şi documentele sau placutele cu numãrul de înmatriculare, eliberate de o autoritate strãinã, reţinute în condiţiile legii, se trimit poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane pentru a fi remise autoritãţilor emitente.
ART. 199
(1) Atunci când politistul rutier sau politistul de frontiera constata ca autovehiculul este condus de proprietar sau de deţinãtorul mandatat şi datele privind numele, prenumele, domiciliul sau resedinta înscrise în certificatul de înmatriculare ori de înregistrare nu coincid cu cele din documentul de identitate, agentul constatator retine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, eliberand titularului dovada inlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile.
(2) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se trimite autoritãţii competente care l-a eliberat, împreunã cu raportul de reţinere.
ART. 200
(1) În cazurile în care legea prevede aplicarea mãsurii tehnico-administrative a retragerii placutelor cu numãrul de înmatriculare sau de înregistrare, conducãtorul vehiculului este obligat sa demonteze şi sa predea placutele agentului constatator care a dispus mãsura.
(2) Când conducãtorul vehiculului refuza sa predea placutele, agentul constatator demonteaza el însuşi placutele cu numãrul de înmatriculare sau de înregistrare, în prezenta unui martor asistent, consemnand despre aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
ART. 201
Atunci când vehiculul este înmatriculat sau înregistrat într-un alt judeţ decât cel pe teritoriul cãruia a fost constatatã fapta, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi placutele cu numãrul de înmatriculare sau de înregistrare se trimit, dupã expirarea termenului prevãzut de lege pentru introducerea plângerii impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, serviciului poliţiei rutiere din judeţul care are în evidenta vehiculul.
ART. 202
(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, precum şi placutele cu numãrul de înmatriculare sau de înregistrare se restituie de cãtre serviciul poliţiei rutiere care le are în pãstrare proprietarului sau utilizatorului vehiculului, la prezentarea de cãtre acesta a dovezii încetãrii motivelor pentru care s-a dispus mãsura tehnico-administrativã.
(2) În cazul introducerii plângerii impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, în dovada inlocuitoare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare se înscrie menţiunea ca vehiculul are drept de circulaţie pentru 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii dreptului de circulaţie, iar placutele cu numãrul de înmatriculare sau de înregistrare se restituie de cãtre poliţia rutiera în baza ordonanţei preşedinţiale emise de instanta investitã cu soluţionarea cauzei sau a hotãrârii judecãtoreşti rãmase definitiva.

§ 3. Anularea permisului de conducere

ART. 203
(1) Anularea permisului de conducere, în cazurile prevãzute la <>art. 114 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se dispune:
a) de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza cãruia a fost constatatã fapta, în baza hotãrârii judecãtoreşti rãmase definitiva, dispusã de o instanta din România;
b) de şeful poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane, în baza unei hotãrâri judecãtoreşti rãmase definitiva, pronunţatã de cãtre o autoritate strãinã competenta, pentru o infracţiune sãvârşitã de titular pe teritoriul statului respectiv, dacã pentru fapta sãvârşitã legislaţia romana prevede aceasta mãsura.
(2) Anularea permisului de conducere al persoanei decedate se dispune de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza cãruia titularul a domiciliat, în condiţiile existenţei unei sesizãri din partea unei autoritãţi competente sau a unui certificat de deces.
(3) Mãsura anulãrii permisului de conducere se comunica, în termen de cel mult 5 zile lucrãtoare, titularului permisului de conducere, la domiciliul acestuia, pentru situaţiile prevãzute la alin. (1).
(4) În termenul prevãzut la alin. (3), permisul de conducere se transmite de serviciul poliţiei rutiere care a dispus anularea la autoritatea competenta care l-a eliberat, în vederea efectuãrii menţiunii în evidenta.

SECŢIUNEA a 3-a
Sancţiuni contravenţionale complementare

§ 1. Aplicarea punctelor de penalizare

ART. 204
(1) Când pentru fapta sãvârşitã legea prevede şi aplicarea punctelor de penalizare, agentul constatator are obligaţia sa le înscrie în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
(2) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei se trimite, în cel mult doua zile lucrãtoare de la data întocmirii acestuia, la serviciul poliţiei rutiere pe raza cãruia a fost sãvârşitã fapta.
ART. 205
Punctele de penalizare se înscriu în evidenta conducãtorilor de autovehicule sau tramvaie de cãtre serviciul poliţiei rutiere pe raza cãruia a fost constatatã fapta.
ART. 206
Când instanta competenta, prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã irevocabilã, a dispus anularea procesului-verbal de constatare a contravenţiei, serviciul poliţiei rutiere pe raza cãruia a fost sãvârşitã fapta radiaza din evidenta punctele de penalizare aplicate.
ART. 207
Când un conducãtor de autovehicule, posesor al unui permis de conducere eliberat de cãtre o autoritate strãinã, sãvârşeşte o fapta pentru care legea prevede şi aplicarea punctelor de penalizare, procesul-verbal de constatare a contravenţiei se trimite poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane, pentru informarea autoritãţii statului care a emis permisul de conducere.
ART. 208
Titularul permisului de conducere, la cerere, are dreptul sa obţinã, personal, la sediul poliţiei rutiere din judeţul care îl are în evidenta, informaţii cu privire la numãrul de puncte de penalizare ce i-au fost aplicate.

§ 2. Suspendarea exercitãrii dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie

ART. 209
(1) La cumulul a cel puţin 15 puncte de penalizare, serviciul poliţiei rutiere din judeţul care are în evidenta conducãtorul de autovehicul comunica acestuia, în scris, în termen de 10 zile de la data înregistrãrii în evidenta a ultimelor puncte de penalizare, sancţiunea contravenţionalã complementara a suspendãrii exercitãrii dreptului de a conduce, precum şi obligaţia de a se prezenta la sediul poliţiei rutiere, în termen de 5 zile de la primirea înştiinţãrii scrise, pentru a preda permisul de conducere.
(2) Titularul permisului de conducere are dreptul de a conduce autovehicule de la data cumulãrii celor 15 puncte de penalizare şi pana la data expirãrii termenului când avea obligaţia de a preda permisul de conducere sau, dupã caz, pana la data predãrii permisului de conducere.
(3) Suspendarea exercitãrii dreptului de a conduce autovehicule opereazã în ziua urmãtoare celei în care a fost predat permisul de conducere sau, dupã caz, a expirat termenul de predare a acestuia.
(4) În cazul în care titularul permisului de conducere nu se prezintã la poliţie în termenul prevãzut la alin. (1), perioada de suspendare a exercitãrii dreptului de a conduce autovehicule se majoreazã, de drept, cu 30 de zile.
(5) În situaţia în care titularul permisului de conducere face dovada imposibilitãţii prezentãrii la poliţie în termenul de 5 zile de la primirea înştiinţãrii scrise, perioada de suspendare a exercitãrii dreptului de a conduce autovehicule dispusã potrivit alin. (4) se anuleazã.
ART. 210
(1) În situaţia în care conducãtorul de autovehicul sãvârşeşte o fapta pentru care, potrivit legii, se retine permisul de conducere în vederea suspendãrii exercitãrii dreptului de a conduce, eliberandu-se dovada inlocuitoare cu drept de circulaţie, sancţiunea contravenţionalã complementara opereazã începând cu ziua urmãtoare celei în care a expirat valabilitatea dovezii.
(2) Când dovada inlocuitoare a permisului de conducere este eliberata fãrã drept de circulaţie, suspendarea exercitãrii dreptului de a conduce opereazã din momentul aplicãrii sancţiunii contravenţionale complementare prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
ART. 211
În cazul în care titularului permisului de conducere i s-a interzis sa ocupe o funcţie sau profesie care are legatura cu dreptul de a conduce autovehicule sau tramvaie, potrivit art. 112 lit. c) din Codul penal, republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şeful serviciului poliţiei rutiere care funcţioneazã pe teritoriul de competenta al autoritãţii care a luat mãsura de siguranta dispune suspendarea exercitãrii dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie pe durata cat opereazã mãsura de siguranta.
ART. 212
(1) Permisul de conducere eliberat de o autoritate strãinã, reţinut ca urmare a încãlcãrii de cãtre titular a unei norme rutiere pentru care legea prevede suspendarea exercitãrii dreptului de a conduce şi pentru care s-a eliberat dovada inlocuitoare cu drept de circulaţie, împreunã cu o copie a procesului-verbal de constatare a contravenţiei se trimit poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane, în termen de 15 zile de la aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare.
(2) Când dovada inlocuitoare este eliberata fãrã drept de circulaţie, permisul de conducere şi copia procesului-verbal de constatare a contravenţiei se trimit unitãţii de poliţie prevãzute la alin. (1) în cel mult o zi lucrãtoare de la data constatãrii faptei.
(3) Pana la împlinirea termenului prevãzut la alin. (1), titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate strãinã poate solicita ca, pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitãrii dreptului de a conduce, documentul sa fie pãstrat la serviciul poliţiei rutiere pe raza cãruia a fost sãvârşitã fapta, pentru a-i fi restituit. Despre aceasta posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odatã cu comunicarea suspendãrii exercitãrii dreptului de a conduce.
ART. 213
(1) Suspendarea exercitãrii dreptului de a conduce se dispune de cãtre poliţia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane şi în cazul în care titularul permisului de conducere eliberat de cãtre autoritatea competenta din România a sãvârşit o fapta pe teritoriul altui stat, iar autoritatea statului respectiv a dispus, prin hotãrâre, o astfel de mãsura.
(2) Suspendarea exercitãrii dreptului de a conduce se aplica pe teritoriul României numai dacã pentru fapta sãvârşitã legislaţia rutiera româneascã prevede o astfel de mãsura.
(3) Perioada de suspendare a exercitãrii dreptului de a conduce pe teritoriul României nu poate fi mai mare decât cea prevãzutã de legislaţia rutiera româneascã pentru o fapta asemãnãtoare.
(4) Pentru stabilirea perioadei de suspendare a exercitãrii dreptului de a conduce se ia în considerare, obligatoriu, perioada cat titularul permisului de conducere nu a avut drept de circulaţie pe teritoriul statului care a emis o astfel de decizie.
ART. 214
(1) În cazul sãvârşirii a doua sau a mai multor contravenţii care atrag şi suspendarea exercitãrii dreptului de a conduce, constatate prin acelaşi proces-verbal, perioada de suspendare se calculeazã prin însumarea perioadelor prevãzute pentru fiecare fapta, fãrã ca aceasta sa depãşeascã 90 de zile.
(2) Când o persoana cãreia i-a fost reţinut permisul de conducere pentru o fapta prevãzutã cu suspendarea exercitãrii dreptului de a conduce sãvârşeşte, în perioada în care are drept de circulaţie, o noua contravenţie pentru care se dispune suspendarea exercitãrii dreptului de a conduce, se aplica distinct perioade de suspendare pentru fiecare contravenţie.

§ 3. Confiscarea bunurilor

ART. 215
(1) Mijloacele speciale de avertizare luminoase şi sonore, precum şi dispozitivele care perturba funcţionarea mijloacelor tehnice de supraveghere a traficului confiscate, în condiţiile legii, se predau la serviciul poliţiei rutiere pe raza cãreia a fost constatatã fapta.
(2) Placutele cu numãrul de înmatriculare sau de înregistrare confiscate în condiţiile legii se predau la serviciul poliţiei rutiere pe raza cãruia a fost constatatã fapta pentru a fi trimise autoritãţii competente care le-a eliberat.
(3) Vehiculele cu tracţiune animala confiscate în condiţiile legii se predau autoritãţilor administraţiei publice locale, pe baza de proces-verbal, în vederea transmiterii acestora spre valorificare, potrivit dispoziţiilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 98/1999 , republicatã.

§ 4. Imobilizarea vehiculului

ART. 216
(1) Imobilizarea unui vehicul se dispune şi se efectueazã de cãtre poliţia rutiera, în cazurile şi în condiţiile prevãzute de lege.
(2) Imobilizarea se face în prezenta unui martor asistent, prin folosirea, în interiorul sau în exteriorul vehiculului, a unor dispozitive tehnice sau a altor mijloace de blocare, care se consemneazã în procesul-verbal de constatare a faptei pentru care s-a dispus mãsura.
(3) În lipsa unui martor asistent politistul rutier precizeazã motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.
(4) Imobilizarea unui vehicul este interzisã în toate locurile unde oprirea sau stationarea este interzisã.
ART. 217
(1) Atunci când se impune imobilizarea, în condiţiile legii, a unui vehicul care transporta produse sau substanţe periculoase, politistul rutier este obligat sa anunţe, de îndatã, unitatea de poliţie din care face parte pentru a se stabili, împreunã cu unitãţile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenta, destinaţia finala pentru parcarea autovehiculului.
(2) Imobilizarea unui vehicul care efectueazã transport de mãrfuri sau produse periculoase ori cu gabarite şi/sau mase depasite se dispune de cãtre poliţia rutiera, în condiţiile stabilite împreunã cu reprezentanţii autoritãţilor cu atribuţii în domeniu.
ART. 218
Revocarea imobilizarii se dispune:
a) de cãtre politistul rutier care a dispus-o, dacã este prezent, iar motivele pentru care a fost dispusã au încetat;
b) de cãtre şeful serviciului poliţiei rutiere din care face parte agentul constatator, dacã motivele pentru care a fost dispusã mãsura au încetat;
c) de cãtre procuror sau de instanta de judecata, atunci când vehiculul a fãcut obiectul unei infracţiuni.

SECŢIUNEA a 4-a
Restituirea permisului de conducere şi reducerea perioadei de suspendare a exercitãrii dreptului de a conduce

ART. 219
(1) Restituirea permisului de conducere se dispune de cãtre şeful serviciului poliţiei rutiere care îl are în evidenta, la cererea titularului, în urmãtoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de suspendare, când sancţiunea a fost aplicatã pentru cumul de puncte;
b) la expirarea termenului de suspendare, când sancţiunea a fost aplicatã ca urmare a sãvârşirii unei contravenţii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, dupã caz, a fost majoratã cu 30 de zile, dacã titularul a promovat testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
c) în baza certificatului medico-legal prin care se confirma ca afectiunile medicale care au determinat declararea persoanei respective ca inapta medical au încetat.
(2) Restituirea permisului de conducere se dispune de cãtre şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza cãreia a fost sãvârşitã fapta, la cererea titularului, în baza rezoluţiei sau, dupã caz, a ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neinceperea urmãririi penale, scoaterea de sub urmãrirea penalã ori încetarea urmãririi penale, în baza hotãrârii judecãtoreşti rãmase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat ori ca urmare a încetãrii mãsurii de siguranta prevãzute la art. 112 lit. c) din Codul penal, republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie de cãtre contravenient se efectueazã de cãtre serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenta, în cazul în care sancţiunea a fost aplicatã ca urmare a sãvârşirii unei contravenţii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, dupã caz, a fost majoratã cu 30 de zile.
(4) Verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie consta în completarea unui test-grila, ce conţine 15 întrebãri din legislaţia rutiera. Este declarata "promovata" persoana care a formulat rãspunsul corect la cel puţin 13 întrebãri.
(5) Contravenientul este obligat sa susţinã examenul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie, în perioada executãrii sancţiunii contravenţionale complementare a suspendãrii exercitãrii dreptului de a conduce, în zilele stabilite, sãptãmânal, la nivelul serviciului poliţiei rutiere.
(6) Prevederile alin. (1)-(5) se aplica şi în cazul titularului unui permis de conducere romanesc pentru care, potrivit legii, a fost aplicatã sancţiunea contravenţionalã complementara a suspendãrii exercitãrii dreptului de a conduce de cãtre o autoritate competenta strãinã, ca urmare a sãvârşirii de cãtre acesta, pe teritoriul statului respectiv, a unei fapte pentru care se aplica aceasta sancţiune.
ART. 220
(1) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate strãinã, impotriva cãruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita şefului poliţiei rutiere pe raza cãreia a fost constatatã fapta restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucrãtoare înainte de data pãrãsirii teritoriului României.
(2) În situaţia restituirii permisului de conducere potrivit alin. (1), şeful poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane comunica sancţiunea aplicatã autoritãţii strãine care a eliberat documentul.
ART. 221
(1) Perioada de suspendare a exercitãrii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacã sunt îndeplinite, cumulativ, urmãtoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de sãvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data sãvârşirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitãrii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de mãsura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatãrii contravenţiei pentru care se aplica sancţiunea contravenţionalã complementara nu a mai avut suspendatã exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducãtorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiazã de reducerea perioadei de suspendare a exercitãrii dreptului de a conduce, dacã:
a) perioada de suspendare a fost majoratã, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în urmãtoarele 12 luni de la data expirãrii ultimei suspendãri a exercitãrii dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit ca a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenta alcoolului;
d) sancţiunea contravenţionalã complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea feratã când barierele sau semibarierele sunt coborate ori în curs de coborare sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune.

CAP. VIII
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 222
Cu ocazia preschimbarii permiselor de conducere emise anterior datei de 1 decembrie 1995 cu cele model nou, echivalarea dintre vechile şi noile categorii se face dupã cum urmeazã:
a) categoria G cu categoria A;
b) categoria A cu categoria A;
c) categoria B cu categoria B;
d) categoria C cu categoria C;
e) categoria D cu categoria D;
f) categoriile C, E şi/sau C + E cu categoria CE;
g) categoriile B, C, E şi/sau B + E şi C + E cu categoriile BE şi CE;
h) categoriile C, D, E şi/sau C + E şi D + E cu categoriile CE şi DE;
i) categoriile B, C, D, E şi/sau B + E, C + E şi D + E cu categoriile BE, CE şi DE;
j) categoria F cu categoria Tr;
k) categoria H cu categoria Tb;
l) categoria I cu categoria Tv.
ART. 223
(1) Poliţia rutiera asigura insotirea coloanelor oficiale cu echipaje specializate potrivit competentei.
(2) Se însoţesc cu echipaje ale poliţiei rutiere demnitari romani sau oficialitati strãine cu funcţii similare acestora, dupã cum urmeazã:
a) Preşedintele României;
b) preşedintele Senatului;
c) preşedintele Camerei Deputaţilor;
d) primul-ministru al Guvernului.
(3) În situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenta, pot beneficia de insotirea cu echipaje ale poliţiei rutiere şi miniştrii din Guvernul României sau omologi din strãinãtate aflaţi în vizita oficialã în România, precum şi şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare.
(4) Beneficiazã de însoţire şi candidaţii la funcţia de Preşedinte al României, pe timpul campaniei electorale, dupã validarea candidaturii, numai pe raza localitãţilor unde au loc activitãţile electorale.
(5) Beneficiazã de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere foştii presedinti ai României, în condiţiile legii.
(6) Concursurile organizate pe drumurile publice, autorizate potrivit legii, care presupun restrictionarea circulaţiei pe anumite sectoare, precum şi transporturile agabaritice sau speciale vor fi însoţite numai cu aprobarea Inspectoratului General al Poliţiei Romane, în funcţie de disponibilitati, contra cost, potrivit tarifelor stabilite de normele legale.
ART. 224
(1) La nivelul unitãţilor de învãţãmânt, curs primar şi gimnazial, cadrele didactice care predau orele de educaţie rutiera vor fi sprijinite şi indrumate de cãtre politisti rutieri.
(2) Concursurile organizate la nivelul unitãţilor de învãţãmânt pe teme rutiere vor fi coordonate de cãtre serviciul poliţiei rutiere din judeţul în care isi are sediul unitatea de învãţãmânt.
ART. 225
Anexele nr. 1A-1E fac parte integrantã din prezentul regulament.

ANEXA 1A

ROMÂNIA
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR Exemplar nr. 1
---------------------------------------
---------------------------------------

PROCES-VERBAL Seria ...... Nr. ......

Încheiat astãzi: ziua |_|_| luna |_|_| anul |_|_|_|_| ora |_|_| în localitatea......
Agent constatator ....(grad profesional, nume, prenume)...... din .....(unitatea).... constat ca:

Dl/Dna .............., CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, act de ident. |______| seria |_|_| nr. |_|_|_|_|_|_|, cu domiciliul/ resedinta în ......, str. ..... nr. ....., bl. ...., sc. ....., ap. ......, sector/judeţ ......... .
Pers. juridicã ........., cu sediul în ......, str. ....... nr. ....., bl. ....., sc. ...., ap. ......., sector/judeţ ......, CUI |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, reprezentatã de dl/dna ..........., CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, act de ident. |______| seria |_|_| nr. |_|_|_|_|_|_|, cu domiciliul/ resedinta în ..........., str. ........ nr. ....., bl. ....., sc. ......., ap. ......., sector/judeţ ......
În ziua |_|_| luna |_|_| anul |_|_|_|_| ora |_|_| locul ...... a sãvârşit urmãtoarele:
.......................................................................
.......................................................................
.......................................................................
.......................................................................

Fapta sãvârşitã este prevãzutã de: art. ... din ... şi sancţionatã de art. ... din ...
art. ... din ... şi sancţionatã de art. ... din ...
art. ... din ... şi sancţionatã de art. ... din ...
art. ... din ... şi sancţionatã de art. ... din ...

Stabilesc:
a) |___| AVERTISMENT/ |___| AMENDA, în suma de ......... lei;
b) |___|*) PUNCTE-AMENDA, în valoare de ............ lei;
c) |___|*) PUNCTE DE PENALIZARE;
d) CONFISCAREA: .............................................. ;
e) IMOBILIZAREA VEHICULULUI (marca) ....... nr. de inmatric./inreg. ...... cf. art. ..... din .......;
f) REŢINEREA |___| permisului de conducere/ |__| certificatului de înmatriculare (înregistrare)/ |__| placutelor cu numãrul de înmatriculare (înregistrare)/ |__| atestatului profesional.
Contravenientul achitã pe loc, cu chitanţa nr. ......, sau poate achitã în cel mult 2 zile lucrãtoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei jumãtate din minimul amenzii prevãzute de lege, adicã suma de ............ lei.
Contravenientul |__| refuza / |__| nu poate sa semneze procesul-verbal.
Martor asistent .....(nume şi prenume)......, CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|.

Alte menţiuni ............................................................
..........................................................................
..........................................................................

Vehicul nr. ................. asigurat cu polita nr. |_|_|_|_|_|_|_|_|, valabilã pana la |_|_|_|_|_|_|_|_|.

Contravenientul poate face plângere impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei în termen de 15 zile de la data inmanarii/comunicãrii, care se depune la Serviciul poliţiei rutiere ........... .


┌──────────────────────────┬──────────────────────┬───────────────────────────┐
│ Agent constatator │ Martor asistent │ Contravenient │
│ │ │ Am luat la cunostinta │
└──────────────────────────┴──────────────────────┴───────────────────────────┘


----------
*) Se trece totalul numãrului punctelor-amenda sau, dupã caz, al punctelor de penalizare aplicate.
...............................................................


ÎNŞTIINŢARE DE PLATA

Dl/Dna .............., CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, act de ident. |__| seria |_|_| nr. |_|_|_|_|_|_|, cu domiciliul/ resedinta în ......, str. ..... nr. ....., bl. ...., sc. ....., ap. ......, sector/judeţ ......... .
Pers. juridicã ........., cu sediul în localitatea ......, str. ....... nr. ....., sector/judeţ ......, CUI |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|.
Conform Procesului-verbal de constatare a contravenţiei seria ..... nr. ...., încheiat la |_|_|_|_|_|_|_|_|, s-a stabilit drept amenda suma de ..... lei, pe care va trebui sa o achitati la ......, la casieriile autoritãţilor administraţiei publice locale ori ale altor instituţii publice abilitate sa administreze veniturile bugetelor locale sau la ghiseul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României.
Chitanţa şi copia procesului-verbal se transmit în termen de 15 zile de la comunicare unitãţii din care face parte agentul constatator.
Plata se poate efectua şi prin instrumente de plata electronice în cadrul Ghiseului virtual de plati, caz în care nu aveti obligaţia de a face dovada plãţii unitãţii din care face parte agentul constatator.
În caz de neplata a obligaţiilor se va trece la executarea silitã.

- verso -

Cãtre
.....................................
.....................................

În temeiul art. ...... din ........, trimitem alãturat Procesul-verbal de constatare a contravenţiei seria ....... nr. ......., încheiat pe numele dlui/dnei/pers. juridice ..........., în vederea executãrii silite.



ŞEFUL SERVICIULUI POLIŢIEI RUTIERE
..................................


Recomandat nr. ....... din ......... Loc pentru francare



┌────────────────┐
└────────────────┘

( ) ( )
Ştampila cu data prezentãrii Ştampila cu data primirii

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
NOTA
I. Conform prevederilor <>art. 118 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicatã, contravenientul poate depune plângere impotriva procesului-verbal în termen de 15 zile la sediul serviciului poliţiei rutiere pe raza cãruia a fost constatatã fapta. Plângerea, semnatã şi datatã, se depune în 2 exemplare, însoţitã de:
- copia procesului-verbal de constatare a contravenţiei;
- copia actului de identitate;
- copia dovezii de reţinere a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a placutelor cu numãrul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului ori, dupã caz, a autorizaţiei de reparaţii;
- copii ale oricãror alte acte sau documente în susţinerea plângerii.
Conform dispoziţiilor <>art. 118 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, plângerea suspenda executarea.
Pentru prelungirea/acordarea dreptului de circulaţie trebuie sa va prezentaţi la şeful poliţiei rutiere pe raza cãreia a fost sãvârşitã contravenţia în vederea prelungirii dreptului de circulaţie sau, dupã caz, pentru a se face menţiunea, pe dovada, ca aveti dreptul de a conduce autovehicule ori tramvaie pentru o perioada de 30 de zile.
Prelungirea dreptului de circulaţie se face de cãtre şeful poliţiei rutiere pe a carei raza de competenta a fost sãvârşitã contravenţia, din 30 în 30 de zile, în baza unui certificat eliberat de instanta de judecata care confirma ca dosarul este în curs de soluţionare, pana la rãmânerea definitiva a hotãrârii judecãtoreşti.
II. Prin urmãtoarele abrevieri se înţelege:
- act de ident. - C.I. (carte de identitate), B.I. (buletin de identitate), Pasp. (pasaport), C.I.P. (cartea de identitate provizorie);
- CNP - codul numeric personal;
- CUI - codul unic de înregistrare al persoanei juridice

..............................................................


ROMÂNIA
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR Exemplar nr. 2


---------------------------------------

PROCES-VERBAL Seria ...... Nr. ......

Încheiat astãzi: ziua |_|_| luna |_|_| anul |_|_|_|_| ora |_|_| în localitatea......
Agent constatator ....(grad profesional, nume, prenume)...... din .....(unitatea).... constat ca:

Dl/Dna .............., CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, act de ident. |______| seria |_|_| nr. |_|_|_|_|_|_|, cu domiciliul/ resedinta în ......, str. ..... nr. ....., bl. ...., sc. ....., ap. ......, sector/judeţ ......... .
Pers. juridicã ........., cu sediul în ......, str. ....... nr. ....., bl. ....., sc. ...., ap. ......., sector/judeţ ......, CUI |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, reprezentatã de dl/dna ..........., CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, act de ident. |__| seria |_|_| nr. |_|_|_|_|_|_|, cu domiciliul/ resedinta în ..........., str. ........ nr. ....., bl. ....., sc. ......., ap. ......., sector/judeţ ....... .
În ziua |_|_| luna |_|_| anul |_|_|_|_| ora |_|_| locul ...... a sãvârşit urmãtoarele:
.......................................................................
.......................................................................
.......................................................................
.......................................................................

Fapta sãvârşitã este prevãzutã de: art. ... din ... şi sancţionatã de art. ... din ...
art. ... din ... şi sancţionatã de art. ... din ...
art. ... din ... şi sancţionatã de art. ... din ...
art. ... din ... şi sancţionatã de art. ... din ...
Stabilesc:
a) |___| AVERTISMENT/ |___| AMENDA, în suma de ......... lei;
b) |___|*) PUNCTE-AMENDA, în valoare de ............ lei;
c) |___|*) PUNCTE DE PENALIZARE;
d) CONFISCAREA: .............................................. ;
e) IMOBILIZAREA VEHICULULUI (marca) ....... nr. de inmatric./inreg. ...... cf. art. ..... din .......;
f) REŢINEREA |___| permisului de conducere/ |__| certificatului de înmatriculare (înregistrare)/ |__| placutelor cu numãrul de înmatriculare (înregistrare)/ |__| atestatului profesional.
Contravenientul achitã pe loc, cu chitanţa nr. ......, sau poate achitã în cel mult 2 zile lucrãtoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei jumãtate din minimul amenzii prevãzute de lege, adicã suma de ............ lei.
Contravenientul |__| refuza / |__| nu poate sa semneze procesul-verbal.
Martor asistent .....(nume şi prenume)......, CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|.

Alte menţiuni ............................................................
..........................................................................
..........................................................................

Vehicul nr. ................. asigurat cu polita nr. |_|_|_|_|_|_|_|_|, valabilã pana la |_|_|_|_|_|_|_|_|.

Contravenientul poate face plângere impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei în termen de 15 zile de la data inmanarii/comunicãrii, care se depune la Serviciul poliţiei rutiere ........... .


┌──────────────────────────┬──────────────────────┬───────────────────────────┐
│ Agent constatator │ Martor asistent │ Contravenient │
│ │ │ Am luat la cunostinta │
└──────────────────────────┴──────────────────────┴───────────────────────────┘


-----------
*) Se trece totalul numãrului punctelor-amenda sau, dupã caz, al punctelor de penalizare aplicate.
...............................................................


DOVADA

Subsemnatul(a) ......... am primit Procesul-verbal de constatare a contravenţiei seria ........ nr. ...... şi înştiinţarea de plata**).


Agent constatator Contravenient
.................. .............


Subsemnatul(a) ............., agent procedural la ............., m-am deplasat în ziua de |_|_|_|_|_|_|_|_| la adresa din ........., str. ... nr. ..., bl. ..., sc. ..., ap. ..., la domiciliul/resedinta/sediul ............., pentru a-i inmana Procesul-verbal de constatare a contravenţiei seria ..... nr. ..... şi înştiinţarea de plata.
Cel în cauza |__| a refuzat sa le primeascã / |__| nu a fost gãsit, motiv pentru care comunicarea s-a realizat prin afişare la ..... (se înscrie: "domiciliu"/"resedinta"/"sediu") ........... .


Agent procedural Martor
................ ...............
-----------
**) se completeazã când contravenientul este de fata la încheierea procesului-verbal sau îi poate fi înmânat direct.

- verso -

Cãtre
Dl/dna/pers. juridicã ..................

........................................


ŞEFUL SERVICIULUI POLIŢIEI RUTIERE
..................................


Recomandat nr. ....... din ......... Loc pentru francare



┌────────────────┐
└────────────────┘

( ) ( )
Ştampila cu data prezentãrii Ştampila cu data primirii


─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
NOTA
I. Conform prevederilor <>art. 118 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicatã, contravenientul poate depune plângere impotriva procesului-verbal în termen de 15 zile la sediul serviciului poliţiei rutiere pe raza cãruia a fost constatatã fapta. Plângerea, semnatã şi datatã, se depune în 2 exemplare, însoţitã de:
- copia procesului-verbal de constatare a contravenţiei;
- copia actului de identitate;
- copia dovezii de reţinere a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a placutelor cu numãrul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului ori, dupã caz, a autorizaţiei de reparaţii;
- copii ale oricãror alte acte sau documente în susţinerea plângerii.
Conform dispoziţiilor <>art. 118 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, plângerea suspenda executarea.
Pentru prelungirea/acordarea dreptului de circulaţie trebuie sa va prezentaţi la şeful poliţiei rutiere pe raza cãreia a fost sãvârşitã contravenţia în vederea prelungirii dreptului de circulaţie sau, dupã caz, pentru a se face menţiunea, pe dovada, ca aveti dreptul de a conduce autovehicule sau tramvaie pentru o perioada de 30 de zile.
Prelungirea dreptului de circulaţie se face de cãtre şeful poliţiei rutiere pe a carei raza de competenta a fost sãvârşitã contravenţia, din 30 în 30 de zile, în baza unui certificat eliberat de instanta de judecata care confirma ca dosarul este în curs de soluţionare, pana la rãmânerea definitiva a hotãrârii judecãtoreşti.
II. Prin urmãtoarele abrevieri se înţelege:
- act de ident. - C.I. (carte de identitate), B.I. (buletin de identitate), Pasp. (pasaport), C.I.P. (cartea de identitate provizorie);
- CNP - codul numeric personal;
- CUI - codul unic de înregistrare al persoanei juridice
..............................................................


ANEXA 1B

ROMÂNIA
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
.......................................
.......................................


DOVADA
Seria ...... nr. .......

Eliberata la: ziua |_|_| luna |_|_| anul |_|_|_|_| ora |_|_|

Dlui/Dnei .................., CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, i-a(u) fost reţinut(e) la data de |_|_|_|_|_|_|_|_| ora |_|_| urmãtoarele:
[] permisul de conducere (sub)categoriile ......... nr. ...........
[] certificatul de înmatriculare (înregistrare) nr. ...... al vehiculului (marca) ........ nr. ....... aparţinând ...........
[] placutele cu numãrul de înmatriculare (înregistrare) ...............
[] atestat profesional seria ........ nr. .........
[] dovada seria ..... nr. ...... din data de |_|_|_|_|_|_|_|_| pentru (motive şi locul) .....................................................

Prezenta s-a eliberat în baza Procesului-verbal seria ... nr. ... din |_|_|_|_|_|_|_|_|
- [] cu drept de circulaţie ........ zile, începând cu data de |_|_|_|_|_|_|_|_| pana la data de |_|_|_|_|_|_|_|_|.
- [] fãrã drept de circulaţie.


Agent constatator ..........(grad profesional, nume, prenume şi ştampila unitãţii).........


- verso -

Prezenta dovada se prelungeşte în condiţiile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã:

1. de la data |_|_|_|_|_|_|_|_| pana la data de |_|_|_|_|_|_|_|_|

ŞEFUL SERVICIULUI POLIŢIEI RUTIERE
...........(grad profesional, nume, prenume, semnatura şi ştampila unitãţii).......

2. de la data |_|_|_|_|_|_|_|_| pana la data de |_|_|_|_|_|_|_|_|

ŞEFUL SERVICIULUI POLIŢIEI RUTIERE
...........(grad profesional, nume, prenume, semnatura şi ştampila unitãţii).......

3. de la data |_|_|_|_|_|_|_|_| pana la data de |_|_|_|_|_|_|_|_|

ŞEFUL SERVICIULUI POLIŢIEI RUTIERE
...........(grad profesional, nume, prenume, semnatura şi ştampila unitãţii).......

4. de la data |_|_|_|_|_|_|_|_| pana la data de |_|_|_|_|_|_|_|_|

ŞEFUL SERVICIULUI POLIŢIEI RUTIERE
...........(grad profesional, nume, prenume, semnatura şi ştampila unitãţii).......

5. de la data |_|_|_|_|_|_|_|_| pana la data de |_|_|_|_|_|_|_|_|

ŞEFUL SERVICIULUI POLIŢIEI RUTIERE
...........(grad profesional, nume, prenume, semnatura şi ştampila unitãţii).......


ANEXA 1C

ROMÂNIA
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
........................................
........................................

AUTORIZAŢIE DE REPARAŢII
Seria ...... nr. .......

Se elibereazã prezenta pentru vehiculul marca ........, culoarea ......., cu nr. de înmatriculare/ înregistrare ......., deţinãtor ........, CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| sau CUI |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| .
Auto(vehiculul) a fost implicat în accidentul de circulaţie din data |_|_|_|_|_|_|_|_| ora |_|_| locul ...............
Auto(vehiculul) poate intra în reparaţii cu urmãtoarele avarii ............
.............................................................
.............................................................

Prezenta s-a eliberat la data de |_|_|_|_|_|_|_|_|, accidentul fiind înregistrat la .........(unitatea de poliţie).........


Agent constatator ......(grad profesional, nume şi prenume).......

..........................................................................


ROMÂNIA Nr. .........
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR din .........
.......................................
.......................................


COMUNICARE


Dlui/Dnei/Persoanei juridice
............................
............................

În conformitate cu <>art. 39 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, va solicitam ca, în termen de 5 zile de la primirea prezentei, sa ne comunicaţi datele de identificare a persoanei cãreia i-aţi încredinţat vehiculul cu numãrul de înmatriculare/înregistrare ........... pentru a fi condus pe drumurile publice, care a fost înregistrat cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate la data |_|_|_|_|_|_|_|_| ora |_|_| locul ............... sãvârşind urmãtoarele:
..................................................................
..................................................................
Va facem cunoscut ca necomunicarea datelor solicitate ori comunicarea eronatã a acestora constituie contravenţie, fapta prevãzutã şi sancţionatã:
[] de <>art. 102 alin. (1) pct. 14 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, cu 9-20 puncte-amenda (pentru persoane fizice).
[] de <>art. 105 alin. (1) pct. 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, cu 21-100 puncte-amenda (pentru persoane juridice).


Agent constatator ........(grad profesional, nume şi prenume).......


ANEXA 1D

ROMÂNIA
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
........................................
........................................


PROCES-VERBAL Seria ...... nr. ......

Încheiat astãzi: ziua |_|_| luna |_|_| anul |_|_|_|_| ora |_|_| în localitatea......
Agent constatator ....(grad profesional, nume, prenume)...... din .....(unitatea).... constat ca:

Dl/Dna .............., CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, act de ident. |______| seria |_|_| nr. |_|_|_|_|_|_|, cu domiciliul/ resedinta în ......, str. ..... nr. ....., bl. ...., sc. ....., ap. ......, sector/judeţ ......... .

În ziua |_|_| luna |_|_| anul|_|_| ora |_|_| locul............. a fost depistat conducand autovehiculul cu nr. înmatriculare (înregistrare): ..................
Descrierea faptei: ...............................................
..................................................................
..................................................................
fiind înregistrat cu .............................................
Înregistrarea se pãstreazã la sediul unitãţii 6 luni de la data constatãrii contravenţiei
Fapta sãvârşitã este prevãzutã de: art. ..... din .... şi sancţionatã de art. .... din .........
Stabilesc:
a)|__| AVERTISMENT/|__|*) PUNCTE-AMENDA, în valoare de ......... lei;
b)|__|*) PUNCTE DE PENALIZARE,
Sancţionarea contravenţionalã complementara aplicatã .............
Contravenientul poate achitã în cel mult 2 zile lucrãtoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei (conf. ştampilei poştei), jumãtate din minimul amenzii prevãzute de lege, adicã suma de ........... lei.
Contravenientul poate face plângere impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei în termen de 15 zile de la data inmanarii/comunicãrii, care se depune la Serviciul poliţiei rutiere ...................

Agent constatator...........(grad profesional, nume, prenume)

________________________________________________________________


ÎNŞTIINŢARE DE PLATA
Amenda se achitã la ________________, la casieriile autoritãţilor administraţiei publice locale ori ale altor instituţii publice abilitate sa administreze veniturile bugetelor locale sau la ghiseul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României.
Chitanţa şi copia procesului-verbal se transmit în termen de 15 zile de la comunicare unitãţii din care face parte agentul constatator.
Plata se poate efectua şi prin instrumente de plata electronice în cadrul Ghiseului virtual de plati, caz în care nu aveti obligaţiile de a face dovada plãţii unitãţii din care face parte agentul constatator.
În caz de neplata a obligaţiilor se va trece la executarea silitã.

Agent constatator _________________________________.
(grad profesional, nume, prenume)


ANEXA 1E

ROMÂNIA
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
........................................
........................................

APROB
Şeful Serviciului Poliţiei Rutiere
...................................


Localitatea .........................
ziua |_|_| luna |_|_| anul |_|_|_|_| ora |_|_|
<>Art. din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã
Locul constatãrii ...............................

Propun
suspendarea exercitãrii dreptului de a
conduce autovehicule/tramvaie pentru
o perioada de ......... zile

RAPORT DE REŢINERE

Azi, data de mai sus, am depistat pe ............., având domiciliul/resedinta/sediul în localitatea ........., str. ... nr. ..., bl. ..., sc. ..., ap. ...., sectorul/judeţul ..........., care la data de |_|_|_|_|_|_|_|_|, conducand autovehiculul cu numãrul de înmatriculare/înregistrare |_|_|_|_|_|_|_|, nu a respectat dispoziţiile <>art. ..... din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, prin aceea ca:
...............................................................
...............................................................
...............................................................

Pentru care am stabilit:
a) |__| AVERTISMENT/ |__| AMENDA în suma de ........... lei;
b) |__| PUNCTE-AMENDA, în suma de .............. lei;
c) |__| PUNCTE DE PENALIZARE;
d) CONFISCAREA: .................. ;
e) IMOBILIZAREA VEHICULULUI (marca) ...... nr. de inmatric./inreg. ....... cf. art. ... din .......;
f) REŢINEREA |__| permisului de conducere/ |__| certificatului de înmatriculare (înregistrare)/ |__| placutelor cu numãrul de înmatriculare (înregistrare)/ |__| atestatului profesional.
Sancţiuni aplicate prin Procesul-verbal de constatare a contravenţiei seria .... nr. .... .


Agent constatator .......(grad profesional, nume şi prenume)........

ANEXA 2

NOTA (CTCE)
Modelele indicatoarelor, marcajelor şi semnalelor luminoase, precum şi semnalele politistilor rutieri sunt cuprinse în ANEXA din Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 876 din 26.10.2006, pag. 32 - 80 (a se vedea imaginile asociate actului).

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016