Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.387 din 4 noiembrie 2008  privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii pentru productia anului 2008 producatorilor agricoli din sectorul vegetal, in scopul cresterii productiei si a indicilor de calitate a produselor agricole, precum si pentru modificarea partii introductive a art. 4 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, aprobate prin   Hotararea Guvernului nr. 49/2002     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.387 din 4 noiembrie 2008 privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii pentru productia anului 2008 producatorilor agricoli din sectorul vegetal, in scopul cresterii productiei si a indicilor de calitate a produselor agricole, precum si pentru modificarea partii introductive a art. 4 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 49/2002

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 763 din 12 noiembrie 2008

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al art. 7 alin. (1) şi (3) şi al <>art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 108/2001 privind exploataţiile agricole, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 166/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Producãtorii agricoli, persoane fizice sau juridice, organizaţi în exploataţii agricole, potrivit prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 108/2001 privind exploataţiile agricole, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 166/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care deţin sau administreazã exploataţii agricole şi care valorificã pe piaţã soia din producţia internã a anului 2008, beneficiazã de sprijinul direct al statului pe produs, în scopul îmbunãtãţirii eficienţei economice a creşterii producţiei şi a indicilor de calitate a produselor agricole.
(2) Resursele financiare aferente mãsurilor de sprijin care se acordã producãtorilor agricoli în temeiul prezentei hotãrâri se asigurã de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale pentru anii 2008 şi 2009.
ART. 2
(1) Nivelul sprijinului pe unitatea de produs, cantitatea de soia care beneficiazã de sprijin şi valoarea totalã a sprijinului sunt prevãzute în anexa nr. 1.
(2) Soia valorificatã sub formã de sãmânţã pentru semãnat nu beneficiazã de prevederile prezentei hotãrâri.
(3) Soia care face obiectul plãţii în naturã al contractelor de arendare, concesionare sau al contractelor de livrare a îngrãşãmintelor, pesticidelor şi altor inputuri, inclusiv al contractelor de leasing pentru utilaje agricole, nu constituie marfã pentru care se acordã sprijin direct al statului pe produs potrivit prezentei hotãrâri.
(4) Soia care se utilizeazã ca materie primã pentru realizarea de produse alimentare şi/sau industriale în cadrul unitãţilor proprii de producţie ale producãtorilor agricoli este consideratã produs agricol destinat comercializãrii şi beneficiazã de prevederile prezentei hotãrâri.
ART. 3
(1) Pentru a beneficia de sprijin direct al statului pe produs, producãtorii agricoli trebuie sã formuleze o cerere-tip adresatã direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 2.
(2) Termenul de depunere a cererii este data de 15 iunie 2009 inclusiv.
(3) Cererea-tip va fi însoţitã de urmãtoarele documente:
a) copie de pe buletinul sau cartea de identitate pentru persoanele fizice sau copie de pe certificatul de înmatriculare şi/sau certificatul de înregistrare pentru persoanele juridice, dupã caz;
b) copie de pe actele doveditoare ale dreptului de folosinţã şi/sau proprietãţii pentru suprafaţa de teren cultivatã;
c) schiţele de amplasare a culturii;
d) în situaţia suprafeţelor arendate, tabelul contractelor de arendã încheiate, avizate de secretarul consiliului local şi de primar, care va cuprinde numãrul şi data contractului, numele şi prenumele arendatorului şi suprafaţa de teren arendatã;
e) adeverinţã eliberatã de primãria localitãţii pe a cãrei razã teritorialã este situat terenul, în conformitate cu datele înscrise în Registrul agricol, din care sã rezulte suprafaţa şi cultura;
f) declaraţie pe propria rãspundere privind producţia totalã obţinutã, din care producţia marfã;
g) copii de pe actele doveditoare ale încasãrii contravalorii mãrfii livrate.
ART. 4
(1) În baza cererii-tip adresate direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti pe raza cãreia se aflã suprafeţele exploatate, producãtorilor agricoli li se întocmesc dosare care cuprind documentele prevãzute la art. 3.
(2) Obligaţia întocmirii dosarului prevãzut la alin. (1) revine reprezentantului direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti, numit prin decizie de directorul executiv.
(3) Dosarele întocmite de reprezentanţii direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti se pãstreazã în original la sediul acestora şi se introduc într-un program informativ, care se actualizeazã în funcţie de situaţiile deosebite apãrute în teritoriu, ori de câte ori este necesar.
(4) Rãspunderea pentru realitatea şi exactitatea datelor cuprinse în dosarele producãtorilor agricoli revine reprezentanţilor direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti.
(5) Direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti, dupã verificarea documentaţiei şi aprobarea cererilor formulate de producãtorii agricoli, întocmesc Situaţia centralizatoare privind cererile pentru încasarea de la bugetul de stat a fondurilor alocate ca sprijin direct al statului pe produs, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 3.
(6) În baza situaţiei centralizatoare prevãzute la alin. (5), direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti întocmesc şi depun Centralizatorul cuprinzând sumele cuvenite ca sprijin direct al statului pe produs, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 4, la Direcţia generalã buget, finanţe şi fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.
(7) Termenul de depunere a Centralizatorului cuprinzând sumele cuvenite ca sprijin direct al statului pe produs la Direcţia generalã buget, finanţe şi fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale este data de 1 iulie 2009 inclusiv.
(8) Acordarea sumelor se face în ordinea depunerii cererilor.
ART. 5
În baza centralizatorului al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 4, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale transmite Ministerului Economiei şi Finanţelor Situaţia centralizatoare privind sumele necesare ca sprijin direct al statului pe produs, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 5, în vederea deschiderii creditelor bugetare.
ART. 6
Dupã aprobarea de cãtre Ministerul Economiei şi Finanţelor a deschiderii creditelor bugetare, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale alimenteazã cu sumele necesare conturile direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care vireazã sumele aprobate în conturile în lei ale beneficiarilor formelor de sprijin financiar.
ART. 7
(1) Achitarea sumelor de la bugetul de stat în mod necorespunzãtor, prin înscrierea sau atestarea de date ori de situaţii nereale pe documentele de decontare de cãtre reprezentanţii direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei, precum şi cu obligarea la restituirea contravalorii sumelor încasate nejustificat, majorate potrivit indicelui de inflaţie.
(2) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre persoane împuternicite ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.
(3) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (1), agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal.
ART. 8
Prevederile art. 7 referitoare la contravenţii se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 9
Organele de control ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale vor verifica permanent modul de acordare şi utilizare a alocaţiilor de la bugetul de stat, reprezentând sprijinul direct al statului pe produs.
ART. 10
Partea introductivã a articolului 4 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 108/2001 privind exploataţiile agricole, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 49/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 din 31 ianuarie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Pentru a beneficia de prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 108/2001 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 166/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, producãtorii agricoli care deţin sau administreazã exploataţii agricole, dimensionate potrivit art. 5 alin. (1) din aceeaşi ordonanţã de urgenţã, vor depune la direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţeanã şi/sau a municipiului Bucureşti, anual, urmãtoarele documente:".
ART. 11
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 12
Prevederile art. 7 intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
Dacian Cioloş

Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 4 noiembrie 2008.
Nr. 1.387.


ANEXA 1
NIVELUL
sprijinului pe unitatea de produs, cantitatea de soia
care beneficiazã de sprijin şi valoarea totalã a sprijinului


┌────┬─────────────┬─────────────────────┬──────────────────┬────────────────┐
│Nr. │ Produsul │ Nivelul sprijinului │Cantitatea de soia│Valoarea totalã │
│crt.│ │pe unitatea de produs│ care beneficiazã │ a sprijinului │
│ │ │ - lei/tonã - │ de sprijin │ - mii lei - │
│ │ │ │ - tone - │ │
├────┼─────────────┼─────────────────────┼──────────────────┼────────────────┤
│ 1. │Soia │ 300 │ 100.000 │ 30.000 │
└────┴─────────────┴─────────────────────┴──────────────────┴────────────────┘




ANEXA 2


CERERE
pentru acordarea sprijinului direct al statului pe produs

Direcţia pentru Agriculturã şi Avizat


Municipiului Bucureşti Reprezentantul Direcţiei pentru
Nr. ......... din ............ Agriculturã şi Dezvoltare
Ruralã a Judeţului ........./
Municipiului Bucureşti
Nume şi prenume ...............
Semnãtura .....................

1. Domnul/Doamna .................... domiciliat/domiciliatã în localitatea
..............., str. ................. nr. ...., judeţul ..................,
BI/CI seria ..... nr. ............, eliberat/eliberatã la data de ........ de
................., CNP ....................,
2. S.C./S.A. .................., cu sediul în localitatea ................,
str. ............ nr. ...., telefon/fax ............, cod fiscal ...........,
CUI ..................., reprezentatã prin dl/dna ..........................,
în calitate de ........................,
în baza actelor doveditoare pe care le anexez, solicit acordarea
sprijinului direct al statului pe produs pentru producţia marfã livratã la
produsele agricole prevãzute în anexa nr. 1 la Hotãrârea Guvernului
nr. 1.387/2008.


┌────┬──────────┬──────────┬─────────────┬───────────────────┬───────────────┐
│Nr. │ Produsul │Suprafaţa │ Producţia │Nivelul sprijinului│Valoarea totalã│
│crt.│ │ - ha - │marfã livratã│ pe unitatea de │ a sprijinului │
│ │ │ │ - tone - │ produs │ - lei - │
│ │ │ │ │ - lei/tonã - │ │
├────┼──────────┼──────────┼─────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼──────────┼──────────┼─────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│ 1 │Soia │ │ │ │ │
└────┴──────────┴──────────┴─────────────┴───────────────────┴───────────────┘

Solicit decontarea sumelor reprezentând fondurile alocate de direcţia
pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţeanã sau a municipiului
Bucureşti, prin:
┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ Unitatea │ Denumire/nr. cont │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ .................................... │ ................................... │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ │ │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘

Declar pe propria rãspundere cã datele prezentate sunt reale şi legale.

Data ................ Semnãtura ......................
(şi ştampila în cazul
persoanelor juridice)




ANEXA 3


Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã
a Judeţului .............. /Municipiului Bucureşti
Cultura .................

SITUAŢIA CENTRALIZATOARE
privind cererile pentru încasarea de la bugetul de stat a
fondurilor alocate ca sprijin direct al statului pe produs

┌────┬────────────┬──────────────┬─────────────┬─────────────┬─────────────┐
│Nr. │Producãtorul│Cerere nr. ...│ Producţia │Susţinerea pe│Suma cuvenitã│
│crt.│ agricol │din ......... │marfã livratã│ unitatea de │ - lei - │
│ │ │ │ - tone - │ produs │ │
│ │ │ │ │- lei/tonã - │ │
├────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 = 3x4 │
├────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────┴──────────────┴─────────────┴─────────────┴─────────────┘

................... ....................
Director executiv, Director economic,

(semnãtura şi ştampila)




ANEXA 4


Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã a Judeţului .........../
Municipiului Bucureşti

CENTRALIZATORUL
cuprinzând sumele cuvenite ca sprijin direct al statului pe produs

┌────┬─────────────┬─────────────────────┬──────────────────┬────────────────┐
│Nr. │ Produsul │ Producţia marfã │ Susţinerea pe │ Suma cuvenitã │
│crt.│ │ livratã │unitatea de produs│ - lei - │
│ │ │ - tone - │ - lei/tonã - │ │
├────┼─────────────┼─────────────────────┼──────────────────┼────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 = 2x3 │
├────┼─────────────┼─────────────────────┼──────────────────┼────────────────┤
│ 1. │Soia │ │ │ │
└────┴─────────────┴─────────────────────┴──────────────────┴────────────────┘

Director executiv, Director economic,
..................... ....................

(semnãtura şi ştampila)




ANEXA 5


MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
Se aprobã
Ordonator principal de credite,
...............................

SITUAŢIA CENTRALIZATOARE
privind sumele necesare ca sprijin direct al statului pe produs

┌────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
│Nr. │ Judeţul │ Suma necesarã │
│crt.│ │ - lei - │
├────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │
├────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │Total general: │ │
└────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘

Direcţia generalã buget, finanţe şi fonduri europene
Director general,
........................
(semnãtura şi ştampila)



----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016