Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.374 din 26 august 2004  privind procedura de incheiere a intelegerilor tehnice in domeniul cooperarii cu fortele armate straine    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.374 din 26 august 2004 privind procedura de incheiere a intelegerilor tehnice in domeniul cooperarii cu fortele armate straine

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 830 din 9 septembrie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţie, republicatã, al <>art. 43 din Legea nr. 590/2003 privind tratatele şi al <>art. 10 alin. (2) din Legea nr. 42/2004 privind participarea forţelor armate la misiuni în afara teritoriului statului român,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate de România prin tratate în domeniul cooperãrii cu forţele armate strãine se încheie înţelegeri tehnice la nivel departamental, denumite în continuare înţelegeri.
(2) Prin înţelegerile prevãzute la alin. (1) se stabilesc elementele tehnice, de detaliu, privind cooperarea forţelor armate române cu cele ale altor state atât pe teritoriul României, cât şi pe timpul îndeplinirii misiunilor în afara acestuia.
(3) Sunt considerate înţelegeri, în sensul prezentei hotãrâri, indiferent de denumirea lor:
a) aranjamentele privind acordarea sprijinului naţiunii gazdã;
b) acordurile de standardizare NATO;
c) documentele tehnice privind planificarea şi desfãşurarea exerciţiilor sau operaţiilor comune de cãtre elemente ale forţelor armate române cu elemente ale forţelor armate strãine;
d) documentele asupra cãrora Ministerul Afacerilor Externe s-a pronunţat, potrivit <>art. 35 alin. (3) din Legea nr. 590/2003 privind tratatele, în sensul cã nu reprezintã tratate în înţelesul dreptului internaţional public;
e) alte documente care, potrivit voinţei pãrţilor şi obiectului de reglementare, nu intrã sub incidenţa dreptului internaţional public.
ART. 2
Înţelegerile prevãzute la art. 1 se încheie cu respectarea legislaţiei României şi a tratatelor internaţionale la care aceasta este parte.
ART. 3
(1) Indiferent de denumirea pe care o au, înţelegerile se încheie, potrivit procedurilor prevãzute de prezenta hotãrâre, de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale.
(2) Ministerul Apãrãrii Naţionale poate încheia înţelegeri care nu reprezintã tratate în înţelesul <>Legii nr. 590/2003 , în numele Guvernului României, atunci când acest nivel este cerut de:
a) participarea la activitãţile de cooperare cu forţele armate strãine a mai multor ministere sau instituţii ale statului;
b) metodologia NATO, prevãzutã în standarde şi publicaţii aliate;
c) procedura internã a statului cãruia îi aparţin forţele militare cu care se coopereazã.
(3) Înţelegerile prevãzute la alin. (2) se încheie cu avizul prealabil al Ministerului Afacerilor Externe, solicitat în conformitate cu prevederile <>art. 35 alin. (3) din Legea nr. 590/2003 .

CAP. II
Procedura încheierii înţelegerilor

ART. 4
Iniţierea negocierilor unei înţelegeri se aprobã de cãtre ministrul apãrãrii naţionale sau de cãtre persoanele stabilite prin ordin al ministrului apãrãrii naţionale, cu excepţia situaţiilor prevãzute la art. 5.
ART. 5
(1) În cazul în care la activitãţile de cooperare cu forţele armate strãine participã mai multe ministere sau instituţii ale statului, iniţierea negocierilor unei înţelegeri se aprobã de cãtre primul-ministru.
(2) Pentru aprobarea de cãtre primul-ministru a iniţierii negocierilor unei înţelegeri, Ministerul Apãrãrii Naţionale elaboreazã un memorandum care se transmite în copie, concomitent, tuturor ministerelor şi instituţiilor în competenţele cãrora se aflã, din punct de vedere substanţial, celelalte domenii reglementate de înţelegerea respectivã, acestea având obligaţia ca în termen de 7 zile lucrãtoare de la primire sã comunice Ministerului Apãrãrii Naţionale eventualele observaţii şi/sau propuneri. Termenul de 7 zile poate fi redus la solicitarea motivatã a Ministerului Apãrãrii Naţionale. În situaţia netransmiterii observaţiilor şi/sau propunerilor în termenul prevãzut se considerã cã textul memorandumului este acceptat în forma respectivã.
(3) Memorandumul pentru aprobarea iniţierii negocierilor unei înţelegeri va conţine referiri la:
a) obiectul înţelegerii;
b) necesitatea iniţierii negocierilor înţelegerii;
c) finalitate;
d) elemente concrete de mandat al pãrţii române, ce urmeazã a fi promovate în cadrul negocierilor, inclusiv variantele de acţiune, dacã este cazul.
(4) Memorandumul pentru aprobarea iniţierii negocierilor unei înţelegeri va avea întotdeauna anexatã propunerea de text a pãrţii române, atât în limba românã, cât şi în limba de circulaţie internaţionalã în care se va încheia înţelegerea, dupã caz, şi, cu titlu informativ, propunerea de text a celeilalte pãrţi, dacã aceasta existã, pentru înţelegerile bilaterale, sau proiectul de la care se porneşte negocierea, în limba românã şi în limba de circulaţie internaţionalã în care se încheie înţelegerea, şi eventualele propuneri de modificare ale pãrţii române, pentru înţelegerile multilaterale.
(5) Dupã primirea şi integrarea eventualelor observaţii şi/sau propuneri, Ministerul Apãrãrii Naţionale definitiveazã conţinutul memorandumului, care se transmite în original, pentru avizare succesivã, instituţiilor avizatoare.
(6) În cazul în care între Ministerul Apãrãrii Naţionale şi instituţiile avizatoare, dupã consultãri la nivel corespunzãtor, persistã diferenţe de opinie, instituţiile avizatoare pot aviza cu obiecţii, iar Ministerul Apãrãrii Naţionale va întocmi o notã cu motivarea neacceptãrii observaţiilor sau propunerilor, care se ataşeazã memorandumului.
(7) În cazurile prevãzute la art. 3 alin. (2) lit. (b) şi c), memorandumul pentru aprobarea iniţierii negocierilor unei înţelegeri se elaboreazã de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale şi se înainteazã direct primului-ministru.
(8) Aprobarea iniţierii negocierilor unei înţelegeri semnificã aprobarea conţinutului memorandumului şi a proiectului înţelegerii.
ART. 6
(1) Desemnarea delegaţiei de negociatori se face de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale.
(2) La solicitarea Ministerului Apãrãrii Naţionale, din delegaţie pot face parte şi reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor avizatoare.
ART. 7
Negocierile se desfãşoarã prin întâlnirea delegaţiilor pãrţilor sau prin corespondenţã, cu respectarea mandatului aprobat.
ART. 8
(1) Dupã fiecare rundã de negociere se redacteazã un raport care este supus aprobãrii persoanelor prevãzute la art. 4.
(2) Raportul va fi însoţit de forma de text rezultatã în urma rundei de negociere, cu evidenţierea clarã a propunerilor de text ale pãrţilor, în cazul în care negocierea nu s-a finalizat prin convenirea sau adoptarea textului înţelegerii.
ART. 9
(1) Pe durata negocierilor, ori de câte ori se va considera necesar, variantele de acţiune sau elementele principale ale mandatului pãrţii române pot fi completate ori modificate, cu aprobarea persoanelor prevãzute la art. 4 sau 5, dupã caz.
(2) Dacã situaţiile prevãzute la alin. (1) implicã şi ministerele ori instituţiile avizatoare, se va solicita şi acordul prealabil al acestora.
ART. 10
În situaţia în care forma textului înţelegerii rezultatã din negociere corespunde cu elementele de mandat aprobate, textul va fi convenit, în cazul înţelegerilor bilaterale, sau adoptat, în cazul înţelegerilor multilaterale.
ART. 11
În cazurile prevãzute la art. 3 alin. (2), semnarea înţelegerii va fi aprobatã de primul-ministru, dupã îndeplinirea procedurilor stipulate la art. 5.
ART. 12
Dupã finalizarea negocierilor prin convenire sau adoptare ori, atunci când este cazul, dupã obţinerea aprobãrii primului-ministru, ministrul apãrãrii naţionale poate semna înţelegerea sau poate aproba ca aceasta sã fie semnatã de persoanele împuternicite în acest sens, respectându-se principiul simetriei de funcţie a semnatarilor.
ART. 13
Înţelegerile intrã în vigoare la data semnãrii, dacã în text nu se prevede altfel.
ART. 14
Înţelegerile prevãzute la art. 3 alin. (2) lit. a), dupã semnare, se comunicã ministerelor şi instituţiilor interesate în aplicarea lor.
ART. 15
Aplicarea înţelegerilor revine Ministerului Apãrãrii Naţionale şi ministerelor ori instituţiilor prevãzute la art. 3 alin. (2), în limitele competenţelor acestora.

CAP. III
Particularitãţi privind încheierea acordurilor de standardizare NATO

ART. 16
(1) Acordurile de standardizare NATO reprezintã înregistrarea unui acord de voinţã între douã sau mai multe state membre ale Alianţei Nord-Atlantice în scopul de a adopta echipament militar, muniţie, materiale, precum şi proceduri operaţionale, logistice sau administrative, similare ori identice.
(2) Acceptarea şi implementarea de cãtre România a standardelor NATO sunt în responsabilitatea Ministerului Apãrãrii Naţionale.
(3) În situaţia în care obiectul de reglementare al unui acord de standardizare NATO nu este în concordanţã cu legislaţia naţionalã, acceptarea acestuia se face numai dupã adoptarea actelor normative corespunzãtoare, la iniţiativa Ministerului Apãrãrii Naţionale.
ART. 17
Încheierea acordurilor de standardizare NATO se desfãşoarã în conformitate cu procedurile stabilite de Alianţa Nord-Atlanticã.
ART. 18
Structurile de standardizare, precum şi metodologia acceptãrii şi implementãrii acordurilor de standardizare NATO în Ministerul Apãrãrii Naţionale se stabilesc prin ordin al ministrului apãrãrii naţionale.
ART. 19
(1) Dispoziţiile prezentei hotãrâri se aplicã în mod corespunzãtor şi celorlalte instituţii din sistemul de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã.
(2) Competenţele ministrului apãrãrii naţionale, stabilite prin prezenta hotãrâre, sunt îndeplinite, dupã caz, de conducãtorii instituţiilor respective.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul apãrãrii naţionale,
Gheorghe Matache,
secretar de stat

p. Ministrul afacerilor externe,
Bogdan Lucian Aurescu,
secretar de stat

Ministru de stat, ministrul administraţiei şi internelor,
Marian Florian Sãniuţã

Bucureşti, 26 august 2004.
Nr. 1.374.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016