Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.369 din 3 decembrie 1996  pentru aprobarea Conventiei dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind extinderea capacitatilor conductelor de tranzit gaze pe teritoriul Romaniei pentru cresterea livrarilor de gaze naturale din Federatia Rusa in terte tari si in Romania, semnata la Moscova la 25 octombrie 1996    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTARARE nr. 1.369 din 3 decembrie 1996 pentru aprobarea Conventiei dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind extinderea capacitatilor conductelor de tranzit gaze pe teritoriul Romaniei pentru cresterea livrarilor de gaze naturale din Federatia Rusa in terte tari si in Romania, semnata la Moscova la 25 octombrie 1996

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 339 din 11 decembrie 1996

    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    Se aprobă Convenţia dintre Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind extinderea capacităţilor conductelor de tranzit gaze pe teritoriul României pentru creşterea livrărilor de gaze naturale din Federaţia Rusă în terţe ţări şi în România, semnată la Moscova la 25 octombrie 1996.
    ART. 2
    Regia Autonomă a Gazelor Naturale "Romgaz" Mediaş va întreprinde măsurile necesare pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor convenţiei menţionate la art. 1.
    ART. 3
    Finanţarea lucrărilor de investiţii legate de realizarea obiectivelor prevăzute în convenţia menţionată la art. 1 se va realiza de către Regia Autonomă a Gazelor Naturale "Romgaz" Mediaş, pe seama resurselor proprii obţinute din încasări şi credite interne şi externe.


                                 PRIM-MINISTRU
                                NICOLAE VĂCĂROIU

                                Contrasemnează:
                                ---------------
                            Ministrul industriilor,
                               Alexandru Stănescu

                               Ministru de stat,
                             ministrul finanţelor,
                                Florin Georgescu

                              p. Ministru de stat,
                         ministrul afacerilor externe,
                                Lazăr Comănescu,
                                secretar de stat

                             Ministrul comerţului,
                                Ioan Dan Popescu



                                   CONVENŢIE
              între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse
                        privind extinderea capacităţilor
      conductelor de tranzit gaze pe teritoriul României pentru creşterea
   livrărilor de gaze naturale din Federaţia Rusă în terţe ţări şi în România

    Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse, denumite în continuare părţi,
    au convenit asupra următoarelor:

    ART. 1
    Partea rusă va asigura condiţiile pentru livrările de gaze naturale din Federaţia Rusă în România şi pentru tranzitul acestora pe teritoriul României în terţe ţări, în următoarele volume, pe ani:

                                                      - miliarde metri cubi -
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                       Volumele de Volumul total
                       livrări al tranzitului,
      Anii exportabile inclusiv România*)
                       (gaze marfă) volumele pentru
                                         Bulgaria
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    1996 22,9 15,1 7,8
    1997 24,8 17,0 7,8
    1998 29,5 20,3 9,2
    1999 31,1 20,6 19,5
    2000 34,3 21,4 12,9
    2005 45,5 31,5 14,0
    2010 50,7 36,7 14,0
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

-----
    *) Pe trei direcţii prevăzute la art. 3 din prezenta convenţie.

    Tranzitul gazelor naturale ruseşti pe teritoriul României, cu excepţia tranzitului pentru Bulgaria, prin conductele de gaze în funcţiune, prin cele ce se vor extinde şi prin cele ce se vor construi, precum şi plata tranzitului, ţinând seama de capacităţile comandate, se vor efectua în condiţiile stabilite prin contractele ce se vor încheia între Regia Autonomă a Gazelor Naturale "Romgaz" Mediaş şi Societatea Rusă pe Acţiuni "Gazprom" (denumită în continuare "Romgaz" - R.A. şi RAO "Gazprom").
    Plata tranzitului de gaze naturale ruseşti se va efectua în valută liber convertibilă şi/sau prin livrări de gaze naturale.
    ART. 2
    Părţile vor sprijini "Romgaz" - R.A. şi RAO "Gazprom" în crearea unei societăţi pe acţiuni (denumită în continuare societate pe acţiuni) în România, în conformitate cu legislaţia română, al cărei obiect de activitate va fi cumpărarea gazelor naturale ruseşti şi vânzarea lor ulterioară consumatorilor diferitelor sectoare economice din România.
    Fondatorii societăţii pe acţiuni ("Romgaz" - R.A. şi RAO "Gazprom") vor conveni condiţiile documentelor de înfiinţare a acesteia.
    Partea română va acorda societăţii pe acţiuni posibilitatea de a utiliza, pe bază contractuală, depozitele subterane de pe teritoriul României pentru depozitarea gazelor naturale destinate consumatorilor din România şi pentru asigurarea tranzitului gazelor ruseşti în terţe ţări.
    Părţile vor acorda facilităţi şi garanţii societăţii pe acţiuni, în conformitate cu legislaţiile în vigoare în Federaţia Rusă şi în România.
    ART. 3
    Livrările de gaze naturale ruseşti în România, inclusiv către societatea pe acţiuni, se vor realiza atât prin conductele de gaze în funcţiune, cât şi prin noile conducte de gaze ce se vor construi, în următoarele volume, pe ani şi direcţii:

                                                     - miliarde metri cubi -
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                             1996 1997 1998 1999 2000 2005 2010
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Punctul de predare Isaccea 7,8 7,8 6,9 7,0 7,3 7,3 7,3
 Direcţia Iaşi - - - 0,3 1,6 2,7 2,7
 Direcţia Satu Mare - - 2,3 3,2 4,0 4,0 4,0
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
             TOTAL: 7,8 7,8 9,2 10,5 12,9 14,0 14,0
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    Volumele livrărilor de gaze naturale în România, în anii 1996-1998, sunt date ţinând seama de Convenţia generală privind colaborarea în valorificarea zăcământului de gaze condensate de la Orenburg şi construirea conductei magistrale de gaze Orenburg - graniţa de vest a U.R.S.S. şi, legat de aceasta, livrările de gaze naturale din U.R.S.S., din 21 iunie 1974, şi de Convenţia dintre Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste privind tranzitul pe teritoriul Republicii Socialiste România al gazelor naturale sovietice către Turcia, Grecia şi alte ţări, din 29 decembrie 1986.
    Partea rusă va asigura condiţiile pentru livrarea volumelor menţionate de gaze naturale în cazul respectării de către partea română a termenelor de dare în exploatare a capacităţilor de transport gaze pe direcţiile menţionate.
    ART. 4
    Volumele, termenele şi condiţiile de plată a livrărilor de gaze naturale ruseşti vor fi stabilite prin contracte ce se vor încheia de către RAO "Gazprom" pentru livrarea de gaze în România pe direcţiile prevăzute la art. 3 din prezenta convenţie şi pot fi precizate ţinând seama de starea tehnică a sistemelor de conducte de gaze.
    ART. 5
    Partea română, pentru asigurarea tranzitului din Federaţia Rusă al gazelor naturale în volumele menţionate în art. 1 al prezentei convenţii, va realiza construcţia şi darea în exploatare a părţii liniare a conductei de gaze, staţiei de compresoare şi a celorlalte obiective pe teritoriul României, la următoarele termene:

 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Anii Partea liniară Staţia de
                        - km - compresoare
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  semestrul I/1998 Secţia 1 pe conducta de gaze
                     în funcţiune Du 1220
       1999 Conducta de gaze Du 1220, în
                     lungime de 60 km
       2002 Conducta de gaze Du 1220, în
                     lungime de 127 km
       2006 Secţia 2 pe noua conductă
                                                     de gaze Du 1220
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    Conducta de gaze, staţia de compresoare şi celelalte obiective construite pe teritoriul României în conformitate cu prezenta convenţie constituie proprietatea statului român.
    ART. 6
    Partea română va asigura tranzitul liber al gazelor naturale ruseşti, în volumele prevăzute la art. 1 din prezenta convenţie, de la punctul de predare-primire la frontiera ucraineano-română până la punctul de predare-primire la frontiera romano-bulgară.
    Capacităţile de tranzit vor fi utilizate exclusiv pe baza convenirii cu RAO "Gazprom" şi la acestea nu se vor conecta consumatori din România fără acordul RAO "Gazprom".
    ART. 7
    Construcţia conductei de tranzit gaze, a staţiei de compresoare şi a celorlalte obiecte pe teritoriul României, în cadrul prezentei convenţii, se va realiza pe baza documentaţiei de proiectare elaborate de organizaţiile române, în conformitate cu normele şi regulile convenite de "Romgaz - R.A. şi RAO "Gazprom".
    Realizarea lucrărilor de proiectare şi construcţia vor începe după convenirea de către "Romgaz" - R.A. şi Rao "Gazprom" a:
    - fundamentării tehnico-economice a construcţiei părţii liniare a conductei de tranzit gaze şi a staţiei de compresoare;
    - taxelor de tranzit pentru transportul gazelor naturale ruseşti în terţe ţări;
    - specificaţiilor construcţiei părţii liniare a conductei de tranzit gaze şi staţiei de compresoare.
    Partea română va începe proiectarea şi construcţia conductei de tranzit gaze, în cadrul prezentei convenţii, din momentul primirii de către "Romgaz" - R.A. de la RAO "Gazprom" a înştiinţării în scris referitoare la încheierea convenţiilor privind tranzitul gazelor naturale ruseşti până la punctele de primire-predare a acestora, în conformitate cu prevederile prezentei convenţii.
    ART. 8
    În cazul apariţiei situaţiilor de avarii, la obiectele de transport gaze naturale prevăzute în prezenta convenţie, părţile - prin organizaţiile menţionate la art. 9 - îşi vor acorda reciproc ajutor în reglarea fluxurilor de gaze naturale în perioada avariei.
    În acelaşi mod, părţile îşi vor acorda reciproc ajutor în asigurarea cu specialişti, tehnica şi resurse tehnico-materiale, în scopul lichidării rapide a avariei şi restabilirii livrărilor de gaze naturale.
    ART. 9
    Părţile recunosc că, pentru realizarea colaborării prevăzute în prezenta convenţie, sunt responsabile următoarele organizaţii:
    - din partea română - "Romgaz" - R.A.;
    - din partea rusă - RAO "Gazprom".
    ART. 10
    În contractele ce se vor încheia pe baza prezentei convenţii se vor include prevederi privind garanţiile, penalităţile, reclamaţiile, condiţiile de reziliere a contractelor şi modul de soluţionare a posibilelor diferende ce pot apărea în cursul realizării contractelor, cu indicarea organului arbitral şi a dreptului material aplicabil.
    ART. 11
    În scopul asigurării construcţiei obiectivelor convenite în cadrul prezentei convenţii, părţile vor acorda asistenţa necesară "Romgaz" - R.A. şi RAO "Gazprom" pentru soluţionarea problemelor legate de proiectare, livrările de utilaje şi prestarea de servicii, în conformitate cu legislaţia în vigoare în fiecare dintre ţări.
    ART. 12
    Gazele naturale ce se vor livra din Federaţia Rusă în România, pentru nevoile consumatorilor de pe teritoriul acesteia, nu pot fi exportate în terţe ţări fără acordul RAO "Gazprom".
    ART. 13
    Reprezentanţii împuterniciţi ai părţilor se vor întâlni cel puţin o dată pe an, alternativ, la Bucureşti şi Moscova, pentru examinarea îndeplinirii prezentei convenţii şi pentru pregătirea recomandărilor necesare.
    În cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a obligaţiilor prevăzute în prezenta convenţie, reprezentanţii împuterniciţi ai părţilor se vor întâlni, la propunerea oricăreia dintre părţi, în scopul stabilirii modului de înlăturare a cauzelor neîndeplinirii sau ale îndeplinirii necorespunzătoare a obligaţiilor.
    ART. 14
    În cazul apariţiei unor situaţii de forţă majoră ce fac imposibilă îndeplinirea de către una dintre părţi a obligaţiilor din prezenta convenţie, părţile vor desfăşura consultări corespunzătoare în scopul luării de hotărâri reciproc acceptabile pentru depăşirea urmărilor apărute.
    Definirea noţiunii de forţă majoră şi stabilirea altor elemente legate de aceasta (procedura de notificare, documente justificative, termenul etc.) vor fi prevăzute în contractele ce se vor încheia în baza prezentei convenţii.
    ART. 15
    În cazul reorganizării "Romgaz" - R.A. şi/sau a RAO "Gazprom", părţile vor stabili succesorii de drept care vor asigura îndeplinirea integrală a contractelor şi a acordurilor semnate în conformitate cu prezenta convenţie.
    În cazul modificării legislaţiei Federaţiei Ruse sau a României, părţile vor asigura condiţii pentru realizarea acordurilor şi contractelor încheiate cel puţin la nivelul celor stabilite prin prezenta convenţie, iar în cazul privatizării conductelor de gaze pentru tranzit, partea română va include în condiţiile de privatizare cerinţa privind respectarea obligaţiilor contractuale pentru tranzit, în vigoare în momentul privatizării, pe toată perioada de valabilitate a convenţiei, şi va garanta utilizarea capacităţilor de tranzit numai în scopurile prevăzute în prezenta convenţie.
    ART. 16
    Diferendele referitoare la interpretarea, aplicarea şi îndeplinirea prevederilor prezentei convenţii se vor soluţiona pe calea consultărilor dintre părţi, care se vor conduce în aceasta după prevederile prezentei convenţii şi după normele dreptului internaţional şi ţinând, totodată, seama de prevederile înţelegerilor romano-ruse corespunzătoare.
    Dacă diferendele cu caracter de drept public nu vor fi soluţionate în urma consultărilor prevăzute la alin. 1, într-un termen rezonabil, dar care să nu depăşească 6 luni, acestea se trimit spre examinare unei comisii de arbitraj (ad-hoc).
    Comisia de arbitraj se creează pentru fiecare caz concret.
    Părţile contractante desemnează câte un membru al comisiei de arbitraj. Preşedintele comisiei de arbitraj, locul şi procedura de examinare a diferendului se stabilesc de către părţi pe canale diplomatice.
    Hotărârea comisiei de arbitraj este obligatorie pentru părţi.
    ART. 17
    Prezenta convenţie intră în vigoare din ziua ultimei notificări privind îndeplinirea de către părţi a procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare şi va fi valabilă până la data de 31 decembrie 2010.
    Durata valabilităţii prezentei convenţii se va prelungi automat pe următoarele perioade de 5 ani, dacă nici una dintre părţi nu va înştiinţa cealaltă parte, cu cel puţin 4 ani înainte de expirarea termenului de valabilitate a prezentei convenţii sau a oricărei perioade următoare de 5 ani, asupra intenţiei sale de a înceta valabilitatea acesteia.
    În cazul prelungirii valabilităţii prezentei convenţii, părţile vor conveni, în caz de necesitate, noile volume de gaze naturale ce se vor livra în România, precum şi volumele tranzitului de gaze naturale şi alte condiţii necesare.
    După expirarea termenului de valabilitate a prezentei convenţii, prevederile acesteia se vor aplica până la îndeplinirea integrală a tuturor acordurilor şi contractelor prevăzute în prezenta convenţie şi încheiate în perioada de valabilitate a acesteia.
    Încetarea valabilităţii prezentei convenţii nu atrage după sine lichidarea automată a societăţii pe acţiuni menţionate la art. 2 din prezenta convenţie.
    Încheiată la Moscova la 25 octombrie 1996, în două exemplare originale, fiecare în limba română şi în limba rusă, ambele texte fiind egal autentice.


                           Pentru Guvernul României,
                               Alexandru Stănescu

                        Pentru Guvernul Federaţiei Ruse,
                                  Oleg Davadov

                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016