Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.358 din 27 noiembrie 1996  pentru aprobarea Metodologiei privind intocmirea si continutul legitimatiei care se elibereaza unor locuitori ai Muntilor Apuseni, in conditiile Legii nr. 33/1996    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.358 din 27 noiembrie 1996 pentru aprobarea Metodologiei privind intocmirea si continutul legitimatiei care se elibereaza unor locuitori ai Muntilor Apuseni, in conditiile Legii nr. 33/1996

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 339 din 11 decembrie 1996

    Guvernul României hotărăşte:

    ARTICOL UNIC
    Se aprobă Metodologia privind întocmirea şi conţinutul legitimaţiei care se eliberează unor locuitori ai Munţilor Apuseni, în condiţiile Legii nr. 33/1996, cuprinsă în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.


                                 PRIM-MINISTRU
                                NICOLAE VĂCĂROIU

                                Contrasemnează:
                                ---------------
                               Ministru de stat,
                             ministrul finanţelor,
                                Florin Georgescu

                           Ministrul transporturilor,
                                  Aurel Novac

                               Secretar de stat,
                          şeful Departamentului pentru
                         Administraţie Publică Locală,
                                 Octav Cozmancă

    Bucureşti, 27 noiembrie 1996.
    Nr. 1.358.


    ANEXĂ


                                  METODOLOGIE
        privind întocmirea şi conţinutul legitimaţiei care se eliberează
      unor locuitori ai Munţilor Apuseni, în condiţiile Legii nr. 33/1996

    ART. 1
    Legitimaţia este actul care conferă titularului său dreptul şi obligaţiile prevăzute de Legea nr. 33/1996.
    Legitimaţia se eliberează pe baza autorizaţiei de meseriaş şi a îndeplinirii tuturor condiţiilor prevăzute de lege. Aceasta se utilizează pe baza actului de identitate.
    ART. 2
    Legitimaţia poate fi dobândită de orice locuitor al Munţilor Apuseni din localităţile menţionate în Hotărârea Guvernului nr. 323/1996, situate în judeţele Alba, Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara, care prelucrează şi valorifică lemnul prin comerţ ambulant, asigurându-şi mijloacele de subzistenţă din practicarea meseriei de prelucrare a lemnului în scândură, şindrilă, grinzi fasonate, bârne, butoaie, ciubere, doniţe, araci de vie, furci de lemn, cozi de unelte, oişti de căruţă şi alte asemenea produse.
    Se consideră meseriaş persoana care posedă cunoştinţe şi indemânare în prelucrarea lemnului, dobândite fie prin şcoli, fie în mod tradiţional în gospodării individuale.
    Pentru persoanele care nu dovedesc calitatea de meseriaş printr-un certificat sau diplomă de calificare, eliberarea autorizaţiei de meseriaş se face în baza atestării date de o comisie tehnică constituită prin dispoziţie a primarului şi formată din 3-5 persoane.
    Practicarea meseriei de prelucrare a lemnului şi de comercializare a produselor rezultate se autorizează conform legii.
    Pe baza autorizaţiei de meseriaş, primării eliberează legitimaţia de meseriaş în prelucrarea lemnului.
    ART. 3
    Legitimaţia are dimensiunile de 12 cm x 9 cm şi coperte de culoare albastră pe care se inscripţionează "Legitimaţie de meseriaş în prelucrarea lemnului", potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1.
    ART. 4
    Legitimaţia cuprinde patru părţi. Partea întâi ocupă pagina 1 şi conţine fotografia şi datele de identificare a titularului, precum şi autoritatea emitentă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2.
    ART. 5
    Partea a doua ocupă pagina 2 şi cuprinde "Drepturile şi avantajele titularului legitimaţiei, prevăzute de Legea nr. 33/1996", conform anexei nr. 3, cu următorul cuprins:
    - Titularul legitimaţiei are dreptul anual la 10 metri cubi material lemnos pe picior, dar nu mai mult de 15 metri cubi de familie, din pădurile ţării, cu o reducere de 50% din preţul oficial stabilit de organele silvice.
    - Titularii legitimaţiei pot valorifica produsele prelucrate din lemn la târguri, pieţe, oboare, precum şi în orice localitate din ţară, fiind scutiţi de orice taxă.
    - Când produsele sunt transportate pe calea ferată, titularii legitimaţiei beneficiază pentru acestea de o reducere de 50% din tariful legal de transport, iar când produsele sunt transportate cu căruţele, beneficiază de dreptul de a păşuna animalele pe păşunile comunale întâlnite în drumul lor, dar nu mai mult de o zi pe raza unei localităţi, fiind obligaţi să respecte regulile de păşunat stabilite.
    De înlesnirile prevăzute mai sus, titularii legitimaţiilor beneficiază şi la transportul spre domiciliu al produselor agricole obţinute prin valorificarea produselor prelucrate din lemn.
    - Titularii legitimaţiei beneficiază de reducerea cu 50% din costul biletului C.F.R., clasa a II-a, la toate categoriile trenurilor de călători, atunci când fac dovada că se deplasează pentru valorificarea produselor expediate pe C.F.R. Călătoria se efectuează pe baza biletului bianco cu plată.
    - Materialul lemnos cu grad mic de prelucrare (scândură, grinzi, bârne, araci de vie), care se transportă pentru comercializare, va fi însoţit de documentele legale de transport prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 379/1993, eliberate de ocoalele silvice din zonă.
    - Produsele cu grad superior de prelucrare (doniţe, ciubere, cozi de unelte, butoaie, şindrilă, furci de lemn etc.) vor fi însoţite de actul de provenienţă a materialului lemnos din care au fost confecţionate şi de autorizaţia de meseriaş ori de legitimaţie.
    Compensarea contravalorii reducerilor de 50% din tariful legal de transport mărfuri şi călători pe calea ferată, de care beneficiază locuitorii Munţilor Apuseni care prelucrează şi valorifică lemnul prin comerţ ambulant, se suportă de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor, pe baza deconturilor întocmite de Regia Autonomă "Societatea Naţională a Căilor Ferate Române".
    ART. 6
    Partea a treia cuprinde paginile 3 şi 4, destinate vizelor anuale, conform anexelor nr. 4 şi 5 la prezenta hotărâre.
    ART. 7
    Partea a patra ocupă interiorul copertei spate şi cuprinde instrucţiunile de utilizare a legitimaţiei, potrivit art. 8-12 şi 17 şi modelului prezentat în anexa nr. 6.
    ART. 8
    În caz de schimbare a numelui, prenumelui sau domiciliului dintr-o localitate în alta, dar în cadrul judeţelor prevăzute de Legea nr. 33/1996, titularului legitimaţiei i se întocmeşte şi i se eliberează o nouă legitimaţie. În acest scop, persoana în cauză va solicita în scris primarului eliberarea legitimaţiei.
    ART. 9
    În cazul în care persoanele îşi stabilesc domiciliul într-un alt judeţ decât cel prevăzut în Legea nr. 33/1996, au obligaţia de a comunica aceasta primarului, pentru a se proceda la radierea legitimaţiei din registrul special.
    La radiere se va proceda şi în cazul în care s-a retras autorizaţia de meseriaş în prelucrarea lemnului.
    În toate situaţiile de radiere, titularul are obligaţia de a preda legitimaţia primarului.
    ART. 10
    În cazul pierderii, distrugerii, deteriorării sau furtului legitimaţiei se eliberează un duplicat.
    ART. 11
    Legitimaţia declarată pierdută, furată, distrusă sau deteriorată este nulă de drept.
    Utilizarea unei astfel de legitimaţii se pedepseşte potrivit legii.
    ART. 12
    În cazul decesului titularului legitimaţiei, aceasta va fi depusă, o dată cu actul de identitate, la compartimentul de specialitate al consiliului local al comunei, al oraşului sau al municipiului la care se înregistrează decesul.
    ART. 13
    Tipărirea legitimaţiei conform modelului stabilit prin prezentele norme se face prin grija consiliilor judeţene, pe baza comenzilor lansate de către primării comunelor, oraşelor şi municipiilor, costul acestora fiind suportat din bugetele consiliilor locale.
    ART. 14
    Întocmirea legitimaţiilor se face prin completarea rubricilor cu litere cursive, fără ştersături, tăieturi sau prescurtări.
    ART. 15
    Legitimaţiile completate greşit se anulează de către primar, această operaţiune fiind consemnată într-un proces-verbal.
    ART. 16
    Evidenţa legitimaţiilor se ţine într-un registru special al primăriei, care va avea următoarele rubrici: numărul curent; numele şi prenumele titularului; domiciliul; numărul legitimaţiei, care corespunde numărului curent din registru; data eliberării; semnătura de primire; menţiuni.
    ART. 17
    Dreptul de reţinere, de suspendare sau de anulare a legitimaţiei aparţine exclusiv autorităţii emitente.
    ART. 18
    Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

    ANEXA 1

 ┌─────────────────────────────────────┐
 │ │
 │ │
 │ LEGITIMAŢIE │
 │ │
 │ de meseriaş │
 │ în prelucrarea lemnului │
 │ │
 │ │
 └─────────────────────────────────────┘


    ANEXA 2

 ┌─────────────────────────────────────┐
 │ │
 │ ROMÂNIA │
 │ Judeţul ................. │
 │ Primăria ................ │
 │ Legitimaţia nr. ....... │
 │ ┌──────┐ Numele ................ │
 │ │ │ Prenumele ............. │
 │ │ Foto │ Prenumele ............. │
 │ │ │ părinţilor │
 │ └──────┘ Data şi locul │
 │ naşterii .............. │
 │ │
 │ L.S. ....................... │
 │ │
 │ Semnătura │
 │ titularului, Domiciliul ....... │
 │ ............. .................. │
 │ Data eliberării ........... │
 │ │
 │ Primar, │
 │ │
 └─────────────────────────────────────┘


    ANEXA 3

                            DREPTURILE ŞI AVANTAJELE
            titularului legitimaţiei, prevăzute de Legea nr. 33/1996

    - Titularul legitimaţiei are dreptul, la 10 metri cubi material lemnos pe picior, dar nu mai mult de 15 metri cubi de familie, din pădurile ţării, cu o reducere de 50% din preţul oficial stabilit de organele silvice.
    - Titularii legitimaţiei pot valorifica produsele prelucrate din lemn la târguri, pieţe, oboare, precum şi în orice localitate din ţară, fiind scutiţi de orice taxă.
    - Când produsele sunt transportate pe calea ferată, titularii legitimaţiei beneficiază pentru acestea de o reducere de 50% din tariful legal de transport, iar când produsele sunt transportate cu caruţele, beneficiază de dreptul de a păşuna animalele pe păşunile comunale întâlnite în drumul lor, dar nu mai mult de o zi pe raza unei localităţi, fiind obligaţi să respecte regulile de păşunat stabilite.
    De înlesnirile prevăzute mai sus, titularii legitimaţiilor beneficiază şi la transportul spre domiciliu al produselor agricole obţinute prin valorificarea produselor prelucrate din lemn.
    - Titularii legitimaţiei beneficiază de reducerea cu 50% din costul biletului C.F.R. clasa a II-a, la toate categoriile trenurilor de călători, atunci când fac dovada cu duplicatul documentului de transport al mărfii că se deplasează pentru valorificarea produselor expediate pe C.F.R.
    - Materialul lemnos cu grad mai mic de prelucrare (scândură, grinzi, bârne, araci de vie), care se transportă pentru comercializare, va fi însoţit de documentele legale de transport prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 379/1993, eliberate de ocoalele silvice din zonă.
    - Produsele cu grad superior de prelucrare (doniţe, ciubere, cozi de unelte, butoaie, sindrilă, furci de lemn etc.) vor fi însoţite de actul de provenienţă a materialului lemnos din care au fost confecţionate şi de autorizaţia de meseriaş ori de legitimaţie.

    ANEXA 4

 ┌─────────────────────────────────────┐
 │ │
 │ Vize anuale │
 │ ┌───────────┐ ┌───────────┐ │
 │ │ Anul │ │ Anul │ │
 │ │ ..... │ │ ...... │ │
 │ │ Primar, │ │ Primar, │ │
 │ │ │ │ │ │
 │ │ Data │ │ Data │ │
 │ │ vizei ... │ │ vizei ... │ │
 │ │ │ │ │ │
 │ └───────────┘ └───────────┘ │
 │ ┌───────────┐ ┌───────────┐ │
 │ │ Anul │ │ Anul │ │
 │ │ ..... │ │ ...... │ │
 │ │ Primar, │ │ Primar, │ │
 │ │ │ │ │ │
 │ │ Data │ │ Data │ │
 │ │ vizei ... │ │ vizei ... │ │
 │ │ │ │ │ │
 │ └───────────┘ └───────────┘ │
 └─────────────────────────────────────┘


    ANEXA 5

 ┌─────────────────────────────────┐
 │ │
 │ Vize anuale │
 │ ┌───────────┐ ┌───────────┐ │
 │ │ Anul │ │ Anul │ │
 │ │ ..... │ │ ...... │ │
 │ │ Primar, │ │ Primar, │ │
 │ │ │ │ │ │
 │ │ Data │ │ Data │ │
 │ │ vizei ... │ │ vizei ... │ │
 │ │ │ │ │ │
 │ └───────────┘ └───────────┘ │
 │ ┌───────────┐ ┌───────────┐ │
 │ │ Anul │ │ Anul │ │
 │ │ ..... │ │ ...... │ │
 │ │ Primar, │ │ Primar, │ │
 │ │ │ │ │ │
 │ │ Data │ │ Data │ │
 │ │ vizei ... │ │ vizei ... │ │
 │ │ │ │ │ │
 │ └───────────┘ └───────────┘ │
 └─────────────────────────────────┘



    ANEXA 6
                                  INSTRUCŢIUNI
                          de utilizare a legitimaţiei

    - În caz de schimbare a numelui, prenumelui sau domiciliului dintr-o localitate în alta, dar în cadrul judeţelor prevăzute de Legea nr. 33/1996, titularului legitimaţiei i se întocmeşte şi i se eliberează o nouă legitimaţie.
    În acest scop, persoana în cauză va solicita în scris primarului eliberarea legitimaţiei.
    - În cazul în care persoanele îşi stabilesc domiciliul într-un alt judeţ decât cel prevăzut în Legea nr. 33/1996, au obligaţia de a comunica primarului, pentru a se proceda la radierea legitimaţiei din registrul special.
    La radiere se va proceda şi în cazul în care s-a retras autorizaţia de meseriaş în prelucrarea lemnului.
    În toate situaţiile de radiere titularul are obligaţia de a preda legitimaţia primarului.
    În cazul pierderii, distrugerii, deteriorării sau furtului legitimaţiei, se eliberează un duplicat.
    Legitimaţia declarată pierdută, furată, distrusă sau deteriorată este nulă de drept.
    Utilizarea unei astfel de legitimaţii se pedepseşte potrivit legii.
    - În cazul decesului titularului legitimaţiei, aceasta va fi depusă, o dată cu actul de identitate, la compartimentul de specialitate al consiliului local al comunei, al oraşului sau al municipiului la care se înregistrează decesul.
    - Dreptul de reţinere, suspendare sau anulare a legitimaţiei aparţine exclusiv autorităţii emitente.

                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016