Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.353 din 18 noiembrie 2003  pentru aprobarea Regulamentului-cadru si a Contractului-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apa si de canalizare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.353 din 18 noiembrie 2003 pentru aprobarea Regulamentului-cadru si a Contractului-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apa si de canalizare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 903 din 17 decembrie 2003

În temeiul art. 108 din Constituţie, republicatã, al art. 14 alin. (1) lit. b) din <>Legea serviciilor publice de gospodãrie comunalã nr. 326/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>art. 37 din Ordonanţa Guvernului nr. 32/2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 634/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aprobã Regulamentul-cadru şi Contractul-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare, prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Autoritãţile administraţiei publice locale pentru delegarea gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare vor aproba propriul regulament şi contract în baza reglementãrilor-cadru care au caracter minimal.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul administraţiei
şi internelor,
Ioan Rus

Ministrul delegat
pentru administraţia publicã,
Gabriel Oprea

Ministrul agriculturii,
pãdurilor, apelor şi mediului,
Ilie Sârbu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu

Bucureşti, 18 noiembrie 2003.
Nr. 1.353.

ANEXA 1

REGULAMENT - CADRU
de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare
cu apã şi de canalizare

CAP. I
Acte normative de referinţã

ART. 1
Prezentul regulament-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare, denumit în continuare regulament-cadru, a fost elaborat avându-se în vedere prevederile <>Legii serviciilor publice de gospodãrie comunalã nr. 326/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 373/2002 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodãrie Comunalã - A.N.R.S.C., cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 32/2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 216/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice-cadru de aplicare a <>Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor, ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 16/2002 privind contractele de parteneriat public-privat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 621/2002 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 16/2002 privind contractele de parteneriat public-privat.

CAP. II
Dispoziţii generale

ART. 2
Prezentul regulament-cadru stabileşte cadrul juridic unitar privind etapele şi modalitãţile ce trebuie îndeplinite în procedura de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare.
ART. 3
(1) Prevederile prezentului regulament-cadru se aplicã în toate cazurile în care autoritãţile administraţiei publice locale hotãrãsc administrarea şi gestionarea serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare în sistemul gestiunii delegate.
(2) Obiectul delegãrii de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare îl constituie gestiunea serviciului public de alimentare cu apã şi de canalizare şi a sistemelor publice de alimentare cu apã şi de canalizare necesare pentru realizarea acestora.
(3) În termen de 30 de zile de la data luãrii hotãrârii de delegare de gestiune a serviciului public de alimentare cu apã şi de canalizare prin modalitatea gestiunii delegate, autoritatea administraţiei publice locale competentã va elabora şi va aproba, pe baza regulamentului-cadru, propriul regulament de delegare a gestiunii serviciului, care face parte din documentaţia de pregãtire a licitaţiei.
(4) În vederea încheierii contractelor de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare, consiliul local competent are obligaţia de a elabora şi a aproba, în termen de 6 luni de la luarea deciziei privind delegarea gestiunii, un studiu de specialitate pentru stabilirea soluţiei de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apã şi de canalizare, precum şi documentaţia de pregãtire a licitaţiei, aferentã delegãrii. Procedurile de licitaţie vor fi demarate în termen de douã luni de la aprobarea documentelor de licitaţie.
(5) Delegarea gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare poate fi fãcutã numai cãtre operatori atestaţi de Autoritatea Naţionalã de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodãrie Comunalã, denumitã în continuare A.N.R.S.C.
(6) Monitorizarea procesului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare se face de cãtre A.N.R.S.C.
ART. 4
Delegarea gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare se face în conformitate cu legislaţia în vigoare, în condiţii de transparenţã, imparţialitate şi competitivitate prin urmãtoarele modalitãţi:
a) contract de concesiune;
b) contract de parteneriat public-privat.

CAP. III
Delegarea gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare prin contract de concesiune

SECŢIUNEA 1
Proceduri prealabile delegãrii de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare prin contract de concesiune

ART. 5
(1) Contractul de delegare a gestiunii prin concesiune are ca obiect serviciul public de alimentare cu apã şi de canalizare.
(2) Delegarea de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare se face prin licitaţie publicã deschisã, dupã parcurgerea etapelor prevãzute la art. 3 alin. (3).
ART. 6
(1) În scopul ţinerii evidenţei documentelor şi informaţiilor cu privire la desfãşurarea procedurilor de delegare de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare şi la derularea contractelor de concesiune, autoritatea administraţiei publice locale competentã, în calitate de concedent, va întocmi şi va pãstra douã registre:
a) registrul "Candidaturi şi oferte", care va cuprinde date şi informaţii referitoare la derularea procedurilor prealabile încheierii contractului de concesiune; se vor preciza cel puţin datele şi informaţiile referitoare la studiul de oportunitate, la depunerea candidaturilor şi la oferte;
b) registrul "Contracte", care va cuprinde date şi informaţii referitoare la încheierea şi derularea contractului de concesiune; se vor preciza cel puţin datele şi informaţiile referitoare la obiectul contractului, durata contractului de concesiune, termenele de realizare a investiţiilor, termenele de platã a redevenţei, obligaţiile de mediu.
(2) Registrele se întocmesc şi se pãstreazã la sediul autoritãţii administraţiei publice locale competente.
ART. 7
(1) Toate documentele licitaţiei publice întocmite pe parcursul desfãşurãrii procedurilor de licitaţie publicã se vor pãstra de cãtre autoritatea administraţiei publice locale competentã, într-un dosar al delegãrii de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare, care se va întocmi pentru fiecare contract de concesiune.
(2) Autoritatea administraţiei publice locale competentã are obligaţia de a pãstra confidenţialitatea documentelor din dosarul delegãrii de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare.

SECŢIUNEA a 2-a
Iniţierea delegãrii gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare prin concesionare

ART. 8
Autoritatea administraţiei publice locale competentã, în calitate de concedent, poate iniţia procedura de concesionare prin întocmirea studiului de oportunitate, a caietului de sarcini şi prin publicarea anunţului privind organizarea licitaţiei în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 219/1998 şi a <>Hotãrârii Guvernului nr. 216/1999 .

SECŢIUNEA a 3-a
Studiul de oportunitate

ART. 9
Iniţierea delegãrii de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare are la bazã un studiu de oportunitate, efectuat în prealabil prin grija autoritãţii administraţiei publice locale competente, care va cuprinde, în principal, elementele precizate la <>art. 7 lit. a)-g) din Legea nr. 219/1998 .
ART. 10
Studiul de oportunitate va fi aprobat prin hotãrâre a autoritãţii administraţiei publice locale.

SECŢIUNEA a 4-a
Caietul de sarcini

ART. 11
(1) Caietul de sarcini va cuprinde condiţiile minime pentru desfãşurarea licitaţiei pentru delegarea de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare prin concesiune.
(2) Conţinutul caietului de sarcini, împreunã cu studiul de oportunitate se aprobã prin hotãrâre a autoritãţii administraţiei publice locale.
ART. 12
(1) Caietul de sarcini va fi pus în vânzare de cãtre autoritatea administraţiei publice locale la sediul sãu şi/sau în alte locuri stabilite de aceasta şi prevãzute în anunţul publicitar.
(2) Preţul caietului de sarcini se stabileşte de cãtre autoritatea administraţiei publice locale.
(3) Conţinutul caietului de sarcini-cadru are caracter minimal şi este prezentat în anexa nr. 2a).
ART. 13
Caietul de sarcini va cuprinde, în mod obligatoriu:
a) condiţiile de exploatare a serviciului public de alimentare cu apã şi/sau de canalizare ce face obiectul concesiunii şi obiectivele de ordin economic, financiar şi de mediu urmãrite de autoritatea administraţiei publice locale privind exploatarea eficientã a serviciilor ce fac obiectul concesiunii;
b) sarcinile autoritãţilor administraţiei publice locale şi ale operatorului în ceea ce priveşte realizarea investiţiilor şi modalitatea de finanţare a acestora, inclusiv termenele de realizare a investiţiilor;
c) clauzele financiare şi de asigurãri;
d) regimul bunurilor utilizate de operator în derularea concesiunii;
e) obligaţiile privind protecţia mediului, a sãnãtãţii publice şi de siguranţã în exploatare, stabilite conform legislaţiei în vigoare;
f) obiectul concesiunii: datele necesare identificãrii exacte a serviciului public de alimentare cu apã şi de canalizare ce face obiectul delegãrii de gestiune, care rezultã din fundamentarea tehnico-economicã prevãzutã în studiul de oportunitate, inventarul complet al bunurilor şi instalaţiilor aferente sistemului public de alimentare cu apã şi/sau de canalizare din punct de vedere cantitativ, tehnic şi valoric, precum şi aria în care se desfãşoarã activitatea concesionatã;
g) destinaţia serviciului public de alimentare cu apã şi/sau de canalizare;
h) obligativitatea funcţionãrii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare delegate în regim de continuitate şi de permanenţã, în condiţiile îndeplinirii cel puţin a indicatorilor minimi de performanţã prevãzuţi de legislaţia în vigoare;
i) interdicţia subdelegãrii de gestiune a serviciului public de alimentare cu apã şi de canalizare;
j) durata pentru care se face delegarea de gestiune;
k) redevenţa minimã şi modul de calcul al acesteia;
l) condiţii specifice legate de natura bunurilor şi serviciilor publice ce fac obiectul delegãrii de gestiune, cu privire la aspecte precum: exploatarea în condiţii de siguranţã, folosirea şi conservarea patrimoniului public încredinţat prin delegare de gestiune, protecţia mediului, protecţia muncii, sãnãtatea publicã şi altele;
m) cuantumul garanţiilor ce urmeazã a fi depuse de cãtre operator în conformitate cu legislaţia în vigoare;
n) clauze referitoare la încetarea contractului de delegare de gestiune;
o) în cazul serviciilor publice existente, clauze referitoare la personalul angajat şi la protecţia socialã;
p) modalitãţi de transfer al activitãţii de la operatorul existent;
q) controlul exercitat de concedent şi cerinţele de raportare;
r) condiţiile de eligibilitate a operatorilor care participã la licitaţia publicã de concesionare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apã şi de canalizare;
s) criteriile de selecţie a ofertelor şi ponderea acestora pe o scalã ce mãsoarã importanţa criteriilor.
ART. 14
(1) Finanţarea lucrãrilor de investiţii se asigurã din urmãtoarele surse:
a) fonduri proprii ale operatorului şi alocaţii de la bugetul local, conform obligaţiilor din contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare;
b) credite bancare, inclusiv credite garantate de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale sau de cãtre stat;
c) sprijin nerambursabil obţinut prin aranjamente bilaterale sau multilaterale;
d) alte surse constituite în condiţiile legii;
e) participarea capitalului privat în cadrul unor contracte de parteneriat de tipul "construieşte-opereazã-transferã" şi variante ale acestuia;
f) sume alocate de la bugetul de stat ca participare la cofinanţarea unor proiecte realizate din asistenţã financiarã externã nerambursabilã şi/sau împrumuturi externe la a cãror realizare contribuie şi Guvernul, precum şi pentru finanţarea unor programe aprobate prin legi speciale;
g) din economii rezultate din dotãri cu echipamente de performanţã;
h) alte surse.
(2) Investiţiile efectuate de operator pentru reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea sistemului public se vor amortiza de cãtre operatorul de alimentare cu apã şi de canalizare, pe durata contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare.
(3) Investiţiile strãine în sistemele publice de alimentare cu apã şi de canalizare beneficiazã de toate facilitãţile legale în vigoare în momentul încheierii tranzacţiei. Facilitãţile obţinute vor fi menţionate în contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare şi vor fi valabile pe perioada stabilitã la încheierea acestuia. În situaţia obţinerii de cãtre investitor a unor facilitãţi ulterioare, contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare va fi modificat în mod corespunzãtor, cu avizul A.N.R.S.C.
(4) Investiţiile care se realizeazã din fonduri proprii ale investitorilor rãmân în proprietatea acestora pe toatã durata contractului, dacã nu s-a convenit altfel la încheierea acestuia; în contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare se va menţiona modul de repartiţie a acestor bunuri la încetarea din orice cauzã a acestuia.

SECŢIUNEA a 5-a
Anunţul publicitar

ART. 15
(1) Dupã aprobarea caietului de sarcini, autoritatea administraţiei publice locale competentã va proceda la publicarea anunţului privind organizarea licitaţiei.
(2) În cazul procedurii licitaţiei publice deschise, se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, într-un cotidian de difuzare naţionalã şi într-unul de difuzare localã, anunţul licitaţiei publice deschise, care va conţine în mod obligatoriu:
a) denumirea şi sediul autoritãţii administraţiei publice care organizeazã licitaţia;
b) serviciul public la care se referã delegarea gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare şi durata delegãrii;
c) locul de unde poate fi achiziţionat, contra cost, caietul de sarcini şi de unde pot fi obţinute instrucţiunile privind organizarea şi desfãşurarea procedurii de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apã şi de canalizare;
d) obiectivele pe care şi le propune autoritatea administraţiei publice;
e) actele cerute ofertanţilor pentru dovedirea experienţei tehnice şi manageriale în gestionarea unor sisteme similare, a bonitãţii şi capacitãţii financiare de a rãspunde la cerinţele specifice prevãzute în caietul de sarcini, inclusiv cazierul judiciar al persoanei care are calitatea de administrator al operatorului;
f) data şi locul de primire a ofertelor;
g) durata în care ofertanţii rãmân angajaţi prin termenii ofertelor lor;
h) data, ora şi locul de deschidere a ofertelor.
(3) Anunţul privind organizarea licitaţiei se va afişa şi la sediul autoritãţii administraţiei publice locale competente, precum şi la locul unde se desfãşoarã activitatea serviciului public de alimentare cu apã şi/sau de canalizare propus spre concesionare.

SECŢIUNEA a 6-a
Instrucţiuni privind organizarea şi desfãşurarea procedurii de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare prin contract de concesiune

ART. 16
Instrucţiunile privind organizarea şi desfãşurarea procedurii de concesionare, precum şi criteriile de selecţie vor fi elaborate şi aprobate de autoritatea administraţiei publice locale competentã şi vor fi puse la dispoziţie celor interesaţi, o datã cu vânzarea caietului de sarcini, la sediul acesteia şi/sau la locul prevãzut în anunţul publicitar.

I. Comisia de evaluare

ART. 17
(1) Membrii comisiei de evaluare se numesc prin hotãrâre a autoritãţii administraţiei publice locale competente.
(2) Reprezentanţii concedentului vor fi specialişti în domeniul furnizãrii/prestãrii serviciului de alimentare cu apã şi de canalizare.
(3) Comisia de evaluare va fi alcãtuitã dintr-un numãr impar de membri, care nu poate fi mai mic de 5.
(4) Din comisia de evaluare vor face parte:
a) reprezentanţi ai concedentului, dintre care cel puţin unul cu pregãtire juridicã;
b) reprezentanţi ai direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, dupã caz;
c) un reprezentant al autoritãţii de mediu competente.
(5) Preşedintele comisiei de evaluare este numit de concedent dintre reprezentanţii acestuia în comisia de evaluare.
(6) Secretarul comisiei de evaluare este numit de cãtre preşedinte dintre membrii comisiei de evaluare.
(7) La şedinţele comisiei de evaluare preşedintele poate invita pentru consultare personalitãţi recunoscute pentru experienţa şi competenţa lor în domeniul activitãţilor de alimentare cu apã şi de canalizare, în calitate de consultanţi.
(8) Reprezentanţii autoritãţilor publice centrale sau locale ori invitaţii care sunt soţ/soţie, rude sau afini pânã la gradul al patrulea inclusiv cu persoanele fizice participante la licitaţia publicã, cu asociaţii, cu acţionarii care deţin poziţie de control în societãţile comerciale participante la licitaţia publicã, precum şi cu administratorii sau cenzorii acestora sau care se gãsesc în conflicte de interese nu pot fi membri ai comisiei de evaluare.
(9) Membrii comisiei de evaluare şi invitaţii sunt obligaţi sã dea o declaraţie de compatibilitate, imparţialitate şi confidenţialitate pe propria rãspundere, dupã termenul limitã de depunere a ofertelor/candidaturilor, care se va pãstra la dosarul concesiunii.
(10) În caz de incompatibilitate, preşedintele comisiei de evaluare îl va sesiza de îndatã pe concedent despre existenţa stãrii de incompatibilitate şi va propune înlocuirea persoanei incompatibile.
(11) Atribuţiile comisiei de evaluare sunt:
a) analizarea şi evaluarea candidaturilor;
b) selectarea ofertelor pe baza datelor, informaţiilor şi documentelor cuprinse în plicul exterior;
c) analizarea şi evaluarea ofertelor;
d) întocmirea raportului de evaluare care cuprinde descrierea procedurii de concesionare şi operaţiunile de evaluare, elementele esenţiale ale ofertelor depuse şi motivele alegerii ofertantului câştigãtor sau, în cazul în care nu a fost desemnat câştigãtor nici un ofertant, cauzele respingerii.
e) întocmirea proceselor-verbale prevãzute de lege;
f) desemnarea câştigãtorului licitaţiei publice.
(12) Comisia de evaluare este legal întrunitã numai în prezenţa tuturor membrilor.
(13) Comisia de evaluare adoptã decizii în mod autonom şi numai pe baza criteriilor de selecţie prevãzute în instrucţiunile privind organizarea şi desfãşurarea procedurii de concesionare.
(14) Deciziile comisiei de evaluare se adoptã cu votul majoritãţii membrilor.
(15) Membrii comisiei de evaluare au obligaţia de a pãstra confidenţialitatea datelor, informaţiilor şi documentelor cuprinse în candidaturile sau ofertele analizate.

II. Depunerea ofertelor

ART. 18
(1) Ofertele vor fi redactate în limba românã.
(2) Ofertele se depun la locul precizat în anunţul publicitar, în douã plicuri închise şi sigilate, unul exterior şi unul interior, care vor respecta condiţiile prevãzute la alin. (3) şi în termenul menţionat la alin. (4).
(3) Ofertele vor îndeplini urmãtoarele condiţii:
a) plicul exterior trebuie sã conţinã documentele prin care se dovedeşte cumpãrarea caietului de sarcini, precum şi documentele enumerate la art. 21 pct. 1;
b) fiecare participant poate depune doar o singurã ofertã;
c) ofertele vor fi înregistrate, în ordinea primirii, într-un registru special denumit "Candidaturi şi oferte", precizându-se data şi ora;
d) ofertele primite şi înregistrate dupã termenul limitã de primire prevãzut în anunţul publicitar vor fi excluse de la licitaţie şi vor fi înapoiate ofertanţilor fãrã a fi deschise;
e) oferta va fi depusã în numãrul de exemplare stabilit de autoritatea administraţiei publice locale competentã şi prevãzut în anunţul publicitar. Fiecare exemplar trebuie sã fie semnat de cãtre ofertant.
(4) Termenul de primire a ofertelor este între minimum 20 de zile calendaristice şi maximum 60 de zile calendaristice de la data publicãrii anunţului licitaţiei publice.
ART. 19
Oferta trebuie sã conţinã detaliat toate condiţiile prevãzute în caietul de sarcini şi alte obligaţii pe care ofertantul şi le asumã în cazul în care va câştiga licitaţia, precum şi date tehnice şi financiare referitoare la:
a) investiţiile pe care se obligã sã le realizeze, în condiţiile art. 13 lit. b) şi ale art. 14 alin. (1);
b) perioada preconizatã de amortizare a investiţiilor;
c) standardele de calitate a bunurilor aduse ca investiţii;
d) standardele de calitate şi indicatorii de performanţã ai serviciului public de alimentare cu apã şi/sau de canalizare ce urmeazã a fi prestat;
e) preţurile şi/sau tarifele pe care şi le propune sã le practice, cu respectarea condiţiilor prevãzute la <>art. 32 alin. (3^1) din Ordonanţa Guvernului nr. 32/2002 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 634/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
f) redevenţa pe care se obligã sã o achite autoritãţii administraţiei publice locale competente.
ART. 20
(1) Participanţii la licitaţie vor depune o garanţie de participare la licitaţie.
(2) Garanţia de participare la licitaţie va fi stabilitã de cãtre concedent prin instrucţiunile privind organizarea şi desfãşurarea procedurii de concesionare.
(3) Ofertantul va pierde garanţia de participare, dacã îşi retrage oferta înainte de desemnarea câştigãtorului.
(4) Garanţia de participare la licitaţie a ofertantului declarat câştigãtor va fi reţinutã de cãtre concedent pânã în momentul încheierii contractului de concesiune.
(5) Concedentul este obligat sã restituie celorlalţi ofertanţi garanţia de participare la licitaţie, în termen de 7 zile de la desemnarea ofertantului câştigãtor.
ART. 21
Ofertele conţinând plicurile, interior şi exterior, sigilate vor îndeplini urmãtoarele cerinţe:
1. Pe plicul exterior se va indica licitaţia publicã pentru care este depusã oferta. Plicul exterior va trebui sã conţinã pe lângã dovada cumpãrãrii caietului de sarcini şi:
a) o fişã cu informaţii privind ofertantul şi o declaraţie de participare semnatã de ofertant, fãrã îngroşãri, ştersãturi sau modificãri;
b) acte doveditoare privind îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, precum şi garanţia de participare la licitaţie;
c) atestarea A.N.R.S.C.
2. Pe plicul interior se înscriu numele sau denumirea ofertantului, precum şi sediul social al acestuia. Acest plic va conţine oferta propriu-zisã.
3. Plicurile sigilate vor fi predate comisiei de evaluare în ziua fixatã pentru deschiderea lor.

III. Desfãşurarea licitaţiei publice deschise

ART. 22
(1) Pentru desfãşurarea procedurii licitaţiei publice deschise este obligatorie participarea a cel puţin 2 ofertanţi.
(2) Dupã deschiderea plicurilor exterioare în şedinţa publicã, comisia de evaluare va elimina ofertele care nu conţin totalitatea documentelor şi a datelor prevãzute la art. 21 şi la art. 18 alin. (3), precum şi a celor prevãzute în instrucţiunile privind organizarea şi desfãşurarea procedurii de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare.
(3) Pentru continuarea desfãşurãrii procedurii de licitaţie este necesar ca dupã deschiderea plicurilor exterioare cel puţin douã oferte sã întruneascã condiţiile prevãzute la art. 21.
(4) În cazul în care pânã la expirarea termenului limitã de depunere a ofertelor nu se depun cel puţin douã oferte, autoritatea administraţiei publice locale competentã va proceda la republicarea anunţului publicitar, iar procedura licitaţiei publice va fi reluatã de la etapa depunerii ofertelor.
ART. 23
Dupã analizarea conţinutului plicului exterior secretarul comisiei de evaluare va întocmi procesul-verbal în care se va menţiona rezultatul analizei.
ART. 24
Deschiderea plicurilor interioare se face numai dupã semnarea procesului-verbal de cãtre toţi membrii comisiei de evaluare şi de cãtre ofertanţi.
ART. 25
Dupã analizarea ofertelor, comisia de evaluare poate cere ofertanţilor, în scris, precizãri cu privire la conţinutul ofertei.
ART. 26
(1) Ponderea importanţei criteriilor de selecţie a ofertelor va fi stabilitã de cãtre autoritatea administraţiei publice locale competentã, în funcţie de caracteristicile serviciului public de alimentare cu apã şi/sau de canalizare care face obiectul contractului de delegare a gestiunii prin concesiune.
(2) Criteriile de selecţie a ofertelor, prevãzute în anexa nr. 1a), au caracter minimal şi se stabilesc de cãtre autoritatea administraţiei publice locale competentã prin instrucţiunile privind organizarea şi desfãşurarea procedurii de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare prin concesiune.
(3) Criteriile de selecţie a ofertelor privesc cantitatea şi calitatea serviciilor furnizate/prestate utilizatorilor.
(4) Criteriile de selecţie a ofertelor au în vedere eficienţa economicã, suma investiţiilor propuse, preţul prestaţiilor, costul lor de utilizare, valoarea lor tehnicã, modul de rezolvare a obligaţiilor privind protecţia mediului şi a problemelor sociale, garanţiile profesionale şi financiare propuse de fiecare ofertant şi termenele de realizare a lucrãrilor de investiţii.
ART. 27
(1) Comisia de evaluare alege oferta pe care o considerã cea mai bunã din punct de vedere al satisfacerii criteriilor de selecţie.
(2) În cazul în care existã punctaje egale între ofertanţii clasaţi pe primul loc, departajarea acestora se va face în funcţie de punctajul obţinut pentru criteriul cu ponderea cea mai mare.
ART. 28
(1) Pe baza evaluãrii ofertelor comisia de evaluare întocmeşte un raport care cuprinde descrierea procedurii de concesiune şi operaţiunile de evaluare, elementele esenţiale ale ofertelor depuse şi motivele alegerii ofertantului câştigãtor sau, în cazul în care nu a fost desemnat câştigãtor nici un ofertant, cauzele respingerii, precum şi procesul-verbal de evaluare a ofertelor.
(2) Procesul-verbal de evaluare a ofertelor este întocmit de cãtre secretarul comisiei de evaluare şi se semneazã de cãtre toţi membrii acesteia.
ART. 29
(1) Comisia de evaluare transmite autoritãţii administraţiei publice locale competente raportul, precum şi ofertele prezentate.
(2) Raportul va fi depus la dosarul delegãrii de gestiune.
(3) În termen de 5 zile calendaristice de la primirea raportului comisiei de evaluare, autoritatea administraţiei publice locale competentã procedeazã la informarea ofertantului câştigãtor despre alegerea sa, precum şi la anunţarea celorlalţi ofertanţi despre respingerea ofertelor lor.
ART. 30
În cazul în care licitaţia publicã deschisã nu a condus la desemnarea unui câştigãtor, se va consemna aceastã situaţie într-un proces-verbal, iar în termen de 45 de zile se va organiza o nouã licitaţie.
ART. 31
În termen de 10 zile calendaristice de la primirea comunicãrii de respingere a ofertelor, la solicitarea în scris a ofertanţilor respinşi, autoritatea administraţiei publice locale competentã le va transmite acestora o copie a procesului-verbal de evaluare a ofertelor.
ART. 32
(1) În termen de 5 zile calendaristice de la primirea copiei procesului-verbal de evaluare a ofertelor, ofertanţii pot face contestaţii cu privire la modul cum au fost respectate dispoziţiile legale care reglementeazã procedura concesiunii prin licitaţie publicã deschisã, la sediul autoritãţii administraţiei publice locale competente sau la locul depunerii ofertei, potrivit anunţului publicitar.
(2) În termen de 10 zile calendaristice de la primirea contestaţiei, autoritatea administraţiei publice locale competentã este obligatã sã soluţioneze contestaţia şi sã comunice rãspunsul sãu contestatorului.
ART. 33
(1) Pentru soluţionarea contestaţiilor autoritatea administraţiei publice locale competentã va numi o comisie formatã din 3 membri.
(2) Membrii comisiei de soluţionare a contestaţiilor sunt numiţi de autoritatea administraţiei publice locale competentã prin hotãrâre, dispoziţie sau decizie, dupã caz.
ART. 34
(1) Comisia de soluţionare a contestaţiilor va analiza toate documentele întocmite de cãtre comisia de evaluare şi va verifica respectarea dispoziţiilor legale care reglementeazã procedura delegãrii de gestiune prin concesiune.
(2) La verificarea documentelor comisia de soluţionare a contestaţiilor va avea în vedere aspectele contestate de cãtre contestator cu privire la respectarea dispoziţiilor legale referitoare la:
a) modul de alcãtuire a comisiei de evaluare;
b) incompatibilitatea membrilor comisiei de evaluare;
c) condiţiile de întrunire legalã a comisiei de evaluare;
d) evaluarea ofertelor în funcţie de criteriile de selecţie prevãzute în instrucţiunile privind organizarea şi desfãşurarea procedurii de concesionare;
e) modul de luare a deciziilor în cadrul comisiei de evaluare;
f) modul de întocmire a raportului comisiei de evaluare.
ART. 35
(1) În cazul în care contestaţia este fondatã, autoritatea administraţiei publice locale competentã va revoca decizia de desemnare a ofertantului câştigãtor şi o va notifica tuturor ofertanţilor.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) autoritatea administraţiei publice locale competentã va decide anularea licitaţiei şi organizarea unei noi licitaţii.
ART. 36
În cazul unui rãspuns negativ la contestaţia depusã de cãtre ofertantul respins, acesta se poate adresa instanţei judecãtoreşti competente de drept comun în a cãrei razã teritorialã se aflã sediul autoritãţii administraţiei publice locale competente.
ART. 37
Dacã în urma a douã licitaţii publice nu a fost desemnat nici un câştigãtor, concedentul va putea iniţia procedura negocierii directe.

CAP. IV
Contractul de delegare de gestiune prin concesiune

ART. 38
Contractul de delegare de gestiune prin concesiune se încheie între autoritatea administraţiei publice locale competentã şi operatorul cãruia i se deleagã gestiunea în condiţiile prevãzute în contractul-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare, prezentat în anexa nr. 2.

CAP. V
Dispoziţii privind exercitarea dreptului de control

ART. 39
(1) Dreptul de control asupra delegãrii gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi/sau de canalizare revine instituţiilor abilitate de lege, precum şi de A.N.R.S.C.
(2) Controlul delegãrii gestiunii va urmãri, în special, respectarea prevederilor referitoare la:
a) hotãrârea de delegare de gestiune;
b) publicitate;
c) conţinutul documentaţiei, în mod deosebit al caietului de sarcini;
d) componenţa şi modul de lucru ale comisiei de evaluare a ofertelor;
e) termenele prevãzute de prezentul regulament-cadru;
f) informarea factorilor interesaţi despre acordarea sau încetarea concesiunii.
ART. 40
Activitãţile de monitorizare şi control al modului de respectare a obligaţiilor stabilite în contractele de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare se realizeazã de cãtre A.N.R.S.C. prin compararea continuã a fiecãrui indicator de performanţã cu nivelul atins de cel mai performant operator în domeniu, precum şi de autoritatea administraţiei publice locale competentã.

CAP. VI
Sancţiuni

ART. 41
(1) Încredinţarea unui contract de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare fãrã licitaţie publicã sau unui operator nelicenţiat constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 100.000.000 lei la 200.000.000 lei.
(2) Prestarea serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare fãrã existenţa licenţei de operare sau fãrã contract de delegare a gestiunii constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 100.000.000 lei la 200.000.000 lei.

CAP. VII
Delegarea de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare prin contract de parteneriat public-privat

ART. 42
Delegarea gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare prin parteneriat public-privat se efectueazã în condiţiile prevãzute de <>Ordonanţa Guvernului nr. 16/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 621/2002 .

CAP. VIII
Dispoziţii finale

ART. 43
(1) Procedurile de licitaţie aflate în curs de derulare la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament-cadru îşi pãstreazã valabilitatea şi vor fi derulate pânã la finalizare în condiţiile respectãrii dispoziţiilor legale în vigoare în momentul începerii desfãşurãrii lor, în mãsura în care clauzele contractului ce urmeazã a fi încheiat nu contravin prevederilor legale în vigoare.
(2) Operatorii de servicii publice de alimentare cu apã şi de canalizare care opereazã în aria teritorialã unde se desfãşoarã licitaţia vor obţine licenţa în termen de 6 luni de la câştigarea licitaţiei pentru delegarea gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare.
ART. 44
Contractele de concesiune a serviciilor publice de alimentare cu apã şi/sau de canalizare valabil încheiate îşi produc efectele potrivit prevederilor contractuale, în condiţiile respectãrii prevederilor legale în vigoare.
ART. 45
Autoritãţile administraţiei publice locale pot hotãrî delegarea în mod direct a gestiunii serviciilor de alimentare cu apã şi de canalizare operatorilor care rezultã dintr-o reorganizare teritorialã bazatã pe principii de eficienţã economicã şi performanţã operaţionalã, dacã capitalul social al acestora aparţine mai multor autoritãţi locale. Hotãrârea se va da în baza unui studiu de oportunitate care sã evidenţieze cã astfel se obţine un raport cost/calitate optim pentru serviciile furnizate/prestate utilizatorilor, ţinându-se seama de mãrimea, gradul de dezvoltare şi de particularitãţile economico-sociale ale localitãţilor, de starea dotãrilor şi echipamentelor tehnico-edilitare existente şi de existenţa unor programe de finanţare a exploatãrii, întreţinerii şi dezvoltãrii acestora, precum şi în baza consultãrii şi dezbaterii publice în urma cãrora se va adopta soluţia optimã pentru utilizatori.
ART. 46
Toţi indicatorii de performanţã cuprinşi în Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.591/2002 , se vor realiza în baza planurilor de conformare elaborate de ofertant şi care fac parte din ofertã. Planurile de conformare vor face parte integrantã din contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare.

ANEXA 1a)

CRITERII DE SELECŢIE A OFERTELOR

Comisia de evaluare va face evaluarea ofertelor depuse pe baza criteriilor de selecţie prezentate mai jos şi în conformitate cu numãrul maxim de puncte pentru fiecare criteriu. Criteriile de selecţie prezentate sunt minimale.
I. Criterii de eligibilitate a ofertanţilor
1. Ofertantul poate fi orice persoanã juridicã românã sau strãinã, operator în domeniul serviciilor publice concesionate, care îndeplineşte cumulativ criteriile de eligibilitate.
2. Persoanele juridice menţionate la pct. 1 nu vor participa la licitaţie dacã:
2.1. sunt în stare de faliment sau de lichidare, au afacerile administrate de un judecãtorsindic sau activitãţile lor comerciale sunt suspendate ori sunt într-o situaţie similarã reglementatã prin lege în ţara de origine.
2.2. fac obiectul unei proceduri legale în curs pentru declararea lor în una dintre situaţiile menţionate la pct. 2.1.
Ofertantul va depune în prima fazã o declaraţie pe propria rãspundere a reprezentantului sãu legal, în original, cã nu este în nici una dintre situaţiile menţionate la pct. 2.1.-2.2.
3. Ofertantul deţine licenţa/autorizaţia de operare în România, eliberatã de A.N.R.S.C.
Documentele pentru eligibilitate se prezintã într-un plic separat, care se deschide primul de cãtre comisia de licitaţie. Dacã în urma examinãrii acestora ofertantul este declarat eligibil, se deschide mai întâi oferta tehnico-economicã şi apoi cea financiarã pentru evaluare. Dacã ofertantul este declarat neeligibil, acesta va fi notificat în acest sens, iar oferta tehnicã şi cea financiarã nu vor mai fi deschise şi vor fi returnate la cerere.
Dupã nominalizarea şi notificarea ofertantului câştigãtor în urma evaluãrii ofertelor, în termen de 15 zile calendaristice acesta va prezenta comisiei de evaluare veridicitatea celor declarate.
II. Criteriile de selecţie a ofertelor
A. Oferta financiarã - pondere de 25% din totalul ofertei





───────────────────────────────────────────────────────────────────
Criteriul Numãrul de puncte
───────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Valoarea redevenţei 40
b) Valoarea procentualã a profitului net
reinvestit din total profit realizat anual
în sistemul concesionat sub forma mijloacelor
fixe care rãmân în patrimoniul autoritãţilor
locale dupã terminarea contractului de concesiune 60
───────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: 100
───────────────────────────────────────────────────────────────────

B. Criterii pentru oferta tehnico-economicã - pondere
de 75% din totalul ofertei

1. Evaluarea ofertantului (credibilitate) - pondere
de 20% din totalul ofertei
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Criteriul Numãrul de puncte
───────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Experienţa ofertantului în exploatarea
şi întreţinerea serviciului public
de alimentare cu apã şi de canalizare 20
b) Pregãtirea organizatoricã şi tehnicã
a ofertantului 40
c) Experienţa ofertantului în organizarea
finanţãrii în scopul dezvoltãrii
şi exploatãrii sistemului public de alimentare
cu apã şi de canalizare sau a altor sisteme
cu caracter similar 40
───────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: 100
───────────────────────────────────────────────────────────────────

2. Evaluarea ofertei - pondere de 55% din totalul ofertei
2.1. Oferta generalã - pondere de 40% din totalul ofertei
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Criteriul Numãrul de puncte
───────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Soluţii tehnice de eficientizare a
exploatãrii sistemului public de
alimentare cu apã şi de canalizare 10
b) Cantitatea şi calitatea serviciului
public de alimentare cu apã şi de canalizare 3
c) Prognoza evoluţiei nivelului serviciului
public de alimentare cu apã şi de canalizare
pe perioada concesionãrii faţã de nivelul actual 3
d) Programul de retehnologizare şi reabilitare a
sistemului public de alimentare cu apã şi de
canalizare 20
e) Planul de finanţare pentru dezvoltarea şi
exploatarea obiectivului ce face obiectul
delegãrii gestiunii serviciilor publice
de alimentare cu apã şi de canalizare,
ţinându-se seama de urmãtoarele aspecte,
dar fãrã a se limita la acestea: 15
- investiţiile din fondurile proprii ale
ofertantului, care pot fi utilizate
imediat dupã semnarea contractului de delegare
- metoda obţinerii finanţãrii externe (credite,
împrumuturi)
- capacitatea ofertantului de a asigura
finanţare fãrã garanţii privind rambursarea
din partea autoritãţii administraţiei
publice locale
- asigurarea financiarã (acreditiv, garanţie
de execuţie etc.)
- investiţii suplimentare prevãzute de ofertant
în afara celor solicitate prin caietul de sarcini
f) Sistemul de management de mediu, sãnãtate şi
siguranţã în exploatare propus a fi implementat 10
g) Sistemul de AQ propus a fi implementat 5
h) Sistemul de management cu clienţii propus a fi
implementat 10
i) Valoarea dotãrilor, utilajelor alocate
exploatãrii şi întreţinerii sistemului
public de alimentare cu apã şi de canalizare 15
j) Numãrul de angajaţi propuşi a fi pãstraţi în
primii 4 ani de la intrarea în vigoare a
contractului 6
k) Valoarea procentualã din cifra de afaceri
anualã ce va fi cheltuitã integral în anul
financiar urmãtor pentru dezvoltarea forţei
de muncã angajate 3
───────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: 100
───────────────────────────────────────────────────────────────────

2.2. Oferta specialã - pondere de 15% din totalul ofertei
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Criteriul Numãrul de puncte
───────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Volumul investiţiilor suplimentare faţã
de cele solicitate în caietul de sarcini
şi cuprinse în oferta generalã 40
b) Planul de finanţare a investiţiilor suplimentare 40
c) Alte facilitãţi suplimentare (condiţii mai
avantajoase de returnare a patrimoniului public
decât cele solicitate de autoritãţile locale) 20
───────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: 100
───────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 2

CONTRACT - CADRU
de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare
cu apã şi de canalizare

Prezentul contract-cadru are ca scop stabilirea cadrului contractual general de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare.
Delegarea serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare se face în condiţiile prezentului contract-cadru, încheiat în conformitate cu prevederile regulamentului-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare, prin concesiune sau parteneriat public-privat (conform legislaţiei specifice).

CAPITOLUL I
Contract-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare prin concesiune

încheiat astãzi ..... la ..........

CAPITOLUL II
Pãrţile contractante

Între:
Autoritatea administraţiei publice locale ........, cu sediul în ....., str. ..... nr. ...., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ......, reprezentatã prin .............., conform Hotãrârii Consiliului Judeţean/Local ........ nr. ...../....., în calitate de concedent, pe de o parte,
şi
Societatea Comercialã ....., codul unic de înregistrare ....., cu sediul principal în ....., str. ..... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ...., ap. ...., judeţul/sectorul ....., reprezentatã prin ...., având funcţia de ....., în calitate de concesionar,
la data de ......, la sediul concedentului (alt loc, adresã etc.) ......., în temeiul <>Ordonanţei Guvernului nr. 32/2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 634/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al Hotãrârii autoritãţii administraţiei publice locale competente de aprobare a concesiunii nr. ...../.... şi al regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului public de alimentare cu apã şi de canalizare.

CAPITOLUL III
Obiectul contractului

Articolul 1 - Obiectul contractului îl constituie concesiunea serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare, precum şi exploatarea sistemelor publice de alimentare cu apã şi de canalizare necesare pentru realizarea acestora.
Articolul 2 - Obiectivele concedentului sunt:
a) îmbunãtãţirea condiţiilor de viaţã ale cetãţenilor;
b) realizarea unei infrastructuri edilitare moderne, ca bazã a dezvoltãrii economice şi în scopul atragerii investiţiilor profitabile pentru comunitãţile locale;
c) dezvoltarea durabilã a serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare;
d) protecţia mediului;
e) asigurarea contorizãrii consumului de apã pentru fiecare consumator cu care se încheie contracte de furnizare;
f) menţinerea în stare perfect funcţionalã şi îmbunãtãţirea sistemului public de alimentare cu apã şi de canalizare concesionat;
g) îmbunãtãţirea serviciului public de alimentare cu apã şi de canalizare;
..............................................................
Articolul 3 - În derularea contractului de concesiune pentru serviciile publice de alimentare cu apã şi de canalizare, concesionarul va utiliza urmãtoarele categorii de bunuri:
a) bunuri de retur în conformitate cu anexa nr. ............;
b) bunuri de preluare în conformitate cu anexa nr. .........;
c) bunuri proprii în conformitate cu anexa nr. ............ .

CAPITOLUL IV
Dispoziţii generale

Articolul 4 - Prezentul contract de concesiune pentru serviciile publice de alimentare cu apã şi de canalizare are ca anexe obligatorii urmãtoarele:
a) caietul de sarcini;
b) inventarul bunurilor proprietate publicã şi privatã, aferente serviciului respectiv şi care sunt transmise spre folosinţã concesionarului pe durata contractului;
c) procesul-verbal de predare-preluare a bunurilor necesare realizãrii serviciului delegat;
d) oferta tehnicã şi oferta economicã.
Articolul 5 - Autoritãţile administraţiei publice locale, parte în acest contract, pãstreazã prerogativele privind adoptarea politicilor şi a strategiilor de dezvoltare a serviciilor, respectiv a programelor de dezvoltare a sistemelor publice de alimentare cu apã şi de canalizare concesionate prin acest contract, precum şi dreptul de a urmãri, controla şi supraveghea:
a) modul de respectare şi de îndeplinire a obligaţiilor contractuale asumate de cãtre concesionar;
b) calitatea şi eficienţa serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare furnizate/prestate la nivelul indicatorilor de performanţã stabiliţi în prezentul contract de concesiune;
c) modul de administrare, exploatare, conservare şi menţinere în funcţiune, dezvoltare şi/sau modernizare a sistemelor publice din infrastructura edilitar-urbanã încredinţatã prin contractul de concesiune;
d) modul de formare şi stabilire a tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu apã şi de canalizare.

CAPITOLUL V
Termenul

Articolul 6 - Durata prezentului contract de concesiune a serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare este de ....... ani, începând de la ...... .
Articolul 7 - Contractul de concesiune a serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare poate fi prelungit pentru o perioadã egalã cu cel mult jumãtate din durata sa iniţialã.
Articolul 8 - Concesionarul, titular al prezentului contract de concesiune, are, dupã expirarea termenului de concesiune prevãzut de prezentul contract şi în caz de participare la o nouã licitaţie privind concesionarea serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare ce fac obiectul prezentului contract, un drept de preferinţã asupra obţinerii unei noi concesiuni, în caz de punctaj egal cu cel mai bine clasat dintre participanţi.

CCAPITOLUL VI
Redevenţa

Articolul 9 - Redevenţa este de ...... lei, plãtitã anual/lunar, în conformitate cu caietul de sarcini (detalii cu privire la modul de platã).

CAPITOLUL VII
Plata redevenţei

Articolul 10 - Plata redevenţei se face astfel:
Contul concedentului nr. ...., deschis la Banca ....., contul operatorului nr. ......, deschis la Banca ............
Neplata redevenţei sau executarea cu întârziere a acestei obligaţii conduce la rezilierea contractului în condiţiile art. 19 alin. (1) lit. d).

CAPITOLUL VIII
Drepturile pãrţilor

Drepturile concesionarului
Articolul 11 - Concesionarul are urmãtoarele drepturi:
1. sã exploateze în mod direct, pe riscul şi pe rãspunderea sa, bunurile, activitãţile şi serviciile publice ce fac obiectul contractului de concesiune;
2. sã încaseze contravaloarea serviciilor prestate;
3. sã aplice tariful aprobat conform prevederilor legale;
4. sã propunã modificarea tarifului aprobat în situaţiile de schimbare semnificativã a echilibrului contractual.
Drepturile concedentului
Articolul 12 - Concedentul are urmãtoarele drepturi:
1. sã stabileascã programele de reabilitare, extindere şi modernizare a dotãrilor existente;
2. sã aprobe studiile de fezabilitate privind reabilitarea, extinderea şi modernizarea dotãrilor publice aferente serviciilor de alimentare cu apã şi de canalizare;
3. sã coordoneze proiectarea şi execuţia lucrãrilor tehnico-edilitare, de investiţii, în scopul realizãrii acestora într-o concepţie unitarã, corelatã cu programele de dezvoltare economico-socialã a localitãţilor şi de amenajare a teritoriului, de urbanism şi de mediu;
4. sã realizeze investiţii de interes comun în domeniul infrastructurii tehnico-edilitare aferente serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare prin asociere intercomunalã;
5. sã finanţeze realizarea de lucrãri necesare serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare;
6. sã contracteze şi sã garanteze în condiţiile legii împrumuturi pentru finanţarea programelor de investiţii din infrastructura aferentã serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare;
7. sã inspecteze bunurile, activitãţile şi serviciile publice concesionate, sã verifice stadiul de realizare a investiţiilor, precum şi modul în care este satisfãcut interesul public, sã verifice respectarea obligaţiilor asumate prin contract, cu notificarea prealabilã a concesionarului şi în condiţiile prevãzute în caietul de sarcini şi în regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare;
8. sã îşi manifeste intenţia de a dobândi bunurile de preluare şi de a solicita concesionarului încheierea contractului de vânzare-cumpãrare cu privire la aceste bunuri. În termen de ............. concedentul este obligat sã îşi exercite dreptul de opţiune sub sancţiunea decãderii;
9. sã modifice în mod unilateral partea reglementarã a contractului de concesiune din motive excepţionale legate de interesul naţional sau local;
10. sã hotãrascã participarea cu capital social sau cu bunuri la societãţi comerciale pentru realizarea de lucrãri şi servicii publice de alimentare cu apã şi de canalizare;
11. sã aprobe structura şi ajustãrile de tarife propuse de cãtre operator, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
12. sã rezilieze contractul în cazul în care concesionarul nu îşi respectã obligaţiile asumate prin prezentul contract de concesiune.

CAPITOLUL IX
Obligaţiile pãrţilor

Obligaţiile concesionarului
Articolul 13 - Concesionarul are urmãtoarele obligaţii:
1. sã obţinã de la autoritãţile competente:
a) autorizaţia de funcţionare, potrivit legii;
b) autorizaţia de operare eliberatã de autoritatea administraţiei publice locale;
c) autorizaţia eliberatã de autoritatea teritorialã pentru protecţia mediului;
d) autorizaţia de gospodãrire a apelor eliberatã de Administraţia Naţionalã "Apele Române", conform competenţelor legale;
2. sã respecte prevederile regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de alimentare cu apã şi canalizare;
3. sã serveascã toţi utilizatorii din aria de acoperire pentru care au obţinut concesiunea în condiţiile prezentului contract şi ale regulamentului local de organizare şi funcţionare a serviciului public de alimentare cu apã şi de canalizare;
4. sã monteze pe cheltuialã proprie câte un contor la branşamentul fiecãrui utilizator casnic, în termenele şi în condiţiile stabilite în caietele de sarcini de autoritãţile publice locale semnatare ale prezentului contract de concesiune;
5. sã respecte angajamentele luate cu privire la indicatorii de performanţã stabiliţi de autoritãţile administraţiei publice locale prin caietele de sarcini şi sã plãteascã penalitãţi pentru nerespectarea indicatorilor de performanţã angajaţi;
6. sã furnizeze autoritãţilor administraţiei publice locale şi A.N.R.S.C. informaţiile solicitate şi sã asigure accesul la toate informaţiile necesare în vederea verificãrii şi evaluãrii funcţionãrii şi dezvoltãrii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare în conformitate cu clauzele contractului de concesiune şi cu prevederile legale în vigoare;
7. sã aplice metode performante de management, care sã conducã la reducerea costurilor de operare;
8. sã asigure finanţarea pregãtirii profesionale a propriilor salariaţi, prelevând şi utilizând anual o sumã egalã cu 0,5% din fondul de salarii prevãzut în bugetul de venituri şi cheltuieli;
9. sã preia de la autoritãţile administraţiei publice locale, pe bazã de proces-verbal de predare-preluare, patrimoniul, precum şi personalul angajat, aferent realizãrii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare;
10. sã presteze serviciul public de alimentare cu apã şi de canalizare, conform prevederilor din caietul de sarcini, în condiţii de calitate şi eficienţã;
11. sã fundamenteze şi sã supunã aprobãrii tarifele ce vor fi utilizate în activitatea de alimentare cu apã şi de canalizare;
12. sã nu subconcesioneze bunurile care fac obiectul concesiunii;
13. sã plãteascã redevenţa la valoarea prevãzutã şi la termenul stabilit în contractul de concesiune;
14. sã efectueze întreţinerea, reparaţiile curente planificate şi accidentale, precum şi reparaţiile capitale ce se impun la bunurile din patrimoniul concesionat;
15. concesionarul va lua toate mãsurile necesare privind bunurile de retur, astfel încât, la încheierea contractului de concesiune, capacitatea de a realiza serviciul public de alimentare cu apã şi de canalizare a concedentului sã fie cel puţin egalã cu cea existentã la data intrãrii în vigoare a acestuia;
16. sã întocmeascã programele anuale de reparaţii, dotãri şi investiţii, pe care sã le supunã spre aprobare concedentului;
17. sã fundamenteze necesarul anual de fonduri pentru investiţii din surse proprii. Investiţiile care se realizeazã din fonduri proprii ale investitorilor rãmân în proprietatea acestora pe toatã durata contractului de concesiune, dacã nu s-a convenit altfel la încheierea acestuia; se va menţiona explicit modul de repartiţie a acestor bunuri la încetarea din orice cauzã a acestuia;
18. sã propunã concedentului scoaterea din funcţiune a mijloacelor fixe aparţinând patrimoniului concesionat în baza legislaţiei în vigoare;
19. sã transmitã concedentului modificãrile de patrimoniu apãrute în cursul anului, precum şi situaţia patrimoniului public (cantitativ şi valoric) la data de 31 decembrie a fiecãrui an pentru înregistrarea în contabilitatea concedentului;
20. sã restituie bunurile de retur, în deplinã proprietate, în mod gratuit şi libere de orice sarcini, la încetarea contractului de concesiune;
21. sã notifice cauzele de naturã sã conducã la reducerea activitãţii şi mãsurile ce se impun pentru asigurarea continuitãţii activitãţii;
22. sã încheie şi sã onoreze contractele de asigurãri pentru bunurile din patrimoniul public, conform legislaţiei în vigoare privind asigurãrile;
23. sã ia mãsurile necesare privind igiena, siguranţa la locul de muncã şi normele de protecţie a muncii;
24. sã predea la încheierea contractului de concesiune toatã documentaţia tehnico-economicã referitoare la serviciul gestionat;
25. sã realizeze urmãtoarele investiţii, care vor fi specificate detaliat în anexele la contractul de concesiune:
a) bunurile aduse ca investiţii (datele de identificare a acestora, datele tehnice) .......... (anexa nr. .............);
b) termenele de realizare a investiţiilor ...... (anexa nr. ........);
c) investiţiile care nu se amortizeazã pe durata concesiunii ............ (anexa nr. ........);
d) avizele ce trebuie obţinute în cazul în care nu sunt afectate bunuri cu regim special ......... (anexa nr. .........);
e) standardele de calitate a activitãţilor şi serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare prestate ......... (anexa nr. ............);
26. sã respecte condiţiile impuse de natura bunurilor, activitãţilor sau serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare (protejarea secretului de stat, materiale cu regim special, condiţii de siguranţã în exploatare, protecţia mediului, protecţia muncii, condiţii privind folosirea şi protejarea patrimoniului etc.) ........ (se va detalia separat fiecare aspect);
27. la încetarea contractului de concesiune, sã încheie cu concedentul un contract de vânzare-cumpãrare având ca obiect bunurile de preluare prevãzute ca atare în caietul de sarcini şi stabilite prin prezentul contract de concesiune, în privinţa cãrora concedentul şi-a manifestat intenţia de a le dobândi;
28. în termen de 90 de zile de la data încheierii contractului de concesiune, concesionarul este obligat sã depunã cu titlu de garanţie o sumã de .......... lei, reprezentând o cotã parte din suma datoratã concedentului cu titlu de redevenţã pentru primul an de activitate;
29. la încetarea contractului de concesiune din alte cauze decât prin ajungere la termen, excluzând forţa majorã, concesionarul este obligat sã asigure continuitatea prestãrii activitãţii sau serviciului public, în condiţiile stipulate în contract, pânã la preluarea acestuia de cãtre concedent;
30. în cazul în care concesionarul sesizeazã existenţa sau posibilitatea existenţei unei cauze de naturã sã conducã la imposibilitatea realizãrii activitãţii serviciului public, va notifica de îndatã acest fapt concedentului, în vederea luãrii mãsurilor ce se impun pentru asigurarea continuitãţii activitãţii sau serviciului public;
31. concesionarul este obligat sã continue exploatarea bunului, activitãţii ori prestarea serviciului în noile condiţii stabilite de concedent, în mod unilateral, potrivit art. 12 pct. 9 din prezentul contract de concesiune, fãrã a putea solicita încetarea acestuia;
32. concesionarul va menţine un numãr de .......... angajaţi;
33. concesionarul se obligã sã plãteascã ........% din prima de asigurare.
Articolul 14 - Alte obligaţii asumate de ofertant, preconizate a fi favorabile bunei desfãşurãri a serviciului şi acceptate de concedent:
..............................................................
Obligaţiile concedentului
Articolul 15 - Obligaţiile concedentului sunt:
1. sã elaboreze şi sã aprobe normele locale şi regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare pe baza normelor-cadru, în conformitate cu legislaţia în vigoare;
2. sã aprobe tarifele pentru serviciile publice de alimentare cu apã şi de canalizare, conform <>art. 32 alin. (1) lit. e) din Ordonanţa Guvernului nr. 32/2002 ;
3. sã verifice periodic urmãtoarele:
a) serviciile publice de alimentare cu apã şi de canalizare furnizate/prestate şi nivelul de calitate al acestora;
b) îndeplinirea nivelurilor de servicii şi aplicarea penalitãţilor pentru neîndeplinirea acestora;
c) menţinerea echilibrului contractual rezultat prin licitaţie şi stabilit prin regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare;
d) asigurarea unor relaţii echidistante şi echilibrate între operator şi utilizator;
e) limitele maxime şi minime ale profitului operatorului cu capital privat;
f) clauzele de administrare, întreţinere şi predare a bunurilor publice, planul social de limitare a efectelor negative ale concedierilor;
g) independenţa managerialã a operatorului faţã de orice ingerinţe ale autoritãţilor şi instituţiilor publice;
4. sã predea concesionarului la data intrãrii în vigoare a contractului toate bunurile, instalaţiile, echipamentele şi dotãrile aferente întregii activitãţi, cu inventarul existent, libere de orice sarcini, pe bazã de proces-verbal de predare-preluare;
5. sã notifice pãrţilor interesate informaţii referitoare la încheierea prezentului contract;
6. sã faciliteze operatorului autorizarea lucrãrilor şi investiţiilor pe domeniul public şi privat, în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare;
7. sã-şi asume pe perioada derulãrii contractului toate responsabilitãţile şi obligaţiile ce decurg din calitatea sa de proprietar, cu excepţia celor transferate în mod explicit în sarcina operatorului prin contractele de concesiune;
8. sã ia toate mãsurile pentru înlocuirea bunurilor scoase din uz, în aşa fel încât capacitatea de a realiza serviciul public de alimentare cu apã şi de canalizare sã rãmânã cel puţin constantã pe toatã durata concesiunii;
9. sã nu-l tulbure pe concesionar în exerciţiul drepturilor rezultate din prezentul contract de concesiune;
10. sã nu modifice în mod unilateral contractul de concesiune în afarã de cazurile prevãzute expres de lege;
11. sã notifice concesionarului apariţia oricãror împrejurãri de naturã sã aducã atingere drepturilor concesionarului;
12. sã planifice şi sã urmãreascã în vederea continuitãţii serviciilor lucrãrile de investiţii necesare funcţionãrii sistemelor în condiţii de siguranţã şi la parametrii ceruţi prin prescripţiile tehnice. Se vor institui sisteme de planificare multianualã a investiţiilor, plecându-se de la un plan director şi ţinând seama de ciclurile procesului bugetar, în conformitate cu reglementãrile în vigoare;
13. sã asigure fondurile necesare executãrii lucrãrilor de investiţii în condiţiile caietului de sarcini.

CAPITOLUL X
Cantitatea şi calitatea serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare, indicatori de performanţã

Articolul 16 - (1) Indicatorii de performanţã, cantitatea şi calitatea serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare sunt prevãzute în caietul de sarcini, parte integrantã din contractul de concesiune.
(2) Indicatorii de performanţã stabilesc condiţiile ce trebuie respectate de operatori în asigurarea serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare.
(3) Indicatorii de performanţã asigurã condiţiile pe care trebuie sã le îndeplineascã serviciile publice de alimentare cu apã şi de canalizare, avându-se în vedere:
a) continuitatea din punct de vedere cantitativ şi calitativ;
b) adaptarea permanentã la cerinţele utilizatorilor;
c) excluderea oricãrei discriminãri privind accesul la serviciile publice de alimentare cu apã şi de canalizare;
d) respectarea reglementãrilor specifice din domeniu.
Articolul 17 - Indicatorii de performanţã minimali, generali şi garantaţi pentru serviciile publice de alimentare cu apã şi de canalizare sunt stabiliţi în anexã la contractul de concesiune şi prevãzuţi în caietul de sarcini.

CAPITOLUL XI
Tarife practicate şi formulele de actualizare a acestora - modul de încasare a facturilor

Articolul 18 - (1) La data semnãrii contractului de delegare de gestiune prin concesiune preţurile şi tarifele pentru serviciile publice de alimentare cu apã şi de canalizare, stabilite conform prevederilor legale în vigoare, sunt:
- apã potabilã ................... lei/mc;
- apã industrialã ................ lei/mc;
- canal-epurare .................. lei/mc.
(2) Ajustarea şi/sau modificarea preţurilor şi tarifelor pe care concesionarul este autorizat sã le practice pe durata derulãrii contractului de concesiune se fac în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.
CAPITOLUL XII
Încetarea contractului

Articolul 19 - (1) Prezentul contract de concesiune înceteazã în urmãtoarele situaţii:
a) rezilierea de plin drept a contractului opereazã în cazul în care concesionarului i se retrage atestarea emisã de A.N.R.S.C. privind furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apã şi de canalizare sau când aceasta nu este prelungitã dupã expirarea termenului pentru care a fost acordatã;
b) la expirarea duratei stabilite prin contract, dacã pãrţile nu convin în scris prelungirea acestuia în condiţiile legii;
c) în cazul în care interesul naţional sau local o impune, prin denunţarea unilateralã de cãtre concedent, cu plata unei despãgubiri juste şi prealabile în sarcina concedentului;
d) în cazul nerespectãrii obligaţiilor contractuale de cãtre concesionar, prin reziliere, cu plata unei despãgubiri în sarcina concesionarului;
e) în cazul nerespectãrii obligaţiilor contractuale de cãtre concedent, prin reziliere, cu plata unei despãgubiri în sarcina concedentului;
f) la dispariţia, dintr-o cauzã de forţã majorã, a bunului concesionat sau în cazul imposibilitãţii obiective a concesionarului de a-l exploata, prin renunţare, fãrã plata unei despãgubiri;
g) în cazul în care interesul naţional sau local o impune, prin rãscumpãrarea unei concesiuni, care se poate face numai prin act administrativ al organului care a aprobat concesionarea, la propunerea concedentului; în acest caz se va întocmi o documentaţie tehnico-economicã în care se va stabili preţul rãscumpãrãrii. În aceastã situaţie de încetare a concesiunii nu se percep daune;
h) alte clauze de încetare a contractului de concesiune, fãrã a aduce atingere clauzelor şi condiţiilor reglementate de lege.
(2) La încetarea, din orice cauzã, a contractului de concesiune bunurile ce au fost utilizate de concesionar în derularea concesiunii vor fi repartizate dupã cum urmeazã:
a) bunuri de retur ......................................;
b) bunuri de preluare ................................;
c) bunuri proprii ........................................ .

CAPITOLUL XIII
Clauze speciale privind menţinerea echilibrului contractual dat de rezultatele licitaţiei şi de prevenire a corupţiei

Articolul 20. ......................................................

CAPITOLUL XIV
Clauze contractuale referitoare la împãrţirea responsabilitãţilor de mediu între concedent şi concesionar

Articolul 21. ...................................................

CAPITOLUL XV
Clauze privind administrarea domeniului public aferent serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare

Articolul 22. .....................................................

CAPITOLUL XVI
Politica de menţinere şi recalificare a forţei de muncã, precum şi protecţia acesteia pe durata valabilitãţii contractului

Articolul 23. .................................................... .

CAPITOLUL XVII
Forţa majorã

Articolul 24 - (1) Nici una dintre pãrţile contractante nu rãspunde de neexecutarea la termen sau/şi de executarea în mod necorespunzãtor, total sau parţial, a oricãrei obligaţii care îi revine în baza prezentului contract de concesiune, dacã neexecutarea sau executarea necorespunzãtoare a obligaţiei respective a fost cauzatã de forţa majorã.
(2) Partea care invocã forţa majorã este obligatã sã notifice celeilalte pãrţi, în termen de ........, producerea evenimentului şi sã ia toate mãsurile posibile în vederea limitãrii consecinţelor lui.
(3) Dacã în termen de ........... de la producerea evenimentului imposibilitatea de executare respectivã nu înceteazã, pãrţile au dreptul sã îşi notifice încetarea de plin drept a prezentului contract de concesiune fãrã ca vreuna dintre ele sã pretindã daune-interese.

CAPITOLUL XVIII
Rezilierea contractului

Articolul 25. ...................................................

CAPITOLUL XIX
Rãspunderea contractualã

Articolul 26 - (1) Nerespectarea de cãtre pãrţile contractante a obligaţiilor contractuale prevãzute în prezentul contract de concesiune atrage rãspunderea contractualã a pãrţii în culpã.
(2) Partea în culpã este obligatã la plata penalitãţilor prevãzute în caietul de sarcini, iar dacã acestea nu acoperã paguba, pentru partea neacoperitã este obligatã la daune-interese.
(3) Pãrţile contractante vor stabili în mod explicit care sunt penalitãţile pentru neîndeplinirea fiecãreia dintre obligaţiile asumate în prezentul contract.

CAPITOLUL XX
Litigii

Articolul 27 - (1) Litigiile de orice fel ce decurg din executarea contractului de concesiune sunt de competenţa instanţei judecãtoreşti de drept comun.
(2) Pentru soluţionarea eventualelor litigii pãrţile pot stipula în contractul de concesiune clauze compromisorii.

CAPITOLUL XXI
Alte clauze

(de exemplu: clauze de reziliere convenţionalã, clauze penale)

AArticolul 28. ........................................

CAPITOLUL XXII
Contract-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare prin parteneriat public-privat

Articolul 29 - La delegarea gestiunii prin parteneriat public-privat se vor aplica prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 16/2002 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 470/2002 , şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 621/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 16/2002 privind contractele de parteneriat public privat.

CAPITOLUL XXIII
Acte normative de referinţã

Articolul 30 - Prezentul contract-cadru are la bazã urmãtoarele documente de referinţã:
a) <>Legea serviciilor publice de gospodãrie comunalã nr. 326/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) <>Hotãrârea Guvernului nr. 373/2002 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodãrie Comunalã - A.N.R.S.C., cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) <>Ordonanţa Guvernului nr. 32/2002 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 634/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) <>Legea nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor;
e) <>Hotãrârea Guvernului nr. 216/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice-cadru de aplicare a <>Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor;
f) <>Ordonanţa Guvernului nr. 16/2002 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 470/2002 ;
g) <>Hotãrârea Guvernului nr. 621/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 16/2002 privind contractele de parteneriat public privat.

CAPITOLUL XXIV
Dispoziţii finale

Articolul 31 - (1) Modificarea prezentului contract se face numai prin act adiţional încheiat între pãrţile contractante.
(2) Prezentul contract împreunã cu anexele care fac parte integrantã din cuprinsul sãu reprezintã voinţa pãrţilor.
Prezentul contract intrã în vigoare la data semnãrii lui şi a fost încheiat în ......... exemplare.


Autoritatea administraţiei publice locale, Operator,
..................................... ...........


ANEXA 2a)

CAIET DE SARCINI-CADRU
pentru delegarea de gestiune a serviciilor
publice de alimentare cu apã şi de canalizare

CAPITOLUL I
Dispoziţii generale

Articolul 1 - (1) Prezentul caiet de sarcini-cadru, întocmit pe baza legislaţiei în vigoare, cuprinde condiţiile minime pentru desfãşurarea licitaţiei pentru delegarea de gestiune prin concesiune pentru sistemul public de alimentare cu apã şi/sau de canalizare aferent unei localitãţi sau grup de localitãţi.
(2) Caietul de sarcini se întocmeşte prin grija consiliului local competent care are obligaţia de a hotãrî modul de gestiune, realizat în baza studiului de oportunitate, pentru stabilirea soluţiei de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apã şi/sau de canalizare, precum şi documentele de pregãtire a licitaţiei.
(3) Caietul de sarcini şi studiul de oportunitate se aprobã prin hotãrâre a consiliului local competent.
Articolul 2 - Caietul de sarcini este anexã la Contractul-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare.

CAPITOLUL II
Obiectul, aria concesiunii şi obiectivele concedentului

A. Datele de identificare a serviciului public

Articolul 3 - (1) Serviciul public de alimentare cu apã şi/sau de canalizare care face obiectul concesiunii este situat în localitatea ......., str. ..... nr. ...., judeţul ........ .
(2) Autoritatea concedentã a serviciului public de alimentare cu apã şi/sau de canalizare este Consiliul Local Judeţean al ............, situat în localitatea ........, str. .......... nr. ...., judeţul/sectorul ......... .
(3) Prestarea serviciului public de alimentare cu apã şi/sau de canalizare se realizeazã pe teritoriul localitãţii/judeţului, denumit în continuare aria concesiunii.
(4) Aria concesiunii este definitã de punctele de delimitare a instalaţiilor dintre operator şi utilizator.
(5) Concesionarul nu poate subconcesiona, în tot sau în parte, obiectul concesiunii sau bunurile.
(6) Obiectivele pe care concedentul doreşte sã le realizeze sunt:
a) îmbunãtãţirea condiţiilor de viaţã ale cetãţenilor;
b) realizarea unei infrastructuri edilitare moderne, ca bazã a dezvoltãrii economice şi în scopul atragerii investiţiilor profitabile pentru comunitãţile locale;
c) dezvoltarea durabilã a serviciilor;
d) protecţia mediului;
e) asigurarea contorizãrii consumului de apã pentru fiecare consumator cu care se încheie contracte de furnizare;
f) orientare spre client;
g) altele.

B. Componenţa obiectelor tehnologice ale sistemului public de alimentare cu apã

SECŢIUNEA 1
Sursa de apã

Articolul 4 - (1) Sursa de apã este sursã de suprafaţã şi/sau subteranã şi este compusã din prizã tip ............. şi/sau front de puţuri de micã/medie/mare adâncime, de tipul sãpat/forat/înfipt şi/sau dresuri tip .......... şi este amplasatã în .........
......................................................................
(2) Capacitatea instalatã a sursei este de ....... l/s, ....... mc/24h, ....... mc/an şi acoperã .......% din necesitãţile de debite ale sistemului, fiind/nefiind necesare lucrãri de extindere pe perioada concesionãrii.
(3) Inventarul complet al componentelor prizei de apã din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute în anexa nr. ............ .

SECŢIUNEA a 2-a
Staţia de tratare a apei

2.1. Sedimentarea particulelor solide
2.1.1. Desnisipatoare
Articolul 5 - (1) Desnisiparea apei brute se realizeazã prin ......... bucãţi desnisipatoare de tip orizontal/vertical, având debitul instalat de ...... l/s, ....... mc/24h, care acoperã ........% din necesitãţile de tratare, fiind/nefiind necesare extinderi pe perioada de derulare a concesiunii.
(2) Dimensiunile caracteristice ale desnisipatoarelor sunt: .........
....................................................................
....................................................................
(3) Inventarul complet al componentelor instalaţiilor de desnisipare, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute în anexa nr. ............ .
2.1.2. Staţia de tratare cu reactivi de coagulare
Articolul 6 - (1) Staţia de tratare cu reactivi de coagulare foloseşte drept coagulant sulfat de aluminiu/sulfat feros/alţi reactivi şi este dimensionatã pentru un debit de tratare apã brutã de ....... l/s, ...... mc/24 h, care acoperã ...........% din necesitãţile de tratare, fiind/nefiind necesare lucrãri de extindere pe perioada concesionãrii.
(2) Staţia de tratare cu reactivi de coagulare se compune din staţia de preparare a soluţiilor de reactivi, camera de amestec a reactivilor de tip pereţi şicanã/formã de spiralã şi bazin de reacţie de tip .....................................
(3) Inventarul complet al componentelor staţiei de tratare cu reactivi de coagulare, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute în anexa nr. ....... .
2.1.3. Decantoare
Articolul 7 - (1) Decantarea apei tratate cu coagulant se realizeazã prin intermediul a ........ bucãţi decantoare de tip orizontal/longitudinal/vertical/radial, având debitul total de ...... l/s, ....... mc/24 h, care acoperã .........% din necesarul de tratare, fiind/nefiind necesare extinderi pe perioada de derulare a concesiunii.
(2) Dimensiunile caracteristice ale decantoarelor sunt:
....................................................................
....................................................................
(3) Inventarul complet al componentelor instalaţiilor de decantare, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute în anexa nr. ...... .
2.2. Filtrarea apei
Articolul 8 - (1) Filtrarea apei decantate se realizeazã prin intermediul a ...... bucãţi filtre de tip lent/rapid/ultrarapid, având debitul total instalat de ...... l/s, ....... mc/24 h, care asigurã .......% din necesitãţile de tratare, fiind/nefiind necesare extinderi pe perioada de derulare a concesiunii.
(2) Dimensiunile caracteristice ale filtrelor sunt:
.....................................................................
.....................................................................
Filtrele sunt amplasate într-o clãdire având .................... .
(3) Inventarul complet al componentelor instalaţiilor de filtrare, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute în anexa nr. ........ .
2.3. Dezinfectarea apei
Articolul 9 - (1) Dezinfectarea apei filtrate se face prin metoda chimicã - clorinare/ozonizare; fizicã/biologicã/digodinamicã, într-o staţie de dezinfectare care asigurã .......% din necesitãţile de dezinfectare, fiind/nefiind necesare extinderi pe perioada de derulare a concesiunii.
(2) Staţia de dezinfectare este amplasatã într-o clãdire având ........ x ...... x ....... m, fiind cuplatã cu un depozit având ........ x ...... x ...... m.
(3) Inventarul complet al componentelor instalaţiilor de dezinfectare, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute în anexa nr. .......... .
2.4. Corectarea, dupã caz, a caracteristicilor chimice ale apei
Articolul 10 - (1) Corectarea caracteristicilor chimice ale apei constã, dupã caz, în dezinfectare/demanganizare/reducere a duritãţii/eliminarea gazelor dizolvate şi se face într-o staţie care asigurã ......% din necesitãţile de corectare a calitãţii apei, fiind/nefiind necesare extinderi pe perioada de derulare a concesiunii.
(2) Staţia de corectare este amplasatã într-o/în mai multe clãdire/clãdiri având ............
(3) Inventarul complet al componentelor instalaţiilor de corectare a caracteristicilor chimice ale apei, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute în anexa nr. .......... .
2.5. Corectarea, dupã caz, a caracteristicilor organoleptice ale apei
Articolul 11 - (1) Corectarea caracteristicilor organoleptice ale apei constã în corectarea, dupã caz, a gustului şi/sau mirosului apei într-o staţie care asigurã .......% din necesitãţile de corectare a calitãţii apei, fiind/nefiind necesare extinderi pe perioada de derulare a concesiunii.
(2) Staţia de corectare a gustului/mirosului este amplasatã într-o clãdire având ......
...........................................................
(3) Inventarul complet al componentelor instalaţiilor de corectare a caracteristicilor organoleptice ale apei din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute în anexa nr. ....... .
2.6. Laboratoare de mãsurare a calitãţii apei tratate
Articolul 12 - (1) Determinarea parametrilor calitativi ai apei tratate se realizeazã într-un laborator propriu care asigurã realizarea a ......... din determinãrile necesare, fiind/nefiind necesare extinderi pe perioada de derulare a concesiunii.
(2) Laboratorul este amplasat într-o clãdire separatã/comunã cu alte folosinţe şi are dimensiunile .................................................
În acest laborator se realizeazã urmãtoarele tipuri de determinãri:
...................................................................
...................................................................
(3) Inventarul complet al dotãrilor specifice, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute în anexa nr. ............ .

SECŢIUNEA a 3-a
Înmagazinarea apei

Articolul 13 - (1) Înmagazinarea apei se face în ......... rezervoare îngropate/semiîngropate/ aeriene, având o capacitate totalã de înmagazinare de ....... mc, capacitate care asigurã ..........% din cerinţe, fiind/nefiind necesare lucrãri de extindere a capacitãţii pe perioada de derulare a concesiunii.
(2) Rezervoarele de înmagazinare au forma circularã/dreptunghiularã/poligonalã, având, pe tipodimensiuni, urmãtoarele dimensiuni caracteristice, dupã caz: D ...... (m), H .... (m), V ...... mc, L ........ (m), l .... (m) şi se aflã în cadrul schemei tehnologice, amplasate astfel: ...............................................
.................................................................
(3) Inventarul complet al componentelor rezervoarelor de înmagazinare, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute în anexa nr. ....... .

SECŢIUNEA a 4-a
Pomparea apei

Articolul 14 - (1) Pomparea apei se face prin intermediul unui numãr de staţii de pompare amplasate astfel:
a) ........... staţii pompare/pompe la sursã;
b) ........... staţii de pompare la staţia de tratare;
c) ........... staţii de pompare, repompare, hidrofoare amplasate în sistemul de aducţiune - distribuţie.
(2) Capacitatea staţiilor de pompare asigurã ..........% din cerinţe, fiind/nefiind necesarã extinderea capacitãţii de pompare.
(3) Staţiile de pompare sunt amplasate în clãdiri separate/comune, ocupând o suprafaţã de ........ mp.
(4) Staţiile de pompare prevãzute la alin. (1) sunt echipate, dupã caz, cu ........ electropompe tip ......., având Q = ...... mc/h, H = ..... mcA, N = ..... kW, n = ........ rot/min.
(5) Inventarul complet al componentelor staţiilor de pompare, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute în anexa nr. ......... .

SECŢIUNEA a 5-a

5.1. Aducţiuni de apã, apeducte
Articolul 15 - (1) Transportul apei de la captare pânã la rezervoarele de înmagazinare se realizeazã prin ....... aducţiuni/apeducte, având diametrul Dn = ..... mm, debitul instalat de ....... l/s, ...... mc/24 h, ..... mc/an, care acoperã .......% din cerinţele de transport, fiind/nefiind necesare lucrãri de extindere a capacitãţii de transport pe perioada de derulare a concesiunii.
(2) Dimensiunile caracteristice ale aducţiunilor/apeductelor sunt: D ...... (mm), L ...... (km).
(3) Inventarul complet al componentelor aducţiunilor/apeductelor, inclusiv al construcţiilor şi instalaţiilor tehnologice de pe acestea, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute în anexa nr. ...... .
5.2. Artere şi conducte de distribuţie
Articolul 16 - (1) Transportul apei de la rezervoarele de înmagazinare pânã la utilizatori se face printr-un sistem de artere (Dn > 250 mm), conducte de serviciu (Dn < 250 mm) şi branşamente prin care se asigurã .......% din cerinţele utilizatorilor, având, pe diametre, urmãtoarele lungimi şi materiale de execuţie:

I. Artere
Diametrul nominal (mm) Lungime (km) Materiale de execuţie

Dn = 1.000 mm ................ ........................
Dn = 800 mm ................ ........................
Dn = 700 mm ................ ........................
Dn = 600 mm ................ ........................
Dn = 500 mm ................ ........................
Dn = 400 mm ................ ........................
Dn = 300 mm ................ ........................
Dn = 250 mm ................ ........................
II. Conducte de serviciu
Dn = 200 mm ................ ........................
Dn = 150 mm ................ ........................
Dn = 125 mm ................ ........................
Dn = 100 mm ................ ........................
III. Branşamente pe tipodimensiuni

Diametru nominal (mm) Lungime (km) Materiale de execuţie
Dn = ..... mm ................ ........................
Dn = ..... mm ................ ........................
Dn = ..... mm ................ ........................
Dn = ..... mm ................ ........................
(2) Pentru o bunã funcţionare a sistemului de distribuţie şi pentru îmbunãtãţirea gradului de satisfacere a cerinţelor utilizatorilor sunt/nu sunt necesare lucrãri de extindere a arterelor/conductelor de serviciu/branşamentelor, conform listei detaliate în anexa nr. ....... .
(3) Inventarul complet al componentelor arterelor, conductelor de serviciu şi al branşamentelor, inclusiv al construcţiilor şi instalaţiilor tehnologice de pe acestea, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute în anexa nr. ........ .

C. Componenţa obiectelor tehnologice ale sistemului public de canalizare

SECŢIUNEA 1
Transportul apelor uzate

1.1. Racorduri şi canale de serviciu
Articolul 17 - (1) Transportul apelor uzate şi meteorice convenţional curate de la utilizatori la canalele de serviciu şi de la acestea la colectoare se realizeazã printr-un sistem de tuburi de canalizare având diametrul Dn < 600 mm, prin care se asigurã ............% din cerinţele utilizatorilor, având, pe diametre şi materiale de execuţie, urmãtoarele lungimi existente în teren:

Diametrul nominal (mm) Lungime (km) Materiale de execuţie

Dn < 200 mm ............. ......................
Dn = 250 mm ............. ......................
Dn = 300 mm ............. ......................
Dn = 400 mm ............. ......................
Dn = 500 mm ............. ......................

(2) Pentru o bunã funcţionare a sistemului de colectare şi pentru îmbunãtãţirea gradului de satisfacere a cerinţelor utilizatorilor sunt/nu sunt necesare lucrãri de extindere a racordurilor şi canalelor de serviciu, conform listei detaliate în anexa nr. ........ .
(3) Inventarul complet al componentelor racordurilor şi canalelor de serviciu, inclusiv al construcţiilor şi instalaţiilor tehnologice de pe acestea, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute detaliat în anexa nr. ....... .
1.2. Colectoare
Articolul 18 - (1) Transportul apelor uzate şi al celor convenţional curate între colectoarele de serviciu şi staţia de epurare sau direct în emisar, pentru apele meteorice şi convenţional curate, în cazul sistemelor divizor de canalizare, se realizeazã printr-un sistem de colectoare de canalizare având diametrul > 600 mm, prin care se asigurã ......% din capacitatea de transport necesarã, având ca materiale şi sistem constructiv urmãtoarele lungimi existente în teren:

Diametrul nominal (mm) Lungime (km) Materiale de execuţie

Dn = ...... mm ............. .....................
Dn = ...... mm ............. .....................
Dn = ...... mm ............. .....................
Dn = ...... mm ............. .....................

(2) Pentru o bunã funcţionare a sistemului de transport şi pentru îmbunãtãţirea gradului de satisfacere a cerinţelor utilizatorilor sunt/nu sunt necesare lucrãri de extindere a colectoarelor, conform listei detaliate în anexa nr. ....... .
(3) Inventarul complet al componentelor colectoarelor, inclusiv al construcţiilor şi instalaţiilor tehnologice de pe acestea, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute detaliat în anexa nr. .......... .

SECŢIUNEA a 2-a
Staţia de epurare a apelor uzate

2.1. Treapta de epurare mecanicã
2.1.1. Grãtare şi site
Articolul 19 - (1) Reţinerea corpurilor mari şi a celor de dimensiuni medii, transportate de cãtre apa uzatã, se realizeazã prin intermediul a ....... grãtare de tipul: grãtar plan cu curãţare manualã/grãtar curb cu curãţare mecanicã/grãtar plan de tip lanţ cu zale/grãtar sitã plan/grãtar sitã rotativ/grãtar sitã rotativ cu cuţit raclor de tip greblã/grãtar sitã cu melc de raclare, având debitul instalat de ....... l/s, ..... mc/24 h, ..... site tip tambur cu sitã/sitã vibratoare/site cu tambur/sitã planã curãţatã mecanic, având debitul instalat de ..... l/s, ..... mc/24 h, care acoperã ......% din necesarul de reţinere, fiind/nefiind necesare lucrãri de extindere în perioada de derulare a concesiunii.
(2) Sistemele de grãtare şi site sunt amplasate într-o construcţie având L = ....... m, l = ..... m, H = ....... m.
(3) Inventarul complet al componentelor grãtarelor şi sitelor din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute detaliat în anexa nr. ........ .
2.1.2. Desnisiparea apelor uzate
Articolul 20 - (1) Desnisiparea apelor uzate se realizeazã prin intermediul a ...... desnisipatoare de tip orizontal/vertical cu ....... camere, având debitul instalat de ..... l/s, .... mc/24 h, care acoperã ........% din necesarul de reţinere a particulelor prin desnisipare, fiind/nefiind necesare lucrãri de extindere în perioada de derulare a concesiunii.
(2) Desnisipatorul/desnisipatoarele sunt amplasate într-o construcţie având L = .... m, l = ...... m, H = .... m.
(3) Inventarul complet al componentelor desnisipatoarelor din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute detaliat în anexa nr. .......... .
2.1.3. Separarea grãsimilor
Articolul 21 - (1) Separarea grãsimilor din apele uzate se realizeazã prin intermediul a ........ separatoare având debitul instalat de .... l/s, ...... mc/24 h, care acoperã ........% din necesarul de reţinere şi înlãturare a grãsimilor, fiind/nefiind necesare lucrãri de extindere în perioada de derulare a concesiunii.
(2) Separatorul de grãsimi este amplasat într-o construcţie având urmãtoarele dimensiuni: L = ..... m, l = ...... m, H = ..... m.
(3) Inventarul complet al componentelor separatorului de grãsimi din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute detaliat în anexa nr. ....... .
2.1.4. Decantarea primarã a apelor uzate
Articolul 22 - (1) Decantarea apelor uzate se realizeazã prin intermediul a ...... decantoare de tip orizontal/vertical/radial/cu etaj, având debitul total instalat de ..... l/s, ..... mc/24 h, care acoperã ......% din cerinţele de reţinere a particulelor prin decantare, fiind/nefiind necesare lucrãri de extindere în perioada de derulare a concesiunii.
(2) Decantoarele au urmãtoarele dimensiuni caracteristice: ............
(3) Inventarul complet al componentelor decantoarelor din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute detaliat în anexa nr. ....... .
2.2. Treapta a doua de epurare biologicã
2.2.1. Epurarea biologicã naturalã
Articolul 23 - (1) Epurarea biologicã naturalã se realizeazã prin câmpuri de irigare şi de infiltrare şi prin iazuri biologice, având debitul instalat de ..... l/s, ...... mc/24 h, care acoperã ......% din necesarul de epurare biologicã, fiind/nefiind necesare lucrãri de extindere în perioada de derulare a concesiunii.
(2) Câmpurile de irigare şi de infiltrare, precum şi iazurile biologice sunt amplasate în ...... şi au dimensiunile: ..............
(3) Inventarul complet al componentelor câmpurilor de irigare şi de infiltrare şi al iazurilor biologice, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute detaliat în anexa nr. .......
2.2.2. Filtrarea biologicã
Articolul 24 - (1) Filtrarea biologicã se realizeazã prin ...... filtre biologice de micã/mare încãrcare/cu discuri, având debitul instalat de ..... l/s, ....... mc/24 h, care acoperã ........% din necesarul de filtrare, fiind/nefiind necesare lucrãri de extindere în perioada de derulare a concesiunii.
(2) Filtrele biologice sunt amplasate într-o construcţie având urmãtoarele dimensiuni: L = ....... m, l = ..... m, H = .... m.
(3) Inventarul complet al componentelor filtrelor biologice, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute detaliat în anexa nr. ......
2.2.3. Aerarea apei
Articolul 25 - (1) Aerarea apei se realizeazã prin intermediul a ...... bazine de aerare, având debitul instalat de .... l/s, ..... mc/24 h, care acoperã ......% din necesarul de aerare, fiind/nefiind necesare lucrãri de extindere în perioada de derulare a concesiunii.
(2) Bazinele de aerare au dimensiunile de: .....................
(3) Inventarul complet al componentelor bazinelor de aerare, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute detaliat în anexa nr. ............
2.2.4. Decantarea secundarã a apei
Articolul 26 - (1) Decantarea secundarã a apei se realizeazã dupã aerarea apei prin ....... decantoare de tipul ........, având debitul instalat de ..... l/s, .......mc/24 h, care acoperã ......% din necesarul de decantare secundarã, fiind/nefiind necesare lucrãri de extindere în perioada de derulare a concesiunii.
(2) Decantoarele au urmãtoarele dimensiuni caracteristice: ..............
(3) Inventarul complet al componentelor decantoarelor secundare, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute detaliat în anexa nr. ........ .
2.2.5. Dezinfectarea apei
Articolul 27 - (1) Dezinfectarea apelor uzate epurate se realizeazã prin dezinfectare cu clorurã de var/clor gazos/radiaţie cu concentraţia ......% şi asigurã/nu asigurã necesarul de dezinfectare pentru debitul de ape uzate în proporţie de ........%, fiind/nefiind necesare lucrãri de extindere în perioada de derulare a concesiunii. Instalaţia de preparare se monteazã într-o clãdire având urmãtoarele dimensiuni:
(2) Instalaţia de dezinfectare a apei necesitã un depozit de reactivi şi butelii având ..............
(3) Inventarul complet al componentelor instalaţiei de dezinfectare, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute detaliat în anexa nr. ........... .
2.2.6. Fermentarea nãmolurilor
Articolul 28 - (1) Fermentarea nãmolurilor se realizeazã în iazuri de nãmol/fose septice/decantoare cu etaj/rezervoare de fermentare, care acoperã ........% din necesarul instalaţiilor de fermentare, fiind/nefiind necesare lucrãri de extindere în perioada de derulare a concesiunii.
(2) Instalaţiile de fermentare ocupã o suprafaţã/necesitã un volum de ...............
(3) Inventarul complet al componentelor instalaţiilor de fermentare a nãmolurilor, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute detaliat în anexa nr. ...... .
2.2.7. Îngroşarea şi deshidratarea nãmolurilor
Articolul 29 - (1) Îngroşarea nãmolurilor se realizeazã prin decantoare radiale - concentratoare/bazine de spãlare treapta I şi II, iar deshidratarea se realizeazã prin metode naturale în iazuri de nãmol şi platforme pentru uscarea nãmolurilor sau prin procedee mecanice statice prin filtre - vacuum/filtre presã/filtre sitã/aparate centrifuge/aparate electroosmotice şi prin procedee tehnice. Instalaţiile de îngroşare şi deshidratare asigurã ........% din necesarul acestor instalaţii, fiind/nefiind necesare lucrãri de extindere în perioada de derulare a concesiunii.
(2) Instalaţiile de concentrare şi deshidratare ocupã o suprafaţã/volum de .........
(3) Inventarul complet al componentelor instalaţiilor de îngroşare şi deshidratare a nãmolurilor, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute detaliat în anexa nr. ........ .
2.3. Treapta a 3-a de epurare biologicã
Articolul 30 - (1) Prin treapta a 3-a de epurare biologicã se eliminã fosforul, azotul şi potasiul prin instalaţiile de amestec cu reactivi/schimbãtori de ioni/tratare chimicã a apei. Instalaţiile existente asigurã .......% din cerinţele unor astfel de instalaţii de tratare, fiind/nefiind necesare extinderi de construcţii sau dotãri pentru perioada de derulare a concesiunii.
(2) Inventarul complet al componentelor treptei a 3-a de epurare biologicã, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute detaliat în anexa nr. ....... .

SECŢIUNEA a 3-a
Pomparea apelor uzate

Articolul 31 - (1) Pomparea apelor uzate se face prin intermediul unui numãr de ...... staţii de pompare amplasate astfel;
a) .............. staţii de pompare în reţeaua de canale;
b) .............. staţii de pompare în staţia de epurare;
c) .............. staţii de pompare pe descãrcãrile în emisar.
(2) Capacitãţile staţiilor de pompare asigurã ......% din cerinţe, fiind/nefiind necesarã extinderea capacitãţii de pompare.
(3) Staţiile de pompare sunt amplasate în clãdiri separate/comune, ocupând o suprafaţã de ....... mp.
(4) Staţiile de pompare prevãzute la alin. (1) sunt echipate, dupã caz, cu ...... electropompe tip ......., având Q = .... mc/h, H = ...... mcA, N = ..... kW, n = ...... rot/min.
(5) Inventarul complet al componentelor staţiilor de pompare, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute detaliat în anexa nr. ....... .

SECŢIUNEA a 4-a
Rezervoare şi bazine de retenţie

Articolul 32 - (1) Pe sistemul de canalizare sunt amplasate ........ rezervoare/bazine de retenţie, cu o capacitate totalã de retenţie de ..... mc, care asigurã .......% din capacitatea de retenţie necesarã, fiind/nefiind necesare lucrãri de extindere pe perioada derulãrii concesiunii.
(2) Rezervoarele/bazinele de retenţie au forma circularã/rectangularã, având, pe tipuri, urmãtoarele dimensiuni caracteristice, dupã caz: D = ..... m, H = .... m, V = ..... mc, L = ..... m, l = .... m, H = ..... m, V = .... mc, şi se aflã amplasate în cadrul schemei tehnologice, astfel:
..................................................................
..................................................................
(3) Inventarul complet al componentelor rezervoarelor/bazinelor de retenţie, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute detaliat în anexa nr. .......... .

SECŢIUNEA a 5-a
Colectoare de deversare şi guri de deversare în emisar

Articolul 33 - (1) Apele convenţional curate şi apele epurate se descarcã în emisarul ......, printr-un numãr de ....... colectoare, având ........, fiind amenajate ...... guri de deversare în emisar. Colectoarele şi gurile de descãrcare în emisar acoperã ..........% din necesarul de debite, fiind/nefiind necesare lucrãri de extindere pe perioada derulãrii concesiunii.
(2) Gurile de descãrcare în emisar au urmãtoarele dimensiuni caracteristice:
...............................................................
(3) Inventarul complet al componentelor colectoarelor şi gurilor de descãrcare în emisar, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute detaliat în anexa nr. ............... .
D. Componenţa obiectelor energetice ale sistemului public de alimentare cu apã şi de canalizare
Articolul 34 - (1) Sistemul public de alimentare cu apã şi de canalizare este dotat, dupã caz, cu urmãtoarele componente energetice:
a) ....... staţii electrice de transformare, având urmãtoarele caracteristici principale: .....................................................
.................................................................
b) ....... staţii de conexiuni, având urmãtoarele caracteristici principale:
.................................................................
c) ....... centrale termice, având urmãtoarele caracteristici principale:
.................................................................
d) ....... staţii de compresoare, având urmãtoarele caracteristici principale:
.................................................................
e) ....... km reţele electrice de forţã şi iluminat, având urmãtoarele caracteristici principale:
.................................................................
f) ....... km reţele de termoficare având urmãtoarele caracteristici principale:
.................................................................
g) ....... km reţele de aer comprimat, având urmãtoarele caracteristici principale:
.................................................................
h) ....... km reţele de utilitãţi de incintã (apã, canalizare, gaze naturale, combustibil lichid etc.)
.................................................................
(2) Obiectivele energetice prevãzute la alin. (1) acoperã .......% din necesar, fiind/nefiind necesare lucrãri de extindere, dupã caz, pe perioada de derulare a concesiunii.
(3) Inventarul complet al componentelor obiectivelor energetice, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute detaliat în anexa/anxele nr. ........ .
E. Componenţa obiectelor auxiliare ale sistemului public de alimentare cu apã şi de canalizare
Articolul 35 - (1) Sistemul public de alimentare cu apã şi de canalizare are în componenţã, dupã caz, urmãtoarele tipuri de obiecte anexe:
a) terenuri pentru asigurarea zonelor de protecţie sanitarã, având urmãtoarele caracteristici principale:
...................................................................
b) împrejmuiri pentru zone de protecţie sanitarã şi pentru securizarea incintelor, având urmãtoarele caracteristici principale:
...................................................................
c) clãdiri anexe având destinaţie pentru servicii auxiliare (acces, pazã, dispecerat, gospodãrire interioarã), cu urmãtoarele caracteristici principale:
...................................................................
d) depozite situate în clãdiri sau pe platforme acoperite ori deschise, necesare pentru activitãţi de întreţinere şi exploatare, având urmãtoarele caracteristici principale:
...................................................................
e) altele, având urmãtoarele caracteristici principale:
...................................................................
(2) Obiectele prevãzute la alin. (1) acoperã ..........% din necesar, fiind/nefiind necesare lucrãri de extindere pe perioada de derulare a concesiunii.
(3) Inventarul complet al componentelor obiectelor auxiliare, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute detaliat în anexa/anexele nr. ........ .
F. Componenţa obiectivelor de întreţinere şi exploatare ale sistemului public de alimentare cu apã şi canalizare
Articolul 36 - (1) Sistemul public de alimentare cu apã şi de canalizare are în componenţã, dupã caz, urmãtoarele secţii de exploatare:
a) secţie de întreţinere şi exploatare a reţelelor de alimentare cu apã potabilã şi industrialã, având urmãtoarele caracteristici principale:
...................................................................
b) secţie de întreţinere şi exploatare a reţelelor de canalizare, având urmãtoarele caracteristici principale:
...................................................................
c) secţie de intervenţie construcţii şi lucrãri speciale, având urmãtoarele caracteristici principale:
...................................................................
d) secţie de întreţinere şi exploatare a staţiilor de pompare apã, având urmãtoarele caracteristici principale:
...................................................................
e) secţie de întreţinere şi exploatare a staţiilor de pompare ape uzate, având urmãtoarele caracteristici principale:
...................................................................
f) secţie de transport şi utilaje specializate, având urmãtoarele caracteristici principale:
g) altele, având urmãtoarele caracteristici principale:
...................................................................
(2) Obiectele prevãzute la alin. (1) acoperã, dupã caz, ..........% din necesar, fiind/nefiind lucrãri de extindere pe perioada de derulare a concesiunii.
(3) Inventarul complet al componentelor obiectelor de exploatare, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute detaliat în anexa/anexele nr. ........ .
(4) Pentru secţia de transport prevãzutã la alin. (1) lit. f) se vor evidenţia caracteristicile garajelor şi autobazelor, inventarul complet al mijloacelor auto şi al utilajelor, inventarul licenţelor de transport şi execuţie pentru mijloacele de transport şi utilajele specializate, dotarea tehnicã a garajelor şi autobazelor, inclusiv a sistemului de asigurare cu carburanţi şi lubrifianţi, starea tehnicã a parcului auto, programul de revizii tehnice şi reparaţii capitale, programul de casare al mijloacelor auto etc.
G. Componenţa obiectelor administrative ale sistemului public de alimentare cu apã şi de canalizare
Articolul 37 - (1) Sistemul public de alimentare cu apã şi de canalizare dispune de urmãtorul/urmãtoarele sediu/sedii administrative, având suprafaţa construitã de .... mp şi suprafaţa desfãşuratã de ...... mp, situat/situate la urmãtoarele adrese:
..................................................................
(2) Suprafaţa desfãşuratã a sediului/sediilor administrativ/administrative acoperã ..........% din necesarul de spaţii administrative, fiind/nefiind necesare extinderi de spaţii în perioada de derulare a concesiunii.
(3) Inventarul complet al componentelor sediilor administrative, din punct de vedere cantitativ şi valoric, precum şi caracteristicile tehnice, dimensionale şi de exploatare ale acestor componente sunt prevãzute detaliat în anexa/anexele nr. ......... .

CAPITOLUL III
Condiţiile de exploatare a serviciului public de alimentare cu apã şi de canalizare

A. Condiţii tehnice
Articolul 38 - Serviciul public de alimentare cu apã şi de canalizare trebuie sã asigure furnizarea/prestarea serviciului în regim de continuitate, asigurând Q = ..... l/s, Q = ...... mc/h 24h şi presiunea de serviciu minimã ...... mcA pentru toţi utilizatorii din aria de prestare, cu excepţia cazurilor prevãzute la art. 21 alin. (4) şi (5) şi la art. 22 din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.591/2002 .

B. Obiective de exploatare
Articolul 39 - Obiectivele pe care trebuie sã le atingã serviciul public de alimentare cu apã şi de canalizare care face obiectul concesiunii sunt urmãtoarele:
a) îmbunãtãţirea condiţiilor de viaţã ale cetãţenilor, cu evidenţierea programului de extindere a sistemului la nivelul utilizatorilor;
b) realizarea unei infrastructuri edilitare moderne, ca bazã a dezvoltãrii economice, cu evidenţierea mãsurilor de dezvoltare a infrastructurii;
c) protecţia mediului, cu evidenţierea mãsurilor de protecţie a mediului pe etape de dezvoltare, în concordanţã cu Programul de adaptare la normele Uniunii Europene.

C. Obiective de ordin economic
Articolul 40 - (1) Serviciul public de alimentare cu apã şi de canalizare va urmãri sã se realizeze un raport calitate/cost cât mai bun pentru perioada de derulare a contractului de concesiune şi un echilibru între riscurile şi beneficiile asumate prin acesta.
(2) Structura şi nivelul tarifelor practicate vor reflecta costul efectiv al furnizãrii/prestãrii şi va fi în conformitate cu Procedura de stabilire, ajustare şi modificare a preţurilor şi tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu apã şi de canalizare, anexã la regulamentul-cadru aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.591/2002 .

D. Obiective de mediu
Articolul 41 - (1) Pe perioada derulãrii contractului de concesiune se vor respecta condiţiile impuse de Avizul de mediu nr. ........ .
(2) Pentru realizarea condiţiilor de potabilitate impuse de standardele în vigoare se vor respecta condiţiile menţionate în Programul de conformare, aprobat prin Avizul organelor de sãnãtate publicã nr. ........ .
(3) Pe toatã perioada derulãrii contractului de concesiune operatorul va implementa condiţionãrile ce se stabilesc prin acte normative emise de autoritãţile de mediu competente, conform unor programe de conformare la cerinţele de mediu.

CAPITOLUL IV
Sarcinile autoritãţilor administraţiei publice locale şi ale operatorilor în domeniul investiţiilor

Articolul 42 - (1) Finanţarea lucrãrilor se asigurã, dupã caz, din urmãtoarele surse:
a) fonduri proprii ale operatorului;
b) alocaţii de la bugetul local, cel puţin la nivelul redevenţei, pentru realizarea obiectivelor ......., cu termen de realizare ........;
c) credite bancare în valoare de ....... lei, garantate de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale sau de cãtre stat pentru realizarea obiectivelor ........, cu termen de realizare ........;
d) sprijin nerambursabil în valoare de ........ lei, obţinut prin aranjamente bi- sau multilaterale, conform programului ......, pentru realizarea obiectivelor ........, cu termen de realizare .......;
e) fonduri speciale în valoare de ........ lei, constituite pe baza unor taxe locale, instituite în condiţiile legii, pentru realizarea obiectivelor ........., cu termen de realizare .........;
f) contribuţia de capital privat a operatorului, în valoare de ......... lei, pentru obiectivele ........, cu termen de punere în funcţiune .........;
g) fonduri transferate de la bugetul de stat, în valoare de ....... lei, pentru realizarea obiectivelor ........, cu termen de punere în funcţiune ......., fondurile reprezentând participare la cofinanţarea programului extern ......... sau pentru realizarea programului de urgenţã privitor la ........ ori a programului cu caracter social ......;
h) din economii în valoare de ........ lei, rezultate din dotarea cu urmãtoarele echipamente de performanţã:
......................................................................
Economiile obţinute se folosesc pentru realizarea urmãtoarelor obiective:
......................................................................
i) alte surse (nominalizate), în valoare de ........ miliarde lei, pentru realizarea obiectivelor ......., cu termen de realizare ......... .
(2) Investiţiile efectuate de operator pentru reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea sistemului public de alimentare cu apã şi de canalizare se vor amortiza pe perioada de derulare a contractului de concesiune, conform urmãtorului program:
a) pentru obiectivul ............. pânã în ..........;
b) pentru obiectivul ............. pânã în ..........;
c) etc. .............................................. .
(3) În cadrul ofertei sale ofertantul va pregãti ca parte integrantã din ofertã planurile de investiţii pe întreaga duratã a contractului de concesiune şi care va acoperi aria actualã a concesiunii.
(4) Planurile de investiţii vor fi reactualizate de comun acord cu concedentul, în funcţie de planurile de dezvoltare urbanisticã localã.
(5) Investiţiile strãine în sistemele publice de alimentare cu apã şi de canalizare beneficiazã de toate facilitãţile legale în vigoare în momentul încheierii contractului. Facilitãţile obţinute se vor menţiona în contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare şi vor fi valabile pe perioada ....... .
(6) Investiţiile care se realizeazã din fonduri proprii ale investitorilor rãmân în proprietatea acestora pe perioada derulãrii contractului de concesiune, urmând ca la încetarea acestuia sã se repartizeze astfel: ....... .

CAPITOLUL V
Clauze financiare şi de asigurãri

Articolul 43 - (1) Investiţiile menţionate la art. 42 se supun obligaţiilor şi clauzelor impuse de finanţatori pentru fiecare modalitate de finanţare.
(2) Prin aceste clauze se stabilesc modalitãţile de returnare a creditelor, termenele de rambursare, perioada de amortizare, standardele de calitate ale bunurilor aduse ca investiţii, modalitãţile de preluare a bunurilor care au fãcut obiectul investiţiilor, clauze referitoare la pãstrarea patrimoniului încredinţat pe perioada concesiunii şi la predarea bunurilor de retur la sfârşitul concesiunii, astfel încât la încheierea contractului de cesiune capacitatea concedentului de realizare a serviciului sã fie cel puţin egalã cu cea existentã la data intrãrii în vigoare a contractului.
(3) Ofertantul se va angaja sã contracteze şi sã menţinã urmãtoarele tipuri de asigurãri:
- asigurarea împotriva pagubelor materiale, ce va acoperi toate riscurile cu privire la pierderi fizice sau daune aduse sistemului public de alimentare cu apã şi de canalizare;
- asigurarea de rãspundere civilã (inclusiv obligaţiile generale faţã de terţi în caz de deces, vãtãmãri corporale sau pierderi ori daune ale proprietãţii) a concesionarului;
- asigurãri auto acoperind parcul de mijloace de transport şi utilaje folosite de concesionar în exploatarea sistemului public de alimentare cu apã şi de canalizare;
- asigurãri pentru acoperirea obligaţiilor cãtre angajaţi şi pentru accidente personale;
- altele, conform legislaţiei în vigoare.
Concesionarul va prezenta concedentului dovada încheierii asigurãrilor cu o societate de asigurare solvabilã şi va plãti toate primele legate de asigurãrile ce trebuie contractate şi menţinute conform contractului de concesiune.

CAPITOLUL VI
Regimul bunurilor utilizate de operator în derularea concesiunii

Articolul 44 - (1) Bunurile din patrimoniul public enunţate la cap. II "Obiectul concesiunii" se preiau pe bazã de proces-verbal de predare-preluare.
(2) Operatorul este obligat sã efectueze întreţinerea, reparaţiile curente şi accidentale, precum şi cele capitale ce se impun la bunurile din patrimoniul public, conform programului din anexa nr. ........... .
(3) Operatorul va scoate din funcţiune mijloacele fixe aparţinând patrimoniului concesionat, în baza legislaţiei în vigoare, conform programului din anexa nr. ........., şi va înlocui aceste mijloace conform programului din anexa nr. ........ .
(4) Operatorul va transmite anual situaţia patrimoniului public la 31 decembrie şi modificãrile privind acest patrimoniu, pentru a fi înscrise în contabilitatea concedentului.
(5) La încetarea contractului de concesiune bunurile de retur se restituie concedentului în mod gratuit şi libere de orice sarcinã.
(6) La încetarea contractului operatorul va încheia cu concedentul un contract de vânzare-cumpãrare având ca obiect bunurile de preluare din caietul de sarcini asupra cãrora concedentul şi-a manifestat intenţia de a le dobândi, care au o valoare de ........ miliarde lei şi care reprezintã ......... şi sunt prevãzute detaliat în anexa nr. ........ .
Articolul 45 - Bunurile se clasificã astfel:
a) bunurile de retur aparţin concedentului care le pune la dispoziţie concesionarului. Acesta rãspunde de bunurile de retur pe parcursul contractului de concesiune;
b) bunurile de retur trebuie returnate integral concedentului, fãrã platã, în bunã stare de funcţionare şi libere de orice sarcini la finalizarea contractului de concesiune, indiferent de forma de încetare a acestuia;
c) bunurile de preluare pot fi transferate concedentului dupã expirarea contractului de concesiune, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
d) bunurile proprii sunt bunuri care aparţin concesionarului, sunt utilizate de acesta în timpul concesiunii, iar la expirarea contractului de concesiune rãmân în proprietatea sa.

CAPITOLUL VII
Obligaţiile privind protecţia mediului

Articolul 46 - (1) În caietul de sarcini se menţioneazã obligaţiile privind protecţia apelor, care decurg direct din furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apã şi de canalizare, cele privind protecţia solurilor pentru componentele instalaţiilor staţiilor de epurare, precum şi cele privind protecţia aerului, derivate din activitãţile conexe serviciului principal (exploatarea utilajelor şi parcului auto etc.).
(2) Acolo unde nu se pot îndeplini prevederile acordurilor autoritãţilor de mediu se va conveni cu acestea un program de conformare, care se va introduce, cu termene scadente de realizare, în caietele de sarcini.

CAPITOLUL VIII
Durata concesiunii

Articolul 47 - (1) Durata pentru care se concesioneazã serviciul public de alimentare cu apã şi de canalizare este de .......... ani.
(2) Pe durata stabilitã la alin. (1) se interzice operatorului subconcesionarea serviciului public.

CAPITOLUL IX
Redevenţa

Articolul 48 - (1) Redevenţa este de ........ lei, plãtitã anual/trimestrial/lunar.
(2) Plata redevenţei se face astfel: ..................
(3) Neplata redevenţei sau executarea cu întârziere a acestei obligaţii conduce la:
..................................................................
..................................................................

CAPITOLUL X
Cuantumul garanţiilor datorate de operator

Articolul 49 - În termen de 90 de zile de la data încheierii contractului de concesiune, concesionarul se obligã sã plãteascã cãtre concedent o garanţie în valoare de ........ lei, reprezentând o cotã parte din suma datoratã concedentului cu titlu de redevenţã pentru primul an de activitate.
Articolul 50 - (1) Pentru participarea la licitaţie se fixeazã o garanţie în valoare de ..... lei.
(2) Garanţia de participare la licitaţie se supune condiţionãrilor stabilite la <>art. 23 din Hotãrârea Guvernului nr. 216/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice-cadru de aplicare a <>Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor.

CAPITOLUL XI
Clauze referitoare la încetarea delegãrii de gestiune

Articolul 51 - Încetarea delegãrii de gestiune prin concesiune se face în urmãtoarele situaţii:
a) în cazul în care operatorului i se retrage autorizaţia de funcţionare sau aceasta nu este prelungitã dupã expirarea termenului;
b) la expirarea duratei stabilite prin contractul de concesiune, dacã pãrţile nu convin în scris prelungirea acestuia, în condiţiile legii;
c) în cazul în care interesul naţional sau local o impune, prin denunţarea unilateralã de cãtre concedent, cu plata unei despãgubiri juste şi prealabile în sarcina concedentului;
d) în cazul nerespectãrii obligaţiilor contractuale de cãtre concesionar, prin reziliere, cu plata unei despãgubiri în sarcina concesionarului;
e) în cazul nerespectãrii obligaţiilor contractuale de cãtre concedent, prin reziliere, cu plata unei despãgubiri în sarcina concedentului;
f) la dispariţia, dintr-o cauzã de forţã majorã, a bunului concesionat sau în cazul imposibilitãţii obiective a concesionarului de a-l exploata, prin renunţare, fãrã plata unei despãgubiri;
g) în cazul în care interesul naţional o impune, prin rãscumpãrarea unei concesiuni, care se poate face prin act administrativ al organului care a aprobat concesionarea, la propunerea concedentului; în acest caz se va întocmi o documentaţie tehnico-economicã în care se va stabili preţul rãscumpãrãrii. În aceastã situaţie de încetare a concesiunii nu se percep daune;
h) în cazul în care concesionarul nu deţine autorizaţiile legale sau când acestea ori licenţa sunt retrase.

CAPITOLUL XII
Clauze referitoare la personalul angajat şi la protecţia socialã

Articolul 52 - (1) Personalul actual angajat în sistemul public de alimentare cu apã şi de canalizare este în numãr de .......... salariaţi, a cãrui structurã completã, pe obiective şi pe profesii, este prezentatã în anexa nr. ........... .
(2) Personalul existent acoperã ..........% din necesarul de personal, fiind/nefiind necesarã o suplimentare de personal.
(3) Preluarea personalului angajat se face în condiţiile stipulate în contractul colectiv de muncã care este valabil pânã la data de .......... şi care prevede, în privinţa personalului angajat, urmãtoarele:
...............................................................
...............................................................
(4) Disponibilizãrile de personal pot fi fãcute în condiţiile stipulate în contractul colectiv de muncã, menţionate la art. ....... din acesta.

CAPITOLUL XIII
Dispoziţii finale

Articolul 53 - (1) La licitaţiile organizate pentru concesionarea serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare pot participa numai operatori atestaţi de cãtre A.N.R.S.C.
(2) Ofertantul ..... prezintã copia de pe Licenţa A.N.R.S.C. nr. .../..., prin care dovedeşte cã este atestat de autoritatea competentã.
Articolul 54 - (1) Caietul de sarcini este pus în vânzare de cãtre autoritatea administraţiei publice locale ....... la sediul sãu ........... şi la urmãtoarele sedii: ........, prevãzute prin anunţul publicitar.
(2) Preţul caietului de sarcini a fost stabilit de autoritatea administraţiei publice locale .... la valoarea de ...... lei.
(3) Modalitãţile de platã pentru achiziţionarea caietului de sarcini sunt urmãtoarele: ...............
Articolul 55 - (1) Condiţiile prevãzute în caietul de sarcini sunt minimale pentru desfãşurarea licitaţiei în vederea concesionãrii serviciului public de alimentare cu apã şi de canalizare.
(2) Ofertanţii pot oferi şi alte condiţii preconizate a fi favorabile unei bune desfãşurãri a activitãţii acestui serviciu.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016