Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.341 din 27 decembrie 2001  pentru aprobarea Normelor metodologice privind utilizarea Fondului special pentru produse petroliere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.341 din 27 decembrie 2001 pentru aprobarea Normelor metodologice privind utilizarea Fondului special pentru produse petroliere

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 42 din 22 ianuarie 2002
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 11 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 249/2000 privind constituirea şi utilizarea Fondului special pentru produse petroliere,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aproba Normele metodologice privind utilizarea Fondului special pentru produse petroliere, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu


ANEXA 1


NORME METODOLOGICE
privind utilizarea Fondului special pentru produse petroliere

CAP. 1
Constituirea veniturilor Fondului special pentru produse petroliere

ART. 1
(1) Fondul special pentru produse petroliere se constituie prin includerea în preţul produselor petroliere livrate, benzina şi motorina, obţinute de producãtori sau rezultate din procesare, a unei sume în lei reprezentând echivalentul sumei de 0,01 dolari S.U.A./litru la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a României, valabil pentru ultima zi a lunii anterioare livrãrii.
(2) În înţelesul prezentelor norme metodologice, în categoria benzina şi motorina se includ carburanţii, care se livreaza ca produse finite.
ART. 2
(1) Suma determinata în condiţiile prevãzute la art. 1 se evidenţiazã distinct în preţul produselor petroliere livrate, benzina şi motorina, şi nu se include în baza de impozitare a taxei pe valoarea adãugatã.
(2) La vânzarea cu ridicatã a carburantilor prevãzuţi la art. 1 se determina cantitatea în litri, utilizându-se densitatea la livrare. Fondul special pentru produse petroliere se stabileşte prin aplicarea sumei în lei/litru la cantitatea în litri şi se menţioneazã distinct în facturile emise la livrarea produselor petroliere respective.
ART. 3
Obligaţia de a constitui veniturile Fondului special pentru produse petroliere revine producãtorilor şi procesatorilor, persoane juridice cu sediul în România, denumite în continuare unitãţi colectoare, indiferent de forma de organizare, de natura capitalului şi de destinaţia produselor petroliere livrate.
ART. 4
Sumele colectate şi evidentiate distinct de cãtre unitãţile colectoare se vireazã cu ordin de plata, pana la data de 25 a lunii pentru luna precedenta, în contul special nr. 50934192863 "Disponibil din Fondul special pentru produse petroliere", deschis la Direcţia trezorerie şi contabilitate publica a municipiului Bucureşti pe seama Ministerului Industriei şi Resurselor.
ART. 5
Suma inclusã în preţurile produselor petroliere pentru constituirea Fondului special pentru produse petroliere reprezintã cheltuiala deductibilã din punct de vedere fiscal.
ART. 6
Pentru neplata la termen a obligaţiilor de plata ale unitãţilor colectoare la Fondul special pentru produse petroliere se datoreazã majorãri de întârziere, calculate potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 108/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 7
Controlul respectãrii obligaţiilor de plata ale unitãţilor colectoare la Fondul special pentru produse petroliere şi la termenul stabilit la <>art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 249/2000 se efectueazã de cãtre organele fiscale.
ART. 8
Agenţii economici prevãzuţi la art. 3 au obligaţia sa raporteze lunar, pana la data de 25 a lunii urmãtoare perioadei de raportare, situaţia conform formularului prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentele norme metodologice.

CAP. 2
Gestionarea şi utilizarea Fondului special pentru produse petroliere

ART. 9
Fondul special pentru produse petroliere este gestionat de Ministerul Industriei şi Resurselor, care în acest scop îndeplineşte atribuţiile şi rãspunderile stabilite prin prezentele norme metodologice.
ART. 10
Fondul special pentru produse petroliere se va utiliza pentru acoperirea integrala a obligaţiilor de plata aferente fostei Companii Romane de Petrol - S.A. Ministerul Industriei şi Resurselor, în termen de 7 zile lucrãtoare de la data încasãrii sumelor în Fondul special pentru produse petroliere, va efectua plati pe destinatiile prevãzute în anexa nr. 1 la <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 249/2000 .
ART. 11
(1) Din veniturile înregistrate lunar în contul special "Fondul special pentru produse petroliere" se vor achitã cu prioritate obligaţiile de plata cuprinse la pct. 1-9 din anexa nr. 1 la <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 249/2000 , în suma de 140.084 mii dolari S.U.A., în ordinea în care acestea sunt înscrise în anexa respectiva.
(2) Plãţile se vor efectua în lei şi vor reprezenta echivalentul sumelor în dolari la cursul de schimb valutar din data plãţii.
ART. 12
Plata obligaţiilor prevãzute la pct. 1-3 din anexa nr. 1 la <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 249/2000 se va efectua în contul nr. 361180000302 deschis pe seama Ministerului Finanţelor Publice la Centrala Bãncii Naţionale a României. Ministerul Finanţelor Publice va proceda la informarea lunarã a Ministerului Industriei şi Resurselor cu privire la stingerea creanţelor respective în contabilitatea proprie, care la rândul sau va înştiinţa debitorii în scopul reflectãrii în contabilitatea acestora a stingerii obligaţiilor cãtre Ministerul Finanţelor Publice.
ART. 13
Sumele de 2.612 mii dolari S.U.A. şi 1.100 mii dolari S.U.A., prevãzute la pct. 6 din anexa nr. 1 la <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 249/2000 cu titlu de valoare facturatã şi, respectiv, parţial din suma de 2.905.940 dolari S.U.A., cu titlu de penalitãţi de întârziere, vor fi achitate de cãtre gestionarul Fondului special pentru produse petroliere cãtre Societatea Nationala a Petrolului "Petrom" - S.A. Bucureşti, care a achitat aceste sume cãtre Societatea Comercialã "Petrolexportimport" - S.A., ca urmare a Sentinţei judecãtoreşti definitive şi executorii nr. 6.151 din 13 decembrie 1999. Suma rãmasã din penalitãţile calculate de 1.806 mii dolari S.U.A. va fi achitatã de gestionarul Fondului special pentru produse petroliere cãtre Societatea Comercialã "Petrolexportimport" - S.A.
ART. 14
(1) Dupã acoperirea sumei de 140.084 mii dolari S.U.A., în condiţiile prevãzute la art. 11-13 se vor efectua plãţile pentru suma de 507.300 mii dolari S.U.A. reprezentând obligaţia reglementatã prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 72/1997 privind regularizarea datoriei fostei Companii Romane de Petrol, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 32/1999 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în acelaşi cont prevãzut la art. 12.
(2) Ministerul Finanţelor Publice va utiliza suma încasatã pentru diminuarea datoriei publice interne, constituitã conform <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 72/1997 .

CAP. 3
Contabilitatea şi prezentarea execuţiei Fondului special pentru produse petroliere

ART. 15
Operaţiunile contabile care se efectueazã la unitãţile colectoare sunt urmãtoarele:

a) înregistrarea cheltuielilor ocazionate de constituirea Fondului special pentru produse petroliere:

635 = 447
Cheltuieli cu alte impozite, Fonduri speciale - analitic
taxe şi vãrsãminte asimilate distinct

b) virarea sumelor de cãtre unitãţile colectoare în contul Ministerului Industriei şi Resurselor:

447 = 5121
Fonduri speciale - Conturi la bãnci în lei
analitic distinct

ART. 16
Operaţiunile contabile care se efectueazã la Ministerul Industriei şi Resurselor sunt:

a) evidentierea sumelor încasate de Ministerul Industriei şi Resurselor la Fondul special pentru produse petroliere:

119.01.41 = 337.41
Disponibil din Fondul special Fondul special pentru
pentru produse petroliere produse petroliere

b) virarea sumelor cãtre unitãţile beneficiare:

421 = 119.01.41
Cheltuieli din fonduri cu Disponibil din Fondul special
destinaţie specialã - analitic pentru produse petroliere
distinct

c) operaţiuni contabile la închiderea exerciţiului financiar:

337.41 = 421
Fondul special pentru Cheltuieli din fonduri cu
produse petroliere destinaţie specialã - analitic
distinct

ART. 17
Operaţiunile contabile care se efectueazã la unitãţile beneficiare
sunt:

Conturi la bãnci în lei = Contul în care beneficiarul
la unitãţile beneficiare are înregistrate creanţele
de recuperat în
conformitate cu prevederile
Ordonanţei de urgenta
a Guvernului nr. 249/2000

ART. 18
Disponibilitãţile Fondului special pentru produse petroliere se raporteazã în anexa nr. 15 la darea de seama contabila trimestriala şi anuala a Ministerului Industriei şi Resurselor pentru instituţii publice pe rândul 18 şi se cuprind în totalul de la rândul 01.


ANEXA 1
--------
la normele metodologice
------------------------


Agentul economic plãtitor
..........................


Cãtre
Ministerul Industriei şi Resurselor


SITUAŢIA
privind plãţile efectuate cãtre Fondul special pentru produse petroliere
pe luna .......... anul ........



────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Unitatea Suma Plati efectuate Explicaţii
colectoare constituitã ────────────────────────────────────
Data Numãrul ordinului Suma
plãţii de plata plãtitã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6
────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Director general, Director economic,
................... ....................



--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016