Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.326 din 27 noiembrie 2002  privind stabilirea unor masuri pentru aplicarea prevederilor Conventiei privind interzicerea utilizarii, stocarii, producerii si transferului de mine antipersonal si distrugerea acestora, adoptata la Oslo, Norvegia, la 18 septembrie 1997    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.326 din 27 noiembrie 2002 privind stabilirea unor masuri pentru aplicarea prevederilor Conventiei privind interzicerea utilizarii, stocarii, producerii si transferului de mine antipersonal si distrugerea acestora, adoptata la Oslo, Norvegia, la 18 septembrie 1997

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 874 din 4 decembrie 2002
În temeiul art. 107 din Constituţie şi al art. 9 din Convenţia privind interzicerea utilizãrii, stocãrii, producerii şi transferului de mine antipersonal şi distrugerea acestora, adoptatã la Oslo, Norvegia, la 18 septembrie 1997, ratificatã prin <>Legea nr. 204/2000 ,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Termenii mina antipersonal, mina, dispozitiv antideminare, transfer şi zona minata din prezenta hotãrâre sunt folosiţi în sensul prevederilor art. 2 din Convenţia privind interzicerea utilizãrii, stocãrii, producerii şi transferului de mine antipersonal şi distrugerea acestora, adoptatã la Oslo, Norvegia, la 18 septembrie 1997, semnatã de România la Ottawa la 3 decembrie 1997 şi ratificatã prin <>Legea nr. 204/2000 , denumita în continuare Convenţie.
ART. 2
Se interzice oricãrei persoane fizice sau juridice, în orice împrejurare:
a) sa dezvolte, sa producã, sa dobândeascã, sa detina, sa stocheze sau sa transfere altei persoane, direct sau indirect, mine antipersonal;
b) sa ajute, sa incurajeze sau sa determine, în orice fel, angajarea altor persoane într-o activitate interzisã prin Convenţie;
c) sa foloseascã mine antipersonal, inclusiv în cazul participãrii la operaţiuni, exercitii sau alte activitãţi militare desfãşurate în comun cu forţele armate ale unui stat care nu este parte la Convenţie, pe teritoriul României sau în afarã acestuia.
ART. 3
(1) Fãrã a aduce atingere obligaţiilor generale care decurg din prevederile art. 2, se permite instituţiilor publice cu responsabilitãţi în domeniu pãstrarea sau transferul unui numãr de mine antipersonal pentru punerea la punct a tehnicilor de detectare a minelor, deminarea sau distrugerea acestora, precum şi pentru instruirea personalului în acest scop. Cantitatea de astfel de mine nu va depãşi numãrul minim absolut necesar pentru scopurile enumerate în prezentul articol şi va fi stabilitã de instituţiile publice implicate.
(2) Este permis transferul minelor antipersonal în scopul distrugerii acestora.
(3) Regulamentele militare de specialitate se modifica în mod corespunzãtor, în sensul interzicerii utilizãrii minelor antipersonal.
ART. 4
Cu excepţia cazurilor prevãzute la art. 3, instituţiile publice care deţin mine antipersonal vor lua mãsuri de distrugere a acestora în termenele stabilite prin Programul naţional de acţiune pentru punerea în aplicare a Convenţiei.
ART. 5
Ministerul Industriei şi Resurselor va lua mãsurile necesare pentru dezafectarea şi conversia capacitãţilor existente de proiectare şi producere a minelor antipersonal.
ART. 6
Fondurile necesare îndeplinirii obligaţiilor care decurg din Convenţie se asigura de la bugetul de stat şi se prevãd în bugetele anuale ale instituţiilor publice cu responsabilitãţi în domeniu.
ART. 7
(1) În scopul aplicãrii prevederilor Convenţiei se constituie Grupul de lucru interdepartamental pentru distrugerea şi interzicerea utilizãrii, stocãrii, producerii şi transferului de mine antipersonal, denumit în continuare Grup de lucru. Acesta va fi constituit din reprezentanţi ai Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului de Interne şi Ministerului Industriei şi Resurselor.
(2) Grupul de lucru are ca organ tehnic de execuţie structura din Ministerul Apãrãrii Naţionale specializatã pentru implementarea acordurilor internaţionale pe linia controlului armamentelor la care România este parte.
(3) În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri organul tehnic de execuţie elaboreazã şi supune aprobãrii Grupului de lucru regulamentul de organizare şi funcţionare al acestuia şi Programul naţional de acţiune pentru punerea în aplicare a Convenţiei. Dupã aprobare acestea vor fi comunicate instituţiilor publice cu responsabilitãţi în domeniul minelor antipersonal.
(4) Grupul de lucru se întruneşte periodic în vederea aprobãrii şi coordonãrii activitãţilor pentru aplicarea prevederilor Convenţiei şi prezintã anual Guvernului României informãri privind stadiul îndeplinirii obligaţiilor prevãzute în Convenţie şi în prezenta hotãrâre.
ART. 8
(1) Pentru îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din Convenţie Grupul de lucru:
a) analizeazã din punct de vedere tehnic propunerile de solicitare de asistenta pentru România, în conformitate cu prevederile Convenţiei;
b) analizeazã din punct de vedere tehnic posibilitatea acordãrii de asistenta de cãtre România, în conformitate cu prevederile Convenţiei;
c) propune Guvernului participarea la Fondul de contribuţii voluntare al Organizaţiei Naţiunilor Unite;
d) transmite datele persoanelor recomandate de instituţiile publice cu responsabilitãţi în domeniu, pentru a fi incluse în lista prevãzutã la art. 8 pct. 9 din Convenţie.
(2) Grupul de lucru coordoneazã activitãţile privind schimbul de informaţii, în domeniu, potrivit prevederilor Convenţiei.
ART. 9
Ministerul Afacerilor Externe asigura punctul de contact în relaţiile cu secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi cu celelalte state pãrţi la Convenţie.
ART. 10
(1) În vederea soluţionãrii eventualelor cereri de clarificare Ministerul Afacerilor Externe transmite secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, la propunerea Grupului de lucru, informaţiile referitoare la respectarea de cãtre România a prevederilor Convenţiei.
(2) Ministerul Apãrãrii Naţionale rãspunde de constituirea echipei de însoţire a misiunii internaţionale de stabilire a faptelor, formatã, dupã caz, din membri şi reprezentanţi ai instituţiilor publice cu responsabilitãţi în aplicarea prevederilor Convenţiei, asigurând împreunã cu acestea condiţiile necesare executãrii misiunii, inclusiv mãsuri administrative, asigurarea transportului, cazarii etc.
(3) Instituţiile publice cu responsabilitãţi în aplicarea prevederilor Convenţiei suporta cheltuielile pentru personalul propriu care însoţeşte misiunile prevãzute la alin. (2).
ART. 11
Pe timpul desfãşurãrii unei misiuni de stabilire a faptelor pe teritoriul României, echipele de însoţire, autoritãţile sau persoanele controlate sunt obligate sa faciliteze membrilor misiunii accesul, în condiţiile prevãzute de Convenţie, la toate instalaţiile, zonele şi locurile relevante.
ART. 12
(1) Pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice Grupul de lucru poate solicita oricãrei persoane fizice sau juridice informaţiile relevante în contextul aplicãrii Convenţiei.
(2) Instituţiile publice competente în aplicarea prevederilor Convenţiei au obligaţia sa transmitã Grupului de lucru informaţiile necesare îndeplinirii atribuţiilor acestuia.
(3) Instituţiile publice cu responsabilitãţi în domeniu au obligaţia sa transmitã Grupului de lucru anual, pana la data de 1 aprilie, informaţiile referitoare la stocurile de mine deţinute, stadiul programelor de conversie sau de desfiinţare a instalaţiilor de producere a minelor antipersonal, cantitãţile de mine distruse şi alte date conform prevederilor art. 7 din Convenţie.
ART. 13
(1) Instituţiile publice care desfãşoarã activitãţile prevãzute la art. 3 alin. (1) sunt obligate:
a) sa transmitã Grupului de lucru informaţii despre acestea;
b) sa asigure respectarea normelor specifice în vederea excluderii oricãror posibilitãţi de sustragere sau de folosire a minelor antipersonal în alte scopuri.
(2) Grupul de lucru întreprinde mãsurile necesare pentru respectarea numãrului minim de mine antipersonal folosite în scopurile stipulate la art. 3 alin. (1).
ART. 14
În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri instituţiile publice cu responsabilitãţi în domeniu vor elabora, pe baza Programului naţional de acţiune pentru punerea în aplicare a Convenţiei, planuri proprii de executare.
ART. 15
Instituţiile publice care deţin informaţii cu privire la încãlcarea prevederilor Convenţiei sunt obligate sa le transmitã Grupului de lucru.
ART. 16
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte:
a) refuzul de a permite accesul misiunilor internaţionale de stabilire a faptelor la informaţiile şi obiectivele ce fac obiectul prezentei hotãrâri şi împiedicarea, în orice mod, a membrilor acestor misiuni de a-şi exercita atribuţiile legale;
b) ascunderea unor elemente sau date relevante referitoare la aspectele care fac obiectul prezentei hotãrâri.
(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la lit. a), cu amenda de la 100.000.000 lei la 500.000.000 lei;
b) cele prevãzute la lit. b), cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei.
(3) Constatarea contravenţiilor cuprinse în dispoziţiile prezentei hotãrâri şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre persoanele desemnate de Grupul de lucru.
(4) Contravenţiilor prevãzute la alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul apãrãrii naţionale,
George Cristian Maior,
secretar de stat

Ministru de interne,
Ioan Rus

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Ministrul afacerilor externe,
Mircea Geoana

Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

Bucureşti, 27 noiembrie 2002.
Nr. 1.326.
-------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016