Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.317 din 27 octombrie 2005  privind sprijinirea activitatilor de voluntariat in domeniul serviciilor de ingrijire la domiciliu pentru persoanele varstnice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.317 din 27 octombrie 2005 privind sprijinirea activitatilor de voluntariat in domeniul serviciilor de ingrijire la domiciliu pentru persoanele varstnice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 997 din 10 noiembrie 2005
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi având în vedere dispoziţiile <>Legii voluntariatului nr. 195/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prezenta hotãrâre stabileşte unele mãsuri vizând facilitarea implicãrii voluntarilor în furnizarea serviciilor de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice, sensibilizarea acestora faţã de problemele persoanelor vârstnice şi participarea cetãţenilor la viaţa comunitãţii.
ART. 2
Poate desfãşura activitãţi de voluntariat în domeniul serviciilor de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice, pe baza consimţãmântului liber exprimat, orice persoanã a cãrei instruire corespunde domeniului de asistenţã socialã.
ART. 3
(1) În vederea desfãşurãrii activitãţilor de voluntariat în furnizarea serviciilor de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice, se încheie, în condiţiile legii, un contract de voluntariat între voluntar şi organizaţia gazdã, astfel cum este definitã la <>art. 2 lit. c) din Legea voluntariatului nr. 195/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare furnizor de servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice.
(2) Modelul contractului de voluntariat este prevãzut în anexa nr. 1.
(3) Încheierea şi derularea contractului de voluntariat nu pot aduce atingere contractului pentru acordarea de servicii sociale, încheiat, conform legii, între furnizorul de servicii sociale şi beneficiarul de servicii sociale.
ART. 4
(1) Recrutarea voluntarilor se realizeazã de cãtre furnizorul de servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice, pe baza unei cereri de înscriere şi a unui interviu, cu respectarea principiilor prevãzute la <>art. 3 din Legea nr. 195/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Cererea de înscriere este însoţitã de urmãtoarele documente:
a) copie de pe actul de identitate;
b) curriculum vitae al solicitantului;
c) scrisoare de motivaţie;
d) dovada privind pregãtirea profesionalã şi nivelul de instruire sau, dupã caz, adeverinţã şcolarã care sã ateste anul de studii, pentru elevi şi studenţi;
e) recomandare din partea responsabilului de pregãtire practicã din instituţia de învãţãmânt la care elevii şi studenţii sunt înscrişi, care sã ateste seriozitatea acestora;
f) adeverinţã medicalã eliberatã de medicul de familie, care sã ateste faptul cã persoana solicitantã este aptã de a desfãşura acţiuni în domeniu;
g) cazier judiciar.
ART. 5
În cadrul serviciilor de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice, voluntarul poate desfãşura serviciile de îngrijire social-medicalã, de naturã socialã, prevãzute la <>art. 3^5 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 68/2003 privind serviciile sociale, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 515/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi alte servicii, în conformitate cu pregãtirea profesionalã a voluntarului şi cu tipurile de afecţiuni pe care le prezintã persoanele vârstnice, conform legii şi cu acordul îndrumãtorului care coordoneazã şi supravegheazã activitatea de voluntariat.
ART. 6
(1) În vederea desfãşurãrii serviciilor prevãzute la art. 5, voluntarul are dreptul de a beneficia de cursuri de instruire specifice şi de îndrumare din partea furnizorului de servicii sociale.
(2) În desfãşurarea activitãţilor pentru care a încheiat contractul, voluntarul are urmãtorele responsabilitãţi:
a) sã sesizeze în cel mai scurt timp posibil furnizorul de servicii sociale asupra oricãror aspecte care pot avea un impact negativ asupra persoanelor vârstnice, observate în timpul activitãţii;
b) sã nu pretindã de la persoana vârstnicã asistatã foloase materiale, indiferent de natura acestora;
c) sã respecte programul stabilit de comun acord cu furnizorul de servicii sociale, precum şi cu persoana vârstnicã, beneficiarã a serviciului de îngrijire la domiciliu;
d) sã înştiinţeze periodic furnizorul de servicii sociale cu privire la activitatea desfãşuratã.
ART. 7
(1) Activitãţile desfãşurate de voluntari sunt coordonate şi monitorizate de cãtre furnizorul de servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice.
(2) Furnizorul de servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice prevãzut la alin. (1) elibereazã voluntarului o legitimaţie care sã îi ateste calitatea de voluntar, prevãzutã în anexa nr. 2.
ART. 8
(1) Dupã încheierea perioadei de voluntariat, furnizorul de servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice elibereazã voluntarului un certificat nominal prin care sunt recunoscute serviciile de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice desfãşurate de voluntar, precum şi experienţa şi aptitudinile dobândite de acesta.
(2) Modelul certificatului nominal de voluntar în domeniul serviciilor de îngrijire la domiciliu este prevãzut în anexa nr. 3.
ART. 9
(1) În vederea sprijinirii activitãţilor de voluntariat în furnizarea serviciilor de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice, consiliile locale şi judeţene, respectiv consiliile sectoarelor municipiului Bucureşti, pot stabili şi percepe, în condiţiile legii, tarife de închiriere a spaţiilor, diminuate cu cel puţin 50% din valoarea curentã a acestora, de la asociaţiile şi fundaţiile care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) îşi desfãşoarã activitatea în spaţii ale unitãţii administrativ-teritoriale respective;
b) furnizeazã servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice;
c) pun la dispoziţie cel puţin 10 voluntari, pe o perioadã de minimum 6 luni pe an, pentru implicarea lor în programele de furnizare de servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice aflate în evidenţa serviciilor publice de asistenţã socialã, organizate la nivel judeţean sau local.
(2) În vederea desfãşurãrii activitãţii de voluntariat în domeniul serviciilor de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice, conform alin. (1) lit. c), direcţiile generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului sau, dupã caz, serviciile publice de asistenţã socialã încheie convenţii de parteneriat cu asociaţiile şi fundaţiile prevãzute la alin. (1), în condiţiile legii.
ART. 10
Activitatea voluntarilor prevãzuţi la art. 9 alin. (1) lit. c) este coordonatã şi monitorizatã împreunã cu un îndrumãtor din cadrul direcţiilor generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului sau, dupã caz, din cadrul seriviciilor publice de asistenţã socialã organizate la nivel local, beneficiare ale activitãţii de voluntariat.
ART. 11
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

p. Ministrul sãnãtãţii,
Virgil Pãunescu,
secretar de stat

p. Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Dumitru Miron,
secretar de stat

p. Ministrul finanţelor publice,
Claudiu Doltu,
secretar de stat

Bucureşti, 27 octombrie 2005.
Nr. 1.317.


ANEXA 1


Instituţia .............


CONTRACT DE VOLUNTARIAT
nr. ...., încheiat astãzi ......

Între: ...........(numete întreg al instituţiei)............ acronim .....
cu sediul in ....... str. ........, judeţul/sectorul ........, reprezentat
prin domnul/doamna ....... având funcţia de ........ în calitate de ........,
şi
domnul/doamna ......., nãscut/nãscutã în anul ...., luna ...., ziua ...,
domiciliat în localitatea ........., judeţul/sectorul ........, str. ......,
nr. ..., bl. ... sc. ... et ..., ap. ..... cod numeric personal ..........
posesor/posesoare al/a B.I./C.I., seria .... nr. ........, eliberat/eliberatã
la data de ......., de Secţia de Poliţie .......,
elev(ã)/salariat(ã) la .......... an studii/profesia ........, în calitate
de îngrijitor voluntar la domiciliu pentru persoane vârstnice

se incheie prezentul contract de voluntariat:

I. Durata contractului de voluntariat:
Contractul se încheie pe durata ......, urmând ca îngrijitorul voluntar la
domiciliu sa înceapã activitatea la data de ..........................

II. Obiectul contractului
Îngrijitorul voluntar la domiciliu pentru persoane vârstnice este abilitat
sã desfãşoare urmãtorele tipuri de servicii de îngrijire social-medicalã,
de naturã socialã:
a) Servicii de bazã: ajutor pentru igiena corporalã, îmbrãcare şi
dezbrãcare, igiena eliminãrilor, hrãnire şi hidratare, transfer şi
mobilizare, deplasare în interior, comunicare;
b) Servicii de suport: ajutor pentru prepararea hranei sau livrarea
acesteia, efectuarea de cumpãrãturi, activitãţi de menaj, însoţirea în
mijioacele de transport, facilitarea deplasãrii în exterior, companie,
activitãţi de administrare şi gestionare, activitãţi de petrecere a timpului
liber, facilitarea accesului la îngrijire medicalã oferitã de medicul de
familie sau alte instituţii sanitare.
c) Servicii de reabilitare şi adaptare a ambientului: mici amenajãri,
reparaţii şi altele asemenea.
d) Alte servicii realizate în conformitate cu pregãtirea profesionala
a voluntarului şi cu tipurile de afecţiuni pe care le prezintã persoanele
vârstnice, cu acordul îndrumãtorului din cadrul organizaţiei gazda.

III. Drepturile voluntarului
1. Sã participe activ la elaborarea şi derularea programelor conform
prevederilor contractului încheiat.
2. Sã beneficieze de cursuri de instruire specifice şi îndrumare din
partea furnizorului de servicii sociale, în desfãşurarea activitãţilor
pentru care a încheiat contractul de voluntariat;
3. Sã desfãşoare activitatea în raport: cu pregãtirea profesionalã.
4. Sã fie asigurat de cãtre beneficiarul voluntariatului, în condiţiile
prevãzute de lege, împotriva riscurilor de accident şi de boalã ce decurg
din natura activitãţii.
5. Durata timpului de lucru sã nu afecteze sãnãtatea şi resursele
psihofizice ale voluntarului.
6. Sã i se elibereze de cãtre organizaţia gazdã un certificat nominal care
sã recunoascã prestarea activitãţii de voluntar, precum şi experienţa şi
aptitudinile dobândite;
7. Rambursarea de cãtre organizaţia gazdã, în condiţiile convenite în
contract, potrivit legii, a cheltuielilor efectuate pentru realizarea
activitãţii.
8. Sã beneficieze de titluri onorifice, decoraţii, premii.

IV. Obligaţiile voluntarului
1. Sa îndeplineascã sarcinile primite din partea furnizorului de servicii
de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice;
2. Sã sesizeze în cel mai scurt timp posibil furnizorul de servicii
sociale asupra oricãror aspecte care pot avea un impact negativ asupra
persoanelor vârstnice, observate în timpul activitãţii.
3. Sã pãstreze confidenţialitatea informaţiilor la care are acces în
cadrul activitãţii de voluntariat.
4. Sã participe la cursurile de instruire organizate sau iniţiate de
beneficiarul voluntariatului.
5. Sã ocroteascã bunurile pe care le foloseşte în cadrul activitãţii
de voluntariat.
6. Sã depunã rapoarte periodice cu privire la activitatea desfãşuratã.
7. Sã respecte programul stabilit de comun acord cu furnizorul de servicii
sociale, precum şi cu persoana vârstnicã, beneficiarã a serviciului de
îngrijire la domiciliu.
8. Sã respecte demnitatea şi intimitatea persoanei vârstnice.
9. Sã nu comitã nici o faptã de naturã a atrage rãspunderea disciplinarã,
civilã sau penalã, dupã caz.
10. Sã nu pretindã de la persoana vârstnica asistatã foloase materiale,
indiferent de natura acestora;
11. Sã înştiinţeze periodic furnizorul de servicii sociale cu privire
la activitatea desfãşuratã.

V. Obligaţiile furnizorului
1. Sa asigure desfãşurarea activitãţii îngrijitorului voluntar la
domiciliu, în condiţiile legale de protecţie a muncii, în funcţie de natura
şi caracteristicile activitãţii respective.
2. Sã elibereze certificatul nominal care sã ateste calitatea de îngrijitor
voluntar la domiciliu.
3. Sã organizeze sau sã iniţieze cursuri de instruire pentru îngrijitorii
voluntari la domiciliu.
4. Sã supravegheze şi sã evalueze periodic activitatea îngrijitorului
voluntar la domiciliu şi, în funcţie de evenimentele deosebite semnalate
de acesta, sã îi acorde premii sau alte facilitaţi, în condiţiile legii.

VI. Alte obligaţii
Îngrijitorul voluntar la domiciliu se obligã faţã de .......(instituţia)
...... sã presteze activitatea fãrã a obţine o contra prestaţie materialã.

VII. Alte clauze stabilite de pãrţi

VIII. Dispoziţii finale
1. În executarea contractului de voluntariat îngrijitorul voluntar la
domiciliu se subordoneazã conducerii persoanei juridice cu care a încheiat
contractul.
2. Executarea obligaţiilor contractuale ce revin îngrijitorului voluntar
la domiciliu nu se poate face prin reprezentare.
3. Rãspunderea pentru neexecutarea sau pentru executarea necorespunzãtoare
a contractului de voluntariat este supusã regulilor prevãzute de Codul
civil.
4. Contractul de voluntariat este valabil numai pentru activitãţile din
domeniul serviciilor de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice.
5. Dacã pe parcursul executãrii contractului de voluntariat intervine,
Independent de voinţa pãrţilor, o situaţie de naturã sa îngreuneze
executarea obligaţiilor ce revin îngrijitorului voluntar la domiciliu,
contractul va fi renegociat, iar dacã situaţia face imposibilã executarea
în continuare a contractului, acesta este reziliat de plin drept.
6. Modificarea contractului de voluntariat se poate face la cererea scrisã
a uneia dintre pãrţi, formulatã în termen de 15 zile de la data la care a
intervenit situaţia prevãzutã la pct. 5.
7. Denunţarea unilateralã a contractului de voluntariat are loc din
iniţiativa îngrijitorului voluntar la domiciliu sau a beneficiarului
voluntariatului, cu un preaviz de 15 zile, fãrã obligaţia prezentãrii
motivelor.
8. Litigiile izvorâte din încheierea, modificarea, executarea sau
încetarea contractului de voluntariat sunt de competenţa instanţelor
judecãtoreşti, dacã pãrţile contractului nu le pot rezolva pe cale amiabilã.

Instituţia Îngrijitor voluntar la domiciliu,
................ ....................................



ANEXA 2


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ Institutia: .............. │
│ │
│ LEGITIMATIE DE VOLUNTAR │
│ │
│ │
│ LOC FOTO │
│ │
│ Nr. ...../...... │
│ │
│ Domnul/doamna ........., în calitate de îngrijitor voluntar la domicinu, │
│ posesor/posesoarea B.I./C.I. seria ...... nr. ..... conform contractului │
│ de voluntariat nr. ....., din ........, este abilitat de instituţia ..... │
│ în perioada ...... sã desfãşoare servicii de îngrijire la domiciliu pentru │
│ persoanele vârstnice. │
│ │
│ │
│ Conducãtorul Instituţiei │
│ │
│ LS. │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 3


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Instituţia: .................. │
│ │
│ CERTIFICAT NOMINAL DE VOLUNTAR ÎN DOMENIUL SERVICIILOR │
│ DE INGRIJIRE LA DOMICILIU │
│ │
│ │
│ Nr. ...../........ │
│ │
│ Domnul/doamna ........., domiciliat ..............., posesor/posesoarea │
│ B.I./C.I. seria ...... nr. ...... a desfãşurat activitatea de voluntariat │
│ în domeniul serviciilor de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice│
│ în perioada ......., in baza contractului de voluntariat nr. ..... din ...,│
│ fiind evaluat cu calificativul ......... │
│ Prin prezentul act se certificã desfãşurarea urmãtoarelor servicii de │
│ îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice: │
│ .............................................................. │
│ şi dobândirea urmãtoarelor abilitãţi: │
│ .............................................................. │
│ │
│ │
│ Cdnducatorul instituţiei │
│ LS. │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016