Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.296 din 13 august 2004  pentru aprobarea Normelor metodologice privind conditiile si procedura de eliberare a acordului scris pentru folosirea denumirii, prevazut la   art. 39 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.296 din 13 august 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind conditiile si procedura de eliberare a acordului scris pentru folosirea denumirii, prevazut la art. 39 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 809 din 2 septembrie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţie, republicatã, şi al <>art. III din Ordonanţa Guvernului nr. 72/2004 pentru modificarea <>art. 39 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aprobã Normele metodologice privind condiţiile şi procedura de eliberare a acordului scris pentru folosirea denumirii, prevãzut la <>art. 39 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul pentru coordonarea Secretariatului
General al Guvernului,
Eugen Bejinariu

p. Ministrul justiţiei,
Claudiu Ştefan Seucan,
secretar de stat

Ministru de stat, ministrul administraţiei şi internelor,
Marian Florian Sãniuţã

Ministrul delegat pentru administraţia publicã,
Gheorghe Emacu

Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Alexandru Athanasiu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu

Bucureşti, 13 august 2004.
Nr. 1.296.


ANEXĂ

NORME METODOLOGICE
privind condiţiile şi procedura de eliberare
a acordului scris pentru folosirea denumirii,
prevãzut la <>art. 39 din Legea nr. 26/1990 privind
registrul comerţului, republicatã, cu modificãrile
şi completãrile ulterioare

CAP. I
Criterii pentru eliberarea acordului pentru folosirea denumirii
ART. 1
La eliberarea acordului pentru folosirea în cuprinsul firmei a cuvântului "naţional" şi a derivatelor acestuia se are în vedere îndeplinirea uneia dintre urmãtoarele condiţii:
a) firma solicitantului a fost atribuitã prin actul normativ sau administrativ de înfiinţare a persoanei juridice;
b) participarea la capitalul social al persoanei juridice solicitante aparţine în majoritate statului.
ART. 2
Acordul pentru folosirea în cuprinsul firmei a cuvântului "român" şi a derivatelor acestuia se elibereazã în urmãtoarele cazuri:
a) în totalul cifrei de afaceri din ultimul an a persoanei juridice solicitante, veniturile din exportul de produse şi/sau servicii reprezintã cel puţin 50%;
b) în cuprinsul firmei unei persoane juridice române la care unic acţionar sau acţionar majoritar este o persoanã juridicã strãinã, cuvântul "român" sau derivatele acestuia servesc la diferenţierea din punct de vedere geografic a persoanei juridice române faţã de persoana juridicã strãinã;
c) cuvântul "român" sau derivatele acestuia servesc la identificarea din punct de vedere geografic a reprezentanţei sau altui dezmembrãmânt fãrã personalitate juridicã al unei persoane juridice strãine în România.
ART. 3
Acordul pentru folosirea în cuprinsul firmei a cuvântului "institut" şi a derivatelor acestuia se elibereazã dacã firma solicitantului a fost atribuitã prin actul normativ sau administrativ de înfiinţare a persoanei juridice respective.
ART. 4
La eliberarea acordului pentru folosirea în cuprinsul firmei a unor cuvinte sau sintagme prevãzute la <>art. 39 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 26/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu excepţia cuvintelor sau sintagmelor "academic-ştiinţific", "academie", "universitate", "universitar", "şcoalã", "şcolar" şi/sau a derivatelor acestora, se are în vedere activitatea principalã a persoanei juridice, care poate fi definitã prin cuvântul sau sintagma la care legea face referire.
ART. 5
Condiţiile legale pentru eliberarea acordului se considerã îndeplinite şi în urmãtoarele cazuri:
a) firma solicitantului a fost atribuitã prin actul normativ sau administrativ de înfiinţare a persoanei juridice;
b) firma solicitantului coincide cu componenta verbalã a mãrcii acestuia, înregistratã la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci pânã la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice;
c) firma aparţine unei instituţii de credit autorizate potrivit legii, unei persoane juridice autorizate potrivit legii sã exercite activitãţi de asigurare şi reasigurare sau unei persoane juridice autorizate de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, potrivit competenţelor legale, sã îşi desfãşoare activitatea;
d) în cazul firmelor unei societãţi în nume colectiv ori unei societãţi în comanditã simplã, în care cuvântul sau sintagma dintre cele prevãzute la <>art. 39 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 26/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, reprezintã numele persoanei fizice asociate ori se datoreazã aplicãrii dispoziţiilor art. 41 din aceeaşi lege.
ART. 6
(1) În cazurile prevãzute la art. 1-4, autoritatea competentã refuzã eliberarea acordului dacã firma în cauzã este de naturã sã creeze confuzie cu denumirea unei instituţii publice ori de interes public, naţional sau local.
(2) Prin instituţie publicã naţionalã ori de interes public naţional, în sensul prezentelor norme metodologice, se înţelege: Parlamentul, Administraţia Prezidenţialã, Guvernul, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, alte autoritãţi publice, autoritãţile administrative autonome, precum şi instituţiile aflate în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea acestora.
(3) Prin instituţie publicã localã ori de interes public local, în sensul prezentelor norme metodologice, se înţelege: instituţia prefectului, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unitãţile administrativ-teritoriale, autoritãţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile aflate în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea acestora.
CAP. II
Procedura eliberãrii acordului pentru folosirea denumirii
ART. 7
În vederea obţinerii acordului pentru folosirea denumirii prevãzut de <>Legea nr. 26/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumit în continuare acord, persoanele juridice înmatriculate pânã la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 183/2004 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 15/2003 pentru completarea <>Legii nr. 26/1990 privind registrul comerţului se adreseazã biroului unic din cadrul oficiului registrului comerţului în a cãrui razã teritorialã îşi au sediul, iar persoanele juridice în curs de constituire se adreseazã biroului unic din cadrul oficiului registrului comerţului în a cãrui razã teritorialã îşi stabilesc sediul potrivit legii.
ART. 8
În cazul solicitãrii de rezervare a firmei, formulatã în vederea constituirii sau a schimbãrii denumirii, oficiul registrului comerţului elibereazã dovada rezervãrii firmei, dacã sunt îndeplinite celelalte condiţii legale, sub rezerva obţinerii acordului.
ART. 9
(1) O datã cu depunerea cererii prin care se solicitã eliberarea acordului, persoanele juridice solicitante depun şi documentele care fac dovada îndeplinirii criteriilor prevãzute în prezentele norme metodologice:
a) certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului competent, pentru persoanele juridice înmatriculate;
b) declaraţie pe propria rãspundere semnatã de reprezentantul legal al persoanei juridice privind îndeplinirea criteriului prevãzut la art. 2 lit. a);
c) alte documente considerate relevante de cãtre solicitant pentru susţinerea cererii de eliberare a acordului.
(2) În situaţiile prevãzute la art. 5 se depun în copie şi urmãtoarele documente care fac dovada îndeplinirii condiţiilor legale, dupã caz:
a) actul normativ sau actul administrativ de înfiinţare a persoanei juridice;
b) certificatul de înregistrare a mãrcii care corespunde cu denumirea, emis de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci;
c) autorizaţia de funcţionare emisã de Banca Naţionalã a României;
d) autorizaţia de funcţionare emisã de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor;
e) orice alte autorizaţii de funcţionare sau avize cerute de lege.
ART. 10
Cererile pentru obţinerea acordului prevãzut de <>art. 39 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 26/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, însoţite de documentele doveditoare şi de certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului competent, se transmit Secretariatului General al Guvernului de cãtre Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, respectiv prefectului de cãtre oficiul registrului comerţului competent, în termen de 24 de ore de la momentul înregistrãrii.
ART. 11
Acordul scris eliberat de Secretariatul General al Guvernului, respectiv de prefect, sau, dupã caz, înştiinţarea în scris despre refuzul eliberãrii acordului se transmite, în termenul prevãzut la <>art. 39 alin. (6) din Legea nr. 26/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, respectiv oficiului registrului comerţului, care va încunoştinţa persoana juridicã solicitantã.
ART. 12
Valabilitatea acordului scris eliberat de Secretariatul General al Guvernului sau, dupã caz, de prefect, potrivit legii, este condiţionatã de valabilitatea rezervãrii disponibilitãţii firmei.
ART. 13
(1) Serviciile de verificare a îndeplinirii criteriilor legale şi cele de eliberare a acordului prevãzut de lege se presteazã de Secretariatul General al Guvernului sau, dupã caz, de prefectura competentã, cu titlu gratuit.
(2) Serviciile de transmitere a cererii pentru obţinerea acordului prevãzut la <>art. 39 din Legea nr. 26/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi a documentelor însoţitoare sunt prestate de cãtre oficiile registrului comerţului competente, cu titlu gratuit.
(3) Pentru comunicarea acordului sau a refuzului privind eliberarea acestuia, oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale vor încasa tariful pentru transmiterea documentelor prin poştã, în cuantum de 35.000 lei/plic.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016