Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.277 din 17 octombrie 2007  privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea   Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, aprobate prin   Hotararea Guvernului nr. 753/1998     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.277 din 17 octombrie 2007 privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 753/1998

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 728 din 26 octombrie 2007

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al <>art. 2 alin. (3) din Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetãţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicãrii Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, republicatã, şi al <>art. 6 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 25/2007 privind stabilirea unor mãsuri pentru reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
Normele metodologice pentru aplicarea <>Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetãţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicãrii Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 753/1998 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 458 din 30 noiembrie 1998, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"<>Art. 1. - Beneficiazã de mãsurile reparatorii, prevãzute de Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetãţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicãrii Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, republicatã, foştii proprietari ai bunurilor imobile, construcţii şi terenuri, pe care le-au avut în judeţele Durostor şi Caliacra, ai recoltelor neculese de porumb, bumbac, floarea-soarelui, precum şi ai plantaţiilor de pomi fructiferi şi/sau pepiniere de pomi fructiferi altoiţi şi care nu au primit anterior sau au primit parţial compensaţii ori despãgubiri pentru acestea, precum şi moştenitorii acestora."
2. Articolul 4 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"<>Art. 4. - (1) Beneficiarii prevederilor Legii nr. 9/1998 , republicatã, au obligaţia sã declare, pe propria rãspundere, printr-un act în formã autenticã, atât bunurile pentru care considerã cã au dreptul la compensaţii şi despãgubiri, cât şi dacã au beneficiat sau nu au beneficiat de despãgubiri ori de compensaţii parţiale, în bani sau în naturã.
(2) În cuprinsul declaraţiei prevãzute la alin. (1), beneficiarii prevederilor <>Legii nr. 9/1998 , republicatã, au obligaţia sã declare, de asemenea, pe propria rãspundere, dacã au depus anterior cerere în baza acesteia, dacã în urma cererii au obţinut o hotãrâre emisã de comisia judeţeanã sau a municipiului Bucureşti, iar în cazul în care au obţinut o asemenea hotãrâre, dacã aceastã hotãrâre a fost sau nu validatã de Comisia centralã ori de Serviciul pentru aplicarea <>Legii nr. 9/1998 .
(3) În cazul în care sunt 2 sau mai mulţi moştenitori, în declaraţie se vor menţiona numele şi adresa celorlalţi moştenitori."
3. Articolul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Valoarea construcţiilor şi a terenurilor, urbane ori rurale, a recoltelor, precum şi a plantaţiilor de pomi fructiferi şi/sau pepiniere de pomi fructiferi altoiţi, prevãzute la <>art. 2 alin. (1) din Legea nr. 9/1998 , republicatã, se determinã potrivit criteriilor stabilite la cap. II, III şi IV din prezentele norme metodologice."
4. Articolul 9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Pentru recoltele de porumb, floarea-soarelui şi bumbac, neculese de pe terenurile prevãzute la art. 7, se acordã o sumã calculatã ţinându-se seama de producţiile medii la hectar în anul 1940, stabilite şi acceptate de Comisia mixtã de aplicare a Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, dupã cum urmeazã:
a) pentru porumb - 1.008 kg/ha;
b) pentru bumbac - 209 kg/ha;
c) pentru floarea-soarelui - 721 kg/ha.
(2) Preţul pe unitatea de produs se calculeazã potrivit preţului de achiziţie al florii-soarelui şi porumbului, publicat de Institutul Naţional de Statisticã pentru anul anterior celui în care se acordã despãgubirile, iar pentru bumbac, pe baza preţului pe piaţa internaţionalã din anul anterior, comunicat de Institutul de Economie Mondialã, transformat în lei la cursul mediu din luna în care este stabilit în valutã.
(3) Despãgubirile pentru plantaţii de pomi fructiferi şi/sau pepiniere de pomi fructiferi altoiţi se calculeazã dupã cum urmeazã:
a) în cazul în care, în situaţia de avere imobilã ruralã întocmitã de Comisia mixtã româno-bulgarã pe numele autorului ori în listele-anexe cu privire la persoanele aflate în dezacord conform art. 5 din tratat sau art. 4 din anexa C la tratat, este menţionat numãrul de pomi fructiferi altoiţi, se vor acorda compensaţii în cuantum de 501 lei pentru fiecare dintre aceştia;
b) în cazul în care, în situaţia de avere imobilã ruralã întocmitã de Comisia mixtã româno-bulgarã pe numele autorului sau în listele-anexe cu privire la persoanele aflate în dezacord conform art. 5 din tratat ori art. 4 din anexa C la tratat, este menţionatã o suprafaţã de livadã sau plantaţie de pomi fructiferi altoiţi, compensaţiile se vor calcula proporţional cu suprafaţa deţinutã, având ca valori de referinţã media de 500 de pomi fructiferi altoiţi per hectar şi valoarea per unitate stabilitã la 501 lei;
c) în cazul în care, în situaţia de avere imobilã ruralã întocmitã de Comisia mixtã româno-bulgarã pe numele autorului sau în listele-anexe cu privire la persoanele aflate în dezacord conform art. 5 din tratat ori art. 4 din anexa C la tratat, este menţionat faptul cã autorul a deţinut pomi fructiferi altoiţi, fãrã a fi menţionat numãrul acestora, compensaţiile se vor calcula pentru un numãr prezumat de 10 pomi fructiferi altoiţi;
d) în cazul în care, în situaţia de avere imobilã ruralã întocmitã de Comisia mixtã româno-bulgarã pe numele autorului sau în listele-anexe cu privire la persoanele aflate în dezacord conform art. 5 din tratat ori art. 4 din anexa C la tratat, este menţionatã o suprafaţã de pepinierã de pomi fructiferi altoiţi, compensaţiile se vor calcula proporţional cu suprafaţa deţinutã, având ca valori de referinţã o medie de 70.000 de puieţi per hectar la valoarea de 12 lei per unitate.
(4) Preţurile medii per unitatea de produs prevãzute la alin. (3) sunt stabilite la nivelul lunii august 2007 şi vor fi actualizate cu indicele de inflaţie valabil la data emiterii hotãrârii.
(5) Beneficiarii <>Legii nr. 9/1998 vor depune declaraţiile prevãzute la art. 4 alin. (2) din prezentele norme metodologice şi vor urma procedura dreptului comun în ceea ce priveşte depunerea dosarelor în baza acestei legi."
5. Articolul 34^1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34^1. - Pentru evaluarea terenurilor, construcţiilor şi recoltelor neculese de porumb, bumbac şi floarea-soarelui, precum şi a plantaţiilor de pomi fructiferi altoiţi şi/sau pepiniere de pomi fructiferi altoiţi, comisiile judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti desemneazã una sau mai multe comisii tehnice de specialitate, dupã caz, formate din 3 membri specialişti în expertizãri de construcţii şi evaluatori funciari, desemnaţi din cadrul instituţiilor publice, al serviciilor publice descentralizate sau al consiliilor locale."
6. Articolul 35 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"<>Art. 35. - (1) Serviciul pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 funcţioneazã în cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea Proprietãţilor, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã.
(2) Serviciul pentru aplicarea <>Legii nr. 9/1998 este coordonat de un vicepreşedinte al Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea Proprietãţilor, cu rang de subsecretar de stat, numit prin decizie a primului-ministru, care organizeazã, conduce şi rãspunde de activitatea acestui serviciu, denumit în continuare vicepreşedinte.
(3) În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, vicepreşedintele emite decizii şi ordine.
(4) Vicepreşedintele are urmãtoarele atribuţii principale:
a) organizeazã, conduce şi rãspunde, potrivit legii, de întreaga activitate a acestui serviciu;
b) dispune prin decizie plata despãgubirilor, iar prin decizie motivatã, invalidarea hotãrârilor de acordare a despãgubirilor sau rectificarea acestora;
c) dispune prin decizie motivatã admiterea sau respingerea contestaţiilor împotriva hotãrârilor comisiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti."
7. Dupã articolul 35 se introduc douã noi articole, articolele 35^1 şi 35^2, cu urmãtorul cuprins:
"<>Art. 35^1. - (1) Serviciul pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 are urmãtoarele atribuţii principale:
a) primeşte hotãrârile transmise de comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti şi le înregistreazã într-un registru special deschis;
b) analizeazã hotãrârile primite de la comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti şi, în cazul hotãrârilor care întrunesc condiţiile cerute de lege, propune vicepreşedintelui plata despãgubirilor acordate în conformitate cu <>Legea nr. 9/1998 , iar în cazul hotãrârilor care nu întrunesc condiţiile cerute de lege, propune invalidarea sau rectificarea acestora;
c) analizeazã contestaţiile primite de la solicitanţi împotriva hotãrârilor comisiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti şi propune vicepreşedintelui admiterea sau respingerea contestaţiilor prin decizie motivatã;
d) poate solicita noi acte şi relaţii în vederea emiterii deciziei de platã sau de invalidare, precum şi în vederea soluţionãrii contestaţiilor;
e) comunicã celor îndreptãţiţi deciziile de invalidare a hotãrârilor împreunã cu întreaga documentaţie care a stat la baza emiterii lor.
(2) Serviciul de aplicare a <>Legii nr. 9/1998 verificã condiţiile prevãzute de lege referitoare la:
a) calitatea de beneficiar al <>Legii nr. 9/1998 ;
b) calitatea de moştenitor a solicitantului;
c) existenţa documentelor întocmite şi verificate de Comisia mixtã româno-bulgarã, emise de Arhivele Naţionale şi Arhivele Ministerului Afacerilor Externe, care atestã situaţia bunurilor pentru care se solicitã compensaţii.
(3) În cazul neîndeplinirii condiţiilor prevãzute la alin. (1), Serviciul pentru aplicarea <>Legii nr. 9/1998 propune invalidarea prin decizie a hotãrârii şi transmiterea ei cãtre comisia judeţeanã sau a municipiului Bucureşti.
(4) Dacã se constatã erori la calculul despãgubirilor, omiterea unuia sau a mai multor moştenitori, apariţia de moştenitori ca urmare a decesului beneficiarului ori depãşirea plafonului maxim al despãgubirilor prevãzut de <>art. 25, Serviciul pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 propune rectificarea hotãrârii şi emiterea deciziei de platã.
Art. 35^2. - (1) Propunerile de invalidare, precum şi propunerile de platã, cu ori fãrã rectificarea hotãrârii comisiei judeţene sau a municipiului Bucureşti, se transmit vicepreşedintelui însoţite de avizul consultativ al Asociaţiei Române a Victimelor Represiunilor Staliniste - Secţia Cadrilater.
(2) Asociaţia prevãzutã la alin. (1) desemneazã 2 reprezentanţi care îşi desfãşoarã activitatea la sediul Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea Proprietãţilor.
(3) Avizul Asociaţiei Române a Victimelor Represiunilor Staliniste - Secţia Cadrilater este acordat în termen de 24 de ore de la consultarea dosarului şi a propunerii de platã sau invalidare, neacordarea în termen echivalând cu avizul favorabil.
(4) Avizul consultativ nefavorabil se motiveazã.
(5) Pe baza propunerii Serviciului pentru aplicarea <>Legii nr. 9/1998 , vicepreşedintele dispune, prin decizie, plata despãgubirilor, iar prin decizie motivatã, invalidarea hotãrârii sau rectificarea acesteia.
(6) Deciziile se comunicã petenţilor şi comisiilor judeţene sau a municipiului Bucureşti şi pot fi atacate în termen de 30 de zile la secţia de contencios administrativ a tribunalului în raza cãruia domiciliazã petentul.
(7) Prin decizie de platã i se solicitã beneficiarului ca, dupã expirarea termenului de 30 de zile, sã comunice Serviciului pentru aplicarea <>Legii nr. 9/1998 numãrul de cont şi banca la care doreşte sã i se efectueze plata.
(8) În cazul în care existã mai mulţi beneficiari sau moştenitori, aceştia transmit, în original, procura notarialã prin care împuternicesc pe unul dintre ei sã primeascã plata, împreunã cu numãrul de cont al acestuia, certificatul de moştenitor sau orice alt act prin care beneficiarii îşi partajeazã de comun acord cuantumul despãgubirilor, împreunã cu numãrul de cont al fiecãrui moştenitor.
(9) Comunicarea datelor prevãzute la alin. (8) înainte de împlinirea termenului de 30 de zile are semnificaţia renunţãrii la dreptul de a formula contestaţie."
8. Articolul 38 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"<>Art. 38. - (1) Plata despãgubirilor solicitate în baza Legii nr. 9/1998 se face de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Restituirea Proprietãţilor, prin Direcţia economicã.
(2) Solicitarea plãţii se face pe bazã de cerere scrisã, adresatã cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Restituirea Proprietãţilor - Serviciul pentru aplicarea <>Legii nr. 9/1998 , sau din oficiu, dacã actele necesare plãţii se aflã deja la dispoziţia Autoritãţii.
(3) Cererea trebuie sã fie însoţitã de decizia de platã sau de hotãrârea judecãtoreascã definitivã şi irevocabilã, învestitã cu formulã executorie, dupã caz, precum şi de o copie a actului de identitate şi de dovada deschiderii unui cont la o bancã comercialã; dovada se face prin documentul ştampilat emis de bancã la deschiderea contului, cu specificarea codului IBAN şi a sucursalei de bancã.
(4) La propunerea Serviciului pentru aplicarea <>Legii nr. 9/1998 , vicepreşedintele dispune plata despãgubirilor pe baza documentelor prezentate, prin Direcţia economicã din cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea Proprietãţilor.
(5) Compensaţiile bãneşti stabilite prin decizie de platã se achitã beneficiarilor, în limita sumelor aprobate anual cu aceastã destinaţie în bugetul de stat, astfel:
a) integral, dacã cuantumul acestora nu depãşeşte 50.000 lei;
b) eşalonat în douã tranşe, pe parcursul a 2 ani consecutivi, astfel: 60% în primul an şi 40% în anul urmãtor, dacã cuantumul despãgubirilor se încadreazã între 50.001 lei şi 100.000 lei;
c) eşalonat în douã tranşe, pe parcursul a 2 ani consecutivi, astfel: 40% în primul an şi 60% în anul urmãtor, dacã cuantumul compensaţiilor depãşeşte 100.001 lei.
(6) Suma achitatã beneficiarilor în cea de-a doua tranşã se actualizeazã, potrivit prevederilor <>art. 5 din Hotãrârea Guvernului nr. 286/2004 privind unele mãsuri referitoare la funcţionarea Comisiei centrale şi a comisiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru aplicarea dispoziţiilor <>Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetãţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicãrii Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, în raport cu indicele de creştere a preţurilor de consum din ultima lunã pentru care acest indice a fost publicat de Institutul Naţional de Statisticã, faţã de luna decembrie a anului anterior."
9. Articolele 39 şi 40 se abrogã.
10. La articolul 42, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 42. - (1) Fiecare membru al comisiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti beneficiazã de indemnizaţie pentru fiecare şedinţã, calculatã în raport cu numãrul de ore al fiecãrei şedinţe şi, respectiv, cu indemnizaţia brutã stabilitã în lei/orã. Indemnizaţia brutã orarã se determinã prin aplicarea cotei de 20% asupra salariului de bazã brut lunar stabilit pentru funcţia de secretar general din ministere, raportatã la numãrul de ore lucrãtoare aferent fiecãrei luni."
11. La articolul 43, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 43. - (1) Indemnizaţiile pentru membrii comisiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor fi plãtite prin direcţiile generale ale finanţelor publice sau a municipiului Bucureşti, din sumele prevãzute în bugetul Ministerului Economiei şi Finanţelor la capitolul "Alte acţiuni", subcapitolul "Despãgubiri civile, precum şi cheltuieli judiciare şi extrajudiciare derivate din acţiuni în reprezentarea intereselor statului, potrivit dispoziţiilor legale"."
ART. II
(1) Prevederile art. 38 alin. (5) lit. a) din Normele metodologice pentru aplicarea <>Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetãţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicãrii Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 753/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se aplicã şi ordinelor de validare emise de Serviciul pentru aplicarea <>Legii nr. 9/1998 pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri care nu au fost plãtite pânã la aceastã datã.
(2) Pânã la data încheierii protocoalelor de predare-preluare între Cancelaria Primului-Ministru şi Ministerul Economiei şi Finanţelor, plata despãgubirilor se face de cãtre Direcţia generalã economicã din cadrul Cancelariei Primului-Ministru.
ART. III
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.643/2004 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 94/2004 privind reglementarea unor mãsuri financiare, referitoare la mãsuri de finalizare a aplicãrii <>Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetãţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicãrii Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 952 din 18 septembrie 2004.
ART. IV
<>Hotãrârea Guvernului nr. 753/1998 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea <>Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetãţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicãrii Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 458 din 30 noiembrie 1998, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi cu cele aduse de prezenta hotãrâre, se va republica, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
-------------
Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea
Proprietãţilor,
Ingrid Zrour

Bucureşti, 17 octombrie 2007.
Nr. 1.277.

-------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016