Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.262 din 28 octombrie 2009  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor masuri pentru stimularea absorbtiei fondurilor alocate prin Programul National de Dezvoltare Rurala pentru renovarea si dezvoltarea spatiului rural prin cresterea calitatii vietii si diversificarii economiei in zonele rurale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.262 din 28 octombrie 2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor masuri pentru stimularea absorbtiei fondurilor alocate prin Programul National de Dezvoltare Rurala pentru renovarea si dezvoltarea spatiului rural prin cresterea calitatii vietii si diversificarii economiei in zonele rurale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 733 din 28 octombrie 2009
HOTĂ?RÂRE nr. 1.262 din 28 octombrie 2009
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor mãsuri pentru stimularea absorbţiei fondurilor alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Ruralã pentru renovarea şi dezvoltarea spaţiului rural prin creşterea calitãţii vieţii şi diversificãrii economiei în zonele rurale
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 733 din 28 octombrie 2009


În temeiul <>art. 108 din Constituţia României, republicatã , şi al <>art. 9 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor mãsuri pentru stimularea absorbţiei fondurilor alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Ruralã pentru renovarea şi dezvoltarea spaţiului rural prin creşterea calitãţii vieţii şi diversificãrii economiei în zonele rurale,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aprobã Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor mãsuri pentru stimularea absorbţiei fondurilor alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Ruralã pentru renovarea şi dezvoltarea spaţiului rural prin creşterea calitãţii vieţii şi diversificãrii economiei în zonele rurale, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul agriculturii, pãdurilor
şi dezvoltãrii rurale,
interimar,
Nicolae Giugea,
secretar de stat

Ministrul întreprinderilor mici şi mijlocii,
comerţului şi mediului de afaceri,
interimar,
Gabriel Sandu

Şeful Departamentului
pentru Afaceri Europene,
Bogdan Mãnoiu

p. Ministrul finanţelor publice,
Bogdan Alexandru Drãgoi,
secretar de stat

Bucureşti, 28 octombrie 2009.
Nr. 1.262.


ANEXÃ
NORME METODOLOGICE
de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 79/2009
privind reglementarea unor mãsuri pentru
stimularea absorbţiei fondurilor alocate
prin Programul Naţional de Dezvoltare Ruralã pentru renovarea şi dezvoltarea
spaţiului rural prin creşterea calitãţii
vieţii şi diversificãrii economiei în zonele rurale

ART. 1
Ministerul Agriculturii, Pãdurii şi Dezvoltãrii Rurale, în conformitate cu prevederile <>art. 2 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor mãsuri pentru stimularea absorbţiei fondurilor alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Ruralã pentru renovarea şi dezvoltarea spaţiului rural prin creşterea calitãţii vieţii şi diversificãrii economiei în zonele rurale, alocã fondurilor de garantare sume din Fondul de garantare a creditelor, denumit în continuare Fond, constituit şi reconstituit conform prevederilor <>Legii nr. 218/2005 privind stimularea absorbţiei fondurilor SAPARD, Fondul european agricol pentru dezvoltare ruralã, Fondul european pentru pescuit, Fondul european de garantare agricolã, prin preluarea riscului de creditare de cãtre fondurile de garantare, republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi din prevederile bugetare pentru realizarea proiectelor din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Ruralã (FEADR) privind renovarea şi dezvoltarea spaţiului rural prin creşterea calitãţii vieţii şi diversificarea economiei în zonele rurale.
ART. 2
Alocarea sumelor din Fond se face pe baza convenţiilor încheiate de cãtre Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale (MAPDR) cu Fondul de Garantare a Creditului Rural - IFN - S.A. (FGCR - IFN - S.A.) şi cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii - S.A. (FNGC IMM - S.A.), prin alimentarea conturilor acestora deschise la bãncile comerciale.
ART. 3
Sumele alocate şi dobânzile aferente sunt utilizate de fondurile de garantare pentru:
a) constituirea plafonului anual de garantare, cu o expunere de pânã la 5 ori a sumei primite şi a dobânzilor acumulate şi încasate efectiv pânã la finele fiecãrui an, din care se va deduce valoarea scrisorilor de garanţie deja acordate;
b) asumarea de angajamente prin acordarea de scrisori de garanţie în favoarea Agenţiei de Plãţi pentru Dezvoltare Ruralã şi Pescuit (APDRP) pentru garantarea avansului menţionat în contractele de finanţare nerambursabilã/actele adiţionale încheiate cu beneficiarii publici ai sprijinului de investiţii finanţat din FEADR, prevãzuţi la <>art. 3 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 79/2009 .
ART. 4
Fondurile de garantare vor acorda scrisori de garanţie pentru beneficiarii prevãzuţi la <>art. 3 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 79/2009 care au încheiat un contract de finanţare nerambursabilã/act adiţional cu APDRP şi nu înregistreazã credite restante la bãncile comerciale la data solicitãrii de acordare a scrisorilor de garanţie.
ART. 5
(1) La solicitarea comunelor, asociaţiilor de dezvoltare intercomunitarã ale acestora, precum şi a organismelor de drept public, fondurile de garantare acordã scrisori de garanţie în favoarea APDRP, pe baza contractelor de finanţare nerambursabilã/actelor adiţionale încheiate cu APDRP şi a acordului de garantare prevãzut în anexa nr. 1, care se va încheia între fondurile de garantare şi aceşti beneficiari.
(2) Modelul acordului de garantare este cel prevãzut în anexa nr. 1.
(3) În cazul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitarã ale comunelor, se va completa acordul prevãzut în anexa nr. 1 de cãtre fiecare membru al asociaţiei.
ART. 6
Beneficiarii publici vor transmite fondului de garantare, în vederea obţinerii unei scrisori de garanţie, solicitarea de acordare a scrisorii de garanţie, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 7
Condiţiile de acordare a scrisorii de garanţie de cãtre fondul de garantare sunt:
a) transmiterea solicitãrii de acordare a scrisorii de garanţie cu toate anexele completate conform cerinţelor rezultate din conţinutul acestora;
b) plata comisionului de garantare calculat astfel:


Comision de garantare = valoarea X procent lunar X nr. de luni
datorat scrisorii de de comision de valabilitate
garanţie stabilit prin a scrisorii
ordin al de garanţie
ministrului (inclusiv luna
agriculturii, acordãrii şi a
pãdurilor expirãrii
şi dezvoltãrii valabilitãţii)
rurale



Comisionul de garantare se va plãti în contul fondurilor de garantare.
c) semnarea acordului de garantare prevãzut în anexa nr. 1.
ART. 8
Scrisorile de garanţie acordate de fondurile de garantare la solicitarea beneficiarilor prevãzuţi la <>art. 3 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 79/2009 în favoarea APDRP vor avea conţinutul prevãzut în anexa nr. 3 şi vor fi semnate şi parafate de reprezentanţii legali ai fondului de garantare.
ART. 9
Scrisorile de garanţie angajeazã fondurile de garantare în mod irevocabil la plata cãtre APDRP, la prima cerere a acesteia, a sumelor datorate de beneficiarii acestora, reprezentând valoarea avansului acordat şi nejustificat sau justificat parţial, cu înscriere în limita maximã a valorii scrisorii de garanţie, în baza cererii de executare.
ART. 10
Executarea scrisorilor de garanţie emise de fondul de garantare de cãtre APDRP se va face în cazul în care beneficiarii publici nu justificã valoarea avansului în termenul stipulat în contractele de finanţare nerambursabilã/actele adiţionale. Plata sumei solicitate de APDRP se face în mod irevocabil, la prima cerere însoţitã de documentaţia justificativã.
ART. 11
Cererea de executare a scrisorii de garanţie, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 4, transmisã de APDRP fondului de garantare care a acordat respectiva scrisoare de garanţie, trebuie sã fie însoţitã de urmãtoarele documente:
a) copia ordinului de platã (OP) cu care s-a virat avansul în contul beneficiarului public;
b) copiile altor documente justificative din care sã rezulte neîndeplinirea obligaţiilor ce revin contractantului privind utilizarea şi justificarea avansului, aşa cum sunt acestea prevãzute în contractul de finanţare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) documentul elaborat de APDRP prin care se stabileşte valoarea debitului ca urmare a oricãror nereguli conform contractului de finanţare nerambursabilã şi/sau copie a deciziei privind soluţionarea contestaţiei, întocmit în conformitate cu <>Ordonanţa Guvernului nr. 79/2003 privind controlul şi recuperarea fondurilor comunitare, precum şi a fondurilor de cofinanţare aferente utilizate în mod corespunzãtor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 529/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 12
(1) Plata sumei reprezentând valoarea, în cazul neexecutãrii obligaţiilor, sau diferenţa de valoare, în cazul executãrii parţiale a obligaţiilor, aferentã scrisorii de garanţie, comunicatã prin cererea de executare de cãtre APDRP, va fi efectuatã de garant în termen de maximum 3 zile lucrãtoare de la data primirii cererii de executare.
(2) În situaţia în care valoarea scrisorilor de garanţie executate de APDRP depãşeşte nivelul sumelor alocate fondurilor de garantare şi al dobânzilor aferente acumulate, diferenţa se acoperã din prevederile bugetare ale MAPDR.
ART. 13
(1) Creanţele fondurilor de garantare rezultate din executarea scrisorilor de garanţie de cãtre APDRP au regim de creanţã bugetarã.
(2) Executarea silitã de cãtre fondurile de garantare a creanţelor rezultate din plata scrisorii de garanţie ca urmare a neonorãrii la scadenţã de cãtre beneficiarii publici a obligaţiilor asumate prin contractul de finanţare se va face de cãtre acestea, în baza acordului de garantare prevãzut în anexa nr. 1.
ART. 14
În baza prezentelor norme metodologice, fondurile de garantare vor elabora Proceduri de lucru privind acordarea scrisorilor de garanţie în favoarea APDRP, care vor fi aprobate de ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale.
ART. 15
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.


ANEXA 1
la normele metodologice

ACORD DE GARANTARE

1. Fondul de garantare, cu sediul în Bucureşti, str. ...................... nr. ......, sectorul ....., înregistrat la Registrul Comerţului din Bucureşti sub nr. J40/................., cod unic de înregistrare ...................., cont ...................., deschis la ......................., reprezentat prin director general .................... şi director ....................., în calitate de cesionar,

şi

2. Comuna/ADI/ODP ................., cu sediul în localitatea ................., satul ................, judeţul ................, tel. .............., fax ................., cod fiscal ....................., reprezentatã de dl/dna .............................., reprezentant legal, în calitate de cedent,

Preambul
Întrucât prin solicitarea transmisã Fondului de garantare în baza prevederilor Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor mãsuri pentru stimularea absorbţiei fondurilor alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Ruralã pentru renovarea şi dezvoltarea spaţiului rural prin creşterea calitãţii vieţii şi diversificãrii economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.262/2009, cedentul a solicitat şi fondul de garantare a aprobat acordarea unei scrisori de garanţie de restituire a avansului în favoarea Agenţiei de Plãţi pentru Dezvoltare Ruralã şi Pescuit (APDRP), în vederea garantãrii obligaţiilor de platã a avansului de 50% din fondurile nerambursabile pentru implementarea proiectului integrat .................. în localitatea .................., comuna .................., judeţul ................, în baza contractului de finanţare nerambursabilã nr. ................., astfel cum acestea au fost aprobate prin Hotãrârea Consiliului Local nr. ....../............ (anexatã în copie).
Pãrţile convin semnarea prezentului acord.

Obiectul acordului
În scopul garantãrii obligaţiilor asumate de fondul de garantare prin scrisoarea de garanţie emisã în favoarea APDRP, cedentul este de acord sã constituie în favoarea cesionarului o garanţie asupra sumelor aprobate anual prin bugetul de venituri şi cheltuieli al beneficiarului public şi care va fi executatã în condiţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 22/2002 privind executarea obligaţiilor de platã ale instituţiilor publice, stabilite prin titluri executorii, aprobatã cu completãri prin <>Legea nr. 288/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

ART. 1
Constituirea garanţiei
1.1. Cedentul constituie în favoarea fondului de garantare, în calitate de cesionar, o garanţie realã mobiliarã având ca obiect sumele aprobate anual prin bugetul de venituri şi cheltuieli al beneficiarului public şi care va fi executatã în condiţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 22/2002 , aprobatã cu completãri prin <>Legea nr. 288/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
1.2. Prezenta garanţie realã mobiliarã se constituie în favoarea fondului de garantare, în cazul în care acesta este executat de APDRP ca urmare a neonorãrii la scadenţã de cãtre cedent a obligaţiilor asumate prin contractul de finanţare încheiat cu APDRP, recuperarea creanţei urmând a se face conform <>art. 8 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor mãsuri pentru stimularea absorbţiei fondurilor alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Ruralã pentru renovarea şi dezvoltarea spaţiului rural prin creşterea calitãţii vieţii şi diversificãrii economiei în zonele rurale şi prevederilor normelor metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.262/2009.
1.3. Suma garantatã prin prezentul acord de garanţie este de .............. lei.

ART. 2
Declaraţii, garanţii şi obligaţii ale cedentului
2.1. Prin semnarea prezentului acord, cedentul confirmã şi garanteazã cã:
a) fondul de garantare este cesionar în favoarea cãruia a fost constituitã o garanţie pe sumele aprobate anual în bugetul cedentului;
b) sumele aprobate anual în bugetul local nu fac obiectul niciunei executãri silite pornite de alţi creditori ai cedentului, la data încheierii prezentului acord.
2.2. Cedentul se obligã:
a) sã nu constituie, fãrã înştiinţare prealabilã a Fondului, nicio altã garanţie asupra sumelor aprobate anual în buget;
b) sã transmitã fondului de garantare orice informaţie sau documente pe care fondul de garantare le poate solicita în mod rezonabil în vederea exercitãrii în bune condiţii a drepturilor conferite lui prin prezentul acord şi sã îndeplineascã orice va fi necesar/cerut de lege pentru a menţine garanţia validã şi efectivã.

ART. 3
Executarea garanţiei
3.1. Cesionarul consimte ca executarea sã se facã în baza prezentului acord şi a prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 22/2002 , aprobatã cu completãri prin <>Legea nr. 288/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
3.2. Cesionarul are dreptul sã declare ca fiind scadente în termen de 5 zile lucrãtoare toate sumele datorate de cedent în contul scrisorii de garanţie plãtite de cesionar cãtre APDRP şi sã încaseze aceste sume conform pct. 3.1.
3.3. În caz de neexecutare, cesionarul, în calitate de creditor, poate folosi mijloacele proprii prevãzute în prezentul acord pentru încasarea sumei de ................... lei.

ART. 4
Diverse
4.1. Prezentul acord de garantare este guvernat de legea românã. Pãrţile convin ca orice disputã referitoare la acest acord sã fie soluţionatã de instanţa de judecatã de la sediul fondului de garantare din municipiul Bucureşti.
4.2. Cesionarul va înregistra, în termen de 15 zile de la data semnãrii, prezentul acord de garantare la Arhiva Electronicã de Garanţii Reale Mobiliare (Arhiva), în favoarea sa, care sã confere rang de prioritate garanţiei.
4.3. Orice cerere, autorizare sau notificare decurgând din prezentul acord va fi realizatã în scris şi va putea fi remisã personal sau trimisã prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire, socotindu-se primitã, dupã caz, la data remiterii sau la data indicatã pe "confirmarea de primire".
4.4. Prezentul acord constituie titlu de creanţã, conform legii.
Acest acord s-a încheiat în douã exemplare originale, în limba românã, câte un exemplar pentru fiecare parte.


CESIONAR CEDENT
Fondul de garantare Comuna .................


Preşedinte, Primar,
............... ...............

Data semnãrii ........... Data semnãrii ...........

Director, Şef contabil,
................ ..................




ANEXA 2
la normele metodologice

SOLICITARE DE ACORDAREA SCRISORII DE GARANŢIE

1. Comuna/ADI/ODP ........................., având urmãtoarele date de identificare: ........................, CUI ................., cod CAEN .................., sediul în localitatea ..............., str. .................. nr. ......, judeţul .................., telefon ..............., fax ..................

2. Reprezentanţii legali:


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Nume Funcţia Actul de numire BI/CI Codul numeric │
│ şi prenume sau de împuternicire seria şi nr. personal │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ .......... ......... ............ ............ ............ │
│ │
│ .......... ......... ............ ............ ............ │
│ │
│ .......... ......... ............ ............ ............ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



vã rugãm sã aprobaţi acordarea unei garanţii în valoare de .................... lei, destinatã acoperirii sumei solicitate ca avans, conform prevederilor art. 4 alin. (2) şi (4) din Contractul de finanţare nerambursabilã/Actul adiţional nr. .... din data ............, încheiat cu Agenţia de Plãţi pentru Dezvoltare Ruralã şi Pescuit (APDRP), destinat realizãrii urmãtoarei investiţii publice de interes local:..................................................................................
....................................................................................
....................................................................................
....................................................................................
....................................................................................

3. Data-limitã de executare a proiectului conform contractului este ..................
4. Valoarea scrisorii de garanţie este de ................... lei, reprezentând 110% din valoarea avansului în sumã de ...................... lei.
5. Numãrul de luni de valabilitate a scrisorii de garanţie (inclusiv luna acordãrii şi a expirãrii valabilitãţii) este de .......... luni.
6. Data-limitã a valabilitãţii scrisorii de garanţie este .................. .
7. Comisionul de garantare în sumã de ....................... lei s-a plãtit integral conform OP anexat (în copie).
8. Beneficiarul scrisorii de garanţie: Agenţia de Plãţi pentru Dezvoltare Ruralã şi Pescuit, cod fiscal: 13533790, localitatea: Bucureşti, strada: Ştirbei Vodã nr. 43, sectorul 1, telefon: 021-402.27.50, fax: 021-315.67.79.
9. Investiţia se încadreazã în mãsura 322, acreditatã prin PNDR.
Valoarea totalã a obiectivului de investiţie este de: ............................ lei.
(în cifre şi litere)
Valoarea eligibilã a proiectului conform contractului de finanţare nerambursabilã este de : .................................................. lei.
(în cifre şi litere)
10. Impozitele şi taxele locale sunt încasate prin:
- unitãţi proprii;
- alte unitãţi.
11. Beneficiarul declarã cã are deschise la bãncile comerciale conturi bancare.
Situaţia conturilor deschise la instituţiile de credit este urmãtoarea:


┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ Instituţia de credit │ Nr. contului │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ │ │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘



12. Beneficiarul declarã şi garanteazã fondului de garantare cã la data prezentei solicitãri:
a) a adoptat în condiţiile prevãzute de lege hotãrârea prin care a decis încheierea acordului de garantare în favoarea fondului de garantare privind sumele aprobate anual prin bugetul de venituri şi cheltuieli al beneficiarului;
b) proiectul ce beneficiazã de fonduri externe nerambursabile pentru care s-a semnat contractul de finanţare cu APDRP a fost cuprins în bugetul de venituri şi cheltuieli al beneficiarului public şi în anexele la acesta, potrivit prevederilor legale;
c) în orice moment va menţine creanţele fondului de garantare cu rang de creanţã bugetarã;
d) nu au fost iniţiate şi nu sunt în curs proceduri judiciare, popriri (asupra conturilor sale deschise la trezorerie, în care încaseazã veniturile proprii, şi/sau asupra conturilor sale deschise la instituţiile de credit) împotriva sa care pot afecta capacitatea de a-şi îndeplini obligaţiile asumate prin contractul de finanţare nerambursabilã încheiat cu APDRP;
e) viza de control financiar preventiv aplicatã pe prezenta solicitare de cãtre conducãtorul compartimentului desemnat potrivit legii şi regulamentelor interne sã exercite controlul financiar preventiv la nivelul beneficiarului atestã fãrã rezerve cã toate condiţiile prealabile, necesare pentru semnarea solicitãrii şi a acordului de garantare, au fost îndeplinite.
13. La prezenta solicitare se anexeazã urmãtoarele documente însoţite de un opis:
13.1. hotãrârea beneficiarului privind aprobarea valorii de investiţie a proiectului (în copie);
13.2. hotãrârea de aprobare a beneficiarului privind solicitarea scrisorii de garanţie din partea fondului de garantare (în copie);
13.3. contractul de finanţare nerambursabilã încheiat cu APDRP, inclusiv bugetul indicativ şi declaraţia de eşalonare a depunerii cererilor de platã (în copie);
13.4. avizul favorabil al APDRP asupra procedurii de achiziţie prioritar majoritarã (în copie);
13.5. proiecţia bugetului local pentru perioada de valabilitate a scrisorii de garanţie, care sã includã restituirea avansului solicitat şi plata comisionului aferent scrisorii de garanţie, detalierea veniturilor şi cheltuielilor totale pe fiecare an al perioadei de valabilitate a scrisorii de garanţie, conform clasificaţiei economice;
13.6. certificat de înregistrare fiscalã emis de DGFP, dupã caz;
13.7. certificat de atestare fiscalã privind situaţia achitãrii obligaţiilor cãtre bugetul consolidat al statului sau a plãţii obligaţiilor sociale, dupã caz;
13.8. copie de pe actele de identitate (BI/CI) ale reprezentanţilor legali;
13.9. copie de pe hotãrârea instanţei judecãtoreşti de numire a reprezentanţilor legali, dupã caz;
13.10. hotãrârea beneficiarului privind aprobarea BVC (în copie);
13.11. contul în care s-a solicitat APDRP virarea avansului este deschis la trezorerie cu nr. ..................................;
13.12. acordul de garantare, în douã exemplare originale semnate de reprezentanţii legali ai beneficiarului, în calitate de cedent.
Prin prezenta solicitare de acordare a scrisorii de garanţie, subsemnatul/a, ......................, în calitate de reprezentant legal al comunei .................., numit în baza ........................., declar pe propria rãspundere, sub sancţiunea legii penale cu privire la pedepsirea pentru fals în înscrisuri oficiale şi în declaraţii, cã mã oblig sã respect prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor mãsuri pentru stimularea absorbţiei fondurilor alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Ruralã pentru renovarea şi dezvoltarea spaţiului rural prin creşterea calitãţii vieţii şi diversificãrii economiei în zonele rurale, ca urmare a emiterii de cãtre Fondul de Garantare ................. a scrisorii de garanţie pentru restituirea avansului.


Data ............... Semnãtura şi ştampila
reprezentanţilor legali




ANEXA 3
la normele metodologice

FONDUL .........................
Cãtre: Agenţia de Plãţi pentru Dezvoltare Ruralã şi Pescuit - APDRP

SCRISOARE DE GARANŢIE
pentru restituirea avansului
nr. ...../............

Referitor la: Contractul de finanţare nerambursabilã nr. ...../............

În conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor mãsuri pentru stimularea absorbţiei fondurilor alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Ruralã pentru renovarea şi dezvoltarea spaţiului rural prin creşterea calitãţii vieţii şi diversificãrii economiei în zonele rurale şi cu solicitarea comunei (ADI,ODP) .............., reprezentatã de .............. în calitate de ............., Fondul ................. acordã o garanţie irevocabilã, în valoare de ........... lei, reprezentând 110% din valoarea avansului de ............. lei, în favoarea Agenţiei de Plãţi pentru Dezvoltare Ruralã şi Pescuit, cu sediul în str. Ştirbei Vodã nr. 43, sectorul 1, Bucureşti, telefon 021-4022750, fax 021-3156779, e-mail cabinet@apdrp.ro, www.apdrp.ro, cod fiscal 13533790, pentru restituirea avansului prevãzut în Contractul de finanţare nerambursabilã nr. ........ din data de ............./Actul adiţional nr ..... din data de ..........., încheiat cu APDRP, necesar realizãrii investiţiei din fonduri FEADR.

Prin prezenta ne obligãm în mod irevocabil sã plãtim în favoarea Agenţiei de Plãţi pentru Dezvoltare Ruralã şi Pescuit, în termen de maximum 3 zile lucrãtoare de la data primirii cererii scrise de executare a prezentei scrisori de garanţie, orice sumã pânã la concurenţa valorii care reprezintã maximum 110% din valoarea avansului acordat, la prima cerere de executare, care decurge din neîndeplinirea obligaţiilor ce revin contractantului, referitoare la utilizarea şi justificarea avansului, aşa cum sunt acestea prevãzute în contractul de finanţare menţionat mai sus, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi în legislaţia în vigoare. Plata scrisorii de garanţie se va face de cãtre Fond în termenul menţionat, fãrã nicio altã formalitate suplimentarã faţã de cele prevãzute mai sus, din partea APDRP.
Cererea de executare a prezentei scrisori de garanţie din partea Agenţiei de Plãţi pentru Dezvoltare Ruralã şi Pescuit trebuie sã fie adresatã Fondului ............................... care a emis prezenta scrisoare de garanţie şi trebuie sã fie însoţitã de copiile documentelor de platã cu care a fost virat avansul cãtre beneficiar, documentele justificative din care sã rezulte neîndeplinirea obligaţiilor ce revin contractantului, privind utilizarea şi justificarea avansului, aşa cum sunt acestea prevãzute în contractul de finanţare menţionat mai sus, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi copia documentului elaborat de APDRP, prin care se stabileşte valoarea debitului ca urmare a oricãror nereguli conform contractului de finanţare nerambursabilã, şi/sau copie a deciziei privind soluţionarea contestaţiei, întocmit în conformitate cu <>Ordonanţa Guvernului nr. 79/2003 privind controlul şi recuperarea fondurilor comunitare, precum şi a fondurilor de cofinanţare aferente utilizate necorespunzãtor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 529/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Prezenta scrisoare de garanţie intrã în vigoare la data emiterii acesteia, astãzi, ................., şi va produce efecte numai dupã ce comuna (ADI, ODP) ........................ a primit avansul prevãzut în prezenta scrisoare de garanţie în contul deschis la Trezoreria Statului.
Garanţia emisã de Fondul ................ este valabilã pânã la data de ............ şi expirã automat şi în întregime în cazul în care cererea de executare din partea Agenţiei de Plãţi pentru Dezvoltare Ruralã şi Pescuit nu este transmisã în scris, pânã cel târziu la data menţionatã mai sus, indiferent dacã prezenta scrisoare de garanţie este sau nu restituitã. Odatã expiratã, aceastã scrisoare de garanţie devine nulã şi fãrã obiect şi nicio cerere de executare primitã dupã aceastã datã nu va mai fi onoratã.
În cazul în care beneficiarul prezentei scrisori de garanţie va solicita Agenţiei de Plãţi pentru Dezvoltare Ruralã şi Pescuit prelungirea duratei de execuţie menţionate în contractul de finanţare, Fondul se obligã ca la cererea acestuia sã emitã o nouã scrisoare de garanţie.
Garanţia îşi va înceta valabilitatea şi înainte de aceastã datã, în cazul în care Agenţia de Plãţi pentru Dezvoltare Ruralã şi Pescuit notificã Fondului de garantare în scris cã documentele justificative prezentate de comuna (ADI, ODP) ....................... confirmã utilizarea avansului în conformitate cu prevederile contractului de finanţare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
În cazul în care Fondul de garantare nu va plãti cãtre APDRP suma menţionatã în cererea de executare în termen de 3 zile lucrãtoare, APDRP va percepe acestuia majorãri de întârziere calculate conform prevederilor legislaţiei în vigoare.

Fondul .......................

Director general (Preşedinte),

Director,

Avizat,

Director,

Avizat,


ANEXA 4
la normele metodologice

CERERE DE EXECUTARE
a scrisorii de garanţie pentru restituirea avansului

Cãtre: Fondul ..........................................

Referitor la: Scrisoarea de garanţie pentru restituirea avansului, emisã de dumneavoastrã în favoarea Agenţiei de Plãţi pentru Dezvoltare Ruralã şi Pescuit privind obligaţiile (denumirea beneficiarului) în baza Contractului de finanţare C ...................., cu modificãrile şi completãrile ulterioare

În baza Scrisorii de garanţie pentru restituirea avansului nr..../data, ......... emisã de dumneavoastrã (denumirea fondului), vã transmitem solicitarea noastrã pentru plata sumei de (Se va completa în cifre şi în litere.)......................... lei, reprezentând 110% din valoarea avansului acordat şi nejustificat sau justificat parţial, conform prevederilor <>art. 20 alin. (7) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile provenite din Fondul european de garantare agricolã, Fondul european agricol de dezvoltare ruralã şi Fondul european pentru pescuit şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, privind gestionarea fondurilor nerambursabile alocate de la Comunitatea Europeanã şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat aferente programului de colectare şi gestionare a datelor necesare desfãşurãrii politicii comune în domeniul pescuitului şi a programului de control, inspecţie şi supraveghere în domeniul pescuitului şi pentru modificarea <>art. 10 din Legea nr. 218/2005 privind stimularea absorbţiei fondurilor SAPARD, Fondul european agricol pentru dezvoltare ruralã, Fondul european pentru pescuit, Fondul european de garantare agricolã, prin preluarea riscului de creditare de cãtre fondurile de garantare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
În cazul în care Fondul de garantare nu va plãti cãtre APDRP suma menţionatã la paragraful precedent în termen de 3 zile lucrãtoare, APDRP va percepe majorãri de întârziere calculate conform prevederilor legislaţiei în vigoare.
Pentru a asigura drepturile Agenţiei de Plãţi pentru Dezvoltare Ruralã şi Pescuit în baza Scrisorii de garanţie pentru restituirea avansului nr. .........../data ..............., vã solicitãm sã efectuaţi plata sumei menţionate mai sus în maximum 3 zile lucrãtoare de la data primirii de cãtre dumneavoastrã (denumirea fondului) a Cererii de executare a scrisorii de garanţie pentru restituirea avansului şi a documentelor justificative.
Motivele care stau la baza executãrii Scrisorii de garanţie pentru restituirea avansului nr. ........./data ............. sunt:
a) .......................;
b) ........................... .

Ataşãm la prezenta Scrisoarea de garanţie pentru restituirea avansului nr. ....... din data ........, emisã de Fondul ..........., în original, precum şi copiile urmãtoarelor documente justificative:
a) documentul de platã cu care APDRP a virat avansul în contul beneficiarului public;
b) documentele justificative elaborate de APDRP, din care sã rezulte neîndeplinirea obligaţiilor ce revin contractantului privind utilizarea şi justificarea avansului, aşa cum sunt acestea prevãzute în contractul de finanţare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) documentul elaborat de APDRP, prin care se stabileşte valoarea debitului ca urmare a oricãror nereguli conform contractului de finanţare nerambursabilã, şi/sau copie a deciziei privind soluţionarea contestaţiei, întocmit în conformitate cu <>Ordonanţa Guvernului nr. 79/2003 privind controlul şi recuperarea fondurilor comunitare, precum şi a fondurilor de cofinanţare aferente utilizate necorespunzãtor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 529/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Suma finalã datoratã va fi plãtitã în contul Agenţiei de Plãţi pentru Dezvoltare Ruralã şi Pescuit nr. .................., deschis la ..................... .

Agenţia de Plãţi pentru Dezvoltare Ruralã şi Pescuit
Director general,
.....................

----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016