Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.253 din 24 octombrie 2003  privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.253 din 24 octombrie 2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 790 din 10 noiembrie 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie şi al <>art. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 250/2003 , cu modificãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aproba Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 250/2003 , cu modificãrile ulterioare, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Bucureşti, 24 octombrie 2003.
Nr. 1.253.

ANEXA

NORME METODOLOGICE

pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenta a
Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea
sistemelor moderne de plata

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
În sensul <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 250/2003 , cu modificãrile ulterioare, denumita în continuare ordonanta de urgenta:
1. serviciile de utilitate publica pentru care agenţii economici furnizori vor accepta încasãri şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit sunt acele servicii prestate consumatorului final - persoana fizica, din urmãtoarele domenii:
a) energie electrica şi termica, gaze naturale;
b) salubritate, apa-canal;
c) telefonie fixa şi mobila;
2. impozitele, taxele, amenzile, dobânzile, penalitãţile de întârziere, penalitãţile şi alte obligaţii de plata pentru care instituţiile publice vor accepta încasãri şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit sunt cele datorate de persoanele fizice.
ART. 2
În sensul prezentelor norme metodologice, termenii de mai jos au urmãtoarele semnificatii:
1. persoane juridice beneficiare - agenţii economici furnizori de servicii de utilitate publica, instituţiile publice care încaseazã impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalitãţi de întârziere, penalitãţi şi alte obligaţii de plata, care accepta şi cardurile ca instrument de plata, potrivit art. 1 din ordonanta de urgenta;
2. comercianţi - persoanele juridice care desfãşoarã activitãţi de comerţ cu amãnuntul şi au realizat în anul precedent o cifra de afaceri mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, la cursul de referinta al Bãncii Naţionale a României la data de 31 decembrie a anului respectiv;
3. carduri - cardurile de debit şi cardurile de credit al cãror posesor este o persoana fizica.
ART. 3
(1) Persoanele fizice pot achitã cu carduri serviciile de utilitate publica, impozitele, taxele, amenzile, dobânzile, penalitãţile de întârziere, penalitãţile şi alte obligaţii de plata, precum şi obligaţiile de plata fata de comercianţi, la urmãtoarele terminale de plata electronice:
a) terminalul pentru transferul electronic de fonduri la punctul de vânzare sau, dupã caz, de încasare, denumit în continuare POS;
b) ghiseul automat de banca, denumit în continuare ATM;
c) alte terminale şi echipamente care permit efectuarea de plati prin intermediul cardurilor, prevãzute în contractele încheiate cu bãncile acceptante.
(2) Obligaţiile de plata prevãzute la alin. (1) se pot achitã cu carduri şi prin intermediul instrumentelor de plata cu acces la distanta, cum ar fi aplicatiile tip Internet-banking şi home-banking.
ART. 4
(1) Pentru a asigura efectuarea plãţilor cu carduri, persoanele juridice beneficiare şi comercianţii vor încheia contracte cu bãncile acceptante de carduri, selectate, care vor efectua şi dotarea cu terminalele de plata.
(2) Alegerea bãncii acceptante de cãtre persoanele juridice beneficiare se va efectua prin achiziţie publica, în condiţiile prevederilor legale în domeniul achiziţiilor publice.
ART. 5
În contractele încheiate cu bãncile acceptante de carduri se vor prevedea obligaţiile de plata reprezentând impozitele, taxele, amenzile, dobânzile, penalitãţile de întârziere, penalitãţile şi alte obligaţii de plata, ce se pot achitã la fiecare tip de terminal de plata prin intermediul cardurilor, instituţiile publice beneficiare având obligaţia de a informa plãtitorul în acest sens.
ART. 6
Cheltuielile cu achiziţionarea şi instalarea terminalelor de plata se vor suporta de cãtre bãncile acceptante de carduri, potrivit prevederilor art. 2 alin. (3) din ordonanta de urgenta.
ART. 7
Tipul terminalului sau terminalelor de plata prin intermediul cãrora persoanele fizice îşi pot achitã obligaţiile de plata cu carduri, precum şi cheltuielile cu administrarea şi operarea acestora se vor stabili prin contractele încheiate cu bãncile acceptante, potrivit art. 4 alin. (1).
ART. 8
Pentru instalarea şi funcţionarea terminalelor de plata tip POS, persoanele juridice beneficiare şi comercianţii vor asigura liniile de comunicaţie necesare.
ART. 9
(1) Persoanele juridice beneficiare şi comercianţii vor stabili, prin contractele încheiate cu bãncile acceptante, schimburile de informaţii necesare între cele doua pãrţi pentru funcţionarea corespunzãtoare a sistemului de încasãri prevãzut la art. 1 din ordonanta de urgenta.
(2) Persoanele juridice beneficiare sunt obligate sa comunice persoanelor fizice, la solicitarea acestora, informaţii cu privire la obligaţiile de plata.
ART. 10
(1) Pentru plãţile efectuate cu carduri prin intermediul POS, bãncile acceptante vor asigura eliberarea unei chitanţe de la terminalul de plata, care reprezintã pentru deţinãtorul de card dovada efectuãrii plãţilor respective, iar operatorul de la ghiseul la care este montat POS va elibera un document care cuprinde defalcarea sumei totale plãtite la POS pe obligaţii de plata şi data efectuãrii plãţii.
(2) Documentul care cuprinde defalcarea sumei totale plãtite la POS, prevãzut la alin. (1), se editeazã în doua exemplare, care vor fi semnate atât de cãtre posesorul de card, cat şi de operatorul de la ghiseu, din care un exemplar se înmâneazã posesorului de card.
ART. 11
În cazul plãţilor efectuate cu card prin intermediul ATM, pentru fiecare tranzacţie efectuatã plãtitorul intra în posesia unei chitanţe eliberate de ATM, care reprezintã pentru acesta dovada efectuãrii plãţii.
ART. 12
Din momentul eliberãrii chitantelor prevãzute la art. 10 alin. (1) şi la art. 11 rãspunderea pentru virarea sumelor plãtite cu card în contul persoanelor juridice beneficiare, în termenul stabilit de prezentele norme metodologice, revine bãncilor acceptante.
ART. 13
(1) Datele stocate în reţelele de plati prin intermediul cardurilor au statut de date cu caracter personal în sensul <>art. 3 lit. a) din Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.
(2) Orice posesor de card, în relaţia cu persoanele juridice beneficiare şi cu comercianţii, are acces exclusiv la informaţiile privind propria persoana.
ART. 14
(1) Sumele reprezentând obligaţiile de plata prevãzute la art. 1 pct. 2 vor fi transferate de cãtre bãncile acceptante într-un cont tranzitoriu al bãncii - analitic cont beneficiar în aceeaşi zi sau, în cazul plãţilor efectuate dupã o anumitã ora stabilitã prin contract, cel târziu în prima zi lucrãtoare de la achitarea acestor sume de cãtre persoanele fizice prin intermediul cardurilor.
(2) Bãncile acceptante au obligaţia virarii totalului sumelor cuvenite instituţiilor publice beneficiare într-un cont de disponibilitati deschis pe numele instituţiilor respective la Trezoreria Statului, în ziua lucrãtoare urmãtoare celei în care s-a fãcut înregistrarea sumelor respective în contul tranzitoriu prevãzut la alin. (1).
(3) În cazul plãţilor efectuate prin intermediul cardurilor prin ATM sau prin aplicaţii tip Internet-banking şi home-banking ori la alte terminale sau echipamente de plata, concomitent cu virarea sumelor cuvenite instituţiilor publice beneficiare în contul de disponibilitati distinct deschis la Trezoreria Statului, bãncile acceptante vor transmite acestora sub forma electronica, pe suport magnetic şi/sau în forma letrica, dupã caz, toate informaţiile cu privire la plati, stabilite în contractele încheiate. Pentru plãţile efectuate la POS instalate la sediile instituţiilor publice, toate informaţiile necesare cu privire la plata sunt consemnate în documentul care prevede defalcarea sumei, eliberat la ghiseu de operator potrivit art. 10, bãncile acceptante neavând obligaţia de a transmite instituţiilor publice beneficiare alte informaţii suplimentare.
(4) În termen de maximum doua zile lucrãtoare de la încasarea sumelor în contul de disponibilitati prevãzut la alin. (2), instituţiile publice beneficiare au obligaţia virarii acestor sume în conturile de venituri bugetare corespunzãtoare.
(5) Instituţiile publice au obligaţia de a efectua zilnic operaţiunile specifice de închidere de zi pentru tranzacţiile efectuate prin POS/imprinter, prevãzute în contractele încheiate, la nivelul tuturor terminalelor de plata pe care le gestioneazã.
ART. 15
Obligaţia bugetarã se considera plãtitã la datele stabilite prin reglementãrile legale în vigoare, referitoare la colectarea creanţelor bugetare.
ART. 16
Sumele reprezentând obligaţiile de plata pentru serviciile de utilitate publica vor fi virate în contul persoanelor juridice beneficiare în aceeaşi zi sau cel mai târziu a doua zi lucrãtoare de la achitarea acestor sume de cãtre persoanele fizice prin intermediul cardurilor, în cazul în care plãţile se fac dupã o anumitã ora stabilitã prin contractele încheiate cu bãncile acceptante de carduri.
ART. 17
Bãncile acceptante au obligaţia sa informeze persoanele fizice posesoare de carduri în legatura cu termenul maximal în care se sting obligaţiile de plata, în cazul achitãrii acestora prin intermediul cardurilor.
--------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016