Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.224 din 10 octombrie 2007  pentru organizarea si functionarea Garzii Nationale de Mediu    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.224 din 10 octombrie 2007 pentru organizarea si functionarea Garzii Nationale de Mediu

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 743 din 1 noiembrie 2007
HOTĂ?RÂRE nr. 1.224 din 10 octombrie 2007
pentru organizarea şi funcţionarea Gãrzii Naţionale de Mediu
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 743 din 1 noiembrie 2007


În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Garda Naţionalã de Mediu este instituţie publicã de inspecţie şi control şi funcţioneazã ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, finanţatã integral de la bugetul de stat, în subordinea autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului.
ART. 2
(1) Garda Naţionalã de Mediu are sediul în municipiul Bucureşti, Bd. Unirii nr. 78, bl. J2, sectorul 3, sediu în care funcţioneazã aparatul central al acesteia, denumit Comisariat General, cu structura organizatoricã prevãzutã în anexa nr. 1.
(2) Garda Naţionalã de Mediu are în subordine 41 de comisariate judeţene, Comisariatul Municipiului Bucureşti şi Comisariatul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii", instituţii cu personalitate juridicã, conform anexei nr. 2.
ART. 3
(1) Spaţiile necesare desfãşurãrii activitãţii structurilor Gãrzii Naţionale de Mediu, respectiv sediul central al Gãrzii Naţionale de Mediu, sediile comisariatelor judeţene şi al Comisariatului Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii" se transferã în condiţiile legii.
(2) Garda Naţionalã de Mediu, în limitele bugetului aprobat pentru fiecare exerciţiu financiar, poate achiziţiona, amenaja sau construi spaţiile şi utilitãţile necesare desfãşurãrii activitãţii, cu respectarea prevederilor legale.
(3) Consiliile locale, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti sprijinã structurile Gãrzii Naţionale de Mediu pentru asigurarea, în condiţiile legii, de spaţii pentru sedii sau de amplasamente în vederea construirii de sedii proprii.
ART. 4
(1) Garda Naţionalã de Mediu asigurã activitatea de inspecţie şi control al respectãrii prevederilor legislaţiei în domeniul protecţiei mediului.
(2) Garda Naţionalã de Mediu elaboreazã strategia de inspecţie şi control specificã domeniului, stabilind toate mãsurile operative pentru aplicarea acesteia.
ART. 5
Garda Naţionalã de Mediu are atribuţii în aplicarea politicii Guvernului în materia prevenirii, constatãrii şi sancţionãrii încãlcãrii prevederilor legislaţiei naţionale în domeniul protecţiei mediului, al fondului de mediu şi al altor domenii prevãzute de legislaţia specificã în vigoare.
ART. 6
(1) În exercitarea atribuţiilor sale, Garda Naţionalã de Mediu colaboreazã, în limitele prevãzute de lege, cu autoritãţile administraţiei publice centrale şi locale, cu instituţiile publice, pe baza protocoalelor încheiate cu acestea, cu reprezentanţi ai societãţii civile, cu persoane juridice şi fizice.
(2) Garda Naţionalã de Mediu coopereazã cu organele cu atribuţii similare din alte state, pe baza tratatelor internaţionale la care România este parte, a protocoalelor încheiate sau pe bazã de reciprocitate, precum şi cu organisme similare din cadrul Uniunii Europene în cauzele de interes comun.
ART. 7
(1) Garda Naţionalã de Mediu este condusã de un comisar general, cu rang de secretar de stat.
(2) Comisarul general este numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea conducãtorului autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului.
(3) Comisarul general are calitatea de ordonator secundar de credite şi exercitã atribuţiile legale în aceastã calitate pentru Garda Naţionalã de Mediu.
(4) Comisarul general reprezintã Garda Naţionalã de Mediu în relaţiile cu terţii.
(5) În exercitarea atribuţiilor, comisarul general emite decizii şi instrucţiuni.
(6) În cadrul structurii organizatorice, prin decizie a comisarului general, se pot organiza servicii, birouri şi compartimente, cu respectarea prevederilor legale.
(7) Comisarul general are în subordine un comisar general adjunct, numit prin decizie, în condiţiile legii, de cãtre comisarul general, asimilat ca salarizare secretarului general, conform poziţiei 1 a cap. IA din anexa nr. Ib la <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 191/2002 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2003 personalului bugetar salarizat potrivit <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de bazã pentru personalul contractual din sectorul bugetar şi personalului salarizat potrivit anexelor nr. II şi III la <>Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bazã în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupã funcţii de demnitate publicã, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 220/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 8
(1) Comisariatele judeţene ale Gãrzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Municipiului Bucureşti şi Comisariatul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii" sunt organizate ca structuri teritoriale şi sunt conduse de un comisar-şef, funcţionar public, asimilat directorului executiv, care coordoneazã şi supravegheazã activitatea personalului din subordine.
(2) Comisarul general adjunct şi comisarii-şefi sunt numiţi şi revocaţi din funcţie de comisarul general, în condiţiile legii.
(3) Comisariatele judeţene ale Gãrzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Municipiului Bucureşti şi Comisariatul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii" au competenţã de control tematic, operativ şi inopinat, dupã caz, pe teritoriul judeţului în care funcţioneazã, al municipiului Bucureşti sau, respectiv, pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii".
ART. 9
(1) Comisarii-şefi ai comisariatelor judeţene, Comisariatului Municipiului Bucureşti şi Comisariatului Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii" din structura Gãrzii Naţionale de Mediu sunt ordonatori terţiari de credite şi îndeplinesc în aceastã calitate toate atribuţiile legale care le revin pentru comisariatul respectiv.
(2) Comisarii-şefi ai comisariatelor judeţene, Comisariatului Municipiului Bucureşti şi Comisariatului Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii" se subordoneazã comisarului general al Gãrzii Naţionale de Mediu.
(3) În îndeplinirea atribuţiilor lor comisarii-şefi îşi desfãşoarã activitatea potrivit atribuţiilor prevãzute în fişa postului şi la ordinul comisarului general, conform legii.
ART. 10
(1) Numãrul maxim de posturi pentru aparatul propriu şi structurile teritoriale ale Gãrzii Naţionale de Mediu este de 748.
(2) Posturile prevãzute la alin. (1) pentru aparatul central şi pentru structurile teritoriale se repartizeazã prin decizie a comisarului general.
ART. 11
Activitatea de inspecţie şi control în domeniul protecţiei mediului se desfãşoarã în conformitate cu prevederile Recomandãrii 2001/331/CE privind criteriile minime de inspecţie în statele membre ale Uniunii Europene, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 118/41 din 27 aprilie 2001.
ART. 12
(1) Garda Naţionalã de Mediu are urmãtoarele atribuţii principale:
1. elaboreazã, promoveazã şi reactualizeazã periodic, împreunã cu autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului, reglementãri, ghiduri şi norme tehnice privind activitatea de inspecţie şi control, acte cu caracter intern;
2. elaboreazã planul anual de inspecţie şi control, prin stabilirea obiectivelor, sarcinilor şi modalitãţilor concrete de acţiune;
3. controleazã modul în care sunt respectate prevederile actelor de reglementare privind protecţia mediului, mãsurile prevãzute în programele de conformare, respectiv planurile de acţiune privind protecţia mediului, şi are acces la întreaga documentaţie care a stat la baza emiterii acestora;
4. la cererea ministrului mediului şi dezvoltãrii durabile, controleazã respectarea procedurilor legale în emiterea actelor de reglementare - avize, acorduri, autorizaţii/autorizaţii integrate de mediu şi autorizaţii de gospodãrirea apelor -, precum şi cele referitoare la regimul ariilor protejate şi are acces la întreaga documentaţie care a stat la baza emiterii acestora;
5. exercitã controlul cu privire la desfãşurarea acţiunilor de import-export al produselor, bunurilor şi al altor materiale cu regim special de comercializare, în conformitate cu legislaţia care reglementeazã comerţul internaţional cu astfel de produse, bunuri sau materiale, scop în care coopereazã nemijlocit cu toate autoritãţile teritoriale competente şi aplicã mãsurile prevãzute de lege;
6. controleazã realizarea importului, exportului şi tranzitului de deşeuri periculoase, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu convenţiile internaţionale la care România este parte;
7. controleazã activitãţile care prezintã pericole de accidente majore şi/sau impact semnificativ transfrontier asupra mediului, în vederea prevenirii şi limitãrii riscurilor de poluare;
8. participã la intervenţiile pentru eliminarea sau diminuarea efectelor majore ale poluãrilor asupra factorilor de mediu şi la stabilirea cauzelor acestora şi aplicã sancţiunile prevãzute de lege, inclusiv oprirea unor instalaţii şi/sau suspendarea unor activitãţi pe perioade determinate de timp în cazul în care este pusã în pericol sãnãtatea populaţiei sau în cazul în care se constatã depãşirea concentraţiilor poluanţilor peste limitele admise de legislaţia de mediu;
9. controleazã realizarea investiţiilor în domeniul protecţiei mediului în toate fazele de execuţie şi are acces la întreaga documentaţie;
10. controleazã activitãţile cu impact asupra mediului şi aplicã sancţiunile contravenţionale prevãzute de legislaţia în domeniu;
11. controleazã starea calitãţii factorilor de mediu cu aparaturã de mãsurã şi control recunoscutã de Institutul Naţional de Metrologie şi aplicã sancţiuni, potrivit legii, în cazul în care rezultatele mãsurãtorilor indicã depãşiri ale parametrilor admişi;
12. prelevã probe de aer, sol şi apã în emisii cu aparaturã autorizatã, pe care le transmite laboratoarelor acreditate în vederea obţinerii buletinelor de analizã şi aplicã sancţiuni, potrivit legii, în cazul în care acestea indicã depãşiri ale parametrilor admişi;
13. controleazã modul de respectare a legislaţiei privind ariile naturale protejate, siturile Natura 2000, conservarea habitatelor naturale, a florei, faunei sãlbatice şi acvaculturii;
14. constatã faptele ce constituie contravenţii şi aplicã sancţiunile în domeniul protecţiei mediului, sesizeazã organele de cercetare penalã şi colaboreazã cu acestea la constatarea faptelor care, potrivit legislaţiei de mediu, constituie infracţiuni;
15. verificã la obiectivele controlate, acolo unde este cazul, stadiul achitãrii obligaţiilor financiare la Administraţia Fondului pentru Mediu, conform prevederilor actelor normative privind Fondul pentru mediu;
16. controleazã modul de respectare a mãsurilor de conservare dispuse, cu scopul menţinerii sau refacerii unor habitate naturale pe anumite suprafeţe terestre şi acvatice;
17. verificã sesizãrile cu privire la încãlcarea legislaţiei în vigoare în domeniul protecţiei mediului de cãtre persoanele fizice şi juridice, procedând la sancţionarea acestora potrivit legii;
18. emite puncte de vedere în scopul avizãrii proiectelor de acte normative iniţiate în domeniul protecţiei mediului;
19. controleazã modul de introducere deliberatã în mediu a organismelor modificate genetic, precum şi gestionarea deşeurilor rezultate din activitãţile de cultivare şi testare;
20. participã în mod activ în cadrul reţelelor de inspecţie europene şi internaţionale;
21. coopereazã cu alte autoritãţi şi organisme internaţionale de mediu şi participã la proiecte şi programe derulate în domeniul protecţiei mediului;
22. pune la dispoziţia publicului date privind starea mediului, în conformitate cu legislaţia privind accesul publicului la informaţia de mediu;
23. urmãreşte respectarea condiţiilor din actele de reglementare în domeniul protecţiei mediului;
24. controleazã lucrãrile cu impact asupra zonelor de habitat natural, de conservare a ecosistemelor, a florei, faunei sãlbatice şi acvaculturii;
25. exercitã controlul privind activitãţile de capturare, recoltare, achiziţie şi comercializare pe piaţa internã şi externã a plantelor şi animalelor din flora şi fauna sãlbaticã;
26. exercitã controlul privind legalitatea deţinerii în captivitate a animalelor sãlbatice de cãtre persoanele fizice sau juridice, precum şi a condiţiilor de viaţã asigurate acestora;
27. exercitã controlul privind modul de administrare a substanţelor toxice dãunãtoare florei, faunei şi sectorului piscicol, precum şi modul de recoltare a plantelor din sectorul agricol;
28. organizeazã, coordoneazã şi participã în mod direct la acţiuni de prevenire şi combatere a faptelor de naturã infracţionalã, în domeniul sãu de activitate, împreunã cu organele competente, prin personalul împuternicit în acest sens în baza protocoalelor de colaborare încheiate;
29. controleazã modul de valorificare a resurselor biologice, de florã şi faunã sãlbaticã, a fondului piscicol din apele naturale şi a animalelor sãlbatice de interes vânãtoresc;
30. organizeazã acţiuni de prevenire şi combatere, în vederea evitãrii distrugerii habitatelor naturale, prin arderea miriştilor, stufului sau a vegetaţiei forestiere, desecãri sau devieri ale cursurilor de apã, precum şi alte acţiuni care au ca scop asigurarea liniştii şi sãnãtãţii faunei sãlbatice;
31. controleazã respectarea obligaţiilor ce revin deţinãtorilor cu orice titlu şi administratorilor de pãduri, de vegetaţie forestierã din afara fondului forestier şi de pajişti, conform legislaţiei de mediu în vigoare;
32. controleazã modul în care se respectã prevederile legale privind evidenţa şi modul de gestionare a deşeurilor;
33. controleazã punerea în aplicare a mãsurilor ce se impun în vederea menţinerii echilibrului ecologic al mediului terestru şi acvatic;
34. controleazã respectarea prevederilor legislaţiei specifice privind ariile protejate, parcurile şi rezervaţiile naturale, organizând acţiuni comune împreunã cu reprezentanţii acestora în vederea protejãrii habitatelor naturale;
35. organizeazã acţiuni de promovare cãtre populaţie a legislaţiei de mediu din domeniul sãu de activitate;
36. colaboreazã cu organizaţiile neguvernamentale care au ca obiect de activitate protecţia mediului;
37. organizeazã activitãţi permanente de control pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii" pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legislaţiei în domeniul pescuitului, acvaculturii, comercializãrii produselor pescãreşti şi al altor activitãţi conexe;
38. organizeazã, coordoneazã, îndrumã şi controleazã, în vederea desfãşurãrii unitare la nivel naţional, activitatea de inspecţie şi control a comisariatelor judeţene, Comisariatului Municipiului Bucureşti şi Comisariatului Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii";
39. controleazã realizarea investiţiilor care necesitã aviz/acord de mediu în toate fazele de execuţie, având acces la întreaga documentaţie, monitorizându-le pânã la definitivarea acestora.
(2) Garda Naţionalã de Mediu îndeplineşte orice alte atribuţii de inspecţie şi control prevãzute de lege şi aplicã mãsurile corespunzãtoare.
ART. 13
Garda Naţionalã de Mediu, prin decizie a comisarului general, poate delega o parte a atribuţiilor prevãzute pentru aparatul central cãtre comisariatele judeţene, Comisariatul Municipiului Bucureşti şi Comisariatul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii".
ART. 14
Garda Naţionalã de Mediu exercitã controlul operativ şi inopinat în domeniul protecţiei mediului, potrivit atribuţiilor prevãzute la art. 12.
ART. 15
În îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, personalul cu atribuţii de control din cadrul Gãrzii Naţionale de Mediu este învestit cu exerciţiul autoritãţii publice a statului şi are urmãtoarele drepturi:
a) sã aibã acces deplin, în condiţiile legii, în orice situaţie în amplasamentele şi incintele în care se desfãşoarã sau se prezumã cã se desfãşoarã o activitate generatoare de impact negativ asupra mediului;
b) sã legitimeze, în vederea stabilirii identitãţii, persoanele care încalcã sau sunt suspecte cã au încãlcat dispoziţiile legale din domeniile de competenţã ale Gãrzii Naţionale de Mediu;
c) sã conducã la sediul organelor de poliţie persoanele a cãror identitate nu a putut fi stabilitã, care au sãvârşit sau sunt suspecte de sãvârşirea unor fapte ilegale din domeniul de competenţã al Gãrzii Naţionale de Mediu;
d) sã efectueze, dupã caz, împreunã cu organele de poliţie, controale ale mijloacelor de transport când existã indicii cu privire la sãvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni rezultate prin încãlcarea prevederilor legislaţiei de mediu;
e) sã participe împreunã cu organele de poliţie, în vederea efectuãrii primelor cercetãri, la reţinerea persoanelor suspecte de sãvârşirea unor infracţiuni rezultate din încãlcarea prevederilor legislaţiei de mediu;
f) sã reţinã, în vederea confiscãrii, pe baza constatãrilor efectuate, bunurile şi mijloacele de transport folosite sau rezultate în urma sãvârşirii faptelor ilegale;
g) sã participe, dupã caz, împreunã cu organele competente la controlul specific în punctele de trecere a frontierei;
h) sã fie stimulat material şi moral, în condiţiile legii;
i) alte drepturi conferite de legislaţia în vigoare.
ART. 16
Actele de constatare a contravenţiilor, întocmite de cãtre personalul cu atribuţii de control din cadrul Gãrzii Naţionale de Mediu, sunt acte procedurale, potrivit reglementãrilor legale, cu toate efectele prevãzute de legislaţia în vigoare.
ART. 17
Normele tehnice privind organizarea şi desfãşurarea activitãţilor de control şi inspecţie în domeniul protecţiei mediului, prin care se transpune Recomandarea 2001/331/CE , sunt prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 18
(1) Comisarii Gãrzii Naţionale de Mediu poartã uniforma cu însemne distinctive. Pentru îndeplinirea atribuţiilor folosesc autovehicule şi ambarcaţiuni inscripţionate corespunzãtor şi alte mijloace din dotare.
(2) Normele de dotare, însemnele distinctive şi modelele de uniformã ale personalului Gãrzii Naţionale de Mediu sunt prevãzute în anexele nr. 4-10.
(3) Mijloacele tehnice şi echipamentele tehnice de autoapãrare, de comunicare, de transport şi de protecţie cu care se doteazã Garda Naţionalã de Mediu şi unitãţile teritoriale ale acesteia sunt prevãzute în anexa nr. 11.
ART. 19
Se constituie fondul de stimulare a personalului în conformitate cu Normele metodologice privind constituirea şi utilizarea fondului destinat stimulãrii personalului Gãrzii Naţionale de Mediu, respectiv din aparatul central şi din comisariatele teritoriale, prevãzute în anexa nr. 12.
ART. 20
În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, se va aproba, prin ordin al ministrului mediului şi dezvoltãrii durabile, regulamentul de organizare şi funcţionare al Gãrzii Naţionale de Mediu.
ART. 21
(1) Personalul aferent comisariatelor regionale va fi preluat, în condiţiile legii, de cãtre comisariatele judeţene.
(2) Încadrarea, salarizarea şi acordarea altor drepturi personalului Gãrzii Naţionale de Mediu, funcţionari publici şi personal contractual, se fac în conformitate cu prevederile dispoziţiilor legale în vigoare, aplicabile personalului din instituţiile publice centrale şi din structurile subordonate acestora.
ART. 22
(1) Numãrul maxim de autoturisme, ambarcaţiuni şi consumul normat de carburanţi pentru activitãţile Gãrzii Naţionale de Mediu sunt prevãzute în anexa nr. 13.
(2) Garda Naţionalã de Mediu utilizeazã un autoturism la 2 comisari, cu încadrarea în numãrul maxim de autoturisme, prevãzut în anexa nr. 13.
ART. 23
Sediile achiziţionate de cãtre comisariatele regionale, precum şi alte bunuri mobile sau imobile din patrimoniul acestora se transmit cãtre Comisariatul General pe bazã de protocol încheiat în termen de 10 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 24
Anexele nr. 1-13 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 25
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, <>Hotãrârea Guvernului nr. 440/2005 pentru reorganizarea şi funcţionarea Gãrzii Naţionale de Mediu, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 448 din 26 mai 2005, se abrogã.

PRIM-MINISTRU
CÃLIN POPESCU-TÃRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul mediului
şi dezvoltãrii durabile,
Attila Korodi

Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Cristian David

Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 10 octombrie 2007.
Nr. 1.224.


ANEXA 1

STRUCTURA ORGANIZATORICÃ
a Gãrzii Naţionale de Mediu

Numãrul maxim de posturi este de 748,
inclusiv demnitarul şi cabinetul acestuia




┌─────────────────┐
│ │
│ COMISAR GENERAL │
│ │
└───────┬─────────┘

┌─────────────────┐ │ ┌────────────────────┐
│ CABINETUL ├──┐ │ ┌──┤ CORP CONTROL │
│ DEMNITARULUI │ │ │ │ │ ŞI AUDIT*) │
└─────────────────┘ │ │ │ └────────────────────┘
┌─────────────────┐ │ │ │ ┌────────────────────┐
│ JURIDIC*) ├──┼───────────┼─────────────┼──┤PURTÃTOR DE CUVÂNT*)│
└─────────────────┘ │ │ │ │ │
┌─────────────────┐ │ │ │ └────────────────────┘
│ COOPERARE ├──┘ │ │ ┌────────────────────┐
│INTERNAŢIONALÃ*) │ │ └──┤ RELAŢII PUBLICE │
└─────────────────┘ │ │ ŞI REGISTRATURÃ*) │
│ └────────────────────┘

┌───────┴─────────┐
│ │
│ COMISAR GENERAL │
│ ADJUNCT │
└───────┬─────────┘

┌─────────────────────────────────┼──────────────────────────────┐
│ │ │
┌──┴───────────────┐ │ ┌─────────────┴─────┐
│ DIRECŢIA RESURSE │ │ │DIRECŢIA PENTRU │
│ UMANE, │ │ │ CONTROLUL POLUÃRII│
│ ADMINISTRATIVÃ │ │ │ ŞI HABITATELOR │
│ ŞI FINANCIARÃ │ │ │ NATURALE │
└──────────────────┘ │ └───────────────────┘

┌──────────────────┴──────────────────────────────────┐
│ 41 DE COMISARIATE JUDEŢENE │
│ COMISARIATUL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI │
│ COMISARIATUL REZERVAŢIEI BIOSFEREI "DELTA DUNÃRII" │
└─────────────────────────────────────────────────────┘


*) Se organizeazã la nivel de compartiment



ANEXA 2



STRUCTURA TERITORIALÃ
a Gãrzii Naţionale de Mediu

┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐
│COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│
│ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │
│ ALBA │ │ ARAD │ │ ARGEŞ │ │ BACÃU │ │ BIHOR │
└────────────┘ └────────────┘ └────────────┘ └────────────┘ └────────────┘
┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐
│COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│
│ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │
│ BISTRIŢA- │ │ BOTOŞANI │ │ BRÃILA │ │ BRAŞOV │ │ BUCUREŞTI │
│ NÃSÃUD │ └────────────┘ └────────────┘ └────────────┘ └────────────┘
└────────────┘
┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐
│COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│
│ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │
│ BUZÃU │ │ CÃLÃRAŞI │ │ CARAŞ- │ │ CLUJ │ │ CONSTANŢA │
└────────────┘ └────────────┘ │ SEVERIN │ └────────────┘ └────────────┘
└────────────┘
┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐
│COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│
│ JUDEŢEAN │ │REZERVAŢIEI │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │
│ COVASNA │ │ BIOSFEREI │ │ DÂMBOVIŢA │ │ DOLJ │ │ GALAŢI │
└────────────┘ │ "DELTA │ └────────────┘ └────────────┘ └────────────┘
│ DUNÃRII │
└────────────┘
┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐
│COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│
│ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │
│ GIURGIU │ │ GORJ │ │ HARGHITA │ │ HUNEDOARA │ │ IALOMIŢA │
└────────────┘ └────────────┘ └────────────┘ └────────────┘ └────────────┘
┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐
│COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│
│ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │
│ IAŞI │ │ ILFOV │ │ MARAMUREŞ │ │ MEHEDINŢI │ │ MUREŞ │
└────────────┘ └────────────┘ └────────────┘ └────────────┘ └────────────┘
┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐
│COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│
│ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │
│ NEAMŢ │ │ OLT │ │ PRAHOVA │ │ SÃLAJ │ │SATU MARE │
└────────────┘ └────────────┘ └────────────┘ └────────────┘ └────────────┘
┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐
│COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│
│ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │
│ SIBIU │ │ SUCEAVA │ │ TELEORMAN │ │ TIMIŞ │ │ TULCEA │
└────────────┘ └────────────┘ └────────────┘ └────────────┘ └────────────┘

┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐
│COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│ │COMISARIATUL│
│ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │ │ JUDEŢEAN │
│ VÂLCEA │ │ VASLUI │ │ VRANCEA │
└────────────┘ └────────────┘ └────────────┘




ANEXA 3

NORME TEHNICE
privind organizarea şi desfãşurarea activitãţilor de control
şi inspecţie în domeniul protecţiei mediului

CAP. I
Dispoziţii generale

Autoritate
ART. 1
Prezentele norme tehnice sunt elaborate în conformitate cu Recomandarea Parlamentului şi Consiliului European din 4 aprilie 2001 privind criteriile minime pentru inspecţiile de mediu în statele membre şi cu prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 265/2006, cu modificãrile ulterioare.
ART. 2
Garda Naţionalã de Mediu, denumitã în continuare GNM, prin Comisariatul General, reprezintã organul central de specialitate de control şi inspecţie în domeniul protecţiei mediului.
Scopul
ART. 3
Prezentele norme tehnice stabilesc cadrul instituţional, tehnic şi metodologic de desfãşurare a inspecţiei de mediu, în scopul eficientizãrii acţiunii de control şi realizãrii acesteia la toate obiectivele industriale şi economice ale cãror emisii de poluanţi în mediu, depozitãri de deşeuri sau activitãţi de reconstrucţie ecologicã sunt supuse unor proceduri de reglementare interne şi internaţionale în domeniul protecţiei mediului.

CAP. II
Definiţii

ART. 4
În înţelesul prezentelor norme tehnice, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
1. act de reglementare - orice act tehnico-juridic, emis de o autoritate pentru protecţia mediului, prin care se stabilesc condiţiile de mediu în care este permisã promovarea unei investiţii, desfãşurarea sau încetarea unei activitãţi cu impact asupra mediului;
2. autoritãţi publice teritoriale pentru protecţia mediului, denumite în continuare ATPM - agenţii pentru protecţia mediului, comisariatele GNM, Administraţia Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii" şi Comisariatul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii";
3. organ central de specialitate pentru control şi inspecţie privind protecţia mediului - este Garda Naţionalã de Mediu, prin Comisariatul General, denumit în continuare GNM - CG;
4. cele mai bune tehnici disponibile - stadiul de dezvoltare cel mai avansat şi eficient, înregistrat în dezvoltarea unei activitãţi şi a modurilor de exploatare, care demonstreazã posibilitatea practicã de a constitui referinţa pentru stabilirea valorilor limitã de emisie în scopul prevenirii, iar în cazul în care acest fapt nu este posibil, pentru reducerea globalã a emisiilor şi a impactului asupra mediului în întregul sãu;
5. cea mai bunã opţiune profesionalã - decizia de cea mai înaltã calitate, luatã de comisarul de mediu în urma analizãrii tuturor informaţiilor disponibile şi relevante pentru un anumit subiect;
6. criterii minime pentru inspecţiile de mediu - cele enunţate în Recomandarea Parlamentului şi Consiliului European din 4 aprilie 2001 cu privire la criteriile minime pentru inspecţiile de mediu în cadrul statelor membre ( 2001/331/CE );
7. fond general de timp - suma orelor din zilele calendaristice, calculate pentru un an, din care se scad orele aferente zilelor de concediu de odihnã;
8. obiectivele controlate - toate obiectivele industriale şi economice ale cãror emisii de poluanţi în mediu, depozitãri de deşeuri sau activitãţi de reconstrucţie ecologicã sunt supuse procedurilor de reglementare interne şi internaţionale în domeniul protecţiei mediului. Obiectivele controlate sunt identificate şi clasificate în conformitate cu criteriile stabilite în prezentele norme;
9. monitorizarea mediului - supravegherea, prognozarea, avertizarea şi intervenţia în vederea evaluãrii sistematice a dinamicii caracteristicilor calitative ale factorilor de mediu, în scopul cunoaşterii stãrii de calitate şi a semnificaţiei ecologice a acestora, a evoluţiei şi implicaţiilor sociale ale schimbãrilor produse, urmate de mãsuri care se impun;
10. nivel minim de automonitorizare a emisiilor - existenţa la nivelul obiectivelor reglementate a unui sistem de monitorizare a emisiilor pentru cel puţin un factor de mediu, de regulã cel mai expus, impus prin actele de reglementare;
11. titular al obiectivului controlat - orice persoanã fizicã sau juridicã care deţine, conduce sau administreazã obiectivul controlat;
12. performanţa de mediu - rezultatele mãsurabile ale acţiunilor unor titulari de obiective controlate, de identificare, cuantificare şi rezolvare a problemelor proprii de mediu, în vederea atingerii obiectivelor şi sarcinilor de mediu stabilite de autoritatea centralã pentru protecţia mediului şi de organul central de specialitate pentru control şi inspecţie privind protecţia mediului;
13. persoane intervievate - persoanele din unitatea inspectatã solicitate sã participe la acţiunea de inspecţie în teren, inclusiv prin completarea listelor de verificare şi a chestionarelor de inspecţie elaborate de comisarul de mediu;
14. raport de inspecţie - act tehnico-juridic elaborat de cãtre comisarul de mediu sau echipa de comisari în urma unei inspecţii în teren, în care sunt consemnate toate informaţiile relevante obţinute ca urmare a controlului, inclusiv mãsurile ce se impun a fi realizate, în cazul constatãrii unor neconformãri;
15. registrul obiectivelor controlate - lista obiectivelor controlate de tip A şi de tip B, clasificate potrivit criteriilor din prezentele norme, existente pe teritoriul de competenţã al GNM şi al structurilor acesteia. La nivelul fiecãrui comisariat judeţean va fi ţinut un registru judeţean al obiectivelor controlate, iar la comisariatul general va fi ţinut Registrul naţional al obiectivelor controlate;
16. sistem de management de mediu - componentã a sistemului de management general, care include structura organizatoricã, activitãţile de planificare, responsabilitãţile, practicile, procedurile, procesele şi resursele pentru elaborarea, aplicarea, realizarea, analizarea şi menţinerea politicii de mediu.

CAP. III
Prevederi generale

ART. 5
Inspecţia de mediu este obligatorie pentru obiectivele cu impact semnificativ asupra mediului şi este exercitatã de comisarii din structurile GNM.
ART. 6
(1) Inspecţia de mediu se realizeazã atât în perioada de execuţie şi punere în funcţiune a unui obiectiv, cât şi pe întreaga duratã de funcţionare a acestuia.
(2) Pentru obiectivele care au desfãşurat activitãţi generatoare de impact asupra mediului, activitatea de inspecţie este obligatorie şi în perioada ulterioarã închiderii acestor obiective, în vederea urmãririi realizãrii de cãtre titulari a obligaţiilor ce le revin privind refacerea calitãţii mediului în zona de impact a activitãţii respective.
ART. 7
Activitatea de inspecţie se realizeazã cu periodicitate şi fond de timp diferite de la un obiectiv la altul, în funcţie de impactul produs asupra mediului. În activitatea de inspecţie vor avea prioritate activitãţile care conduc la efecte deosebite în caz de avarii, poluãri accidentale, calamitãţi, precum şi cele care conduc la o poluare semnificativã a mediului.
ART. 8
(1) Inspecţia de mediu se realizeazã potrivit unei planificãri care acoperã întreg teritoriul pe care acţioneazã GNM.
(2) Planurile de inspecţie trebuie sã fie puse la dispoziţia publicului pentru consultare, conform legislaţiei în vigoare privind accesul publicului la informaţia de mediu.

CAP. IV
Domeniul de aplicare

ART. 9
Inspecţia de mediu se realizeazã la urmãtoarele tipuri de obiective:
1. obiective noi: Pentru obiectivele noi, reglementate prin acord/acord integrat de mediu, inspecţia este obligatorie pe toatã durata execuţiei obiectivului şi pânã la punerea în funcţiune a acestuia, în vederea verificãrii respectãrii condiţiilor din acordul de mediu, precum şi a altor prevederi legale în domeniu.
2. obiective existente:
a) La obiectivele în funcţiune care nu deţin autorizaţie/ autorizaţie integratã de mediu, inspecţia este obligatorie pentru impunerea autorizãrii din punctul de vedere al protecţiei mediului.
b) La obiectivele în funcţiune care deţin autorizaţie/autorizaţie integratã de mediu, inspecţia este obligatorie pe întreaga duratã de funcţionare a obiectivului, controlul efectuându-se pentru verificarea condiţiilor impuse în autorizaţia de mediu şi a actelor normative în vigoare din domeniul protecţiei mediului.
c) La obiectivele în funcţiune autorizate cu program de conformare, inspecţia este obligatorie în vederea urmãririi realizãrii mãsurilor stabilite la termenele prevãzute în acest program.
d) La încetarea activitãţilor generatoare de impact asupra mediului, când fostul proprietar a întocmit bilanţul de mediu şi/sau a negociat cu ATPM programul de conformare pentru stabilirea obligaţiilor privind refacerea calitãţii mediului în zona de impact a activitãţii respective, inspecţia este obligatorie în vederea urmãririi realizãrii mãsurilor prevãzute în program, la termenele cuprinse în acesta.
ART. 10
Obiectivele controlate care intrã sub incidenţa prezentelor norme se clasificã astfel:
a) obiective de tipul A - obiective unde se desfãşoarã una sau mai multe activitãţi din cele cuprinse în cap. X.
b) obiective de tipul B - obiective care nu intrã în prima categorie şi care sunt identificate de cãtre fiecare structurã a GNM pe teritoriul de competenţã, pe baza criteriilor de clasificare prevãzute în cap. XI.
ART. 11
(1) Comisariatele judeţene, Comisariatul Municipiului Bucureşti şi Comisariatul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii" elaboreazã registrele judeţene ale obiectivelor controlate conţinând listele cu toate obiectivele controlate de pe teritoriul de competenţã. Registrele judeţene ale obiectivelor controlate se transmit spre centralizare şi aprobare Comisariatului General al GNM.
(2) La nivel naţional se instituie Registrul naţional al obiectivelor controlate, ca bazã de date gestionatã şi reactualizatã periodic de Comisariatul General al GNM.
(3) Pentru înscrierea în registre a obiectivelor de tipul A şi B, se consemneazã criteriul de încadrare din cap. X şi XI.
(4) Pentru clasificarea obiectivelor pe tipurile A şi, respectiv, B, comisarul-şef al comisariatului judeţean foloseşte cea mai bunã opţiune profesionalã, în funcţie de criteriile de clasificare din cap. X şi XI.
(5) Modelul şi conţinutul Registrului teritorial/naţional al obiectivelor controlate este cel din cap. XIII.
(6) Dupã verificare, Comisariatul General al GNM va aproba şi va transmite comisariatelor teritoriale ale GNM registrul judeţean al obiectivelor controlate.
(7) Toate celelalte obiective care nu intrã în primele douã tipuri se considerã obiective cu impact redus sau nesemnificativ asupra mediului.
(8) Clasificarea obiectivelor conform prevederilor de mai sus se poate modifica ţinându-se cont de schimbãrile survenite în specificul activitãţii obiectivelor controlate.

CAP. V
Planificarea activitãţii de inspecţie de mediu

ART. 12
(1) Activitãţile de inspecţie de mediu sunt planificate pentru un an, acoperind întreg teritoriul naţional şi obiectivele controlate incluse în planul de inspecţie.
(2) Potrivit prevederilor legale în vigoare privind accesul liber al publicului la informaţia de mediu, planul inspecţiilor de mediu trebuie sã fie disponibil publicului.
ART. 13
(1) Planul de inspecţie se elaboreazã în mod obligatoriu de cãtre comisariatele judeţene ale GNM.
(2) Planurile pentru inspecţiile de mediu se elaboreazã cu respectarea urmãtoarelor principii:
a) respectarea cerinţelor legale din domeniul protecţiei mediului;
b) înregistrarea obiectivelor controlate în Registrul naţional al obiectivelor controlate;
c) evaluarea generalã a problemelor majore de protecţia mediului existente pe teritoriul controlat, o apreciere generalã a gradului de conformare a obiectivelor controlate cu cerinţele legislaţiei în domeniu în zona de competenţã şi o apreciere generalã a modului de îndeplinire a cerinţelor legislaţiei de mediu de cãtre obiectivele controlate;
d) utilizarea datelor şi informaţiilor rezultate din activitãţile de inspecţie anterioare;
e) identificarea de obiective noi care pot fi incluse în planuri de inspecţie viitoare.
ART. 14
(1) Planurile pentru inspecţiile de mediu trebuie sã corespundã cu atribuţiile GNM, sã ia în considerare preocuparea titularilor obiectivelor controlate, precum şi riscurile şi impactul asupra mediului a emisiilor de poluanţi rezultaţi din activitãţile acestora.
(2) Planurile pentru inspecţiile de mediu trebuie sã ia în considerare informaţiile disponibile în legãtura cu amplasamentele şi obiectivele controlate, existente în raportãrile titularilor de obiectiv cãtre diverse autoritãţi şi/sau în acte de control încheiate de alte autoritãţi, date de monitoring al calitãţii elementelor de mediu, informaţii din studii de impact, bilanţuri de mediu, studii de evaluarea riscului, date referitoare la sistemul de management şi audit de mediu, date referitoare la cele mai bune tehnici disponibile, rapoarte de inspecţii anterioare etc.
ART. 15
Planurile pentru inspecţiile de mediu îndeplinesc urmãtoarele condiţii minime:
a) sã acopere întreg teritoriul controlat şi toate instalaţiile controlate;
b) sã acopere fondul general de timp;
c) sã conţinã programarea inspecţiilor, precizându-se numãrul şi frecvenţa acestora.
ART. 16
Planul anual de inspecţie va cuprinde:
a) registrul judeţean al obiectivelor controlate de tipul A şi tipul B;
b) lista obiectivelor controlate la care se planificã inspecţii de mediu;
c) planul de inspecţie cu numãrul obiectivelor controlate la care vor fi efectuate inspecţii, numãrul de inspecţii planificate la obiectivele controlate de tipul A şi tipul B, numãrul de inspecţii neplanificate şi numãrul de ore alocate pentru realizarea planului propus;
d) descrierea sumarã a activitãţilor preconizate cuprinse în planul de inspecţie şi numãrul de ore alocate pentru realizarea acestuia;
e) descrierea sumarã a altor activitãţi preconizate a se desfãşura de cãtre comisarii de mediu.

CAP. VI
Tipuri de inspecţii

ART. 17
Inspecţia de mediu este o activitate care cuprinde:
a) verificarea conformãrii obiectivelor controlate cu cerinţele legislaţiei de protecţia mediului;
b) urmãrirea impactului asupra mediului a obiectivelor controlate, care poate determina inspecţii viitoare, inclusiv la emiterea, revizuirea, suspendarea sau anularea actelor de reglementare, sau aplicarea de sancţiuni, dupã caz.
ART. 18
Inspecţiile de mediu pot fi:
A. planificate, realizate conform planului de inspecţii la obiective de tipurile A şi B, pentru verificarea gradului de conformare al acestora la legislaţia de protecţia mediului şi la actele de reglementare deţinute;
B. neplanificate, dupã cum urmeazã:
1. inspecţii pentru respectarea condiţiilor impuse în actele de reglementare pentru proiecte şi activitãţi noi - inspecţii realizate la obiective de tipul A şi de tipul B, pentru verificarea modului de respectare a condiţiilor impuse în actele de reglementare, de urmãrire a condiţiilor de realizare a unui proiect sau a unei activitãţi noi, începând cu etapa de proiectare şi pânã la începerea activitãţii;
2. inspecţii în urma autosesizãrii GNM - în scopul verificãrii şi stopãrii neconformitãţilor constatate;
3. pentru soluţionarea sesizãrilor - în domeniul protecţiei mediului - inspecţii realizate la toate tipurile de obiective şi/sau activitãţi, pentru verificarea problemelor reclamate şi impunerea de mãsuri pentru stoparea acţiunilor care au condus la neconformitãţi cu cerinţele legale;
4. la investigarea unor incidente sau accidente care au avut un impact semnificativ asupra mediului - inspecţii realizate la toate tipurile de obiective şi care urmãresc urmãtoarele aspecte:
a) clarificarea cauzelor evenimentului şi a impactului produs asupra mediului, a responsabilitãţilor legate de producerea evenimentului, a consecinţelor şi, dupã caz, pentru transmiterea concluziilor altor autoritãţi, în vederea aplicãrii unor sancţiuni;
b) impunerea de mãsuri de remediere titularilor obiectivelor sau activitãţilor în cauzã, în scopul limitãrii impactului asupra mediului;
c) impunerea de mãsuri pentru prevenirea unor accidente sau incidente viitoare cu impact negativ asupra mediului;
d) aplicarea de sancţiuni contravenţionale, dupã caz;
e) verificarea mãsurilor luate de titularul obiectivului sau a activitãţii, pentru limitarea impactului şi remediere.
5. tematice - inspecţii realizate pentru verificarea gradului de conformare al obiectivelor controlate cu legislaţia dintr-un anumit domeniu al protecţiei mediului, care se desfãşoarã dupã o metodologie şi pe o perioadã de timp stabilite de Comisariatul General al GNM;
6. la emiterea, prelungirea, revizuirea actelor de reglementare, precum şi pentru verificarea modului de respectare a condiţiilor impuse în actele de reglementare - inspecţii la obiective de tipul A şi tipul B, realizate în comun cu autoritatea de reglementare în domeniul protecţiei mediului sau fãrã participarea acesteia;
7. acţiuni de control şi inspecţie desfãşurate în comun cu alte autoritãţi.
ART. 19
(1) Inspecţiile de mediu planificate se deruleazã cu o anumitã frecvenţã stabilitã în baza unei fundamentãri, în funcţie de fiecare tip de obiectiv controlat, ţinându-se cont de recomandãrile şi cerinţele din legislaţia de mediu şi în concordanţã cu cerinţele de utilizare eficientã a resurselor financiare şi umane disponibile.
(2) Frecvenţa inspecţiilor de mediu planificate se stabileşte în funcţie de:
a) informaţii şi date specifice referitoare la obiectivele controlate;
b) performanţele de mediu cunoscute ale obiectivului controlat;
c) utilizarea de cãtre titular a unui sistem de automonitorizare, cu raportarea periodicã a datelor înregistrate;
d) utilizarea voluntarã a unui sistem de management de mediu de cãtre titularul obiectivului controlat;
e) complexitatea obiectivelor controlate şi a proceselor tehnologice specifice acestora;
f) utilizarea de cãtre titular a celor mai bune tehnici disponibile;
g) starea tehnicã, nivelul tehnologic şi vechimea proceselor şi instalaţiilor;
h) situaţia localã, în funcţie de sensibilitatea şi vulnerabilitatea factorilor de mediu la activitãţile desfãşurate în cadrul obiectivelor controlate, distanţa faţã de zone protejate, densitatea obiectivelor existente în zonã şi nivelul emisiilor de poluanţi în mediu;
i) schimbarea titularului de obiectiv, ceea ce necesitã inspecţii în scopul îndrumãrii, verificãrii cunoştinţelor şi a credibilitãţii noului titular;
j) dotãrile şi resursele comisariatelor GNM.

CAP. VII
Etapele inspecţiei de mediu

ART. 20
Pregãtirea inspecţiei: etapã obligatorie în activitatea de inspecţie, necesarã pentru asigurarea eficienţei inspecţiei şi pentru atingerea scopului acesteia, care cuprinde elaborarea programului inspecţiei şi analiza informaţiilor deţinute despre obiectivul care urmeazã a fi inspectat, ceea ce presupune documentarea asupra problematicii inspecţiei, analiza dosarului de obiectiv, actualizat dupã fiecare inspecţie cu rapoartele de inspecţie întocmite, buletine de analizã ale calitãţii factorilor de mediu şi alte documente; analiza legislaţiei de protecţia mediului în vigoare aplicabilã în cazul inspecţiei respective; consultarea literaturii de specialitate, conform art. 43.
ART. 21
Dosarul de obiectiv va cuprinde:
1. rapoartele de inspecţie anterioare;
2. acte de reglementare deţinute;
3. buletine de analizã ale calitãţii factorilor de mediu;
4. contracte pentru monitorizarea calitãţii factorilor de mediu;
5. planuri de urgenţã internã şi externã pentru limitarea efectelor în caz de accidente majore cu impact asupra mediului;
6. planul de gestiune al deşeurilor aprobat în procedura de emitere/revizuire a autorizaţiei de mediu de cãtre autoritatea de mediu competentã, conform cerinţelor legale.
ART. 22
Programul inspecţiei de mediu va conţine:
1. aspectele care sunt verificate, evaluarea conformãrii cu actele de reglementare şi cu mãsurile impuse în actele de control anterioare, cu legislaţia de protecţia mediului, verificarea problemelor reclamate în cazul sesizãrilor;
2. componenţa echipei de comisari şi a sarcinilor acestora, în cazul controlului în echipã;
3. fondul de timp alocat realizãrii inspecţiei;
4. resursele necesare, mijloacele auto, aparatura de analizã;
5. alte autoritãţi invitate sã participe la control, când este cazul.
ART. 23
(1) Programul inspecţiei este elaborat de comisarul de obiectiv sau de responsabilul de echipã şi va fi supus spre aprobare comisarului-şef al comisariatului judeţean respectiv.
(2) În cazul inspecţiilor în echipe de comisari, responsabilul de echipã este numit de comisarul-şef al comisariatului judeţean respectiv, acesta aprobând sarcinile stabilite de responsabilul echipei pentru ceilalţi membri în cadrul inspecţiei respective.
(3) În cazul participãrii la acţiune şi a altor autoritãţi, colaborarea, schimbul de informaţii şi alte aspecte care ţin de participarea mai multor autoritãţi se vor desfãşura potrivit protocoalelor de colaborare semnate de GNM şi aceste autoritãţi.
ART. 24
(1) Formularele de inspecţie sunt instrumente utile asigurãrii unui control operativ şi eficient din punctul de vedere al cantitãţii şi calitãţii informaţiilor obţinute.
(2) În activitatea de inspecţie se utilizeazã urmãtoarele categorii de formulare de inspecţie:
a) raportul de inspecţie, al cãrui model este prezentat la art. 37;
b) nota de constatare, al cãrei model este prezentat la art. 44;
c) proces-verbal de constatare şi sancţionare al contravenţiei, al cãrui model este prezentat la art. 45;
d) invitaţia, în cazul în care reprezentanţii autorizaţi ai titularului activitãţii nu sunt prezenţi în momentul efectuãrii controlului.
ART. 25
(1) Anunţarea inspecţiei de mediu la titularul obiectivului controlat este etapa care presupune informarea titularului cu privire la programul inspecţiei şi a personalului angajat al acestuia, solicitat de comisarul de mediu sã participe la şedinţele de deschidere/închidere şi în perioada derulãrii inspecţiei.
(2) Rolul acestei acţiuni este de a facilita obţinerea informaţiilor necesare, de a conştientiza persoanele cu diferite responsabilitãţi din cadrul obiectivului controlat şi de a creşte operativitatea activitãţii de control.
(3) Anunţarea titularului obiectivului nu se face în situaţia suspectãrii acestuia de cãtre comisarul de mediu de provocarea, cu ştiinţã, a poluãrii mediului.
(4) În cazul în care titularul obiectivului controlat nu dispune de un laborator propriu pentru automonitorizare, se solicitã şi participarea la o anumitã datã a laboratorului de analize acreditat/autorizat, cu care titularul are încheiat contract pentru prelevare de probe, în vederea evidenţierii concentraţiilor de poluanţi emişi în mediu şi, în particular, în zona de incidenţã a obiectivului controlat.
ART. 26
(1) Inspecţia în teren este etapa obligatorie în activitatea de inspecţie de mediu.
(2) Inspecţia în teren se realizeazã prin urmãtoarele activitãţi:
a) vizitarea amplasamentului, incintelor, dotãrilor şi instalaţiilor existente deţinute de obiectivul controlat;
b) verificarea gradului de conformare a obiectivelor controlate cu actele de reglementare existente;
c) urmãrirea realizãrii monitorizãrii factorilor de mediu la standardele de calitate în domeniu;
d) evaluarea datelor rezultate din audituri de mediu;
e) verificarea modului de exploatare şi întreţinere a instalaţiilor din dotare;
f) verificarea corectitudinii în cazul realizãrii unei automonitorizãri a calitãţii factorilor de mediu;
g) verificarea abilitãţilor şi acreditãrilor, precum şi a echipamentului utilizat pentru monitorizarea calitãţii factorilor de mediu;
h) verificarea aplicãrii sistemului de management de mediu conform obiectivului controlat;
i) verificarea performanţelor de mediu realizate de titularii obiectivelor controlate.
ART. 27
Activitãţile specifice care se desfãşoarã pe parcursul inspecţiei în teren sunt:
1. şedinţa de deschidere - activitate obligatorie în etapa de inspecţie de teren, necesarã pentru informarea titularului obiectivului sau a reprezentantului acestuia asupra tipului de inspecţie care urmeazã sã se realizeze şi a programului acesteia;
2. controlul propriu-zis - cuprinde verificarea amplasamentului şi a dotãrilor obiectivului controlat, a activitãţilor desfãşurate în incinta acestuia, intervievarea persoanelor cu responsabilitãţi şi analiza aspectelor şi deficienţelor constatate;
3. întocmirea raportului de inspecţie - etapa în care se definitiveazã controlul. Raportul de inspecţie va conţine constatãrile şi concluziile comisarului/comisarilor de mediu, potrivit responsabilitãţilor stabilite prin programul de inspecţie, precum şi mãsurile ce urmeazã a fi luate pentru îmbunãtãţirea performanţelor de mediu de cãtre titularul obiectivului controlat. Modelul şi conţinutul raportului de inspecţie sunt prevãzute în cap. XII. La raportul de inspecţie se pot anexa şi alte documente concludente, cum ar fi: buletine de analizã ale calitãţii factorilor de mediu, contracte de prestãri servicii în domeniul protecţiei mediului şi altele asemenea;
4. şedinţa de închidere - acţiune obligatorie pentru creşterea eficienţei inspecţiei de mediu, prin care se asigurã informarea titularului obiectivului sau a reprezentanţilor desemnaţi de acesta, asupra rezultatelor inspecţiei, concluziilor care se desprind, mãsurilor stabilite în urma controlului, inclusiv aplicarea de sancţiuni şi prezentarea raportului de inspecţie şi a procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, dupã caz, în vederea însuşirii şi semnãrii acestora.
ART. 28
Finalizarea inspecţiei de mediu este etapa finalã, ulterioarã inspecţiei în teren, care presupune o activitate la sediul comisariatului GNM desfãşuratã de comisarul de mediu şi care urmãreşte:
a) prezentarea raportului de inspecţie comisarului-şef sau comisarului general, dupã caz. În cazul inspecţiilor de mediu neplanificate pentru verificarea documentaţiei în vederea reglementãrii obiectivului controlat, desfãşurate împreunã cu reprezentanţii ATPM, un exemplar din raportul de inspecţie va reveni şi acestei autoritãţi;
b) în cazul inspecţiilor neplanificate realizate în urma poluãrilor accidentale, comisariatul GNM va transmite imediat Comisariatului General al GNM Raportul de informare în cazul poluãrilor accidentale, conform modelului prezentat în cap. XVII. Evaluarea incidentelor şi accidentelor se va face, conform Scalei Europene a Accidentelor Industriale, în cap. XVIII;
c) informarea Comisariatului General al GNM, în cazul sesizãrii organelor de urmãrire penalã sau pentru solicitarea de asistenţã juridicã în litigii generate la aplicarea unor sancţiuni titularilor obiectivelor controlate, potrivit procedurii stabilite de Comisariatul General al GNM;
d) înregistrarea raportului de inspecţie în Registrul rapoartelor pentru inspecţii planificate/neplanificate şi includerea raportului de inspecţie, buletinelor de analizã şi a altor documente care au fost anexate acestuia în dosarul obiectivului controlat;
e) înregistrarea rapoartelor de inspecţie în Registrul rapoartelor pentru inspecţii planificate/neplanificate se face în ordinea emiterii acestora. Numãrul raportului de inspecţie reprezintã numãrul de ordine din registru. Modelul registrelor rapoartelor pentru inspecţii planificate/neplanificate este prezentat în cap. XIV;
f) urmãrirea încasãrilor şi/sau transmiterii cãtre direcţiile generale ale finanţelor publice din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã a sancţiunilor contravenţionale aplicate, conform legislaţiei în vigoare.
ART. 29
Informaţiile la care poate avea acces publicul sunt urmãtoarele:
a) date referitoare la capacitatea instituţionalã şi la resursele GNM;
b) detalii despre atribuţiile GNM şi despre performanţele obţinute de aceasta în urma activitãţilor desfãşurate conform planurilor de inspecţie;
c) date generale privind inspecţiile realizate, numãrul de vizite în teren, numãrul de obiective controlate existente pe tipuri de clasificare, estimarea duratei inspecţiilor în funcţie de durata inspecţiilor anterioare la tipurile respective de obiective, mãsurile impuse în actele de control întocmite de cãtre comisari;
d) date generale privind modul de conformare al obiectivelor controlate la legislaţia din domeniul protecţiei mediului;
e) un rezumat al acţiunilor şi numãrul acestora, desfãşurate în urma unor sesizãri întemeiate în domeniu sau pentru investigarea unor evenimente care au condus la neconformitãţi cu legislaţia de protecţie a mediului;
f) o evaluare a activitãţilor de inspecţie şi a modului de realizare a planurilor de inspecţie, cu propuneri şi recomandãri pentru activitatea viitoare.
ART. 30
Documentele la care are acces publicul, persoane fizice sau juridice, asociaţii/organizaţii, indiferent de forma de constituire, mass-media sunt:
a) Registrul naţional al obiectivelor controlate, la sediul Comisariatului General al GNM;
b) registrul judeţean al obiectivelor controlate, la sediile comisariatelor judeţene ale GNM;
c) registrele rapoartelor pentru inspecţie, la sediile comisariatelor judeţene ale GNM.
ART. 31
Nu se vor pune la dispoziţia publicului acele date care ar putea afecta:
a) relaţiile internaţionale, siguranţa naţionalã sau securitatea publicã;
b) cursul justiţiei, dreptul unei persoane de a beneficia de o judecatã dreaptã sau dreptul unei autoritãţi publice de a conduce o anchetã de naturã civilã sau penalã;
c) confidenţialitatea informaţiilor comerciale şi industriale, atunci când aceasta este prevãzutã de lege în scopul protejãrii unui interes economic legitim. În acest context, vor fi fãcute publice numai informaţiile privind emisiile cu impact semnificativ asupra mediului;
d) drepturile de autor.

CAP. VIII
Criterii de alocare a resurselor pentru activitatea de inspecţie

ART. 32
(1) În cadrul comisariatelor GNM, alocarea resurselor disponibile se face de cãtre conducãtorul comisariatului.
(2) Se iau în considerare numãrul personalului existent, numãrul de ore alocat activitãţii de inspecţie şi al celorlalte activitãţi, potrivit prevederilor legale privind funcţionarea, atribuţiile şi competenţele GNM.
(3) Se iau în considerare toate aspectele privind specialitatea şi nivelul de pregãtire/specializare/calificare al comisarilor de mediu din cadrul comisariatelor GNM, precum şi fondul general de timp.
(4) Fondul de timp necesar activitãţii comisariatelor judeţene ale GNM pentru realizarea planului de inspecţie stã la baza stabilirii fondului de timp pentru fiecare comisar de mediu.
(5) Repartizarea instalaţiilor controlate comisarilor de mediu se efectueazã de cãtre comisarul-şef al comisariatului judeţean al GNM, ţinându-se cont de pregãtirea profesionalã şi de specialitatea acestora.
(6) În vederea creşterii eficienţei activitãţii de inspecţie, se recomandã menţinerea unui comisar pentru inspectarea unui obiectiv controlat maximum 2 ani, dupã care se face o nouã repartizare a obiectivelor controlate pe comisarii din cadrul comisariatelor judeţene ale GNM.
(7) Efectuarea inspecţiilor se face numai în echipã de minimum 2 comisari, condusã de un responsabil de echipã; nominalizarea responsabilului de echipã şi stabilirea responsabilitãţilor se fac de cãtre conducãtorul comisariatului, în faza de pregãtire a inspecţiei.
(8) Comisarii de mediu debutanţi din cadrul comisariatelor GNM nu vor avea repartizate obiective controlate, urmând a participa numai la inspecţii în echipe de comisari, pânã la obţinerea definitivatului.
(9) Alocarea fondului general de timp se recomandã a se face astfel:
a) circa 80% din fondul general de timp va fi destinat desfãşurãrii inspecţiilor de mediu planificate la obiectivele controlate şi inspecţiilor neplanificate;
b) circa 20% din fondul general de timp va fi destinat pentru alte activitãţi specifice.

CAP. IX
Raportarea activitãţii de inspecţie

ART. 33
(1) Raportarea activitãţii de inspecţie desfãşurate de comisariatele GNM se face cãtre Comisariatul General al GNM obligatoriu anual şi conform solicitãrilor.
(2) Raportarea anualã cuprinde:
a) raportul de activitate conform cap. XVI;
b) planul anual de inspecţie completat la coloana Ore totale de inspecţie propuse şi efectuate;
c) descrierea unor acţiuni eficiente de inspecţie care au condus la îmbunãtãţirea semnificativã a calitãţii factorilor de mediu, opţional;
d) propuneri de acţiuni necesare pentru îmbunãtãţirea activitãţii de inspecţie, de exemplu: instruiri ale personalului în domeniul activitãţii de inspecţie, elaborarea de ghiduri, manuale şi altele asemenea.
(3) Raportul anual privind rezultatele activitãţii de inspecţie se transmite cãtre GNM - CG pentru evaluare pânã la data de 15 ianuarie a anului urmãtor.
ART. 34
(1) Comisariatul General al GNM întocmeşte anual un raport privind inspecţiile de mediu desfãşurate în conformitate cu procedurile stabilite în prezenta anexã, utilizând datele transmise de comisariatele GNM.
(2) Raportul are ca scop principal prezentarea activitãţilor de inspecţie şi mãsurile aplicate pentru protejarea mediului, în conformitate cu legislaţia de protecţia mediului.

CAP. X
Obiective controlate de tip A

ART. 35
(1) Criteriile de clasificare vor fi menţionate în registrul teritorial al obiectivelor controlate.
(2) Obiectivele controlate de tipul A reprezintã toate obiectivele care intrã sub incidenţa urmãtoarelor prevederi legale:
a) A(1) - activitãţi industriale prevãzute în actele normative ce transpun Directiva IPPC, transpusã în legislaţia româneascã prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 152/2005 privind prevenirea şi controlul integrat al poluãrii, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 84/2006 ;
b) A(2) - obiective care deţin substanţe periculoase în cantitãţile prevãzute de actele normative privind controlul activitãţilor care prezintã pericole de accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase (Directiva SEVESO II transpusã în legislaţia româneascã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 804/2007 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase);
c) A(3) - obiective care deţin instalaţii mari de ardere cu puteri termice instalate prevãzute în actele normative ce transpun Directiva LCP, transpusã în legislaţia româneascã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 541/2003 privind stabilirea unor mãsuri pentru limitarea emisiilor în aer ale anumitor poluanţi proveniţi din instalaţii mari de ardere, cu modificãrile şi completãrile aduse prin <>hotãrârile Guvernului nr. 322/2005 şi nr. 1.502/2006;
d) A(4) - Rezervaţia Biosferei "Delta Dunãrii", parcurile naţionale şi naturale, reglementate prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sãlbatice.

CAP. XI
Obiective controlate de tipul B

ART. 36
(1) Criteriile de clasificare sunt menţionate în registrul teritorial al obiectivelor controlate.
(2) Obiective controlate de tipul B reprezintã toate obiectivele controlate în care se desfãşoarã urmãtoarele activitãţi: altele decât cele menţionate în cap. X, activitãţi de transport, agriculturã, silviculturã, construcţii hidrotehnice, eliminare de deşeuri şi ambalaje, aglomerãri urbane, managementul ariilor protejate, activitãţi de recoltare, capturare, achiziţii, comercializare a plantelor şi animalelor din flora şi fauna sãlbaticã, activitãţi de comerţ, sport, turism şi agrement, activitãţi legate de asigurarea sãnãtãţii publice şi care sunt clasificate dupã cum urmeazã:
a) B(1) - activitãţile care se încadreazã în prevederile Directivei COV transpusã în legislaţia româneascã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 699/2003 privind stabilirea unor mãsuri pentru reducerea emisiilor de compuşi organici volatili datorate utilizãrii solvenţilor organici în anumite activitãţi şi instalaţii, cu modificãrile şi completãrile aduse prin <>hotãrârile Guvernului nr. 1.902/2004 , nr. 735/2006 şi nr. 1.339/2006;
b) B(2) - staţii de epurare pentru evacuãri de ape uzate de la aglomerãri urbane cu încãrcare >2.000 echivalent locuitor, conform actelor normative pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descãrcare în mediul acvatic a apelor uzate: Directiva 91/271/CE privind epurarea apelor uzate urbane, transpusã în legislaţia româneascã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descãrcare în mediul acvatic a apelor uzate, cu modificãrile şi completãrile aduse prin <>hotãrârile Guvernului nr. 352/2005 şi nr. 210/2007;
c) B(3) - activitãţile care genereazã ape uzate industriale cu încãrcare organicã mai mare de 240 kg CBO(5)/zi, evacuate în receptorii naturali care intrã sub incidenţa Directivei 91/271/CE privind epurarea apelor uzate urbane, transpusã în legislaţia româneascã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 188/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) B(4) - activitãţi care intrã sub incidenţa Directivei 76/464/CE privind poluarea cauzatã de anumite substanţe periculoase deversate în mediul acvatic al comunitãţii, transpusã în legislaţia naţionalã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 351/2005 privind aprobarea Programului de eliminare treptatã a evacuãrilor, emisiilor şi pierderilor de substanţe prioritar periculoase, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
e) B(5) - activitãţi privind depozitarea, recuperarea şi procesarea deşeurilor periculoase cu capacitãţi <10t/zi, care intrã sub incidenţa Directivei 91/689/CEE privind deşeurile periculoase, transpusã prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 462/2001 , modificatã şi completatã prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 61/2006 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 27/2007 ;
f) B(6) - activitãţi de incinerare şi coincinerare a deşeurilor stipulate în Directiva 2000/76/CE privind incinerarea deşeurilor, transpusã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 128/2002 privind incinerarea deşeurilor, cu modificãrile şi completãrile aduse prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 268/2005 , precum şi alte activitãţi de tratare termicã a deşeurilor;
g) B(7) - arii protejate, situri Natura 2000, grãdini zoologice, alte obiective de categoria B, altele decât cele care au fost clasificate conform criteriilor care rãspund directivelor Uniunii Europene sus-menţionate şi care pot fi stabilite anual prin decizia comisarului general.

CAP. XII
Modelul şi conţinutul raportului de inspecţie

ART. 37
Modelul şi conţinutul raportului de inspecţie sunt urmãtoarele:


┌─────────────────────────────────────┬─────────────────────┬────────────────┐
│ GARDA NAŢIONALÃ DE MEDIU │ RAPORT DE INSPECŢIE │ Nr. .../... │
│ ├─────────────────────┼────────────────┤
│ COMISARIATUL GENERAL/JUDEŢEAN ..... │ PROGRAM INSPECŢIE │ Anexa: 2 │
│ │ │ Pagina: 1/2 │
└─────────────────────────────────────┴─────────────────────┴────────────────┘



1) Operatorul economic inspectat
2) Obiectivele inspecţiei (aspecte ce urmeazã a fi verificate)
3) Documente
- analizate la sediul comisariatului judeţean
- necesar a fi analizate la obiectivul controlat
4) Comisari
5) Resurse necesare (fond de timp, mijloace de transport, aparaturã de analizã etc.)
6) Colaborãri necesare
7) Informaţiile utile pentru analiza obiectivului controlat


Aprobat Întocmit
Comisar-şef, Comisar,
............... ...............


┌─────────────────────────────────────┬─────────────────────┬────────────────┐
│ GARDA NAŢIONALÃ DE MEDIU │ RAPORT DE INSPECŢIE │ Nr. .../... │
│ ├─────────────────────┼────────────────┤
│ COMISARIATUL GENERAL/JUDEŢEAN ..... │ PAGINA DE GARDÃ │ Exemplar: │
│ │ │ Pagina: │
└─────────────────────────────────────┴─────────────────────┴────────────────┘



Aprob efectuarea inspecţiei.
Comisar-şef
.........................


┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Unitatea inspectatã: ................ │
│ │
│ Perioada inspecţiei: │
│ │
│ Comisar (nume, prenume, nr. şi data ordinului de deplasare) │
│ │
│ Echipa de inspecţie: │
│ │
│ Lider echipã de inspecţie (dacã este cazul): │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



NOTĂ?:
Pentru fiecare dintre comisarii participanţi la control se vor identifica numãrul şi data ordinului de deplasare.
Perioada inspecţiei include toate etapele procedurii de inspecţie.


┌─────────────────────────────────────┬─────────────────────┬────────────────┐
│ GARDA NAŢIONALÃ DE MEDIU │ RAPORT DE INSPECŢIE │ Nr. .../... │
│ │ ├────────────────┤
│ COMISARIATUL GENERAL/JUDEŢEAN ..... │ │ Exemplar: │
│ │ │ Pagina: │
└─────────────────────────────────────┴─────────────────────┴────────────────┘



Înregistrare la unitate ......./.........

SECŢIUNEA A: DATE DE IDENTIFICARE A INSPECŢIEI


┌────────────────────┬─────────────┬──────────────────────┬────────────────────┐
│ │ │ │ │
𗈕. Data inspecţiei: │.............│ 2. Durata inspecţiei:│ │
│ ├─────────────┤(inclusiv etapa de 𗈗. Tipul inspecţiei:│
│ │zi luna an │ pregãtire) │ .................│
│ │ │ ................. │ │
├────────────────────┴─────────────┼──────────────────────┴────────────────────┤
│ │ │
𗈘. Tipul obiectivului inspectat: │ 5. Cod CAEN: ....................... │
│ ............................. │ │
├──────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
𗈚. Înregistrare în Registrul naţional al obiectivelor controlate │
│ (cod unic de înregistrare): │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


SECŢIUNEA B: DATE DESPRE UNITATEA INSPECTATÃ


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Numele şi adresa unitãţii: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Profilul unitãţii: │
├───────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────┤
│Numele reprezentantului oficial al │Ora şi data intrãrii în unitate: │
│unitãţii (inclusiv funcţia, telefon, fax) ├──────────────────────────────────┤
│ │Ora şi data ieşirii din unitate: │
│ │ │
│Contactat: [] Da [] Nu │ │
├───────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Numele responsabilului cu protecţia │Alte date despre obiectiv: │
│mediului (inclusiv funcţia, telefon, fax) │ │
│ │ │
│Contactat: [] Da [] Nu │ │
├───────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────┤
│Numele şi funcţie persoanei contactate*): │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


---------
*) Se completeazã atunci când nici reprezentantul oficial, nici responsabilul cu protecţia mediului al unitãţii nu au fost contactaţi.

SECŢIUNEA C: ASPECTE/ACTIVITAŢI/ZONE CONTROLATE PE PARCURSUL INSPECŢIEI


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│[]Autorizaţie/acord/ []Mãsurãri debite []Prelevare probe []Sistem manage- │
│ aviz de mediu ment de mediu │
│ │
│[]Înregistrãri/ []Staţii de epurare []Program []Programe de │
│ rapoarte localã a apelor conformare conservare a │
│ resurselor │
│ │
│[]Analiza []Staţii finale de []Zgomot şi []Arii şi zone │
│ amplasamentului epurare ape vibraţii protejate/ mo- │
│ numente ale │
│ naturii/amena- │
│ jamente silvice│
│ │
│[]Efluent/Emisar []Prevenire poluare []Management []Analiza reali- │
│ deşeuri zãrii mãsurilor│
│ corective │
│ │
│[]Ape subterane []Operare/ []Reconstrucţie []Programe de │
│ mentenanţã ecologicã intervenţie in│
│ caz de poluãri│
│ accidentale │
│ şi dezastre │
│ │
│[]Reţea canalizare []Anailze în situ []Zone degradate []Responsabili- │
│ tãţi/autori- │
│ tãţi de mediu │
│ │
│[]Alimentãri cu []Investiţii noi []Management []Transporturi: │
│ apã de mediu substanţe │
│ periculoase │
│ │
│ []Autorizaţie, │
│ []Depozitãri de acord, aviz de │
│[]Laboratoare []Program de materii prime, gospodãrire a │
│ analizã automonitorizare produse, inter- apelor │
│ mediari │
│ │
│[]Procese tehno- []Instalaţii []Spaţii depozitare [] Recoltare, │
│ logice, operaţii depoluare gaze deşeuri capturare, │
│ achiziţie, │
│ comercializare│
│ florã/faunã │
│[]Animale in []Imisii/emisii []Spaţii verzi/ [] Valorificarea│
│ captivitate perdele de resurselor │
│ protecţie naturale │
│ aliniamente │
│[]Masuri de conser- []Recoltare masã []Construcţii [] Altele │
│ vare a habitatelor lemnoasã ilegale │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘





┌─────────────────────────┬──────────────────────────┬───────────────────────┐
│ GARDA NAŢIONALÃ DE │ │ Nr...../....... │
│ MEDIU │ │ │
│ COMISARIATUL │ RAPORT DE INSPECŢIE ├───────────────────────┤
│ GENERAL/JUDEŢEAN │ │ Exemplar: │
│ ............... │ │ Pagina: │
│ │ │ │
└─────────────────────────┴──────────────────────────┴───────────────────────┘



SECŢIUNEA D: SUMARUL CONSTATÃRILOR INSPECŢIEI


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ ............................................................................ │
│ ............................................................................ │
│ ............................................................................ │
│ ............................................................................ │
│ ............................................................................ │
│ ............................................................................ │
│ ............................................................................ │
│ ............................................................................ │
│ ............................................................................ │
│ ............................................................................ │
│ ............................................................................ │
│ ............................................................................ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘





┌─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
│ │ │ │
│ GARDA NAŢIONALÃ DE MEDIU│ │ Nr. ...../..... │
│ COMISARIATUL │ RAPORT DE INSPECŢIE ├────────────────────────┤
│ GENERAL/JUDEŢEAN │ │ Exemplar: │
│ ................ │ │ Pagina: │
│ │ │ │
└─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘


SECŢIUNEA E: ANALIZA REALIZÃRII MÃSURILOR STABILITE ANTERIOR


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


SECŢIUNEA F: SANCŢIUNI IN TIMPUL INSPECŢIEI


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


SECŢIUNEA G: MÃSURI STABILITE:


┌────────┬─────────────────────┬────────────────────┬────────────────────────┐
│Nr. crt.│ MÃSURA │ RESPONSABIL │ TERMEN DE REALIZARE │
├────────┼─────────────────────┼────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
└────────┴─────────────────────┴────────────────────┴────────────────────────┘

┌─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
│ │ │ │
│ GARDA NAŢIONALÃ DE MEDIU│ │ Nr. ...../..... │
│ COMISARIATUL │ RAPORT DE INSPECŢIE ├────────────────────────┤
│ GENERAL/JUDEŢEAN │ │ Exemplar: │
│ ................ │ │ Pagina: │
│ │ │ │
└─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘


SECŢIUNEA H: EVALUAREA GRADULUI DE CONFORMARE A OBIECTIVULUI CONTROLAT
CU CERINŢELE DE MEDIU


┌────┬────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────┐
│Nr. │ Criteriul aplicabil │Procent│
│crt.│ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 1 │Realizarea mãsurilor stabilite la controalele anterioare │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 2 │Reglementarea obiectivului controlat inspectat │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 3 │Respectarea prevederilor legale in domeniu │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 4 │Respectarea prevederilor din actele de reglementare │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 5 │Existenţa şi funcţionarea sistemului de automonitorizare │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 6 │Lipsã incidente de mediu / poluãri accidentale generate │ │
│ │de instalaţia controlatã │ │
├────┴────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┤
│ La data întocmirii prezentului raport de inspecţie gradul conformãrii │
│ activitãţii este de:........% │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Faţã de cele constatate, titularul activitãţii, declarã:
....................................................................
....................................................................
....................................................................
....................................................................
....................................................................
....................................................................

Prezentul raport de inspecţie a fost încheiat în ......exemplare, din
care ..... exemplar(e) pentru autoritatea de control şi ..... exemplar(e)
pentru titularul activitãţii inspectate.

┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ ÎNSUŞIREA CONSTATÃRILOR SI MÃSURILOR STABILITE: │
│ │
│ │
│ Directorul unitãţii inspectate │ GARDA NAŢIONALÃ DE MEDIU- │
│ │ │
│ Nume/Prenume Semnãtura şi │ COMISARIATUL JUDEŢEAN ..... │
│ ştampila unitãţii │ │
│ │ Nume/Prenume Semnãtura │
│ ............ │ comisarului │
│ ............ .............. │ ............. │
│ │ ............. ........... │
│ │ │
│ │ Nume/Prenume Semnãtura │
│ Responsabil cu protecţia mediului │ comisarului │
│ înconjurãtor │ ............. │
│ │ ............. ........... │
│ │ │
│ Nume/Prenume Semnãtura │ Nume/Prenume Semnãtura │
│ │ comisarului │
│ ............ .............. │ ............. │
│ ............. │ ............. ........... │
│ │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
│ │ │ │
│ GARDA NAŢIONALÃ DE MEDIU│ │ Nr. ...../..... │
│ COMISARIATUL │ RAPORT DE INSPECŢIE ├────────────────────────┤
│ GENERAL/JUDEŢEAN │ │ Exemplar: │
│ ................ │ │ Pagina: │
│ │ │ │
└─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘


RAPORT PRIVIND PROBELE RECOLTATE

1) Operator economic inspectat: ................................
2) Obiectivele inspecţiei: .....................................
3) Documente analizate: ........................................
4) Colaborãri necesare: ........................................
5) Informaţii utile pentru analiza obiectivului controlat: .....


Aprobat, Întocmit,
Comisar şef, Comisar,
........... ............


CAP. XIII
Modelul şi conţinutul Registrului obiectivelor controlate

ART. 38
Modelul şi conţinutul Registrului obiectivelor controlate sunt urmãtoarele:




Aprobat,
Garda Naţionalã de Mediu
Comisariatul General,

Comisariatul Judeţean
.....................


REGISTRUL OBIECTIVELOR CONTROLATE

Obiective controlate de tip A
┌───┬──────┬──────────┬──────┬────┬──────────┬───────────┬───────────────────┐
│Nr.│Numele│ │ │ │ │Crite- │ Stadiul reglemen- │
│crt│obiec-│ │Profil│ │Capacitate│riul de │ tãrii │
│ │tivu- │Localizare│ de │Cod │maxima de │clasifi- ├─────┬────┬──┬─┬─┬─┤
│ │lui │ │acti- │CAEN│producţie │care │ │ │ │ │ │ │
│ │contro│ │vitate│ │ ├──┬──┬─────┤ │ │ │ │ │ │
│ │lat │ │ │ │ │A1│A2│A3│A4│Ai+PA│A+PC│Ai│A│S│N│
├───┼──────┼──────────┼──────┼────┼──────────┼──┼──┼──┼──┼─────┼────┼──┼─┼─┼─┤
├───┼──────┼──────────┼──────┼────┼──────────┼──┼──┼──┼──┼─────┼────┼──┼─┼─┼─┤
│ │(numãr│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ al │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│To-│obiec-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│tal│tivelor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │contro│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │late) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴──────┴──────────┴──────┴────┴──────────┴──┴──┴──┴──┴─────┴────┴──┴─┴─┴─┘



Obiective controlate de tip B


┌───┬──────┬───┬──────┬────┬──────────┬────────────────────┬───────────────────┐
│Nr.│Numele│Lo-│Profi-│ │Capaci- │ Criteriul de │ Stadiul reglemen- │
│crt│obiec-│ca-│lul │ │tatea │ clasificare │ tãrii │
│ │tivu- │li-│ de │Cod │maxima de ├──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┼─────┬────┬──┬─┬─┬─┤
│ │lui │za-│acti- │CAEN│producţie │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │contro│rea│vitate│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │lat │ │ │ │ │B1│B2│B3│B4│B5│B6│B7│Ai+PA│A+PC│Ai│A│S│N│
├───┼──────┼───┼──────┼────┼──────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼─────┼────┼──┼─┼─┼─┤
├───┼──────┼───┼──────┼────┼──────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼─────┼────┼──┼─┼─┼─┤
│ │(numãr│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ al │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│To-│obiec-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│tal│tivelor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │contro│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │late) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴──────┴───┴──────┴────┴──────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴─────┴────┴──┴─┴─┴─┘



Nota:
Se va completa cu cifra 1 criteriul de clasificare din prezenta metodologie conform cãruia a fost încadrat obiectivul.
În cazul în care obiectivul controlat se încadreazã la doua sau mai multe criterii, se va marca cu cifra 1 fiecare criteriu în parte în care se încadreazã obiectul respectiv.
În cãsuţele nemarcate se va trece cifra 0
Profilul de activitate se va menţiona explicit.
La coloana "Stadiul Reglementãrii" se va completa cu cifra 1 în coloana corespunzãtoare stadiului de reglementare în care se afla obiectivul respectiv, ţinându-se seama de urmãtoarele simboluri:

Ai+PA - autorizat integrat cu plan de acţiune
A+PC - autorizat cu Program de Conformare
Ai - autorizat integrat
A - autorizat fãrã Program de Conformare
S - în curs de reglementare
N - neautorizat

CAP. XIV
Modelul şi conţinutul Registrului rapoartelor pentru inspectiile planificate de mediu

ART. 39
(1) Modelul şi conţinutul Registrului rapoartelor pentru inspecţiile planificate de mediu sunt urmãtoarele:

REGISTRUL RAPOARTELOR PENTRU INSPECŢIILE PLANIFICATE DE MEDIU


┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─────────┬─┬─┬─┬─┬─────┬────────────────────┬─┬─┬─┐
│A│B│C│D│E│F│ G │H│I│J│K│ L │Sanctiuni aplicate │N│O│P│
│ │ │ │ │ │ ├────┬────┤ │ │ │ ├──┬──┼──┬──┬────────┬──┬──┤ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │A1-4│B1-7│ │ │ │ │l1│l2│m1│m2│Amenzi │m3│m4│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├───┬────┤ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Nr.│Val.│ │ │ │ │ │
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼────┼────┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼──┼──┼─┼─┼─┤
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼────┼────┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼──┼──┼─┼─┼─┤
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼────┼────┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼──┼──┼─┼─┼─┤
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴────┴────┴─┴─┴─┴─┴──┴──┴──┴──┴───┴────┴──┴──┴─┴─┴─┘

Legenda:


A = Nr.
B = Data
C = Nr. înregistrare la unitatea controlatã
D = Denumire obiectiv controlat
E = Cod CAEN
F = Profil de activitate
G = Criteriu de clasificare
A1-3
B1-7
H = Stadiul reglementãrii
I = Durata inspecţiei (ore)
J = Neconformitãţi constatate
K = Mãsuri impuse cu ocazia controlului (mãsura si termenul de realizare)
L = Mãsuri impuse cu ocazia controlului anterior
l1 = Realizate la termen
l2 = Nerealizate
Sancţiuni aplicate
m1 = Total
m2 = Avertismente
Amenzi
= Nr.
= Val.
m3 = Sistari activitate
m4 = Propuneri suspendãri acte reglementate
N = Somaţii
O = Sesizãri penale
P = Echipa de comisari


(2) Modelul şi conţinutul Registrului rapoartelor pentru inspecţiile neplanificate de mediu sunt urmãtoarele:

REGISTRUL RAPOARTELOR PENTRU INSPECŢIILE PLANIFICATE DE MEDIU



┌─┬─┬─┬─┬─┬────────────────────┬─┬─┬─┬─┬─────┬────────────────────┬─┬─┬─┐
│A│B│C│D│E│ F │G│H│I│J│ k │Sancţiuni aplicate │M│N│O│
│ │ │ │ │ ├──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┤ │ │ │ ├──┬──┼──┬──┬────────┬──┬──┤ │ │ │
│ │ │ │ │ │f1│f2│f3│f4│f5│f6│f7│ │ │ │ │k1│k2│l1│l2│Amenzi │l3│l4│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├───┬────┤ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Nr.│Val.│ │ │ │ │ │
├─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼──┼──┼─┼─┼─┤
├─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼──┼──┼─┼─┼─┤
├─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼──┼──┼─┼─┼─┤
└─┴─┴─┴─┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴─┴─┴─┴─┴──┴──┴──┴──┴───┴────┴──┴──┴─┴─┴─┘

Legenda:


A = Nr.
B = Data
C = Denumire obiectiv controlat
D = Cod CAEN
E = Profil de activitate

F = Tipul inspecţiei neplanificate
f1 = Inspecţii la proiecte şi activitãţi noi
f2 = In urma autosesizarii
f3 = Reclamaţii
f4 = Poluari accidentale
f5 = Tematice
f6 = Pentru reglementare
f7 = Cu alte autoritãţi
G = Stadiul reglementarii
H = Durata inspecţiei (ore)
I = Neconformitãţi constatate
J = Mãsuri impuse (mãsura si termenul de realizare)

K = Realizarea mãsurilor
k1 = La termen
k2 = Nerealizate

Sancţiuni aplicate
l1 = Total
l2 = Avertismente
Amenzi
Nr.
Val.
l3 = Sistari activitate
l4 = Propuneri suspendãri acte reglementate
M = Somaţii
N = Sesizãri penale
O = Echipa de comisari


(3) Modelul şi conţinutul Registrului proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor sunt urmãtoarele:

REGISTRUL PROCESELOR-VERBALE DE CONSTATARE ŞI SANCŢIONARE A CONTRAVENŢIILOR


┌────┬────────┬──────┬──────┬──────┬──────┬────────────────────┬──────┬──────┐
│Nr. │Nr. şi │Denu- │Nr. si│Înca- │Valoa-│ Achitatã │Neachi│Numele│
│crt.│data │mire │data │drarea│re ├──────┬──────┬──────┤tatã │si pre│
│ │P.V.S. │con- │inre- │faptei│amendã󧓺% │ 󧓡% │(moti-│numele│
│ │ │trave-│gistra│ │ │din │ 100% │din │vul │comisa│
│ │ │nient │tã la │ │ │minim │ │suma │neachi│rului │
│ │ │ │unita-│ │ │ │ │înca- │tãrii)│care a│
│ │ │ │tea │ │ │ │ │satã │ │apli- │
│ │ │ │sancţi│ │ │ │ │ │ │cat │
│ │ │ │onatã │ │ │ │ │ │ │sancţi│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │unea │
├────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
├────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
└────┴────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┘



CAP. XV
Modelul şi conţinutul planului anual de inspecţie

ART. 40
(1) Anual, comisariatele judeţene ale GNM transmit Comisariatului General al GNM planul anual de inspecţie şi solicitã avizarea/reactualizarea acestuia (includerea/excluderea unor obiective în registrul judeţean al obiectivelor controlate), precum şi registrul judeţean al obiectivelor controlate de tipul A şi de tipul B, identificate pe baza criteriilor prevãzute în prezenta anexã, precum şi a celei mai bune opţiuni profesionale a comisarilor de mediu şi comisarilor-şefi ai comisariatelor judeţene ale GNM.
(2) Planurile anuale de inspecţie sunt transmise spre aprobare Comisariatului General al GNM.
(3) Planul anual de inspecţie pentru anul urmãtor este transmis pânã la data de 15 noiembrie, urmând a fi aprobat pânã la data de 15 decembrie, şi va cuprinde activitãţile programate pentru urmãtorul an calendaristic.
(4) Planurile anuale de inspecţie sunt elaborate potrivit prevederilor prezentei anexe pentru fiecare judeţ, pentru Municipiul Bucureşti şi pentru Rezervaţia Biosferei "Delta Dunãrii".
(5) Planurile anuale vor cuprinde:
a) registrul obiectivelor controlate de tipul A şi de tipul B, întocmit conform art. 38;
b) lista obiectivelor controlate de tipul A şi de tipul B, preconizate a fi inspectate în anul urmãtor, conform modelului prezentat la alin. (6);
c) activitãţile specifice comisariatelor judeţene (inspecţii neplanificate conform tipurilor stabilite în prezenta anexã, acţiuni pentru facilitarea accesului publicului la informaţiile de mediu, participarea la cauzele judecate în instanţele judecãtoreşti şi alte activitãţi) sunt înscrise în Planul anual de inspecţie: date centralizate 01/01/... - 31/12/... .
(6) Modelul şi conţinutul Planului anual de inspecţie sunt urmãtoarele:




LISTA
obiectivelor controlate la care se planificã inspecţii de mediu

Comisariatul Judeţean
......................

Aprobat
Garda Naţionalã de mediu
Comisariatul General
......................

Tip A
┌─────┬─────────┬───────────┬─────────┬─────────┬────────┬──────────┬────────┐
│Nr. │Nume │Localizare │Profil de│ Cod │Capaci- │Inspecţii │Timp │
│crt. │obiectiv │ │activi- │ CAEN │tate │planifi- │alocat │
│ │ │ │tate │ │maximã │ cate │planifi-│
│ │ │ │ │ │ │Nr./an │cat │
│ │ │ │ │ │ │ │Ore/an │
├─────┼─────────┼───────────┼─────────┼─────────┼────────┼──────────┼────────┤
├─────┼─────────┼───────────┼─────────┼─────────┼────────┼──────────┼────────┤
│Total│(numãrul │ │ │ │ │ │ │
│ │total al │ │ │ │ │ │ │
│ │obiecti- │ │ │ │ │ │ │
│ │velor │ │ │ │ │ │ │
│ │contro- │ │ │ │ │ │ │
│ │late) │ │ │ │ │ │ │
└─────┴─────────┴───────────┴─────────┴─────────┴────────┴──────────┴────────┘


Tip B


┌─────┬─────────┬───────────┬─────────┬─────────┬────────┬──────────┬────────┐
│Nr. │Nume │Localizare │Profil de│ Cod │Capaci- │Inspecţii │Timp │
│crt. │obiectiv │ │activi- │ CAEN │tate │planifi- │alocat │
│ │ │ │tate │ │maximã │ cate │planifi-│
│ │ │ │ │ │ │Nr./an │cat │
│ │ │ │ │ │ │ │Ore/an │
├─────┼─────────┼───────────┼─────────┼─────────┼────────┼──────────┼────────┤
├─────┼─────────┼───────────┼─────────┼─────────┼────────┼──────────┼────────┤
│Total│(numãrul │ │ │ │ │ │ │
│ │total al │ │ │ │ │ │ │
│ │obiecti- │ │ │ │ │ │ │
│ │velor │ │ │ │ │ │ │
│ │contro- │ │ │ │ │ │ │
│ │late) │ │ │ │ │ │ │
└─────┴─────────┴───────────┴─────────┴─────────┴────────┴──────────┴────────┘

Aprobat Comisar Şef
...................





PLAN ANUAL
de inspecţie pentru 1/01/20.... - 31/12/20....

Comisariatul Judeţean
......................


Aprobat
Garda Naţionalã de mediu
Comisariatul General,
......................


DATE CENTRALIZATE

┌─────────────────────────────────────────────────────┬──────┬────────┬────────┐
│ ACTIVITATEA │PROPUS│EFECTUAT│Procent │
│ │ │ │realizat│
├────────────────┬────────────────────────────────────┼──────┼────────┼────────┤
│ │Total │ │ │ │
│ ├────────────────────────────────────┼──────┼────────┼────────┤
│ │Tip A │ │ │ │
│ Obiective ├────────────────────────────────────┼──────┼────────┼────────┤
│ │Tip B │ │ │ │
├────────────────┼────────────────────────────────────┼──────┼────────┼────────┤
│ │Nr. total │ │ │ │
│ Inspecţii ├────────────────────────────────────┼──────┼────────┼────────┤
│ (I + II) │Total ore │ │ │ │
├────────────────┼────────────────────────────────────┼──────┼────────┼────────┤
│ │Nr. total │ │ │ │
│ ├────────────────────────────────────┼──────┼────────┼────────┤
│ │Total ore │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┬──────┼──────┼────────┼────────┤
│ I. Inspecţii │ │Numãr │ │ │ │
│ planificate │La obiective tip A ├──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │ │Ore │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┼──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │ │Numãr │ │ │ │
│ │La obiective tip B ├──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │ │Ore │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────────────────┴──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │Nr. total │ │ │ │
│ ├────────────────────────────────────┼──────┼────────┼────────┤
│ │Total ore │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┬──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │Inspecţii pentru respectarea │ │ │ │ │
│ │condiţiilor impuse în actele │Numãr │ │ │ │
│ │de reglementare pentru ├──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │proiecte sau activitãţi noi │Ore │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┼──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │Inspecţii în urma autosesi- │Numãr │ │ │ │
│ II. Inspecţii │zãrii Gãrzii Naţionale de ├──────┼──────┼────────┼────────┤
│ neplanificate │Mediu │Ore │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┼──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │Inspecţii pentru rezolvarea │Numãr │ │ │ │
│ │unor reclamaţii ├──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │ │Ore │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┼──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │Inspecţii pentru investigarea│Numãr │ │ │ │
│ │unor accidente sau incidente ├──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │cu impact asupra mediului │Ore │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┼──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │ │Numãr │ │ │ │
│ │Inspecţii tematice ├──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │ │Ore │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┼──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │Inspecţii pentru emiterea, │ │ │ │ │
│ │prelungirea sau revizuirea │Numãr │ │ │ │
│ │actelor de reglementare ├──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │Inspecţii în urma autosesi- │ │ │ │ │
│ │zãrii sau a unor informaţii │Ore │ │ │ │
│ │sau sesizãri anonime │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┼──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │Inspecţii efectuate cu alte │Numãr │ │ │ │
│ │autoritãţi ├──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │ │Ore │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────────────────┴──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │Nr. total │ │ │ │
│ ├────────────────────────────────────┼──────┼────────┼────────┤
│ │Total ore │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┬──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │Accesul publicului la │Numãr │ │ │ │
│ │informaţii ├──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │ │Ore │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┼──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │Participãri la procese │Numãr │ │ │ │
│III. Alte │civile şi penale ├──────┼──────┼────────┼────────┤
│ activitãţi │ │Ore │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┼──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │ALTE ACTIVITÃŢI (participãri │ │ │ │ │
│ │la cursuri de pregãtire │ │ │ │ │
│ │profesionalã, simpozioane, │Numãr │ │ │ │
│ │întocmire de sinteze/ │ │ │ │ │
│ │raportari cãtre ACCIPM, │ │ │ │ │
│ │participari la procedura de ├──────┼──────┼────────┼────────┤
│ │reglementare pentru │ │ │ │ │
│ │instalaţiile controlate de │ │ │ │ │
│ │tip A şi de tip B în cadrul │ │ │ │ │
│ │comisiilor tehnice de │ Ore │ │ │ │
│ │avizare la solicitarea │ │ │ │ │
│ │autoritãţii pentru protecţia │ │ │ │ │
│ │mediului etc.) │ │ │ │ │
├────────────────┴─────────────────────────────┴──────┼──────┼────────┼────────┤
│ Fond general de timp (ore) │ │ │ │
└─────────────────────────────────────────────────────┴──────┴────────┴────────┘



CAP. XVI
Raportul de activitate

ART. 41
Modelul şi conţinutul raportului de activitate sunt urmãtoarele:



Comisariatul Judeţean ..........


RAPORT DE ACTIVITATE

Inspecţii planificate

┌───────┬──────────────┬───┬───────────────────┬───────────────────────────────┐
│Nr. │ │TO-│ Obiective tip │ │
│agenţi │ │TAL│ A*) │ Obiective tip B*) │
│econo- │ │col├───┬───┬───┬───┬───┼───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┤
│mici │ Indicatori 𗈙+ │TO-│ A │ A │ A │ A │TO-│ B │ B │ B │ B │ B │ B │ B │
│contro-│ │ 10│TAL│(1)│(2)│(3)│(4)│TAL│(1)│(2)│(3)│(4)│(5)│(6)│(7)│
│laţi │ │ │col│ │ │ │ │col│ │ │ │ │ │ │ │
├───┬───┤ │ 𗈚-9│ │ │ │ 󧓒-│ │ │ │ │ │ │ │
│tip│tip│ │ │ │ │ │ │ 󧓙 │ │ │ │ │ │ │ │
│ A │ B │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───┼──────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10│ 11│ 12│ 13│ 14│ 15│ 16│ 17│
├───┼───┼──────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ │ │Numãr │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │controale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───┼──────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ │ │Numãr │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │amenzi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───┼──────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ │ │Valoare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │amenzi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴───┴──────────────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┘

Inspecţii neplanificate

┌───────┬─────────────┬───┬───────┬───────┬──────┬───────┬──────┬───────┬──────┐
│Persoa-│ Date │TO-│Inspec-│Inspec-│Sesi- │Poluari│Tema- │Pentru │Cu │
│ne ju- │ solicitate │TAL│ţii │ţii în │zãri │acci- │tice │regle- │alte │
│ridice │ │(4-│pentru │urma │ │dentale│ │mentare│auto- │
│contro-│ 󧓒)│respec-│autose-│ │ │ │ │ri- │
│late │ │ │tarea │sizãrii│ │ │ │ │tãţi │
│ │ │ │condi- │Gãrzii │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ţiilor │Naţio- │ │ │ │ │ │
│ │ │ │impuse │nale de│ │ │ │ │ │
│ │ │ │în acte│Mediu │ │ │ │ │ │
│ │ │ │le de │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │regle- │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │mentare│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │pentru │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │proiec-│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │te şi │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │activi-│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │tãţi │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │noi │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────────┼───┼───────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │
├───────┼─────────────┼───┼───────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┤
│ │Nr. controale│ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────────┼───┼───────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┤
│ │Nr. amenzi │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────────┼───┼───────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┤
│ │Valoare │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │amenzi │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────┴─────────────┴───┴───────┴───────┴──────┴───────┴──────┴───────┴──────┘



*) Obiective controlate, clasificate conform criteriilor din metodologia de planificare a inspecţiilor de mediu.

Atenţie:
--------
Operatorii economici se vor numãra o singurã datã, chiar dacã au fost controlaţi de mai multe ori în perioada analizatã.

Sancţiuni aplicate


┌──────┬─────┬────┬───────────────────────┬────────────────────┬───────────────┐
├──────┼─────┼────┼───────────────────────┼────────────────────┼────┬─────┬────┤
│Comi- │Nr. │Nr. │ Nr. sancţiuni │ Valoare amenzi │Nr. │Nr. │Nr. │
│sariat│a- │a- ├───┬────┬────┬────┬────┤ (mii lei) │so- │sesi-│in- │
│jude- │menzi│menzi TO│Aver│Nr. │Nr. │A- ├────┬────┬────┬─────┤ma- │zãri │ce- │
│ţean │per- │per-│TAL│tis-│sis-│pro-│menzi A- │Înca󧓡% │Nea- │ţii │pena-│peri│
│ │soa- │soa-│col│men-│tãri│pu- │ │pli-│sate│din │chi- │ │le │ur- │
│ │ne │ne 𗈙-8│te │acti│neri│ │cate│ *) │suma│tate │ │ │mã- │
│ │fi- │juri│ │ │vita│de │ │ │ │înca│ │ │ │rire│
│ │zice │dice│ │ │te │sus-│ │ │ │satã│ │ │ │pe- │
│ │ │ │ │ │ │pen-│ │ │ │ │ │ │ │nalã│
│ │ │ │ │ │ │dãri│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │acor│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │duri│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ / │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │auto│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │riza│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ţii │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────┼────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┼────┼─────┼────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │
├──────┼─────┼────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┼────┼─────┼────┤
│Peri- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│oada │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│......│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────┼────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┼────┼─────┼────┤
│Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│cumu- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│lat │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────┴─────┴────┴───┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴─────┴────┴─────┴────┘


---------
*) La amenzile achitate se trec numai cele aplicate în cursul anului şi încasate efectiv (cu document justificativ);
**) 25% din suma incasatã de la persoanele juridice.
Pentru cele rãmase de achitat din anul anterior se va face nota separatã

Comisar-sef,

............................
(numele, semnãtura şi ştampila)


CAP. XVII
Raport de informare in cazul poluãrilor accidentale

ART. 42
Modelul şi conţinutul Raportului de informare în cazul poluarilor accidentale sunt urmãtoarele:



RAPORT DE INFORMARE ÎN CAZUL POLUÃRILOR ACCIDENTALE

Garda Naţionalã de Mediu
Comisariatul Judeţean ...............

RAPORT DE INFORMARE ÎN CAZUL POLUÃRILOR ACCIDENTALE
┌──────────────────────────────────────┬──────┬──────┬──────┬─────────────────┐
│ Date de localizare │ Anul │ Luna │ Ziua │ Ora │
│ exactã a poluãrii ├──────┴──────┴──────┴─────────────────┤
│ (inclusiv timpul de │ │
│ producere a acestuia) ├───────────┬──────────────────────────┤
│ │Localizarea│ │
│ │fenomenului│ │
├──────────────────────────────────────┼───────────┴──────────────────────────┤
│ │ │
│ │ │
│Cauza producerii poluãrii - │ │
│(inclusiv tipul poluantului, │ │
│categoria din care face │ │
│parte, cantitatea) │ │
│ │ │
│ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────┬──────────────────────────┤
│ Factorii │Aer │ │
│ de mediu ├───────────┼──────────────────────────┤
│ afectaţi │Apa │ │
│ ├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Sol │ │
│ ├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Alţi │ │
│ │subiecţi │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────┴──────────────────────────┤
│ │ │
│ Modul de manifestare a │ │
│fenomenului (inclusiv rezultatele │ │
│analizelor - dacã s-au efectuat) ├──────────────────────────────────────┤
│ │ Recoltare probã │
│ ├─────────────────────┬────────────────┤
│ │Cine a recoltat │ │
│ ├─────────────────────┼────────────────┤
│ │Condiţii de recoltare│ │
│ ├─────────────────────┼────────────────┤
│ │Rezultatul analizelor│ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────┴────────────────┤
│ │ │
│Tendinţa evoluţiei │Creştere Staţionare Descreştere│
├──────────────────────────────────────┼────────┬─────────────────────────────┤
│ Mãsuri luate │La sursa│De reducere si/sau eliminare │
│ │ │a efectelor │
├──────────────────────────────────────┼────────┴─────────────────────────────┤
│ Alte informaţii │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────┬──────────────────┤
│ │Numele şi prenumele│Funcţia │
│ ├───────────────────┴──────────────────┤
│ Cine completeazã │Unitatea │
│fişa de informare ├──────────────────────────────────────┤
│ │Data An Luna Ziua │
│ ├──────────────────────────────────────┤
│ │Semnãtura │
│ ├──────────────────────────────────────┤
│ │ │
└──────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘



CAP. XVIII*)
Scala europeanã a accidentelor industriale






Substanţe periculoase emise [][][][][][]
Consecinţe umane si sociale [][][][][][]
Consecinţe asupra mediu [][][][][][]
Consecinţe economice [][][][][][]

PARAMETRII TEHNICI AI SCALEI EUROPENE
┌─────────────────────────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│ Substanţe │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
│ periculoase emise │■[][][][][]│■ ■[][][][]│■ ■ ■[][][]│■ ■ ■ ■[][]│■ ■ ■ ■ ■[]│■ ■ ■ ■ ■ ■│
├───┬─────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Cantitatea Q de │ 𗈔,1 % ≤ Q │ 1 % ≤ Q │ 10 % ≤ Q │ 100 % ≤ Q � % ≤ Q │
│Q1 │substanţã pierdutã sau │ Q < 0,1 % │ < 1 % │ < 10 % │ < 100 % │ < 1.000 % │< 10.000 % │
│ │emisã în relaţie cu │ │ │ │ │ │ │
│ │pragul "Seveso"* │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Cantitatea Q de │ 𗈔,1 t ≤ Q │ 1 t ≤ Q │ 5 t ≤ Q │ 50 t ≤ Q │ │
│Q2 │substanţã explozivã ce │ Q < 0,1 t │ < 1 t │ < 5 t │ < 50 t │ < 500 t │ Q > 500 t │
│ │a participat la explozie │ │ │ │ │ │ │
│ │ (echivalent in TNT) │ │ │ │ │ │ │
└───┴─────────────────────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┘


*) Se utilizeazã limita superioarã în concordantã cu Directiva Seveso. În cazul unui accident va fi reţinut nivelul cel mai înalt.





┌─────────────────────────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│ Consecinţe umane şi │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
│ sociale │■[][][][][]│■ ■[][][][]│■ ■ ■[][][]│■ ■ ■ ■[][]│■ ■ ■ ■ ■[]│■ ■ ■ ■ ■ ■│
├───┬─────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Total nr. de morţi: │ - │ 1 │ 2 - 5 │ 6 - 19 │ 20 - 49 │ ≥ 50 │
│H3 │ inclusiv - angajaţi │ - │ 1 │ 2 - 5 │ 6 - 19 │ 20 - 49 │ ≥ 50 │
│ │- personal de intervenţie│ │ │ │ │ 6 - 19 │ │
│ │ extern │ - │ - │ 1 │ 2 - 5 │ 2 - 5 │ ≥ 20 │
│ │- locuitori │ - │ - │ - │ 1 │ │ ≥ 6 │
├───┼─────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Total nr. de rãniţi cu│ │ │ │ │ │ │
│H4 │ spitalizare ≥ 24 ore, │ 1 │ 2 - 5 │ 6 - 19 │ 20 - 49 │ 50 - 199 │ ≥ 200 │
│ │ inclusiv - angajaţi │ 1 │ 2 - 5 │ 6 - 19 │ 20 - 49 │ 50 - 199 │ ≥ 200 │
│ │- personal de intervenţie│ │ │ │ │ │ │
│ │ extern │ 1 │ 2 - 5 │ 6 - 19 │ 20 - 49 │ 50 - 199 │ ≥ 200 │
│ │- locuitori │ - │ - │ 1 - 5 │ 6 - 19 │ 20 - 49 │ ≥ 50 │
├───┼─────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Total nr. de rãniţi uşor│ │ │ │ │ │ │
│H5 │ sau cu spitalizare < 24│ 1 - 5 │ 6 - 19 │ 20 - 49 │ 50 - 199 � - 999 │ ≥ 1.000 │
│ │ ore : inclusiv - │ 1 - 5 │ 6 - 19 │ 20 - 49 │ 50 - 199 � - 999 │ ≥ 1.000 │
│ │ angajaţi │ 1 - 5 │ 6 - 19 │ 20 - 49 │ 50 - 199 � - 999 │ ≥ 1.000 │
│ │- personal de intervenţie│ │ │ │ │ │ │
│ │ extern │ - │ 1 - 5 │ 6 - 19 │ 20 - 49 │ 50 - 199 │ ≥ 200 │
│ │- locuitori │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Total nr. de oameni │ │ │ │ │ │ │
│H6 │ rãmaşi fãrã case sau în │ - │ 1 - 5 │ 6 - 19 │ 20 - 99 � - 499 │ ≥ 500 │
│ │ incapacitate de muncã │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Numãr N de rezidenţi │ │ │ │ │ │ │
│H7 │evacuaşi sau nevoiţi sã │ - │ N < 500 │ 500 ≤ N │ 5.000 ≤ N 󧓺.000 ≤ N │ N ≥ │
│ │rãmânã în casa lor > 2 │ │ │ <5.000 │ < 50.000 │< 500.000 │ 500.000 │
│ │ ore x nr. ore │ │ │ │ │ │ │
│ │(nr. persoane x nr. ore) │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Numãr N de persoane │ │ │ │ │ │ │
│H8 │ rãmase fãrã apã │ - │ N < 1.000𗈕.000 ≤ N 󧓒.000 ≤ N �.000 ≤ N│ N ≥ 1 │
│ │ potabilã, electricitate,│ │ │ <10.000 │< 100.000 │< 1 milion │ milion │
│ │ gaze, telefon, │ │ │ │ │ │ │
│ │ transport public > 2 │ │ │ │ │ │ │
│ │ ore x nr. ore │ │ │ │ │ │ │
│ │(nr. persoane x nr. ore) │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Numãr N de persoane │ │ │ │ │ │ │
│H9 │ supuse supravegherii │ - │ N < 10 │ 10 ≤ N │ 50 ≤ N │ 200 ≤ N │ N ≥ 1.000 │
│ │ medicale ≥ 3 luni │ │ │ < 50 │ < 200 │ < 1.000 │ │
│ │ dupã accident │ │ │ │ │ │ │
└───┴─────────────────────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┘







┌─────────────────────────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│ Consecinţe asupra │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
│ mediului │■[][][][][]│■ ■[][][][]│■ ■ ■[][][]│■ ■ ■ ■[][]│■ ■ ■ ■ ■[]│■ ■ ■ ■ ■ ■│
├───┬─────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Cantitatea Q de │ 𗈔,1 ≤ Q │ 1 ≤ Q │ 10 ≤ Q │ 50 ≤ Q │ Q ≥ 200 │
│E10│ animale ucise, │ Q < 0,1 │ < 1 │ < 10 │ < 50 │ < 200 │ │
│ │ rãnite sau oprite de │ │ │ │ │ │ │
│ │ la consumul uman │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Proporţia P de │ 𗈔,1 % ≤ P │ 0,5 % ≤ P │ 2 % ≤ P │ 10 % ≤ P │ P ≥ 50 % │
│E11│ animale protejate │ P < 0,1 % │ < 0,5 % │ < 2 % │ < 10 % │ < 50 % │ │
│ │ rare sau de specii │ │ │ │ │ │ │
│ │ vegetale distruse │ │ │ │ │ │ │
│ │ (sau eliminate prin │ │ │ │ │ │ │
│ │ distrugerea │ │ │ │ │ │ │
│ │ biotopului) în zona │ │ │ │ │ │ │
│ │ accidentului │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Volumul V de apã │ 𗈕.000 ≤ V 󧓒.000 ≤ V 𗈔,1 milion 𗈕 milion ≤ │ V ≥ 10 │
│E12│ poluatã (în mc)*) │ V < 1.000 │ < 10.000 │ < 0,1 │ ≤ V < │ V < 10 │ milioane │
│ │ │ │ │ milion │ 1 milion │milioane │ │
├───┼─────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Suprafaţa S de sol │ │ 0,5 ≤ S │ 2 ≤ S │ 10 ≤ S │ 50 ≤ S │ S ≥ 200 │
│E13│ sau apã subteranã │ 0,1 ≤ S │ < 2 │ < 10 │ < 50 │ < 200 │ │
│ │ care necesitã │ < 0,5 │ │ │ │ │ │
│ │ curãţirea sau │ │ │ │ │ │ │
│ │ decontaminarea │ │ │ │ │ │ │
│ │ specificã (în ha) │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Lungimea cursului │ │ 0,5 ≤ L │ 2 ≤ L │ 10 ≤ L │ 50 ≤ L │ L ≥ 200 │
│E14│ de apã sau a │ 0,1 ≤ L │ < 2 │ < 10 │ < 50 │ < 200 │ │
│ │ canalului care │ < 0,5 │ │ │ │ │ │
│ │ necesitã │ │ │ │ │ │ │
│ │ decontaminarea │ │ │ │ │ │ │
│ │ specificã (în km) │ │ │ │ │ │ │
└───┴─────────────────────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┘


-----------
*) Volumul se calculeazã cu formula Q/C(lim), în care:
- Q este cantitatea de substanţã pierdutã;
- C(lim) este concentraţia maxim admisibilã.




┌─────────────────────────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│ Consecinţe umane şi │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
│ sociale │■[][][][][]│■ ■[][][][]│■ ■ ■[][][]│■ ■ ■ ■[][]│■ ■ ■ ■ ■[]│■ ■ ■ ■ ■ ■│
├────┬────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Daunele materiale │ │ 0,5 ≤ C │ 2 ≤ C │ 10 ≤ C │ 50 ≤ C │ C ≥ 200 │
│EURO│ ale companiei (C │ 0,1 ≤ C │ < 2 │ < 10 │ < 50 │ < 200 │ │
│ 15 │ exprimat in milioane │ < 0,5 │ │ │ │ │ │
│ │ EURO - Referinţã 93) │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Pierderile de │ 0,1 ≤ C │ 0,5 ≤ C │ 1 ≤ C │ 10 ≤ C │ 50 ≤ C │ C ≥ 200 │
│EURO│ producţie ale companiei│ < 0,5 │ < 2 │ < 10 │ < 50 │ < 200 │ │
│ 16 │(C exprimat in milioane │ │ │ │ │ │ │
│ │ EURO - Referinţã 93) │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Daunele materiale │ │ 0,05 ≤ C │ 0,1 ≤ C │ 0,5 ≤ C │ 2 ≤ C │ C ≥ 10 │
│EURO│ sau pierderile de │ - │ < 0,1 │ < 0,5 │ < 2 │ < 10 │ │
│ 17 │ producţie din afara │ │ │ │ │ │ │
│ │ locaţiei │ │ │ │ │ │ │
│ │(C exprimat în milioane │ │ │ │ │ │ │
│ │ EURO - Referinţa 93) │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Costurile de curãţare 𗈔,01 ≤ C │ 0,05 ≤ C │ 0,2 ≤ C │ 1 ≤ C │ 5 ≤ C │ C ≥ 20 │
│EURO│ sau reabilitare │ < 0,05 │ < 0,2 │ < 1 │ < 5 │ < 20 │ │
│ 18 │ ecologicã │ │ │ │ │ │ │
│ │ (exprimat în milioane │ │ │ │ │ │ │
│ │ EURO) │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────────────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┘



CAP. XIX
Schema privind etapele unei inspecţii de mediu

ART. 43
Inspecţia de mediu se desfãşoarã conform urmãtoarei scheme:



┌─────────────────────┐
│Pregãtirea inspecţiei│
└───────┬───┬─┬──┬────┘
│ │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ └────────────────────────┐
┌───────────────┘ │ └─────────────┐ │
│ │ │ │
v v v v
┌──────────────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐
│Analiza informaţiilor │ │Elaborarea │ │ │ │ │
│relevante pentru │ │planului │ │Pregãtirea │ │Anunţarea │
│unitatea care urmeazã │ │de inspecţie│ │formularelor│ │operatorului│
│sã fie inspectatã: │ │ │ │ de │ │economic │
𗈕. analiza dosarului │ │ │ │ inspecţie │ │(dupã caz) │
│de obiectiv │ │ │ │ │ │ │
𗈖. analiza legislaţiei│ │ │ │ │ │ │
│de protecţia mediului │ │ │ │ │ │ │
𗈗. analiza literaturii│ │ │ │ │ │ │
│de specialitate │ │ │ │ │ │ │
└────────┬─────────────┘ └─────┬──────┘ └─────┬──────┘ └─────┬──────┘
│ │ │ │
│ │ ┌─────────────┘ │
└───────────────────┐ │ │ │
│ │ │ ┌──────────────────────────┘
│ │ │ │
v v v v
┌──────────────────┐
│Inspecţia în teren│
└─────┬──┬──┬──┬───┘
│ │ │ │
┌─────────────────────┘ │ │ │
│ │ │ │
│ ┌─────────┘ │ └─────────────┐
│ │ │ │
v v v v
┌───────────┐ ┌───────────┐ ┌────────────┐ ┌──────────┐
│Şedinţa │ │Controlul │ │Completarea │ │Şedinţa de│
│ de │ │propriu-zis│ │raportului │ │închidere │
│deschidere │ │ │ │de inspecţie│ │ │
└──────┬────┘ └─────┬─────┘ └──┬─────────┘ └────┬─────┘
│ │ │ │
│ │ │ │
│ └───────┐ │ ┌───────────────┘
└───────────────────┐ │ │ │
│ │ │ │
v v v v
┌───────────┐
│Faza finala│
└───────────┘



CAP. XX
Nota de constatare

ART. 44
Modelul şi conţinutul Notei de constatare sunt urmãtoarele:

NOTA DE CONSTATARE
Atãzi, ziua ....... luna ....... anul .......

Subsemnaţii, .............., din cadrul Gãrzii Naţionale de Mediu - Comisariatul ........., în calitate de comisari, împuterniciţi cu legitimaţiile nr. ....... din anul ......, eliberate de Garda Naţionalã de Mediu - Comisariatul General,
în temeiul ...... nr. ...... pentru organizarea şi funcţionarea Gãrzii Naţionale de Mediu şi a ..,
în urma controlului efectuat astãzi, data de mai sus, la ........................................... din localitatea ................, adresa: , judeţul ., aparţinând de .........................., cu sediul în localitatea .........................., adresa: ......................... , înregistrat la Oficiul Registrului Comerţului din ............................................... sub nr. J/, cod unic de înregistrare .., telefon ,
în prezenţa domnului (doamnei) ................................, act de identitate: seria nr. .................., CNP , în calitate de.., am constatat urmãtoarele:
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
Mãsuri stabilite: ..............................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
Sancţiuni .......................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................

Numele şi semnãtura Numele şi semnãtura reprezentantului
organului de constatare unitãţii care a participat la control
........................ .....................................

CAP. XXI
Procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor

ART. 45
Modelul şi conţinutul procesului-verbal de constatare şi Sancţionare a contravenţiilor sunt urmãtoarele:




[STEMA] ROMÂNIA
GARDA NAŢIONALA DE MEDIU
COMISARIATUL ........

Localitatea ..... str..... nr. ......
Tel. ...... Fax ..........

Seria ..... nr. .....
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

PROCES-VERBAL
de constatare şi sancţionare a contravenţiei încheiat astãzi,
ziua .... luna .... anul ....
la ..... din .......

Subsemnatul(a) ................., în calitate de comisar la Garda Naţionalã
de Mediu ........., împuternicit cu legitimaţia specialã de control nr. ....
din anul ... în baza prevederilor Hotãrârii Guvernului nr. 1.224/2007 privind
reorganizarea şi funcţionarea Gãrzii Naţionale de Mediu şi ale Ordonanţei
Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu
modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi
completãrile ulterioare,
în urma controlului efectuat la ................. din localitatea ........
str. ....... nr. ....... bl. ... sc. ...... et. ..... apt. ..... jud(sector)
...... în subordinea ......., înmatriculatã la oficiul registrului comerţului
sub Nr. J .../..../.... cod unic de înregistrare ......., la sediul (punct
de lucru) din ...... în data ......., ora ......., am constatat urmãtoarele:
1. persoana fizicã: domnul/doamna ...... fiul/fica lui ....... şi al/a ....
nãscut(ã) la data ....... în localitatea ....... cu domiciliul în ............
str. ....... nr. .... bl. ..... sc. ...... et. ..... apt. .... judeţ (sector)
....... cu act de identitate .............. serie ........ nr. ........
eliberat de ....... în data de ......... C.N.P. ..............;
sau
2. persoana juridicã: ...................... cu sediul în .................
str. ....... nr. .... bl. ..... sc. ...... et. ..... apt. .... judeţ (sector)
....... certificat de inmatriculare seria ........... nr. ................
eliberat de ....... în data de ......... C.U.I. ..............;
profil de activitate ...... cod CAEN ........, reprezentatã de .......... act
de identitate ..... seria .... nr. ......... CNP. ........ în calitate
de .....................
a sãvârşit urmãtoarele fapte:
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
Faptele descrise mai sus constituie contravenţie/contravenţii prevãzute
de ............. şi se sancţioneazã cu amenda de la ......... la ........ lei,
pentru care se aplica urmãtoarele sancţiuni: ........ lei pentru contravenţia
prevãzutã de ...... art. .... alin. .... paragraf ...... lit. .... pct. .....
........... lei pentru contravenţia prevãzutã de .......... art. .....
alin. ..... paragraful. ....... lit. .... pct. ...........
TOTAL LEI ..................... (......................................)

Conform prevederilor legale contravenientul poate/nu poate achita, în cel
mult 48 de ore de la data comunicãrii prezentului proces-verbal, jumãtate
din minimul amenzii prevãzute de dispoziţia legalã pentru fapta (ele)
sãvârşitã(e), care este de ......(........) lei.
Amenda se va achita în contul ......... deschis la Trezoreria ....... iar
copia dovezii efectuãrii plãţii va fi înaintatã în termen de 48 de ore/15 zile,
dupã caz, de la data plãţii amenzii/comunicãrii procesului-verbal, la Garda
Naţionalã de Mediu - Comisariatul .........

Am luat la cunoştinţã.

Semnãtura ............

ALTE MENŢIUNI

În legãtura cu faptele arãtate, contravenientul ............, reprezentat
prin .............. în calitate de ........ face urmãtoarele obiecţiuni:
................................................................
................................................................

Semnãtura ..............

Faţã de obiecţiunile contravenientului se constatã din actele controlate
la unitate (documente, declaraţii scrise, etc.) urmãtoarele: ..........
.......................................................................
Prin sãvârşirea acestei/acestor contravenţii s-au produs urmãtoarele
pagube ..................................................................
.......................................................................
În temeiul art. ........ din ............. contravenientului i se aplicã
urmãtoarele sancţiuni contravenţionale complementare: ........................
.......................................................................
Contravenientul nu poate sã semneze/nu este de faţã/refuzã sã semneze,
împrejurare ce se adevereşte de martorul ........ fiul lui ..... şi al .......
nãscut la data ........... în localitatea .............. cu domiciliul
în ......... act de identitate seria ....... nr. ...... eliberat de .......
la data ............. CNP. ............
Prezentul proces-verbal nu a fost încheiat în prezenţa unui martor
deoarece: ...............
................................................................
................................................................

Prezentul proces-verbal s-a întocmit în 3 (trei) exemplare, din care unul
a fost înmânat contravenientului.


Semnãtura Comisarului Semnãtura martorului Semnatura
Gãrzii Naţionale de Mediu contravenientului
.......................... ..................... ...................


Înştiinţare de platã: Amenda se va achita obligatoriu în termen de 15 zile
de la comunicare, în caz contrar urmând sã se procedeze la executare silitã.
Împotriva procesului-verbal se face plângere în termen de 15 zile de la
data comunicãrii.
Plângerea împreunã cu procesul-verbal se depun la Garda Naţionalã de
Mediu (adresa din antet).


Semnãtura Comisarului Semnãtura
Gãrzii Naţionale de Mediu contravenientului
.......................... ..................



ANEXA 4

LISTA ARTICOLELOR
din compunerea uniformei pentru personalul Gãrzii Naţionale de Mediu

a) Uniformã bãrbaţi
1. Cãmaşã poplin cu guler pentru cravatã
2. Costum bãrbaţi clasic
3. Cravatã
4. Jachetã stofã cãptuşitã, model unic pentru femei şi bãrbaţi
b) Uniformã femei
1. Bluzã poplin
2. Fustã dreaptã
3. Pantalon drept din stofã, pentru pantofi
4. Sacou clasic din stofã
5. Jachetã stofã cãptuşitã, model unic pentru femei şi bãrbaţi
c) Accesorii
1. Pantofi din piele de culoare neagrã
2. Insignã comisar de mediu/inspector silvic
3. Plachetã nume

NOTÃ:
Culoarea articolelor de uniformã din materiale textile este verde turcoaz închis cu codul 5097, cu excepţia cravatei, care este verde închis, şi a cãmãşii, care este gris-vert deschis.

ANEXA 5


NORME DE DOTARE
şi durata de serviciu a articolelor de uniformã
pentru personalul Gãrzii Naţionale de Mediu


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Norma de Durata de
Crt. Denumirea articolului de uniformã dotare iniţialã serviciu
(buc/pers.) (ani)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Costum bãrbaţi clasic 1 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Costum damã clasic cu fustã şi pantalon 1 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Cãmaşã poplin bãrbaţi 2 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Bluzã poplin femei 2 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Jachetã stofã pentru bãrbaţi şi femei 1 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Cravatã 2 2

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Pantofi din piele de culoare neagrã 1 1
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Insignã 1 Numai dotare
iniţialã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Plachetã nume 2 Numai dotare
iniţialã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 6

Insigna şi Placheta pentru Garda Naţionalã de Mediu

Insigna

NOTA(CTCE)
----------
Imaginea reprezentând "Insigna" Gãrzii Naţionale de Mediu, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 743 din 1 noiembrie 2007, pag. 28(A se vedea imaginea asociatã).

Placheta


┌─┬─┬─┬───────────────────────────────────┐
│ │ │ │ Numele(Ex: Popescu) │
└─┴─┴─┴───────────────────────────────────┘


NOTÃ:
Insigna distinctivã se va confecţiona din aliaj metalic uşor, cu aversul emailat color; pe revers va avea serie de personalizare gravatã şi se va purta cu ajutorul suportului din piele.
Placheta se va confecţiona din aliaj metalic uşor, cu aversul emailat color roşu, galben, albastru în primele 3 casete şi verde, în caseta pentru inscripţionarea numelui; numele va fi inscripţionat vizibil cu culoarea neagra; pe revers va avea sistem de prindere şi se va purta deasupra buzunarului stâng al uniformei.


ANEXA 7

UNIFORMÃ BÃRBAŢI

NOTA(CTCE)


Imaginea reprezentând "Uniformã bãrbaţi" a Gãrzii Naţionale de Mediu, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 743 din 1 noiembrie 2007, pag. 28(A se vedea imaginea asociata).


ANEXA 8


UNIFORMÃ FEMEI

NOTA(CTCE)
----------
Imaginea reprezentând "Uniformã femei" a Gãrzii Naţionale de Mediu, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 743 din 1 noiembrie 2007, pag. 29(A se vedea imaginea asociatã).


ANEXA 9


CÃMAŞÃ-BLUZÃ

NOTA(CTCE)
----------
Imaginea reprezentând "Cãmaşã-bluzã" a Gãrzii Naţionale de Mediu, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 743 din 1 noiembrie 2007, pag. 29.(A se vedea imaginea asociatã).


ANEXA 10


JACHETÃ STOFÃ PENTRU FEMEI ŞI BÃRBAŢI


NOTA(CTCE)
----------
Imaginea reprezentând "Jachetã stofã pentru femei şi bãrbaţi" a Gãrzii Naţionale de Mediu, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 743 din 1 noiembrie 2007, pag. 30.(A se vedea imaginea asociatã).


ANEXA 11

LISTA
mijloacelor tehnice şi echipamentelor de autoapãrare,
de comunicare, de transport şi de protecţie din dotarea
Gãrzii Naţionale de Mediu

a) Mijloace de transport şi comunicare
1. Autoturism inscripţionat corespunzãtor
2. Ambarcaţiuni dotate şi inscripţionate corespunzãtor
3. Radiotelefon sau telefon mobil
4. Mijloace de comunicare specifice navigaţiei.

b) Echipament individual de protecţie
1. Salopetã-combinezon impermeabilã, de culoare verde
2. Cascã de protecţie
3. Ochelari de protecţie
4. Mascã izolantã
5. Manuşi de protecţie
6. Cizme din cauciuc

Echipamentul de protecţie va fi asigurat numai ca dotare iniţialã, selectiv, în funcţie de specificul zonelor de responsabilitate ale comisarilor respectivi.

NOTÃ:
Durata de serviciu a mijloacelor tehnice şi echipamentelor din prezenta listã este cea prevãzutã de furnizori sau de normele specifice în vigoare.


ANEXA 12

NORME METODOLOGICE
privind constituirea şi utilizarea fondului destinat stimulãrii
personalului Gãrzii Naţionale de Mediu

ART. 1
Fondul de stimulare a personalului Gãrzii Naţionale de Mediu se constituie lunar prin recuperarea, conform legislaţiei în vigoare, a unei cote de 25% din amenzile contravenţionale achitate integral la bugetul de stat de cãtre contravenient în urma unei sancţiuni aplicate de cãtre personalul Gãrzii Naţionale de Mediu în temeiul dispoziţiilor legale din domeniul protecţiei mediului, silviculturii, pisciculturii, cinegeticii, apelor, solului, aerului, biodiversitãţii, precum şi cele prevãzute în legile specifice domeniului controlului poluãrii industriale şi managementului riscului, fondului de mediu şi altor domenii prevãzute de legislaţia în vigoare.
ART. 2
(1) Amenzile contravenţionale, aplicate potrivit prevederilor art. 1, se achitã la unitãţile Trezoreriei Statului în raza cãrora contravenienţii îşi au sediul sau domiciliul fiscal, atât în numerar, cât şi în virament, dupã caz.
(2) În procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor vor fi indicate atât contul de venituri al bugetului de stat, în care se vireazã suma, cât şi codul fiscal al unitãţii din care face parte agentul constatator.
(3) Cota de 25% aferentã fondului de stimulare se vireazã de cãtre unitãţile Trezoreriei Statului în contul cãrora amenzile respective au fost încasate, pe baza situaţiilor financiare lunare întocmite şi prezentate de comisariatele teritoriale ale Gãrzii Naţionale de Mediu, dupã caz, în termen de 5 zile lucrãtoare de la primirea acestora.
(4) În situaţiile financiare lunare se vor preciza codul IBAN al contului în care urmeazã a fi viratã suma aferentã cotei de 25% cuvenite pentru constituirea fondului de stimulente, precum şi beneficiarul acesteia.
ART. 3
Fondul de stimulare se constituie conform art. 1 şi se evidenţiazã astfel:
a) la nivelul comisariatelor teritoriale ale Gãrzii Naţionale de Mediu, din sumele provenite din activitatea proprie;
b) la nivelul Comisariatului General al Gãrzii Naţionale de Mediu, din sumele provenite prin virarea unei cote de 25 % din fondul constituit la nivelul comisariatelor teritoriale ale Gãrzii Naţionale de Mediu.
ART. 4
(1) Garda Naţionalã de Mediu, prin Comisariatul General, deschide la Direcţia de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti contul distinct 50.01 "Disponibil din venituri cu destinaţie specialã ale ministerelor şi instituţiilor subordonate", care este alimentat cu sumele reprezentând fondul de stimulare a personalului Gãrzii Naţionale de Mediu.
(2) Contul prevãzut la alin. (1) se deschide şi de cãtre comisariatele teritoriale ale Gãrzii Naţionale de Mediu la unitãţile Trezoreriei Statului în raza cãrora acestea îşi au sediul.
(3) Fondurile de stimulare se gestioneazã în regim extrabugetar, conform legii.
ART. 5
(1) Fondul de stimulare constituit conform legii se utilizeazã pentru stimularea personalului Gãrzii Naţionale de Mediu.
(2) O cotã din fondul de stimulare constituit, stabilitã prin ordin al ministrului mediului şi dezvoltãrii durabile, se vireazã în contul Ministerului Mediului şi Dezvoltãrii Durabile.
ART. 6
Principalele criterii de repartizare a stimulentelor sunt urmãtoarele:
a) contribuţia efectivã în activitatea de confiscare şi valorificare a bunurilor, de aplicare şi încasare a amenzilor şi de prestare de lucrãri şi servicii;
b) contribuţia la buna organizare şi funcţionare a activitãţii proprii, la aplicarea mecanismelor de urmãrire a încasãrii veniturilor datorate statului;
c) competenţa profesionalã doveditã şi disponibilitatea la sarcini în îndeplinirea atribuţiilor;
d) respectarea ordinii şi disciplinei individuale sau în compartimentul de muncã pe care îl coordoneazã, în cazul funcţiilor de conducere;
e) frecvenţa, natura, dificultatea şi valoarea descoperirilor în activitatea de control;
f) îndeplinirea corectã şi la timp a activitãţilor programate, calitatea serviciilor prestate, conducerea corectã şi la zi a evidenţelor;
g) gradul de periculozitate a acţiunilor la care participã;
h) valorificarea în timp cât mai scurt a bunurilor confiscate şi nedepãşirea coeficientului de perisabilitate admis de norme;
i) complexitatea procesului de constatare a abaterilor de la normele legale şi capacitatea stabilirii corecte a rãspunderii persoanelor vinovate de comiterea unor fapte sancţionate de acte normative din domeniul protecţiei mediului, silviculturii, pisciculturii, cinegeticii, apelor, solului, aerului, biodiversitãţii, precum şi de prevederi ale legilor specifice domeniului controlului poluãrii industriale şi managementului riscului, fondului de mediu şi altor domenii prevãzute de legislaţia în vigoare.
ART. 7
(1) Cuantumul lunar al stimulentelor individuale poate fi de cel mult 3 salarii de bazã pentru personalul Gãrzii Naţionale de Mediu.
(2) Pentru contribuţii excepţionale la buna desfãşurare a activitãţii din cadrul Gãrzii Naţionale de Mediu, comisarul general al Gãrzii Naţionale de Mediu poate aproba stimulente peste nivelul prevãzut la alin. (1).
ART. 8
Aprobarea stimulentelor individuale pentru personalul Gãrzii Naţionale de Mediu se face de cãtre comisarul general, dupã cum urmeazã:
a) pentru personalul din cadrul structurii centrale a Gãrzii Naţionale de Mediu;
b) pentru comisarii-şefi;
c) la propunerea comisarilor-şefi, pentru personalul din comisariatele judeţene ale Gãrzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii" şi Comisariatul Municipiului Bucureşti.
ART. 9
(1) Plata stimulentelor aprobate se face în cursul fiecãrei luni pentru luna precedentã.
(2) Stimulentele nu fac parte din salariul de bazã, nu se suportã din fondul de salarii, iar asupra lor unitatea nu calculeazã contribuţia de asigurãri sociale, contribuţia pentru constituirea fondului pentru plata ajutorului de şomaj şi nici contribuţia pentru constituirea fondului de asigurãri sociale de sãnãtate.
(3) Asupra stimulentelor primite personalul datoreazã contribuţia de asigurãri sociale pentru sãnãtate, prevãzutã de lege.
(4) Sumele rãmase neutilizate la sfârşitul lunii, respectiv al anului, se reporteazã lunar şi anual, urmând sã fie utilizate în acelaşi scop.
(5) Evidenţierea în contabilitate a fondurilor de stimulare se efectueazã potrivit normelor stabilite de Ministerul Economiei şi Finanţelor.
(6) Sumele incluse în fondul de stimulare în mod necuvenit, prin nerespectarea reglementãrilor legale, sunt deduse din fondul de stimulare constituit în perioadele urmãtoare şi vor fi virate la bugetul de stat.
(7) Este interzisã acordarea de stimulente pânã la recuperarea integralã a sumelor incluse în mod necuvenit în fondul de stimulare.
(8) Sumele existente în soldurile fondurilor de stimulare, constituite pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, se preiau în noile fonduri de stimulare.
(9) Personalul însãrcinat cu exercitarea controlului financiar propriu din cadrul comisariatelor teritoriale şi Comisariatului General al Gãrzii Naţionale de Mediu are obligaţia de a verifica corecta constituire şi utilizare a fondului de stimulare şi de a nu permite constituirea şi, dupã caz, plata sumelor care nu se încadreazã în norme, informându-i despre aceasta pe comisarul general al Gãrzii Naţionale de Mediu şi pe ministrul mediului şi dezvoltãrii durabile.


ANEXA 13

NUMÃRUL DE AUTOTURISME,
ambarcaţiuni şi normele privind consumul lunar de carburanţi
pentru autoturismele şi ambarcaţiunile care aparţin
Gãrzii Naţionale de Mediu


I. Numãr de autoturisme


┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ Numãr maxim aprobat │ Consum de carburanţi maxim aprobat │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 250 │ 400 de litri/lunã/autoturism │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘


II. Numãr de ambarcaţiuni


┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ Numãr maxim aprobat │ Consum de carburanţi maxim aprobat │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ │ 8 ambarcaţiuni - 10 litri/orã │
│ │ pentru maximum 80 de ore pe lunã │
│ 20 ├─────────────────────────────────────┤
│ │ 12 ambarcaţiuni - 30 litri/orã │
│ │ pentru maximum 80 de ore pe lunã │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘



NOTĂ?:
1. Alocarea de drepturi, repartizarea, detalierea, transferul mijloacelor de transport, indiferent de categoria lor, se fac numai cu aprobarea comisarului general al Gãrzii Naţionale de Mediu.
2. Nu se considerã depãşiri la consumul normat la mijloacele de transport consumul care la nivelul anului se încadreazã în limita carburantului normat în raport cu numãrul total de mijloace de transport aprobat pentru Garda Naţionalã de Mediu.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016