Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.219 din 29 noiembrie 2000  privind unele masuri de protectie a intereselor consumatorilor la achizitionarea de piese de schimb auto, altele decat cele care pot afecta siguranta circulatiei si/sau protectia mediului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.219 din 29 noiembrie 2000 privind unele masuri de protectie a intereselor consumatorilor la achizitionarea de piese de schimb auto, altele decat cele care pot afecta siguranta circulatiei si/sau protectia mediului

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 644 din 11 decembrie 2000
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Piesele de schimb auto, echipamentele şi subansamblurile auto, denumite în continuare piese de schimb auto, fabricate în România sau importate, altele decât cele care pot afecta siguranta circulaţiei şi/sau protecţia mediului, se pot comercializa numai dacã sunt validate de constructorul de vehicul rutier cãruia îi sunt destinate sau dacã sunt certificate/omologate conform prevederilor prezentei hotãrâri.
ART. 2
În sensul prezentei hotãrâri urmãtorii termeni sunt definiţi astfel:
a) piesa de schimb auto reprezintã acea componenta care se poate monta în locul piesei de origine;
b) piesa de schimb de origine reprezintã acea componenta auto validatã de producãtorul de vehicul cãruia îi este destinatã şi care este comercializata sub controlul acestuia;
c) validarea unei piese de schimb auto reprezintã o atestare scrisã, eliberata de producãtorii vehiculelor rutiere, bazatã pe examinare şi dovezi obiective, care confirma îndeplinirea condiţiilor prevãzute pentru o anumitã utilizare;
d) interschimbabilitatea reprezintã proprietatea unor piese care îndeplinesc aceeaşi funcţie de a putea fi înlocuite una cu cealaltã. Aceasta proprietate se asigura prin stabilirea corecta a dimensiunilor, formelor, materialelor, prin respectarea limitelor de toleranta, a caracteristicilor fizico-mecanice şi chimice, permitand înlocuirea pieselor uzate sau avariate cu altele noi.
ART. 3
(1) Pentru a putea fi protejate impotriva fabricãrii neautorizate desenele şi modelele industriale ale pieselor de schimb auto se înregistreazã, conform prevederilor legale, la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci.
(2) Producãtorii de vehicule rutiere şi piese de schimb auto sau reprezentanţii legali ai acestora notifica obţinerea certificatelor de înregistrare prevãzute la alin. (1) la Regia Autonomã "Registrul Auto Roman", denumita în continuare Registrul Auto Roman.
(3) Registrul Auto Roman şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor nu rãspund pentru lipsa notificãrii prevãzute la alin. (2).
ART. 4
(1) Se interzice fabricarea şi/sau comercializarea de piese de schimb auto în urmãtoarele situaţii:
a) prin reproducerea, fãrã drept, a desenului sau a modelului industrial;
b) fãrã acordul titularului certificatului de înregistrare a desenului sau a modelului industrial, pe perioada de valabilitate a acestuia.
ART. 5
(1) Prin validare producãtorii vehiculelor rutiere pot acorda aprobãri de fabricare şi comercializare pentru piesele de schimb auto destinate vehiculelor pe care le fabrica sau pe care le-au avut în fabricaţie.
(2) Rãspunderea pentru calitatea produsului comercializat conform alin. (1) revine în mod solidar atât producãtorilor de vehicule rutiere, cat şi producãtorilor de piese de schimb auto.
(3) În termen de 3 zile lucrãtoare de la retragerea validãrii prevãzute la alin. (1) producãtorii de vehicule rutiere sau reprezentanţii autorizaţi ai acestora comunica Registrului Auto Roman şi Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor retragerea validãrii.
(4) La solicitarea scrisã a Registrului Auto Roman şi a Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor producãtorul de vehicule rutiere sau reprezentanţii autorizaţi ai acestora comunica, în termen de 30 de zile de la data solicitãrii, lista cuprinzând piesele de schimb de origine şi cele validate.
ART. 6
La calculul intervalului de timp în care producãtorul de vehicul rutier este obligat sa asigure piese de schimb se va avea în vedere ca durata medie de utilizare a vehiculelor rutiere noi, comercializate pe teritoriul României de producãtori, importatori sau reprezentanţii autorizaţi ai acestora, persoane juridice, trebuie sa fie de cel puţin 8 ani.
ART. 7
În cazurile în care desenele sau modelele industriale nu sunt protejate prin procedurile legale, producãtorul vehiculului rutier şi-a încetat activitatea, perioada în care producãtorul de vehicul rutier este obligat sa asigure pe piata piese de schimb auto a expirat, în alte cazuri stabilite prin reglementãrile Ministerului Transporturilor, piesele de schimb auto se pot comercializa numai dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) funcţioneazã conform destinaţiei precizate în documentaţia de referinta sau indicaţiilor de pe ambalaj;
b) asigura capacitatea de înlocuire cu piesa de origine sau cu cea validatã de constructorul de vehicul rutier;
c) sunt certificate/omologate de Registrul Auto Roman sau de organisme de certificare a produselor acreditate de organismul naţional de acreditare şi autorizate de Registrul Auto Roman;
d) sunt marcate, suplimentar fata de etichetele cerute de legislaţie şi de procedurile de certificare/omologare, cu un marcaj special de secretizare pus la dispoziţie solicitanţilor prin grija Registrului Auto Roman.
ART. 8
(1) Se accepta comercializarea pe baza unei declaraţii pe propria rãspundere a producãtorului pieselor de schimb auto, în urmãtoarele situaţii:
a) producãtorul de vehicul rutier nu este înregistrat la Registrul Comerţului din România, conform prevederilor legale în vigoare;
b) producãtorul de vehicul rutier nu are reprezentant autorizat în România;
c) producãtorul de vehicul rutier sau reprezentantul sau autorizat confirma în scris ca nu sunt disponibile documentaţii tehnice şi/sau piese de schimb de origine pe baza cãrora sa se materializeze procedurile de certificare/omologare prevãzute la art. 7 lit. c).
(2) În situaţiile prevãzute la alin. (1) declaraţia pe propria rãspundere se va pãstra în mod obligatoriu de producãtor sau de importator şi va însoţi permanent certificatul de garanţie predat consumatorului.
(3) Declaraţia pe propria rãspundere prevãzutã la alin. (1) se completeazã conform modelului aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 168/1997 privind regimul produselor şi serviciilor care pot pune în pericol viata, sãnãtatea, securitatea muncii şi protecţia mediului înconjurãtor. Datele solicitate prin formularul aprobat al declaraţiei de conformitate trebuie sa fie înscrise complet, clar, explicit şi fãrã ambiguitãţi.
ART. 9
(1) La cererea Registrului Auto Roman sau a Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor agentul economic care se prevaleazã de declaraţia de conformitate prevãzutã la art. 8 este obligat sa punã la dispoziţie acestora, în termen de 30 de zile lucrãtoare de la solicitare, documentul tehnic normativ care a stat la baza eliberãrii declaraţiei de conformitate.
(2) Certificarea prin declaraţie de conformitate înceteazã în urmãtoarele cazuri:
a) agentul economic nu transmite documentaţia tehnica normativa în termenul stabilit la alin. (1);
b) se dovedeşte ca declaraţia de conformitate nu corespunde realitãţii, documentul tehnic normativ fiind insuficient pentru descrierea caracteristicilor tehnice esenţiale ale produsului;
c) produsele cuprinse în declaraţia de conformitate nu realizeazã nivelul calitativ şi de performanta declarat, caz în care agentul economic este obligat sa achite contravaloarea expertizei tehnice.
(3) În cazurile descrise mai sus, dacã fapta nu este consideratã, potrivit legii penale, infracţiune, sunt aplicabile sancţiunile pentru comercializarea pieselor de schimb necertificate/neomologate, stabilite prin prezenta hotãrâre.
ART. 10
Pentru respectarea condiţiilor tehnice şi de calitate certificarea din partea unui organism de certificare sau validarea din partea unui producãtor de vehicul rutier implica în mod obligatoriu supravegherea de cãtre aceştia a producãtorilor de piese de schimb auto.
ART. 11
(1) Nerespectarea dispoziţiilor art. 1, ale art. 7 lit. c) şi d), art. 8 şi ale art. 9 constituie contravenţii în mãsura în care, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracţiuni şi se sancţioneazã conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 12
Contravenţiile prevãzute la art. 11 se constata şi se sancţioneazã de personalul Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor.
ART. 13
Prevederile prezentei hotãrâri se aplica:
a) de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I, pentru piesele de schimb care dispun de protecţia desenului sau modelului industrial;
b) în termen de 180 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I, pentru celelalte piese de schimb.
ART. 14
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga dispoziţiile referitoare la piesele de schimb auto prevãzute în <>art. 6 din Hotãrârea Guvernului nr. 394/1995 privind obligaţiile ce revin agenţilor economici persoane fizice sau juridice - în comercializarea produselor de folosinta îndelungatã, destinate consumatorilor, astfel cum a fost modificat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 786/1996 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 122 din 19 iunie 1995.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul transporturilor,
Aleodor Francu,
secretar de stat

Oficiul pentru Protecţia
Consumatorilor
Eliade Corneliu Mihailescu,
secretar de stat

Ministrul industriei
şi comerţului,
Radu Berceanu

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016