Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.215 din 27 noiembrie 2001  pentru aprobarea Protocolului dintre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Republica Bulgaria privind cooperarea intre fortele aeriene, semnat la Constanta la 24 august 2001    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.215 din 27 noiembrie 2001 pentru aprobarea Protocolului dintre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Republica Bulgaria privind cooperarea intre fortele aeriene, semnat la Constanta la 24 august 2001

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 826 din 20 decembrie 2001
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 5 alin. 1 din Legea nr. 4/1991 privind încheierea şi ratificarea tratatelor,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aproba Protocolul dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Republica Bulgaria privind cooperarea între forţele aeriene, semnat la Constanta la 24 august 2001.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul apãrãrii naţionale,
Sorin Encutescu,
secretar de stat

p. Ministrul afacerilor externe,
Cristian Diaconescu,
secretar de stat


PROTOCOL
între Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul
Apãrãrii din Republica Bulgaria
privind cooperarea între forţele aeriene

Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Republica Bulgaria, denumite în continuare pãrţi contractante,
dorind sa dezvolte relaţiile de colaborare între forţele aeriene ale celor doua pãrţi contractante,
având la baza principiile şi prevederile Acordului de colaborare dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale al României şi Ministerul Apãrãrii al Republicii Bulgaria, semnat la Bucureşti la 29 ianuarie 1994,
au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Scop
Scopul prezentului protocol este stabilirea cadrului juridic necesar cooperãrii dintre Forţele Aeriene ale României şi Forţele Aeriene ale Republicii Bulgaria, în conformitate cu competentele stipulate în legislaţia celor doua state.
ART. 2
Domenii de cooperare
Pãrţile contractante sunt de acord sa coopereze în ceea ce priveşte:
2.1. zborurile aeronavelor militare în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele doua state;
2.2. datele radar despre situaţia aerianã;
2.3. sprijinul echipajelor aeronavelor militare aflate în pericol în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele doua state;
2.4. schimbul de experienta şi pregãtire comuna.
ART. 3
Forme de cooperare
Formele de cooperare sunt urmãtoarele:
3.1. organizarea şi realizarea schimbului de informaţii privind zborurile aeronavelor militare în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele doua state;
3.2. schimbul de date radar despre situaţia aerianã;
3.3. intalniri periodice ale echipelor de experţi ale forţelor aeriene, pentru analizarea şi soluţionarea problemelor legate de punerea în aplicare a prevederilor prezentului protocol;
3.4. schimb de experienta pe linia pregãtirii personalului de specialitate şi a exploatãrii tehnicii de aviatie şi apãrare antiaeriana;
3.5. participarea cu observatori şi/sau subunitati la aplicatiile şi exerciţiile organizate de pãrţile contractante;
3.6. recunoaşterea aerodromurilor de salvare stabilite de pãrţile contractante;
3.7. organizarea şi executarea, prin reciprocitate, a unor activitãţi de salvare a personalului navigant, folosind facilitãţile militare de care dispun pãrţile contractante;
3.8. participarea la alte activitãţi comune.
ART. 4
Autoritãţi responsabile
(1) În scopul organizãrii şi coordonãrii activitãţilor de cooperare pãrţile contractante stabilesc urmãtoarele autoritãţi responsabile:
- în România: Statul Major al Forţelor Aeriene;
- în Republica Bulgaria: Statul Major al Forţelor Aeriene.
(2) Pentru îndeplinirea obligaţiilor privind schimbul reciproc de informaţii despre zborurile aeronavelor militare şi acordarea reciprocã de ajutor echipajelor aeronavelor militare aflate în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele doua state, pãrţile contractante stabilesc urmãtoarele puncte de contact:
- în România: Comandamentul principal pentru operaţiuni aeriene al Forţelor Aeriene - Bucureşti;
- în Republica Bulgaria: Punctul de comanda central al Statului Major al Forţelor Aeriene - Sofia.
ART. 5
Schimbul reciproc de informaţii
(1) Zborurile aeronavelor militare în spaţiul aerian al celor doua state se executa pe baza reglementãrilor aeronautice internaţionale reciproc acceptate şi în conformitate cu legislaţia nationala a statelor pãrţilor contractante.
(2) Pãrţile contractante se informeazã reciproc, în prealabil pe timpul procesului de planificare, prin punctele de contact, despre aeronavele militare care executa zboruri în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele doua state, fãrã survolarea acesteia, la distanţe mai mici de 20 km pentru avioane şi 5 km pentru elicoptere, la toate inaltimile de zbor.
(3) În scopul asigurãrii schimbului de informaţii, urmãtoarele date se vor preciza: data, intervalul de timp pentru desfãşurarea zborului şi numãrul zonelor restrictionate temporar. Aceste informaţii vor fi înaintate prin punctele de contact nu mai târziu de ora 16.00 UTC a zilei premergãtoare zborului.
(4) În toate celelalte cazuri produse accidental punctele de contact se vor informa reciproc, imediat.
(5) În cazul apariţiei în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele doua state a unor mijloace aeriene sau a unor semnale pe ecranele statiilor radar, care nu pot fi identificate, punctele de contact au obligaţia de a se informa reciproc, de a lua mãsuri de identificare a acestora şi de a-şi acorda reciproc sprijin pentru clarificarea situaţiei.
ART. 6
Schimbul de date radar
(1) Pãrţile contractante se obliga ca, dupã finalizarea instalãrii centrelor operationale pentru suveranitatea aerianã (ASOC) naţionale, sa întreprindã demersurile necesare pentru asigurarea interconectarii sistemelor şi schimbului de date radar.
(2) Procedurile necesare pentru schimbul de date vor fi stabilite de comun acord de cãtre autoritãţile responsabile ale pãrţilor contractante printr-un plan convenit în acest scop.
ART. 7
Sprijinul reciproc
(1) În cazul unor situaţii de urgenta la aeronavele militare aflate în zbor în apropierea frontierei dintre cele doua state, pãrţile contractante asigura, la cerere, prin punctele de contact, predarea-primirea dirijarii şi aterizarii aeronavelor respective pe un aerodrom militar de salvare.
(2) Aerodromurile militare de salvare vor fi stabilite, de comun acord, de cãtre autoritãţile responsabile ale pãrţilor contractante. Caracteristicile ajutorului pe timpul zborului şi pe aerodrom vor fi coordonate prin structura responsabilã a partii contractante.
(3) Pentru predarea-primirea dirijarii aeronavelor punctele de contact ale autoritãţilor responsabile ale cãror aeronave se afla în pericol vor comunica urmãtoarele date: poziţia aeronavei, tipul aeronavei, înãlţimea şi direcţia de zbor, indicativele piloţilor, cauzele pericolului, timpul de zbor calculat pana la consumarea combustibilului şi ultimul ordin de dirijare transmis. În caz de urgenta aeronava în pericol va comunica pe frecventa 124.0 MHz.
(4) Autoritatea responsabilã pe teritoriul statului cãreia aterizeaza aeronava aflatã în pericol va asigura paza acesteia şi va acorda ajutor echipajului.
(5) Autoritãţile responsabile vor organiza şi vor desfasura anual activitãţi de recunoaştere de cãtre personalul navigant a aerodromurilor de salvare stabilite, cu aeronave militare.
ART. 8
Cãutarea şi salvarea aeronavelor
(1) Pãrţile contractante organizeazã pe teritoriul statului propriu serviciul de cãutare şi salvare.
(2) În cazul producerii unor catastrofe cu aeronavele militare ale uneia dintre pãrţile contractante pe teritoriul statului celeilalte pãrţi contractante, aceasta din urma va lua mãsuri de cãutare şi salvare, va desfasura activitãţi specifice pentru salvarea vieţii personalului, prevenirea amplificarii daunelor şi conservarea dovezilor materiale.
ART. 9
Activitãţile comune
(1) Anual, în şedinţele de lucru organizate alternativ în România şi în Republica Bulgaria, autoritãţile responsabile ale pãrţilor contractante vor analiza aplicarea prevederilor prezentului protocol şi vor propune activitãţi care sa fie incluse în planul bilateral de cooperare pentru anul urmãtor.
(2) Propunerile de activitãţi comune vor cuprinde: schimb de experienta pe linia pregãtirii personalului de specialitate şi a folosirii tehnicii de aviatie şi apãrare antiaeriana; participarea cu observatori şi/sau cu subunitati la aplicatiile şi exerciţiile organizate de pãrţile contractante; recunoaşterea aerodromurilor de salvare; participarea la activitãţi de recuperare a personalului navigant.
ART. 10
Legãturile de transmisiuni
(1) Numerele de telefon ale punctelor de contact vor fi schimbate pentru asigurarea legãturii dintre pãrţile contractante.
(2) Detaliile privind organizarea legãturilor de transmisiuni, numerele de apel şi caracteristicile de lucru ale mijloacelor utilizate vor fi incluse în Dispoziţia comuna de transmisiuni, încheiatã între pãrţile contractante. Dispoziţia comuna de transmisiuni va fi actualizatã, la nevoie, prin consultãri între structurile de specialitate, în conformitate cu prevederile Protocolului dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Republica Bulgaria privind cooperarea în domeniul transmisiunilor, semnat la Sofia la 29 martie 2000, şi ale Planului comun de transmisiuni nr. M-53/28 noiembrie 2000.
(3) Schimbul de date şi informaţii privind aplicarea prezentului protocol se va face în limba engleza.
ART. 11
Soluţionarea divergentelor
Orice divergenta cu privire la interpretarea sau aplicarea prevederilor prezentului protocol se va soluţiona prin consultãri între pãrţile contractante.
ART. 12
Dispoziţii finale
(1) Prezentul protocol va intra în vigoare la data primirii ultimei notificãri, prin care pãrţile contractante îşi vor notifica reciproc, în scris, ca au fost îndeplinite procedurile legale interne necesare pentru intrarea în vigoare a acestuia.
(2) Prezentul protocol se încheie pentru o perioada de 5 (cinci) ani şi se va prelungi automat pentru noi perioade de câte 5 (cinci) ani. Prezentul protocol poate fi denunţat de oricare dintre pãrţile contractante dupã 6 (şase) luni de la data primirii de cãtre cealaltã parte contractantã a unei notificãri scrise prin care se exprima intenţia sa de a-l denunta.
(3) Fiecare parte contractantã poate propune, în orice moment, amendamente la prezentul protocol şi va iniţia consultãri. Amendamentele convenite vor intra în vigoare în conformitate cu prevederile paragrafului (1) al prezentului articol şi vor constitui parte integrantã a acestui protocol.
Semnat la Constanta la 24 august 2001, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana, bulgara şi engleza, toate textele fiind egal autentice. În caz de divergenţe în interpretare textul în limba engleza va prevala.

Pentru Ministerul Apãrãrii Naţionale din România,
Şeful Statului Major
al Forţelor Aeriene ale României,
General-locotenent,
Gheorghe Bucse

Pentru Ministerul Apãrãrii din Republica Bulgaria,
Şeful Statului Major Principal
al Forţelor Aeriene Militare din Republica Bulgaria,
General-locotenent,
Ştefan Popov

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016