Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.188 din 27 noiembrie 2001 (*republicata*)  pentru aprobarea Normelor metodologice privind recalcularea pensiilor militare de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.188 din 27 noiembrie 2001 (*republicata*) pentru aprobarea Normelor metodologice privind recalcularea pensiilor militare de stat

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 600 din 11 iulie 2006
---------
*) Republicatã în temeiul <>art. III din Hotãrârea Guvernului nr. 633/2006 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind recalcularea pensiilor militare de stat, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.188/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 451 din 24 mai 2006, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Hotãrârea Guvernului nr. 1.188/2001 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 782 din 7 decembrie 2001 şi ulterior a mai fost modificatã şi completatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 691/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 431 din 13 mai 2004.


ARTICOL UNIC
Se aprobã Normele metodologice privind recalcularea pensiilor militare de stat, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.


ANEXA

NORME METODOLOGICE
privind recalcularea pensiilor militare de stat

ART. 1
Pensiile militare de stat stabilite conform legislaţiei anterioare intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare lege, se recalculeazã, în baza art. 79 din lege, potrivit prezentelor norme metodologice.
ART. 2
Recalcularea pensiilor militare de stat se efectueazã pe baza urmãtoarelor elemente:
a) solda lunarã brutã, în vigoare la data de 10 aprilie 2001, corespunzãtoare funcţiei maxime exercitate şi gradului militar avute la data trecerii în rezervã;
b) vechimea totalã în serviciu avutã la data recalculãrii;
c) gradul de invaliditate şi cauza invaliditãţii;
d) numãrul de urmaşi înscrişi la pensie.
ART. 3
(1) Solda lunarã brutã, ca bazã pentru efectuarea recalculãrii pensiilor militare de stat, se determinã potrivit prevederilor <>Legii nr. 138/1999 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar din instituţiile publice de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã, precum şi acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pe baza urmãtoarelor elemente:
a) solda de funcţie corespunzãtoare funcţiei maxime exercitate la data trecerii în rezervã;
b) solda de grad corespunzãtoare ultimului grad militar avut la data trecerii în rezervã;
c) solda de merit;
d) indemnizaţia de comandã;
e) gradaţii;
f) indemnizaţia de dispozitiv.
(2) Pentru cadrele militare care la data trecerii în rezervã au avut gradul de locotenent-major, elementele prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b) sunt cele corespunzãtoare gradului de cãpitan.
(3) Solda de merit şi indemnizaţia de comandã se includ în solda lunarã brutã, ca bazã de recalculare a pensiilor, numai pentru cadrele militare care la data trecerii în rezervã au beneficiat de aceste drepturi.
(4) Gradaţiile sunt cele avute la data trecerii în rezervã sau se stabilesc potrivit prevederilor <>art. 11 din Legea nr. 138/1999 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în raport cu vechimea în serviciu.
(5) În situaţia pensionarilor militari din Ministerul Administraţiei şi Internelor, ale cãror funcţii îndeplinite la data trecerii în rezervã nu erau prevãzute în statele de organizare cu grad militar, li se ia în calcul, pentru gradul corespunzãtor funcţiei îndeplinite, funcţia maximã a gradului militar avut.
ART. 4
(1) Pentru perioada 10 aprilie 2001 - 31 iulie 2004 solda lunarã brutã, ca bazã pentru efectuarea recalculãrii pensiilor militare de stat, se determinã la cerere, potrivit <>Legii nr. 138/1999 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pe baza urmãtoarelor date:
a) solda de grad corespunzãtoare ultimului grad militar avut la data trecerii în rezervã;
b) solda de funcţie la maximum, prevãzutã pentru gradul militar avut la data trecerii în rezervã;
c) gradaţiile acordate în raport cu gradul militar avut la data trecerii în rezervã, dupã cum urmeazã:
- militar angajat pe bazã de contract - gradaţia I;
- sublocotenent, aspirant - gradaţia a II-a;
- locotenent, maistru militar clasa a IV-a, sergent-major-gradaţia a III-a;
- cãpitan, maistru militar clasa a III-a, plutonier - gradaţia a IV-a;
- maior, locotenent-comandor, maistru militar clasa a II-a, plutonier - major - gradaţia a V-a;
- locotenent-colonel, cãpitan-comandor, maistru militar clasa I, plutonier adjutant - gradaţia a VI-a;
- colonel, comandor, general, maistru militar principal, plutonier adjutant - şef - gradaţia a VII-a;
d) indemnizaţia de dispozitiv.
(2) Pentru cadrele militare care la data trecerii în rezervã au beneficiat de o gradaţie mai mare decât cea prevãzutã la alin. (1) lit. c), recalcularea pensiei se face pe baza gradaţiei celei mai mari.
ART. 5
Vechimea în serviciu pentru recalcularea pensiilor militare de stat este cea rezultatã din dosarul de pensionare, stabilitã în ultima decizie de pensie.
ART. 6
Cuantumul pensiei de serviciu pentru limitã de vârstã, al pensiei anticipate şi al pensiei anticipate parţiale se determinã la cerere, începând cu data intrãrii în vigoare a legii, prin aplicarea procentelor prevãzute la art. 22 lit. a)-c), precum şi la art. 24 şi 25 din lege, iar cuantumul pensiei de invaliditate, prin aplicarea procentelor prevãzute la art. 33 din lege asupra bazei de calcul stabilite potrivit art. 3, respectiv art. 4.
ART. 7
Gradul de invaliditate şi legãtura cauzalã a invaliditãţii cu serviciul militar sunt cele stabilite în ultimul certificat-decizie medicalã din dosarul de pensie.
ART. 8
Pensiile de urmaş se recalculeazã în raport cu pensia militarã de stat a persoanei decedate sau cu pensia la care ar fi avut dreptul susţinãtorul decedat şi cu numãrul de urmaşi înscrişi la pensie.
ART. 9
(1) Cuantumul pensiei militare de stat, recalculatã potrivit prezentelor norme metodologice, nu poate fi mai mare decât baza de calcul folositã la recalcularea pensiei.
(2) Sumele rezultate ca diferenţã între pensiile recalculate potrivit prevederilor art. 79 alin. (1) lit. a) din lege şi pensiile recalculate conform prezentelor norme metodologice se adaugã la pensia aflatã în platã la data aplicãrii <>Legii nr. 479/2003 pentru modificarea <>Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat.
(3) Drepturile de pensie stabilite conform alin. (2) se acordã de la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 479/2003 *) şi se plãtesc în termenul general de prescripţie.
---------
*) Conform <>art. IV din Legea nr. 479/2003 , aceasta "intrã în vigoare în prima lunã urmãtoare încheierii actualului proces de recorelare a pensiilor militare".

ART. 10
(1) Recalcularea pensiilor militare de stat se efectueazã de cãtre organele de pensii ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii pentru pensionarii din evidenţã, la cererea acestora însoţitã de Fişa cu elementele necesare la stabilirea soldei lunare brute ca bazã pentru recalcularea pensiilor militare de stat, prevãzute în anexele nr. 1-3, care fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.
(2) Modul de completare a fişei se va stabili potrivit instrucţiunilor aprobate prin ordine emise de conducãtorii instituţiilor prevãzute la alin. (1).


ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------



ROMÂNIA
MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
CENTRUL MILITAR JUDEŢEAN (DE SECTOR)

Nr.________ din____________


FIŞA
cu elementele necesare pentru stabilirea soldei lunare
brute ca baza pentru recalcularea pensiilor
militare de stat pentru ______________

_________________________________________________
(gradul, numele şi prenumele cu iniţiala tatãlui)

care la data trecerii în rezervã a fost încadrat la Unitatea Militarã
nr._______ localitatea____________ subordonatã____________

Cod

1. Numãrul deciziei de pensie ┌──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┐
└──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘


2. Numãrul mandatului ┌──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┐
de platã a pensiei └──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘


3. Codul numeric personal ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
S A A L L Z Z N N N N N C

4. Data trecerii în rezervã ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
Z Z L L A A A A

5. Funcţia exercitatã
la data trecerii în rezervã
┌─────────────────────────┐
├─────────────────────────┤
└─────────────────────────┘

6. Gradul militar avut la data
trecerii în rezervã
┌─────────────────────────┐ ┌─┬─┬─┐
└─────────────────────────┘ └─┴─┴─┘



7. Gradul militar corespunzãtor ┌─────────────────────────┐ ┌─┬─┬─┐
funcţiei exercitate prevãzut └─────────────────────────┘ └─┴─┴─┘
în statul de organizare


8. A beneficiat de diferenţa soldã de ┌──────┐
grad de 50% (DA/NU) │ │ ┌─┬─┬─┐
│ │ └─┴─┴─┘
└──────┘


%
9. A beneficiat de soldã de merit*) ┌────────┐ ┌─┬─┐
conform OZU nr.____ din________ │ │ │ │ │
(DA/NU) └────────┘ └─┴─┘


10. A beneficiat de indemnizaţie de ┌────────┐ ┌─┬─┐
comandã**) la data trecerii în rezervã │ │ │ │ │
conform _________ (DA/NU) └────────┘ └─┴─┘


11. Vechimea în serviciu şi în muncã pentru ┌─────┬─────┬─────┐
stabilirea gradaţiei conform art. 11 din │ Ani │Luni │Zile │
<>Legea nr. 138/1999 ├─────┼─────┼─────┤
│ │ │ │
└─────┴─────┴─────┘

12. Gradaţia avutã la data trecerii în ┌──────┐
rezervã │ Nr. │
├──────┤
│ │
└──────┘

13. Gradaţia la care are dreptul ┌──────┐ ┌─┬─┐
în funcţie de vechimea efectivã │ Nr. │ │ │ │
├──────┤ └─┴─┘
│ │
└──────┘


Datele înscrise la pct._______ din prezenta fişã au fost extrase din:
___________ înregistrate la nr.________ din_____________.


COMANDANTUL CENTRULUI MILITAR JUDEŢEAN
(DE SECTOR)____________________________
_______________________________________


Am luat la cunoştinţã şi sunt de acord cu datele
înscrise în prezenta fişã

__________________________
(semnãtura solicitantului)



-------------
*) Solda de merit a fost aprobatã prin Hotãrârea Guvernului nr. 0282/17.06.1993 , cu aplicabilitate de la data de 01.06.1993.
**) Indemnizaţia de comanda (conducere) a fost aprobatã prin Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1963/1969 , cu aplicabilitate de la data de 01.11.1969.

Notã: 1. Codul şi procentele corespunzãtoare se completeazã de organul de pensii militare.
2. Datele de la punctele 1-13 se completeazã de cãtre centrele militare judeţene (centrele militare de sector) pe baza memoriilor originale şi a adeverinţelor eliberate de unitaţile militare din care au fost trecuţi in rezervã pensionarii militari sau de cãtre Unitatea Militara 02405 Piteşti.


ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------



ROMÂNIA
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
UNITATEA____________

Nr.________ din___________


FIŞA
cu elementele necesare recalculãrii
pensiei militare pentru

__________________________________________________
(gradul, numele şi prenumele cu iniţiala tatãlui)

care la data trecerii în rezervã a fost încadrat la Unitatea___________
localitatea_________ subordonatã________________



Cod

1. Numãrul deciziei de pensie ┌──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┐
└──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘


2. Numãrul mandatului ┌──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┐
de platã a pensiei └──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘


3. Codul numeric personal ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
S A A L L Z Z N N N N N C

4. Data trecerii în rezervã ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
Z Z L L A A A A

5. Funcţia exercitatã
la data trecerii în rezervã
┌─────────────────────────┐
├─────────────────────────┤
└─────────────────────────┘

6. Gradul militar avut la data
trecerii în rezervã
┌─────────────────────────┐ ┌─┬─┬─┐
└─────────────────────────┘ └─┴─┴─┘



7. Gradul militar corespunzãtor ┌─────────────────────────┐ ┌─┬─┬─┐
funcţiei exercitate prevãzut └─────────────────────────┘ └─┴─┴─┘
în statul de organizare


8. A beneficiat de diferenţa soldã de ┌──────┐
grad de 50% (DA/NU) │ │ ┌─┬─┬─┐
│ │ └─┴─┴─┘
└──────┘


%
9. A beneficiat de soldã de merit*) ┌────────┐ ┌─┬─┐
conform OZU nr.____ din________ │ │ │ │ │
(DA/NU) └────────┘ └─┴─┘


10. A beneficiat de indemnizaţie de ┌────────┐ ┌─┬─┐
comandã**) la data trecerii în rezervã │ │ │ │ │
conform _________ (DA/NU) └────────┘ └─┴─┘


11. Vechimea în serviciu şi în muncã pentru ┌─────┬─────┬─────┐
stabilirea gradaţiei conform art. 11 din │ Ani │Luni │Zile │
<>Legea nr. 138/1999 ├─────┼─────┼─────┤
│ │ │ │
└─────┴─────┴─────┘

12. Gradaţia avutã la data trecerii în ┌──────┐
rezervã***) │ Nr. │
├──────┤
│ │
└──────┘

13. Gradaţia la care are dreptul ┌──────┐ ┌─┬─┐
în funcţie de vechimea efectivã │ Nr. │ │ │ │
la data trecerii in rezerva****) ├──────┤ └─┴─┘
│ │
└──────┘


Datele înscrise la pct._______ din prezenta fişã au fost extrase din:
___________ înregistrate la nr.________ din_____________.


COMANDANTUL(ŞEFUL)UNITAŢII ŞEF RESURSE UMANE
__________________________ _________________



Am luat la cunoştinţã şi sunt de acord cu datele
înscrise în prezenta fişã

__________________________
(semnãtura solicitantului)




NOTĂ:
*) Solda de merit a fost aprobatã de Hotãrârea Guvernului nr. 0282/17.06.1993 , cu aplicabilitate de la data de 01.06.1993.
**) Indemnizaţia de comanda (conducere) a fost aprobatã prin Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1963/1969 , cu aplicabilitate de la data de 01.11.1969.
***) Nu se completeazã dacã nu a avut gradaţie.
****) Se completeazã de Casa de Pensii.


ANEXA 3
-------
la normele metodologice
-----------------------



ROMÂNIA
SEVICIUL ROMÂN DE INFORMAŢII
UNITATEA MILITARĂ___________

Nr._______ din___________


FIŞA
cu elementele necesare pentru stabilirea soldei lunare brute
ca bazã pentru recalcularea pensiilor
militare de stat pentru__________________

_________________________________________________
(gradul, numele şi prenumele cu iniţiala tatãlui)

care la data trecerii in rezervã a fost incadrat la Unitatea Militarã
nr.___________ localitatea___________ subordonatã______________


Cod

1. Numãrul deciziei de pensie ┌──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┐
└──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘


2. Numãrul mandatului ┌──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┐
de platã a pensiei └──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘


3. Codul numeric personal ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
S A A L L Z Z N N N N N C

4. Data trecerii în rezervã ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
Z Z L L A A A A

5. Funcţia exercitatã
la data trecerii în rezervã
┌─────────────────────────┐
├─────────────────────────┤
└─────────────────────────┘

6. Gradul militar avut la data
trecerii în rezervã
┌─────────────────────────┐ ┌─┬─┬─┐
└─────────────────────────┘ └─┴─┴─┘



7. Gradul militar corespunzãtor ┌─────────────────────────┐ ┌─┬─┬─┐
funcţiei exercitate prevãzut └─────────────────────────┘ └─┴─┴─┘
în statul de organizare


8. A beneficiat de diferenţa soldã de ┌──────┐
grad de 50% (DA/NU) │ │ ┌─┬─┬─┐
│ │ └─┴─┴─┘
└──────┘


%
9. A beneficiat de soldã de merit*) ┌────────┐ ┌─┬─┐
conform OZU nr.____ din________ │ │ │ │ │
(DA/NU) └────────┘ └─┴─┘


10. A beneficiat de indemnizaţie de ┌────────┐ ┌─┬─┐
comandã**) la data trecerii în rezervã │ │ │ │ │
conform _________ (DA/NU) └────────┘ └─┴─┘


11. Vechimea în serviciu şi în muncã pentru ┌─────┬─────┬─────┐
stabilirea gradaţiei conform art. 11 din │ Ani │Luni │Zile │
<>Legea nr. 138/1999 ├─────┼─────┼─────┤
│ │ │ │
└─────┴─────┴─────┘

12. Gradaţia avutã la data trecerii în ┌──────┐
rezervã │ Nr. │
├──────┤
│ │
└──────┘

13. Gradaţia la care are dreptul ┌──────┐ ┌─┬─┐
în funcţie de vechimea efectivã │ Nr. │ │ │ │
la data trecerii in rezervã ├──────┤ └─┴─┘
│ │
└──────┘


Datele înscrise la pct._______ din prezenta fişã au fost extrase din:
___________ înregistrate la nr.________ din_____________.


COMANDANTUL(ŞEFUL)UNITAŢII MILITARE

_________________________________


Am luat la cunoştinţã şi sunt de acord cu datele
înscrise în prezenta fişã

__________________________
(semnãtura solicitantului)



------------
*) Solda de merit a fost aprobatã de Hotãrârea Guvernului nr. 0282/17.06.1993 , cu aplicabilitate de la data de 01.06.1993.
**) Indemnizaţia de comanda (conducere) a fost aprobatã prin Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1963/1969 , cu aplicabilitate de la data de 01.11.1969.

Notã: Datele de la punctele 1-13 se completeazã de cãtre unitaţile militare din care au fost trecuţi in rezervã pensionarii militari sau de cãtre Unitatea Militarã 0404 Bucureşti, dupã caz, pe baza memoriilor originale.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016