Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.176 din 13 noiembrie 1996  privind aprobarea Normelor tehnice de exploatare, valorificare si comercializare a apelor minerale de consum alimentar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.176 din 13 noiembrie 1996 privind aprobarea Normelor tehnice de exploatare, valorificare si comercializare a apelor minerale de consum alimentar

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 307 din 26 noiembrie 1996
    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    Se aprobă Normele tehnice de exploatare, valorificare şi comercializare a apelor minerale de consum alimentar, denumite în continuare norme, cuprinse în anexele nr. 1-4, care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
    ART. 2
    Normele se aplică şi apelor minerale îmbuteliate, provenite din import.
    ART. 3
    Normele nu se aplică apelor minerale medicinale îmbuteliabile şi apelor minerale curative.
    ART. 4
    Nerespectarea prezentelor norme şi a Standardului român 4.450/1996 se sancţionează conform reglementărilor specifice în domeniile: sanitar, de exploatare a substanţelor minerale utile, apelor, mediului, concurentei neloiale, publicităţii şi protecţiei consumatorilor, inclusiv cu retragerea licenţei de către organele abilitate.
    ART. 5
    Prezentele norme intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării lor în Monitorul Oficial al României.

                                 PRIM-MINISTRU
                                NICOLAE VĂCĂROIU

                                Contrasemnează:
                                ---------------
                            Ministrul industriilor,
                               Alexandru Stănescu

    Bucureşti, 13 noiembrie 1996.
    Nr. 1.176.


    ANEXA 1

                                 NORME TEHNICE
                de exploatare, valorificare şi comercializare a
                      apelor minerale de consum alimentar

    CAP. 1
    Definiţia apei minerale naturale

    Prin apa minerală naturală se înţelege o apa exclusiv subterana, pură din punct de vedere microbiologic, extrasă prin foraje sau din surse naturale, care îndeplineşte următoarele condiţii:
    a) conţinut specific de săruri minerale dizolvate, proporţii relative între aceste saruri, prezenta unor oligoelemente sau a altor constituenţi;
    b) natura exclusiv subterană;
    c) captare care garantează puritatea microbiologica la sursă;
    d) compoziţie, temperatura şi alte caracteristici constante, în limitele fluctuaţiei naturale. Acestea nu trebuie să fie afectate de posibilele variaţii ale debitului sursei;
    e) caracteristici de zăcământ care să poată asigura o buna protecţie naturală împotriva poluarii;
    f) în unele cazuri, efecte benefice pentru sănătate. În aceasta situaţie este obligatorie definirea apei minerale conform criteriilor cuprinse la pct. 3.4 din cap. 3.

    CAP. 2
    Definiţii complementare

    2.1 Apa minerală naturală, natural-gazoasă
    Apa minerală naturală, natural-gazoasă este apa minerală al carei conţinut de dioxid de carbon provenind de la sursa este, după condiţionare, acelaşi ca la emergentă, în limitele tehnice uzuale de toleranţă.
    2.2 Apa minerală naturală negazoasă (plată)
    Apa minerala naturala negazoasa este apa minerala care, în stare naturală şi după condiţionare, conform anexei nr. 2 pct. 5., nu conţine dioxid de carbon în proporţie superioară cantităţii necesare pentru menţinerea în stare dizolvată a sarurilor hidrogencarbonatate din compoziţia sa, dar nu mai mult de 250 mg/l.
    2.3. Apă minerală naturală degazeificată sau apă minerală naturală reimpregnată cu dioxid de carbon de la sursă
    Apa minerala naturala degazeificata sau apa minerală naturală reimpregnată cu dioxid de carbon de la sursă este apa minerală al carei conţinut în dioxid de carbon, după condiţionare, conform pct. 5 din anexa nr. 2, nu este acelaşi ca la emergentă.
    2.4. Apă minerală naturală gazeificată
    Apă minerală naturală gazeificată este o apă minerală căreia i s-a adăugat dioxid de carbon de altă origine decât cel de la sursă, dar de uz exclusiv alimentar.

    CAP. 3
    Cercetarea pentru punerea în evidenta a apelor minerale naturale. Criterii de calitate

    1. Cercetarea geologică-hidrogeologică
    Cercetarea geologică-hidrogeologică pentru punerea în evidenţă a apelor minerale se va materializa printr-un raport geologic detaliat asupra condiţiilor hidrogeologice de dezvoltare a acviferului, care să cuprindă:
    1.1. Stratigrafia şi tectonica zonei;
    1.2. Condiţiile hidrogeologice generale ale acesteia;
    1.3. Condiţiile de geneza a apei minerale şi relaţia dintre mineralizarea acesteia şi litologia acviferului;
    1.4. Descrierea surselor;
    1.5. Parametrii hidrogeologici ai surselor;
    1.6. Delimitarea, conform prevederilor legale, a zonelor de protecţie (sanitară şi hidrogeologica);
    1.7. Evaluarea debitelor exploatabile de apă minerală şi a condiţiilor de extragere a acestora, precum şi a rezervelor propuse spre omologare, conform legislaţiei în vigoare;
    1.8. Studiul izotopilor naturali (de mediu), acolo unde se considera necesar.
    1.9. Raportul va fi însoţit de harţi la scări corespunzătoare, cu indicarea amplasării surselor.

    2. Parametrii fizico-chimici privind apa minerală naturală
    2.1. Temperatura apei la sursa şi temperatura mediului ambiant la momentul prelevării probei.
    2.2. Reziduul sec la 180° C sau 240° C.
    2.3. Conductivitatea electrica, cu specificarea temperaturii în momentul măsuratorii.
    2.4. Concentraţia ionilor de hidrogen - pH-ul.
    2.5. Conţinutul în cationi şi anioni.
    2.6. Conţinutul în substanţe nedisociate.
    2.7. Conţinutul în urme de elemente cu potenţial toxic.
    2.8. Radioactivitatea apei la sursa.
    2.9. Conţinutul în substanţe indezirabile şi cu potenţial toxic, de provenienţă naturală sau contaminate.

    3. Parametrii microbiologici şi biologici
    3.1. Paraziti şi microorganisme patogene.
    3.2. Coliformi totali/100 ml, la 37° C.
    3.3. Indicatori de contaminare fecală:
    - coliformi fecali/100 ml, la 44° C;
    - streptococi fecali/100 ml;
    - clostridii sulfito-reducatoare/100 ml;
    - pseudomonas aeruginoasa/100 ml.
    3.4. Număr de unităţi formatoare de colonii:
    - între 20° C - 22° C timp de 72 de ore pe agar-agar sau amestec agar-gelatina la 37° C, timp de 24 de ore pe agar-agar.
    Indicatorii microbiologici şi biologici mai sus menţionaţi nu sunt limitativi, aceştia putând fi completaţi în conformitate cu legislaţia sanitară.
    3.5. Criterii clinice şi farmacodinamice
    Cercetări care se vor efectua în concordanta cu metodologii recunoscute din punct de vedere ştiinţific şi care se vor referi la caracteristicile particulare ale apelor minerale naturale cu efecte asupra organismului uman, cum ar fi cele diuretice, asupra funcţiilor gastrice şi intestinale şi la eventualele compensaţii ale deficitului de minerale în organism.
    Observaţii clinice care pot înlocui, în anumite cazuri, cercetările menţionate în paragraful anterior.
    Certificarea efectelor apei minerale asupra organismului uman se va face de către organele sanitare competente, conform legii.

    ANEXA 2

                 EXPLOATAREA, VALORIFICAREA ŞI COMERCIALIZAREA
                           APEI MINERALE NATURALE

    1. Exploatarea surselor de apa minerala naturala se va realiza numai cu avizul organelor competente, conform legislaţiei în vigoare.
    2. Exploatarea apei minerale naturale va fi executată în asa fel încât să se evite contaminarea ei, să fie conservată calitatea ei iniţială asa cum a fost determinata şi să nu fie afectaţi factorii de mediu.
    Extracţia apei minerale se va efectua conform prevederilor legale impuse de necesitatea asigurării unei exploatări rationale, a gestionării, protecţiei şi conservării acesteia.
    3. Extracţia, transportul, condiţionarea şi îmbutelierea apei minerale naturale se vor face cu echipamente confecţionate din materiale adecvate, avizate sanitar, iar apa va fi îmbuteliată şi ambalată, astfel încât să nu se permită modificarea calităţii ei iniţiale, iar ambalajele să poată fi refolosite sau eliminate ecologic.
    4. Este interzis transportul apei minerale naturale în recipiente de mare capacitate (vrac), la sfîrşitul condiţionării, conform pct. 5 din prezenta anexa, sau înainte de condiţionare.
    Apa minerala poate fi transportată numai în recipientele destinate consumatorului.
    5. Este interzis orice tratament al apei minerale naturale, cu excepţia următoarelor operaţiuni:
    - separarea constituientilor instabili ca: fierul, manganul şi hidrogenul sulfurat, prin operaţiuni de decantare şi filtrare, eventual precedate de oxigenare, cu condiţia ca acest tratament să nu schimbe caracterul chimic general al apei minerale;
    - eliminarea totală sau parţială a dioxidului de carbon prin mijloace exclusiv fizice;
    - impregnarea sau reimpregnarea cu dioxid de carbon în condiţiile prevăzute în cap. 2 din anexa nr. 1.
    6. În particular, orice tratament de dezinfectare prin orice mijloace, adăugarea de elemente bacteriostatice etc. este interzis.
    Aceste prevederi nu se aplică şi la apa minerală utilizată pentru băuturi racoritoare.
    7. În cazuri de poluare survenită în timpul exploatării sursei, îmbutelierea apei minerale se suspendă până la eradicarea cauzelor care au stat la baza fenomenului, până la revenirea apei la calităţile iniţiale şi până la încadrarea să în normele cuprinse în anexa nr. 3.
    8. În scopul asigurării protecţiei şi conservării cantitative şi calitative a resurselor, persoanele juridice care exploatează apele minerale au obligaţia de a tine evidenta debitelor exploatate (periodic) şi de a efectua analizele conform anexei nr. 4.
    9. Prevederile anexelor nr. 3 şi 4 sunt obligatorii pentru unităţile care exploatează, iar prevederile Standardului roman 4.450/1996 sunt obligatorii pentru unităţile care valorifica şi comercializează apa minerala.
    10. Ambalajele care se utilizează pentru îmbutelierea apelor minerale naturale trebuie închise ermetic pentru a se evita posibilităţile de alterare sau contaminare a produsului.
    Ambalajele pentru apa minerala naturala trebuie să corespundă legislaţiei sanitare şi de protecţie a mediului în vigoare.
    11. Pe eticheta produsului se vor inscripţiona în mod obligatoriu următoarele:
    - ţara de provenienta (origine);
    - denumirea produsului apă minerală naturală, în conformitate cu specificaţiile cuprinse în cap. 2 din anexa nr. 1;
    - denumirea sursei din care se îmbuteliază, cu precizarea numelui sau numărului acesteia (exemplu: izvor nr. 3 sau izvor "Ileana", ori "forja 5");
    - marca de fabrica. Se va avea în vedere faptul ca numele localităţilor nu pot fi utilizate ca mărci de fabrica decât numai dacă sursa din care se îmbuteliaza este plasata în aceasta localitate.
    Dacă marca de fabrica a produsului are alta denumire decât denumirea sursei sau a locului de origine a apei minerale, numele sursei sau al locului de origine a apei minerale se va inscriptiona cu litere mai mari de cel puţin o dată şi jumătate decât numele marcii de fabrica;
    - conţinutul net în unităţi de volum;
    - numele firmei care îmbuteliaza apa;
    - data îmbutelierii şi termenul de valabilitate;
    - identificarea lotului de produs. Fiecare recipient trebuie să poarte pe eticheta să o inscripţie gradata sau o marca, în clar sau în cod, care să permită identificarea producătorului şi a lotului;
    - tipul ambalajului şi forma de refolosire sau de eliminare;
    - specificaţii privind compoziţia apei sub una dintre următoarele forme:
    a) prezentarea principalilor constituienti chimici ai apei, cu menţionarea laboratorului care a efectua analiza şi data acesteia;
    b) următoarea inscripţie: "Compoziţia chimica corespunde analizei efectuate la data de .... de laboratorul ....".
    În acest caz, se recomanda folosirea uneia dintre următoarele menţiuni:
    - "Poate avea efecte laxative";
    - "Poate avea efecte diuretice";
    - "Recomandată pentru dieta saraca în sodiu";
    - "Indicată pentru alimentaţia nou-născuţilor şi sugarilor";
    - "Indicată la prepararea alimentelor pentru copii nou-născuţi şi sugari";
    - eventuale contraindicatii;
    - alte proprietăţi care nu implica indicaţii profilactice sau terapeutice.
    12. Se interzice:
    - comercializarea apei minerale din una şi aceeaşi sursa sub mai multe mărci de fabrica;
    - menţionarea pe eticheta produsului a indicaţiilor terapeutice ale apei minerale;
    - inscriptionarea pe eticheta a oricărei forme de reclama publicitara.
    13. În sensul prezentelor norme, se defineşte ca apa de izvor apa îmbuteliată care:
    a) îşi are originea într-un zăcământ subteran şi provine din unul sau mai multe izvoare sau foraje;
    b) îndeplineşte, în mod natural, toate condiţiile de potabilitate, conform normelor în vigoare;
    c) poate fi supusă numai proceselor de condiţionare specificate la pct. 5 din prezenta anexa şi transportată numai în condiţiile pct. 3 şi 4 din aceeaşi anexa;
    d) din punct de vedere al gradului de cunoaştere, complexitatea şi detalierea cercetărilor asupra sursei nu acoperă în totalitate cerinţele prevăzute la pct. 1 şi 2 din cap. 3 al anexei nr. 1 sau, în urma realizării unui studiu de detaliu complet, apa nu întruneşte una dintre condiţiile prevăzute la lit. a), d), e) şi f) din cap. 1 al anexei nr. 1.
    14. Apa de izvor, ca şi orice fel de apă potabilă îmbuteliată, nu va fi caracterizată şi nu va conţine referiri, semne sau figuri care să creeze confuzii de orice fel cu apa minerala naturala, să induca în eroare asupra localizarii geografice a apei, să atribuie apei efecte sau recomandări terapeutice sau să facă precizări asupra compoziţiei ei chimice.
    15. În sensul prezentelor norme, se defineşte ca apa minerala medicinala apa minerala care, prin specificul compoziţiei sale, are efecte terapeutice asupra organismului uman. Aceste efecte terapeutice sunt stabilite pe baza cercetărilor de specialitate din domeniul medical.
    Cercetarea geologica pentru punerea în evidenta şi exploatarea surselor de ape minerale medicinale se face în condiţiile prezentelor norme tehnice.
    Îmbutelierea şi desfacerea apelor minerale medicinale se vor face numai în conformitate cu legislaţia sanitară în vigoare.

    ANEXA 3

                                   LISTA
                    indicatorilor apei minerale la sursă

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Exprimarea Concentraţia
crt. Indicatori rezultatului maxima admisă Observaţii
                                           (CMA)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                         A. Indicatori organoleptici

 1. Culoare mg/l scara - La sursă, conform stării
                          Pt Co naturale a apei
 2. Turbiditate mg/l SiO(2) -
 3. Miros -
 4. Gust -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

              B. Indicatori fizico-chimici (ai apei minerale naturale)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Exprimarea Concentraţia
crt. Indicatori rezultatului maxima admisă Observaţii
                                           (CMA)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 5. Temperatura °C - Conform stării naturale
                                                       a apei
 6. Concentraţia ionilor unităţi pH Conform stării naturale
    de hidrogen - a apei
 7. Conductivitate æs/cm la Corespunzător mineraliza-
                              20° C - ţiei apei minerale
 8. Cloruri Cl^- mg/l - Conform cu caracteristi-
                                                       cile specifice apei
                                                       minerale analizate
 9. Sulfati SO(4)^2- mg/l - Conform cu caracteristi-
                                                       cile specifice apei
                                                       minerale analizate
10. Calciu Ca^2+ mg/l - Conform cu caracteristi-
                                                       cile specifice apei
                                                       minerale analizate
11. Magneziu Mg^2+ mg/l - Conform cu caracteristi-
                                                       cile specifice apei
                                                       minerale analizate
12. Sodiu Na^+ mg/l - Conform cu caracteristi-
                                                       cile specifice apei
                                                       minerale analizate
13. Potasiu K^+ mg/l - Conform cu caracteristi-
                                                       cile specifice apei
                                                       minerale analizate
14. Duritate totală grade germane - Conform cu caracteristi-
                                                       cile specifice apei
                                                       minerale analizate
15. Reziduu sec mg/l după - Conform cu caracteristi-
                        uscare la 18° C cile specifice apei
                          sau la 240° C minerale analizate
16. Oxigen mg/l - Conform cu caracteristi-
    dizolvat O(2) cile specifice apei
                                                       minerale analizate
17. Dioxid de mg/l - Conform cu caracteristi-
    carbon CO(2) cile specifice apei
                                                       minerale analizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

             C. Indicatori consideraţi substanţe indezirabile*)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Exprimarea Concentraţia
crt. Indicatori rezultatului maxima admisă Observaţii
                                           (CMA)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Nitraţi NO(3)^- mg/l 50
19. Nitraţi NO(2)^- mg/l 0,1
20. Amoniu NH(4)^+ mg/l 0,5
21. Oxidabilitate [O(2)] mg/l 3 Măsurată la cald, în mediu
                                                      acid
22. Hidrogen Nedetectabil
    sulfurat H(2)S æg/l organoleptic
23. Fenoli
    (indice de fenol) æg/l 0,5
24. Substanţe tensio- lauril sulfat 200
    active (care re- æg/l
    acţionează cu al-
    bastru de metilen)
25. Fier Fe^2+,3+ æg/l - Conform stării naturale
                                                      a apei
26. Mangan Mn^2+ æg/l -
27. Cupru Cu^2+ æg/l 100
28. Zinc Zn^2+ æg/l 100
29. Fosfati PO4^3- mg/l 0,5
30. Fluor F^- æg/l 1.200
31. Boraţi H3Bo3 mg/l 30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
----------
    *) Unele dintre aceste substanţe pot deveni toxice, dacă sunt prezente
       în cantităţi mari.


                    D. Indicatori consideraţi substanţe toxice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Exprimarea Concentraţia
crt. Indicatori rezultatului maximă admisă Observaţii
                                           (CMA)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
32. Arsen As æg/l 50
33. Cadmiu Cd æg/l 5
34. Cianuri CN^- æg/l 10
35. Crom Cr æg/l 50
36. Mercur Hg æg/l 1
37. Nichel Ni æg/l 100
38. Plumb Pb æg/l 50
39. Seleniu Se æg/l 10
40. Pesticide şi pro-
    duse asemănătoare
    - pe fiecare com- æg/l 0,1
      ponent în parte
    - suma tuturor com- æg/l 0,5
      ponentelor din
      fiecare clasă
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                    E. Indicatori microbiologici şi biologici
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Volumul probei
crt. Indicatori - ml - Limite admise
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
41. Coliformi totali 100 absent
42. Coliformi fecali 100 absent
43. Streptococi fecali 100 absent
44. Clostridii sulfito-reducatoare 100 absent
45. Pseudomonas aeruginoasa 100 absent
46. Număr total de bacterii la sursa
        37° C 1 5
        22° C 1 20
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                          F. Indicatori radioactivi

    Concentraţiile maxime admise pentru indicatorii radioactivi sunt cele
    prevăzute în normele de potabilitate.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    ANEXA 4

                         TIPURI DE CONTROL LA SURSĂ
              al indicatorilor caracteristici apelor minerale destinate
                consumului şi frecvenţa efectuării analizelor

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                                             Control ocazional
   Analize tip/ Control Control Control şi situaţii particu-
   Indicatori minim normal periodic lare sau accidentale
                       [C(1)] [C(2)] [C(3)] [C(4)]
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Indicatori - Miros*1) Identic C(1) Identic C(1)
   organoleptici - Gust*1)
────────────────────────────────────────────────────────────
B. Indicatori - Temperatura Identic C(1) Lit. B din
   fizico-chimici - Conductivitate/TDS anexa nr. 3
                    - pH
                    - CO(2)
                    - ion HCO(3)^-
                    - oxigen dizolvat În funcţie de situ-
                      (pentru ape atie, ţinând seama
                      necarbogazoase) de factorii care
─────────────────────────────────────────────────────────── pot avea efecte ne-
C. Indicatori, ca Nitraţi*2) Nitraţi Lit. C din gative asupra ca-
   substanţe Nitraţi Nitraţi anexa nr. 3 lităţii apelor mi-
   indezirabile Amoniu Amoniu nerale
                                   Fier
───────────────────────────────────────────────────────────
D. Indicatori - - Lit. D din
   toxici anexa nr. 3
───────────────────────────────────────────────────────────
E. Indicatori - - Număr total Lit. E din
   microbiologici de bacterii anexa nr. 3
                                    la 37° C
                                    şi la 22° C
                                  - Coliformi totali
                                  - Coliformi fecali
───────────────────────────────────────────────────────────
F. Frecventa Zilnic Trimestrial Semestrial
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
---------
    1) Evaluare calitativă.
    2) Urmărire lunară.


                               -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016