────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Exprimarea Concentraţia
crt. Indicatori rezultatului maxima admisă Observaţii
(CMA)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Indicatori organoleptici
1. Culoare mg/l scara - La sursă, conform stării
Pt Co naturale a apei
2. Turbiditate mg/l SiO(2) -
3. Miros -
4. Gust -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
B. Indicatori fizico-chimici (ai apei minerale naturale)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Exprimarea Concentraţia
crt. Indicatori rezultatului maxima admisă Observaţii
(CMA)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Temperatura °C - Conform stării naturale
a apei
6. Concentraţia ionilor unităţi pH Conform stării naturale
de hidrogen - a apei
7. Conductivitate æs/cm la Corespunzător mineraliza-
20° C - ţiei apei minerale
8. Cloruri Cl^- mg/l - Conform cu caracteristi-
cile specifice apei
minerale analizate
9. Sulfati SO(4)^2- mg/l - Conform cu caracteristi-
cile specifice apei
minerale analizate
10. Calciu Ca^2+ mg/l - Conform cu caracteristi-
cile specifice apei
minerale analizate
11. Magneziu Mg^2+ mg/l - Conform cu caracteristi-
cile specifice apei
minerale analizate
12. Sodiu Na^+ mg/l - Conform cu caracteristi-
cile specifice apei
minerale analizate
13. Potasiu K^+ mg/l - Conform cu caracteristi-
cile specifice apei
minerale analizate
14. Duritate totală grade germane - Conform cu caracteristi-
cile specifice apei
minerale analizate
15. Reziduu sec mg/l după - Conform cu caracteristi-
uscare la 18° C cile specifice apei
sau la 240° C minerale analizate
16. Oxigen mg/l - Conform cu caracteristi-
dizolvat O(2) cile specifice apei
minerale analizate
17. Dioxid de mg/l - Conform cu caracteristi-
carbon CO(2) cile specifice apei
minerale analizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
C. Indicatori consideraţi substanţe indezirabile*)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Exprimarea Concentraţia
crt. Indicatori rezultatului maxima admisă Observaţii
(CMA)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Nitraţi NO(3)^- mg/l 50
19. Nitraţi NO(2)^- mg/l 0,1
20. Amoniu NH(4)^+ mg/l 0,5
21. Oxidabilitate [O(2)] mg/l 3 Măsurată la cald, în mediu
acid
22. Hidrogen Nedetectabil
sulfurat H(2)S æg/l organoleptic
23. Fenoli
(indice de fenol) æg/l 0,5
24. Substanţe tensio- lauril sulfat 200
active (care re- æg/l
acţionează cu al-
bastru de metilen)
25. Fier Fe^2+,3+ æg/l - Conform stării naturale
a apei
26. Mangan Mn^2+ æg/l -
27. Cupru Cu^2+ æg/l 100
28. Zinc Zn^2+ æg/l 100
29. Fosfati PO4^3- mg/l 0,5
30. Fluor F^- æg/l 1.200
31. Boraţi H3Bo3 mg/l 30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
----------
*) Unele dintre aceste substanţe pot deveni toxice, dacă sunt prezente
în cantităţi mari.
D. Indicatori consideraţi substanţe toxice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Exprimarea Concentraţia
crt. Indicatori rezultatului maximă admisă Observaţii
(CMA)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
32. Arsen As æg/l 50
33. Cadmiu Cd æg/l 5
34. Cianuri CN^- æg/l 10
35. Crom Cr æg/l 50
36. Mercur Hg æg/l 1
37. Nichel Ni æg/l 100
38. Plumb Pb æg/l 50
39. Seleniu Se æg/l 10
40. Pesticide şi pro-
duse asemănătoare
- pe fiecare com- æg/l 0,1
ponent în parte
- suma tuturor com- æg/l 0,5
ponentelor din
fiecare clasă
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
E. Indicatori microbiologici şi biologici
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Volumul probei
crt. Indicatori - ml - Limite admise
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
41. Coliformi totali 100 absent
42. Coliformi fecali 100 absent
43. Streptococi fecali 100 absent
44. Clostridii sulfito-reducatoare 100 absent
45. Pseudomonas aeruginoasa 100 absent
46. Număr total de bacterii la sursa
37° C 1 5
22° C 1 20
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
F. Indicatori radioactivi
Concentraţiile maxime admise pentru indicatorii radioactivi sunt cele
prevăzute în normele de potabilitate.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Control ocazional
Analize tip/ Control Control Control şi situaţii particu-
Indicatori minim normal periodic lare sau accidentale
[C(1)] [C(2)] [C(3)] [C(4)]
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Indicatori - Miros*1) Identic C(1) Identic C(1)
organoleptici - Gust*1)
────────────────────────────────────────────────────────────
B. Indicatori - Temperatura Identic C(1) Lit. B din
fizico-chimici - Conductivitate/TDS anexa nr. 3
- pH
- CO(2)
- ion HCO(3)^-
- oxigen dizolvat În funcţie de situ-
(pentru ape atie, ţinând seama
necarbogazoase) de factorii care
─────────────────────────────────────────────────────────── pot avea efecte ne-
C. Indicatori, ca Nitraţi*2) Nitraţi Lit. C din gative asupra ca-
substanţe Nitraţi Nitraţi anexa nr. 3 lităţii apelor mi-
indezirabile Amoniu Amoniu nerale
Fier
───────────────────────────────────────────────────────────
D. Indicatori - - Lit. D din
toxici anexa nr. 3
───────────────────────────────────────────────────────────
E. Indicatori - - Număr total Lit. E din
microbiologici de bacterii anexa nr. 3
la 37° C
şi la 22° C
- Coliformi totali
- Coliformi fecali
───────────────────────────────────────────────────────────
F. Frecventa Zilnic Trimestrial Semestrial
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
---------
1) Evaluare calitativă.
2) Urmărire lunară.