Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.168 din 29 septembrie 2005  pentru modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 584/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a echipamentelor sub presiune    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.168 din 29 septembrie 2005 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 584/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a echipamentelor sub presiune

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 914 din 12 octombrie 2005

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 584/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã a echipamentelor sub presiune, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 404 din 6 mai 2004, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Prezenta hotãrâre se aplicã la proiectarea, fabricarea şi evaluarea conformitãţii echipamentelor sub presiune şi a ansamblurilor care au o presiune maximã admisibilã PS mai mare de 0,5 bar şi stabileşte condiţiile de introducere pe piaţã a acestora."
2. La alineatul (1) al articolului 2, literele a), c) d) şi g) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) echipamente sub presiune - recipiente, conducte, accesorii de securitate şi accesorii sub presiune. Echipamentele sub presiune includ, dupã caz, elemente fixate pe pãrţile solicitate la presiune, cum sunt flanşe, racorduri, cuplaje, elemente de susţinere, urechi pentru ridicare şi altele asemenea;
............................................................................
c) conducte - pãrţi componente de conductã destinate pentru transportul fluidelor atunci când sunt montate împreunã pentru a fi integrate într-un sistem sub presiune. Conductele includ în special o ţeavã sau sisteme de ţevi, tuburi, fitinguri, compensatoare de dilatare, furtunuri sau alte componente supuse la presiune, dupã caz. Schimbãtoarele de cãldurã cu ţevi destinate încãlzirii sau rãcirii aerului sunt considerate conducte;
d) accesorii de securitate - dispozitive destinate protejãrii echipamentelor sub presiune împotriva depãşirii limitelor admisibile. Aceste dispozitive cuprind:
- dispozitive de limitare directã a presiunii, cum ar fi: ventile de siguranţã, siguranţe cu elemente de rupere, tije de flambare, sisteme de siguranţã comandate;
- dispozitive de limitare, care acţioneazã mijloace de corecţie sau închid ori închid şi blocheazã, cum ar fi: presostate, termostate sau nivostate, precum şi dispozitive de mãsurã şi control cu funcţie de securitate;
...........................................................................
g) presiune - presiunea relativã la presiunea atmosfericã, adicã presiunea mãsuratã; în consecinţã, vacuumul se exprimã printr-o valoare negativã;".
3. Alineatul (2) al articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Autoritãţile competente pot emite, dacã este necesar, reglementãri care cuprind cerinţe specifice pentru protecţia persoanelor şi, în special, a muncitorilor care utilizeazã echipamente sub presiune sau ansambluri, cu condiţia ca respectivele reglementãri sã nu conducã la modificarea unor astfel de echipamente şi ansambluri, într-un mod care nu este specificat în prezenta hotãrâre."
4. Alineatul (3) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În cazul în care organismul de control constatã cã standardele prevãzute la alin. (2) nu corespund în totalitate cerinţelor esenţiale prevãzute în anexa nr. 1, Ministerul Economiei şi Comerţului va înştiinţa Comitetul pentru standarde şi reglementãri tehnice din cadrul Comisiei Europene. Ministerul Economiei şi Comerţului va duce la îndeplinire decizia adoptatã de Comitetul pentru standarde şi reglementãri tehnice din cadrul Comisiei Europene."
5. Alineatul (3) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În mãsura în care este necesar pentru utilizarea sigurã şi corectã a echipamentelor sub presiune şi a ansamblurilor, informaţiile prevãzute în anexa nr. 1 pct. 3.3 şi 3.4 trebuie furnizate în limba românã."
6. La articolul 7, dupã alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (3^1)-(3^3), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Mãsurile prevãzute la alin. (3) vor fi analizate de cãtre Comisia Europeanã, pe bazã de consultãri cu pãrţile interesate.
(3^2) Dacã, urmare analizei prevãzute la alin. (3^1), Comisia Europeanã considerã cã mãsura este justificatã, va informa în consecinţã Ministerul Economiei şi Comerţului şi statele membre ale Uniunii Europene.
(3^3) Dacã, urmare analizei prevãzute la alin. (3^1), Comisia Europeanã considerã cã mãsura este nejustificatã, informeazã în consecinţã Ministerul Economiei şi Comerţului şi producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, dupã caz. În situaţia în care neconformitatea care a stat la baza deciziei organului de control rezultã din deficienţele prevãzute la alin. (2) lit. c) sau d) şi Ministerul Economiei şi Comerţului îşi menţine punctul de vedere asupra caracterului justificat al mãsurii, Comisia Europeanã aduce la cunoştinţã Comitetului pentru standarde şi reglementãri tehnice situaţia creatã, în vederea emiterii de cãtre acesta a unui punct de vedere în regim de urgenţã."
7. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Echipamentele sub presiune şi/sau ansamblurile destinate sã funcţioneze la valori mai mici sau egale cu valorile limitã prevãzute la art. 8 alin. (2)-(4) şi, respectiv, cele prevãzute la art. 9 trebuie sã fie proiectate şi fabricate în conformitate cu practicile inginereşti, pentru a se putea asigura utilizarea acestora în deplinã securitate. Echipamentele sub presiune şi/sau ansamblurile din aceastã categorie trebuie însoţite de instrucţiuni de utilizare adecvate şi trebuie sã fie marcate astfel încât sã poatã fi identificat producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia. Astfel de echipamente şi/sau ansambluri nu trebuie sã poarte marcajul CE prevãzut la art. 18."
8. Alineatele (1) şi (9) ale articolului 13 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Înainte de introducerea pe piaţã a echipamentelor sub presiune, producãtorul trebuie sã supunã fiecare echipament sub presiune unei proceduri de evaluare a conformitãţii, prevãzutã în anexa nr. 4, în condiţiile prezentului articol.
.........................................................................
(9) Documentele şi corespondenţa realizate în legãturã cu procedurile de evaluare a conformitãţii prevãzute la alin. (1)-(8) se redacteazã în limba românã, în limba oficialã a statului membru al Uniunii Europene unde îşi are sediul organismul notificat responsabil pentru procedurile de evaluare a conformitãţii sau într-o limbã acceptatã de acest organism notificat, dupã caz."
9. Alineatul (3) al articolului 14 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Înaintea acordãrii aprobãrii europene de material, organismul notificat va informa Ministerul Economiei şi Comerţului, statele membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeanã, transmiţându-le informaţiile relevante cu privire la aceasta. În termen de 3 luni de la primirea informaţiei, Ministerul Economiei şi Comerţului, Comisia Europeanã sau orice alt stat membru poate sã prezinte acest subiect, în mod argumentat, Comitetului pentru standarde şi reglementãri tehnice. În acest caz, Comitetul pentru standarde şi reglementãri tehnice emite un punct de vedere în regim de urgenţã. Organismul notificat acordã aprobarea europeanã de material, ţinând cont, dacã este cazul, de punctul de vedere al Comitetului pentru standarde şi reglementãri tehnice şi de comentariile transmise."
10. Alineatul (1) al articolului 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Ministerul Economiei şi Comerţului desemneazã organizaţiile de terţã parte pentru îndeplinirea sarcinilor prevãzute în anexa nr. 1 pct. 3.1.2 şi 3.1.3, având în vedere criteriile minime prevãzute în anexa nr. 5. Organizaţiile care îndeplinesc criteriile prevãzute în standardele armonizate relevante se presupune cã îndeplinesc criteriile prevãzute în anexa nr. 5."
11. Alineatul (5) al articolului 17 va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Inspectoratele utilizatorilor acţioneazã în exclusivitate pentru grupul de firme din care fac parte."
12. Alineatul (4) al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) În cazul în care pentru echipamentul sub presiune sau ansamblu se aplicã şi alte reglementãri ce transpun directive comunitare, care acoperã alte cerinţe şi care, de asemenea, prevãd aplicarea marcajului CE, acest marcaj indicã conformitatea echipamentului sub presiune sau a ansamblului în cauzã cu prevederile tuturor reglementãrilor aplicabile care transpun directive comunitare. În cazul în care una sau mai multe dintre aceste reglementãri îi permit producãtorului într-o perioadã de tranziţie sã aleagã regimul aplicabil, marcajul CE indicã faptul cã echipamentele sub presiune sau ansamblurile corespund numai reglementãrilor care transpun directive comunitare, aplicate de producãtor. În acest caz, în notele sau instrucţiunile prevãzute de prezenta hotãrâre, ce însoţesc echipamentele sub presiune sau ansamblurile, se vor indica directivele comunitare menţionate anterior, prin trimitere la numerele de referinţã cu care au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene."
13. Litera a) de la punctul 2.2.1 din anexa nr. 1 va avea urmãtorul cuprins:
"a) presiunea interioarã/exterioarã;".
14. Litera a) de la punctul 2.2.3 din anexa nr. 1 va avea urmãtorul cuprins:
"a) Incinta sub presiune şi alte aspecte legate de încãrcare
Pentru echipamentele sub presiune eforturile admisibile trebuie sã fie limitate, luându-se în considerare toate posibilitãţile de avarie previzibile în mod rezonabil, în condiţii de funcţionare. În acest scop se utilizeazã coeficienţi de siguranţã pentru a elimina complet orice nesiguranţã care rezultã din fabricaţie, din condiţii reale de funcţionare, eforturi, modele de calcul şi din proprietãţile şi comportarea materialelor.
Aceste metode de calcul trebuie sã asigure o marjã de siguranţã suficientã, avându-se în vedere, dupã caz, cerinţele prevãzute la pct. 7.
Cerinţele enunţate mai sus pot fi îndeplinite dacã se utilizeazã una dintre urmãtoarele metode, dupã caz, dacã este necesar fie ca o completare, fie în combinaţie cu altã metodã:
- proiectare bazatã pe formule;
- proiectare bazatã pe analizã;
- proiectare bazatã pe metode din mecanica ruperii;".
15. Paragraful iv) de la litera b) de la punctul 2.2.3 din anexa nr. 1 va avea urmãtorul cuprins:
"iv) eforturile maxime şi concentratorii de tensiuni trebuie menţinuţi în limite de siguranţã."
16. Paragraful v) de la litera b) de la punctul 2.2.3 din anexa nr. 1 va avea urmãtorul cuprins:
"v) calculul pentru incinta sub presiune trebuie sã utilizeze valori corespunzãtoare cu proprietãţile materialelor, care se bazeazã pe date dovedite, avându-se în vedere prevederile pct. 4, şi trebuie sã utilizeze coeficienţi de siguranţã adecvaţi. Caracteristicile materialelor de care se ţine seama, dupã caz, cuprind:
- limita de curgere 0,2% sau 1% rezistenţa de încercare corespunzãtoare temperaturii de calcul;
- rezistenţa la rupere la tracţiune;
- caracteristici de rezistenţã dependente de timp, cum ar fi rezistenţa la fluaj;
- date referitoare la obosealã;
- Modulul Young (modulul de elasticitate);
- valoarea adecvatã pentru deformarea plasticã;
- rezilienţa;
- tenacitate la rupere."
17. La anexa nr. 7, litera A, punctele 1 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"1. Hotãrârea Guvernului nr. 454/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã a recipientelor simple sub presiune, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
..........................................................................
3. Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 211/2003 pentru aprobarea Reglementãrilor privind condiţiile tehnice pe care trebuie sã le îndeplineascã vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România - RNTR 2, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
18. La anexa nr. 7, litera B, punctele 5, 6, 7 şi 8 vor avea urmãtorul cuprins:
"5. <>Hotãrârea Guvernului nr. 439/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã a ascensoarelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
6. <>Hotãrârea Guvernului nr. 457/2003 privind asigurarea securitãţii utilizatorilor de echipamente electrice de joasã tensiune, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
7. <>Hotãrârea Guvernului nr. 190/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã şi de utilizare a dispozitivelor medicale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
8. <>Hotãrârea Guvernului nr. 453/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi, republicatã."
19. La anexa nr. 7, litera B, dupã punctul 8 se introduce un nou punct, punctul 8^1, cu urmãtorul cuprins:
"8^1. <>Hotãrârea Guvernului nr. 752/2004 privind stabilirea condiţiilor pentru introducerea pe piaţã a echipamentelor şi sistemelor protectoare destinate utilizãrii în atmosfere potenţial explozive."
20. În cuprinsul hotãrârii sintagma "accesorii pentru reglarea presiunii" se înlocuieşte cu sintagma "accesorii sub presiune".
ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 584/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã a echipamentelor sub presiune, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul economiei şi comerţului,
Codruţ Ioan Şereş

p. Ministrul integrãrii europene,
Leonard Orban,
secretar de stat

Bucureşti, 29 septembrie 2005.
Nr. 1.168.

---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016