Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.136 din 30 august 2006  privind cerintele minime de securitate si sanatate referitoare la expunerea lucratorilor la riscuri generate de campuri electromagnetice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.136 din 30 august 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate referitoare la expunerea lucratorilor la riscuri generate de campuri electromagnetice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 769 din 11 septembrie 2006
HOTĂ?RÂRE nr. 1.136 din 30 august 2006
privind cerinţele minime de securitate şi sãnãtate referitoare la expunerea lucrãtorilor la riscuri generate de câmpuri electromagnetice
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 769 din 11 septembrie 2006


În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

CAP. I
Dispoziţii generale

SECŢIUNEA 1
Obiectivul şi domeniul de aplicare

ART. 1
Prezenta hotãrâre stabileşte cerinţele minime pentru protecţia lucrãtorilor impotriva riscurilor pentru sãnãtatea şi securitatea lor, generate sau care pot fi generate de expunerea la câmpuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz, în timpul lucrului.
ART. 2
(1) Prezenta hotãrâre se referã la riscurile pentru sãnãtatea şi securitatea lucrãtorilor datorate efectelor recunoscute ca nocive pe termen scurt asupra corpului uman, provocate de circulaţia curentilor indusi şi de absorbtia de energie, precum şi de curentii de contact.
(2) Prezenta hotãrâre nu vizeazã posibilele efecte pe termen lung.
(3) Prezenta hotãrâre nu vizeazã riscurile care decurg din contactul cu conductori sub tensiune.
ART. 3
Prevederile <>Legii securitãţii şi sãnãtãţii în munca nr. 319/2006 se aplica în totalitate întregului domeniu prevãzut la art. 1, fãrã a aduce atingere prevederilor mai restrictive şi/sau mai specifice din prezenta hotãrâre.
ART. 4
În înţelesul prezentei hotãrâri, termenii şi expresiile de mai jos se definesc dupã cum urmeazã:
a) câmpuri electromagnetice - câmpuri magnetice statice şi câmpuri electrice, magnetice şi electromagnetice care variaza în timp cu frecvente pana la 300 GHz;
b) valori limita de expunere - limitele de expunere la câmpuri electromagnetice care se bazeazã direct pe efectele cunoscute asupra sãnãtãţii şi pe consideratii biologice; respectarea acestor limite asigura protecţia lucrãtorilor expusi la câmpuri electromagnetice impotriva oricãrui efect nociv cunoscut asupra sãnãtãţii;
c) valori de declansare a acţiunii - nivelul parametrilor direct masurabili, exprimati în termeni de intensitate a câmpului electric (E), de intensitate a câmpului magnetic (H), de inductie magnetica (B) şi de densitate a puterii (S), începând de la care trebuie sa fie luate una sau mai multe mãsuri prevãzute în prezenta hotãrâre; respectarea valorilor de declansare a acţiunii asigura respectarea valorilor limita de expunere relevante.

SECŢIUNEA a 2-a
Valorile limita de expunere şi valorile de declansare a acţiunii

ART. 5
Valorile limita de expunere şi valorile de declansare a acţiunii pentru campurile electromagnetice sunt prevãzute în tabelele nr. 1 şi 2 din anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 6
(1) Pentru evaluarea, mãsurarea şi/sau calculul expunerii lucrãtorilor la câmpuri electromagnetice se poate recurge la standardele naţionale în domeniu.
(2) Se poate recurge la standardele prevãzute la alin. (1) pana la data publicãrii standardelor naţionale adaptate standardelor europene armonizate care acoperã intreaga serie de evaluãri, masurari şi calcule, stabilite de Comitetul European pentru Standardizare în Electrotehnica (CENELEC).

CAP. II
Obligaţiile angajatorului

SECŢIUNEA 1
Determinarea expunerii şi evaluarea riscurilor

ART. 7
(1) În îndeplinirea obligaţiilor prevãzute la art. 7 alin. (4) şi la <>art. 12 alin. (1) din Legea nr. 319/2006 , angajatorul trebuie sa evalueze şi, dacã este necesar, sa masoare şi/sau sa calculeze nivelurile campurilor electromagnetice la care sunt expusi lucrãtorii.
(2) Evaluarea, mãsurarea şi calcularea nivelurilor campurilor electromagnetice la care sunt expusi lucrãtorii se pot efectua în conformitate cu standardele prevãzute la art. 6 alin. (1) şi, dupã caz, luându-se în considerare nivelurile de emisie indicate de producãtorii echipamentelor, atunci când acestea sunt reglementate de legislaţia nationala, pana la data publicãrii standardelor naţionale adaptate standardelor europene armonizate ale CENELEC care acoperã intreaga serie de evaluãri, masurari şi calcule.
ART. 8
Pe baza evaluãrii nivelurilor campurilor electromagnetice, efectuatã în conformitate cu art. 7, atunci când sunt depasite valorile de declansare a acţiunii prevãzute la art. 5, angajatorul evalueaza şi, dacã este necesar, calculeazã dacã sunt depasite valorile limita de expunere.
ART. 9
Evaluarea, mãsurarea şi/sau calculele prevãzute la art. 7 şi 8 nu este absolut necesar sa fie efectuate în locuri de munca cu acces public, cu condiţia ca o evaluare sa fi fost deja efectuatã în conformitate cu prevederile Normelor de reglementare a nivelurilor de referinta admisibile de expunere a populaţiei generale la câmpuri electromagnetice cu frecventele de la 0 Hz la 300 GHz, aprobate prin <>Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 1.007/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 929 din 18 decembrie 2002, şi ca restricţiile menţionate în aceste norme sa fie respectate în cazul lucrãtorilor şi riscurile pentru securitate sa fie excluse.
ART. 10
Evaluarea, mãsurarea şi/sau calculele prevãzute la art. 7 şi 8 trebuie sa fie programate şi efectuate de cãtre servicii sau persoane competente, la intervale adecvate, luându-se în considerare, în special, prevederile <>art. 8, 9 şi 18 din Legea nr. 319/2006 .
ART. 11
Datele rezultate din evaluarea, mãsurarea şi/sau calculul nivelului de expunere trebuie sa se pãstreze într-o forma care sa permitã consultarea lor ulterioara.
ART. 12
În conformitate cu <>art. 7 alin. (4) din Legea nr. 319/2006 , la evaluarea riscurilor angajatorul trebuie sa acorde o atentie deosebita urmãtoarelor elemente:
a) nivelului, spectrului de frecventa, duratei şi tipului expunerii;
b) valorilor limita de expunere şi valorilor de declansare a acţiunii, prevãzute la art. 5;
c) efectelor asupra stãrii de sãnãtate şi securitãţii lucrãtorilor care aparţin unor grupuri sensibile la riscuri specifice;
d) efectelor indirecte, cum ar fi: interferentele cu echipamente şi dispozitive medicale electronice, inclusiv stimulatoare cardiace şi alte dispozitive implantate, riscul de proiectare a obiectelor feromagnetice în câmpuri magnetice statice având o inductie magnetica mai mare de 3 mT, amorsarea dispozitivelor electroexplozive detonatoare, incendiile şi exploziile rezultate în urma aprinderii materialelor inflamabile datoritã scanteilor provocate de câmpuri induse, curenţi de contact sau descãrcãri de scantei;
e) existenţei unor echipamente de munca alternative proiectate pentru a reduce nivelurile de expunere la câmpuri electromagnetice;
f) informaţiilor adecvate obţinute în urma supravegherii stãrii de sãnãtate, inclusiv informaţiilor publicate, atunci când este posibil;
g) surselor de expunere multiple;
h) expunerii simultane la câmpuri de frecvente multiple.
ART. 13
(1) Angajatorul trebuie sa detina o evaluare a riscurilor, în conformitate cu <>art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 319/2006 , şi trebuie sa stabileascã mãsurile care trebuie luate pentru securitatea şi sãnãtatea lucrãtorilor, în conformitate cu art. 14-20.
(2) Evaluarea riscurilor trebuie sa fie înregistratã pe un suport adecvat care sa asigure pãstrarea datelor.
(3) Atunci când natura şi amploarea riscurilor legate de campurile electromagnetice nu justifica o evaluare mai detaliatã a riscurilor, evaluarea riscurilor trebuie sa conţinã argumente prezentate de angajator pentru a justifica acest fapt.
(4) Evaluarea riscurilor trebuie sa fie actualizatã periodic şi ori de câte ori s-au produs modificãri semnificative în urma cãrora aceasta poate deveni caducã sau atunci când rezultatele supravegherii medicale demonstreaza ca este necesar.

SECŢIUNEA a 2-a
Evitarea sau reducerea riscurilor generate de campurile electromagnetice

ART. 14
Riscurile generate de expunerea la câmpuri electromagnetice trebuie sa fie eliminate sau reduse la minimum, ţinându-se seama de progresul tehnic şi de existenta mãsurilor de control al riscului la sursa.
ART. 15
Reducerea riscurilor rezultate din expunerea la câmpuri electromagnetice se bazeazã pe principiile generale de prevenire prevãzute de <>Legea nr. 319/2006 .
ART. 16
Pe baza evaluãrii riscurilor, efectuatã în conformitate cu art. 7-13, atunci când sunt depasite valorile de declansare a acţiunii prevãzute la art. 5, cu excepţia cazului în care evaluarea efectuatã în conformitate cu art. 8 demonstreaza ca expunerea nu depãşeşte valorile limita şi ca este exclus orice risc legat de securitate, angajatorul trebuie sa stabileascã şi sa punã în aplicare un program de mãsuri tehnice şi/sau organizatorice care urmãresc ca expunerea sa nu depãşeascã valorile limita de expunere, ţinându-se seama, în special, de urmãtoarele elemente:
a) alte metode de lucru care sa conducã la o expunere mai redusã la câmpuri electromagnetice;
b) alegerea unor echipamente care emit mai putine câmpuri electromagnetice, luând în considerare activitatea care se efectueazã;
c) mãsuri tehnice prin care se urmãreşte reducerea emisiei campurilor electromagnetice, inclusiv, dacã este necesar, recurgerea la mecanisme de blocare, ecranare sau mecanisme similare de protecţie a stãrii de sãnãtate;
d) programe adecvate de întreţinere a echipamentelor de munca, a locului de munca şi a posturilor de lucru;
e) proiectarea şi amenajarea locurilor de munca şi a posturilor de lucru;
f) limitarea duratei şi a intensitatii expunerii;
g) disponibilitatea unui echipament adecvat de protecţie individualã.
ART. 17
(1) Pe baza evaluãrii riscurilor, prevãzutã la art. 7-13, locurile de munca la care lucrãtorii pot fi expusi la câmpuri electromagnetice care depãşesc valorile de declansare a acţiunii trebuie sa fie semnalizate corespunzãtor, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 971/2006 privind cerinţele minime pentru semnalizarea de securitate şi/sau sãnãtate la locul de munca, cu excepţia cazului în care evaluarea efectuatã în conformitate cu art. 8 demonstreaza ca expunerea nu depãşeşte valorile limita şi ca este exclus orice risc legat de securitate.
(2) Locurile de munca prevãzute la alin. (1) trebuie sa fie identificate şi accesul la acestea sa fie limitat, unde este posibil tehnic şi exista riscul depãşirii valorilor limita de expunere.
ART. 18
(1) În nicio situaţie lucrãtorii nu trebuie sa fie expusi la valori ale câmpului electromagnetic care depãşesc valorile limita de expunere.
(2) Dacã expunerea depãşeşte valorile limita, în pofida mãsurilor luate de angajator pentru aplicarea prezentei hotãrâri, acesta trebuie sa ia imediat mãsuri de reducere a expunerii la un nivel inferior valorilor limita, sa determine cauzele depãşirii valorilor limita de expunere şi sa modifice în consecinta mãsurile de protecţie şi prevenire, pentru a evita orice alta depasire.
ART. 19
Angajatorul trebuie sa adapteze mãsurile prevãzute în prezenta secţiune la nevoile lucrãtorilor care aparţin grupurilor sensibile la riscuri specifice, în conformitate cu <>art. 35 din Legea nr. 319/2006 .

SECŢIUNEA a 3-a
Informarea şi formarea lucrãtorilor

ART. 20
Fãrã a aduce atingere <>art. 16, 17, 20 şi 21 din Legea nr. 319/2006 , angajatorul trebuie sa asigure informarea şi formarea lucrãtorilor expusi la locul de munca la riscuri generate de câmpuri electromagnetice şi/sau a reprezentanţilor acestor lucrãtori în raport cu rezultatele evaluãrii riscurilor, prevãzutã la art. 7, în special în ceea ce priveşte urmãtoarele:
a) mãsurile luate în aplicarea prezentei hotãrâri;
b) valorile şi conceptele referitoare la valorile limita de expunere şi la valorile de declansare a acţiunii, precum şi potentialele riscuri asociate;
c) rezultatele evaluãrii, masurarii şi/sau calculelor privind nivelurile de expunere la câmpuri electromagnetice, efectuate în aplicarea art 7-13;
d) modul de detectare a efectelor nocive ale expunerii asupra stãrii de sãnãtate şi modul de semnalare a acestora;
e) condiţiile în care lucrãtorii au dreptul la supravegherea stãrii de sãnãtate;
f) practicile profesionale sigure, în scopul reducerii la minimum a riscurilor datorate expunerii.

SECŢIUNEA a 4-a
Consultarea şi participarea lucrãtorilor

ART. 21
Consultarea şi participarea lucrãtorilor şi/sau a reprezentanţilor acestora la aplicarea prevederilor prezentei hotãrâri trebuie sa se desfãşoare în conformitate cu <>art. 18 din Legea nr. 319/2006 .

CAP. III
Supravegherea sãnãtãţii

ART. 22
În scopul prevenirii şi detectarii cat mai rapid posibil a oricãrui efect nociv asupra stãrii de sãnãtate care rezulta din expunerea la câmpuri electromagnetice, trebuie sa se asigure o supraveghere adecvatã a stãrii de sãnãtate a lucrãtorilor, în conformitate cu prevederile <>art. 24 şi 25 din Legea nr. 319/2006 .
ART. 23
(1) În orice situaţie, atunci când se depisteaza o expunere la câmpuri electromagnetice care depãşeşte valorile limita, lucrãtorul în cauza trebuie sa fie supus unui examen medical.
(2) Dacã se depisteaza o deteriorare a stãrii de sãnãtate a lucrãtorului rezultatã din expunerea la câmpuri electromagnetice care depãşeşte valorile limita, angajatorul trebuie sa efectueze o reevaluare a riscurilor, potrivit prevederilor art. 7-13.
ART. 24
Angajatorul trebuie sa ia mãsurile necesare pentru a asigura accesul medicului de medicina muncii la rezultatele evaluãrii riscurilor prevãzute la art. 7-13.
ART. 25
Dosarele medicale cuprinzând rezultatele supravegherii medicale trebuie sa fie pãstrate într-o forma adecvatã, astfel încât sa poatã fi consultate ulterior, cu respectarea secretului medical.
ART. 26
La cerere, lucrãtorii au drept de acces la dosarele medicale personale.

CAP. IV
Sancţiuni

ART. 27
(1) Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda urmãtoarele fapte:
a) încãlcarea dispoziţiilor art. 13 alin. (1), art. 16 şi 17, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
b) nerespectarea prevederilor art. 20, cu amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei.
(2) Contravenţiilor prevãzute la alin. (1) li se aplica prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 28
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor prevãzute la art. 27 alin. (1) se fac de cãtre inspectorii de munca.

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 29
Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei raporteazã Comisiei Europene, la fiecare 5 ani, cu privire la aplicarea dispoziţiilor prezentei hotãrâri, indicând punctele de vedere ale partenerilor sociali.
ART. 30
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la data de 1 octombrie 2006.

*
Prezenta hotãrâre transpune Directiva 2004/40/CE privind cerinţele minime de securitate şi sãnãtate referitoare la expunerea lucrãtorilor la riscuri generate de agenţi fizici (câmpuri electromagnetice), publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 159/2004.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

p. Ministrul economiei şi comerţului,
Darius Mesca,
secretar de stat

Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolaescu

p. Ministrul integrãrii europene,
Adrian Ciocanea,
secretar de stat

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu

Bucureşti, 30 august 2006.
Nr. 1.136.

ANEXA

VALORI LIMITA
de expunere şi valori de declansare a acţiunii pentru campurile electromagnetice

Se folosesc urmãtoarele marimi fizice pentru a caracteriza expunerea la câmpuri electromagnetice:
1. Curentul de contact (I(C)) între o persoana şi un obiect este exprimat în amperi (A). Un obiect conductor în camp electric poate fi încãrcat de acest camp.
2. Densitatea de curent (J) se defineste ca fiind curentul care traverseaza o unitate de suprafata, perpendiculara pe fluxul de curent, într-un volum conductor cum ar fi corpul uman sau o parte a corpului. Aceasta se exprima în amperi pe mp (A/mp).
3. Intensitatea câmpului electric este o mãrime vectoriala (E) care corespunde forţei exercitate asupra unei particule încãrcate, independent de deplasarea ei în spaţiu. Aceasta se exprima în volti pe metru (V/m).
4. Intensitatea câmpului magnetic este o mãrime vectoriala (H) care, împreunã cu inductia magnetica, defineste un camp magnetic în orice punct din spaţiu. Aceasta se exprima în amperi pe metru (A/m).
5. Inductia magnetica sau densitatea de flux magnetic este o mãrime vectoriala (B) definitã ca forta exercitatã asupra sarcinilor mobile, exprimatã în tesla (T). În spaţiul liber şi în materiile biologice pot fi utilizate atât inductia magnetica, cat şi intensitatea câmpului magnetic, aplicând echivalenta 1A/m = f2'f04 10^-7T.
6. Densitatea de putere (S) este mãrimea adecvatã pentru utilizarea în cazul frecventelor foarte înalte, atunci când profunzimea penetrarii corpului este redusã. Reprezintã cantitatea de putere radianta, incidenta perpendicular pe o suprafata, împãrţitã la aria acestei suprafeţe. Aceasta se exprima în wati pe mp(W/mp).
7. Absorbtia specifica a energiei (SA) se defineste ca energia absorbitã pe unitate de masa de tesut biologic. Aceasta se exprima în jouli pe kilogram (J/kg). În prezenta hotãrâre se foloseşte pentru a limita efectele nontermice ale radiatiilor de microunde în impulsuri.
8. Rata de absorbţie specifica (SAR) a energiei medii pe întregul corp sau pe o anumitã parte a corpului se defineste ca debitul cu care este absorbitã energia pe unitatea de masa de tesut corporal. Aceasta se exprima în wati pe kilogram (W/kg).
SAR pe întregul corp este o mãrime larg acceptatã pentru a stabili raportul între efectele termice nocive şi expunerea la câmpuri de radiofrecventa (RF).
SAR medie pe întregul corp şi valorile de SAR localã sunt necesare pentru a evalua şi a limita depozitarea excesiva de energie pe pãrţi mici ale corpului, datoratã condiţiilor speciale de expunere, cum ar fi: expunerea unei persoane legate la pãmânt la o frecventa radio inferioarã din domeniul de frecvente în MHz sau expunerea unei persoane în câmpul apropiat unei antene.
Dintre aceste marimi, cele care pot fi mãsurate direct sunt: inductia magnetica, curentul de contact, intensitatea câmpului electric, intensitatea câmpului magnetic şi densitatea de putere.
A. Valori limita de expunere
În funcţie de frecventa, pentru a defini valorile limita de expunere pentru campurile electromagnetice se folosesc urmãtoarele marimi fizice:
a) se prevãd valori limita de expunere pentru densitatea de curent pentru campurile variabile în timp de pana la 1 Hz, pentru a preveni efectele asupra sistemului cardiovascular şi a sistemului nervos central;
b) între 1 Hz şi 10 MHz, se prevãd valori limita de expunere pentru densitatea de curent, cu scopul de a preveni efectele asupra funcţiilor sistemului nervos central;
c) între 100 kHz şi 10 GHz, se prevãd valori limita de expunere cu privire la SAR, pentru a preveni stresul termic al întregului corp şi o încãlzire excesiva localizata a tesuturilor. În domeniul de frecvente cuprinse între 100 kHz şi 10 MHz, se prevãd valori limita de expunere referitoare atât la densitatea de curent, cat şi la SAR;
d) între 10 GHz şi 300 GHz, se prevãd valori limita de expunere pentru densitatea de putere, în scopul de a preveni o încãlzire excesiva a tesuturilor la suprafata corpului sau în apropierea acestei suprafeţe.

Tabelul 1

Valori limita de expunere - condiţii care trebuie îndeplinite



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Domeniul Densitatea SAR SAR SAR Densitatea
de de curent medie locali- loca- de putere
frecvente indus în pentru zata lizata
cap şi în întregul (cap şi (membre)
trunchi corp trunchi)
J (mA/mp) (rms) (W/kg) (W/kg) (W/kg) S (W/mp)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
pana la 1 Hz 40 - - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1-4 Hz 40/f - - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4-1000 Hz 10 - - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1000 Hz-100 kHz f/100 - - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
100 kHz-10 MHz f/100 0,4 10 20 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 MHz-10 GHz - 0,4 10 20 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10-300 GHz - - - - 50
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Note:
1. f este frecventa exprimatã în hertzi.
2. Valorile limita de expunere pentru densitatea de curent trebuie sa protejeze impotriva efectelor acute ale expunerii asupra tesuturilor sistemului nervos central la nivelul capului şi al trunchiului.
Valorile limita de expunere în domeniul de frecvente de la 1 Hz la 10 MHz se bazeazã pe efectele nocive constatate asupra sistemului nervos central.
Astfel de efecte acute sunt prin definitie instantanee şi, din punct de vedere ştiinţific, nu exista nici un motiv pentru modificarea valorilor limita pentru expunerile de scurta durata. Totuşi, deoarece valorile limita de expunere se bazeazã pe efectele nocive asupra sistemului nervos central, aceste valori limita pot permite densitati de curent mai mari în alte tesuturi corporale decât sistemul nervos central, în aceleaşi condiţii de expunere.
3. Datoritã eterogenitatii electrice a corpului uman, trebuie calculatã media densitatilor de curent pe o secţiune de 1 cmp, perpendiculara pe direcţia curentului.
4. Pentru frecventele de pana la 100 kHz, valorile de vârf ale densitatii de curent pot fi obţinute prin înmulţirea valorii rms cu (2)^1/2 .
5. Pentru frecvente de pana la 100 kHz şi pentru campurile magnetice în impulsuri, densitatea maxima de curent asociata impulsurilor poate fi calculatã pornind de la timpul de creştere/descrestere şi de la viteza maxima a fluctuatiei inductiei magnetice. Densitatea de curent indus poate fi comparata cu valoarea limita de expunere adecvatã. Pentru impulsuri de durata t(p), frecventa echivalenta care se aplica valorilor limita de expunere se calculeazã dupã formula f = 1/(2t(p)).
6. Toate valorile medii SAR trebuie sa fie mãsurate într-un interval de timp de 6 minute.
7. Masa luatã în calcul pentru evaluarea SAR medie localizata este de 10 g de tesut adiacent.
SAR maxima astfel obţinutã reprezintã valoarea folositã la estimarea expunerii.
Aceste 10 g de tesut trebuie sa fie o masa de tesut adiacent cu proprietãţi electrice aproape omogene. Prin precizarea ca trebuie luatã în considerare o masa de tesut adiacent se recunoaşte faptul ca acest concept poate fi folosit în dozimetria informatica, dar poate prezenta dificultãţi în cazul masurarilor fizice directe. Se poate folosi o masa simpla de tesut de forma cubica, cu condiţia ca marimile dozimetrice calculate sa aibã valori mai scãzute decât cele prezentate în recomandãri.
8. Pentru expunerile la camp în impulsuri, în domeniul de frecvente cuprinse între 0,3 şi 10 GHz, şi pentru expunerea localizata a capului se recomanda o valoare limita de expunere suplimentarã, cu scopul de a limita şi de a evita efectele auditive provocate de expansiunea termoelastica.
În acest caz, SA nu trebuie sa depãşeascã 10 mJ/kg în medie pentru 10 grame de tesut.
9. Densitatile de putere medii trebuie calculate pentru o suprafata expusã de 20 cmp şi un interval de timp de 68/f^1,05 minute (f exprimatã în GHz), în scopul de a compensa scãderea progresiva a adancimii de penetrare pe mãsura ce creste frecventa.
Valoarea medie a densitatii spatiale maxime de putere, calculatã pentru 1 cmp, nu trebuie sa depãşeascã valoarea de 50 W/mp .
10. Pentru campurile electromagnetice în impulsuri ori tranzitorii sau, în general, pentru expunerea simultanã la câmpuri de frecvente multiple, trebuie sa se aplice metode de evaluare, de mãsurare şi/sau de calcul adecvate, care permit analizarea caracteristicilor formei de unda şi a naturii interactiunilor biologice, ţinând seama de standardele naţionale în domeniu ce adopta standarde europene armonizate, stabilite de CENELEC.
B. Valori de declansare a acţiunii
Valorile de declansare a acţiunii, prevãzute în tabelul nr. 2, sunt obţinute plecand de la valori limita de expunere în conformitate cu principiile stabilite de Comisia internationala pentru protecţia impotriva radiatiilor neionizante (ICNIRP), în recomandãrile sale vizând limitarea expunerii la radiatii neionizante (ICNIRP 7/99).

Tabelul 2

Valori de declansare a acţiunii (valori rms în camp neperturbat)




──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Intensi- Intensita- Inductia Densi- Curent Curent
tatea tea campu- magnetica tatea de con- indus
Domeniul câmpului lui magne- B de pu- tact în ex-
de electric tic tere I(c) tremi-
frecventa E H pentru tati
unda I(L)
plana
echi-
valen-
ta
S(eq)
(V/m) (A/m) (f2æT) (W/mp) (mA) (mA)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0-1 Hz - 1,63 x 10^5 2x10^5 - 1,0 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1-8 Hz 20.000 1,63 x 10^5/f^2 2x10^5/f^2 - 1,0 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8-25 Hz 20.000 2 x 10^4/f 2,5x10^4/f - 1,0 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0,025-0,82 kHz 500/f 20/f 25/f - 1,0 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0,82-2,5 kHz 610 24,4 30,7 - 1,0 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2,5-65 kHz 610 24,4 30,7 - 0,4f -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
65-100 kHz 610 1.600/f 2.000/f - 0,4f -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0,1-1 MHz 610 1,6/f 2/f - 40 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1-10 MHz 610/f 1,6/f 2/f - 40 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10-110 MHz 61 0,16 0,2 10 40 100
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
110-400 MHz 61 0,16 0,2 10 - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
400-2.000 MHz 3f^1/2 0,008f^1/2 0,01f^1/2 f/40 - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2-300 GHz 137 0,36 0,45 50 - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Note:
1. f este frecventa în unitãţile de mãsura indicate în coloana domeniului de frecventa.
2. Pentru frecventele cuprinse între 100 kHz şi 10 GHz, mediile valorilor S(eq), E, H, B şi I(L) se mãsoarã pe un interval de timp de 6 minute.
3. Pentru frecventele mai mari de 10 GHz, mediile valorilor S(eq), E, H şi B se mãsoarã pe un interval de 68/f^1,05 minute (f este exprimatã în GHz).
4. Pentru frecvente de pana la 100 kHz, valorile de vârf de declansare a acţiunii pentru intensitatile de camp se calculeazã inmultind valoarea rms cu (2)^1/2 . Pentru impulsuri de durata t(p), frecventa echivalenta care trebuie aplicatã pentru valorile de declansare a acţiunii trebuie calculatã formula f = 1/(2t(p)).
Pentru frecventele cuprinse între 100 kHz şi 10 MHz, valorile de vârf de declansare a acţiunii pentru intensitatile de camp se calculeazã inmultind valorile rms relevante cu 10^a, unde a = [0,665 log(f/10^5) + 0,176], f fiind exprimatã în Hz.
Pentru frecventele cuprinse între 10 MHz şi 300 GHz, valorile de vârf de declansare a acţiunii se calculeazã inmultind valorile rms corespunzãtoare cu 32 pentru intensitatea câmpului şi cu 1.000 pentru densitatea de putere a undei plane echivalenta.
5. În ceea ce priveşte campurile electromagnetice în impulsuri sau tranzitorii sau, în general, în ceea ce priveşte expunerea simultanã la câmpuri de frecvente multiple, trebuie sa se aplice metode de evaluare, de mãsura şi/sau de calcul adecvate, care sa permitã analizarea caracteristicilor formelor de unda şi a naturii interactiunilor biologice, ţinându-se seama de standardele naţionale în domeniu ce adopta standarde europene armonizate, stabilite de CENELEC.
6. Pentru valorile de vârf ale campurilor electromagnetice în impulsuri modulate, cu frecvente purtãtoare de peste 10 MHz, se recomanda ca valoarea medie S(eq) pe durata impulsului sa nu depãşeascã de 1.000 de ori valoarea S(eq) de declansare a acţiunii sau ca intensitatea câmpului sa nu depãşeascã de 32 de ori valoarea de declansare a acţiunii pentru intensitatile de camp corespunzãtoare frecvenţei purtãtoare.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016