Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.122 din 10 octombrie 2002  pentru aprobarea conditiilor si a procedurii de atestare a statiunilor turistice, precum si pentru declararea unor localitati ca statiuni turistice de interes national, respectiv local    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.122 din 10 octombrie 2002 pentru aprobarea conditiilor si a procedurii de atestare a statiunilor turistice, precum si pentru declararea unor localitati ca statiuni turistice de interes national, respectiv local

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 770 din 23 octombrie 2002
În temeiul art. 107 din Constituţie, al <>art. 9 şi 10 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfãşurarea activitãţii de turism în România, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 755/2001 ,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prezenta hotãrâre reglementeazã condiţiile şi procedura de atestare a staţiunilor turistice în scopul îmbunãtãţirii cadrului de protejare, conservare şi valorificare a resurselor turistice.
ART. 2
Poate fi atestata ca staţiune turistica de interes naţional sau local, dupã caz, localitatea sau partea unei localitãţi cu funcţii turistice specifice, în care activitãţile economice susţin exclusiv realizarea produsului turistic, care dispune de resurse turistice naturale şi antropice, delimitata pe baza documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism, avizate şi aprobate conform legii, şi care îndeplineşte, pentru una dintre categorii, criteriile minime prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 3
Staţiunilor turistice atestate, în cuprinsul cãrora se afla valori de patrimoniu natural şi/sau cultural, le sunt aplicabile reglementãrile privind zonele protejate, instituite pe baza documentaţiilor de urbanism, avizate şi aprobate conform legii.
ART. 4
Dezvoltarea infrastructurii şi facilitãţilor în staţiunile turistice atestate, care cuprind în interiorul lor sau care se afla în interiorul ori în imediata vecinãtate a ariilor naturale protejate, se supune reglementãrilor privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sãlbatice.
ART. 5
Atestarea staţiunilor turistice se face de cãtre Ministerul Turismului împreunã cu autoritãţile administraţiei publice locale şi se aproba prin hotãrâre a Guvernului. Atestarea nu schimba rangul localitãţii stabilit în condiţiile legii.
ART. 6
(1) În cazul în care initiativa atestarii aparţine autoritãţilor administraţiei publice locale, se transmite Ministerului Turismului o scrisoare de intenţie şi studiul de oportunitate, din care sa rezulte necesitatea atestarii statiunii turistice respective.
(2) Ministerul Turismului transmite iniţiatorului acordul de principiu care reprezintã acceptul pentru întocmirea documentaţiei în vederea atestarii statiunii sau observaţiile sale la studiul de oportunitate transmis.
ART. 7
(1) Documentaţia pentru atestarea statiunii turistice se întocmeşte de autoritãţile administraţiei publice locale şi cuprinde:
a) memoriul de prezentare;
b) piese desenate;
c) anexele de specialitate.
(2) Piesele desenate conţin încadrarea în planul urbanistic general, harta turistica şi altele.
(3) Anexele de specialitate conţin:
a) documentaţia de urbanism şi/sau de amenajare a teritoriului, avizatã şi aprobatã conform anexei nr. 1 la <>Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul;
b) fişa statiunii turistice, cu prezentarea detaliatã a criteriilor minime îndeplinite, conform anexei nr. 1, şi, dupã caz, a celor suplimentare;
c) studii şi documente care sa susţinã atestarea statutului de staţiune turistica şi a specificului ei determinat de resursele turistice de care dispune.
ART. 8
Documentaţia pentru atestarea statiunii turistice se depune la Ministerul Turismului care, în termen de 30 de zile de la înregistrarea acesteia, întocmeşte proiectul de hotãrâre a Guvernului pentru atestarea statiunii turistice. În cazul în care localitatea sau partea din localitate nu întruneşte toate condiţiile pentru a fi atestata ca staţiune turistica, Ministerul Turismului va informa în scris, în acelaşi termen, autoritatea interesatã.
ART. 9
Autoritatea administraţiei publice locale şi agenţii economici implicaţi în administrarea şi exploatarea statiunii turistice au obligaţia de a respecta criteriile minime prevãzute în anexa nr. 1, care au stat la baza atestarii acesteia.
ART. 10
Ministerul Turismului poate propune retragerea atestarii unei staţiuni turistice, prin hotãrâre a Guvernului, în cazul în care nu mai sunt respectate criteriile minime prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 11
(1) Staţiunea turistica atestata este administratã de consiliul local în a cãrui raza teritorialã se afla.
(2) Consiliul local exercita în acest domeniu urmãtoarele atribuţii:
a) urmãreşte respectarea prevederilor planurilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism aprobate pentru unitatea administrativ-teritorialã din care face parte staţiunea turistica atestata, precum şi a altor reglementãri legale privind reabilitarea, conservarea şi protejarea valorilor de patrimoniu natural şi construit;
b) urmãreşte construirea, amenajarea şi administrarea terenurilor sportive, parcurilor de distracţii şi a spaţiilor verzi;
c) urmãreşte desfãşurarea activitãţii turistice din staţiune astfel încât agenţii economici din turism sa aibã acces nediscriminatoriu la resursele turistice şi sa respecte normele de punere în valoare şi de protecţie a acestora;
d) urmãreşte ca activitãţile economice care se desfãşoarã în staţiune sa nu aducã atingere intereselor dezvoltãrii turismului în zona;
e) acţioneazã pentru protecţia mediului înconjurãtor prin mãsuri şi programe speciale în vederea incurajarii şi dezvoltãrii funcţiei turistice a statiunii şi eliminãrii tuturor surselor de poluare, inclusiv a celor de poluare sonora.
ART. 12
Staţiunile turistice de interes naţional sunt incluse cu prioritate în programele anuale de promovare turistica, în cele de dezvoltare a produselor turistice şi în cele de dezvoltare a infrastructurii generale.
ART. 13
Se atesta ca staţiuni turistice de interes naţional, respectiv staţiuni turistice de interes local, localitãţile prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 14
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 15
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 77/1996 pentru aprobarea Normelor privind atestarea staţiunilor turistice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 38 din 22 februarie 1996.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul turismului,
Matei-Agathon Dan

Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmanca

Ministrul lucrãrilor publice,
transporturilor şi locuinţei,
Miron Tudor Mitrea

Ministrul sãnãtãţii şi familiei,
Daniela Bartos

Ministrul apelor şi protecţiei mediului,
Petru Lificiu

Bucureşti, 10 octombrie 2002.
Nr. 1.122.



ANEXA 1

CRITERII MINIME
pentru atestarea staţiunilor turistice
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Staţiuni Staţiuni
crt. Criteriul turistice turistice
de interes de interes
naţional local
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I. Cadrul natural, factorii naturali de cura şi
calitatea mediului
1. Amplasarea într-un cadru natural pitoresc,
fãrã factori poluanti x x
2. Existenta studiilor şi documentelor care
atesta prezenta şi valoarea factorilor
naturali de cura (ape minerale, namol,
gaze terapeutice, bioclimat, lacuri
terapeutice, saline) din punct de vedere
calitativ şi cantitativ x x
3. Constituirea perimetrelor de protecţie
ecologica, hidrogeologica şi sanitarã a
factorilor naturali de cura, în
conformitate cu legislaţia în vigoare x x
II. Accesul şi drumurile spre/în staţiune
4. Drum rutier modernizat x x
5. Transport în comun între staţiunea turistica
şi gara care o deserveste x x
6. Trenurile cu regim de rezervare a locurilor,
inclusiv vagoanele de dormit, trebuie sa
opreascã în gara care deserveste staţiunea
turistica x -
III. Utilitãţi urban-edilitare
7. Spaţii comerciale şi pentru activitãţi de
prestãri de servicii: banca, schimb valutar,
agenţie de turism x spaţii
comerciale
8. Sali de spectacole şi de conferinţe x -
9. Asistenta medicalã permanenta şi mijloc de
transport pentru urgente x -
10. Asistenta medicalã balneara, dupã caz,
acreditata conform normelor legale în
vigoare x x
11. Punct de prim ajutor - x
12. Punct farmaceutic x x
13. Amenajarea şi iluminarea locurilor de
promenada x -
14. Apa curenta x x
15. Canalizare x x
16. Energie electrica x x
17. Dotãri tehnice pentru exploatarea,
protecţia şi utilizarea resurselor
minerale terapeutice x x
IV. Structuri de primire turistice şi agrement
18. Numãr minim de locuri în structuri de
primire turistice clasificate, fãrã
campinguri 300 50
19. Amenajãri şi dotãri pentru servicii de
revigorare în spaţii construite, sali
pentru întreţinere (fitness) x -
20. Amenajãri şi dotãri pentru relaxare în aer
liber, inclusiv terenuri sportive 3 1
21. Terenuri de joaca pentru copii 2 1
22. Parc amenajat x -
23. Numãr minim de trasee turistice montane
marcate şi afişate, dacã este cazul 3 1
24. Baza pentru valorificarea resurselor
naturale terapeutice, dacã este cazul x x
25. Amenajãri şi dotãri pentru plimbari sau
practicarea sporturilor nautice, dacã
este cazul x -
26. Localitãţile sau pãrţile de localitãţi
care dispun de condiţii pentru practicarea
schiului trebuie sa aibã amenajatã cel
puţin o partie de schi omologata şi
mijloacele de transport pe cablu
corespunzãtoare x -
27. Localitãţile sau pãrţile de localitãţi
de pe litoral trebuie sa dispunã de plaja
amenajatã x x
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





ANEXA 2

STAŢIUNI TURISTICE DE INTERES NAŢIONAL

1. Amara - judeţul Ialomita
2. Busteni - judeţul Prahova
3. Buzias - judeţul Timis
4. Baile Felix - judeţul Bihor
5. Baile Herculane - judeţul Caras-Severin
6. Baile Olanesti - judeţul Valcea
7. Baile Tusnad - judeţul Harghita
8. Cap Aurora - judeţul Constanta
9. Calimanesti-Caciulata - judeţul Valcea
10. Costinesti - judeţul Constanta
11. Covasna - judeţul Covasna
12. Eforie Nord - judeţul Constanta
13. Eforie Sud - judeţul Constanta
14. Geoagiu-Bãi - judeţul Hunedoara
15. Jupiter - judeţul Constanta
16. Mamaia - judeţul Constanta
17. Mangalia - judeţul Constanta
18. Moneasa - judeţul Arad
19. Neptun-Olimp - judeţul Constanta
20. Predeal - judeţul Braşov
21. Saturn - judeţul Constanta
22. Sinaia - judeţul Prahova
23. Sangeorz-Bãi - judeţul Bistrita-Nasaud
24. Slanic-Moldova - judeţul Bacau
25. Sovata - judeţul Mures
26. Targu Ocna - judeţul Bacau
27. Techirghiol - judeţul Constanta
28. Venus - judeţul Constanta
29. Voineasa - judeţul Valcea

STAŢIUNI TURISTICE DE INTERES LOCAL

1. Albestii de Muscel - judeţul Arges
(Bughea de Sus)
2. Balvanyos - judeţul Covasna
3. Bazna - judeţul Sibiu
4. Baltatesti - judeţul Neamt
5. Baile Homorod - judeţul Harghita
6. Baile Turda - judeţul Cluj
7. Baile Baita - judeţul Cluj
8. Borsec - judeţul Harghita
9. Borsa - judeţul Maramures
10. Breaza - judeţul Prahova
11. Calacea - judeţul Timis
12. Campulung Moldovenesc - judeţul Suceava
13. Crivaia - judeţul Caras-Severin
14. Durau - judeţul Neamt
15. Harghita-Bãi - judeţul Harghita
16. Izvoru Muresului - judeţul Harghita
17. Lacu Roşu - judeţul Harghita
18. Lacu Sarat - judeţul Brãila
19. Lipova - judeţul Arad
20. Ocna Sugatag - judeţul Maramures
21. Paltinis - judeţul Sibiu
22. Paraul Rece - judeţul Braşov
23. Praid - judeţul Harghita
24. Sacelu - judeţul Gorj
25. Sarata Monteoru - judeţul Buzau
26. Secu - judeţul Caras-Severin
27. Semenic - judeţul Caras-Severin
28. Snagov - judeţul Ilfov
29. Stana de Vale - judeţul Bihor
30. Straja - judeţul Hunedoara
31. Soveja - judeţul Vrancea
32. Timisu de Sus - judeţul Braşov
33. Tinca - judeţul Bihor
34. Trei Ape - judeţul Caras-Severin
35. 1 Mai - judeţul Bihor
36. Vata de Jos - judeţul Hunedoara



--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016