Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.117 din 10 octombrie 2002  privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea energetica pentru introducerea pe piata a cuptoarelor electrice de uz casnic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.117 din 10 octombrie 2002 privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea energetica pentru introducerea pe piata a cuptoarelor electrice de uz casnic

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 785 din 29 octombrie 2002
În temeiul art. 107 din Constituţie,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Prezenta hotãrâre stabileşte cerinţele referitoare la etichetarea energetica pentru introducerea pe piata a cuptoarelor electrice de uz casnic independente sau integrate într-un aparat de uz casnic combinat ori amplasate în spaţii cu destinaţii pentru uz casnic, alimentate de la reţeaua electrica, denumite în continuare cuptoare.
(2) Sunt supuse prevederilor prezentei hotãrâri şi cuptoarele care fac obiectul unui contract de furnizare la distanta încheiat în condiţiile legii. În cazul ofertei spre vânzare a unor astfel de bunuri prin intermediul contractelor la distanta, oferta trebuie sa fie însoţitã de informaţii referitoare la caracteristicile tehnice ale cuptoarelor, prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 2
Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplica:
a) cuptoarelor care pot funcţiona cu alte surse de energie;
b) cuptoarelor cãrora nu le este aplicabil standardul armonizat la care se face referire în art. 4 alin. (2);
c) cuptoarelor portabile a cãror greutate este mai mica de 18 kg, dacã nu sunt integrate într-un cuptor de uz casnic combinat;
d) cuptoarelor a cãror producţie a încetat înainte de data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri;
e) cuptoarelor utilizate;
f) regimurilor cu consum de energie electrica aferent functionarii în regim vapori, altele decât vapori calzi, astfel cum sunt definite în standardul SR EN 50304 "Cuptoare electrice de uz casnic - Metode de mãsurare a consumului de energie".
ART. 3
În sensul prezentei hotãrâri, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) furnizor reprezintã producãtorul, reprezentantul sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România, sau importatorul;
b) distribuitor reprezintã agentul economic care vinde en detail, inclusiv în rate, închiriazã sau expune cuptoare în vederea comercializãrii;
c) fişa reprezintã un tabel standard cu informaţii tehnice privind cuptorul.
ART. 4
(1) Se admite introducerea pe piata numai a cuptoarelor care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) au aplicatã într-un loc vizibil pe usa cuptorului o eticheta indicând consumul de energie, clasa de eficienta energetica şi alte caracteristici, dupã caz, al carei model este prezentat în anexa nr. 1; pentru cuptoarele cuprinzând mai multe incinte, fiecare incinta trebuie sa fie prevãzutã cu o eticheta, cu excepţia incintelor care nu intra în domeniul de aplicare a standardului SR EN 50304, prevãzut la alin. (2);
b) sunt însoţite de o fişa al carei model este prevãzut în anexa nr. 2.
(2) Informaţiile cuprinse în eticheta şi fişa sunt stabilite în conformitate cu standardul SR EN 50304 care adopta standardul european EN 50304 "Cuptoare electrice de uz casnic - Metode de mãsurare a consumului de energie".
(3) Clasa de eficienta energetica a unui cuptor, specificatã în eticheta şi fişa, este prevãzutã în anexa nr. 4.
(4) Este interzisã aplicarea etichetei prevãzute la alin. (1) lit. a) pe placutele indicatoare sau echivalentele lor, fixate pe cuptoare pentru scopuri de securitate a utilizatorului.
(5) Termenii utilizaţi pe eticheta şi în fişa sunt prevãzuţi în anexa nr. 5.
ART. 5
(1) Producãtorul cuptorului sau reprezentantul sau autorizat rãspunde pentru corectitudinea datelor înscrise pe eticheta şi în fişa.
(2) Informaţiile conţinute în eticheta şi fişa se înscriu numai cu consimţãmântul scris al producãtorului sau reprezentantului sau autorizat.
(3) În cazul în care nici producãtorul, nici reprezentantul sau autorizat nu aplica eticheta, obligaţia de a o aplica revine importatorului. Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat are obligaţia sa transmitã gratuit importatorului etichetele necesare înainte de introducerea pe piata a cuptoarelor.
(4) Informaţiile cuprinse în eticheta şi fişa se redacteazã în limba romana, fãrã a exclude posibilitatea furnizarii informatiei şi în alte limbi.
(5) Se interzice aplicarea de alte etichete, mãrci, simboluri, inscripţii referitoare la consumul electric de energie care nu corespund cerinţelor prezentei hotãrâri, cu excepţia etichetarii ecologice.
ART. 6
(1) Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat întocmeşte şi deţine, timp de 5 ani de la data fabricãrii ultimului cuptor din seria respectiva de fabricaţie, documentaţia care atesta conformitatea acestuia cu cerinţele prezentei hotãrâri.
(2) Documentaţia va fi prezentatã spre examinare, la cerere, autoritãţilor cu atribuţii de control în domeniu şi va conţine:
a) denumirea şi sediul producãtorului;
b) descrierea generalã a modelului de cuptor, pentru a permite identificarea acestuia;
c) informaţii, eventual desene relevante, privind principalele caracteristici tehnice ale modelului de fabricaţie, în special cele care afecteazã în mod esenţial consumul de energie;
d) rapoarte de încercãri şi mãsurãtori privind consumul electric al cuptorului, efectuate în condiţiile prevãzute la art. 4 alin. (2);
e) instrucţiuni de utilizare.
ART. 7
În cazul în care producãtorul sau reprezentantul sau autorizat nu are sediul în România, obligaţia privind deţinerea documentaţiei prevãzute la art. 6 şi prezentarea acesteia spre examinare, la cerere, autoritãţilor cu atribuţii de control în domeniu revine importatorului.
ART. 8
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (1) şi ale art. 5 alin. (5), cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei, retragerea de pe piata şi/sau interzicerea introducerii pe piata a cuptoarelor neconforme;
b) nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (2), art. 5 alin. (1) şi ale art. 6, cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei, interzicerea comercializãrii pana la o data stabilitã de organul de control al autoritãţii competente împreunã cu producãtorul, reprezentantul autorizat al acestuia sau cu importatorul, dupã caz, pentru eliminarea neconformitatilor.
(2) Contravenţiilor prevãzute la alin. (1) le sunt aplicabile prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 180/2002 .
ART. 9
Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 8 alin. (1) şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre personalul anume împuternicit din cadrul Agenţiei Romane pentru Conservarea Energiei.
ART. 10
Agenţia Romana pentru Conservarea Energiei va promova mãsuri pentru informarea şi educarea consumatorilor în scopul utilizãrii eficiente a energiei.
ART. 11
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 12
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 12 luni de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul industriei şi resurselor,
Iulian Iancu,
secretar de stat

Bucureşti, 10 octombrie 2002.
Nr. 1.117.


ANEXA 1

ETICHETA

5 mm 73 mm 33 mm 5 mm
├──┼───────────────────────────────────────┼──────────────────┼──┤
┬ ┌────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │
│ │ Energie Cuptor electric │
41│ │ │
mm│ │ ┌────────────────┐ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ FABRICANT │ MARCA │ ├── I
│ │ MODEL │ ABC / 123 │ ├── II
│ │ │ │ │
┼ │ ─────────────────────────────────────┼────────────────┤ │
│ │ EFICIENT │ │ │
│ │ ████████ │ / ███████████ │ │
│ │ │ ███████████ │ ├── III
│ │ ███████████ │ │ │
│ │ │ │ │
90│ │ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ │ │ │
mm│ │ │ │ │
│ │ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ │ f6 Ş │ ├── IV
│ │ │ │ │
│ │ █████████████████████████ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ ████████████████████████████ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ PUŢIN EFICIENT │ │ │
┼ │ ─────────────────────────────────────┼────────────────┤ │
│ │ Consum de energie electrica kWh │ │ │
│ │ Funcţia de încãlzire │ │ │
│ │ Convectie naturala │ X.YZ │ │
39│ │ │ │ │
mm│ │ │ │ │
│ │ Convectie forţatã │ X.YZ │ ├── V
│ │ │ │ │
│ │ (Calculat la sarcina nominalã) │ │ │
┼ │ ─────────────────────────────────────┼────────────────┤ │
10│ │ │ │ ├── VI
mm│ │ Volum util (litri) │ XYZ │ │
┼ │ ─────────────────────────────────────┼────────────────┤ │
│ │ Tip │ │ │
│ │ │ │ │
25│ │ Volum scãzut │ < ■■■■■ │ ├── VII
mm│ │ Volum mediu │ │ │
│ │ Volum mare │ │ │
│ │ │ │ │
┼ │ ─────────────────────────────────────┼────────────────┤ │
│ │ Zgomot │ │ ├── VIII
│ │ (dB(A) re I pW) │ │ │
│ │ └────────────────┘ │
│ │ │
44│ │ * * * │
mm│ │ Informaţii suplimentare se * * │
│ │ gãsesc în brosurile de produs * * * │
│ │ Standard EN 50304 │
│ │ │
│ │ │
┴ └────────────────────────────────────────────────────────────────┘


Precizãri privind eticheta

Definirea informaţiilor ce trebuie incluse în eticheta:
I. Numele furnizorului sau marca de fabricaţie
II. Elementele de identificare a modelului de cuptor stabilit de furnizor
III. Clasa de eficienta energetica a incintei/incintelor, determinata conform prevederilor anexei nr. 4 la hotãrâre
Sageata care indica clasa de eficienta energetica a cuptorului trebuie sa fie plasata în fata sagetii clasei de eficienta energetica corespunzãtoare.
Înãlţimea sagetii care indica clasa de eficienta energetica trebuie sa fie mai mare decât a sagetii în dreptul cãreia este plasata, dar sa nu depãşeascã dublul inaltimii acesteia.
IV. Fãrã a se aduce atingere sistemului privind etichetarea ecologica, pentru cuptorul la care s-a obţinut dreptul de aplicare a ecoetichetei se poate aplica pe eticheta o copie de pe marcajul ecologic.
V. Consumul de energie, exprimat în kWh, al funcţiei (funcţiilor) de încãlzire (convectie naturala şi/sau forţatã), determinat la sarcina nominalã, conform procedurilor de încercare din standardul prevãzut la art. 4 alin. (2) din hotãrâre
VI. Volumul util al incintei, exprimat în litri, determinat conform standardului prevãzut la art. 4 alin. (2) din hotãrâre
VII. Tipul de cuptor, determinat dupã cum urmeazã:
- volum scãzut: 12 l ≤ volum < 35 l
- volum mediu: 35 l ≤ volum < 65 l
- volum mare: 65 l ≤ volum
Sageata trebuie plasata în dreptul tipului de cuptor potrivit.
VIII. Cu titlu facultativ, nivelul de zgomot mãsurat în timpul functionarii pentru care este determinata eficienta energetica, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 672/2001 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a aparatelor electrocasnice în funcţie de nivelul zgomotului transmis prin aer.

NOTA:
În anexa nr. 5 la hotãrâre sunt prevãzuţi termenii echivalenti în limbile oficiale ale Comunitãţii Europene pentru termenii din limba romana.
Explicatia inscriptionarilor ce figureazã pe eticheta:
Culori utilizate: CMGN - cian, magenta, galben, negru
De exemplu: 07X0: 0% cian, 70% magenta, 100% galben, 0% negru
Sageti:
A: X0X0
B: 70X0
C: 30X0
D: 00X0
E: 03X0
F: 07X0
G: 0XX0
Culoarea conturului: X070
Textul se tipareste integral în negru pe fond alb. Culoarea de fond a sagetii care indica clasa de eficienta energetica este neagra.


ANEXA 2

FIŞA

Fişa trebuie sa conţinã informaţiile prevãzute mai jos, care pot fi prezentate:
1. sub forma unui tabel regrupand diferite cuptoare furnizate de acelaşi furnizor;
2. alãturi/împreunã cu instrucţiunile de utilizare.
Dacã se opteazã pentru modul de prezentare prevãzut la pct. 1, informaţiile se prezintã în ordinea urmãtoare:
1. Numele furnizorului sau marca de fabricaţie
2. Elemente de identificare a modelului de cuptor stabilit de furnizor
3. Clasa de eficienta energetica a incintei (incintelor), determinata conform prevederilor anexei nr. 4 la hotãrâre, indicatã astfel: "Produs clasat în... pe o scara de la clasa A (cel mai scãzut consum) la clasa G (cel mai ridicat consum)".
Dacã aceasta informaţie este prezentatã într-un tabel, ea poate fi exprimatã sub o alta forma, cu condiţia ca încadrarea incintei de la A (eficient) la G (puţin eficient) sa apara explicit. Indicarea funcţiei de încãlzire pentru care este determinata clasa de eficienta energetica.
4. Atunci când informaţiile sunt prezentate sub forma unui tabel şi dacã unele dintre cuptoare au atribuitã eticheta ecologica, aceasta informaţie poate fi menţionatã aici. În acest caz titlul rândului de sus este intitulat "eticheta ecologica comunitara" şi o reproducere a marcii etichetei este plasata în coloana corespondenta. Aceasta dispoziţie este adoptatã fãrã a aduce atingere exigenţelor prevãzute în cadrul sistemului de atribuire a etichetei ecologice comunitare.
5. Consumul de energie, exprimat în kWh, al funcţiei (funcţiilor) de încãlzire (convectie naturala şi/sau forţatã şi/sau vapori), determinat la sarcina nominalã, conform procedurilor de încercare din standardul roman prevãzut la art. 4 alin. (2) din hotãrâre.
6. Volumul util al incintei, exprimat în litri, determinat conform standardului roman menţionat la art. 4 alin. (2) din hotãrâre.
7. Tipul de cuptor, determinat dupã cum urmeazã:
- volum scãzut: 12 l = volum < 35 l
- volum mediu: 35 l = volum < 65 l
- volum mare: 65 l = volum.
Sageata trebuie plasata în dreptul tipului de cuptor potrivit.
8. Timpul de coacere la sarcina nominalã, determinat conform procedurilor de încercare din standardul roman prevãzut la art. 4 alin. (2) din hotãrâre.
9. Cu titlu facultativ, nivelul de zgomot mãsurat în timpul functionarii pentru determinarea eficientei energetice este determinat conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 672/2001 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a aparatelor electrocasnice în funcţie de nivelul zgomotului transmis prin aer.
10. Indicarea consumului de energie, dacã cuptorul nu incalzeste şi se gãseşte la starea de consum minim de energie, de îndatã ce va exista un standard armonizat potrivit pentru pierderile în regim de "stand-by".
11. Suprafata celei mai mari plãci de coacere, exprimatã în cmp şi determinata ca "suprafata" conform prevederilor standardului roman prevãzut la art. 4 alin. (2) din hotãrâre.
Dacã eticheta este reprodusa pe fişa, color sau alb-negru, trebuie menţionate doar informaţiile care nu figureazã pe eticheta.
În anexa nr. 5 la hotãrâre sunt prevãzuţi termenii echivalenti în limbile oficiale ale Comunitãţii Europene pentru termenii în limba romana.

ANEXA 3

INFORMAŢII
cuprinse în cadrul vânzãrii prin
corespondenta sau al altor tipuri de vânzare la distanta

Cataloagele de vânzare prin corespondenta, comunicãrile, ofertele scrise, anunţurile publicitare pe Internet sau prin alte mijloace pe suport electronic, conform prevederilor art. 1 alin. (2) din hotãrâre, ale cãror oferte privesc cuptoare inglobate în bucatarii integrate, cuprind informaţiile urmãtoare, în ordinea indicatã mai jos:
1. marca de fabricaţie şi elementul de identificare a modelului de cuptor stabilit de furnizor (pct. 1 şi 2 din anexa nr. 2 la hotãrâre);
2. clasa de eficienta energetica (pct. 3 din anexa nr. 2 la hotãrâre);
3. consumul de energie (pct. 5 din anexa nr. 2 la hotãrâre);
4. volum util (pct. 6 din anexa nr. 2 la hotãrâre);
5. tipul de cuptor (pct. 7 din anexa nr. 2 la hotãrâre);
6. nivelul de zgomot (pct. 9 din anexa nr. 2 la hotãrâre).
Dacã alte informaţii conţinute în fişa de produs sunt de asemenea furnizate, acestea vor fi prezentate sub forma prevãzutã în anexa nr. 2 la hotãrâre şi vor fi incluse în lista de mai sus, în ordinea fixatã pentru fişa.
În anexa nr. 5 la hotãrâre sunt prevãzuţi termenii echivalenti în limbile oficiale ale Comunitãţii Europene pentru termenii în limba romana.


ANEXA 4

CLASA DE EFICIENTA ENERGETICA

Clasa de eficienta energetica a unei incinte se determina astfel:

Tabel 1 - Incinte de volum mic
┌───────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│ │ Consumul de energie E │
│ Clasa de eficienta energetica │ exprimat în kWh la sarcina │
│ │nominalã (determinat conform │
│ │ anexei nr. 1, pct. V) │
├───────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ A │ E < 0,60 │
│ B │ 0,60 ≤ E < 0,80 │
│ C │ 0,80 ≤ E < 1,00 │
│ D │ 1,00 ≤ E < 1,20 │
│ E │ 1,20 ≤ E < 1,40 │
│ F │ 1,40 ≤ E < 1,60 │
│ G │ 1,60 ≤ E │
└───────────────────────────────┴──────────────────────────────┘

Tabel 2 - Incinte de volum mediu
┌───────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│ │ Consumul de energie E │
│ Clasa de eficienta energetica │ exprimat în kWh la sarcina │
│ │nominalã (determinat conform │
│ │ anexei nr. 1, pct. V) │
├───────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ A │ E < 0,80 │
│ B │ 0,80 ≤ E < 1,00 │
│ C │ 1,00 ≤ E < 1,20 │
│ D │ 1,20 ≤ E < 1,40 │
│ E │ 1,40 ≤ E < 1,60 │
│ F │ 1,60 ≤ E < 1,80 │
│ G │ 1,80 ≤ E │
└───────────────────────────────┴──────────────────────────────┘
Tabel 3 - Incinte de volum mare
┌───────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│ │ Consumul de energie E │
│ Clasa de eficienta energetica │ exprimat în kWh la sarcina │
│ │nominalã (determinat conform │
│ │ anexei nr. 1, pct. V) │
├───────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ A │ E < 1,00 │
│ B │ 1,00 ≤ E < 1,20 │
│ C │ 1,20 ≤ E < 1,40 │
│ D │ 1,40 ≤ E < 1,60 │
│ E │ 1,60 ≤ E < 1,80 │
│ F │ 1,80 ≤ E < 2,00 │
│ G │ 2,00 ≤ E │
└───────────────────────────────┴──────────────────────────────┘




ANEXA 5

Publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 785 din 29 octombrie 2002, pag. 15-16 (vezi imaginea asociata).


---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016