Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.115 din 10 octombrie 2002  privind accesul liber la informatia privind mediul    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.115 din 10 octombrie 2002 privind accesul liber la informatia privind mediul

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 781 din 28 octombrie 2002
În temeiul art. 107 din Constituţie şi al art. 4 lit. f), art. 5 lit. a) şi al <>art. 14 alin. 1 din Legea protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta hotãrâre stabileşte condiţiile în care informaţiile privind mediul, deţinute de cãtre autoritãţile publice, se pun la dispoziţia publicului cu scopul de a asigura liberul acces şi diseminarea acestor informaţii.
ART. 2
În înţelesul prezentei hotãrâri, termenii şi notiunile sunt definite dupã cum urmeazã:
1. informaţia privind mediul - orice informaţie scrisã, vizuala, audio, electronica sau sub orice forma materialã privind:
a) starea elementelor de mediu, cum ar fi: aerul şi atmosfera, apa, solul, suprafata terestra, peisajul şi ariile naturale, diversitatea biologica şi componentele sale, inclusiv organismele modificate genetic şi interactiunea dintre aceste elemente;
b) factori, cum ar fi: substantele, energia, zgomotul, radiatia, deşeurile şi activitãţile ori mãsurile, inclusiv mãsurile administrative, acordurile de mediu, politicile, legislaţia, planurile şi programele care afecteazã sau pot afecta elementele de mediu prevãzute la lit. a), analizele cost-beneficiu sau alte analize şi prognoze economice folosite în luarea deciziei de mediu;
c) starea sãnãtãţii şi siguranţei populaţiei, condiţiile de viata, zonele culturale şi construcţiile, modul în care acestea sunt sau pot fi afectate de starea elementelor de mediu şi/sau de factorii, activitãţile ori mãsurile cuprinse la lit. a) şi b);
2. autoritãţii publice - Guvernul sau orice alt organ al administraţiei publice, orice instituţie publica de interes naţional şi local, precum şi orice regie autonomã care utilizeazã resurse financiare publice şi îşi desfãşoarã activitatea pe teritoriul României şi care au responsabilitãţi sau deţin informaţii privind mediul;
3. solicitant - orice persoana fizica sau juridicã care solicita informaţii privind mediul.

CAP. 2
Accesul la informaţia de mediu

ART. 3
(1) Solicitarea şi furnizarea informatiei privind mediul se fac cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.
(2) Primirea cererilor de informaţii privind mediul şi furnizarea raspunsurilor se realizeazã de cãtre compartimentele specializate de informare şi relaţii publice organizate în cadrul autoritãţilor publice.
(3) Autoritãţile publice pun la dispoziţie informaţiile privind mediul pe care le deţin, din oficiu sau la cererea solicitantului, fãrã justificarea scopului în care au fost cerute.
(4) Toate autoritãţile publice întocmesc registre publice cu tipurile de informaţii privind mediul pe care le deţin. Lista autoritãţilor publice, tipul şi domeniul informaţiilor privind mediul, precum şi datele de identificare a compartimentelor specializate de informaţii şi relaţii publice cãrora li se poate solicita informaţia se centralizeazã de cãtre autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului şi se distribuie, la cerere şi periodic, prin mijloacele de informare în masa.
ART. 4
(1) Autoritãţile publice pot refuza accesul publicului la informaţia privind mediul, în cazul în care furnizarea acesteia afecteazã:
a) confidenţialitatea procedurilor autoritãţilor publice, dacã este prevãzutã de legislaţia în vigoare;
b) relaţiile internaţionale;
c) apãrarea, ordinea publica şi siguranta nationala;
d) subiecte care fac ori au fãcut obiectul unei acţiuni judecãtoreşti sau anchete penale ori disciplinare sau care fac obiectul unor proceduri de investigaţii preliminare;
e) activitãţi comerciale sau industriale pentru care sunt prevãzute clauze de confidenţialitate, care asigura protejarea unui interes economic legitim, inclusiv proprietatea intelectualã;
f) confidenţialitatea unor date pesonale;
g) interesele unei terţe pãrţi care a oferit informaţia cerutã, fãrã ca acea parte sa aibã obligaţia legalã de a furniza informaţia şi fãrã sa fi consimţit la publicarea informatiei;
h) mediul înconjurãtor, dacã informaţia solicitatã se referã la documente a cãror rãspândire ar putea duce la creşterea posibilitatii de risc asupra mediului;
i) informaţiile clasificate ca secrete de serviciu.
(2) Autoritãţile publice nu pot refuza o cerere de informaţii care se referã la emisii, descãrcãri sau alte evacuari de poluanti, invocand clauza de confidenţialitate prevãzutã de alin. (1) lit. e).
(3) Informaţiile privind mediul, deţinute de autoritãţile publice, pot fi furnizate parţial, când este posibila separarea acestora de cele prevãzute la alin. (1).
(4) O solicitare de informaţii privind mediul poate fi respinsã motivat, dacã aceasta implica furnizarea unor materiale neterminate sau dacã cererea este evident nerezolvabila în forma ori formatul solicitat, este neclara sau nu permite identificarea informatiei solicitate.
ART. 5
(1) Autoritatea publica are obligaţia de a rãspunde în scris în termen de 10 zile de la înregistrarea cererii de furnizare a informatiei privind mediul.
(2) În cazul în care volumul şi complexitatea informatiei necesita o perioada mai îndelungatã de pregãtire, rãspunsul la o cerere de informaţii privind mediul poate fi dat în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii acesteia. În astfel de cazuri solicitantul este informat înaintea expirãrii perioadei de 10 zile despre prelungirea termenului de rãspuns.
(3) Respingerea cererii de furnizare a informaţiilor privind mediul se motiveaza şi se comunica solicitantului în termen de 5 zile de la înregistrarea cererii.
ART. 6
(1) Orice solicitant care considera ca cererea sa pentru furnizarea unor informaţii privind mediul a fost respinsã nejustificat, nerezolvata sau rezolvatã cu un rãspuns necorespunzãtor din partea unei autoritãţi publice, se poate adresa cu reclamaţie administrativã conducatorului respectivei autoritãţi publice, potrivit prevederilor <>art. 32-34 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 123/2002 .
(2) Solicitantul care, ca urmare a aplicãrii prevederilor alin. (1), se considera lezat în drepturile sale prevãzute de lege sau care nu a primit rãspuns în termenul legal stabilit poate depune o plângere la secţia de contencios administrativ a tribunalului, conform prevederilor <>art. 36 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 123/2002 .
ART. 7
(1) Pentru a facilita accesul oricãrei persoane la informaţia privind mediul, autoritãţile publice asigura informarea publicului despre: tipul şi domeniul informatiei de mediu deţinute, termenii de baza şi condiţiile în care o asemenea informaţie este disponibilã şi accesibila şi cum poate fi obţinutã.
(2) Pentru ca informaţia privind mediul sa fie efectiv accesibila publicului, autoritãţile publice aplica unele mãsuri practice, cum ar fi:
a) sprijinã publicul în exercitarea dreptului de acces la informaţia privind mediul în conformitate cu prevederile prezentei hotãrâri;
b) înfiinţeazã şi/sau menţin liste, registre sau dosare accesibile publicului;
c) organizeazã compartimente specializate de informare şi relaţii publice şi/sau desemneazã persoane pentru primirea solicitãrii şi furnizarea informatiei privind mediul.
(3) Autoritãţile publice asigura accesul publicului la informaţiile privind mediul, conţinute în listele, registrele sau dosarele prevãzute la alin. (2) lit. b), şi examinarea acestora pe loc în mod gratuit.
(4) Autoritãţile publice sunt obligate sa asigure în mod gratuit mediatizarea imediata şi fãrã întârziere a informatiei privind mediul, în cazul unor ameninţãri iminente asupra sãnãtãţii populaţiei şi mediului, datorate unor activitãţi umane sau unor cauze naturale, astfel încât sa permitã luarea unor mãsuri de prevenire şi/sau ameliorare a daunelor provocate.
ART. 8
Autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului asigura punerea la dispoziţia publicului a informatiei privind mediul, conform prevederilor art. 7, şi prin intermediul unor baze electronice de date care sunt uşor accesibile prin reţele de telecomunicaţii publice. Informaţia accesibila în aceasta forma include:
a) rapoarte asupra stãrii mediului;
b) extrase din legislaţia interna privind mediul sau în legatura cu mediul ori din tratatele internaţionale la care România este parte, acorduri internaţionale bilaterale sau multilaterale privind protecţia mediului;
c) politici, planuri şi programe privind mediul sau în legatura cu mediul;
d) alte informaţii care faciliteazã aplicarea legislaţiei privind mediul, cu condiţia ca aceste informaţii sa fie deja disponibile sub forma electronica;
e) registrul poluantilor eliberaţi şi transferati în mediu.
ART. 9
(1) Cererile pentru furnizarea informaţiilor privind mediul şi modalitatea/termenul de rezolvare a acestora se înscriu într-un registru de evidenta la nivelul fiecãrei autoritãţi publice.
(2) Autoritãţile publice raporteazã lunar evidenta cererilor prevãzute la alin. (1), pana la data de 10 a lunii ulterioare celei pentru care se face raportarea, la autoritatea publica centrala în a carei subordine, coordonare sau autoritate se afla, precum şi la autoritatea publica teritorialã pentru protecţia mediului în a carei raza fiinteaza.
(3) Autoritãţile publice teritoriale pentru protecţia mediului centralizeazã rapoartele prevãzute la alin. (2) şi transmit autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului situaţia centralizata a rapoartelor, pana la data de 20 a lunii ulterioare celei pentru care se face raportarea.
(4) Autoritãţile publice centrale controleazã şi rãspund de furnizarea informaţiilor privind mediul, deţinute de unitãţile aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea acestora, la termenele şi în condiţiile prevãzute de prezenta hotãrâre.
(5) Informaţia privind mediul aflatã în posesia autoritãţilor publice este furnizatã de cãtre autoritatea publica centrala respectiva sau, dupã caz, de cãtre unitãţile sale menţionate la alin. (4).
ART. 10
Autoritãţile publice pentru protecţia mediului furnizeazã publicului informaţii generale privind starea mediului, prin anunţuri, publicaţii periodice şi rapoarte descriptive. Frecventa anunţurilor de maxima importanta pentru populaţie este zilnica, iar a rapoartelor, anuala.

CAP. 3
Dispoziţii finale

ART. 11
(1) În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri toate autoritãţile publice care deţin şi gestioneazã informaţii privind mediul întocmesc şi transmit, prin compartimentele proprii de informare şi relaţii publice, lista informaţiilor de mediu deţinute şi datele proprii de identificare prevãzute la <>art. 5 alin. (1) din Legea nr. 544/2001 . Listele care conţin date privind tipurile, domeniile, modalitãţile de acces al publicului şi furnizare a informatiei privind mediul se transmit autoritãţii publice centrale în a carei subordine, coordonare sau autoritate se afla, precum şi autoritãţii publice teritoriale pentru protecţia mediului în a carei raza fiinteaza.
(2) În termen de 30 de zile de la primirea listelor autoritãţile publice centrale care au în subordine, în coordonare sau sub autoritate alte autoritãţi publice, precum şi autoritãţile publice teritoriale pentru protecţia mediului sunt obligate sa centralizeze listele primite şi sa transmitã autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului listele centralizate.
(3) În termen de 30 de zile de la primirea listelor centralizate prevãzute la alin. (2) autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului, prin Direcţia relaţii publice, aduce la cunostinta publicului lista autoritãţilor publice cu tipurile şi domeniile de informaţii privind mediul, deţinute de acestea.
ART. 12
În cazul în care solicitarea de informaţii implica realizarea de copii de pe documentele deţinute de autoritatea sau instituţia publica, costul serviciilor de copiere este suportat de solicitant.
ART. 13
În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri se aproba prin ordin al conducatorului autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului metodologia de colectare şi punere la dispoziţia publicului a informatiei privind mediul pentru autoritãţile publice aflate în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea sa.
ART. 14
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul apelor
şi protecţiei mediului,
Petru Lificiu

Ministrul informaţiilor publice,
Vasile Dincu

Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

Ministrul integrãrii europene,
Hildegard Carola Puwak

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Bucureşti, 10 octombrie 2002.
Nr. 1.115.
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016