Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.093 din 16 august 2006  privind stabilirea cerintelor minime de securitate si sanatate pentru protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.093 din 16 august 2006 privind stabilirea cerintelor minime de securitate si sanatate pentru protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 757 din 6 septembrie 2006
HOTĂ?RÂRE nr. 1.093 din 16 august 2006
privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sãnãtate pentru protecţia lucrãtorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de munca
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 757 din 6 septembrie 2006

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 51 alin. (1) lit. b) din Legea securitãţii şi sãnãtãţii în munca nr. 319/2006 ,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

CAP. I
Dispoziţii generale

SECŢIUNEA 1
Obiectul de reglementare

ART. 1
(1) Prevederile prezentei hotãrâri au ca obiect de reglementare protecţia lucrãtorilor impotriva riscurilor pentru sãnãtatea şi securitatea lor, inclusiv prevenirea unor astfel de riscuri, care apar sau este posibil sa apara prin expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de munca.
(2) Prevederile prezentei hotãrâri constituie cerinţe minime în acest domeniu.
(3) Valorile limita stabilite de prezenta hotãrâre reprezintã valorile maxime admise pana la care lucrãtorii pot fi expusi în munca.
ART. 2
Prezenta hotãrâre nu se aplica lucrãtorilor expusi numai la radiatii ionizante reglementate de Comisia Nationala de Control al Activitãţilor Nucleare.
ART. 3
<>Legea securitãţii şi sãnãtãţii în munca nr. 319/2006 se aplica în totalitate întregului domeniu prevãzut la art. 1 alin. (1), fiind completatã cu dispoziţiile prezentei hotãrâri.
ART. 4
În situaţia în care se foloseşte în munca azbestul, situaţie care face obiectul <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.875/2005 privind protecţia sãnãtãţii şi securitãţii lucrãtorilor fata de riscurile datorate expunerii la azbest, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 64 din 24 ianuarie 2006, dispoziţiile prezentei hotãrâri se aplica întotdeauna atunci când sunt mai favorabile sãnãtãţii şi securitãţii în munca.

SECŢIUNEA a 2-a
Definiţii. Domeniul de aplicare-determinarea şi evaluarea riscurilor

ART. 5
Pentru aplicarea prezentei hotãrâri termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificatii:
1. agent cancerigen:
a) o substanta care corespunde criteriilor de clasificare în categoria 1 sau 2 de agenţi cancerigeni, astfel cum sunt prevãzute la anexa nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 490/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) un preparat compus din una sau mai multe substanţe prevãzute la lit. a), atunci când concentratia uneia sau a mai multor astfel de substanţe corespunde cerinţelor impuse în materie de limite de concentraţie pentru clasificarea unui preparat în categoria 1 sau 2 de agenţi cancerigeni, astfel cum sunt prevãzute fie în anexa nr. 2 la Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 490/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, fie în anexa nr. 1 la Normele metodologice privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea preparatelor chimice periculoase, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 92/2003 , atunci când substanta sau substantele nu figureazã în anexa nr. 2 la Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi reparatelor chimice periculoase, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 490/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau nu au prevãzute în aceasta limite de concentraţie;
c) o substanta, un preparat sau un procedeu, prevãzute în anexa nr. 1, precum şi o substanta sau un preparat care este degajat printr-un procedeu prevãzut în aceasta anexa;
2. agent mutagen:
a) o substanta care corespunde criteriior de clasificare în categoria 1 sau 2 de agenţi mutageni, astfel cum sunt prevãzute la anexa nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 490/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) un preparat compus din una sau mai multe substanţe prevãzute la lit. a), atunci când concentratia uneia sau a mai multor astfel de substanţe corespunde cerinţelor impuse în materie de limite de concentraţie pentru clasificarea unui preparat în categoria 1 sau 2 de agenţi mutageni, astfel cum sunt prevãzute fie în anexa nr. 2 la Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 490/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, fie în anexa nr. 1 la Normele metodologice privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea preparatelor chimice periculoase, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 92/2003 , atunci când substanta sau substantele nu figureazã în anexa nr. 2 la Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi reparatelor chimice periculoase, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 490/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau nu au prevãzute în aceasta limite de concentraţie;
3. valoare limita - cu excepţia cazului în care se prevede altfel, limita mediei ponderate în timp a concentratiei agentului cancerigen sau mutagen în aer în zona de respiratie a lucrãtorului, pe o perioada de referinta specificatã în prezenta hotãrâre.
4. substanta - termenul definit potrivit prevederilor <>art. 6 lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 451/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
5. preparat - termenul definit potrivit prevederilor <>art. 6 lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 451/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
6. zona de respiratie a lucrãtorului - zona de forma emisferica, situata la nivelul fetei lucrãtorului, având raza de 0,3 m, masurati de la mijlocul unei linii imaginare ce uneste urechile.
ART. 6
(1) Prevederile prezentei hotãrâri se aplica oricãrei activitãţi în care lucrãtorii sunt sau pot fi expusi, ca urmare a muncii lor, la agenţi cancerigeni sau mutageni.
(2) În cazul oricãrei activitãţi susceptibile sa prezinte pentru lucrãtori un risc de expunere la agenţi cancerigeni sau mutageni, angajatorul este obligat sa determine natura, gradul şi durata de expunere a lucrãtorilor, pentru a face posibila evaluarea oricãrui risc pentru sãnãtatea şi securitatea lor, precum şi stabilirea mãsurilor care trebuie luate.
(3) Angajatorul este obligat sa reînnoiascã periodic evaluarea riscurilor şi în mod obligatoriu la orice modificare a condiţiilor de munca prin care poate fi influentata expunerea lucrãtorilor la agenţi cancerigeni sau mutageni.
(4) Angajatorul este obligat sa furnizeze inspectoratului teritorial de munca şi/sau autoritãţii de sãnãtate publica judeţene sau a municipiului Bucureşti, la cererea acestora, elementele care au servit la evaluarea prevãzutã la alin. (2).
ART. 7
La evaluarea riscului trebuie luate în considerare toate cãile de patrundere în organism a agentului cancerigen sau mutagen, cum ar fi absorbtia transcutanata şi/sau percutanata.
ART. 8
În situaţia în care se efectueazã evaluarea prevãzutã la art. 6 alin. (2), angajatorii trebuie sa acorde o atentie deosebita tuturor eventualelor efecte asupra securitãţii şi sãnãtãţii lucrãtorilor cu sensibilitate specialã şi trebuie sa ia în considerare, printre altele, faptul ca este preferabil sa nu angajeze/repartizeze astfel de lucrãtori în zonele în care pot intra în contact cu agenţi cancerigeni sau mutageni.

CAP. II
Obligaţiile angajatorilor

SECŢIUNEA 1
Reducerea utilizãrii şi înlocuirea agenţilor cancerigeni sau mutageni la locul de munca

ART. 9
Angajatorul trebuie sa reducã utilizarea unui agent cancerigen sau mutagen la locul de munca, dacã este posibil din punct de vedere tehnic, în special prin înlocuirea sa cu o substanta, preparat sau procedeu, care, în condiţii de utilizare, nu este periculos ori este mai puţin periculos pentru sãnãtatea sau securitatea lucrãtorilor, dupã caz.
ART. 10
La cererea inspectoratului teritorial de munca şi/sau a autoritãţii de sãnãtate publica judeţene sau a municipiului Bucureşti, angajatorul comunica acestora rezultatul acţiunilor sale.

SECŢIUNEA a 2-a
Prevenirea şi reducerea expunerii la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de munca

ART. 11
Expunerea nu trebuie sa se realizeze în situaţia în care s-a depãşit valoarea limita a agentului cancerigen sau mutagen prevãzutã de prezenta hotãrâre ori de actele normative prevãzute la art. 5 pct. 1 sau 2, dupã caz.
ART. 12
(1) Expunerea lucrãtorilor trebuie evitata dacã rezultatele evaluãrii prevãzute la art. 6 evidenţiazã un risc pentru sãnãtatea sau securitatea lucrãtorilor.
(2) Dacã din punct de vedere tehnic nu este posibila înlocuirea agentului cancerigen sau mutagen printr-o substanta, preparat sau procedeu, care, în condiţii de utilizare, nu este periculos sau este mai puţin periculos pentru sãnãtate şi securitate, angajatorul trebuie sa ia mãsuri ca agentul cancerigen sau mutagen sa fie, atât cat este posibil din punct de vedere tehnic, produs ori utilizat într-un sistem închis.
(3) Dacã aplicarea unui sistem închis nu este posibila, angajatorul trebuie sa asigure condiţii pentru ca expunerea lucrãtorilor sa fie redusã la nivelul cel mai scãzut posibil din punct de vedere tehnic.
(4) În toate cazurile în care se utilizeazã un agent cancerigen sau mutagen, angajatorul este obligat sa ia urmãtoarele mãsuri:
a) limitarea cantitãţilor agentului cancerigen sau mutagen la locul de munca;
b) limitarea numãrului de lucrãtori expusi sau susceptibil a fi expusi, la nivelul cel mai scãzut posibil;
c) proiectarea unui proces de munca şi a unor mãsuri tehnice de control prin care sa se evite sau sa se reducã la minimum degajarea de agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de munca;
d) evacuarea agenţilor cancerigeni sau mutageni la sursa, prin ventilaţie adecvatã, localã (exhaustare) sau generalã, şi compatibila cu necesitatea de a proteja sãnãtatea umanã şi mediul înconjurãtor;
e) utilizarea metodelor de mãsurare adecvate existente pentru agenţii cancerigeni sau mutageni, în special pentru detectarea din timp a expunerilor anormale rezultate dintr-un eveniment neprevãzut sau dintr-un accident;
f) aplicarea unor proceduri şi metode de munca adecvate;
g) asigurarea mãsurilor de protecţie colectivã şi/sau, în cazul în care expunerea nu poate fi evitata prin alte mijloace, a mãsurilor de protecţie individualã;
h) aplicarea unor mãsuri de igiena, în special curatarea cu regularitate a pardoselilor, pereţilor şi a altor suprafeţe;
i) informarea lucrãtorilor;
j) delimitarea zonelor de risc şi utilizarea unor indicatoare de securitate adecvate, inclusiv a indicatorului "Fumatul interzis", în zonele în care lucrãtorii sunt sau pot fi expusi la agenţi cancerigeni sau mutageni;
k) elaborarea unor planuri de mãsuri pentru situaţiile de urgenta în care ar putea sa se producã expuneri anormal de ridicate;
l) asigurarea unor mijloace care sa permitã depozitarea, manipularea şi transportul fãrã risc al agenţilor cancerigeni sau mutageni, în special prin utilizarea de recipiente ermetice şi etichetate clar şi vizibil;
m) asigurarea unor mijloace care sa permitã colectarea, depozitarea şi evacuarea în siguranta a deşeurilor de cãtre lucrãtori, inclusiv utilizarea recipientelor ermetice şi etichetate clar şi vizibil.

SECŢIUNEA a 3-a
Informarea autoritãţilor competente

ART. 13
Dacã rezultatele evaluãrii prevãzute la art. 6 evidenţiazã existenta unui risc pentru sãnãtatea şi securitatea lucrãtorilor, angajatorul trebuie sa punã la dispoziţie inspectoratului teritorial de munca şi/sau autoritãţii de sãnãtate publica judeţene sau a municipiului Bucureşti, la cererea acestora, informaţii corespunzãtoare.
ART. 14
Informaţiile prevãzute la art. 13 se referã la:
a) activitãţile desfãşurate şi/sau procedeele industriale folosite, inclusiv motivele pentru care se utilizeazã agenţi cancerigeni sau mutageni;
b) cantitãţile fabricate sau utilizate de substanţe ori preparate care conţin agenţi cancerigeni sau mutageni;
c) numãrul lucrãtorilor expusi;
d) mãsurile de prevenire luate;
e) tipul echipamentului de protecţie utilizat;
f) natura şi gradul expunerii;
g) cazurile de înlocuire a agenţilor cancerigeni sau mutageni.

SECŢIUNEA a 4-a
Expunerea imprevizibila şi expunerea previzibila. Accesul în zonele de risc

ART. 15
(1) În cazul producerii unor evenimente imprevizibile sau a accidentelor care ar putea antrena o expunere anormala a lucrãtorilor, angajatorul trebuie sa îi informeze pe aceştia.
(2) Pana la normalizarea situaţiei şi eliminarea cauzelor expunerii anormale, angajatorul trebuie sa ia urmãtoarele mãsuri:
a) sa dispunã ca în zona afectatã sa lucreze numai lucrãtorii care sunt indispensabili pentru executarea reparaţiilor sau a altor lucrãri necesare;
b) sa doteze lucrãtorii implicaţi cu echipament individual de protecţie, inclusiv cu echipament pentru protecţia respiratorie; expunerea nu trebuie sa fie permanenta şi trebuie limitatã la strictul necesar pentru fiecare lucrator;
c) sa nu permitã ca lucrãtori neprotejati sa lucreze în zona afectatã.
(3) Lucrãtorii implicaţi trebuie sa poarte echipamentul individual de protecţie şi de lucru cu care au fost dotati.
ART. 16
(1) Pentru anumite activitãţi, cum este întreţinerea, pentru care este previzibila posibilitatea unei cresteri semnificative a expunerii şi în privinta cãrora au fost deja epuizate toate posibilitãţile de a lua alte mãsuri tehnice de prevenire în scopul limitãrii acestei expuneri a lucrãtorilor, angajatorul trebuie sa stabileascã, dupã consultarea lucrãtorilor şi/sau a reprezentanţilor lor din întreprindere ori unitate, fãrã a afecta reponsabilitatea angajatorului, mãsurile necesare pentru a reduce durata expunerii lucrãtorilor la minimum posibil şi pentru a asigura protecţia lor în timpul acestor activitãţi.
(2) Pentru aplicarea prevederilor alin. (1) angajatorul trebuie sa punã la dispoziţie lucrãtorilor implicaţi echipament individual de protecţie, inclusiv echipament pentru protecţia respiratorie. Lucrãtorii implicaţi trebuie sa poarte echipamentul individual de protecţie pe toatã durata în care persista expunerea anormala.
(3) Pentru activitãţile prevãzute la alin. (1) expunerea lucrãtorilor nu trebuie sa fie permanenta şi trebuie limitatã strict la minimum necesar pentru fiecare lucrator.
ART. 17
Angajatorul trebuie sa ia mãsurile necesare adecvate pentru delimitarea clara şi semnalizarea zonelor în care se desfãşoarã activitãţile prevãzute la art. 16 alin. (1) sau pentru a preintampina prin alte mijloace accesul persoanelor neautorizate în astfel de zone.
ART. 18
Angajatorul trebuie sa ia mãsurile necesare pentru ca accesul în zone în care se desfãşoarã activitãţi pentru care rezultatele evaluãrii prevãzute la art. 6 evidenţiazã un risc pentru securitatea sau sãnãtatea lucrãtorilor sa fie permis numai lucrãtorilor care, prin natura muncii sau a funcţiei lor, e necesar sa fie prezenţi în interiorul zonei.

SECŢIUNEA a 5-a
Mãsuri de igiena şi de protecţie individualã

ART. 19
Angajatorul este obligat ca, pentru orice activitate în care exista risc de contaminare cu agenţi cancerigeni sau mutageni, sa ia mãsuri adecvate pentru a se asigura ca:
a) lucrãtorii nu mananca, nu beau şi nu fumeaza în zonele de lucru în care exista riscul contaminarii cu agenţi cancerigeni sau mutageni;
b) lucrãtorii sunt dotati cu echipament individual de protecţie adecvat sau alt echipament special adecvat;
c) sunt prevãzute locuri special amenajate pentru depozitarea separatã a echipamentului individual de protecţie sau a echipamentului special, pe de o parte, de îmbrãcãmintea de strada, pe de alta parte;
d) lucrãtorii au la dispoziţie grupuri sanitare şi duşuri, suficiente şi adecvate;
e) echipamentul individual de protecţie este depozitat corect în locuri bine stabilite şi este verificat şi curatat dacã este posibil înainte şi obligatoriu dupã fiecare utilizare;
f) echipamentul individual de protecţie cu deficiente este reparat sau înlocuit înainte de urmãtoarea utilizare.
ART. 20
Lucrãtorii nu trebuie sa suporte costul mãsurilor prevãzute la art. 19.

SECŢIUNEA a 6-a
Informarea, instruirea, consultarea şi participarea lucrãtorilor

ART. 21
(1) Angajatorul trebuie sa ia mãsuri corespunzãtoare pentru ca lucrãtorii şi/sau reprezentanţii lucrãtorilor din întreprindere sau unitate sa primeascã o instruire suficienta şi adecvatã, bazatã pe toate cunoştinţele disponibile, în special sub forma de informaţii şi instrucţiuni, referitoare la:
a) riscurile potenţiale pentru sãnãtate, inclusiv riscurile suplimentare cauzate de consumul de tutun;
b) mãsurile care trebuie luate pentru prevenirea expunerii;
c) cerinţele de igiena;
d) purtarea şi utilizarea echipamentului individual de protecţie;
e) mãsurile pe care trebuie sa le ia lucrãtorii, în special personalul de intervenţie, în cazul producerii unor incidente şi pentru prevenirea incidentelor.
(2) Instruirea prevãzutã la alin. (1) trebuie sa fie:
a) adaptatã la evoluţia riscurilor şi la apariţia unor riscuri noi;
b) repetatã periodic, dacã este necesar.
ART. 22
Angajatorul trebuie sa informeze lucrãtorii cu privire la instalaţiile şi recipientele lor auxiliare care conţin agenţi cancerigeni sau mutageni, sa vegheze ca toate aceste recipiente, ambalaje şi instalaţii sa fie etichetate clar şi lizibil şi sa expuna semnele de avertizare în mod cat mai vizibil.
ART. 23
(1) Pentru informarea lucrãtorilor, angajatorul trebuie sa ia mãsuri corespunzãtoare pentru ca:
a) lucrãtorii şi/sau reprezentanţii lor din întreprindere sau unitate sa poatã controla dacã prevederile prezentei hotãrâri se aplica ori sa se poatã implica în aplicarea lor;
b) lucrãtorii şi/sau reprezentanţii lor din întreprindere ori unitate sa fie informati cat mai repede posibil asupra unei expuneri anormale, inclusiv expunerile prevãzute la art. 16, asupra cauzelor acestora şi asupra mãsurilor luate sau care trebuie luate pentru remedierea situaţiei;
c) sa pãstreze o lista nominalã actualizatã a lucrãtorilor implicaţi în activitãţile pentru care rezultatele evaluãrii prevãzute la art. 6 evidenţiazã un risc pentru sãnãtatea sau securitatea lor, cu precizarea expunerii la care ei au fost supuşi, dacã aceasta informaţie este disponibilã;
d) medicul de medicina muncii şi/sau medicul de medicina generalã/medicina de familie, cu competenta în medicina de întreprindere, conform legii, inspectoratul teritorial de munca şi/sau autoritatea de sãnãtate publica judeteana ori a municipiului Bucureşti, precum şi orice alta persoana responsabilã cu securitatea şi sãnãtatea în munca sa aibã acces la lista prevãzutã la lit. c);
e) fiecare lucrator sa aibã acces la informaţiile conţinute în lista care îl privesc personal;
f) lucrãtorii şi/sau reprezentanţii lor din întreprindere ori unitate sa aibã acces la informaţii colective care nu conţin nominalizãri de persoane.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) lit. a) lucrãtorii şi/sau reprezentanţii lor din unitate trebuie sa poatã controla ori sa se poatã implica în aplicarea prevederilor prezentei hotãrâri, în special cu privire la:
a) consecinţele pentru securitatea şi sãnãtatea lucrãtorilor legate de alegerea, purtarea şi utilizarea imbracamintei sau a echipamentului individual de protecţie, fãrã a afecta responsabilitatea angajatorului pentru stabilirea eficacitatii imbracamintei ori a echipamentului de protecţie;
b) mãsurile stabilite de angajator şi la care se face referire în art. 16 alin. (1), fãrã a afecta responsabilitatea angajatorului de a stabili astfel de mãsuri.
ART. 24
Angajatorul trebuie sa asigure consultarea şi participarea lucrãtorilor şi/sau reprezentanţilor acestora la procesul de stabilire a mãsurilor privind protecţia lucrãtorilor impotriva riscurilor legate de expunerea acestora la acţiunea agenţilor cancerigeni ori mutageni în timpul activitãţii desfãşurate la locul de munca, în conformitate cu prevederile secţiunii a 6-a a <>cap. III din Legea nr. 319/2006 .

CAP. III
Dispoziţii referitoare la supravegherea stãrii de sãnãtate a lucrãtorilor

SECŢIUNEA 1
Supravegherea medicalã

ART. 25
(1) Mãsurile pentru supravegherea medicalã a lucrãtorilor pentru care rezultatul evaluãrii prevãzute la art. 6 evidenţiazã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea lor se stabilesc în concordanta cu reglementãrile Ministerului Sãnãtãţii Publice.
(2) Mãsurile pentru supravegherea medicalã a lucrãtorilor, stabilite în conformitate cu prevederile alin. (1), se asigura de cãtre angajator astfel încât fiecare lucrator care desfãşoarã activitãţi cu risc pentru securitatea şi/sau sãnãtatea sa la locul de munca sa fie supus unei supravegheri medicale, atât:
a) înainte de expunerea sa la acţiunea agenţilor cancerigeni şi/sau mutageni, cat şi:
b) la intervale de timp regulate, dupã expunerea sa la acţiunea agenţilor cancerigeni şi/sau mutageni.
(3) Toate aceste mãsuri de supraveghere medicalã a lucrãtorilor sunt concepute astfel încât sa fie posibila aplicarea directa a mãsurilor specifice de igiena individualã şi de medicina muncii.
(4) Dacã se constata ca un lucrator prezintã manifestãri clinice susceptibile a fi rezultatul expunerii la agenţi cancerigeni sau mutageni, medicul de medicina muncii şi/sau medicul cu competenta în medicina de întreprindere poate solicita ca şi alţi lucrãtori care au suferit o expunere similarã sa facã obiectul unei supravegheri medicale.
(5) În situaţia prevãzutã la alin. (4) angajatorul trebuie sa realizeze o noua evaluare a riscului de expunere, în conformitate cu prevederile art. 6.
ART. 26
(1) Pentru fiecare lucrator pentru care se asigura supraveghere medicalã, medicul de medicina muncii şi/sau cu competenta în medicina de întreprindere trebuie sa întocmeascã un dosar medical individual.
(2) Medicul de medicina muncii şi/sau medicul cu competenta în medicina de întreprindere, responsabil cu supravegherea medicalã, va propune mãsurile de protecţie individualã sau mãsurile de prevenire care trebuie luate pentru fiecare lucrator.
ART. 27
Lucrãtorii trebuie sa primeascã informaţii şi recomandãri privind supravegherea medicalã de care pot beneficia dupã încetarea expunerii.
ART. 28
Lucrãtorii trebuie sa aibã acces la rezultatele supravegherii medicale care îi privesc personal.
ART. 29
(1) Lucrãtorii vizati sau angajatorul pot/poate sa solicite reexaminarea rezultatelor supravegherii medicale.
(2) Costul reexaminarilor rezultatelor prevãzute la alin. (1) se suporta de cãtre solicitant.
ART. 30
Recomandãrile pentru supravegherea medicalã a lucrãtorilor sunt prevãzute în anexa nr. 2 la prezenta hotãrâre, precum şi în reglementãrile Ministerului Sãnãtãţii Publice.

SECŢIUNEA a 2-a
Pãstrarea dosarelor medicale

ART. 31
Toate cazurile de cancer identificate ca rezultat al expunerii în munca la un agent cancerigen sau mutagen trebuie raportate autoritãţii teritoriale de sãnãtate publica.
ART. 32
(1) Lista prevãzutã la art. 23 alin. (1) lit. c) şi dosarul medical prevãzut la art. 26 alin. (1) trebuie pãstrate cel puţin 40 de ani de la încetarea expunerii.
(2) În cazul în care întreprinderea isi înceteazã activitatea, angajatorul trebuie sa predea autoritãţilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti documentele prevãzute la alin. (1).

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 33
(1) Pe baza informaţiilor disponibile privind agenţii cancerigeni sau mutageni, inclusiv a datelor ştiinţifice şi tehnice care exista, precum şi a deciziilor Consiliului Uniunii Europene, valorile limita, ghidurile necesare în utilizare sau adaptarile prevãzute la art. 35 alin. (2) se stabilesc/elaboreazã de o comisie formatã din reprezentanţi ai Ministerului Sãnãtãţii Publice şi ai Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, precum şi din alţi specialişti desemnaţi de acestea, dupã caz.
(2) Comisia prevãzutã la alin. (1) isi elaboreazã propriul regulament de organizare şi funcţionare, care se aproba prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei şi al ministrului sãnãtãţii publice.
(3) Comisia prevãzutã la alin. (1), când considera necesar şi în mod fundamentat, poate propune instituţiilor implicate şi adoptarea altor dispoziţii direct conexe.
ART. 34
Valorile limita prevãzute la art. 1 alin. (3) şi la art. 11, celelalte dispoziţii direct conexe, precum şi perioada specificatã la art. 5 pct. 3 sunt prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 35
(1) Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
(2) Adaptarile de natura strict tehnica ale anexelor nr. 1-3 se aproba prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei şi al ministrului sãnãtãţii publice.
ART. 36
Utilizarile pe care diferitele instituţii implicate le dau informaţiilor prevãzute la art. 31 se ţin la dispoziţia Comisiei Europene.
ART. 37
Studiile efectuate în domeniu, cu implicarea informaţiilor prevãzute la art. 31, precum şi utilizarile prevãzute la art. 36 vor fi transmise Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, pentru a fi puse la dispoziţia Comisiei Europene, la solicitarea acesteia.
ART. 38
Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei aduce la cunostinta Comisiei Europene textul dispoziţiilor de drept intern adoptate în domeniul reglementat de prezenta hotãrâre.
ART. 39
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la data de 1 octombrie 2006.

*

Prezenta hotãrâre transpune prevederile Directivei 2004/37/CE privind protecţia lucrãtorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de munca (a sasea directiva specifica în sensul art. 16 paragraful 1 din Directiva 89/391/CEE ), publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 158 din 30 aprilie 2004.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

Ministrul economiei şi comerţului,
Codrut Ioan Seres

Ministrul mediului
şi gospodãririi apelor,
Sulfina Barbu

Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolaescu

Ministrul integrãrii europene,
Anca Daniela Boagiu

Bucureşti, 16 august 2006.
Nr. 1.093.

ANEXA 1

TIPURI DE AGENŢI
cu acţiune cancerigena sau mutagena

A. Lista substanţelor, preparatelor şi procedeelor care pot duce la apariţia cancerului
[prevãzute la art. 5 alin. (1) lit. c) din hotãrâre]
1. Fabricarea auraminei
2. Lucrãri care implica expunerea la hidrocarburi policiclice aromate prezente în funingine, gudron de cãrbune sau smoala de huila
3. Lucrãri care implica expunerea la pulberi, fumuri sau aerosoli rezultaţi la prajirea şi electrorafinarea matelor de nichel
4. Procedeul de fabricare cu acid concentrat a alcoolului izopropilic
5. Lucrãri care implica expunerea la pulberi de lemn de esenta tare. O lista a tipurilor de lemn de esenta tare exista în volumul 62 al monografiilor referitoare la evaluarea riscurilor de carcinogenitate la om, intitulate "Wood Dust and Formaldehyde" - "Pulbere de lemn şi formaldehida", publicate de Centrul Internaţional de Cercetãri asupra Cancerului, Lyon, 1995.
B. Alte tipuri de acţiune cancerigena
Agenţi fizici:
a) radiatia solara în exces;
b) radiatii ionizante.


ANEXA 2

RECOMANDÃRI PRACTICE
cu privire la supravegherea medicalã a lucrãtorilor

1. Medicul de medicina muncii şi/sau medicul cu competenta în medicina de întreprindere, responsabil cu supravegherea medicalã a lucrãtorilor expusi la agenţi cancerigeni sau mutageni, trebuie sa cunoascã bine condiţiile sau împrejurãrile expunerii fiecãrui lucrator.
2. Supravegherea medicalã a lucrãtorilor trebuie asigurata în conformitate cu principiile şi practicile medicinei muncii; aceasta trebuie sa cuprindã cel puţin urmãtoarele mãsuri:
a) înregistrarea antecedentelor medicale şi profesionale ale fiecãrui lucrator;
b) anamneza;
c) dacã este cazul, supravegherea biologica, precum şi depistarea efectelor precoce şi reversibile.
Se pot decide şi alte examene pentru fiecare lucrator care face obiectul unei supravegheri medicale, avându-se în vedere cele mai recente progrese în medicina muncii.


ANEXA 3

VALORI LIMITA NAŢIONALE
de expunere profesionalã pentru agenţi cancerigeni
(prevãzute la art. 34 din hotãrâre)

A. VALORI LIMITA ADMISIBILE DE EXPUNERE PROFESIONALÃ


┌──────────────────────┬─────────┬───────┬───────────────────┬─────────┬───────┐
│ │ │ │ Valori limita │ │Mãsuri │
│ Denumire │EINECS*1)│CAS*2) ├──────────┬────────┤Obser- │tranzi-│
│ │ │ │(mg/mc)*3)│(ppm)*4 │vatii │torii │
├──────────────────────┼─────────┼───────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Benzen �-753-7󧔏-43-2│ 3,25*5) │ 1*5) │piele*6) │ - │
├──────────────────────┼─────────┼───────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Clorura de vinil �-831 󧔓-01-4│ 7,77*5) │ 3*5) │ - │ - │
│monomer │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼─────────┼───────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Pulberi de lemn de │ │ │ │ │ │ │
│ esenta tare │ - │ - 𗈙,00*5,*7)│ - │ - │ - │
└──────────────────────┴─────────┴───────┴──────────┴────────┴─────────┴───────┘



B. ALTE VALORI LIMITA ADMISIBILE DE EXPUNERE PROFESIONALĂ? PENTRU PULBERI


┌────┬──────────────────────────────────┬───────────────┬──────────────────────┐
│Nr. │Denumirea substanţei │ Valoare limita│ Observaţii │
│crt.│ │ 8 ore │ │
├────┼──────────────────────────────────┼───────────────┼──────────────────────┤
│ 1. │Cuart (pulbere) │ 0,1 mg/mc │Fractie respirabila*7)│
├────┼──────────────────────────────────┼───────────────┼──────────────────────┤
│ 2. │Cristobalit (pulbere) │ 0,05 mg/mc │Fractie respirabila*7)│
├────┼──────────────────────────────────┼───────────────┼──────────────────────┤
│ 3. │Tridimit (pulbere) │ 0,05 mg/mc │Fractie respirabila*7)│
├────┼──────────────────────────────────┼───────────────┼──────────────────────┤
│ 4. │Azbest (amestec de fibre, inclusiv𗈔,1 fibra/cmc │Fractie respirabila*7)│
│ │cel care conţine crisotil) │ │ │
│ │(pulbere) │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼───────────────┼──────────────────────┤
│ 5. │Lana de sticla(pulbere) │ 1 fibra/cmc │Fractie respirabila*7)│
├────┼──────────────────────────────────┼───────────────┼──────────────────────┤
│ 6. │Lana de roca (pulbere) │ 1 fibra/cmc │Fractie respirabila*7)│
├────┼──────────────────────────────────┼───────────────┼──────────────────────┤
│ 7. │Lana de furnal (pulbere) │ 1 fibra/cmc │Fractie respirabila*7)│
├────┼──────────────────────────────────┼───────────────┼──────────────────────┤
│ 8. │Fibre de sticla pentru scopuri │ 1 fibra/cmc │Fractie respirabila*7)│
│ │speciale │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼───────────────┼──────────────────────┤
│ 9. │Lemn (esenta moale) │ 5 mg/mc │Fractie totalã │
├────┼──────────────────────────────────┼───────────────┼──────────────────────┤
󧓒. │Lemn de cedru (pulberi) │ 0,5 mg/mc │Fractie totalã │
└────┴──────────────────────────────────┴───────────────┴──────────────────────┘


-----------
*1) EINECS: Inventarul european al produselor chimice existente (European Inventory of Existing Chemical Substances).
*2) CAS: numãrul din Chemical Abstract Service
*3) mg/mc = miligrame pe metru cub de aer la 20°C şi 101,3 kPa (760 mm coloana de mercur)
*4) ppm = pãrţi volumetrice pe milion, în aer (ml/mc)
*5) Mãsurate sau calculate prin raportare la o perioada de referinta de 8 ore.
*6) Prin expunere este posibil ca la absorbtia în organism prin inhalare sa se adauge şi o absorbţie cutanata.
*7) Fractie respirabila (inhalabila): dacã pulberile de lemn de esenta tare sunt amestecate cu alte pulberi de lemn, valoarea limita se aplica tuturor pulberilor de lemn prezente în amestec.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016