Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.081 din 2 octombrie 2002  pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si desfasurarea licitatiilor pentru dobandirea de catre agentii economici care au activitate in domeniul prelucrarii lemnului in produse finite a dreptului de a incheia contracte de vanzare-cumparare pe termen lung a masei lemnoase cu Regia Nationala a Padurilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.081 din 2 octombrie 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si desfasurarea licitatiilor pentru dobandirea de catre agentii economici care au activitate in domeniul prelucrarii lemnului in produse finite a dreptului de a incheia contracte de vanzare-cumparare pe termen lung a masei lemnoase cu Regia Nationala a Padurilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 821 din 13 noiembrie 2002
În temeiul art. 107 din Constituţie şi al <>art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2002 pentru încheierea de cãtre Regia Nationala a Pãdurilor a contractelor de vânzare-cumpãrare pe termen lung privind masa lemnoasã,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aproba Normele metodologice privind organizarea şi desfãşurarea licitaţiilor pentru dobândirea de cãtre agenţii economici care au activitate în domeniul prelucrãrii lemnului în produse finite a dreptului de a încheia contracte de vânzare-cumpãrare pe termen lung a masei lemnoase cu Regia Nationala a Pãdurilor, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Ministrul dezvoltãrii şi prognozei,
Gheorghe Romeo Leonard Cazan

Bucureşti, 2 octombrie 2002.
Nr. 1.081.

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
privind organizarea şi desfãşurarea licitaţiilor pentru dobândirea de cãtre agenţii economici care au activitate în domeniul prelucrãrii lemnului în produse finite a dreptului de a încheia contracte de vânzare-cumpãrare pe termen lung a masei lemnoase cu Regia Nationala a Pãdurilor

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme metodologice se emit în aplicarea prevederilor <>art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2002 pentru încheierea de cãtre Regia Nationala a Pãdurilor a contractelor de vânzare-cumpãrare pe termen lung privind masa lemnoasã.
ART. 2
Obiectul de reglementare al prezentelor norme metodologice îl constituie organizarea şi desfãşurarea licitaţiilor pentru dobândirea de cãtre agenţii economici care au activitate în domeniul prelucrãrii lemnului în produse finite a dreptului de a încheia contracte de vânzare-cumpãrare pe termen lung şi modalitatea de calcul al preţului masei lemnoase pe picior prin actele adiţionale la contracte, cu aspectele procedurale aferente acestor acţiuni.
ART. 3
(1) Prin sintagma volum de masa lemnoasã cu destinaţie industriala, prevãzutã la <>art. 4 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2002 , se înţelege volumul destinat anual prin hotãrâre a Guvernului agenţilor economici cu activitate de exploatare forestierã şi/sau de prelucrare a lemnului, cu excepţia celui destinat contractãrii construcţiei de drumuri forestiere prin contrapartida cu masa lemnoasã.
(2) Activitãţile în domeniul prelucrãrii lemnului în produse finite prevãzute la <>art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2002 sunt:
a) fabricarea produselor industriei producãtoare de furnir şi de stratificate din lemn;
b) fabricarea produselor industriei de produse din lemn destinate construcţiilor industriale sau civile;
c) fabricarea celulozei, hârtiei şi cartonului;
d) fabricarea celulozei din lemn şi din alte materiale fibroase prin procedee chimice, semichimice şi mecanice;
e) fabricarea produselor industriei producãtoare de scaune tapitate sau netapitate, curbate ori tamplaresti;
f) fabricarea produselor industriei producãtoare de mobilier pentru birouri şi magazine;
g) fabricarea produselor industriei producãtoare de mobilier pentru bucatarii;
h) fabricarea produselor industriei producãtoare de mobilier pentru dormitoare, sufragerii, biblioteci, camere de zi, fotolii, canapele, livrat în garnituri sau în piese independente;
i) fabricarea produselor industriei producãtoare de scaune cu rame metalice;
j) fabricarea produselor industriei producãtoare de instrumente muzicale, cum sunt instrumentele cu claviatura, instrumentele de suflat, instrumentele cu coarde şi altele asemenea;
k) fabricarea produselor industriei producãtoare de articole pentru sport terestru, nautic şi aerian, confectionate din lemn sau având în structura elemente din lemn;
l) fabricarea produselor industriei producãtoare de jucarii din lemn;
m) fabricarea produselor industriei producãtoare de creioane şi chibrituri, precum şi alte articole şi accesorii pentru scris, realizate din lemn;
n) alte produse manufacturiere.
(3) Contractele de vânzare-cumpãrare pe termen lung a masei lemnoase, încheiate în condiţiile prevãzute de <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2002 , au ca obiect masa lemnoasã pe picior în urmãtoarea structura:
a) minimum 85% produse principale;
b) maximum 15% produse secundare.
ART. 4
Regia Nationala a Pãdurilor încheie contracte de vânzare-cumpãrare pe termen lung şi acte adiţionale anuale la contract numai pentru masa lemnoasã ce se recolteaza din pãdurile ce rãmân în proprietatea publica a statului şi în administrarea sa dupã aplicarea reglementãrilor legale referitoare la restituirea pãdurilor cãtre foştii proprietari şi moştenitorii acestora.
ART. 5
(1) Exploatarea masei lemnoase pentru care se încheie contracte de vânzare-cumpãrare pe termen lung se efectueazã numai de agenţi economici atestaţi conform reglementãrilor legale şi care nu au datorii restante pentru masa lemnoasã achizitionata de la Regia Nationala a Pãdurilor.
(2) În cazul apariţiei de produse accidentale din calamitati naturale volumele rezultate se vor precompta din volumul anual contractat.
(3) Regia Nationala a Pãdurilor pune la dispoziţie agenţilor economici cu care are încheiate contracte pe termen lung lista partizilor pentru anul de producţie urmãtor cu minimum 45 de zile calendaristice anterior datei desfãşurãrii primei licitaţii principale organizate conform regulamentului de vânzare de cãtre Regia Nationala a Pãdurilor a masei lemnoase destinate agenţilor economici, aprobat prin hotãrâre a Guvernului.
(4) Agenţii economici prevãzuţi la alin. (3) au obligaţia ca, în termen de 10 zile calendaristice de la punerea la dispoziţie a listei partizilor, sa opteze în scris pentru partizile pe care le solicita în zonele pentru care au câştigat licitaţia, în caz contrar, contractele pe termen lung anulandu-se de drept.
(5) Volumul de masa lemnoasã destinat contractãrii pe termen lung nu va depãşi 20% din volumul de masa lemnoasã destinat anual agenţilor economici pentru fiecare direcţie silvicã.

CAP. 2
Pregãtirea şi organizarea licitaţiilor

ART. 6
(1) Licitaţia pentru încheierea de contracte de vânzare-cumpãrare pe termen lung a masei lemnoase se organizeazã pe grupe de direcţii silvice, conform anexei care face parte integrantã din prezentele norme metodologice.
(2) Pentru adjudecarea dreptului de a încheia contracte de vânzare-cumpãrare pe termen lung a masei lemnoase agentul economic solicitant va trebui sa parcurga urmãtoarele etape:
a) depunerea cererii şi a documentelor necesare la preselecţia în scopul participãrii la licitaţie;
b) preselecţia;
c) participarea agenţilor economici preselectati la licitaţia pentru obţinerea dreptului de a încheia contracte de vânzare-cumpãrare pe termen lung a masei lemnoase;
d) încheierea contractului de vânzare-cumpãrare pe termen lung a masei lemnoase;
e) încheierea actelor adiţionale anuale la contractul de vânzare-cumpãrare pe termen lung a masei lemnoase.
ART. 7
(1) Licitaţia pentru adjudecarea dreptului de a încheia contracte de vânzare-cumpãrare pe termen lung a masei lemnoase se organizeazã anual, cu 60 de zile înainte de desfãşurarea primei licitaţii principale organizate în conformitate cu regulamentul de vânzare de cãtre Regia Nationala a Pãdurilor a masei lemnoase destinate agenţilor economici, aprobat prin hotãrâre a Guvernului.
(2) Pregãtirea şi organizarea preselecţiei şi licitaţiei se realizeazã de cãtre Regia Nationala a Pãdurilor, care are obligaţia sa întocmeascã şi caietul de sarcini.
(3) Licitaţia pentru adjudecarea dreptului de a încheia contracte de vânzare-cumpãrare pe termen lung a masei lemnoase pentru anul 2003 se organizeazã în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrãrii în vigoare a Hotãrârii Guvernului privind volumul maxim de masa lemnoasã ce se va exploata în anul 2003.
ART. 8
(1) Cu ocazia licitaţiei anuale, Regia Nationala a Pãdurilor determina creşterea procentualã medie a preţurilor de pornire la licitaţiile de masa lemnoasã.
(2) Creşterea procentualã medie se calculeazã pentru masa lemnoasã adjudecatã la licitaţiile desfãşurate în ultimele 12 luni de direcţiile silvice componente ale grupei din anexa la prezentele norme metodologice, pe natura produselor.
(3) Data de referinta este sfârşitul lunii anterioare celei în care se tine licitaţia.
ART. 9
Anunţul privind organizarea licitaţiei se face de cãtre Regia Nationala a Pãdurilor, cu minimum 30 de zile calendaristice înainte de ţinerea acesteia, prin publicare în doua cotidiene de difuzare nationala şi la sediul Regiei Naţionale a Pãdurilor şi va conţine urmãtoarele:
a) denumirea organizatorului, sediul acestuia, numãrul de telefon/fax, modalitatea de procurare a caietului de sarcini;
b) locul, data şi ora desfãşurãrii preselecţiei;
c) locul, data şi ora pana la care se primesc documentele prevãzute la art. 12;
d) locul, data şi ora desfãşurãrii licitaţiei;
e) volumul de masa lemnoasã pentru care se pot încheia contracte de vânzare-cumpãrare pe termen lung pe grupe de direcţii silvice, conform anexei la prezentele norme metodologice.
ART. 10
Volumul de masa lemnoasã pe picior care se scoate la licitaţie pentru încheierea contractelor de vânzare-cumpãrare pe termen lung se stabileşte de cãtre Regia Nationala a Pãdurilor, ţinând seama de volumul pentru care s-au încheiat anterior astfel de contracte, şi se stipuleazã în caietul de sarcini.

SECŢIUNEA 1
Preselecţia

ART. 11
Preselecţia agenţilor economici în scopul participãrii acestora la licitaţie se face cu 15 zile calendaristice înaintea ţinerii licitaţiei, de cãtre o comisie compusa din:
a) directorul Direcţiei fond forestier din cadrul Regiei Naţionale a Pãdurilor - preşedinte;
b) directorul Direcţiei economice din cadrul Regiei Naţionale a Pãdurilor - membru;
c) consilierul juridic-şef al Regiei Naţionale a Pãdurilor - membru;
d) reprezentantul direcţiei silvice, componenta a grupei din anexa la prezentele norme metodologice, pentru care se încheie contractul - membru;
e) şeful Serviciului fond forestier din cadrul Regiei Naţionale a Pãdurilor - secretar.
ART. 12
(1) Au dreptul de a participa la preselecţie agenţii economici care au în obiectul de activitate activitãţile prevãzute la art. 3 alin. (2), înregistrate la Oficiul registrului comerţului, şi care nu au datorii restante fata de Regia Nationala a Pãdurilor.
(2) Dovada îndeplinirii condiţiilor prevãzute la alin. (1) se face prin:
a) documentele de organizare şi funcţionare a agentului economic;
b) declaraţie pe propria rãspundere data de reprezentantul agentului economic, autentificatã la biroul notarului public, din care sa rezulte ca desfãşoarã activitãţile prevãzute la art. 3 alin. (2);
c) orice alte documente care pot certifica faptul ca agentul economic prelucreaza lemn în produsele finite prevãzute la art. 3 alin. (2);
d) raportari statistice pentru anul anterior desfãşurãrii licitaţiei, din care sa rezulte sortimentele produse.
ART. 13
(1) Agenţilor economici neadmisi la preselecţie li se vor comunica în scris motivele neadmiterii, în termen de 3 zile calendaristice de la data întrunirii comisiei de preselecţie.
(2) Contestaţiile privind preselecţia se depun la Regia Nationala a Pãdurilor în termen de maximum 3 zile calendaristice de la primirea comunicãrii şi se soluţioneazã în termen de maximum 5 zile de la data înregistrãrii de cãtre Consiliul de administraţie al Regiei Naţionale a Pãdurilor.
(3) Rezultatul analizei contestaţiei se va comunica în scris agentului economic.

SECŢIUNEA a 2-a
Licitaţia

ART. 14
(1) Agenţii economici admişi la preselecţie şi care participa la licitaţie vor depune anticipat prin unul dintre instrumentele legale, conform normelor bancare în vigoare, la Regia Nationala a Pãdurilor o garanţie ce echivaleaza cu 10.000 euro.
(2) Garanţia constituitã de agentul economic câştigãtor se pãstreazã la Regia Nationala a Pãdurilor pana la încheierea contractului de vânzare-cumpãrare pe termen lung a masei lemnoase.
(3) Agenţilor economici care nu au câştigat licitaţia li se vor restitui garanţiile în termen de 3 zile calendaristice de la data ţinerii licitaţiei.
ART. 15
Licitaţia va fi deschisã, cu strigare.
ART. 16
Comisia de licitaţie va fi formatã din:
a) directorul Direcţiei fond forestier din cadrul Regiei Naţionale a Pãdurilor - preşedinte;
b) directorul Direcţiei economice din cadrul Regiei Naţionale a Pãdurilor - membru;
c) reprezentantul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor - membru;
d) reprezentantul Ministerului Finanţelor Publice - membru;
e) reprezentantul Ministerului Industriei şi Resurselor - membru;
f) consilierul juridic-şef al Regiei Naţionale a Pãdurilor - membru;
g) şeful Serviciului fond forestier din cadrul Regiei Naţionale a Pãdurilor - secretar.
ART. 17
Dreptul de a încheia contracte de vânzare-cumpãrare pe termen lung a masei lemnoase se adjudeca în favoarea agentului economic care a oferit numãrul cel mai mare de puncte procentuale peste creşterea procentualã medie a preţului de pornire rezultatã prin licitaţii, conform prevederilor art. 8.
ART. 18
(1) Preţul de vânzare pentru fiecare partida care se include în actul adiţional se stabileşte dupã urmãtoarea formula:
PV = PP + [PP x (Cpm + Ppa)]/100,
în care:
PV = preţ de vânzare
PP = preţ de pornire conform Oficiului Concurentei
Cpm = creştere procentualã medie
Ppa = puncte procentuale adãugate prin licitaţie.
(2) Anual, la calculul preţului de vânzare se va folosi creşterea procentualã medie calculatã de cãtre Regia Nationala a Pãdurilor pentru ultimele 12 luni anterioare anului de producţie forestier, punctele procentuale adãugate rãmânând aceleaşi pe toatã durata derulãrii contractului.
ART. 19
Licitaţiile se ţin în condiţiile în care se înscriu cel puţin doi agenţi economici.
ART. 20
Contestaţiile privind licitaţia se depun la Regia Nationala a Pãdurilor în termen de maximum 5 zile calendaristice de la data desfãşurãrii licitaţiei şi se soluţioneazã de cãtre Consiliul de administraţie al Regiei Naţionale a Pãdurilor în termen de 5 zile de la data înregistrãrii.

CAP. 3
Dispoziţii finale

ART. 21
(1) Contractul de vânzare-cumpãrare pe termen lung a masei lemnoase se încheie cu agentul economic declarat câştigãtor al licitaţiei, în cel mult 30 de zile calendaristice de la data ţinerii licitaţiei stabilite în anunţul privind organizarea licitaţiei.
(2) Durata contractului de vânzare-cumpãrare pe termen lung a masei lemnoase şi volumul contractat vor fi conform cererii agentului economic, dar pentru volume minime de 20.000 mc/an/agent economic şi pentru perioade de minimum 3 ani şi de maximum 10 ani, cu reactualizarea valoricã anuala prin act adiţional.
(3) Volumul de masa lemnoasã ce se va exploata va fi acelaşi pentru fiecare an prevãzut în contract.
ART. 22
Alegerea de cãtre agenţii economici a partizilor pentru fiecare an, în vederea încheierii actului adiţional la contractul de vânzare-cumpãrare pe termen lung a masei lemnoase, se face în ordinea descrescãtoare a punctelor procentuale adãugate prin licitaţie.
ART. 23
Pentru a participa la licitaţii agenţii economici achiziţioneazã caietul de sarcini întocmit de Regia Nationala a Pãdurilor. Valoarea caietului de sarcini este stabilitã pe baza cheltuielilor efective de organizare şi pregãtire a licitaţiei.
ART. 24
Agenţii economici care au încheiat contracte pe termen lung pentru vânzarea-cumpãrarea masei lemnoase vor prezenta de fiecare data când vor încheia acte adiţionale anuale documentele prevãzute la art. 12 alin. (2), prin care sa ateste menţinerea activitãţii în condiţiile stabilite de prezentele norme metodologice.

ANEXA 1
-------
la normele metodologice

GRUPAREA
direcţiilor silvice pentru care se vor organiza licitaţii pentru contractarea de masa lemnoasã pe termen lung

1. Direcţiile silvice: Botosani, Neamt, Suceava
2. Direcţiile silvice: Bacau, Iaşi, Vaslui
3. Direcţiile silvice: Buzau, Vrancea, Bucureşti
4. Direcţiile silvice: Constanta, Ialomita, Tulcea
5. Direcţiile silvice: Arges, Dambovita, Prahova, Teleorman
6. Direcţiile silvice: Gorj, Dolj, Mehedinti, Olt, Valcea
7. Direcţiile silvice: Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis
8. Direcţiile silvice: Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Salaj
9. Direcţiile silvice: Alba, Braşov, Harghita, Mures, Sibiu.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016