Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.068 din 23 septembrie 2009  privind organizarea si functionarea organizatiilor interprofesionale pentru produsele agroalimentare si pentru aprobarea criteriilor de reprezentare, a procedurii de acordare si retragere a recunoasterii, de control si monitorizare a acestora, precum si delegarea de atributii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.068 din 23 septembrie 2009 privind organizarea si functionarea organizatiilor interprofesionale pentru produsele agroalimentare si pentru aprobarea criteriilor de reprezentare, a procedurii de acordare si retragere a recunoasterii, de control si monitorizare a acestora, precum si delegarea de atributii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 671 din 7 octombrie 2009
HOTĂ?RÂRE nr. 1.068 din 23 septembrie 2009
privind organizarea şi funcţionarea organizaţiilor interprofesionale pentru produsele agroalimentare şi pentru aprobarea criteriilor de reprezentare, a procedurii de acordare şi retragere a recunoaşterii, de control şi monitorizare a acestora, precum şi delegarea de atribuţii
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 671 din 7 octombrie 2009

În temeiul <>art. 108 din Constituţia României, republicatã , al <>art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 103/2008 privind înfiinţarea organizaţiilor interprofesionale pentru produsele agroalimentare, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 29/2009 ,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prezenta hotãrâre stabileşte organizarea şi funcţionarea organizaţiilor interprofesionale pentru produsele agroalimentare, denumite în continuare OIPA, aprobarea criteriilor de reprezentare, a procedurii de acordare şi retragere a recunoaşterii, de control şi monitorizare a OIPA, precum şi delegarea de atribuţii.
ART. 2
În sensul prezentei hotãrâri, expresiile de mai jos au urmãtoarea semnificaţie:
a) activitãţi economice din cadrul filierei produsului agroalimentar - producţia, procesarea, depozitarea şi comercializarea produselor agroalimentare;
b) expresie valoricã - cuantificarea activitãţilor economice desfãşurate într-un an agricol.
ART. 3
OIPA trebuie sã grupeze minimum o treime din organizaţiile profesionale de pe filiera produsului agroalimentar.
ART. 4
(1) La nivel naţional, pentru filiera produsului agroalimentar este recunoscutã OIPA care dovedeşte cea mai mare reprezentativitate.
(2) OIPA este consideratã reprezentativã la nivel naţional în cazul în care membrii organizaţiilor profesionale care o compun reprezintã, în expresie valoricã, cel puţin 30% din activitãţile economice de producţie, procesare şi comercializare raportate la totalul valorii activitãţilor economice de producţie, procesare şi comercializare la nivelul filierei produsului agroalimentar.
(3) Ponderea fiecãrei activitãţi economice prevãzute la alin. (2) desfãşurate de membrii organizaţiilor profesionale în cadrul OIPA trebuie sã fie de minimum 15% raportatã la valoarea totalã a fiecãrei activitãţi economice în parte.
ART. 5
(1) Structura organizatoricã a OIPA include în mod obligatoriu urmãtoarele:
a) o adunare generalã constituitã din reprezentanţii membrilor OIPA;
b) un consiliu director format din reprezentanţii fiecãrui sector de pe filiera produsului;
c) o comisie de arbitraj;
d) o comisie de cenzori.
(2) Hotãrârile adunãrii generale se iau prin consens şi sunt obligatorii pentru toţi membrii OIPA.
(3) Principala atribuţie a comisiei de arbitraj este soluţionarea diferendelor care pot apãrea între organizaţiile profesionale membre.
(4) Deciziile comisiei de arbitraj privind atribuţia prevãzutã la alin. (3) se iau cu majoritatea simplã şi sunt obligatorii pentru toţi membrii OIPA.
ART. 6
(1) OIPA funcţioneazã în baza unui statut care trebuie sã prevadã în mod obligatoriu urmãtoarele:
a) minimum douã dintre obiectivele prevãzute la <>art. 4 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 103/2008 privind înfiinţarea organizaţiilor interprofesionale pentru produsele agroalimentare, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 29/2009 ;
b) activitãţile organizaţiei şi ale membrilor acesteia;
c) organele de conducere şi componenţa acestora;
d) condiţiile de adeziune şi de retragere din organizaţie a membrilor;
e) reglementãri privind participarea proporţionalã pentru luarea deciziilor în cadrul OIPA a tuturor organizaţiilor profesionale membre;
f) procedura de luare a deciziilor;
g) componenţa şi modul de funcţionare ale comisiei de arbitraj;
h) drepturile şi obligaţiile membrilor;
i) sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor statutului.
(2) Membrii organizaţiilor profesionale care compun OIPA au în mod obligatoriu urmãtoarele drepturi:
a) dreptul la vot în cadrul Adunãrii generale şi al Consiliului director;
b) dreptul de a fi ales;
c) dreptul la informare în privinţa deciziilor Adunãrii generale şi ale Consiliului director.
(3) Organizaţiile profesionale membre ale OIPA trebuie sã aibã minimum urmãtoarele obligaţii:
a) obligaţia de a plãti cotizaţia;
b) obligaţia de a raporta OIPA conform statutului organizaţiei şi în formatul solicitat de aceasta date despre suprafeţele cultivate, cantitãţile recoltate, procesate şi comercializate;
c) obligaţia de a respecta acordurile interprofesionale stabilite în cadrul OIPA şi oricare dintre acordurile încheiate de cãtre OIPA cu alte entitãţi.
ART. 7
În vederea recunoaşterii, o OIPA trebuie sã îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sã îndeplineascã cerinţele prevãzute la <>art. 4 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 103/2008 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 29/2009 , şi sã aibã cel puţin un an de funcţionare şi activitate;
b) sã respecte prevederile art. 5 şi 6 şi criteriile de reprezentare prevãzute la art. 4;
c) una dintre organizaţiile profesionale membre prevãzute la art. 3 trebuie sã fie a producãtorilor de produs agroalimentar;
d) sã stabileascã o strategie de dezvoltare a filierei produsului agroalimentar sau sã se angajeze cã o va stabili în termen de 12 luni de la recunoaştere.
ART. 8
Pentru îndeplinirea obiectivelor şi desfãşurarea activitãţilor, OIPA pot folosi urmãtoarele surse de finanţare:
a) cotizaţiile membrilor;
b) finanţare atrasã din fonduri comunitare;
c) venituri din activitãţile proprii;
d) donaţii şi sponsorizãri.
ART. 9
(1) Pentru a fi recunoscutã ca OIPA, organizaţia interprofesionalã interesatã, prin reprezentantul legal, depune o cerere de recunoaştere la Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
(2) Cererea este însoţitã de urmãtoarele documente, în copie:
a) statutul organizaţiei;
b) documente justificative privind respectarea criteriilor de reprezentare prevãzute la art. 4;
c) hotãrârea Adunãrii generale a membrilor prin care se solicitã recunoaşterea şi se mandateazã în acest sens reprezentantul legal al OIPA;
d) documentul de strategie de dezvoltare a sectorului sau angajamentul prevãzut la art. 7 lit. d);
e) acordurile interprofesionale încheiate între membrii OIPA.
ART. 10
(1) Pentru recunoaşterea OIPA, în cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale se constituie Comitetul pentru OIPA, denumit în continuare Comitet.
(2) Comitetul este responsabil cu aplicarea procedurilor de recunoaştere, monitorizare şi retragere a recunoaşterii OIPA, precum şi cu decizia privind delegarea de atribuţii cãtre OIPA.
(3) Componenţa şi funcţionarea Comitetului, precum şi procedura de lucru cu OIPA se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale. Din Comitet va face parte, cu statut de observator, un reprezentant al filierei produsului agroalimentar.
ART. 11
(1) Recunoaşterea, respectiv retragerea recunoaşterii OIPA se fac prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, pe baza propunerii Comitetului.
(2) În termen de cel mult 30 de zile de la data depunerii cererii de recunoaştere, Comitetul analizeazã documentaţia prevãzutã la art. 9 alin. (2) şi propune aprobarea sau respingerea cererii organizaţiei.
ART. 12
(1) Anual, OIPA transmite Comitetului un raport al activitãţilor desfãşurate privind respectarea acordurilor interprofesionale şi îndeplinirea obiectivelor stabilite.
(2) În cazul în care se considerã necesar, la solicitarea Comitetului, OIPA furnizeazã Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale informaţii privind respectarea acordurilor interprofesionale şi a obiectivelor prevãzute la art. 6 alin. (1) lit. a).
ART. 13
(1) Comitetul analizeazã documentaţia prevãzutã la art. 12 şi verificã dacã OIPA respectã criteriile de reprezentare prevãzute la art. 4.
(2) Comitetul elaboreazã un raport anual de monitorizare cu observaţii şi recomandãri, pe care îl va transmite conducerii Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale şi OIPA.
ART. 14
(1) Solicitarea privind delegarea de atribuţii este înaintatã Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale de cãtre reprezentantul legal al OIPA şi este însoţitã de hotãrârea Adunãrii generale care autorizeazã efectuarea demersurilor în acest scop.
(2) Solicitarea privind delegarea de atribuţii trebuie sã precizeze:
a) filiera produsului agroalimentar pentru care se solicitã delegarea;
b) atribuţiile care se deleagã;
c) mijloacele administrative şi financiare necesare pentru realizarea atribuţiilor;
d) indicatorii de performanţã privind îndeplinirea atribuţiilor delegate şi utilizarea resurselor alocate;
e) durata pentru care se solicitã delegarea.
(3) Comitetul ia o decizie privind solicitarea OIPA în termen de maximum de 30 de zile lucrãtoare de la depunerea acesteia.
(4) În cazul în care Comitetul aprobã solicitarea OIPA, delegarea de atribuţii se face prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale.
(5) În cazul în care Comitetul respinge total sau parţial solicitarea de delegare, aceasta se face prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, cu încadrarea în termenul prevãzut la alin. (3).
ART. 15
Criteriile de reprezentare, procedura de acordare sau de retragere a recunoaşterii, de control şi monitorizare OIPA, organizarea şi funcţionarea OIPA, delegarea de atribuţii, precum şi procedura stabilitã la art. 14 se aplicã şi în cazul solicitãrii de extindere a obligativitãţii respectãrii acordurilor interprofesionale încheiate în cadrul OIPA, conform <>art. 6 şi 7 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 103/2008 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 29/2009 .
ART. 16
Comitetul poate propune ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale retragerea recunoaşterii unei OIPA în urmãtoarele situaţii:
a) când constatã cã OIPA nu mai îndeplineşte condiţiile pentru recunoaştere stabilite în prezenta hotãrâre;
b) când constatã cã OIPA încalcã prevederile <>art. 8 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 103/2008 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 29/2009 ;
c) când constatã cã OIPA nu respectã angajamentele asumate în cazul delegãrii de atribuţii;
d) când constatã cã OIPA nu respectã acordurile interprofesionale.
ART. 17
În cazul în care se constatã cã o OIPA se regãseşte în una dintre situaţiile prevãzute la art. 16, Comitetul:
a) notificã OIPA despre intenţia de a retrage recunoaşterea şi motivele acesteia;
b) acordã OIPA posibilitatea sã remedieze situaţia în termen de 90 de zile de la notificare;
c) propune ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale retragerea recunoaşterii OIPA, dupã expirarea termenului prevãzut la lit. b).
ART. 18
OIPA a cãrei recunoaştere a fost retrasã nu mai beneficiazã de prevederile prezentei hotãrâri.
ART. 19
(1) Pentru facilitarea relaţiei cu OIPA şi asigurarea transparenţei, Comitetul înfiinţeazã Registrul OIPA, prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale.
(2) OIPA are obligaţia de a notifica Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale pentru înscrierea în Registrul OIPA a tuturor acordurilor încheiate în cadrul acesteia şi a oricãror modificãri privind componenţa membrilor.
ART. 20
(1) Pentru asigurarea transparenţei şi a liberului acces la informaţii, Comitetul va asigura publicarea pe site-ul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale a urmãtoarelor:
a) Registrul OIPA;
b) cererile de recunoaştere şi deciziile de retragere a recunoaşterii OIPA;
c) cererile de extindere a acordurilor înaintate de cãtre OIPA.
(2) Lucrãrile Comitetului sunt publice şi se anunţã tuturor celor interesaţi cu minimum 5 zile înainte de data şedinţei.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Ilie Sârbu

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene,
Vasile Puşcaş

Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Pogea

Bucureşti, 23 septembrie 2009.
Nr. 1.068.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016