Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.058 din 18 octombrie 2001  pentru aprobarea Protocolului de colaborare in domeniul invatamantului dintre Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania si Ministerul Invatamantului si Stiintei din Ucraina pe anul de invatamant 2001/2002, semnat la Bucuresti la 31 iulie 2001    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.058 din 18 octombrie 2001 pentru aprobarea Protocolului de colaborare in domeniul invatamantului dintre Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania si Ministerul Invatamantului si Stiintei din Ucraina pe anul de invatamant 2001/2002, semnat la Bucuresti la 31 iulie 2001

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 715 din 9 noiembrie 2001
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 5 alin. 1 din Legea nr. 4/1991 privind încheierea şi ratificarea tratatelor,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aproba Protocolul de colaborare în domeniul învãţãmântului dintre Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii din România şi Ministerul Învãţãmântului şi Ştiinţei din Ucraina pe anul de învãţãmânt 2001/2002, semnat la Bucureşti la 31 iulie 2001.


PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul educaţiei
şi cercetãrii,
Ecaterina Andronescu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Ministrul afacerilor externe,
Mircea Geoana



PROTOCOL DE COLABORARE
în domeniul învãţãmântului între Ministerul Educaţiei
şi Cercetãrii din România
şi Ministerul Învãţãmântului şi Ştiinţei din Ucraina pe anul
de învãţãmânt 2001/2002

În conformitate cu art. 15 al "Înţelegerii de colaborare în domeniul învãţãmântului între Ministerul Învãţãmântului din România şi Ministerul Învãţãmântului din Ucraina", semnatã la Bucureşti la 25 august 1995, Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii din România şi Ministerul Învãţãmântului şi Ştiinţei din Ucraina, denumite în continuare pãrţi, au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Pãrţile îşi vor acorda pe baza de reciprocitate:
- pana la 5 burse de studii pentru învãţãmântul preuniversitar;
- pana la 6 burse de studii pentru învãţãmântul superior;
- pana la 6 burse de studii pentru învãţãmântul postuniversitar - masterat şi doctorat;
- pana la 20 de luni calendaristice, burse de stagiu pentru perioade de 1-9 luni.
ART. 2
Pentru perfecţionarea cunoştinţelor de limba şi literatura romana şi, respectiv, de limba şi literatura ucraineana pãrţile vor acorda pe baza de reciprocitate:
- 15 burse de stagiu pentru perioade de pana la 4 sãptãmâni pentru educatori de grãdiniţe, învãţãtori şi profesori de şcoala, gimnaziu şi liceu;
- 5 burse de stagiu pentru cadre didactice din instituţiile de învãţãmânt superior şi pentru practica studenţilor, pentru perioade de 4 sãptãmâni.
ART. 3
În scopul studierii experienţei în domeniul organizãrii şi managementului învãţãmântului pãrţile vor organiza, pe baza de reciprocitate, în timpul valabilitãţii prezentului protocol, doua intalniri ale specialiştilor, câte 5 persoane de fiecare parte, cu o durata de pana la 2-5 zile, alternativ în oraşele Bucureşti şi Kiev.
ART. 4
Partea romana va acorda 5 burse pentru perioade de 4 sãptãmâni, pentru participarea la cursurile de vara de limba, literatura şi civilizatie romana.
Partea ucraineana va acorda 5 burse pentru perioade de 4 sãptãmâni, pentru participarea la cursurile de vara de limba, literatura şi civilizatie ucraineana.
ART. 5
Pãrţile vor primi, pe baza de reciprocitate, în instituţiile de învãţãmânt de stat din cele doua tari cetãţeni romani de origine ucraineana şi cetãţeni ucraineni de origine romana, acordand:
- pana la 30 de burse de studii pentru învãţãmântul preuniversitar;
- pana la 50 de burse de studii de scurta şi lungã durata în instituţiile de învãţãmânt superior;
- pana la 6 burse de studii pentru învãţãmântul postuniversitar - masterat şi doctorat;
- pana la 40 de luni, burse pentru stagiari cu o durata de 3-6 luni fiecare.
Pãrţile pot sa propunã acordarea de burse suplimentare, în conformitate cu posibilitãţile lor şi dupã necesitaţi. Partea care acorda burse va comunica în scris numãrul burselor. Selecţia candidaţilor la studii se va efectua în conformitate cu art. 13. În acest caz, referitor la persoanele astfel selectate partea trimitatoare nu are nici o obligaţie financiarã sau de alta natura, inclusiv asigurarea locului de munca.
ART. 6
Pãrţile vor continua colaborarea în domeniul organizãrii şi al activitãţii instituţiilor de învãţãmânt din cele doua tari cu limba de predare romana şi, respectiv, ucraineana sau în care limbile menţionate sunt discipline de studiu şi vor face schimb de literatura de specialitate din domeniul stiintelor metodice şi pedagogice.
ART. 7
În scopul sprijinirii studiului în limba maternã de cãtre cetãţenii romani de origine ucraineana şi, respectiv, de cãtre cetãţenii ucraineni de origine romana pãrţile vor contribui la realizarea, pe baza de reciprocitate, a urmãtoarelor schimburi:
a) pana la 30 de educatori, învãţãtori şi profesori de limba romana şi, respectiv, ucraineana, pentru a lucra în instituţiile de învãţãmânt cu limba de studiu şi de predare romana şi, respectiv, ucraineana;
b) pana la 30 de profesori de limba romana şi de alte discipline care se predau în aceasta limba în Ucraina şi, respectiv, de limba ucraineana şi de alte discipline care se predau în aceasta limba în România, la cursuri de perfecţionare în ţãrile partenere, pentru perioade de pana la o luna;
c) pana la 10 profesori de limba romana din Ucraina şi, respectiv, de limba ucraineana din România, pentru stagii de un an în ţãrile partenere;
d) pana la 15 studenţi la filologie care studiazã limba romana în Ucraina şi, respectiv, limba ucraineana în România, la cursuri lingvistice de vara, pentru perioade de pana la o luna;
e) pana la 10 profesori de limba romana şi de alte discipline care se predau în limba romana în Ucraina şi, respectiv, în limba ucraineana în România, pentru schimb de experienta (cursuri) la şcoli unde predarea se efectueazã în limba grupurilor etnice respective, pentru perioade de 2-4 luni.
ART. 8
Pãrţile vor asigura primirea, în regim de reciprocitate, la instituţiile de învãţãmânt subordonate, la toate formele de învãţãmânt, în mod gratuit, pentru studii, în cazul angajaţilor misiunilor diplomatice şi ai altor reprezentante oficiale ale statului celeilalte pãrţi, precum şi în cazul membrilor lor de familie, la recomandarea reprezentantelor diplomatice respective.
Copiii angajaţilor la reprezentantele menţionate mai sus, care dupã perioada de deplasare revin în ţara ai carei cetãţeni sunt, pot continua studiile în limita numãrului de burse menţionat la art. 1.
ART. 9
Pãrţile vor contribui la stabilirea de legãturi directe în scopul colaborãrii între instituţiile de învãţãmânt, între inspectoratele şcolare judeţene din România şi direcţiile de învãţãmânt ale administraţiilor de stat regionale din Ucraina.
ART. 10
Pãrţile vor contribui la efectuarea schimbului de profesori de limba, literatura şi civilizatie romana de la universitãţile din oraşele Kiev, Cernauti şi Ujgorod şi, respectiv, de limba, literatura şi civilizatie ucraineana de la universitãţile din oraşele Bucureşti, Cluj-Napoca şi Suceava, în conformitate cu necesitãţile universitatilor respective.
ART. 11
Şedinţele comisiei mixte romano-ucrainene de experţi în domeniul pregãtirii manualelor de limba şi literatura, istorie, geografie, cultura şi dezvoltare social-economicã (denumita în continuare Comisia) vor avea loc, în mod regulat, cu o durata de 3-5 zile, alternativ în oraşele Bucureşti şi Kiev. În componenta Comisiei intra câte 3 reprezentanţi ai fiecãrei pãrţi. De asemenea, Comisia se va reuni de doua ori pe an în România şi, respectiv, în Ucraina în scopul consultãrii asupra conţinutului programelor de studiu, precum şi al manualelor pentru disciplinele de baza.
ART. 12
Pãrţile vor contribui la efectuarea de schimburi de grupuri de elevi (pana la 50 de persoane) şi de studenţi (pana la 25 de persoane), însoţite de 1-2 profesori, în tabere, în timpul vacantelor, precum şi la schimbul de elevi şi de studenţi, insotiti de 1-2 pedagogi şi indrumatori, pentru participarea la olimpiadele internaţionale, la concursuri şi festivaluri, precum şi la competitiile sportive organizate în fiecare dintre cele doua tari.
ART. 13
Documentele necesare pentru includerea în liste a candidaţilor la studii în ţara care îi primeşte sunt prevãzute la art. 7 din Acordul de colaborare în domeniul învãţãmântului dintre Ministerul Învãţãmântului din România şi Ministerul Învãţãmântului din Ucraina.
Preselecţia candidaţilor la studiile prevãzute la art. 1 se face de cãtre partea trimitatoare.
Preselecţia candidaţilor la studiile prevãzute la art. 5 se face de cãtre o comisie mixtã compusa din câte 4 reprezentanţi ai ministerelor de resort ale fiecãrei pãrţi, pe baza actelor legale şi a mediei obţinute la absolvirea instituţiei de învãţãmânt. În cazul în care este necesar un test de aptitudini pentru selecţie, acesta va fi susţinut la instituţia de învãţãmânt primitoare.
Fiecare parte are obligaţia de a informa în prealabil instituţiile de învãţãmânt teritoriale corespunzãtoare cu privire la locul unde se va desfasura preselecţia, la metodologia de desfãşurare a selecţiei, la data sosirii reprezentanţilor Comisiei mixte, precum şi la alte condiţii legate de selecţie.
ART. 14
Pãrţile vor face schimb de informaţii în scris, pana la data de 1 iunie 2001, cu privire la numãrul necesar de locuri în instituţiile de învãţãmânt şi la oferta existenta, cu menţionarea specialitatilor pentru candidaţii la studii, prevãzuţi la art. 5.
Documentele candidaţilor la studii prevãzute la art. 1 vor fi trimise partii primitoare pana la 15 august 2001.
Lista celor admişi la toate formele de învãţãmânt prevãzute în prezentul protocol va fi trimisa partii ucrainene pana la 10 august 2001, iar partii romane pana la 1 septembrie 2001.
Pãrţile vor trimite lista cuprinzând persoanele înscrise la toate formele de învãţãmânt din anul în curs nu mai târziu de 1 decembrie 2001 şi, de asemenea, se vor informa reciproc asupra unor eventuale exmatriculari ale studenţilor.
Candidaţii sosesc la studii la termenele stabilite de partea primitoare (în Ucraina la 1 septembrie, în România la 15 septembrie pentru elevi, respectiv la 1 octombrie pentru studenţi).
În caz de necesitate, în funcţie de hotãrârea luatã de Comisia mixtã în timpul selecţiei, candidaţii vor fi înscrişi la curs pregatitor.
ART. 15
Partea primitoare va comunica anual misiunii diplomatice a partii trimitatoare evidenta persoanelor aflate la studii (an de studiu, examtriculari, abandon, absolvirea studiilor etc.).
ART. 16
Pentru efectuarea schimburilor prevãzute la art. 2, 3, 4, 7, 11 şi 12 partea trimitatoare ia asupra sa cheltuielile de transport pana la locul destinaţiei şi înapoi.
ART. 17
Partea primitoare asigura:
a) gratuit locuri în cãmine şi plata burselor, conform legislaţiei în vigoare din statul ei, pentru elevi, studenţi, doctoranzi şi persoane care se afla pentru stagii şi cursuri lingvistice de vara [art. 1, 5 şi art. 7 lit. b), c) şi d)];
b) diurne şi cazare pentru participanţii la schimburile prevãzute la art. 3, 12 şi 13, conform legislaţiei în vigoare din statul ei;
c) pentru participanţii la schimburile prevãzute la art. 7 lit. a) şi e) şi la art. 10 salariul se va plati corespunzãtor vechimii şi categoriei profesionale, conform legislaţiei în vigoare a partii primitoare, în condiţii corespunzãtoare de cazare gratuita;
d) acordarea asistenţei medicale conform legislaţiei în vigoare a partii primitoare.
ART. 18
Prezentul protocol nu exclude realizarea altor acţiuni comune convenite în prealabil de cãtre pãrţi.
ART. 19
Prezentul protocol va intra în vigoare la data ultimei notificãri scrise a pãrţilor cu privire la îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare a acestuia.
Întocmit la Bucureşti la 31 iulie 2001, în doua exemplare, fiecare în limbile romana şi ucraineana, ambele texte fiind egal autentice.

Pentru Ministerul Educaţiei
şi Cercetãrii din România,
Ecaterina Andronescu

Pentru Ministerul
Învãţãmântului
şi Ştiinţei din Ucraina,
Anton Denisovici Buteiko

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016