Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.056 din 18 octombrie 2001  privind stabilirea cerintelor referitoare la eficienta si etichetarea energetica pentru introducerea pe piata a lampilor electrice de uz casnic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.056 din 18 octombrie 2001 privind stabilirea cerintelor referitoare la eficienta si etichetarea energetica pentru introducerea pe piata a lampilor electrice de uz casnic

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 727 din 15 noiembrie 2001
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României, ale <>art. 8 alin. (2) din Legea nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, cu modificãrile ulterioare, şi ale <>art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prezenta hotãrâre stabileşte cerinţele referitoare la eficienta şi etichetarea energetica pentru introducerea pe piata a lampilor cu incandescenta, a lampilor fluorescente compacte cu balast incorporat, a lampilor fluorescente tubulare şi a lampilor fluorescente compacte fãrã balast incorporat, alimentate exclusiv de la reţeaua de distribuţie a energiei electrice de joasa tensiune, denumite în continuare lampi electrice de uz casnic, chiar dacã sunt comercializate pentru alte utilizãri decât cele casnice.
ART. 2
Se excepteazã de la prevederile prezentei hotãrâri urmãtoarele:
a) lampile cu un flux luminos mai mare de 6.500 lumeni;
b) lampile cu putere electrica mai mica de 4 wati;
c) lampile cu reflector;
d) lampile introduse pe piata, alimentate de la alte surse de energie, cum ar fi bateriile;
e) lampile introduse pe piata în vederea unei alte utilizãri decât producerea de lumina în spectrul vizibil de la 400 pana la 800 nm;
f) lampile introduse pe piata sau comercializate ca parte a unui produs al cãrui scop principal nu este iluminatul, cu excepţia celor puse în vânzare ca piese de schimb;
g) lampile electrice de uz casnic a cãror producţie a încetat înainte de intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 3
(1) Se admite introducerea pe piata numai a lampilor electrice de uz casnic care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) au aplicatã, imprimata sau ataşatã pe exteriorul ambalajului individual al lampii o eticheta indicând clasa de eficienta energetica, prevãzutã în anexa nr. 1;
b) sunt însoţite de o fişa, cuprinsã în brosurile despre produs, care conţine informaţiile specificate pentru eticheta, prevãzutã în anexa nr. 2, cu excepţia cazului în care nu se furnizeazã broşuri despre produs, când eticheta oferitã împreunã cu produsul îndeplineşte şi calitatea de fişa.
(2) Informaţiile standard cuprinse în eticheta şi în fişa trebuie stabilite în conformitate cu standardele europene EN 50285 "Metode de mãsurare a eficientei energetice a lampilor electrice de uz casnic" şi EN 50294 "Metoda de mãsurare a puterii totale consumate a circuitului balast-lampa".
(3) Pana la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri Ministerul Industriei şi Resurselor şi Asociaţia de Standardizare din România vor asigura adoptarea standardelor prevãzute la alin. (2) ca standarde naţionale de eficienta energetica.
(4) Clasa de eficienta energetica a unei lampi electrice de uz casnic, specificatã în eticheta şi în fişa, este determinata conform anexei nr. 3.
ART. 4
(1) Sunt supuse prevederilor prezentei hotãrâri şi lampile electrice de uz casnic care fac obiectul unui contract de furnizare la distanta încheiat în condiţiile legii.
(2) În cazul ofertei spre vânzare a unor astfel de bunuri prin intermediul contractelor la distanta oferta trebuie sa fie însoţitã de informaţiile referitoare la caracteristicile tehnice ale lampilor electrice de uz casnic, prevãzute în anexa nr. 4.
ART. 5
(1) Producãtorul unei lampi electrice de uz casnic sau reprezentantul sau autorizat rãspunde pentru corectitudinea datelor înscrise pe eticheta şi în fişa.
(2) Prin reprezentant autorizat se înţelege persoana juridicã având sediul în România, imputernicita de producãtor sa acţioneze în numele sau.
(3) Informaţiile conţinute de eticheta şi fişa se publica numai cu consimţãmântul scris al producãtorului sau al reprezentantului sau autorizat.
(4) În cazul în care nici producãtorul, nici reprezentantul sau autorizat nu aplica eticheta, obligaţia aplicãrii acesteia revine distribuitorului. Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat are obligaţia sa transmitã gratuit distribuitorului sau etichetele necesare, pana în momentul introducerii pe piata a lampilor electrice de uz casnic.
(5) Ambalajul nu trebuie sa poarte nici un element aplicat, imprimat sau atasat în exterior, de natura sa acopere sau sa reducã vizibilitatea etichetei.
(6) Prin distribuitor se înţelege agentul economic care vinde en detail, inclusiv în rate, închiriazã sau expune în scop comercial lampi electrice de uz casnic.
(7) Informaţiile cuprinse în eticheta şi în fişa se redacteazã în limba romana.
ART. 6
Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat întocmeşte şi deţine, timp de 5 ani de la data fabricãrii ultimei lampi electrice de uz casnic din seria respectiva de fabricaţie, documentaţia care atesta conformitatea acesteia cu cerinţele prezentei hotãrâri. Aceasta documentaţie va fi prezentatã spre examinare, la cerere, organelor de control abilitate şi va conţine:
a) denumirea şi sediul producãtorului;
b) descrierea generalã a lampii electrice de uz casnic, pentru a permite identificarea acesteia;
c) informaţii, inclusiv desene relevante, privind principalele caracteristici de proiectare ale modelului, în special cele care afecteazã în mod esenţial consumul de energie;
d) rapoarte privind testele de mãsurare efectuate în condiţiile standardului european EN 50285 "Metode de mãsurare a eficientei energetice a lampilor electrice de uz casnic" şi ale standardului EN 50294 "Metoda de mãsurare a puterii totale consumate a circuitului balast-lampa";
e) instrucţiuni de utilizare.
ART. 7
În cazul în care producãtorul sau reprezentantul sau autorizat nu are sediul în România, obligaţia deţinerii documentaţiei prevãzute la art. 6 şi prezentãrii acesteia spre examinare, la cerere, autoritãţilor cu atribuţii de control în domeniu revine importatorului.
ART. 8
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (1) şi ale art. 5 alin. (5) şi se sancţioneazã potrivit <>art. 46 lit. c) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (2) şi se sancţioneazã potrivit <>art. 22 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, cu modificãrile ulterioare;
c) nerespectarea prevederilor art. 6 şi 7 şi se sancţioneazã potrivit <>art. 22 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 199/2000 , cu modificãrile ulterioare, sau <>art. 46 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Contravenţiilor prevãzute în prezenta hotãrâre li se aplica prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
ART. 9
Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 8 şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre personalul anume împuternicit de Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor şi/sau de cãtre personalul anume împuternicit din cadrul Agenţiei Romane pentru Conservarea Energiei, în condiţiile legii.
ART. 10
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 11
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 9 luni de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul industriei
şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

Ministrul integrãrii europene,
Hildegard Carola Puwak

ANEXA 1


ETICHETA
pentru indicarea consumului de energie şi a clasei
de eficienta energetica

Forma etichetei
1. Eticheta este aleasã dintre urmãtoarele ilustratii:
- dacã eticheta nu este imprimata pe ambalaj, ci se aplica sau se ataşeazã o eticheta separatã, trebuie sa se foloseascã varianta color;
- dacã se utilizeazã varianta "negru pe alb" a etichetei, textul şi fondul pot fi de orice culoare, cu condiţia sa se pãstreze lizibilitatea etichetei.
Ilustratie eticheta
2. Informaţiile pe care trebuie sa le includã eticheta:
I. Clasa de eficienta energetica a lampii, determinata în conformitate cu anexa nr. 3. Aceasta litera indicatoare se plaseaza la acelaşi nivel cu sageata corespunzãtoare.
II. Fluxul luminos al lampii, exprimat în lumeni, mãsurat în conformitate cu metodele de încercare stabilite prin standardele armonizate menţionate la art. 3 alin. (2) din hotãrâre.
III. Puterea electrica (în wati) a lampii, masurata în conformitate cu metodele de încercare stabilite prin standardele armonizate menţionate la art. 3 alin. (2) din hotãrâre.
IV. Durata medie de viata nominalã a lampii, exprimatã în ore, masurata în conformitate cu metodele de încercare stabilite prin standardele armonizate menţionate la art. 3 alin. (2) din hotãrâre.
3. Dacã informaţiile specificate la poz. II, III şi, unde este cazul, IV de la pct. 2 sunt incluse în alta parte a ambalajului lampii, ele pot fi omise de pe eticheta, la fel ca şi rubrica ce le conţine. În aceasta situaţie eticheta este aleasã dintre ilustratiile urmãtoare:
Ilustratie eticheta
Tipãrire
4. Diferitele aspecte ale etichetei sunt definite astfel:
Ilustratie eticheta
Eticheta trebuie incadrata de un chenar de minimum 5 mm, la fel ca în figura. Dacã nici o latura a ambalajului nu este suficient de mare ca sa poatã conţine eticheta şi marginea goala sau dacã aceasta ar acoperi mai mult de 50% din suprafata laturii celei mai mari, eticheta şi marginea goala pot fi micsorate, dar nu mai mult decât este necesar pentru îndeplinirea ambelor condiţii. Totuşi eticheta nu poate fi în nici un caz micşoratã la mai puţin de 40% (pe lungime) din dimensiunea standard. Dacã ambalajul este prea mic pentru a permite aplicarea unei etichete micsorate în acest fel, eticheta trebuie sa fie ataşatã de lampa sau de ambalaj. Totuşi, dacã împreunã cu lampa se expune o eticheta de dimensiuni standard (de exemplu, ataşatã de raftul pe care este expusã lampa), eticheta de pe ambalaj poate fi omisa.
Culori utilizate
Varianta color:
CMGN - cian, magenta, galben, negru
De exemplu 07X0: 0% cian, 70% magenta, 100% galben, 0% negru.

Sageti:
A : X0X0
B : 70X0
C : 30X0
D : 00X0
E : 03X0
F : 07X0
G : 0XX0
Culoarea de contur X070
Textul este tipãrit integral în negru. Fondul este alb.

Ilustratia etichetei se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 727/15.11.2001, la pag. 11.


ANEXA 2

FIŞA

Fişa trebuie sa conţinã informaţiile specificate pentru eticheta*1).
I. Clasa de eficienta energetica a lampii, determinata în conformitate cu anexa nr. 3.
Aceasta litera indicatoare se plaseaza la acelaşi nivel cu sageata corespunzãtoare.
II. Fluxul luminos al lampii, exprimat în lumeni, mãsurat în conformitate cu metodele de încercare stabilite prin standardele armonizate menţionate la art. 3 alin. (2) din hotãrâre.
III. Puterea electrica (în wati) a lampii, masurata în conformitate cu metodele de încercare stabilite prin standardele armonizate menţionate la art. 3 alin. (2) din hotãrâre.
IV. Durata medie de viata nominalã a lampii, exprimatã în ore, masurata în conformitate cu metodele de încercare stabilite prin standardele armonizate menţionate la art. 3 alin. (2) din hotãrâre.

ANEXA 3

CLASA DE EFICIENTA ENERGETICA

Clasa de eficienta energetica a unei lampi electrice de uz casnic se determina dupã cum urmeazã:
Lampile fluorescente sunt încadrate în clasa A dacã sunt:
- lampi fluorescente compacte fãrã balast incorporat (cele care necesita un balast şi/sau alt dispozitiv de control pentru conectarea la reţea)
W ≤ 0,15 √'76 'd6 + 0,0097 'd6;
- alte lampi
W ≤ 0,24 √'76 'd6 + 0,0103 'd6,
în care:
'd6 este fluxul luminos al lampii şi
W este puterea electrica a lampii, exprimatã în wati.
Dacã lampa nu este incadrata în clasa A, se calculeazã o putere electrica de referinta W(R), dupã cum urmeazã:
W(R) = 0,88 √'76 'd6 + 0,049 'd6, când 'd6 > 34 lumeni;
0,2 'd6 , când 'd6 ≤ 34 lumeni,
în care: 'd6 este fluxul luminos al lampii.
Indicele de eficienta energetica E(I) se calculeazã apoi astfel:
E(I) = W/W(R),
în care: W este puterea electrica a lampii, exprimatã în wati.
Clasele de eficienta energetica sunt apoi determinate conform tabelului urmãtor:



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Clasa de eficienta energetica Indicele de eficienta energetica E(I)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
B E(I) < 60%
C 60% ≤ E(I) < 80%
D 80% ≤ E(I) < 95%
E 95% ≤ E(I) < 110%
F 110% ≤ E(I) < 130%
G E(I) ≥ 130%
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 4

CARACTERISTICILE TEHNICE
ale lampilor electrice de uz casnic cuprinse în catalogul
de comanda prin posta sau alte tipuri de vânzare la distanta

Cataloagele de comanda prin posta şi alte mijloace de comunicare tipãrite, menţionate la art. 4 din hotãrâre, conţin urmãtoarele informaţii, furnizate în ordinea urmãtoare:
1. Clasa de eficienta energetica (anexa nr. 1 pct. 2 poz. I)
Exprimatã sub forma "Clasa de eficienta energetica... Pe o scara de la A (cea mai eficienta) la G (cea mai puţin eficienta)". Dacã aceste informaţii sunt furnizate sub forma de tabel, ele pot fi exprimate prin alte mijloace, cu condiţia sa se indice cu claritate ca scara este de la A (cea mai eficienta) la G (cea mai puţin eficienta).
2. Fluxul luminos al lampii (anexa nr. 1 pct. 2 poz. II)
3. Puterea electrica (anexa nr. 1 pct. 2 poz. III)
4. Durata medie de viata nominalã a lampii (anexa nr. 1 pct. 2. poz. IV)

-------------
*1) Dacã nu se furnizeazã broşuri despre produs, eticheta oferitã împreunã cu produsul poate fi consideratã ca indeplinind şi calitatea de fişa.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016