Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.055 din 18 octombrie 2001  privind conditiile de introducere pe piata a mijloacelor de masurare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.055 din 18 octombrie 2001 privind conditiile de introducere pe piata a mijloacelor de masurare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 701 din 5 noiembrie 2001

În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi având în vedere prevederile <>Legii nr. 20/1993 pentru ratificarea Acordului european instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunitatile Europene şi statele membre ale acestora, pe de alta parte, semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, cu modificãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prevederile prezentei hotãrâri reglementeazã condiţiile de introducere pe piata şi/sau de punere în funcţiune a mãsurilor, aparatelor de mãsurat, componentelor, sistemelor şi echipamentelor de mãsurare, denumite în continuare mijloace de mãsurare, precum şi a dispozitivelor auxiliare ale acestora, prevãzute în normele de metrologie legalã CEE.
ART. 2
(1) Se admit introducerea pe piata şi/sau punerea în funcţiune a mijloacelor de mãsurare şi a dispozitivelor auxiliare, prevãzute la art. 1, cu respectarea prevederilor prezentei hotãrâri, a normelor de metrologie legalã CEE sau a cerinţelor prevãzute în instrucţiunile de metrologie legalã şi a normelor de metrologie legalã în vigoare.
(2) Introducerea pe piata şi/sau punerea în funcţiune a unui mijloc de mãsurare sau dispozitiv auxiliar prevãzut la art. 1 nu poate fi împiedicatã, interzisã sau limitatã, dacã acel mijloc de mãsurare sau dispozitiv auxiliar poarta marcajele CEE prevãzute în anexele nr. 1 şi 2, aplicate conform prevederilor prezentei hotãrâri, sau dacã este fabricat într-un stat membru al Uniunii Europene şi poarta marcajele CEE corespunzãtoare.
(3) Marcajele CEE simbolizeaza conformitatea mijloacelor de mãsurare sau a dispozitivelor auxiliare cu cerinţele prevãzute în prezenta hotãrâre şi în normele de metrologie legalã CEE; evaluarea acestei conformitati se realizeazã prin metode de control metrologic, respectiv prin aprobare de model CEE şi/sau verificare iniţialã CEE.
(4) Importatorul va informa Biroul Roman de Metrologie Legalã cu privire la mijloacele de mãsurare sau la dispozitivele auxiliare fabricate într-un stat membru, introduse pe piata şi/sau puse în funcţiune în România; importatorul va transmite Biroului Roman de Metrologie Legalã, dacã este cazul, o copie de pe certificatul aprobãrii de model şi informaţii privind autoritatea care a efectuat verificarea iniţialã CEE, responsabilã de aplicarea marcajelor corespunzãtoare acesteia.

CAP. 2
Aprobarea de model CEE

ART. 3
(1) Aprobarea de model CEE este decizia care confirma faptul ca un anumit tip de mijloc de mãsurare sau dispozitiv auxiliar corespunde prevederilor prezentei hotãrâri şi normelor de metrologie legalã CEE. (2) Aprobarea de model CEE se realizeazã conform prevederilor din prezentul capitol şi din anexa nr. 1.
ART. 4
1) Aprobarea de model CEE a mijloacelor de mãsurare sau a dispozitivelor auxiliare este condiţie pentru acceptarea prezentãrii acestora la verificarea iniţialã CEE, dacã normele de metrologie legalã CEE prevãd utilizarea ambelor metode de control metrologic.
(2) Acordarea aprobãrii de model CEE permite introducerea pe piata şi/sau punerea în funcţiune a mijloacelor de mãsurare sau a dispozitivelor auxiliare, dacã normele de metrologie legalã CEE nu impun şi realizarea verificãrii iniţiale CEE.
(3) Normele de metrologie legalã CEE pot excepta o categorie de mijloace de mãsurare sau de dispozitive auxiliare de la aprobarea de model CEE, mijloacele de mãsurare sau dispozitivele auxiliare din acea categorie fiind supuse direct verificãrii iniţiale CEE.
ART. 5
(1) Biroul Roman de Metrologie Legalã acorda aprobarea de model CEE pentru mijloacele de mãsurare sau dispozitivele auxiliare care sunt conforme cu prevederile prezentei hotãrâri şi ale normelor de metrologie legalã CEE.
(2) Producãtorul de mijloace de mãsurare sau de dispozitive auxiliare va informa Biroul Roman de Metrologie Legalã cu privire la orice modificare sau completare a modelului cãruia i s-a acordat o aprobare de model CEE.
(3) În cazul în care modificãrile sau completãrile aduse unui mijloc de mãsurare sau dispozitiv auxiliar cãruia i s-a acordat o aprobare de model CEE influenţeazã ori ar putea influenta rezultatele masurarilor sau condiţiile prevãzute pentru utilizarea mijlocului de mãsurare sau a dispozitivului auxiliar, este necesar sa se obţinã o noua aprobare de model CEE.
ART. 6
Producãtorul de mijloace de mãsurare sau de dispozitive auxiliare ori reprezentantul autorizat al acestuia, persoana juridicã cu sediul în România, solicita Biroului Roman de Metrologie Legalã acordarea aprobãrii de model CEE.
ART. 7
(1) În cazul în care un mijloc de mãsurare sau un dispozitiv auxiliar corespunde cerinţelor prevãzute în prezenta hotãrâre şi în normele de metrologie legalã CEE, Biroul Roman de Metrologie Legalã emite solicitantului certificatul aprobãrii de model CEE.
(2) În cazul în care aprobarea de model CEE nu este urmatã de verificarea iniţialã CEE sau în situaţia în care normele de metrologie legalã CEE prevãd în mod explicit aceasta obligaţie, marcajul aprobãrii de model CEE, prevãzut în anexa nr. 1, se aplica de cãtre solicitant, pe rãspunderea acestuia, pe fiecare mijloc de mãsurare sau dispozitiv auxiliar care este conform cu modelul aprobat.
(3) În cazul în care aprobarea de model CEE este urmatã de verificarea iniţialã CEE, solicitantul poate sa aplice marcajul aprobãrii de model CEE, prevãzut în anexa nr. 1, pe mijlocul de mãsurare sau pe dispozitivul auxiliar care este conform cu modelul aprobat.
(4) În cazul în care în normele de metrologie legalã CEE este prevãzutã exceptarea de la aprobarea de model CEE, producãtorul poate, pe propria rãspundere, sa aplice pe mijloacele de mãsurare din aceasta categorie marcajul de exceptare de la aprobarea de model CEE prevãzut în anexa nr. 1.
(5) Producãtorul de mijloace de mãsurare sau dispozitive auxiliare ori reprezentantul autorizat al acestuia, persoana juridicã cu sediul în România, ia toate mãsurile necesare pentru a preveni aplicarea pe mijloacele de mãsurare sau pe dispozitivele auxiliare a simbolurilor ori inscriptiilor care pot fi confundate cu marcajele CEE.
(6) Inscriptionarile aplicate pe mijloacele de mãsurare sau pe dispozitivele auxiliare, conform prevederilor normelor de metrologie legalã CEE, se redacteazã în limba romana.
ART. 8
Aprobarea de model CEE este valabilã pentru o perioada de 10 ani. Termenul de valabilitate poate fi extins pentru perioade succesive de 10 ani. Numãrul mijloacelor de mãsurare sau al dispozitivelor auxiliare care se fabrica în conformitate cu modelul aprobat nu este limitat.
ART. 9
Mijloacele de mãsurare care sunt în funcţiune şi care au termenul de valabilitate al aprobãrii de model CEE expirat pot fi prezentate la verificarea iniţialã CEE chiar dacã nu s-a obţinut extinderea termenului de valabilitate al aprobãrii de model CEE.
ART. 10
Dacã se folosesc tehnici noi la construcţia şi funcţionarea mijloacelor de mãsurare sau a dispozitivelor auxiliare, Biroul Roman de Metrologie Legalã poate acorda o aprobare de model CEE cu efect limitat, dacã erorile tolerate sunt mai mici sau egale cu cele prevãzute în normele de metrologie legalã CEE.
ART. 11
Termenul de valabilitate al certificatului aprobãrii de model CEE cu efect limitat este de 2 ani şi se poate extinde pana la cel mult 3 ani.
ART. 12
Aprobarea de model CEE cu efect limitat poate conţine urmãtoarele restrictii:
a) limitarea numãrului de mijloace de mãsurare sau de dispozitive auxiliare care se pot produce conform modelului aprobat;
b) obligaţia de a comunica Biroului Roman de Metrologie Legalã locul de instalare a mijloacelor de mãsurare sau a dispozitivelor auxiliare;
c) restrictii privind utilizarea mijloacelor de mãsurare sau a dispozitivelor auxiliare;
d) restrictii speciale privind tehnicile noi utilizate.
ART. 13
(1) Biroul Roman de Metrologie Legalã poate sa retragã o aprobare de model CEE pe care a acordat-o, în urmãtoarele situaţii:
a) mijloacele de mãsurare sau dispozitivele auxiliare pentru care a fost acordatã aprobarea de model CEE nu sunt conforme cu modelul aprobat sau cu prevederile normelor de metrologie legalã CEE;
b) cerinţele metrologice specificate în certificatul aprobãrii de model CEE sau prevederile art. 12 nu sunt respectate;
c) aprobarea de model CEE s-a acordat fãrã a fi respectate cerinţele prezentei hotãrâri şi normele de metrologie legalã CEE.
(2) Biroul Roman de Metrologie Legalã retrage o aprobare de model CEE pe care a acordat-o, dacã mijloacele de mãsurare sau dispozitivele auxiliare fabricate în conformitate cu un model aprobat prezintã deficiente care le fac neutilizabile conform scopurilor propuse.
(3) Mijloacele de mãsurare sau dispozitivele auxiliare exceptate de la verificarea iniţialã CEE, neconforme cu modelul aprobat sau cu normele de metrologie legalã CEE, se supun prevederilor alin. (1), dacã producãtorul avertizat de Biroul Roman de Metrologie Legalã cu privire la neconformitate nu elimina neconformitãţile constatate într-un termen stabilit de organul constatator.

CAP. 3
Verificarea iniţialã CEE

ART. 14
(1) Verificarea iniţialã CEE consta în examinarea mijloacelor de mãsurare noi sau reconditionate şi în stabilirea conformitatii lor cu modelul aprobat şi/sau cu cerinţele din normele de metrologie legalã CEE aplicabile.
(2) Verificarea iniţialã CEE a unui mijloc de mãsurare se poate realiza atât prin examinare individualã, cat şi printr-o alta metoda, dacã normele de metrologie legalã CEE conţin prevederi în acest sens.
ART. 15
(1) Biroul Roman de Metrologie Legalã efectueazã verificarea iniţialã CEE conform prevederilor prezentei hotãrâri şi ale normelor de metrologie legalã CEE.
(2) Verificarea iniţialã CEE se realizeazã conform prevederilor din prezentul capitol şi din anexa nr. 2 şi se certifica prin marcajul de verificare iniţialã CEE.
(3) Biroul Roman de Metrologie Legalã poate sa efectueze verificarea iniţialã CEE şi în cazul mijloacelor de mãsurare, cu aprobare de model CEE acordatã într-un stat membru al Uniunii Europene.
ART. 16
Verificarea iniţialã CEE este valabilã din momentul acordãrii ei pana la finele anului urmãtor celui în care a fost aplicat marcajul de verificare iniţialã CEE, dacã normele de metrologie legalã CEE nu prevãd o perioada mai mare.
ART. 17
La examinarea unui mijloc de mãsurare supus verificãrii iniţiale CEE se determina:
a) dacã mijlocul de mãsurare satisface cerinţele tehnice şi constructive prevãzute în normele de metrologie legalã CEE;
b) dacã mijlocul de mãsurare a primit aprobare de model şi este conform cu modelul aprobat, când este cazul.
ART. 18
Verificarea iniţialã CEE se referã la:
a) caracteristicile metrologice;
b) erorile tolerate;
c) construcţia mijlocului de mãsurare, astfel încât acesta sa garanteze stabilitatea caracteristicilor metrologice în condiţii normale de utilizare;
d) prezenta inscriptionarilor şi a placutelor pentru marcaje sau a prevederilor pentru marcajul verificãrii iniţiale CEE.
ART. 19
În cazul în care mijloacele de mãsurare au corespuns la verificarea iniţialã CEE, pe fiecare mijloc de mãsurare se aplica, sub responsabilitatea Biroului Roman de Metrologie Legalã şi în conformitate cu anexa nr. 2, marcajele de verificare iniţialã CEE.
ART. 20
În cazul în care pentru o categorie de mijloace de mãsurare nu este impusa verificarea iniţialã CEE şi mijloacele de mãsurare îndeplinesc cerinţele normelor de metrologie legalã CEE, producãtorul, pe propria rãspundere, aplica pe mijloacele de mãsurare din acea categorie marcajul aprobãrii de model CEE pentru mijloacele de mãsurare exceptate de la verificarea iniţialã CEE, prevãzut în anexa nr. 1.

CAP. 4
Sancţiuni

ART. 21
(1) Încãlcarea dispoziţiilor prezentei hotãrâri atrage rãspunderea materialã, civilã, disciplinarã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz, a celor vinovaţi.
(2) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea prevederilor art. 5 alin. (2) şi ale art. 7 alin. (5), cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei;
b) nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (4) şi ale art. 7 alin. (2), cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei.
ART. 22
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre personalul împuternicit de Biroul Roman de Metrologie Legalã sa exercite controlul metrologic al statului.
ART. 23
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 21 li se aplica prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 24
Biroul Roman de Metrologie Legalã motiveza refuzul de a acorda sau de a extinde aprobarea de model CEE, retragerea unei asemenea aprobãri, precum şi refuzul efectuãrii verificãrii iniţiale CEE. Aceste decizii sunt fãcute cunoscute pãrţilor implicate.
ART. 25
Dacã normele de metrologie legalã conţin cerinţe de control metrologic al mijloacelor de mãsurare aflate în funcţiune mai puţin severe decât cele prevãzute în normele de metrologie legalã CEE, cerinţele mai puţin severe pot servi drept criterii de control metrologic.
ART. 26
Normele de metrologie legalã CEE se aproba prin ordin al ministrului industriei şi resurselor şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 27
Normele de metrologie legalã CEE se modifica ori de câte ori este necesar pentru adaptare la progresul tehnic.
ART. 28
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 29
Prevederile prezentei hotãrâri intra în vigoare la un an de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.


PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


──────────────────
Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

Ministrul integrãrii europene,
Hildegard Carola Puwak


ANEXA 1

APROBAREA DE MODEL CEE
1. Solicitarea pentru aprobare de model CEE
1.1. Cererea, documentaţia şi corespondenta în legatura cu solicitarea aprobãrii de model CEE pentru mijloace de mãsurare sau dispozitive auxiliare se redacteazã în limba romana.
1.2. Cererea conţine urmãtoarele:
- denumirea/numele şi sediul/adresa producãtorului sau ale reprezentantului sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România;
- categoria de mijloace de mãsurare sau de dispozitive auxiliare;
- domeniul în care se intenţioneazã sa fie utilizat mijlocul de mãsurare sau dispozitivul auxiliar;
- caracteristicile de mãsurare;
- denumirea comercialã sau tipul, dacã este cazul.
1.3. Documentaţia necesarã examinãrii se prezintã în doua exemplare şi conţine:
a) descriere privind:
- construcţia şi modul de utilizare a mijlocului de mãsurare sau a dispozitivului auxiliar;
- dispozitivele de protecţie care asigura funcţionarea corecta;
- dispozitivele pentru reglare şi ajustare;
- locurile destinate pentru aplicarea marcajelor de verificare şi, acolo unde este cazul, a sigiliilor;
b) desene de ansamblu şi, dacã este necesar, desenele de execuţie ale componentelor importante;
c) schema de funcţionare şi, dupã caz, fotografii.
1.4. Cererea este însoţitã, dupã caz, de certificatele aprobãrilor de model primite anterior şi de documentaţia care a stat la baza emiterii acestora.
2. Examinarea în vederea obţinerii aprobãrii de model CEE
2.1. Examinarea cuprinde:
a) studiul documentaţiei şi încercarea modelului în laboratoarele Biroului Roman de Metrologie Legalã, în laboratoarele autorizate de acesta sau la locul de fabricaţie, livrare ori instalare;
b) numai studiul documentaţiei prezentate, în cazul în care caracteristicile metrologice ale modelului sunt cunoscute în amãnunt.
2.2. Examinarea va acoperi toate performanţele mijlocului de mãsurare în condiţii normale de utilizare. În aceste condiţii mijlocul de mãsurare sau dispozitivul auxiliar trebuie sa îşi pãstreze caracteristicile metrologice impuse.
2.3. Natura şi scopul examinãrii prevãzute la pct. 2.1 pot fi menţionate în normele de metrologie legalã CEE.
2.4. În scopul executãrii încercãrilor pentru acordarea aprobãrii de model CEE Biroul Roman de Metrologie Legalã poate cere solicitantului sa îi punã la dispoziţie atât etaloane şi mijloace materiale necesare, cat şi personal pentru asistenta.
3. Certificatul aprobãrii de model CEE şi marcajul aprobãrii de model CEE
3.1. Certificatul aprobãrii de model CEE conţine rezultatele examinãrii şi alte cerinţe pe care trebuie sa le îndeplineascã mijlocul de mãsurare sau dispozitivul auxiliar. Certificatul aprobãrii de model CEE este însoţit de descrieri, desene şi diagrame necesare pentru identificarea modelului, precum şi explicaţii privind funcţionarea lui.
3.2. Certificatul aprobãrii de model CEE pentru un dispozitiv auxiliar va mentiona şi:
a) tipurile de mijloace de mãsurare la care poate fi atasat sau în care poate fi incorporat dispozitivul auxiliar;
b) condiţiile generale pentru funcţionarea în ansamblu a mijloacelor de mãsurare pentru care este aprobat modelul dispozitivului auxiliar.
3.3. Marcajul aprobãrii de model CEE este litera 3 stilizata, în interiorul cãreia se adauga:
a) în partea de sus simbolul literal al României, RO, şi ultimele doua cifre ale anului în care s-a acordat aprobarea de model CEE;
b) în partea de jos numãrul de identificare al aprobãrii de model CEE, stabilit de Biroul Roman de Metrologie Legalã.
3.3.1. Un exemplu de marcaj al aprobãrii de model CEE este:


NOTA(CTCE)
Figura se gãseşte în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 701 din 5 noiembrie 2001 la pag. 4(a se vedea imaginea asociata)

3.4. Marcajul aprobãrii de model CEE cu efect limitat conţine alãturi de litera stilizata şi litera P, plasata înaintea acesteia, având aceleaşi dimensiuni ca şi litera stilizata .
3.4.1. Un exemplu de marcaj al aprobãrii de model CEE cu efect limitat este:
---------
NOTA(CTCE)
Figura se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 701 din 5 noiembrie 2001 la pag. 4(a se vedea imaginea asociata).

3.5. Marcajul de exceptare de la aprobarea de model CEE este identic cu marcajul de aprobare de model CEE, cu menţiunea ca litera stilizata este inversata simetric fata de o axa verticala.
3.5.1. Un exemplu de marcaj de exceptare de la aprobarea de model CEE este:
---------
NOTA(CTCE)
Figura se gãseşte în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 701 din 5 noiembrie 2001 la pag. 5(a se vedea imaginea asociata).

3.6. Marcajul aprobãrii de model CEE pentru mijloacele de mãsurare sau dispozitivele auxiliare exceptate de la verificarea iniţialã CEE consta în marcajul de aprobare de model CEE amplasat într-un hexagon.
3.6.1. Un exemplu de marcaj al aprobãrii de model CEE pentru mijloacele de mãsurare sau dispozitivele auxiliare exceptate de la verificarea iniţialã CEE este:
---------
NOTA(CTCE)
Figura se gãseşte în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 701 din 5 noiembrie 2001 la pag. 5(a se vedea imaginea asociata).

3.7. Marcajele menţionate la punctele anterioare şi aplicate de producãtor în conformitate cu prevederile prezentei hotãrâri trebuie sa fie amplasate în locuri vizibile pe fiecare mijloc de mãsurare şi pe toate dispozitivele auxiliare supuse verificãrii, într-o maniera lizibila şi indestructibila. Dacã aplicarea marcajelor presupune dificultãţi tehnice, se pot stabili excepţii de la regula prin normele de metrologie legalã CEE.
4. Pãstrarea modelului
În cazurile menţionate în normele de metrologie legalã CEE Biroul Roman de Metrologie Legalã poate sa solicite pãstrarea la sediul sau a unui model pentru care s-a acordat aprobarea de model CEE. În locul acestui model Biroul Roman de Metrologie Legalã poate sa solicite, prin menţiuni explicite în certificatul aprobãrii de model CEE, pãstrarea la sediul sau a unor pãrţi ale modelului, a unor machete sau a unor desene.
5. Comunicarea aprobãrii
Biroul Roman de Metrologie Legalã transmite solicitantului originalul certificatului aprobãrii de model CEE. La cerere Biroul Roman de Metrologie Legalã transmite solicitantului copii de pe rapoartele de evaluare metrologica.

ANEXA 2

VERIFICAREA INIŢIALĂ CEE
1. Prevederi generale
1.1. Verificarea iniţialã CEE se poate executa în una sau mai multe etape, de obicei doua.
1.2. Verificarea iniţialã CEE se executa conform prevederilor normelor de metrologie legalã CEE.
1.2.1. Verificarea iniţialã CEE se executa într-o singura etapa, dacã mijloacele de mãsurare se pot transporta la locul lor de instalare fãrã ca în prealabil sa fie necesarã demontarea lor.
1.2.2. Verificarea iniţialã CEE se executa în doua sau mai multe etape în cazul mijloacelor de mãsurare a cãror funcţionare corecta depinde de condiţiile în care sunt instalate sau utilizate.
1.2.3. Prima etapa a procedurii de verificare iniţialã CEE permite evaluarea asigurãrii conformitatii mijloacelor de mãsurare cu modelul aprobat sau, în cazul mijloacelor de mãsurare exceptate de la aprobarea de model CEE, a conformitatii cu cerinţele prevãzute în normele de metrologie legalã CEE aplicabile.
2. Locul verificãrii iniţiale CEE
2.1. Pentru verificarea iniţialã CEE care se executa într-o singura etapa locul verificãrii iniţiale CEE este stabilit de Biroul Roman de Metrologie Legalã, dacã normele de metrologie legalã CEE referitoare la mijloacele de mãsurare care trebuie sa fie verificate într-o singura etapa nu specifica altceva.
2.2. Verificarea iniţialã în doua sau în mai multe etape se executa astfel:
a) ultima etapa a unei verificãri iniţiale CEE se executa la locul de instalare;
b) celelalte etape ale unei verificãri iniţiale CEE sunt executate conform prevederilor pct. 2.1.
2.3. În cazul în care verificarea iniţialã CEE nu se face la sediul unui laborator de metrologie al Biroului Roman de Metrologie Legalã, acesta poate sa ceara solicitantului:
a) sa îi punã la dispoziţie etaloane, mijloace materiale necesare, precum şi personal pentru asistenta;
b) sa îi prezinte o copie de pe certificatul aprobãrii de model CEE, dacã este cazul.
3. Marcajul de verificare iniţialã CEE
Marcajele de verificare iniţialã CEE sunt urmãtoarele:
3.1. Marcajul de verificare iniţialã CEE, care este compus din:
a) litera "e", care conţine în partea de sus simbolul literal al României, RO, urmat de numãrul de identificare a subdiviziunii teritoriale a Biroului Roman de Metrologie Legalã responsabile pentru verificarea iniţialã CEE, şi în partea de jos numãrul de identificare a laboratorului de metrologie care realizeazã verificarea;
b) ultimele doua cifre ale anului verificãrii, înscrise într-un hexagon.
3.1.1. Un exemplu de marcaj de verificare iniţialã CEE este:
---------
NOTA(CTCE)
Figura se gãseşte în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 701 din 5 noiembrie 2001 la pag. 6(a se vedea imaginea asociata).

Dimensiunile marcajului "e", ale cifrelor şi ale literelor "R" şi "O", exprimate în unitãţi relative fata de diametrul cercului circumscris literei "e", sunt prezentate în figura urmãtoare:
---------
NOTA(CTCE)
Figura se gãseşte în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 701 din 5 noiembrie 2001 la pag. 6 şi 7(a se vedea imaginea asociata).

Diametrul cercului circumscris literei "e" sau hexagonului poate avea una dintre urmãtoarele valori: 1,6 mm, 3,2 mm, 6,3 mm, 12,5 mm.
Forma şi dimensiunile hexagonului şi ale cifrelor cu care se completeazã hexagonul, exprimate în unitãţi relative fata de diametrul cercului circumscris hexagonului, sunt prezentate în figura urmãtoare:
---------
NOTA(CTCE)
Figura se gãseşte în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 701 din 5 noiembrie 2001 la pag. 7 şi 8(a se vedea imaginea asociata).

3.1.2. Marcajul de verificare iniţialã CEE se aplica în locul stabilit pe mijlocul de mãsurare dupã ce acesta a fost complet verificat şi i s-a recunoscut conformitatea cu cerinţele normelor de metrologie legalã CEE.
3.2. Marcajul de verificare iniţialã CEE parţialã. Acest marcaj conţine numai litera "e", conform prevederilor pct. 3.1 lit. a), fiind utilizat şi ca sigiliu în toate cazurile şi în locurile menţionate în normele de metrologie legalã CEE.
3.2.1. Dacã verificarea iniţialã CEE se efectueazã în mai multe etape, marcajul de verificare iniţialã CEE parţialã se aplica pe mijlocul de mãsurare sau pe componente ale mijlocului de mãsurare care îndeplinesc şi în alte locuri decât locul de instalare condiţiile stabilite pentru utilizare, pe locul unde se aplica ştampila cu data sau pe orice alt loc specificat în normele de metrologie legalã CEE.



────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016