Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.049 din 28 august 2003  privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 53/2003 privind subventionarea dobanzilor aferente creditelor ipotecare acordate pentru constructia de locuinte prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.049 din 28 august 2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 53/2003 privind subventionarea dobanzilor aferente creditelor ipotecare acordate pentru constructia de locuinte prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 645 din 10 septembrie 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie şi al <>art. 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 53/2003 privind subvenţionarea dobânzilor aferente creditelor ipotecare acordate pentru construcţia de locuinţe prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aproba Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 53/2003 privind subvenţionarea dobânzilor aferente creditelor ipotecare acordate pentru construcţia de locuinţe prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul transporturilor,
construcţiilor şi turismului,
Ileana Tureanu,
secretar de stat

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Bucureşti, 28 august 2003.
Nr. 1.049.

ANEXA

NORME METODOLOGICE
pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei
de urgenta a Guvernului nr. 53/2003 privind
subvenţionarea dobânzilor aferente creditelor
ipotecare acordate pentru construcţia de locuinţe
prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Derularea programelor pentru construcţia de locuinţe prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe este reglementatã de <>Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi de Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor <>Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 962/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
În realizarea obiectivelor sale Agenţia Nationala pentru Locuinţe coordoneazã constituirea şi atragerea de surse de finanţare, inclusiv din resurse bugetare, surse pe care le administreazã pentru realizarea de investiţii ale persoanelor fizice sau juridice în construcţia de locuinţe.
ART. 3
(1) Agenţia Nationala pentru Locuinţe realizeazã anual o analiza a cererii pentru construcţia de locuinţe prin credit ipotecar, analiza care se prezintã Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi care va fi însoţitã de o fundamentare a necesarului de fonduri pentru care sursa de finanţare o constituie creditele ipotecare acordate de bãnci.
(2) În fundamentarea necesarului de fonduri se vor cuprinde, cu prioritate, sumele necesare acoperirii cererilor de creditare depuse de tineri în vederea construirii de locuinţe.
ART. 4
Bãncile, în înţelesul prezentelor norme metodologice, sunt bãnci şi/sau sucursale ale bãncilor strãine autorizate sa funcţioneze în România, care au acordat/acorda credite ipotecare pentru construirea de locuinţe prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

CAP. II
Subvenţionarea dobânzilor aferente creditelor ipotecare acordate de bãnci pentru construcţia de locuinţe prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe

ART. 5
Fundamentarea necesarului anual de subvenţii se face de cãtre Agenţia Nationala pentru Locuinţe pe baza programului de construcţii de locuinţe cu credite ipotecare acordate de bãnci, cu respectarea condiţiilor prevãzute de <>art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 53/2003 privind subvenţionarea dobânzilor aferente creditelor ipotecare acordate pentru construcţia de locuinţe prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, denumita în continuare ordonanta. În acest scop bãncile vor transmite Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, la solicitarea acesteia, datele necesare privind creditele acordate pentru construcţia de locuinţe realizatã prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. Datele referitoare la creditele acordate şi dobânzile aferente vor fi exprimate în echivalent euro pe baza contractelor de credit încheiate.
ART. 6
Categoriile de persoane care beneficiazã de subvenţii, criteriile de acordare şi cuantumul de subventie se stabilesc anual prin hotãrâre a Guvernului, în limita plafonului maxim prevãzut de art. 3 din ordonanta.
ART. 7
(1) Fundamentarea necesarului anual de subvenţii se face pe baza hotãrârii prevãzute la art. 6, a datelor comunicate Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe de cãtre bãnci cu privire la creditele ipotecare aflate în derulare şi a estimarilor efectuate de Agenţia Nationala pentru Locuinţe privind volumul de credite ipotecare pentru anul urmãtor şi se transmite Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, la solicitarea acestuia, în vederea cuprinderii în proiectul de buget pe anul urmãtor, conform modelului prevãzut în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice.
(2) Pentru fundamentarea necesarului anual de subvenţii, stabilirea cotei procentuale de subventionare a dobânzii şi a cuantumului subvenţiilor pe categorii de persoane care beneficiazã de subvenţii în condiţiile art. 6, precum şi pentru plata acestor subvenţii, Agenţia Nationala pentru Locuinţe va utiliza cursul de schimb leu/euro prevãzut pentru fundamentarea bugetului de stat pentru anul în care se acorda subvenţiile. În scopul aplicãrii prezentelor norme metodologice, cota procentualã de subventionare a dobânzii se calculeazã pe categorii de persoane, ca raport între numãrul punctelor procentuale subvenţionate din rata dobânzii, stabilit în anul respectiv conform art. 6, şi ratele dobânzilor prevãzute în contractele de credite încheiate de bãnci cu aceste categorii de persoane. Pentru creditele exprimate în alte valute, calculul echivalentului euro se va face pe baza cursului de schimb al Bãncii Naţionale a României din data fundamentarii necesarului anual de subvenţii.
ART. 8
(1) Pentru încasarea subvenţiilor, bãncile vor transmite lunar, pana la data de 5 sau, dupã caz, pana în prima zi lucrãtoare ulterioara acesteia, din luna urmãtoare celei de referinta, situaţia privind subvenţiile cuvenite beneficiarilor de credite ipotecare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
(2) Pentru determinarea sumei cuvenite drept subventie beneficiarilor de credite ipotecare acordate de bãnci se utilizeazã urmãtoarea formula de calcul:
S = Cp x Dc x Cs,
în care:
S - valoarea subventiei lunare ce urmeazã a fi plãtitã fiecãrui beneficiar;
Cp - cota procentualã de subventionare a dobânzii, calculatã în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (2) pentru categoria de persoane din care face parte beneficiarul subventiei; reprezintã raportul dintre subvenţia în puncte procentuale stabilitã prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului şi rata dobânzii (anexa nr. 2);
Dc - valoarea în echivalent euro a dobânzii lunare curente încasate de cãtre banca conform prevederilor contractului de credit încheiat cu beneficiarul de subventie;
Cs - cursul de schimb euro/leu al bãncii, de la data plãţii dobânzii prevãzutã în contractul de credit încheiat cu beneficiarul de subventie.
ART. 9
(1) Agenţia Nationala pentru Locuinţe va solicita lunar Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului sumele necesare acoperirii subvenţiilor aferente creditelor ipotecare acordate de bãnci, conform modelului prevãzut în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice.
(2) Subvenţiile transmise Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, în urma solicitãrilor efectuate conform alin. (1), se transfera bãncilor de cãtre agenţie, pe baza situaţiilor de calcul întocmite în raport cu datele primite conform art. 8 alin. (1) şi cu sumele efectiv încasate.
(3) În cazul în care sumele efectiv alocate pentru subvenţii sunt mai mici decât cele calculate potrivit prevederilor art. 8 alin. (2), se va face redistribuirea proporţionalã a acestora, pentru toţi beneficiarii de credite ipotecare acordate de bãnci care îndeplinesc criteriile stabilite conform prevederilor art. 6.

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 10
(1) În convenţiile, protocoalele şi orice alte acte care se încheie de cãtre Agenţia Nationala pentru Locuinţe pentru finanţarea din credite ipotecare acordate de bãnci a construcţiei de locuinţe prin programe proprii, se cuprind clauze referitoare la subvenţionarea dobânzilor aferente acestor credite în condiţiile prezentelor norme metodologice.
(2) Convenţiile, protocoalele şi orice alte acte încheiate de cãtre Agenţia Nationala pentru Locuinţe pentru finanţarea construcţiei de locuinţe din credite ipotecare acordate de bãnci, pana la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice, se vor actualiza în mod corespunzãtor.
ART. 11
Subvenţia la dobânzile aferente creditelor ipotecare acordate de bãnci pentru construcţia de locuinţe prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe se acorda în limita sumelor prevãzute cu aceasta destinaţie în bugetul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, prin legea bugetului de stat anual.
ART. 12
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.




ANEXA 1


la normele metodologice
-----------------------

MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR ŞI TURISMULUI
AGENŢIA NATIONALA PENTRU LOCUINŢE

Aprobat,
--------
Ministru

FUNDAMENTAREA
necesarului de subvenţii pentru anul ....


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Valoarea Puncte Rata Cota Subvenţia
Nr. Cursul estimatã procen- dobânzii procentualã necesarã
crt. Explicaţii de schimb a tuale pe de pentru
leu/euro dobânzilor subven- anul ... subven- creditele
pentru tionate Echivalent tionare pe
anul ... din euro a anul ...
Echi- Lei rata dobânzii
valent dobânzii
euro
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4=2x3 5 6 7=5:6 8=4x7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Avizam favorabil,


secretar de stat

Direcţia generalã Direcţia generalã investiţii Direcţia generalã
economicã şi concesiuni construcţii locuinţe
Director general, Director general, Director general,


AGENŢIA NATIONALA PENTRU LOCUINŢE
Director general Director general, Director general
adjunct economic, adjunct credit ipotecar,





ANEXA 2


la normele metodologice
-----------------------

BANCA ..........


SITUAŢIA
privind subvenţiile cuvenite beneficiarilor
de credite ipotecare pe luna ........


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
N Credite Puncte Rata Cota Dobanda Cursul


c şi Suma Sold subvenţionate Echivalent tuala plãtitã schimb ventia
r pre- alocata din rata euro de Echivalent euro/ cuve-
t. numele dobânzii subven- euro leu nita
conform tionare
ordinului a
ministrului dobânzii


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6=4:5 7 8 9=6x7x8
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Anexat se prezintã cursul de schimb euro/leu pe fiecare zi din luna .... .

Conducãtorul bãncii, Conducãtorul Compartimentului financiar-contabil,





ANEXA 3


la normele metodologice
-----------------------

MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR ŞI TURISMULUI
AGENŢIA NATIONALA PENTRU LOCUINŢE

Aprobat,
--------
Ministru


SITUAŢIA
subvenţiilor aferente creditelor ipotecare acordate
de bãnci pentru luna ....


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Dobânzi calculate Cota Cursul Subvenţii aferente
crt. Banca şi achitate aferente procentualã de schimb dobânzilor achitate
creditelor ipotecare de leu/euro
Echivalent euro subventionare
a dobânzii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5=2x3x4
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Avizam favorabil,


secretar de stat

Direcţia generalã economicã Direcţia generalã Direcţia generalã
investiţii şi concesiuni construcţii locuinţe
Director general, Director general, Director general,


AGENŢIA NATIONALA PENTRU LOCUINŢE
Director general Director general, Director general
adjunct economic, adjunct credit ipotecar,


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016