Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.039 din 28 august 2003 (*republicata*)  privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.039 din 28 august 2003 (*republicata*) privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piata

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 455 din 5 iulie 2007
HOTĂ?RÂRE nr. 1.039 din 28 august 2003 (*republicatã*)
privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa energeticã a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piaţã
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 455 din 5 iulie 2007

_________
*) Republicatã în temeiul <>art. II din Hotãrârea Guvernului nr. 1.144/2006 pentru modificarea anexei nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.039/2003 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa energeticã a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piaţã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 773 din 12 septembrie 2006, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Hotãrârea Guvernului nr. 1.039/2003 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 643 din 10 septembrie 2003 şi a mai fost modificatã şi completatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 972/2004 pentru modificarea şi completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.039/2003 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa energeticã a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piaţã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 639 din 15 iulie 2004.


ART. 1
(1) Prevederile prezentei hotãrâri se aplicã frigiderelor, congelatoarelor şi combinelor frigorifice de uz casnic, din producţia internã şi din import, prevãzute în anexa nr. 4, alimentate exclusiv de la reţeaua de distribuţie a energiei electrice de joasã tensiune, denumite în continuare aparate frigorifice de uz casnic.
(2) Prezenta hotãrâre se aplicã şi aparatelor frigorifice de uz casnic care fac obiectul unui contract de furnizare la distanţã încheiat în condiţiile legii, adicã acelora care sunt oferite la vânzare, închiriere sau vânzare în rate printr-o comunicare scrisã, prin corespondenţã, prin oferte scrise, prin anunţuri publicitare pe Internet ori prin alte mijloace pe suport electronic şi care implicã faptul cã potenţialul cumpãrãtor nu poate vedea aparatul distribuit. Oferta de vânzare a unor astfel de aparate trebuie sã conţinã informaţiile cuprinse în anexa nr. 3.
ART. 2
Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplicã aparatelor frigorifice de uz casnic care sunt alimentate şi de la alte surse de energie, în special acumulatoare, aparatelor frigorifice de uz casnic care utilizeazã principiul absorbţiei şi aparatelor care nu constituie produse de serie.
ART. 3
În sensul prezentei hotãrâri, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) furnizor - producãtorul, reprezentantul sãu autorizat, persoanã juridicã cu sediul pe teritoriul României sau pe teritoriul unui sat membru al Uniunii Europene ori persoana responsabilã cu introducerea pe piaţã a aparatului frigorific de uz casnic;
b) distribuitor - agentul economic care vinde en detail, inclusiv în rate, închiriazã sau expune aparate frigorifice de uz casnic utilizatorilor finali, în vederea comercializãrii;
c) fişã - tabel standard cu informaţii tehnice privind aparatul frigorific de uz casnic.
ART. 4
(1) Se admite introducerea pe piaţã numai a aparatelor frigorifice de uz casnic al cãror consum de energie electricã este mai mic sau egal cu consumul maxim admis potrivit clasei de eficienţã pentru categoria aparatului frigorific de uz casnic respectiv, calculat conform metodei prevãzute în anexa nr. 6, şi care:
a) au aplicatã o etichetã indicând consumurile de energie, clasa de eficienţã energeticã, nivelul de zgomot şi, dupã caz, alte caracteristici, conform anexei nr. 1; eticheta se plaseazã pe exteriorul pãrţii frontale sau superioare a aparatului frigorific de uz casnic, astfel încât sã fie uşor de observat şi vizibilã;
b) sunt însoţite de o fişã conţinând informaţiile înscrise pe etichetã, modelul fişei fiind conform anexei nr. 2;
c) au marcajul european de conformitate CE, prevãzut în anexa nr. 3 la <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, republicatã, cu modificãrile ulterioare, aplicat de un producãtor sau un reprezentant autorizat al acestuia, denumit în continuare marcaj CE;
d) au clasa de eficienţã energeticã determinatã conform anexei nr. 5.
(2) Informaţiile prevãzute de prezenta hotãrâre sunt stabilite prin mãsurãtori efectuate în conformitate cu standardele române şi/sau cu standardele naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene, care adoptã standardele armonizate elaborate de organismele europene de standardizare (CEN, CENELEC, ETSI) sub mandatul Comisiei Europene şi ale cãror numere de referinţã au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Lista standardelor române care adoptã standardele europene armonizate se aprobã prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I. Aceastã listã va fi actualizatã periodic.
(3) Informaţiile referitoare la nivelul de zgomot, prevãzute în anexele nr. 1, 2 şi 3, vor fi fãcute publice în conformitate cu prevederile <>art. 3 din Hotãrârea Guvernului nr. 482/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã a aparatelor electrocasnice în funcţie de nivelul zgomotului transmis prin aer. Nivelul de zgomot va fi mãsurat în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 482/2004 .
ART. 5
(1) Introducerea pe piaţã a aparatelor frigorifice de uz casnic care poartã marcajul CE, care atestã conformitatea cu cerinţele de eficienţã energeticã, nu poate fi interzisã sau restricţionatã.
(2) Se considerã cã aparatele frigorifice de uz casnic care poartã marcajul CE conform prevederilor art. 4 alin. (1) lit. c) şi art. 8 alin. (4) corespund cerinţelor de eficienţã energeticã prevãzute de prezenta hotãrâre.
ART. 6
Responsabilitatea introducerii pe piaţã a aparatelor frigorifice de uz casnic conform prevederilor art. 4 revine furnizorului.
ART. 7
(1) Producãtorul sau reprezentantul sãu autorizat întocmeşte şi deţine o perioadã de 5 ani de la data fabricãrii ultimului aparat frigorific de uz casnic din seria respectivã de fabricaţie documentaţia care atestã conformitatea aparatului frigorific de uz casnic cu cerinţele prezentei hotãrâri. Aceastã documentaţie va fi prezentatã spre examinare, la cerere, organelor de control abilitate.
(2) În cazul în care nici producãtorul, nici reprezentantul sãu autorizat nu este persoanã juridicã cu sediul în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, obligaţia de a deţine documentaţia prevãzutã la alin. (1) şi de a o prezenta la cerere organelor de control abilitate revine persoanei responsabile cu introducerea pe piaţã a aparatului frigorific de uz casnic.
ART. 8
(1) Procedura de evaluare a conformitãţii aparatelor frigorifice de uz casnic şi cerinţele referitoare la aplicarea pe acestea a marcajului CE sunt prevãzute în anexa nr. 7.
(2) Documentaţia tehnicã menţionatã la art. 7 este prevãzutã la pct. 3 din anexa nr. 7.
(3) În cazul în care aparatelor frigorifice de uz casnic li se aplicã şi alte reglementãri legale care acoperã alte cerinţe şi care, de asemenea, prevãd aplicarea marcajului CE, acest marcaj indicã conformitatea aparatului frigorific de uz casnic cu prevederile tuturor reglementãrilor legale aplicabile.
(4) În cazul în care una sau mai multe dintre aceste reglementãri permit producãtorului, pentru o perioadã de tranziţie, sã aleagã reglementãrile aplicabile, marcajul CE va indica conformitatea numai cu reglementãrile aplicate de producãtor. În acest caz datele de identificare a reglementãrilor aplicate, aşa cum au fost ele publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, trebuie sã fie menţionate în documentele, notele sau instrucţiunile prevãzute de reglementãri şi care însoţesc echipamentele electrice.
(5) Aplicarea marcajului CE se face direct pe produs şi, când este posibil, şi pe ambalaj, în mod vizibil, uşor lizibil şi durabil.
(6) Este interzisã aplicarea de marcaje pe aparatele frigorifice de uz casnic, care pot fi confundate cu marcaje de conformitate CE.
(7) Orice alt marcaj poate fi aplicat pe aparatul frigorific de uz casnic, pe ambalajul acestuia, în instrucţiunile de utilizare sau în alte documente, cu condiţia sã nu reducã vizibilitatea şi lizibilitatea marcajului de conformitate CE.
ART. 9
(1) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (1) lit. a) şi b), conform <>art. 50 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã;
b) nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (1) lit. c), conform <>art. 37 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 608/2001 , republicatã, cu modificãrile ulterioare;
c) nerespectarea prevederilor art. 7 şi ale art. 8 alin. (1)-(4), conform <>art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 199/2000 privind utilizarea eficientã a energiei, republicatã.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac în cazurile prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b) de cãtre personal anume împuternicit de Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor şi în cazurile prevãzute la alin. (1) lit. c) de cãtre personal anume împuternicit de Agenţia Românã pentru Conservarea Energiei.
(3) Organele de control prevãzute la alin. (2) pot examina la cerere documentaţia care atestã conformitatea aparatului frigorific de uz casnic cu cerinţele prezentei hotãrâri.
ART. 10
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 9 alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 11
(1) În cazul în care organismul de control constatã cã marcajul CE a fost aplicat în mod nejustificat, producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia va fi obligat sã aducã produsul în conformitate cu prevederile privind aplicarea marcajului şi sã înceteze încãlcarea prevederilor prezentei hotãrâri. În cazul în care nici producãtorul, nici reprezentantul sãu autorizat nu este persoanã juridicã cu sediul în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, aceastã obligaţie revine persoanei responsabile cu introducerea pe piaţã a aparatului frigorific de uz casnic.
(2) Dacã neconformitatea prevãzutã la alin. (1) continuã, organele de control vor restricţiona sau vor interzice, dupã caz, introducerea pe piaţã a aparatului frigorific de uz casnic, în conformitate cu prevederile art. 12.
ART. 12
(1) Orice decizie luatã pe baza prezentei hotãrâri de cãtre Agenţia Românã pentru Conservarea Energiei şi/sau de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor, din care rezultã sancţiuni şi restricţii de introducere pe piaţã, va menţiona:
a) temeiul legal al deciziei, în condiţiile prezentei hotãrâri;
b) cãile de atac împotriva deciziei;
c) termenele pentru exercitarea cãilor de atac; în cazul plângerii la organul care a aplicat sancţiunea, se va indica şi termenul în care acesta trebuie sã se pronunţe.
(2) În cazul situaţiilor prevãzute la art. 11 alin. (2), organele de control vor informa în scris Ministerul Economiei şi Finanţelor, indicând motivele deciziei lor. Ministerul Economiei şi Finanţelor va informa de îndatã statele membre implicate şi Comisia Europeanã asupra neconformitãţilor constatate şi asupra mãsurilor luate.
ART. 13
Agenţia Românã pentru Conservarea Energiei şi Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor vor promova mãsuri pentru informarea şi educarea consumatorului, în scopul utilizãrii responsabile a energiei.
ART. 14
Adaptarea cerinţelor aferente aparatelor frigorifice de uz casnic prevãzute în prezenta hotãrâre la evoluţiile tehnice din domeniu se realizeazã prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Economiei şi Finanţelor.
ART. 15
(1) Pânã la data intrãrii în vigoare a Protocolului la Acordul european privind evaluarea conformitãţii şi acceptarea produselor industriale dintre România şi Uniunea Europeanã, denumit în continuare PECA, se admite introducerea pe piaţã atât a aparatelor frigorifice de uz casnic cu marcaj CE, cât şi a celor cu marcaj CS, în condiţiile prevãzute de prezenta hotãrâre.
(2) Elementele de identificare a marcajului de conformitate CS sunt prevãzute de <>Legea nr. 608/2001 , republicatã, cu modificãrile ulterioare.
(3) În cazul în care aparatului frigorific de uz casnic îi sunt aplicabile şi alte reglementãri care prevãd aplicarea marcajului de conformitate CS, marcajul trebuie sã ateste conformitatea cu prevederile tuturor acelor reglementãri.
(4) Se interzice, în condiţiile prevãzute de prezenta hotãrâre, aplicarea concomitentã pe aparatele frigorifice de uz casnic a marcajului CE şi a marcajului CS.
(5) Prevederile prezentei hotãrâri referitoare la marcajul CE se aplicã şi marcajului CS.
ART. 16
(1) Responsabilitãţile furnizorului în legãturã cu aparatele frigorifice de uz casnic introduse pe piaţã cu marcaj de conformitate CS sunt aceleaşi cu cele prevãzute de prezenta hotãrâre pentru aparatele frigorifice de uz casnic cu marcaj CE.
(2) Sancţiunile şi mãsurile prevãzute la art. 9 alin. (1) se aplicã şi în cazul aparatelor frigorifice de uz casnic introduse pe piaţã cu marcaj CS.
ART. 17
Începând cu data de 1 ianuarie 2007, vor fi admise la comercializare numai aparatele frigorifice de uz casnic care poartã marcajul de conformitate CE.
ART. 18
Anexele nr. 1-7 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 19
(1) Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 573/2001 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa energeticã a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piaţã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 375 din 11 iulie 2001.
(3) Pânã la data de 31 iulie 2005, etichetele, fişele, precum şi informaţiile prevãzute la art. 1 alin. (2), cuprinse în cadrul vânzãrii prin corespondenţã sau al altor tipuri de vânzare la distanţã, trebuie sã fie conforme cu modelele prevãzute în anexele nr. 1, 2 şi 3.
ART. 20
Prezenta hotãrâre transpune în legislaţia naţionalã urmãtoarele directive europene:
a) Directiva Parlamentului European şi a Consiliului European 96/57/CE privind cerinţele de eficienţã energeticã a frigiderelor de uz casnic, congelatoarelor şi a combinaţiilor acestora, adoptatã la 3 septembrie 1996 şi publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L 236 din 18 septembrie 1996 (pag. 0036-0043);
b) Directiva Comisiei Europene 94/2/CE pentru implementarea Directivei Consiliului European 92/75/CEE cu privire la etichetarea energeticã a frigiderelor de uz casnic, congelatoarelor şi a combinaţiilor acestora, adoptatã la 21 ianuarie 1994 şi publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L 045 din 17 februarie 1994 (pag. 0001-0022);
c) Directiva Consiliului European 92/75/CEE privind indicarea prin etichetare şi informaţii standard referitoare la produse a consumului de energie şi de alte resurse de cãtre aparatele de uz casnic, adoptatã la 22 septembrie 1992 şi publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L 297 din 13 octombrie 1992 (pag. 0016-0019); d) Directiva Comisiei Europene 2003/66/CE privind modificarea Directivei Comisiei Europene 94/2/CE pentru implementarea Directivei Consiliului European 92/75/CEE cu privire la etichetarea energeticã a frigiderelor de uz casnic, congelatoarelor şi a combinaţiilor acestora, adoptatã la 3 iulie 2003 şi publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 170 din 9 iulie 2003 (pag. 0010-0014).

ANEXA 1

ETICHETA

NOTA(CTCE)
Reprezentarea grafica a etichetei, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 455 din 5 iulie 2007, la pagina 9, a se vedea imaginea asociata.


ANEXA 2

FIŞÃ

Fişa trebuie sã conţinã informaţiile prezentate mai jos. Informaţiile sunt comunicate de furnizor în ordinea urmãtoare şi cuprind:
1. marca comercialã a furnizorului;
2. elementul de identificare a modelului de fabricaţie al furnizorului;
3. tipul aparatului, dupã cum urmeazã:


───────────────────────────────────────────────────────────────
Categorie Descriere
───────────────────────────────────────────────────────────────
1 Frigider fãrã compartiment de joasã
temperaturã
2 Frigider cu compartiment de rãcire
3 Frigider
4 Frigider
5 Frigider
6 Frigider
7 Frigider/Congelator
8 Congelatoare verticale
9 Congelatoare orizontale
Pentru aparatele frigorifice de uz
casnic din categoria 10, furnizorul
poate alege descrierea tipului de
aparat.
───────────────────────────────────────────────────────────────



4. clasa de eficienţã energeticã a modelului, definitã conform anexei nr. 5, exprimatã sub forma «Clasa de eficienţã energeticã....., pe o scarã de la A ++ (cel mai eficient) pânã la G (cel mai puţin eficient)». Când aceastã informaţie figureazã într-un tabel, ea poate fi exprimatã sub o altã formã, cu condiţia ca clasificarea de la A ++ (cel mai eficient) pânã la G (cel mai puţin eficient) sã aparã cu claritate;
5. când informaţiile sunt prezentate sub formã de tabel, iar unele aparate ce figureazã în acesta au primit o etichetã ecologicã comunitarã, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice*), aceastã informaţie poate sã figureze aici în rubrica intitulatã etichetã ecologicã comunitarã; în acest caz este reprodus semnul distinctiv al etichetei (floarea). Aceastã dispoziţie nu aduce prejudicii exigenţelor prevãzute de sistemul comunitar de atribuire a etichetei ecologice;
__________
*) Abrogatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 236/2007 , publicatã în Monitorul Oficial al Românie, Partea I, nr. 184 din 16 martie 2007.

6. consumul de energie, definit drept consum anual de energie în kWh/an şi calculat pe baza rezultatului obţinut pe 24 de ore în condiţiile de încercare standardizate. Consumul real depinde de condiţiile de utilizare şi de amplasare ale aparatului;
7. volumul util al compartimentului de depozitare a alimentelor proaspete (5°.C), mãsurat în conformitate cu prevederile standardelor armonizate menţionate la art. 4 alin. (2). Aceastã rubricã nu se completeazã pentru categoriile 8 şi 9 de aparate;
8. volumul util al compartimentului de depozitare a alimentelor congelate şi cel al alimentelor rãcite, mãsurat în conformitate cu prevederile standardelor armonizate menţionate la art. 4 alin. (2). Aceastã rubricã nu se completeazã pentru categoriile 1, 2 şi 3 de aparate. Pentru aceasta din urmã rãmâne volumul util al compartimentului pentru gheaţã.
La pct. 7 şi 8, pentru categoriile 2 şi 10 de aparate se precizeazã volumul util al fiecãrui compartiment, conform standardelor armonizate menţionate la art. 4 alin. (2);
9. dacã este cazul, numãrul stelelor pentru compartimentul de depozitare a alimentelor congelate, conform standardelor armonizate menţionate la art. 4 alin. (2);
10. dacã este cazul, menţiunea «Fãrã depunere de gheaţã», conform standardelor armonizate menţionate la art. 4 alin. (2);
11. autonomia Zh, definitã ca duratã de creştere a temperaturii în caz de avarie, conform standardelor armonizate menţionate la art. 4 alin. (2);
12. capacitatea de congelare, în kg/24h, conform standardelor armonizate menţionate la art. 4 alin. (2);
13. clasa climatului, conform standardelor armonizate menţionate la art. 4 alin. (2); la aceastã rubricã se poate renunţa dacã aparatul face parte din clasa climaticã temperatã;
14. nivelul de zgomot mãsurat în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 482/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã a aparatelor electrocasnice în funcţie de nivelul zgomotului transmis prin aer;
15. dacã modelul este fabricat pentru a fi înglobat, acest lucru trebuie menţionat.
Pentru un aparat care are mai mult de un compartiment pentru alimente proaspete şi un compartiment pentru alimente congelate, pot fi adãugate rânduri suplimentare la pct. 7, 8, 9, 10, 11, 12 şi 13 pentru informaţii referitoare la compartimentele suplimentare. În acest caz, specificarea compartimentelor şi ordinea în care sunt menţionate trebuie sã fie întotdeauna aceleaşi. Dacã temperatura nominalã a unui compartiment nu corespunde sistemului de clasificare prin stele sau temperaturii normale a unui compartiment de depozitare a alimentelor proaspete (5°.C), trebuie sã se precizeze aceastã temperaturã.
Informaţiile care figureazã pe etichetã pot fi prezentate sub forma unei reproduceri a etichetei, fie în culori, fie în alb şi negru. În acest caz trebuie sã se adauge şi informaţiile care figureazã în fişã.


ANEXA 3

INFORMATII
cuprinse in cadrul vanzarii prin corespondenta sau al altor tipuri de vanzare la distanta

Cataloagele de vanzare prin corespondenta, comunicarile, ofertele scrise, anunturile publicitare pe Internet sau prin alte mijloace pe suport electronic, conform prevederilor art. 1 alin. (2), cuprind informatiile urmatoare in ordinea indicata mai jos:
1. clasa de eficienta energetica (pct. 4 din anexa nr. 2)
2. consumul de energie (pct. 6 din anexa nr. 2)
3. volumul util al compartimentului de depozitare a alimentelor proaspete (pct. 7 din anexa nr. 2)
4. volumnul util al compartimentului de depozitare a alimentelor congelate (pct. 8 din anexa nr. 2)
5. numarul stelelor pentru compartimentul de depozitare a alimentelor congelate (pct. 9 din anexa nr. 2)
6. nivelul de zgomot (pct. 14 din anexa nr. 2).
Daca alte informatii continute in fisa de produs sunt de asemenea furnizate, acestea vor fi prezentate sub forma prevazuta in anexa nr. 2 si vor fi incluse in lista de mai sus, in ordinea fixata pentru fisa.
Marimea si caracterele in care toate informatiile prevazute mai sus sunt tiparite trebuie sa fie lizibile.

ANEXA 4

CATEGORII DE APARATE


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Categoria Descrierea
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 Frigider fara compartiment de joasa temperatura
2 Frigider cu compartimente la 5°C si/sau 10°C
3 Frigider cu compartimente de joasa temeratura fara stele
4 Frigider cu compartimente de joasa temperatura(*)
5 Frigider cu compartimente de joasa temperatura(**)
6 Frigider cu compartimente de joasa temperatura(***)
7 Frigider/congelator cu compartiment de joasa temeratura*)(***)
8 Congelatoare verticale pentru alimente
9 Congelatoare orizontale pentru alimente
10 Frigidere si congelatoare care nu au mai mult de doua usi sau
alte aparate care nu intra in categoriile de mai sus
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 5
CLASA DE EFICIENTA ENERGETICA

PARTEA I
Definirea claselor A+ si A++
Un aparat frigorific de uz casnic va fi clasificat in categoriile A+ sau A++ atunci cand indicele eficientei energetice [I(f2α)] se afla intre valorile specificate in tabelul nr. 1

Tabelul nr. 1


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicele eficientei energetice Clasa
f2α[I(α)] eficientei energetice
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
30 > I(α) A++
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
42 > I(α) ≥ 30 A+
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I(α) ≥ 42 A la G (a se vedea mai jos)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



In tabelul nr. 1 indicele eficientei energetice se calculeaza conform relatiei:



C
I(f2α) = ──── x 100,
C(α)



in care:
C - consumul anual de energie al aparatului (conform cu pct. V din anexa nr. 1);
C(f2α) - consumul anual de energie standardizat al aparatului
Consumul anual de energie standardizat al aparatului [C(α)] se calculeaza cu relatia:


(25-Tc)
C(f2α) = M(α) x Σ (Vc x ─────── x FF x CC x BI) + N(α) + CH,
compar- 20
timente



in care:
Vc - volumul util al compartimentului, in litri, determinat conform standardelor armonizate mentionate la art. 4 alin. (1) lit. d);
Tc - temperatura nominala proiectata a compartimentului, in °C.
Valorile pentru M(f2α) si N(α) sunt date in tabelul nr. 2 si valorile pentru FF, CC, BI si CH sunt date in tabelul nr. 3

Tabelul nr. 2


┌────┬──────────────────────────────────────┬─────────────────┬───────┬────────┐
│Nr. │ Categoria aparatului │Temperatura celui│ M(f2α) │ N(α) │
│crt.│ │ mai rece │ │ │
│ │ │ compartiment │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼────────┤
│ 1 │Frigider fara compartiment de joasa │ │ │ │
│ │temperatura │ > -6°C │ 0,233│ 245 │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼────────┤
│ 2 │Frigider cu compartiment de racire │ > -6°C │ 0,233│ 245 │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼────────┤
│ 3 │Frigider fara stele │ > -6°C │ 0,643│ 245 │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼────────┤
│ 4 │Frigider*) │ > -6°C │ 0,643│ 191 │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼────────┤
│ 5 │Frigider**) │ ≤ -6°C │ 0,450│ 245 │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼────────┤
│ 6 │Frigider***/ │≤ -18°C***/*(***)│ 0,777│ 303 │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼────────┤
│ 7 │Frigider/congelator*(***) │≤ -18°C***/*(***)│ 0,777│ 303 │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼────────┤
│ 8 │Congelatoare verticale │≤ -18°C*(***) │ 0,539│ 315 │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼────────┤
│ 9 │Congelatoare orizontale │≤ -18°C*(***) │ 0,472│ 286 │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼────────┤
│ 10 │Aparate frigorifice de uz casnic cu │ │ *1) │ *1) │
│ │multe usi sau alte aparate frigorifice│ │ │ │
│ │de uz casnic │ │ │ │
└────┴──────────────────────────────────────┴─────────────────┴───────┴────────┘


_________
*1) Pentru aceste aparate, temperaturile si numarul de stele al compartimentului cu cea mai scazuta temperatura vor determina valorile M si N. Aparatele cu compartimente avand temperatura -18°C*(***) trebuie sa fie considerate ca fiind frigider/congelator*(***).

Tabelul nr. 3


┌──────────────┬────────┬──────────────────────────────────────────────────────┐
│ Factorul de │Valoarea│ Conditia constructiva │
│ corectie │ │ │
├──────────────┼────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│FF (frost-free𗈕,2 │Pentru "frost-free" (ventilate) compartimente pentru │
│ │ │produse congelate │
│ ├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ 𗈕 │Altfel │
├──────────────┼────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│CC (clasa │ │ │
│ climatica)𗈕,2 │Tropicala │
│ ├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ 𗈕,1 │Subtropicala │
│ ├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ 𗈕 │Altfel │
├──────────────┼────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│BI (inglobate)𗈕,2 │Pentru aparatele inglobate*1) sub 58 cm grosime │
│ ├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ 𗈕 │Altfel │
├──────────────┼────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│CH (comparti- 󧓺 kWh/ │Pentru aparate cu compartiment de racire de cel putin │
│ment de │an 󧓗 litri │
│racire) │ │ │
│ ├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ 𗈔 │Altfel │
└──────────────┴────────┴──────────────────────────────────────────────────────┘


__________
*1) Un aparat este inglobat numai daca a fost exclusiv proiectat pentru instalarea intr-un spatiu de bucatarie, necesitand elemente de finisare si testat ca atare.

Daca un aparat frigorific de uz casnic nu este de clasa A+ sau A++, trebuie sa fie clasificat in conformitate cu partea II.

PARTEA II
Definirea claselor de la A la G

Clasa de eficienta energetica a unui aparat frigorific de uz casnic se determina in conformitate cu tabelul nr. 1.

Tabelul nr. 1


┌──────────────────────────────────┬───────────────────────────────┐
│Indicele eficientei energetice (I)│ Clasa de eficienta energetica │
│ - % - │ │
├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ I < 55 │ A │
├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 55 ≤ I < 75 │ B │
├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 75 ≤ I < 90 │ C │
├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 90 ≤ I < 100 │ D │
├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 100 ≤ I < 110 │ E │
├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 110 ≤ I < 125 │ F │
├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 125 ≤ I │ G │
└──────────────────────────────────┴───────────────────────────────┘



în care:
Indicele eficienţei energetice (exprimat în procente) = consumul anual de energie al aparatului frigorific de uz casnic (în conformitate cu pct. V din anexa nr. 1)/consumul standard anual de energie al aparatului frigorific de uz casnic;
Consumul standard anual de energie al aparatului frigorific de uz casnic (exprimat în kWh/an) = M x volumul net ajustat + N;
şi
Volumul net ajustat (exprimat în litri) = volumul net al compartimentului pentru alimente proaspete + f2Ω x volumul net al compartimentului pentru alimente congelate.
Valorile pentru M, N şi f2Ω sunt luate din tabelul nr. 2.

Tabelul nr. 2


┌────┬─────────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┬─────┐
│Nr. │ │ │ │ │
│crt.│ Categoria aparatului │ f2Ω │ M │ N │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┼─────┤
│ 1. │Frigider fãrã compartiment de joasã │ │ │ │
│ │temperaturã │ - 𗈔,233 � │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┼─────┤
│ 2. │Frigider cu compartiment de rãcire 𗈔,75*1) 𗈔,233 � │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┼─────┤
│ 3. │Frigider fãrã stele 𗈕,25 𗈔,233 � │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┼─────┤
│ 4. │Frigider* 𗈕,2 𗈔,643 � │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┼─────┤
│ 5. │Frigider** 𗈕,85 𗈔,450 � │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┼─────┤
│ 6. │Frigider*** 𗈖,15 𗈔,450 � │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┼─────┤
│ 7. │Frigider/congelator*(***) │*3) 𗈔,777 � │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┼─────┤
│ 8. │Congelatoare verticale 𗈖,15*2) 𗈔,472 � │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┼─────┤
│ 9. │Congelatoare orizontale 𗈖,15*2) 𗈔,446 � │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┼─────┤
󧓒. │Aparate frigorifice de uz casnic cu │ │ │ │
│ │multe uşi sau alte aparate │ │ │ │
│ │frigorifice de uz casnic │*3) │*4) │*4) │
└────┴─────────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┴─────┘


________
*1) Pentru frigidere/rãcitoare volumul util ajustat = volumul util al compartimentului pentru alimente proaspete + x volumul net al compartimentului de rãcire (10.°C) (exprimat în litri).
*2) Pentru aparatele cu compartiment de joasã temperaturã fãrã depunere de gheaţã (prescurtat «Fãrã depunere de gheaţã») f2Ω este egal cu 2,58 (valoare rezultatã prin înmulţirea lui 2,15 cu 1,2).
Acesta permite sã se ţinã seama de creşterea uşoarã a consumului aparatelor fãrã depunere de gheaţã faţã de cel al aparatelor convenţionale.
*3) Volumul util ajustat (VA) se calculeazã cu formula:
*4) Pentru aceste aparate, valorile M şi N sunt determinate de temperatura şi numãrul de stele ale compartimentului a cãrui temperaturã este cea mai scãzutã, conform tabelului nr. 3.



(25-Tc)
VA = f2Σ ────────── x V(u) x F(c),
toate 20
compartimentele



în care:
Tc - temperatura nominalã a fiecãrui compartiment, în °C;
V(u) - volumul util al fiecãrui compartiment, în litri;
F(c) - factor egal cu 1,2 în cazul compartimentelor fãrã depunere de gheaţã şi egal cu 1 pentru alte compartimente.

Tabelul nr. 3


┌───────────────┬────────────────────────────────────────────────┬───────┬────┐
│Temperatura │ │ │ │
│celui mai rece │Categoria aparatului, corespondentã │ M │ N │
│compartiment │ din tabelul nr. 2 │ │ │
├───────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────┼────┤
│> - 6.°C 𗈕/2/3 Frigider fãrã compartiment de joasã │ │ │
│ │temperaturã/ │ │ │
│ │Frigider fãrã stele/Frigider cu compartiment │ │ │
│ │de rãcire │ 0,233 � │
├───────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────┼────┤
│≤ - 6.°C 𗈘. Frigider(*) │ 0,643 � │
├───────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────┼────┤
│≤ - 12.°C** 𗈙. Frigider(**) │ 0,450 � │
├───────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────┼────┤
│≤ - 18.°C*** 𗈚. Frigider(***) │ 0,657 � │
├───────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────┼────┤
│≤ - 18.°C*(***)│ │ │ │
│cu capacitate │ │ │ │
│de congelare 𗈛. Frigider/congelator*(***) │ 0,777 � │
└───────────────┴────────────────────────────────────────────────┴───────┴────┘



ANEXA 6

METODA DE CALCUL
al consumului electric maxim admis pentru un aparat frigorific de uz casnic şi procedura de verificare a conformitãţii

Consumul de energie al unui aparat frigorific de uz casnic (exprimat în kWh/24 h) depinde de categoria de aparate cãreia îi aparţine [de exemplu: frigidere cu o stea (*), congelatoare orizontale etc.], de volumul sãu, de randamentul energetic al construcţiei sale (grosimea izolaţiei, randamentul compresorului etc.) şi de diferenţa dintre temperatura din jurul aparatului şi cea din interior. Fixarea normelor pentru randament trebuie sã prevadã toleranţe pentru factorii endogeni principali care influenţeazã consumul energetic (categoria şi volumul aparatului). Consumul de energie maxim admis pentru un aparat frigorific de uz casnic este definit printr-o ecuaţie liniarã în funcţie de volumul aparatului, ecuaţie definitã diferit pentru fiecare categorie de aparat. Pentru a calcula consumul de energie maxim admis al unui aparat frigorific de uz casnic dat trebuie sã se înceapã prin încadrarea aparatului în una dintre categoriile urmãtoare:



────────────────────────────────────────────────────────────────────
Categoria Descrierea
────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 Frigider fãrã compartiment de joasã temperaturã*1)
2 Frigider cu compartiment de rãcire la 5°C
şi/sau 12°C
3 Frigider cu compartiment de joasã temperaturã
fãrã stele
4 Frigider cu compartiment de joasã temperaturã cu
o stea (*)
5 Frigider cu compartiment de joasã temperaturã cu douã
stele (**)
6 Frigider cu compartiment de joasã temperaturã cu trei
stele (***)
7 Frigider/congelator cu compartiment de congelare cu patru
stele (****)
8 Congelator vertical
9 Congelator orizontal
10 Frigider/congelator care are mai mult de douã uşi sau alte
aparate care nu intrã în categoriile de mai sus
────────────────────────────────────────────────────────────────────


_______
*1) Toate compartimentele cu o temperaturã mai micã sau egalã cu -6°C.


Cunoscându-se faptul cã aparatele frigorifice de uz casnic conţin compartimente diferite menţinute la temperaturi diferite (ceea ce influenţeazã net consumul de energie), consumul maxim admis de energie este în realitate definit în funcţie de volumul ajustat, care este suma ponderatã a volumelor diferitelor compartimente.
Astfel volumul ajustat V(adj) al aparatului frigorific de uz casnic se calculeazã cu formula:

V(adj) =f2Σ V(c) x W(c) x F(c) x C(c),

unde:
W(c) = [25 - T(c)]/20;
T(c) - temperatura nominalã a fiecãrui compartiment (în °C);
V(c) - volumul util al unui tip dat de compartiment din aparat şi F(c) - un factor egal cu 1,2 pentru compartimentele cu ventilaţie şi cu 1 pentru celelalte compartimente;
C(c) = 1 pentru aparatele frigorifice de uz casnic din clasa climaticã normalã (N) şi subnormalã (SN);
C(c) = X(c) pentru aparatele frigorifice de uz casnic din clasa climaticã subtropicalã (ST);
C(c) = Y(c) pentru aparatele frigorifice de uz casnic din clasa climaticã tropicalã (T).
Coeficienţii de ponderare X(c) şi Y(c) pentru diferitele tipuri de compartimente, în funcţie de temperatura compartimentului, sunt urmãtorii:


───────────────────────────────────────────────────────────────────
X(c) Y(c)
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Compartiment de rãcire 1,25 1,35
Compartiment pentru alimente proaspete 1,20 1,30
Compartiment 0°C 1,15 1,25
Compartiment fãrã stele 1,15 1,25
Compartiment (*) 1,12 1,20
Compartiment (**) 1,08 1,15
Compartiment (***) şi (****) 1,05 1,10
───────────────────────────────────────────────────────────────────



Volumul ajustat şi volumele utile sunt exprimate în litri. Consumul maxim admis de energie (E(max), exprimat în kWh/24h şi calculat pânã la a doua zecimalã) pentru un aparat de volum ajustat V(adj) este calculat cu urmãtoarele ecuaţii pentru fiecare categorie de aparat frigorific de uz casnic:



─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Categoria Descrierea E(max) (kWh/24h)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 Frigider fãrã compartiment de joasã
temperaturã (0,207 x V(adj) + 218)/365
2 Frigider cu compartiment de rãcire
la 5°C şi/sau 12°C (0,207 x V(adj) + 218)/365
3 Frigider fãrã stele (0,207 x V(adj) + 218)/365
4 Frigider (*) (0,557 x V(adj) + 166)/365
5 Frigider (**) (0,402 x V(adj) + 219)/365
6 Frigider (***) (0,573 x V(adj) + 206)/365
7 Frigider/congelator (****) (0,697 x V(adj) + 272)/365
8 Congelatoare verticale (0,434 x V(adj) + 262)/365
9 Congelatoare orizontale (0,480 x V(adj) + 195)/365
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Pentru frigiderele/congelatoarele care au mai mult de douã uşi sau pentru alte aparate frigorifice de uz casnic care nu intrã în categoriile de mai sus consumul maxim admis de energie (E (max) ) este în funcţie de temperatura şi de numãrul de stele ale compartimentului cu temperatura cea mai joasã, dupã cum urmeazã:



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Temperatura compartimentului Categoria E(max)(kWh/24h)
cel mai rece
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
> -6°C 1/2/3 (0,207 x V(adj) + 218)/365
≤ -6°C (*) 4 (0,557 x V(adj) + 166)/365
≤ -12°C(**) 5 (0,402 x V(adj) + 219)/365
≤ -18°C(***) 6 (0,573 x V(adj) + 206)/365
≤ -18°C(****) 7 (0,697 x V(adj) + 272)/365
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Procedurile de încercare destinate verificãrii conformitãţii aparatului frigorific de uz casnic cu cerinţele privind consumul de energie
Dacã consumul de energie al unui aparat frigorific de uz casnic supus verificãrii este inferior sau egal cu valoarea E(max) (consum maxim admis pentru categoria sa) majoratã cu 15%, acest aparat este garantat ca fiind conform cu exigenţele de consum de energie potrivit prezentei hotãrâri. Dacã consumul este superior valorii E(max) majorate cu 15%, trebuie mãsurat consumul altor trei aparate. Dacã media aritmeticã a consumurilor electrice ale acestor trei aparate frigorifice de uz casnic este inferioarã sau egalã cu valoarea E(max) majoratã cu 10%, aparatul este garantat conform exigenţelor impuse. Dacã media aritmeticã depãşeşte valoarea E(max) majoratã cu 10%, aparatul frigorific de uz casnic este considerat neconform cu aceste exigenţe.
Definiţii:
Termenii utilizaţi în prezenta anexã corespund definiţiilor din Standardul "Metode de mãsurare a consumului de energie electricã şi a caracteristicilor asociate ale rãcitoarelor, conservatoarelor şi congelatoarelor de uz casnic şi ale combinaţiilor lor" - SR EN 153:1997.

ANEXA 7

PROCEDURA DE EVALUARE
a conformitãţii aparatelor frigorifice de uz casnic

1. Producãtorul sau reprezentantul sãu autorizat asigurã şi declarã cã aparatul frigorific de uz casnic satisface cerinţele de eficienţã energeticã conform prezentei hotãrâri. Producãtorul aplicã marcajul de conformitate CE pe fiecare aparat frigorific de uz casnic pe care îl produce şi întocmeşte o declaraţie de conformitate.
2. Producãtorul sau reprezentantul sãu autorizat trebuie sã întocmeascã documentaţia descrisã la pct. 3.
Producãtorul sau reprezentantul sãu autorizat trebuie sã pãstreze aceastã documentaţie la dispoziţia organelor de control abilitate, pentru o perioadã de cel puţin 5 ani de la data fabricãrii aparatului frigorific de uz casnic. În cazul în care producãtorul sau reprezentantul autorizat al producãtorului nu este persoanã juridicã cu sediul în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, obligaţia de a pãstra documentaţia care atestã conformitatea aparatului frigorific de uz casnic cu cerinţele prezentei hotãrâri şi de a prezenta aceastã documentaţie, la cerere, organelor de control abilitate revine persoanei responsabile cu introducerea pe piaţã a produsului.
3. Documentaţia tehnicã trebuie sã permitã evaluarea conformitãţii aparatului frigorific de uz casnic cu cerinţele de eficienţã energeticã prevãzute în prezenta hotãrâre. Documentaţia trebuie sã conţinã, în mãsura în care este necesar acestei evaluãri, informaţii privind concepţia, fabricaţia şi funcţionarea aparatului frigorific de uz casnic, şi anume:
- denumirea şi sediul producãtorului;
- instrucţiuni de exploatare, dacã existã;
- descrierea generalã a modelului, suficientã pentru ca acesta sã poatã fi identificat fãrã dubii;
- informaţii şi desene, dacã este necesar, despre principalele caracteristici ale concepţiei modelului şi mai ales asupra punctelor care influenţeazã sensibil consumul de energie, dimensiuni, volume, caracteristicile compresorului, particularitãţi şi altele asemenea;
- rezultatele mãsurãrii consumului de energie, efectuate potrivit prevederilor standardelor la care se face referire la art. 4 alin. (2) şi prin metoda de calcul prezentatã în anexa nr. 6;
- detalii privind conformitatea acestor valori cu consumul electric maxim calculat conform metodei prezentate în anexa nr. 6;
- atunci când informaţiile referitoare la un model nou, rezultat dintr-o combinaţie specificã de modele, au fost obţinute prin calcul în baza unui proiect şi/sau în baza extrapolãrii altor combinaţii, documentaţia trebuie sã includã detalii ale acestor calcule şi/sau extrapolãri şi a încercãrilor efectuate pentru verificarea preciziei calculelor. Detaliile se vor referi la modelul matematic de calcul al performanţei şi la mãsurile luate pentru încercarea modelului.
4. Producãtorii de aparate frigorifice de uz casnic sunt responsabili pentru stabilirea consumului de energie al fiecãrui aparat frigorific de uz casnic, conform prevederilor prezentei hotãrâri, şi pentru stabilirea conformitãţii aparatului frigorific de uz casnic cu documentaţia tehnicã prevãzutã la pct. 3.
5. Producãtorul sau reprezentantul sãu autorizat trebuie sã pãstreze împreunã cu documentaţia tehnicã o copie de pe declaraţia de conformitate.
6. Producãtorul trebuie sã ia mãsurile necesare pentru ca procesul de producţie sã asigure conformitatea aparatului frigorific de uz casnic fabricat cu documentaţia tehnicã pe care o întocmeşte conform cerinţelor prezentei hotãrâri.
___________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016