Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.039 din 28 august 2003  privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.039 din 28 august 2003 privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piata

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 643 din 10 septembrie 2003
HOTĂ?RÂRE nr. 1.039 din 28 august 2003
privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienta energetica a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piata
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 643 din 10 septembrie 2003

În temeiul art. 107 din Constituţie, al <>art. 5 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi al <>art. 8 din Legea nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Prevederile prezentei hotãrâri se aplica frigiderelor, congelatoarelor şi combinelor frigorifice de uz casnic, din producţie interna şi din import, prevãzute în anexa nr. 1, alimentate exclusiv de la reţeaua de distribuţie a energiei electrice de joasa tensiune, denumite în continuare aparate frigorifice de uz casnic.
(2) Sunt supuse prevederilor prezentei hotãrâri şi aparatele frigorifice de uz casnic care fac obiectul unui contract de furnizare la distanta încheiat în condiţiile legii, adicã cele care sunt oferite la vânzare, închiriere sau vânzare în rate printr-o comunicare scrisã, prin corespondenta, prin oferte scrise, prin anunţuri publicitare pe Internet ori prin alte mijloace pe suport electronic. Oferta de vânzare a unor astfel de bunuri trebuie sa fie însoţitã de informaţiile referitoare la caracteristicile tehnice ale aparatelor frigorifice de uz casnic, prevãzute în anexa D la Standardul "Eficienta energetica şi etichetarea ei" SR 13339:1996.
ART. 2
Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplica aparatelor frigorifice de uz casnic care sunt alimentate şi de la alte surse de energie, în special acumulatoare, aparatelor frigorifice de uz casnic care utilizeazã principiul absorbtiei şi aparatelor care nu constituie produse de serie.
ART. 3
În sensul prezentei hotãrâri, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) furnizor - producãtorul, reprezentantul sau autorizat, persoana juridicã cu sediul pe teritoriul României sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene ori persoana responsabilã cu introducerea pe piata a aparatului frigorific de uz casnic;
b) distribuitor - agentul economic care vinde en detail, inclusiv în rate, închiriazã sau expune aparate frigorifice de uz casnic utilizatorilor finali, în vederea comercializãrii;
c) fişa - tabel standard cu informaţii tehnice privind aparatul frigorific de uz casnic.
ART. 4
Se admite introducerea pe piata numai a aparatelor frigorifice de uz casnic al cãror consum de energie electrica este mai mic sau egal cu consumul maxim admis potrivit clasei de eficienta pentru categoria aparatului frigorific de uz casnic respectiv, calculat conform metodei prevãzute în anexa nr. 1, şi care:
a) au aplicatã o eticheta indicând consumurile de energie, clasa de eficienta energetica, nivelul de zgomot şi, dupã caz, alte caracteristici, conform anexei B la Standardul "Eficienta energetica şi etichetarea ei" SR 13339:1996; eticheta se plaseaza pe exteriorul partii frontale sau superioare a aparatului frigorific de uz casnic, astfel încât sa fie uşor de observat şi vizibila;
b) sunt însoţite de o fişa conţinând informaţiile înscrise pe eticheta, modelul fisei fiind conform anexei C la Standardul "Eficienta energetica şi etichetarea ei" SR 13339:1996;
c) au marcajul european de conformitate CE, prevãzut în anexa nr. 3 la <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, aplicat de un producãtor sau un reprezentant autorizat al acestuia, denumit în continuare marcaj CE.
ART. 5
(1) Introducerea pe piata a aparatelor frigorifice de uz casnic care poarta marcajul CE, care atesta conformitatea cu cerinţele de eficienta energetica, nu poate fi interzisã sau restrictionata.
(2) Se considera ca aparatele frigorifice de uz casnic care poarta marcajul CE conform prevederilor art. 4 lit. c) şi art. 8 alin. (4) corespund cerinţelor de eficienta energetica prevãzute de prezenta hotãrâre.
ART. 6
Responsabilitatea introducerii pe piata a aparatelor frigorifice de uz casnic conform prevederilor art. 4 revine furnizorului.
ART. 7
(1) Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat întocmeşte şi deţine o perioada de 5 ani de la data fabricãrii ultimului aparat frigorific de uz casnic din seria respectiva de fabricaţie documentaţia care atesta conformitatea aparatului frigorific de uz casnic cu cerinţele prezentei hotãrâri. Aceasta documentaţie va fi prezentatã spre examinare, la cerere, organelor de control abilitate.
(2) În cazul în care nici producãtorul, nici reprezentantul sau autorizat nu este persoana juridicã cu sediul în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, obligaţia de a deţine documentaţia prevãzutã la alin. (1) şi de a o prezenta la cerere organelor de control abilitate revine persoanei responsabile cu introducerea pe piata a aparatului frigorific de uz casnic.
ART. 8
(1) Procedura de evaluare a conformitatii aparatelor frigorifice de uz casnic şi cerinţele referitoare la aplicarea pe acestea a marcajului CE sunt prevãzute în anexa nr. 2.
(2) Documentaţia tehnica menţionatã la art. 7 este prevãzutã în anexa nr. 2 pct. 3.
(3) În cazul în care aparatelor frigorifice de uz casnic li se aplica şi alte reglementãri legale care acoperã alte cerinţe şi care, de asemenea, prevãd aplicarea marcajului CE, acest marcaj atesta conformitatea aparatului frigorific de uz casnic cu prevederile tuturor reglementãrilor legale aplicabile.
(4) În cazul în care una sau mai multe dintre aceste reglementãri permit producãtorului, pentru o perioada de tranzitie, sa aleagã reglementãrile aplicabile, marcajul CE va indica conformitatea numai cu reglementãrile aplicate de producãtor. În acest caz datele de identificare a reglementãrilor aplicate, asa cum au fost ele publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, trebuie sa fie menţionate în documentele, notele sau instrucţiunile prevãzute de reglementãri şi care însoţesc echipamentele electrice.
(5) Aplicarea marcajului CE se face direct pe produs şi, când este posibil, şi pe ambalaj, în mod vizibil, uşor lizibil şi durabil.
(6) Este interzisã aplicarea de marcaje pe aparatele frigorifice de uz casnic, care pot fi confundate cu marcaje de conformitate CE.
(7) Orice alt marcaj poate fi aplicat pe aparatul frigorific de uz casnic, pe ambalajul acestuia, în instrucţiunile de utilizare sau în alte documente, cu condiţia sa nu reducã vizibilitatea şi lizibilitatea marcajului de conformitate CE.
ART. 9
(1) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea prevederilor art. 4 lit. a) şi b), conform <>art. 46 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) nerespectarea prevederilor art. 4 lit. c), conform <>art. 31 lit. c) din Legea nr. 608/2001 ;
c) nerespectarea prevederilor art. 7 şi ale art. 8 alin. (1)-(4), conform <>art. 21 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac în cazurile prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b) de cãtre personal anume împuternicit de Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor şi în cazurile prevãzute la alin. (1) lit. c) de cãtre personal anume împuternicit de Agenţia Romana pentru Conservarea Energiei.
(3) Organele de control prevãzute la alin. (2) pot examina la cerere documentaţia care atesta conformitatea aparatului frigorific de uz casnic cu cerinţele prezentei hotãrâri.
ART. 10
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 9 alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 11
(1) În cazul în care organismul de control constata ca marcajul CE a fost aplicat în mod nejustificat, producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia va fi obligat sa aducã produsul în conformitate cu prevederile privind aplicarea marcajului şi sa înceteze încãlcarea prevederilor prezentei hotãrâri. În cazul în care nici producãtorul, nici reprezentantul sau autorizat nu este persoana juridicã cu sediul în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, aceasta obligaţie revine persoanei responsabile cu introducerea pe piata a aparatului frigorific de uz casnic.
(2) Dacã neconformitatea prevãzutã la alin. (1) continua, organele de control vor restrictiona sau vor interzice, dupã caz, introducerea pe piata a aparatului frigorific de uz casnic, în conformitate cu prevederile art. 12.
ART. 12
(1) Orice decizie luatã pe baza prezentei hotãrâri de cãtre Agenţia Romana pentru Conservarea Energiei şi/sau de cãtre Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor, din care rezulta sancţiuni şi restrictii de introducere pe piata, va mentiona:
a) temeiul legal al deciziei, în condiţiile prezentei hotãrâri;
b) cãile de atac impotriva deciziei;
c) termenele pentru exercitarea cãilor de atac; în cazul plângerii la organul care a aplicat sancţiunea, se va indica şi termenul în care acesta trebuie sa se pronunţe.
(2) În cazul situaţiilor prevãzute la art. 11 alin. (2), organele de control vor informa în scris Ministerul Economiei şi Comerţului, indicând motivele deciziei lor. Ministerul Economiei şi Comerţului va informa de îndatã statele membre implicate şi Comisia Europeanã asupra neconformitatilor constatate şi asupra mãsurilor luate.
ART. 13
Agenţia Romana pentru Conservarea Energiei şi Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor vor promova mãsuri pentru informarea şi educarea consumatorului, în scopul utilizãrii responsabile a energiei.
ART. 14
Adaptarea cerinţelor aferente aparatelor frigorifice de uz casnic prevãzute în prezenta hotãrâre la evolutiile tehnice din domeniu se realizeazã prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Economiei şi Comerţului.
ART. 15
(1) Pana la data intrãrii în vigoare a Protocolului la Acordul european privind evaluarea conformitatii şi acceptarea produselor industriale dintre România şi Uniunea Europeanã, denumit în continuare PECA, se admite introducerea pe piata atât a aparatelor frigorifice de uz casnic cu marcaj CE, cat şi a celor cu marcaj CS, în condiţiile prevãzute de prezenta hotãrâre.
(2) Elementele de identificare a marcajului de conformitate CS sunt prevãzute de <>Legea nr. 608/2001 .
(3) În cazul în care aparatului frigorific de uz casnic îi sunt aplicabile şi alte reglementãri care prevãd aplicarea marcajului de conformitate CS, marcajul trebuie sa ateste conformitatea cu prevederile tuturor acelor reglementãri.
(4) Se interzice, în condiţiile prevãzute de prezenta hotãrâre, aplicarea concomitenta pe aparatele frigorifice de uz casnic a marcajului CE şi a marcajului CS.
(5) Prevederile prezentei hotãrâri referitoare la marcajul CE se aplica şi marcajului CS.
ART. 16
(1) Responsabilitãţile furnizorului în legatura cu aparatele frigorifice de uz casnic introduse pe piata cu marcaj de conformitate CS sunt aceleaşi cu cele prevãzute de prezenta hotãrâre pentru aparatele frigorifice de uz casnic cu marcaj CE.
(2) Sancţiunile şi mãsurile prevãzute la art. 9 alin. (1) se aplica şi în cazul aparatelor frigorifice de uz casnic introduse pe piata cu marcaj CS.
ART. 17
Începând cu data de 1 ianuarie 2007, vor fi admise la comercializare numai aparatele frigorifice de uz casnic care poarta marcajul de conformitate CE.
ART. 18
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 19
(1) Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 573/2001 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienta energetica a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piata, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 375 din 11 iulie 2001.
ART. 20
Prezenta hotãrâre transpune în legislaţia nationala urmãtoarele directive europene:
a) Directiva Parlamentului European şi a Consiliului European 96/57/CE privind cerinţele de eficienta energetica a frigiderelor de uz casnic, congelatoarelor şi a combinatiilor acestora, adoptatã la 3 septembrie 1996 şi publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L 236 din 18 septembrie 1996 (pag. 0036-0043);
b) Directiva Comisiei Europene 94/2/CE pentru implementarea Directivei Consiliului European 92/75/CEE cu privire la etichetarea energetica a frigiderelor de uz casnic, congelatoarelor şi a combinatiilor acestora, adoptatã la 21 ianuarie 1994 şi publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L 045 din 17 februarie 1994 (pag. 0001-0022);
c) Directiva Consiliului European 92/75/CEE privind indicarea prin etichetare şi informaţii standard referitoare la produse a consumului de energie şi de alte resurse de cãtre aparatele de uz casnic, adoptatã la 22 septembrie 1992 şi publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L 297 din 13 octombrie 1992 (paginile 0016-0019).

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul economiei şi comerţului,
Dan Ioan Popescu

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat

Bucureşti, 28 august 2003.
Nr. 1.039.


ANEXA 1


METODA DE CALCUL
al consumului electric maxim admis pentru un aparat frigorific
de uz casnic şi procedura de verificare a conformitatii

Consumul de energie al unui aparat frigorific de uz casnic (exprimat în kWh/24 h) depinde de categoria de aparate cãreia îi aparţine [de exemplu: frigidere cu o stea (*), congelatoare orizontale etc.], de volumul sau, de randamentul energetic al construcţiei sale (grosimea izolatiei, randamentul compresorului etc.) şi de diferenţa dintre temperatura din jurul aparatului şi cea din interior. Fixarea normelor pentru randament trebuie sa prevadã tolerante pentru factorii endogeni principali care influenţeazã consumul energetic (categoria şi volumul aparatului). Consumul de energie maxim admis pentru un aparat frigorific de uz casnic este definit printr-o ecuatie liniara în funcţie de volumul aparatului, ecuatie definitã diferit pentru fiecare categorie de aparat. Pentru a calcula consumul de energie maxim admis al unui aparat frigorific de uz casnic dat trebuie sa se înceapã prin încadrarea aparatului în una dintre categoriile urmãtoare:


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Categoria Descrierea
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 Frigider fãrã compartiment de joasa temperatura*1)
2 Frigider cu compartiment de rãcire la 5°C şi/sau 12°C
3 Frigider cu compartiment de joasa temperatura fãrã stele
4 Frigider cu compartiment de joasa temperatura cu o stea (*)
5 Frigider cu compartiment de joasa temperatura cu doua stele (**)
6 Frigider cu compartiment de joasa temperatura cu trei stele (***)
7 Frigider/congelator cu compartiment de congelare cu patru stele (****)
8 Congelator vertical
9 Congelator orizontal
10 Frigider/congelator care are mai mult de doua usi sau alte aparate
care nu intra în categoriile de mai sus
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


----------
*1) Toate compartimentele cu o temperatura mai mica sau egala cu -6°C.

Cunoscandu-se faptul ca aparatele frigorifice de uz casnic conţin compartimente diferite menţinute la temperaturi diferite (ceea ce influenţeazã net consumul de energie), consumul maxim admis de energie este în realitate definit în funcţie de volumul ajustat, care este suma ponderatã a volumelor diferitelor compartimente.
Astfel volumul ajustat V(adj) al aparatului frigorific de uz casnic se calculeazã cu formula:

V(adj) =f2Σ V(c) x W(c) x F(c) x C(c),

unde:
W(c) = (25 - T(c))/20;
T(c) - temperatura nominalã a fiecãrui compartiment (în °C);
V(c) - volumul util al unui tip dat de compartiment din aparat şi F(c) - un factor egal cu 1,2 pentru compartimentele cu ventilaţie şi cu 1 pentru celelalte compartimente;
C(c) = 1 pentru aparatele frigorifice de uz casnic din clasa climatica normalã (N) şi subnormala (SN);
C(c) = X(c) pentru aparatele frigorifice de uz casnic din clasa climatica subtropicala (ST);
C(c) = Y(c) pentru aparatele frigorifice de uz casnic din clasa climatica tropicala (T).
Coeficienţii de ponderare X(c) şi Y(c) pentru diferitele tipuri de compartimente, în funcţie de temperatura compartimentului, sunt urmãtorii:


────────────────────────────────────────────────────────────
X(c) Y(c)
────────────────────────────────────────────────────────────
Compartiment de rãcire 1,25 1,35
Compartiment pentru alimente proaspete 1,20 1,30
Compartiment 0°C 1,15 1,25
Compartiment fãrã stele 1,15 1,25
Compartiment (*) 1,12 1,20
Compartiment (**) 1,08 1,15
Compartiment (***) şi (****) 1,05 1,10
────────────────────────────────────────────────────────────


Volumul ajustat şi volumele utile sunt exprimate în litri. Consumul maxim admis de energie (E(max), exprimat în kWh/24h şi calculat pana la a doua zecimala) pentru un aparat de volum ajustat V(adj) este calculat cu urmãtoarele ecuatii pentru fiecare categorie de aparat frigorific de uz casnic:


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Câte- Descrierea E(max)(kWh/24h)
goria
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 Frigider fãrã compartiment de
joasa temperatura (0,207 x V(adj) + 218)/365
2 Frigider cu compartiment de
rãcire la 5°C şi/sau 12°C (0,207 x V(adj) + 218)/365
3 Frigider fãrã stele (0,207 x V(adj) + 218)/365
4 Frigider (*) (0,557 x V(adj) + 166)/365
5 Frigider (**) (0,402 x V(adj) + 219)/365
6 Frigider (***) (0,573 x V(adj) + 206)/365
7 Frigider/congelator (****) (0,697 x V(adj) + 272)/365
8 Congelatoare verticale (0,434 x V(adj) + 262)/365
9 Congelatoare orizontale (0,480 x V(adj) + 195)/365
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Pentru frigiderele/congelatoarele care au mai mult de doua usi sau pentru alte aparate frigorifice de uz casnic care nu intra în categoriile de mai sus consumul maxim admis de energie (E(max)) este în funcţie de temperatura şi de numãrul de stele ale compartimentului cu temperatura cea mai joasa, dupã cum urmeazã:


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Temperatura Categoria E(max)(kWh/24h)
compartimentului
cel mai rece
────────────────────────────────────────────────────────────────────
> -6°C 1/2/3 (0,207 x V(adj) + 218)/365
≤ -6°C (*) 4 (0,557 x V(adj) + 166)/365
≤ -12°C(**) 5 (0,402 x V(adj) + 219)/365
≤ -18°C(***) 6 (0,573 x V(adj) + 206)/365
≤ -18°C(****) 7 (0,697 x V(adj) + 272)/365
────────────────────────────────────────────────────────────────────


Procedurile de încercare destinate verificãrii conformitatii aparatului frigorific de uz casnic cu cerinţele privind consumul de energie
Dacã consumul de energie al unui aparat frigorific de uz casnic supus verificãrii este inferior sau egal cu valoarea E(max) (consum maxim admis pentru categoria sa) majoratã cu 15%, acest aparat este garantat ca fiind conform cu exigenţele de consum de energie potrivit prezentei hotãrâri. Dacã consumul este superior valorii E(max) majorate cu 15%, trebuie mãsurat consumul altor trei aparate. Dacã media aritmetica a consumurilor electrice ale acestor trei aparate frigorifice de uz casnic este inferioarã sau egala cu valoarea E(max) majoratã cu 10%, aparatul este garantat conform exigenţelor impuse. Dacã media aritmetica depãşeşte valoarea E(max) majoratã cu 10%, aparatul frigorific de uz casnic este considerat neconform cu aceste exigente.
Definiţii:
Termenii utilizaţi în prezenta anexa corespund definitiilor din Standardul "Metode de mãsurare a consumului de energie electrica şi a caracteristicilor asociate ale racitoarelor, conservatoarelor şi congelatoarelor de uz casnic şi ale combinatiilor lor" - SR EN 153:1997.


ANEXA 2

PROCEDURA DE EVALUARE
a conformitatii aparatelor frigorifice de uz casnic

1. Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat asigura şi declara ca aparatul frigorific de uz casnic satisface cerinţele de eficienta energetica conform prezentei hotãrâri. Producãtorul aplica marcajul de conformitate CE pe fiecare aparat frigorific de uz casnic pe care îl produce şi întocmeşte o declaraţie de conformitate.
2. Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat trebuie sa întocmeascã documentaţia descrisã la pct. 3.
Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat trebuie sa pãstreze aceasta documentaţie la dispoziţia organelor de control abilitate, pentru o perioada de cel puţin 5 ani de la data fabricãrii aparatului frigorific de uz casnic. În cazul în care producãtorul sau reprezententul autorizat al producãtorului nu este persoana juridicã cu sediul în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, obligaţia de a pãstra documentaţia care atesta conformitatea aparatului frigorific de uz casnic cu cerinţele prezentei hotãrâri şi de a prezenta aceasta documentaţie, la cerere, organelor de control abilitate revine persoanei responsabile cu introducerea pe piata a produsului.
3. Documentaţia tehnica trebuie sa permitã evaluarea conformitatii aparatului frigorific de uz casnic cu cerinţele de eficienta energetica prevãzute în prezenta hotãrâre. Documentaţia trebuie sa conţinã, în mãsura în care este necesar acestei evaluãri, informaţii privind conceptia, fabricatia şi funcţionarea aparatului frigorific de uz casnic, şi anume:
- denumirea şi sediul producãtorului;
- instrucţiuni de exploatare, dacã exista;
- descrierea generalã a modelului, suficienta pentru ca acesta sa poatã fi identificat fãrã dubii;
- informaţii şi desene, dacã este necesar, despre principalele caracteristici ale conceptiei modelului şi mai ales asupra punctelor care influenţeazã sensibil consumul de energie, dimensiuni, volume, caracteristicile compresorului, particularitãţi etc.;
- rezultatele masurarii consumului de energie, efectuate potrivit prevederilor SR EN 153:1997 şi prin metoda de calcul prezentatã în anexa nr. 1;
- detalii privind conformitatea acestor valori cu consumul electric maxim calculat conform metodei prezentate în anexa nr. 1.
4. Producãtorii de aparate frigorifice de uz casnic sunt responsabili pentru stabilirea consumului de energie al fiecãrui aparat frigorific de uz casnic, conform prevederilor prezentei hotãrâri, şi pentru stabilirea conformitatii aparatului frigorific de uz casnic cu documentaţia tehnica prevãzutã la pct. 3.
5. Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat trebuie sa pãstreze împreunã cu documentaţia tehnica o copie de pe declaraţia de conformitate.
6. Producãtorul trebuie sa ia mãsurile necesare pentru ca procesul de producţie sa asigure conformitatea aparatului frigorific de uz casnic fabricat cu documentaţia tehnica pe care o întocmeşte conform cerinţelor prezentei hotãrâri.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016