Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.032 din 18 octombrie 2001  privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de functionare a aparatelor electrice si electronice din punct de vedere al compatibilitatii electromagnetice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.032 din 18 octombrie 2001 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de functionare a aparatelor electrice si electronice din punct de vedere al compatibilitatii electromagnetice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 690 din 31 octombrie 2001
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Prezenta hotãrâre stabileşte condiţiile de introducere pe piata şi de funcţionare a aparatelor electrice şi electronice din punct de vedere al compatibilitatii electromagnetice, care pot produce perturbatii electromagnetice sau ale cãror performanţe pot fi afectate de astfel de perturbatii.
(2) Prezenta hotãrâre nu se aplica în cazul aparatelor pentru care exista reglementãri specifice referitoare la compatibilitatea electromagnetica, numai dacã aceste reglementãri specifice nu contravin prevederilor prezentei hotãrâri.
(3) Sunt exceptate de la cerinţele prezentei hotãrâri echipamentele de radiocomunicatii utilizate de radioamatori, care nu sunt comercializate pe piata.
ART. 2
În sensul prezentei hotãrâri urmãtorii termeni se definesc astfel:
- aparate - toate dispozitivele electrice sau electronice, împreunã cu echipamentele şi instalaţiile ce conţin componente electrice şi/sau electronice;
- perturbatie electromagnetica - orice fenomen electromagnetic care poate degrada performanţele unui dispozitiv, echipament sau sistem. O perturbatie electromagnetica poate fi un zgomot electromagnetic, un semnal nedorit sau o schimbare în însuşi mediul de propagare;
- imunitate - aptitudinea unui dispozitiv, echipament sau sistem de a funcţiona fãrã degradarea calitãţii în prezenta unei perturbatii electromagnetice;
- compatibilitate electromagnetica - proprietatea unui dispozitiv, echipament sau sistem de a funcţiona satisfãcãtor în mediul sau electromagnetic, fãrã a introduce el însuşi perturbatii electromagnetice intolerabile pentru orice aparat ce se gãseşte în acest mediu.
ART. 3
(1) Aparatele prevãzute la art. 1 trebuie construite astfel încât:
a) perturbatiile electromagnetice pe care le genereazã sa nu depãşeascã un nivel care sa împiedice funcţionarea la parametrii proiectati a echipamentelor de radio şi telecomunicaţii, precum şi a altor aparate;
b) sa aibã un nivel adecvat de imunitate intrinseca la perturbatii electromagnetice, care sa le permitã funcţionarea la parametrii proiectati.
(2) Principalele cerinţe de protecţie ce trebuie realizate prin construcţia aparatelor menţionate la art. 1 sunt prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 4
(1) Principalele cerinţe de protecţie prezentate în anexa nr. 1 sunt considerate a fi îndeplinite în cazul aparatelor conforme cu:
a) standardele romane care adopta standardele europene armonizate din domeniul compatibilitatii electromagnetice;
b) standardele romane din domeniul compatibilitatii electromagnetice pentru domeniile în care nu sunt adoptate standarde europene armonizate.
(2) Lista cuprinzând standardele romane din domeniul compatibilitatii electromagnetice se aproba prin ordin comun al ministrului comunicaţiilor şi tehnologiei informatiei şi al ministrului industriei şi resurselor şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri. Lista cuprinzând standardele va fi reactualizata periodic.
ART. 5
(1) Se admite introducerea pe piata numai a aparatelor care:
a) îndeplinesc principalele cerinţe de protecţie prevãzute la art. 3;
b) au aplicat marcajul naţional de conformitate CS, denumit în continuare marcaj CS, al cãrui model este prezentat la lit. B din anexa nr. 2, sau marcajul european de conformitate CE, denumit în continuare marcaj CE, aplicat de un producãtor dintr-un stat membru al Uniunii Europene.
(2) Marcajul CS atesta conformitatea cu principalele cerinţe de protecţie şi se aplica de producãtor sau de reprezentantul sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România, care are obligaţia de a supune aparatul urmãtoarelor proceduri:
a) în cazul aparatelor conforme integral cu standardele prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. a) se aplica procedura de evaluare a conformitatii prevãzutã în anexa nr. 3;
b) în cazul aparatelor la care producãtorul nu aplica sau aplica parţial standardele prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. a), aplica standardele menţionate la art. 4 alin. (1) lit. b) sau, în absenta standardelor romane, se aplica procedura de evaluare a conformitatii prevãzutã în anexa nr. 4;
c) în cazul aparatelor pentru transmisii de radiocomunicatii se aplica procedura de evaluare a conformitatii prevãzutã în anexa nr. 5.
ART. 6
(1) Pentru aparatele introduse pe piata cu marcajul CS producãtorul sau reprezentantul sau autorizat întocmeşte şi pãstreazã documentele prevãzute la lit. A din anexa nr. 2 şi în anexele nr. 3, 4 şi 5 pentru atestarea conformitatii. Documentele ce atesta conformitatea vor fi prezentate spre examinare, la cerere, organelor de control.
(2) Organele de control aparţin, dupã caz, Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei, Ministerului Industriei şi Resurselor sau Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
ART. 7
(1) Pentru aparatele introduse pe piata cu marcajul CE producãtorul sau reprezentantul sau autorizat întocmeşte şi pãstreazã documentele ce atesta conformitatea, care vor fi prezentate spre examinare, la cerere, organelor de control.
(2) În cazul în care reprezentantul autorizat al producãtorului nu este persoana juridicã cu sediul în România, obligaţia de a deţine şi a prezenta spre examinare, la cerere, documentele ce atesta conformitatea revine importatorului.
ART. 8
(1) Documentele ce atesta conformitatea pentru aparatele prevãzute la art. 7 sunt:
a) declaraţia de conformitate;
b) rapoartele de încercãri sau certificatele de conformitate, dupã caz, prin care producãtorul demonstreaza conformitatea aparatelor cu cerinţele de protecţie;
c) informaţii detaliate privind proiectarea şi fabricarea aparatelor;
d) instrucţiunile de utilizare sau manualul de utilizare;
e) declaraţie cuprinzând adresele spaţiilor de depozitare din România.
(2) Documentele trebuie ţinute la dispoziţia organelor de control minimum 10 ani de la introducerea pe piata a ultimului aparat şi sa fie redactate în limba romana.
ART. 9
(1) Marcajele CS şi CE se aplica de producãtor sau de reprezentantul sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România, pe aparat sau pe ambalaj, pe instrucţiunile de exploatare ori pe certificatul de garanţie, dacã dimensiunile aparatului nu permit aplicarea acestuia, în mod lizibil, vizibil şi de nesters.
(2) În cazul în care aparatului îi sunt aplicabile şi alte reglementãri în vigoare care impun aplicarea marcajului CS sau CE, marcajul va trebui sa ateste conformitatea cu prevederile tuturor acestor reglementãri.
ART. 10
Nu pot fi interzise din considerente legate de compatibilitatea electromagnetica introducerea pe piata şi punerea în funcţiune a aparatelor care fac obiectul şi îndeplinesc cerinţele prezentei hotãrâri.
ART. 11
Prevederile cuprinse în prezenta hotãrâre nu restrictioneaza aplicarea unor mãsuri speciale ce fac obiectul unor reglementãri specifice cuprinse în actele normative emise de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei, şi anume:
a) mãsuri cu privire la punerea în funcţiune şi la utilizarea aparatelor într-un amplasament specific, în scopul rezolvarii unei probleme de compatibilitate electromagnetica existente sau predictibile;
b) mãsuri cu privire la instalarea aparatelor, aplicate în scopul protecţiei reţelelor publice de telecomunicaţii sau a statiilor de emisie şi/sau de recepţie, utilizate în scopuri de siguranta.
ART. 12
(1) Notificarea şi/sau desemnarea organismelor pentru evaluarea conformitatii cu principalele cerinţe de protecţie a aparatelor prevãzute la pct. 1 lit. a), c), d), f), h), j) şi k) din anexa nr. 1 se fac/se face de cãtre Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei pe baza criteriilor enunţate în anexa nr. 6.
(2) Desemnarea organismelor pentru evaluarea conformitatii cu principalele cerinţe de protecţie a aparatelor prevãzute la pct. 1 lit. b), e), g), i) şi l) din anexa nr. 1 se face de cãtre Ministerul Industriei şi Resurselor pe baza criteriilor enunţate în anexa nr. 6.
ART. 13
Metodologia de evaluare a organismelor în vederea desemnãrii lor se elaboreazã de cãtre Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei, respectiv de Ministerul Industriei şi Resurselor, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 14
(1) Lista cuprinzând organismele desemnate şi notificate prevãzute la art. 12 alin. (1) se aproba şi se reactualizeazã prin ordin al ministrului comunicaţiilor şi tehnologiei informatiei, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Lista cuprinzând organismele desemnate prevãzute la art. 12 alin. (2) se aproba şi se reactualizeazã prin ordin al ministrului industriei şi resurselor, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 15
(1) Constituie contravenţie, dacã nu au fost sãvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa fie considerate infracţiune, urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã astfel:
a) nerespectarea prevederilor art. 5 lit. a) şi ale art. 9 alin. (2) - cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei şi retragerea de pe piata sau interzicerea introducerii utilizãrii pe piata a produselor neconforme;
b) nerespectarea prevederilor art. 6 şi 7 - cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei şi interzicerea comercializãrii pana la o data stabilitã de organul de control împreunã cu producãtorul, reprezentantul autorizat al acestuia sau importatorul, dupã caz, pentru eliminarea neconformitatilor;
c) nerespectarea prevederilor art. 5 lit. b) şi ale art. 9 alin. (1) - cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei şi retragerea de pe piata sau interzicerea introducerii pe piata a produselor nemarcate ori marcate incorect.
(2) Contravenţiilor prevãzute la alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
ART. 16
(1) Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 15 alin. (1) şi aplicarea sancţiunilor se fac de personalul împuternicit din cadrul:
a) Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei pentru aparatele prevãzute la pct. 1 lit. a), c), d), f), h), j) şi k) din anexa nr. 1;
b) Ministerului Industriei şi Resurselor pentru aparatele prevãzute la pct. 1 lit. b), e), g), i) şi l) din anexa nr. 1;
c) Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru aparatele prevãzute la pct. 1 lit. a), c), d), e), f), g), i), j) şi l) din anexa nr. 1, destinate consumatorilor persoane fizice, în condiţiile legii.
(2) În cazul constatãrii contravenţiilor prevãzute la art. 15 alin. (1) Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei şi Ministerul Industriei şi Resurselor vor fi informate de îndatã în scris de persoanele împuternicite sa aplice sancţiuni, prevãzute la alin. (1), indicând motivele deciziei luate şi, în special, dacã neconformitatea se datoreazã:
a) imposibilitãţii satisfacerii cerinţelor de protecţie prevãzute la art. 3, dacã aparatul nu corespunde standardelor prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. a);
b) aplicãrii incorecte a standardelor prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. a);
c) deficienţelor standardelor prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. a).
ART. 17
Anexele nr. 1-6 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 18
Prezenta hotãrâre va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2002.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul comunicaţiilor
şi tehnologiei informatiei,
Ion Smeeianu,
secretar de stat

p. Ministrul industriei şi resurselor,
Mihai Berinde,
secretar de stat

Ministrul integrãrii europene,
Hildegard Carola Puwak


ANEXA 1


PRINCIPALELE CERINŢE DE PROTECŢIE
ce trebuie realizate prin construcţia aparatelor

1. Perturbatia electromagnetica maxima generata de un aparat trebuie sa fie astfel încât sa nu deranjeze utilizarea în special a urmãtoarelor aparate:
a) receptoare de radio şi televiziune casnice;
b) echipamente de producţie industriala;
c) echipamente radio mobile;
d) echipamente radio mobile şi radio telefonice comerciale;
e) aparate medicale şi ştiinţifice;
f) aparate pentru tehnologia informatiei;
g) aparate electrice şi electronice de uz casnic;
h) aparatura pentru radionavigatie aerianã, fluviala şi maritima;
i) echipamente electronice educaţionale;
j) reţele şi echipamente de telecomunicaţii;
k) emitatoare de radio şi televiziune;
l) lampi fluorescente şi cu descãrcãri în gaze.
2. Nivelul adecvat de imunitate electromagnetica în mediul uzual de compatibilitate electromagnetica în care se intenţioneazã utilizarea aparatelor, în special al aparatelor enumerate la pct. 1, trebuie sa permitã funcţionarea lor nestanjenita, ţinând seama de nivelurile de perturbatii generate de aparatele care sunt conforme cu standardele prevãzute la art. 4 alin. (1) din hotãrâre.
Informaţiile necesare care sa permitã utilizarea aparatelor în conformitate cu destinaţia lor trebuie sa fie conţinute în instrucţiunile care le însoţesc.


ANEXA 2


A. DECLARAŢIE DE CONFORMITATE


Noi ................./(denumirea şi sediul producãtorului sau ale reprezentantului sau autorizat)/.................................. declaram pe propria rãspundere ca aparatul ............./(denumirea, tipul sau modelul, numãrul lotului şi al seriei)/....................., produs de ............/(denumirea şi sediul producãtorului)/..........., la care se referã aceasta declaraţie, respecta cerinţele de protecţie şi este în conformitate cu urmãtorul/urmãtoarele standard/standarde sau cu alt/alte document/documente normativ/normative: ................................../(titlul şi/sau numãrul, editia şi data publicãrii standardului/standardelor sau a altui/altor document/documente normativ/normative, emitentul acestor documente)/ ..........................................................................................................................

Raport de încercãri nr. ........ din ................ , emis de laboratorul: ........../(denumirea şi sediul)/....................

Certificat de conformitate/certificat de examinare CS de tip nr. ..................... din ......................, emis de organismul recunoscut: .................../(denumirea şi sediul)/...............

Locul şi data emiterii declaraţiei ...........................
..........................................................
..........................................................
(funcţia, numele şi prenumele persoanei
autorizate sa îl reprezinte pe emitentul declaraţiei)

..................................
(semnatura şi ştampila)


B. MARCAJUL DE CONFORMITATE CS

Marcajul de conformitate CS este format din literele C şi S, având forma prezentatã în figura urmãtoare:

CS

NOTA:
- fontul (stilul literei): Times New Roman, corp 36;
- diametrul cercului: 20 mm.
În cazul în care marcajul CS trebuie sa fie mãrit sau micşorat, este necesar sa se respecte proportiile prezentate în figura de mai sus.
Componentele C şi S ale marcajului CS trebuie sa aibã aceeaşi dimensiune pe verticala, dar nu trebuie sa fie mai mica de 5 mm.


ANEXA 3


PROCEDURA DE EVALUARE A CONFORMITATII
(controlul intern al producţiei)

1. Producãtorul sau reprezentatul sau autorizat asigura şi declara ca aparatele satisfac principalele cerinţe de protecţie aplicabile. Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România, trebuie sa aplice marcajul CS pe fiecare aparat şi sa întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate.
Modelul declaraţiei de conformitate este prevãzut la lit. A din anexa nr. 2.
2. Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România, are obligaţia sa întocmeascã şi sa detina documentele care atesta conformitatea aparatului cu principalele cerinţe de protecţie, documentaţie ce va fi prezentatã spre examinare, la cerere, organelor de control.
3. Documentele trebuie sa conţinã, în mãsura în care este relevant, informaţii privind proiectarea, producerea şi funcţionarea aparatului.
4. Documentele care atesta conformitatea sunt:
a) descrierea generalã a aparatului;
b) instrucţiunile de exploatare, manualul de utilizare;
c) desenele de proiectare şi de fabricaţie, precum şi schemele componentelor, subansamblurilor şi circuitelor;
d) descrierea şi explicaţiile necesare pentru înţelegerea desenelor de proiectare şi de fabricaţie, precum şi a schemelor componentelor, subansamblurilor şi circuitelor;
e) rezultatele calculelor de proiectare, controalelor efectuate etc.;
f) lista cuprinzând standardele ce se aplica integral pentru a satisface principalele cerinţe de protecţie;
g) documentele ce atesta efectuarea tuturor încercãrilor privind îndeplinirea principalelor cerinţe de protecţie în conformitate cu prevederile prezentei hotãrâri - rapoartele de încercãri;
h) declaraţie de conformitate, în original.
5. Documentele trebuie ţinute la dispoziţia organelor de control minimum 10 ani de la data fabricãrii ultimului aparat şi trebuie sa fie redactate în limba romana.
Atunci când producãtorul sau reprezentantul sau autorizat nu este persoana juridicã cu sediul în România, obligaţia de a pãstra documentele revine importatorului.
6. Producãtorul trebuie sa ia mãsurile necesare pentru ca procesul de producţie sa asigure conformitatea aparatului fabricat cu documentele prevãzute la pct. 4 şi cu principalele cerinţe de protecţie prevãzute în anexa nr. 1.


ANEXA 4


PROCEDURA DE EVALUARE A CONFORMITATII
(controlul intern al producţiei cu încercãri specifice realizate de un organism desemnat)

1. Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România, trebuie sa respecte intreaga procedura prevãzutã în anexa nr. 3, cu amendamentul ca documentele precizate la pct. 4 lit. g) din aceasta trebuie sa fie emise de un organism desemnat, conform procedurii prezentate în continuare.
2. Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România, înainteazã unui organism desemnat, ales de el, o solicitare cuprinzând urmãtoarele:
a) denumirea şi sediul producãtorului sau ale reprezentantului autorizat, persoana juridicã cu sediul în România;
b) o declaraţie scrisã din care sa rezulte ca nu a mai solicitat altui organism desemnat încercarea aparatului;
c) documentaţia tehnica relevanta care va cuprinde:
- descrierea generalã a aparatului;
- instrucţiunile de exploatare, manualul de utilizare;
- lista cuprinzând standardele ce se aplica parţial, precum şi descrierea soluţiilor aplicate pentru a satisface principalele cerinţe de protecţie în situaţia neaplicarii integrale a standardelor sau a lipsei acestora;
- alte documente pe care organismul desemnat le considera necesare pentru evaluarea conformitatii.
3. Producãtorul pune la dispoziţie organismului desemnat un esantion reprezentativ al producţiei. Organismul desemnat poate solicita şi alte aparate, dacã programul de încercãri prevede acest lucru.
4. Organismul desemnat examineazã documentaţia şi efectueazã incercarile solicitate.
5. În cazul în care aparatul satisface principalele cerinţe de protecţie prevãzute de prezenta hotãrâre, organismul desemnat elibereazã producãtorului sau reprezentantului sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România, documentele ce atesta efectuarea tuturor încercãrilor solicitate privind îndeplinirea acestor cerinţe prin rapoarte de încercãri.


ANEXA 5

PROCEDURA DE EVALUAREA CONFORMITATII
(examinarea CS de tip)

1. Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România, prezintã unui organism notificat pentru examinarea CS de tip, ales de el, o solicitare cuprinzând urmãtoarele:
a) denumirea şi sediul producãtorului sau ale reprezentantului sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România;
b) o declaraţie scrisã din care sa rezulte ca nu a mai solicitat altui organism notificat examinarea CS de tip;
c) documentaţia tehnica prevãzutã la pct. 2.
Producãtorul pune la dispoziţie organismului notificat pentru examinarea CS de tip un esantion reprezentativ al producţiei, numit generic "tip". Organismul notificat poate solicita şi alte esantioane, dacã programul de încercãri prevede acest lucru.
2. Documentaţia tehnica trebuie sa permitã evaluarea conformitatii aparatului cu principalele cerinţe de protecţie prevãzute de prezenta hotãrâre. Aceasta trebuie sa conţinã, în mãsura în care este relevant, informaţii privind proiectarea, producerea şi funcţionarea aparatului. Documentaţia tehnica cuprinde:
a) descrierea generalã a aparatului;
b) instrucţiunile de exploatare, manualul de utilizare în care sunt incluse urmãtoarele informaţii:
- cerinţe în legatura cu scopul în care aparatul urmeazã sa fie utilizat;
- restrictii privind mediul electromagnetic în care nu este adecvatã utilizarea aparatului, dacã este cazul;
- instrucţiuni specifice privind instalarea aparatului, în mãsura în care acestea sunt necesare din punct de vedere al compatibilitatii electromagnetice;
- instrucţiuni privind operaţiunile de întreţinere a aparatului, inclusiv periodicitatea acestora, în cazul în care acestea sunt necesare pentru a fi asigurata îndeplinirea principalelor cerinţe de protecţie pe durata utilizãrii aparatului;
c) desenele de proiectare şi de fabricaţie, precum şi scheme ale componentelor, subansamblurilor şi circuitelor;
d) descrierile şi explicaţiile necesare pentru înţelegerea desenelor de proiectare şi de fabricaţie, precum şi a schemelor componentelor, subansamblurilor şi circuitelor;
e) rezultatele calculelor de proiectare, ale controalelor efectuate etc.;
f) lista cuprinzând standardele ce se aplica integral sau parţial şi descrierea soluţiilor aplicate pentru a satisface principalele cerinţe de protecţie în cazul neaplicarii integrale a standardelor;
g) rapoartele de încercãri.
3. Organismul notificat examineazã documentaţia tehnica, verifica dacã aparatul pentru transmisii de radiocomunicatii a fost fabricat în conformitate cu aceasta documentaţie, convine cu producãtorul asupra locului unde vor fi efectuate controalele şi incercarile necesare, efectueazã aceste controale şi încercãri.
4. În cazul în care aparatul satisface principalele cerinţe de protecţie, organismul notificat elibereazã producãtorului sau reprezentantului sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România, certificatul de examinare CS de tip. Certificatul de examinare CS de tip va cuprinde:
a) denumirea şi sediul producãtorului;
b) denumirea şi sediul reprezentantului autorizat al producãtorului, persoana juridicã cu sediul în România (dacã este cazul);
c) datele de identificare a aparatului supus examinãrii CS de tip;
d) concluziile verificãrii;
e) condiţiile de valabilitate a certificatului.
5. Titularul certificatului de examinare CS de tip are obligaţia de a informa organismul notificat, care deţine documentaţia tehnica ce a fãcut obiectul examinãrii CS de tip, asupra tuturor modificãrilor ulterioare ale tipului aprobat. Organismul notificat urmeazã sa decidã asupra valabilitãţii certificatului de examinare CS de tip emis anterior, asupra necesitãţii unei anexe la acest certificat sau asupra unui nou certificat de examinare CS de tip.
6. Fiecare organism notificat pentru examinarea CS de tip furnizeazã celelorlalte organisme notificate pentru examinarea CS de tip informaţiile referitoare la certificatele de examinare CS de tip eliberate sau retrase, respectiv la anexele la acestea. Celelalte organisme notificate pentru examinarea CS de tip pot obţine, la cerere, o copie de pe certificatele de examinare CS de tip şi/sau de pe anexele la acestea.
7. Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România, asigura şi declara ca aparatele sunt conforme cu tipul de aparat descris în certificatul de examinare CS de tip şi ca satisfac cerinţele prevãzute în reglementãrile aplicabile. Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România, aplica marcajul CS împreunã cu numãrul organismului notificat care a emis certificatul de examinare CS de tip pe fiecare aparat şi întocmeşte în scris declaraţia de conformitate prevãzutã la lit. A din anexa nr. 2.
8. Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România, trebuie sa punã la dispoziţie organelor de control, la cerere, declaraţia de conformitate şi documentaţia tehnica prevãzutã la pct. 3 împreunã cu un exemplar al certificatului de examinare CS de tip şi al anexelor la acesta şi sa le pãstreze minimum 10 ani de la data fabricãrii ultimului aparat. Atunci când producãtorul sau reprezentantul sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România, nu este persoana juridicã romana, aceasta obligaţie revine importatorului.


ANEXA 6

CRITERII
pentru evaluarea organismelor în vederea notificãrii şi/sau desemnãrii

Organismele notificate/desemnate trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii minime:
1. sa dispunã de personal, de mijloace şi de echipamente adecvate;
2. sa dovedeascã competenta tehnica, experienta în domeniu şi integritate profesionalã ale personalului;
3. sa demonstreze independenta conducerii şi a personalului tehnic în realizarea încercãrilor, redactarea rapoartelor de încercãri, emiterea certificatelor de conformitate şi emiterea certificatelor de examinare CS de tip, prevãzute de prezenta hotãrâre, fata de toate grupurile sau persoanele direct ori indirect interesate de aparatul în cauza;
4. sa asigure pãstrarea secretului profesional de cãtre personalul angajat;
5. sa detina o asigurare de rãspundere civilã, cu excepţia cazului în care aceasta rãspundere este asigurata de stat prin lege.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016