Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.026 din 9 august 2006  pentru modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 591/1993 privind masurile pentru aplicarea dispozitiilor   Legii nr. 61/1993 referitoare la gestionarea fondurilor, stabilirea si plata alocatiei de stat pentru copii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.026 din 9 august 2006 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 591/1993 privind masurile pentru aplicarea dispozitiilor Legii nr. 61/1993 referitoare la gestionarea fondurilor, stabilirea si plata alocatiei de stat pentru copii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 710 din 18 august 2006

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. IV din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 44/2006 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului şi a <>Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 591/1993 privind mãsurile pentru aplicarea dispoziţiilor <>Legii nr. 61/1993 referitoare la gestionarea fondurilor, stabilirea şi plata alocaţiei de stat pentru copii, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 21 februarie 2000, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Fondurile destinate plãţii alocaţiei de stat pentru copii, care, potrivit <>Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se suportã din bugetul de stat, precum şi cheltuielile de transmitere a drepturilor se stabilesc şi se prevãd în bugetele de venituri şi cheltuieli ale ministerelor şi ale altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale cu sarcini în acest domeniu şi se gestioneazã distinct, dupã cum urmeazã:
a) creditele bugetare destinate plãţii alocaţiei de stat pentru copiii care nu urmeazã o formã de învãţãmânt organizatã în condiţiile legii, precum şi cele pentru copiii cu handicap vizual se gestioneazã de Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei;
b) creditele bugetare pentru plata alocaţiei de stat pentru copiii care urmeazã învãţãmântul general obligatoriu, pentru cei care sunt înscrişi în unitãţile şcolare şi întrerup temporar şcolarizarea din motive de sãnãtate dovedite cu certificat medical, precum şi pentru copiii în vârstã de pânã la 18 ani şi tinerii în vârstã de peste 18 ani, care urmeazã una dintre formele de învãţãmânt organizate în condiţiile legii, se gestioneazã de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii;
c) creditele bugetare pentru plata alocaţiei de stat pentru copiii în vârstã de pânã la 18 ani şi tinerii în vârstã de peste 18 ani, care urmeazã cursurile învãţãmântului liceal sau profesional în unitãţile şcolare din subordinea/coordonarea altor organe ale administraţiei publice centrale de specialitate, inclusiv militare, organizate în condiţiile legii, se gestioneazã, dupã caz, de ministerele şi celelalte organe ale administraţiei publice centrale de specialitate care au în subordine/coordonare aceste şcoli;
d) creditele bugetare pentru plata alocaţiei de stat pentru copiii cu handicap, cu excepţia celor cu handicap vizual, se gestioneazã de Autoritatea Naţionalã pentru Persoanele cu Handicap. Începând cu data de 1 ianuarie 2007, gestionarea creditelor se realizeazã numai pentru acordarea alocaţiei de stat pentru copiii cu handicap care au împlinit vârsta de 3 ani.
(2) Alocaţia de stat pentru copiii cu handicap care au împlinit vârsta de 3 ani se acordã în cuantum majorat de 100%."
2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Alocaţia de stat pentru copii se acordã pe bazã de cerere întocmitã de reprezentantul legal al copilului, însoţitã de originalul şi copia certificatului de naştere al copilului, copia de pe actul de identitate al reprezentantului legal, documentele din care sã rezulte situaţia juridicã a copilului faţã de reprezentantul legal, precum şi, dupã caz, de alte documente justificative stabilite prin instrucţiunile emise potrivit art. 10.
(2) Cererile pentru stabilirea alocaţiei de stat pentru copii şi actele din care rezultã îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestui drept se depun şi se înregistreazã dupã cum urmeazã:
a) la primãria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti, pe a cãrei/cãruia/cãrora razã îşi au domiciliul sau reşedinţa, dupã caz, reprezentanţii legali, pentru copiii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. a);
b) la unitãţile şcolare unde sunt înscrişi copiii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. b) şi c);
c) la direcţiile generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, pentru copiii prevãzuţi la art. 1 alin. (2).
(3) Instituţiile prevãzute la alin. (2), care primesc documentele pentru stabilirea dreptului la alocaţia de stat pentru copii, au obligaţia sã aplice ştampila proprie pe versoul originalului certificatului de naştere.
(4) În situaţia în care se face transferul de la un ordonator de credite la altul dintre cei prevãzuţi la art. 1 alin. (1), stabilirea şi plata drepturilor de alocaţie de stat pentru copii se aprobã pe baza dovezii încetãrii plãţii de cãtre instituţia care a efectuat anterior plata.
(5) Primãriile prevãzute la alin. (2) lit. a) au obligaţia de a depune lunar cererile înregistrate la direcţiile de muncã, solidaritate socialã şi familie judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti."
3. Dupã articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 2^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 2^1 . - (1) Acordarea sau neacordarea alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte, dupã caz, prin decizie a directorului executiv al direcţiei de muncã, solidaritate socialã şi familie judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, directorului sau comandantului unitãţii şcolare ori a directorului executiv sau, dupã caz, a directorului general al direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului.
(2) Decizia prevãzutã la alin. (1) se transmite reprezentantului legal al copilului în termen de 10 zile de la emitere.
(3) Decizia prevãzutã la alin. (1) se poate ataca potrivit prevederilor <>Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 , cu modificãrile ulterioare."
4. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Pentru copiii care urmeazã o formã de învãţãmânt organizatã în condiţiile legii, ieşirea din sistemul de platã al Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei se face începând cu luna septembrie, pe baza situaţiei centralizatoare întocmite de inspectoratul şcolar judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, din acea lunã fiind preluaţi în sistemul de platã al Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, în condiţiile legii.
(2) Situaţia centralizatoare prevãzutã la alin. (1) se transmite la direcţia de muncã, solidaritate socialã şi familie judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, de cãtre inspectoratele şcolare judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, pânã cel târziu la data de 20 septembrie a fiecãrui an.
(3) Stabilirea şi plata alocaţiei de stat pentru copiii care frecventeazã unitãţi şi instituţii de învãţãmânt particulare se fac de cãtre Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, dacã acestea sunt organizate şi funcţioneazã provizoriu, în condiţiile legii, pe baza autorizãrii, pânã la acreditarea lor.
(4) Copiii de vârstã şcolarã care nu urmeazã o formã de învãţãmânt organizatã în condiţiile legii rãmân în plata drepturilor în sistemul Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei."
5. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Ministerele şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale cu atribuţii în stabilirea şi plata alocaţiei de stat pentru copii, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, pot emite instrucţiuni privind aplicarea prezentei hotãrâri, care se aprobã prin ordin al ministrului sau al conducãtorului organului administraţiei publice centrale de specialitate."
ART. II
În cuprinsul <>Hotãrârii Guvernului nr. 591/1993 privind mãsurile pentru aplicarea dispoziţiilor <>Legii nr. 61/1993 referitoare la gestionarea fondurilor, stabilirea şi plata alocaţiei de stat pentru copii, sintagma Ministerul Educaţiei Naţionale se va înlocui cu sintagma Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, iar sintagma direcţiile generale de muncã şi protecţie socialã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, se va înlocui cu sintagma direcţiile de muncã, solidaritate socialã şi familie judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
ART. III
<>Hotãrârea Guvernului nr. 591/1993 privind mãsurile pentru aplicarea dispoziţiilor <>Legii nr. 61/1993 referitoare la gestionarea fondurilor, stabilirea şi plata alocaţiei de stat pentru copii, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 21 februarie 2000, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

p. Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Dumitru Miron,
secretar de stat

p. Ministrul administraţiei şi internelor,
Paul Victor Dobre,
secretar de stat

p. Ministrul finanţelor publice,
Doina-Elena Dascãlu,
secretar de stat

Bucureşti, 9 august 2006.
Nr. 1.026.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016