Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.021 din 10 septembrie 2002  pentru aprobarea Normelor privind organizarea posturilor de salvare si a posturilor de prim ajutor pe plaje si in stranduri    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.021 din 10 septembrie 2002 pentru aprobarea Normelor privind organizarea posturilor de salvare si a posturilor de prim ajutor pe plaje si in stranduri

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 711 din 30 septembrie 2002
În temeiul art. 107 din Constituţie,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aproba Normele privind organizarea posturilor de salvare şi a posturilor de prim ajutor pe plaje şi în stranduri, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte:
a) nemarcarea locurilor de imbaiere conform normelor prevãzute la art. 1;
b) neaplicarea mãsurilor de interzicere a imbaierii pe timp nefavorabil;
c) neasigurarea curãţeniei pe plaje şi în stranduri;
d) neinformarea, prin afisaj, a publicului asupra condiţiilor de imbaiere;
e) neasigurarea posturilor de salvare pe plaje sau în stranduri;
f) neorganizarea activitãţii de prim ajutor pe plaje şi în stranduri.
(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) lit. a), b), c) şi d) se sancţioneazã cu amenda de la 20.000.000 lei la 50.000.000 lei, iar cele prevãzute la alin. (1) lit. e) şi f), cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre persoanele împuternicite din cadrul Ministerului Turismului, Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei şi Ministerului Administraţiei Publice.
(4) Contravenţiilor prevãzute la alin. (1) le sunt aplicabile prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 .
(5) Amenda se aplica şi persoanelor juridice.
ART. 3
Prezenta hotãrâre intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 4
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri orice alte reglementãri contrare îşi înceteazã aplicabilitatea.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul turismului,
Matei-Agathon Dan

Ministrul lucrãrilor publice,
transporturilor şi locuinţei,
Miron Tudor Mitrea

Ministrul sãnãtãţii şi familiei,
Daniela Bartos

p. Ministrul administraţiei publice,
Ionel Flesariu,
secretar de stat

Bucureşti, 10 septembrie 2002.
Nr. 1.021.

ANEXA 1

NORME
privind organizarea posturilor de salvare şi a posturilor
de prim ajutor pe plaje şi în stranduri

CAP. 1
Dispoziţii generale

1.1. Prezentele norme au ca scop stabilirea mãsurilor necesare pentru salvarea persoanelor aflate în pericol de inec şi pentru prevenirea oricãror accidente de acest fel pe plaje, în stranduri şi în alte locuri organizate pentru imbaiere, aflate pe litoralul maritim şi pe apele interioare naturale sau amenajate.
1.2. În sensul prezentelor norme:
a) prin plaja se înţelege porţiunea de teren sau fasia de coasta adiacenta marii, râurilor, lacurilor sau oricãrei alte ape, acoperitã de nisip sau pietriş, utilizata pentru bãi de soare şi de apa;
b) prin strand se înţelege locul amenajat pentru bãi de soare sau de apa la malul unei ape naturale sau al unui bazin artificial, cuprinzând o plaja şi locul respectiv pentru imbaiere.
1.3. Agenţii economici sau autoritãţile publice care au în administrare plaje sau stranduri, direct ori prin concesionare sau subconcesionare, au obligaţia sa înfiinţeze posturi de salvare şi posturi de prim ajutor medical.
Încadrarea cu personal şi dotarea cu aparatura şi medicamente a posturilor de prim ajutor medical se fac în conformitate cu baremurile Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi cu specificul cazurilor de accidente pe plaje - inec, infarct miocardic, insolatie, reanimare şi altele.
Pentru amenajarea şi funcţionarea de stranduri publice şi plaje în limitele posturilor - în rada şi pe maluri - este obligatoriu avizul cãpitãniei portului respectiv.

CAP. 2
Mãsuri generale pentru prevenirea accidentelor

2.1. Marcarea plajelor ca şi a locurilor de baie ale acestora, precum şi a strandurilor se face în funcţie de configuraţia locului, prin mijloace vizuale, costiere şi plutitoare.
Marcarea adancimilor apei se face cu mijloace plutitoare de forma geamandurilor, de culoare portocalie, lestate cu greutãţi din beton şi plasate la intervale de maximum 50 m. Pe corpul flotorului se marcheaza cu vopsea neagra cifra corespunzãtoare adancimii pe care o indica.
2.2. În cazul în care apa are o adancime uniforma, geamandurile se ancoreaza spre larg, pe linia adancimii de 1,50 m la plajele pentru adulti şi a celei de 0,70 m la plajele pentru copii. La plajele pentru copii geamandurile se leagã între ele prin saule susţinute cu bucãţi de pluta, care ingradesc locul de imbaiere respectiv.
În cazul în care adâncimea variaza, geamandurile se ancoreaza la distanţe mai mici de 50 m, astfel încât sa se poatã delimita cat mai exact linia adancimii de 1,50 m şi, respectiv, de 0,70 m.
Obstacolele de pe fundul apei, gropile sau pragurile se marcheaza şi se inconjoara cu balize.
2.3. Portiunile de plaja unde este interzisã intrarea în apa pentru inot se semnaleaza publicului prin panouri amplasate pe mal, de forma patrata, cu latura de 0,60 m, vopsite în culoare albastru deschis în jumãtatea inferioarã, cu un chenar roşu de 5 cm având o banda roşie în diagonala, iar în interior fiind desenat un inotator în poziţie orizontala.
2.4. Atunci când condiţiile hidrometeorologice permit imbaierea, se arboreaza pe catarg, vizibil pe toatã întinderea plajei sau a strandului, ori în mai multe locuri un pavilion alb de forma dreptunghiulara cu dimensiunile minime de 1 x 0,70 m.
Când imbaierea este interzisã - apa rece, valuri, curenţi, poluare -, pe acelaşi catarg se arboreaza un pavilion de culoare albastra, având aceleaşi dimensiuni.
În situaţia în care imbaierea este interzisã, personalul salvator va patrula pe plaja, la linia apei, interzicand intrarea în apa a publicului.
2.5. Pe plaje şi în stranduri se afişeazã pe panouri, în mod vizibil, instrucţiuni privind: permisiunea de intrare în apa, interdicţia de a se depãşi o anumitã linie, folosirea diferitelor mijloace plutitoare şi altele. În locurile frecventate de turişti strãini inscripţiile respective se scriu în 2-3 limbi de circulaţie internationala.
De asemenea, se vor instala indicatoare spre cel mai apropiat post de salvare şi de prim ajutor.
2.6. În funcţie de dimensiunile şi de periculozitatea pe care le prezintã adancimile şi natura fundului apei, acestea se împart în sectoare aflate sub supravegherea personalului autorizat de cãpitãnia portului în a carei raza teritorialã se afla sa deserveasca plaja sau strandul respectiv.
2.7. În scopul prevenirii apariţiei şi rãspândirii focarelor epidemice autoritãţile sanitare organizeazã acţiuni de control al stãrii igienico-sanitare a plajelor şi strandurilor, precum şi al calitãţii apei, la intervalele stabilite prin reglementãrile emise de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei. La cererea unitãţii sau a autoritãţii care administreazã plajele ori strandurile pot fi organizate, contra cost, cu excepţia situaţiilor de urgenta, acţiuni de control suplimentare.
2.8. Pentru a se evita producerea de accidente prin tãiere, intepare, lovire, agentul economic sau autoritatea care administreazã plaja ori strandul asigura îndepãrtarea corpurilor ascutite şi dure - cioburi, sticle sparte, sarma, pietre, lemn, bucãţi de metal - de pe plaja sau de pe fundul apei de imbaiere.

CAP. 3
Organizarea activitãţii de salvare

3.1. Pe fiecare plaja sau în fiecare strand se organizeazã unul sau mai multe posturi de salvare, având obligaţia sa previnã producerea accidentelor şi sa intervinã pentru salvarea persoanelor aflate în pericol de inec. Posturile de salvare sunt conduse de un responsabil autorizat de cãpitãnia portului în a carei raza teritorialã se afla şi sunt dotate cu mijloacele prevãzute în prezentele norme.
3.2. Fiecare post de salvare este dotat cu un numãr de barci rapide sau şalupe, capabile sa asigure salvarea pe plaja sau în strand, dar nu mai puţin de o barca pentru 250 m de mal.
În fiecare barca sau salupa de salvare se afla de regula 2 salvatori, dintre care unul asigura manevra barcii sau a salupei, iar celãlalt scoate victima din apa şi da primul ajutor.
3.3. Barcile de salvare care încadreazã sectoarele de plaja se doteaza cu echipament corespunzãtor pentru deplasare şi salvare: rame, vasle, cangi, colaci de salvare cu saula de 25 m, ancora de saula, gheara de pisica, iapol, portavoce, fluier, precum şi cu câte o saula de 100 m lungime, necesarã readucerii salvatorului cu persoana salvata la bord sau la mal.
3.4. Barcile de salvare se vopsesc în culoare alba şi, în afarã de însemnele de înmatriculare, mai au înscrise în ambele borduri cuvântul SALVARE, respectiv SALVAMAR, cu litere vizibile, de culoare albastra. Înãlţimea literelor nu va fi mai mica de 20 cm.
3.5. Este interzisã imbarcarea în ambarcatiuni de salvare a altor materiale decât cele necesare operaţiunii de salvare ori a altor persoane decât cele care compun echipajul permanent sau cel voluntar din echipa postului de salvare respectiv.
3.6. În fiecare dimineata responsabilii posturilor de salvare controleazã buna stare de navigabilitate a barcilor de salvare şi dotarea lor cu echipamentul de navigaţie şi salvare şi efectueazã sondaje ale apei, pentru a verifica dacã ancorarea geamandurilor este asigurata la depãrtarea şi adancimile necesare menţionate la pct. 2.2.
3.7. Responsabilii posturilor de salvare instruiesc personalul de salvare pentru ca barcile de salvare sa circule în afarã aliniamentului geamandurilor, la o distanta de 5-10 m, astfel încât sa poatã interveni imediat în caz de pericol de inec. Pe timpul cat personalul de salvare se afla pe poziţie va supraveghea sectorul încredinţat, atentionandu-i prin fluier pe inotatorii care depãşesc linia geamandurilor şi actionand pentru aducerea lor înapoi.
3.8. Este interzis ca în cadrul operaţiunilor de salvare sa se ia la bord materiale sau obiecte înainte de a se fi salvat fiinţele omeneşti aflate în pericol.
3.9. Personalul de salvare se recruteaza din persoane în perfecta stare de sãnãtate atestata medical şi fãrã infirmitãţi. Varsta personalului salvator trebuie sa se încadreze între 18 şi 35 de ani.
Angajarea salvatorilor se face dupã verificarea de cãtre cãpitãnia portului în a carei raza teritorialã se afla a cunoştinţelor marinaresti şi a celor de acordare a primului ajutor.
3.10. Pe timp cãlduros echipamentul salvatorului se compune din: pantaloni scurti din doc de culoare albastru-marin închis, maiou alb având imprimat pe el inscripţia SALVARE, respectiv SALVAMAR, palarie din doc de culoare alba, fluier şi vesta sau centura de salvare. Portul vestei sau al centurii de salvare este obligatoriu pe timpul serviciului în barca.

CAP. 4
Organizarea activitãţii de prim ajutor

4.1. În funcţie de întinderea plajei sau a strandului şi de afluenta vizitatorilor se organizeazã unul sau mai multe posturi de prim ajutor, având sarcina sa dea primul ajutor medical persoanelor accidentate sau celor salvate din apa.
Postului de prim ajutor i se va asigura un sediu uşor accesibil, cu spaţiu corespunzãtor necesitãţilor.
4.2. În perioada sezonului estival pe litoralul Marii Negre, în raport cu specificul şi cu frecventa cazurilor de accidente pe plaja, se pot detasa medici la unitãţile sanitare care au structuri de primire a urgentelor, cu avizul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, la cererea direcţiei de sãnãtate publica. Locul de desfãşurare a activitãţii medicilor detasati pentru acordarea serviciilor medicale de prim ajutor se stabileşte de unitatea sanitarã la care au fost detasati, la propunerea direcţiei de sãnãtate publica.
4.3. Sediile posturilor de prim ajutor se marcheaza cu pavilioane albe având desenatã "crucea vieţii".
4.4. Posturile de prim ajutor trebuie sa aibã asigurata o legatura rapida cu statia de salvare localã, prin staţii de radioemisie-recepţie, pentru preluarea cazurilor grave.
4.5. La plajele sau în strandurile de dimensiuni mici, cu afluenta redusã de vizitatori, postul de salvare şi cel de prim ajutor pot fi comasate sub conducerea unui singur responsabil.

CAP. 5
Dispoziţii comune

5.1. Agenţii economici sau autoritãţile care administreazã plajele şi strandurile au urmãtoarele obligaţii:
a) sa asigure funcţionarea în bune condiţii a posturilor de salvare şi de prim ajutor;
b) sa faciliteze accesul pe plaje sau în stranduri pana la posturile de salvare şi de prim ajutor, în mod gratuit, al vehiculelor şi al personalului serviciului de salvare şi al organelor cãpitãniei portului;
c) sa interzicã personalului posturilor de salvare sa foloseascã barcile de salvare pentru plimbari cu vizitatorii, pentru pescuit şi alte asemenea activitãţi, acestea fiind destinate numai pentru prevenirea accidentelor şi pentru acţiunile de salvare de la inec;
d) sa monteze panouri cu instrucţiuni de utilizare pentru vizitatori a portiunilor de apa destinate imbaierii;
e) sa instituie toate mãsurile legale necesare prevenirii apariţiei unor focare de boala transmisibila.
5.2. Persoanele care utilizeazã plajele şi strandurile în scopuri de agrement au urmãtoarele obligaţii:
a) sa respecte semnalizarile de pe portiunile de plaja unde este interzisã intrarea în apa;
b) sa nu depãşeascã în inot limita marcata de geamanduri;
c) sa nu între în inot în zonele periculoase marcate şi inconjurate cu balize;
d) sa pãstreze curãţenia la locul de şedere de pe plaja, precum şi pe cea a apei;
e) sa nu între în apa atunci când este interzisã imbaierea;
f) sa anunţe postul de prim ajutor în caz de accident sau în cazul pericolului de inec al unei persoane.
5.3. În cazul grupurilor organizate de copii, care utilizeazã plajele pentru adulti, responsabilii acelor grupuri împreunã cu şefii posturilor de salvare stabilesc locurile adecvate de imbaiere şi mãsurile de protecţie corespunzãtoare.
5.4. Acţiunea de salvare a vieţii umane pe apa, precum şi toate ajutoarele date de cãtre personalul posturilor de salvare şi de prim ajutor medical sunt gratuite, personalul respectiv neavând dreptul sa pretindã sau sa primeaza sume de bani pentru serviciile prestate.
5.5. Pentru plajele sau strandurile la care accesul necesita trecerea peste apa - rau, braţ de fluviu, golf - transportul persoanelor şi vehiculelor la şi de la plaje sau stranduri se va putea efectua numai cu mijloace autorizate şi înmatriculate la cãpitãnia portului în a carei raza teritorialã se afla locul respectiv de trecere, conduse de personal care dispune de calificarea cerutã de actele normative în vigoare.
Mijloacele de trecere - şalupe, bacuri, poduri - trebuie sa aibã marcat la loc vizibil numãrul maxim de pasageri sau de vehicule.
Personalului care deserveste aceste mijloace îi este interzis sa plece de la mal cu un numãr de persoane sau de vehicule mai mare decât cel înscris pe mijlocul de trecere respectiv.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016