Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.020 din 1 septembrie 2005  pentru aprobarea Normelor tehnice de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.020 din 1 septembrie 2005 pentru aprobarea Normelor tehnice de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 854 din 22 septembrie 2005
HOTĂ?RÂRE nr. 1.020 din 1 septembrie 2005
pentru aprobarea Normelor tehnice de exploatare şi comercializare a apelor minerale naturale
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 854 din 22 septembrie 2005


În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aproba Normele tehnice de exploatare şi comercializare a apelor minerale naturale, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 180 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia art. 5 alin. (2), art. 25 alin. (2) şi a art. 28 alin. (2) şi (3) din normele tehnice prevãzute la art. 1, care vor intra în vigoare la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri <>Hotãrârea Guvernului nr. 760/2001 privind aprobarea Normelor tehnice de exploatare şi comercializare a apelor minerale naturale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 495 din 23 august 2001, cu modificãrile ulterioare, se abroga.
Prezenta hotãrâre transpune Directiva nr. 777/80/CEE din 15 iulie 1980 pentru armonizarea legislaţiei statelor membre privind exploatarea şi comercializarea apelor minerale naturale, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 229 din 30 august 1980, asa cum a fost modificatã şi completatã prin Directiva nr. 1.276/80/CEE din 22 decembrie 1980, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 375 din 31 decembrie 1980, Directiva nr. 7/85/CEE din 19 decembrie 1984, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 2 din 3 ianuarie 1985, Directiva nr. 70/96/CE din 28 octombrie 1996, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 299 din 23 noiembrie 1996, Regulamentul nr. 1.882/2003/CE din 29 septembrie 2003, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 284 din 31 octombrie 2003, precum şi Directiva nr. 40/2003/CE din 16 mai 2003 privind lista, concentratiile limita, criteriile de etichetare a constituentilor din apele minerale naturale, precum şi condiţiile privind utilizarea aerului imbogatit cu ozon la tratarea apelor minerale naturale şi a apelor de izvor, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L126 din 22 mai 2003.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:
--------------
Ministrul sãnãtãţii,
Gheorghe Eugen Nicolaescu

Ministrul economiei şi comerţului,
Codrut Ioan Seres

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resursele Minerale,
Gheorghe Buliga

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Catalin Florin Teodorescu

Ministrul integrãrii europene,
Anca Daniela Boagiu

Bucureşti, 1 septembrie 2005.
Nr. 1.020.


ANEXA

NORME TEHNICE
de exploatare şi comercializare a apelor minerale naturale

ART. 1
(1) Prezentele norme tehnice de exploatare şi comercializare a apelor minerale naturale, denumite în continuare norme, se aplica apelor extrase de pe teritoriul României, care sunt recunoscute de autoritatea competenta conform legii ca ape minerale naturale şi care respecta prevederile cap. I din anexa nr. 1.
(2) Prezentele norme stabilesc lista constituentilor din apele minerale naturale, care pot sa prezinte un potenţial risc pentru sãnãtatea publica, valorile limita admise ale acestora, termenul limita pentru introducerea acestor valori şi cerinţele de etichetare pentru anumiti constituenti. Aceşti constituenti trebuie sa fie în mod natural prezenţi în apa, iar nu ca rezultat al contaminarii sursei.
(3) Prezentele norme reglementeazã, de asemenea, condiţiile de utilizare a aerului imbogatit cu ozon pentru separarea unor compuşi ai fierului, manganului, sulfului şi arsenului din apele minerale naturale sau din apele de izvor şi cerinţele de etichetare pentru apele care au fost supuse unei asemenea tratari.
ART. 2
(1) Prezentele norme se aplica şi apelor minerale naturale extrase de pe teritoriul statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene şi care sunt importate în România, dupã ce acestea au fost recunoscute ca ape minerale naturale de Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale sau de un stat membru al Uniunii Europene.
(2) Apele minerale naturale importate sunt recunoscute ca atare numai dacã autoritatea competenta din ţara de extracţie certifica faptul ca îndeplinesc cerinţele prevãzute la cap. I din anexa nr. 1 şi ca s-a procedat la controlul permanent al aplicãrii prevederilor pct. 2 din anexa nr. 2.
(3) Durata de valabilitate a certificãrii apelor minerale naturale din import este de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii.
(4) În cazul în care durata de valabilitate a certificãrii apelor minerale naturale din import a fost reînnoitã pana la sfârşitul perioadei prevãzute la alin. (3), nu este necesarã o noua certificare.
ART. 3
În sensul prezentelor norme, autoritatea competenta pentru recunoaşterea apelor minerale naturale este Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale, denumita în continuare ANRM.
ART. 4
Prezentele norme nu se aplica:
a) apelor care sunt considerate medicamente în sensul <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 152/1999 privind produsele medicamentoase de uz uman, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 336/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) apelor minerale naturale utilizate la sursa în scopuri curative în unitãţi de tratament balnear;
c) apelor minerale naturale destinate a fi exportate în state care nu sunt membre ale Uniunii Europene.
ART. 5
(1) Apele minerale naturale prevãzute la art. 1 şi 2 sunt recunoscute de ANRM, care motiveaza recunoaşterea şi publica lista lor, prin ordin al preşedintelui ANRM, în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) ANRM informeazã Comisia Europeanã asupra cazurilor în care recunoaşterea prevãzutã la alin. (1) a fost acordatã sau retrasã. Lista apelor minerale naturale recunoscute în Uniunea Europeanã se publica în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
ART. 6
Pe teritoriul României pot fi comercializate sub denumirea de ape minerale naturale numai apele recunoscute de ANRM sau de autoritatea competenta dintr-un stat membru al Uniunii Europene.
ART. 7
Sursele de ape minerale naturale sunt exploatate şi apele acestora sunt imbuteliate numai în conformitate cu prevederile anexei nr. 2.
ART. 8
Apa minerala naturala, asa cum se prezintã la sursa, nu poate face obiectul nici unei tratari sau adaugari, cu excepţia urmãtoarelor proceduri:
a) separarea elementelor instabile, cum sunt compusii de fier şi de sulf, prin filtrare şi/sau decantare, eventual precedatã de oxigenare, astfel încât aceasta tratare sa nu aibã ca efect modificarea compoziţiei apei minerale naturale în ceea ce priveşte constituentii caracteristici care îi conferã proprietãţile;
b) separarea compusilor de fier, mangan, sulf şi arsen din anumite ape minerale naturale, prin tratare cu aer imbogatit cu ozon, cu urmãtoarele condiţii:
- compozitia fizico-chimica a apelor minerale naturale sa nu se modifice, prin tratare, în ceea ce priveşte constituentii caracteristici;
- sa fie în conformitate cu cerinţele specifice de utilizare stabilite de Ministerul Sãnãtãţii;
- sa fie notificatã Ministerului Sãnãtãţii şi sa facã obiectul unui control specific din partea acestuia;
c) separarea constituentilor indezirabili, alţii decât cei prevãzuţi la lit. a) sau b), prin utilizarea unei tratari, cu respectarea simultanã a urmãtoarelor condiţii:
- sa nu modifice compozitia apei minerale naturale în ceea ce priveşte constituentii sãi caracteristici care îi conferã proprietãţile;
- sa fie în conformitate cu cerinţele specifice de utilizare care sunt stabilite de Ministerul Sãnãtãţii;
- sa fie notificatã autoritãţilor competente şi sa facã obiectul unui control specific din partea acestora;
d) eliminarea totalã sau parţialã a dioxidului de carbon liber prin procedee exclusiv fizice.
ART. 9
O apa minerala naturala, asa cum se prezintã la sursa, nu poate face obiectul nici unei alte adaugari decât încorporarea sau reincorporarea de dioxid de carbon în condiţiile prevãzute la cap. III din anexa nr. 1.
ART. 10
Se interzic orice tratare de dezinfectare, prin orice mijloace s-ar face aceasta, cu excepţia celei prevãzute la art. 9, precum şi adãugarea de elemente bacteriostatice sau orice alta tratare de natura a modifica numãrul populaţiei microbiene din apa minerala naturala.
ART. 11
Prevederile art. 8 nu se aplica apelor minerale naturale sau apelor de izvor utilizate pentru fabricarea bãuturilor racoritoare.
ART. 12
(1) Numãrul total de colonii revitalizabile dintr-o apa minerala naturala la sursa trebuie sa corespundã populaţiei microbiene normale din apa şi sa facã dovada existenţei unei protecţii eficiente a sursei impotriva tuturor tipurilor de contaminare. Numãrul total de colonii va fi determinat conform prevederilor pct. 3.3 al cap. II din anexa nr. 1.
(2) Dupã imbuteliere numãrul total de germeni nu poate depãşi 100/ml, la o temperatura cuprinsã între 20°C - 22°C, în 72 de ore, pe agar-agar sau pe un amestec agar-gelatina, şi 20/ml la o temperatura de 37°C, în 24 de ore, pe agar-agar. Numãrul total de germeni va fi mãsurat într-un interval de 12 ore de la imbuteliere, apa fiind pastrata pe aceasta durata la temperatura de 4°C +/- 1°C.
(3) La sursa, în mod normal, aceste valori nu trebuie sa depãşeascã 20 germeni/ml, la o temperatura cuprinsã între 20°C-22°C, în 72 de ore, şi, respectiv, 5 germeni/ml, la o temperatura de 37°C, în 24 de ore, cu menţiunea ca acestea trebuie considerate valori de referinta şi nu concentratii maxime permise.
ART. 13
La sursa şi în timpul comercializãrii ei o apa minerala naturala nu trebuie sa conţinã:
a) paraziti şi microorganisme patogene;
b) Escherichia coli şi alte bacterii coliforme şi streptococi fecali în 250 ml de esantion examinat;
c) bacterii anaerobe sulfitoreducatoare cu înmulţire prin spori în 50 ml de esantion examinat;
d) Pseudomonas aeruginosa în 250 ml de esantion examinat.
ART. 14
(1) Conform art. 8 lit. b), aplicarea tratarii apelor minerale naturale cu aer imbogatit cu ozon trebuie sa fie notificatã în prealabil Ministerului Sãnãtãţii, care se va asigura ca:
a) utilizarea unei astfel de tratari trebuie sa fie justificatã de existenta în compozitia apei a unor compuşi de fier, mangan, sulf şi arsen;
b) procesatorul ia toate mãsurile necesare pentru a garanta eficienta şi siguranta procesului de tratare şi pentru a permite efectuarea verificãrilor de cãtre Ministerul Sãnãtãţii.
(2) Tratarea cu aer imbogatit cu ozon a apelor minerale naturale trebuie sa se realizeze cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
a) compozitia fizico-chimica a apei minerale naturale în ceea ce priveşte constituentii caracteristici sa nu se modifice prin tratare;
b) apa minerala naturala trebuie sa îndeplineascã înainte de tratare criteriile microbiologice prevãzute la art. 12 şi 13;
c) tratarea nu va conduce la formarea de reziduuri cu o concentraţie ce depãşeşte limitele maxime admise, prevãzute în anexa nr. 7, şi nici la formarea altor reziduuri cu risc pentru sãnãtatea publica.
ART. 15
Cu respectarea prevederilor art. 12 şi 13 şi a condiţiilor de exploatare stabilite în anexa nr. 2, în momentul comercializãrii:
a) numãrul total de bacterii dezvoltate într-o apa minerala naturala poate fi doar cel care rezulta din creşterea normalã a conţinutului de bacterii pe care l-a avut la sursa;
b) apa minerala naturala nu poate prezenta nici un fel de defect organoleptic.
ART. 16
(1) Apa minerala naturala se imbuteliaza şi se ambaleaza astfel încât sa nu fie permisã modificarea calitãţilor sale iniţiale.
(2) Toate recipientele utilizate la ambalarea apelor minerale naturale trebuie sa fie prevãzute cu sisteme de închidere, proiectate astfel încât sa fie evitata orice posibilitate de alterare sau de contaminare.
(3) Apele minerale naturale vor respecta la momentul ambalarii limitele de concentraţie maxima prevãzute la lit. C din anexa nr. 4.
(4) Limitele de concentraţie maxime prevãzute la lit. c) din anexa nr. 4 pentru fluoruri şi nichel se aplica de la 1 ianuarie 2008.
ART. 17
(1) Este interzis transportul apei minerale naturale în recipiente de mare capacitate - vrac, la sfârşitul tratarii efectuate potrivit prevederilor art. 8 şi 9 sau înainte de condiţionare.
(2) Apa minerala naturala se transporta numai în recipientele destinate consumatorului.
ART. 18
(1) Denumirea sub care se comercializeazã apele minerale naturale este "apa minerala naturala".
(2) În cazul unei ape minerale naturale carbogazoase, definitã ca o apa minerala naturala, care, la origine sau dupã imbuteliere, degaja în mod spontan şi uşor perceptibil dioxid de carbon, în condiţii normale de temperatura şi presiune, denumirea este, dupã caz: "apa minerala naturala, natural carbogazoasa", "apa minerala naturala imbogatita cu dioxid de carbon de la sursa" sau "apa minerala naturala carbozificata", conform definitiilor prevãzute la cap. III din anexa nr. 1.
(3) În cazul apelor minerale naturale care au fost supuse metodelor de tratare prevãzute la art. 8 lit. d), denumirea sub care se comercializeazã este însoţitã de sintagma "decarbogazificata integral" sau, dupã caz, "decarbogazificata parţial".
ART. 19
(1) Etichetarea apelor minerale naturale trebuie sa conţinã urmãtoarele informaţii obligatorii:
a) menţionarea compoziţiei chimice, precizându-se constituentii caracteristici;
b) locul unde este exploatatã sursa şi numele acesteia;
c) indicarea eventualelor tratari prevãzute la art. 8 lit. b) şi c);
d) apele minerale naturale având o concentraţie de fluor mai mare de 1,5 mg/l vor avea specificat pe eticheta urmãtorul avertisment: "Conţine mai mult de 1,5 mg/l fluor: produs nerecomandat consumului regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani".
(2) Recipientele apelor minerale naturale care au fost tratate cu aer imbogatit cu ozon trebuie inscriptionate pe eticheta, în imediata apropiere a locului unde este menţionatã compozitia chimica a constituentilor caracteristici, cu urmãtorul text: "Apa supusã unei oxidari cu aer imbogatit cu ozon, conform unei tehnologii autorizate".
(3) Avertismentul prevãzut la alin. (1) lit. d) va fi amplasat în imediata apropiere a denumirii comerciale a produsului şi va fi scris cu caractere lizibile şi vizibile, iar în cadrul compoziţiei chimice menţionate pe eticheta potrivit lit. a) se va înscrie în mod obligatoriu conţinutul efectiv de fluor.
ART. 20
O denumire de localitate sau anumiti termeni toponimici locali pot fi utilizaţi în cadrul denumirii comerciale, cu condiţia ca aceştia sa se refere la o apa minerala naturala a carei sursa este exploatatã în locul indicat şi sa nu induca în eroare asupra locului de exploatare a sursei.
ART. 21
Este interzisã comercializarea sub mai multe denumiri comerciale a apei minerale naturale provenite din aceeaşi sursa.
ART. 22
(1) Dacã etichetele sau inscriptionarile de pe recipientele în care sunt oferite spre vânzare apele minerale naturale includ o denumire comercialã diferita de denumirea sursei sau a locului de exploatare a acesteia, numele locului sau al sursei este redat cu caractere având dimensiunea de cel puţin o data şi jumãtate mai mare decât a caracterelor utilizate în denumirea comercialã.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica în mod corespunzãtor şi în ceea ce priveşte importanta atribuitã denumirii sursei sau a locului ei de exploatare, în toate materialele publicitare referitoare la apa minerala naturala respectiva, indiferent de forma lor.
ART. 23
(1) Pe ambalaje, etichete şi în publicitatea de orice fel este interzisã utilizarea denumirilor, denumirilor brevetate, a marcilor comerciale sau de fabrica, a ilustratiilor sau a altor simboluri care sugereaza, în cazul unei ape minerale naturale, o caracteristica pe care apa nu o are, în special privind originea sa, data autorizãrii acesteia, rezultatele analizelor sau orice trimiteri similare la garanţiile de autenticitate.
(2) În cazul apelor potabile imbuteliate, altele decât apele minerale naturale, sunt interzise utilizarea denumirilor brevetate, a marcilor comerciale sau de fabrica, a ilustratiilor sau a altor simboluri care pot duce la o confuzie cu apa minerala naturala şi, în special, utilizarea denumirii de "apa minerala".
ART. 24
(1) Sunt interzise înscrierea şi utilizarea pe ambalaje, etichete şi în publicitatea de orice fel a indicaţiilor care atribuie unei ape minerale naturale proprietãţi referitoare la prevenirea, tratarea sau vindecarea unor boli umane.
(2) Caracteristicile apelor minerale naturale prevãzute în anexa nr. 3 sunt permise dacã acestea au fost stabilite în baza analizelor fizico-chimice sau, acolo unde este cazul, a unor examene farmacologice, fiziologice şi clinice realizate conform prevederilor pct. 2 al cap. I din anexa nr. 1.
(3) Pe etichete pot fi înscrise indicaţii precum: "stimuleaza digestia", "poate facilita funcţiile hepato-biliare" sau indicaţii similare, dacã acestea nu contravin principiilor prevãzute la alin. (1) şi sunt compatibile cu cele prevãzute la alin. (2).
ART. 25
(1) Prin ordin al ministrului sãnãtãţii se adopta prevederi privind informaţiile de pe ambalaje sau etichete, precum şi publicitare, referitoare la posibilitatea utilizãrii apelor minerale naturale în alimentaţia sugarilor. Prevederile de acest tip pot viza şi proprietãţile apei care determina utilizarea informaţiilor respective.
(2) Cu privire la aceste prevederi Ministerul Sãnãtãţii va informa în prealabil statele membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeanã.
ART. 26
Termenul "apa de izvor" este rezervat unei ape destinate consumului uman, în stare naturala şi îmbuteliatã la sursa, care:
a) satisface condiţiile microbiologice prevãzute la art. 12 şi 13;
b) satisface condiţiile de exploatare prevãzute la pct. 2 şi 3 din anexa nr. 2, care vor fi respectate în totalitate pentru apa de izvor;
c) satisface cerinţele în materie de etichetare prevãzute la art. 19 alin. (1) lit. b) şi c) şi la art. 20-22 alin. (1);
d) nu a suferit alta tratare decât cele prevãzute la art. 8-11;
e) îndeplineşte criteriile de potabilitate prevãzute în legislaţia româneascã, referitoare la apele potabile.
ART. 27
Orice apa îmbuteliatã destinatã consumului alimentar, alta decât "apa minerala naturala" sau "apa de izvor", se comercializeazã sub denumirea de "apa de masa".
ART. 28
(1) ANRM şi/sau Ministerul Sãnãtãţii şi/sau Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorului pot/poate sa suspende temporar sau sa interzicã comercializarea, conform competentelor, pe teritoriul României a unei ape minerale naturale, atunci când aceasta nu respecta dispoziţiile prezentelor norme sau prezintã un risc pentru sãnãtatea publica.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) ANRM va informa Comisia Europeanã şi statele membre ale Uniunii Europene, indicând motivele care au condus la luarea acestei decizii.
(3) La cererea unui stat membru al Uniunii Europene sau a Comisiei Europene, ANRM furnizeazã, pentru apele recunoscute pe teritoriul României, toate informaţiile necesare care privesc recunoaşterea apei, precum şi rezultatele controalelor periodice.
ART. 29
Prevederile referitoare la etichetare din prezentele norme se completeazã în mod corespunzãtor cu actele normative în vigoare privind etichetarea alimentelor.
ART. 30
(1) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã urmãtoarele fapte:
a) nerespectarea prevederilor art. 7, 8, 9 şi 10, cu amenda de la 6.000 lei (RON) la 20.000 lei (RON);
b) nerespectarea prevederilor art. 13 (la comercializare), ale art. 18, 19, 20, 21, 22, 23, ale art. 24 alin. (1), ale art. 26 lit. a), c), d) şi e) şi ale art. 27, cu amenda de la 200 lei (RON) la 10.000 lei (RON);
c) nerespectarea prevederilor art. 12, 13, 15, 16, 17, art. 24 alin. (1) şi (3) şi ale art. 26 lit. a) şi e), cu amenda de la 400 lei la 4.000 lei (RON).
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre personalul anume împuternicit din cadrul:
a) ANRM, pentru nerespectarea prevederilor alin. (1) lit. a);
b) Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pentru nerespectarea prevederilor alin. (1) lit. b);
c) Ministerului Sãnãtãţii, pentru nerespectarea prevederilor alin. (1) lit. c).
(3) În vederea efectuãrii controalelor oficiale trebuie respectate specificaţiile prevãzute în anexa nr. 6 privind analiza compusilor prevãzuţi la lit. C din anexa nr. 4.
(4) Dispoziţiile referitoare la contravenţii, prevãzute la alin. (1) şi (2), se completeazã cu prevederile Odonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 31
Anexele nr. 1-7 fac parte integrantã din prezentele norme.


ANEXA 1
la norme

DEFINITIA
apei minerale naturale

CAP. I
Definitie

1. Prin apa minerala naturala se înţelege o apa pura din punct de vedere microbiologic, în sensul art. 12 din norme, care îşi are originea într-un zacamant/acvifer subteran şi este exploatatã prin una sau mai multe emergente naturale ori foraje.
Apa minerala naturala se deosebeşte în mod evident de apa de baut obişnuitã prin urmãtoarele caracteristici:
a) natura sa, caracterizatã printr-un conţinut specific de saruri minerale dizolvate, oligoelemente sau alţi constituenti şi, eventual, prin unele efecte asupra sãnãtãţii;
b) puritatea sa originara, ambele caracteristici fiind menţinute intacte datoritã originii subterane a acestei ape care trebuie sa fie protejata de toate riscurile de poluare.
2. Caracteristicile prevãzute la pct. 1, care pot conferi apei minerale naturale proprietãţi benefice pentru sãnãtate, trebuie evaluate:
a) din punct de vedere:
1. geologic şi hidrogeologic;
2. fizic, chimic şi fizico-chimic;
3. microbiologic;
4. dacã este cazul, farmacologic, fiziologic şi clinic;
b) conform cerinţelor enumerate la cap. II;
c) conform metodelor ştiinţifice aprobate de autoritatea competenta.
3. Compozitia, temperatura şi alte caracteristici ale apei minerale naturale trebuie sa rãmânã stabile în limitele fluctuatiilor naturale. Acestea nu trebuie sa fie afectate de posibilele variatii ale debitului sursei.
În sensul art. 12 din norme, prin conţinutul microbiologic normal al unei ape minerale naturale se înţelege numãrul populaţiei bacteriene sensibil constant la sursa, anterior oricãrei conditionari, a carei compoziţie calitativã şi cantitativã, luatã în considerare la recunoaşterea acestor ape, este verificata prin analize periodice.

CAP. II
Cerinţe de aplicare a definitiei

1. Cerinţe pentru studiile geologice şi hidrogeologice Cercetarea geologica şi hidrogeologica pentru punerea în evidenta a apelor minerale naturale se va materializa printr-un raport geologic detaliat asupra condiţiilor hidrogeologice de dezvoltare a acviferului, care trebuie sa cuprindã:
1.1. stratigrafia şi tectonica zonei;
1.2. condiţiile hidrogeologice generale ale zonei;
1.3. condiţiile de geneza a apei minerale naturale şi relaţia dintre mineralizatia acesteia şi litologia acviferului;
1.4. descrierea surselor;
1.5. parametrii hidrogeologici ai surselor;
1.6. delimitarea, conform prevederilor legale, a zonelor de protecţie;
1.7. evaluarea debitelor exploatabile de apa minerala şi a condiţiilor de extragere a acestora, precum şi a rezervelor resurselor, conform legislaţiei în vigoare în domeniul substanţelor minerale utile;
1.8. studiul izotopilor de mediu, acolo unde se considera necesar;
1.9. harti la scara corespunzãtoare, cu indicarea amplasarii surselor;
1.10. plan de situaţie cu amplasamentul exact al captarilor şi cu indicarea altitudinii acestora, la o scara de cel mult 1:1.000.
2. Cerinţe privind studiile fizice, chimice şi fizico-chimice:
2.1. debitul sursei;
2.2. temperatura apei la sursa şi temperatura mediului ambiant;
2.3. relaţia dintre natura rocilor şi natura şi tipul mineralelor din apa;
2.4. reziduul sec la temperatura de 180°C şi 260°C;
2.5. conductivitatea electrica sau rezistivitatea, cu specificarea temperaturii în momentul masuratorii;
2.6. concentratia ionilor de hidrogen (pH);
2.7. conţinutul în cationi şi anioni;
2.8. conţinutul în substanţe nedisociate;
2.9. conţinutul în elemente-urma;
2.10. radioactivitatea apei la sursa;
2.11. dupã caz, determinarea izotopilor din apa, oxigen (O^16-O^18) şi hidrogen (proton, deuteriu, tritiu);
2.12. toxicitatea unor elemente constituente ale apei, ţinând cont de limitele date pentru fiecare.
3. Cerinţe privind analizele microbiologice la sursa:
3.1. demonstrarea absentei parazitilor şi a microorganismelor patogene;
3.2. determinarea numãrului de germeni ce indica contaminarea cu fecale:
a) absenta Escherichia coli şi a altor coliformi, la o temperatura de 37°C şi 44°C, în 250 ml proba;
b) absenta streptococilor fecali în 250 ml proba;
c) absenta bacteriilor anaerobe sulfitoreductoare cu înmulţire prin spori în 50 ml proba;
d) Pseudomonas aeruginosa absent în 250 ml proba;
3.3. determinarea conţinutului total în microorganisme formatoare de colonii la 1 ml apa:
a) la o temperatura cuprinsã între 20°C şi 22°C, în 72 de ore, pe agar-agar sau pe un amestec agar-gelatina;
b) la o temperatura de 37°C, în 24 de ore, pe agar-agar.
4. Cerinţe privind examenele clinice şi farmacologice
4.1. Natura examenelor efectuate în conformitate cu metodele recunoscute ştiinţific trebuie sa fie adaptatã la caracteristicile proprii apei minerale naturale şi la efectele sale asupra organismului uman, cum ar fi: diureza, funcţionarea gastrica sau intestinala, compensarea cerinţelor în substanţe minerale.
4.2. Stabilirea reprezentativitatii numerice şi a concordanţei observaţiilor clinice poate eventual sa înlocuiascã examenele menţionate la pct. 4.1. În astfel de cazuri acestora li se pot substitui examenele clinice, cu condiţia ca reprezentativitatea numericã şi concordanta observaţiilor sa permitã obţinerea aceloraşi rezultate.

CAP. III
Precizãri suplimentare referitoare la apele minerale naturale carbogazoase

Apele minerale naturale carbogazoase imbuteliate se împart în 3 categorii la care se aplica urmãtoarele definiţii:
a) apa minerala naturala, natural carbogazoasa - apa al carei conţinut de dioxid de carbon provenind de la sursa este, dupã o eventuala condiţionare şi dupã imbuteliere, acelaşi ca la emergenta, luându-se în considerare şi impregnarea, acolo unde este cazul, cu o cantitate de dioxid de carbon provenit din acelaşi zacamant/acvifer, care sa compenseze pierderile echivalente rezultate în cursul operaţiunilor amintite, în limitele tehnice uzuale de toleranta;
b) apa minerala naturala imbogatita cu dioxid de carbon de la sursa - apa al carei conţinut în dioxid de carbon provenind din acelaşi zacamant/acvifer este, dupã eventuala condiţionare şi dupã imbuteliere, mai mare decât la emergenta;
c) apa minerala naturala carbogazificata - apa la care s-a adãugat dioxid de carbon de alta origine decât cea din zacamantul/acviferul de provenienta, dar de uz exclusiv alimentar.


ANEXA 2
la norme

CONDIŢIILE
de exploatare, imbuteliere şi comercializare a apelor minerale naturale

1. Exploatarea unei surse de apa minerala naturala necesita autorizarea din partea ANRM, dupã ce s-a stabilit ca apa respecta prevederile cuprinse la cap. I din anexa nr. 1 la norme.
2. Echipamentele de exploatare, transport, inmagazinare, condiţionare şi imbuteliere trebuie sa fie astfel concepute şi instalate încât sa evite posibilitatea oricãrei contaminari şi sa se conserve proprietãţile de la sursa ale apei.
În acest scop se au în vedere urmãtoarele:
a) sursele de apa minerala naturala trebuie sa fie protejate impotriva oricãrui fel de poluare;
b) instalaţiile de captare, conductele de aductiune şi rezervoarele trebuie sa fie realizate din materiale adecvate în raport cu apa şi astfel construite încât sa previnã orice modificare chimica, fizico-chimica sau microbiologica a apei;
c) condiţiile de exploatare şi instalaţiile de spalare şi imbuteliere trebuie sa întruneascã condiţiile de igiena impuse. În mod special, recipientele de imbuteliere trebuie sa fie tratate sau fabricate astfel încât sa se evite modificarea calitãţii microbiologice, chimice sau fizico-chimice a apei minerale naturale;
d) este interzis transportul apelor minerale naturale în alte recipiente decât cele autorizate pentru distribuire la consumatorul final.
3. Atunci când în timpul exploatãrii se constata ca apa minerala naturala este poluata şi nu mai prezintã caracteristicile microbiologice stabilite la art. 12 din norme, cel care exploateazã sursa trebuie sa suspende imediat toate operaţiunile de furnizare a apei pentru imbuteliere, pana la eliminarea cauzei poluarii şi pana când apa va respecta prevederile respective.
4. ANRM efectueazã controale periodice pentru a verifica dacã apa minerala naturala pentru care a fost autorizata exploatarea sursei respecta prevederile stabilite la cap. I din anexa nr. 1 la norme, precum şi pe cele menţionate la pct. 2 şi 3.


ANEXA 3
la norme

INDICATORI ŞI CRITERII
stabiliţi conform art. 22 din normele tehnice

Menţiunile urmãtoare pot fi înscrise pe eticheta produsului finit - apa minerala naturala: Menţiuni/Criterii
- Oligominerala sau slab mineralizata - conţinutul de saruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 500 mg/l.
- Foarte slab mineralizata - conţinutul de saruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 50 mg/l.
- Puternic mineralizata - conţinutul de saruri minerale, calculat ca reziduu fix total, este mai mare de 1.500 mg/l.
- Hidrogencarbonatata - conţinutul de hidrogen-carbonat (HCO3) este mai mare de 600 mg/l.
- Sulfatata - conţinutul de sulfati este mai mare de 200 mg/l.
- Clorurata - conţinutul de clor este mai mare de 200 mg/l.
- Calcica - conţinutul de calciu este mai mare de 150 mg/l.
- Magneziana - conţinutul de magneziu este mai mare de 50 mg/l.
- Fluorurata sau conţine fluor - conţinutul de fluor este mai mare de 1 mg/l; vor fi respectate cerinţele de etichetare prevãzute la art. 19 lit. d) din norme.
- Feruginoasa - conţinutul de fier bivalent este mai mare de 1 mg/l.
- Acidulata - conţinutul de dioxid de carbon liber este mai mare de 250 mg/l.
- Sodica - conţinutul de sodiu este mai mare de 200 mg/l.
- Corespunde pentru prepararea alimentelor destinate sugarilor - numai dupã efectuarea de teste clinice conform pct. 4 al cap. II din anexa nr. 1 la norme şi cu respectarea conţinutului în NO3 prevãzut în anexa nr. 4 la norme.
- Corespunde pentru regim sarac în sodiu - conţinutul de sodiu este mai mic de 20 mg/l.
- Poate avea efect laxativ - numai dupã efectuarea de teste clinice conform pct. 4 al cap. II din anexa nr. 1 la norme.
- Poate avea efect diuretic - numai dupã efectuarea de teste clinice conform pct. 4 al cap. II din anexa nr. 1 la norme.


ANEXA 4
la norme

LISTA
indicatorilor apei minerale

A. Indicatorii fizico-chimici (la sursa)


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Concen-
tratia
Nr. Indicatorii Exprimarea maxima Observaţii
crt. rezultatului admisã
(CMA)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Temperatura °C - conform stãrii naturale a apei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Concentratia ionilor unitãţi pH - conform stãrii naturale a apei
de hidrogen
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Conductivitate f2æS/cm la - corespunzãtor mineralizatiei
20°C apei minerale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Cloruri mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Sulfati mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Hidrogencarbonat mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Calciu mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Magneziu mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Sodiu mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Potasiu mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Fier total mg/l - conform stãrii naturale a apei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Reziduu sec mg/l dupã - conform caracteristicilor
uscare la specifice ale apei minerale
temperatura analizate
de 180°C sau
de 240°C
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Oxigen dizolvat O(2) mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Dioxid de carbon CO(2) mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Hidrogen sulfurat mg/l - conform stãrii naturale a apei
H(2)S
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



B. Indicatorii privind puritatea originii apei (la sursa)


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Concen-
tratia
Nr. Indicatorii Exprimarea maxima Observaţii
crt. rezultatului admisã
(CMA)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Amoniu mg/l 0,5*1) -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Oxidabilitate O(2) mg/l 3 masurata la cald, în mediu
(KMnO(4)) acid
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Zinc mg/l 5 -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Fenoli (indice de f2æg/l 0,5 exclusiv cei de origine
fenol) naturala, care nu reactioneaza
cu clorul
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Substanţe lauril sulfat 200
tensioactive (care f2æg/l -
reactioneaza cu
albastrul de metilen)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Hidrocarburi
policiclice æg/l 0,1 cu excepţia fluorantrenului
aromatice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Tetracloretan şi f2æg/l 10 suma concentratiilor
tricloretena compusilor specificati
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Trihalometani æg/l 100 suma concentratiilor
compusilor specificati*2)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Pesticide şi
produse asemãnãtoare -
- pe fiecare
component în parte f2æg/l 0,1
- suma tuturor
componentelor din æg/l 0,5
fiecare clasa
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



--------
*1) Valoare valabilã considerând amoniu ca indicator de poluare a apei din surse de suprafata. În condiţiile în care se demonstreaza ştiinţific originea endogenã a amoniului, se pot accepta valori de pana la 5 mg/l.
*2) Compusii individuali specifici sunt: cloroform, bromoform, dibromoclormetan, bromdiclormetan.


C. Constituentii prezenţi în mod natural în apele minerale naturale şi limitele maxime a cãror depasire poate constitui un factor de risc pentru sãnãtatea publica


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Concentratia
Nr. Indicatorii Exprimarea maxima admisã
crt. rezultatului (CMA)*1)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Stibiu mg/l 0,005
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Arsen mg/l 0,01
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
27. Bariu mg/l 1,0
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
28. Bor mg/l se va stabili*2)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
29. Cadmiu mg/l 0,003
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
30. Crom mg/l 0,05
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
31. Cupru mg/l 1,0
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
32. Cianuri mg/l 0,07
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
33. Fluoruri mg/l 5,0*3)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
34. Plumb mg/l 0,01
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
35. Mangan mg/l 0,5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
36. Mercur mg/l 0,001
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
37. Nichel mg/l 0,020
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
38. Nitrati mg/l 50
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
39. Nitriti mg/l 0,1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
40. Seleniu mg/l 0,01
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


---------
*1) În momentul imbutelierii.
*2) Limita maxima pentru bor va fi stabilitã de autoritatea nationala competenta, în cazul în care vor fi adoptate norme europene armonizate în acest sens, în conformitate cu acestea.
*3) La concentratii mai mari de 1,5 mg/l se va specifica pe eticheta: "Conţine mai mult de 1,5 mg/l: produs nerecomandat consumului regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani".


D. Indicatori microbiologici


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Volumul probei
crt. Indicatori - ml - Limite admise
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
41. Escherichia coli şi alţi coliformi 250 absent*1)
la 37°C şi 44,5°C
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
42. Streptococi fecali 250 absent*1)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
43. Bacterii anaerobe sulfitoreducatoare 50 absent*1)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
44. Pseudomonas aeruginosa 250 absent*1)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
45. Numãrul total de bacterii la
37°C 1 20*2) - 5*3)
22°C 1 100*2) - 20*3)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-------
*1) La sursa şi dupã imbuteliere.
*2) La 12 ore dupã imbuteliere.
*3) Valori orientative la sursa.


E. Indicatori radioactivi

Calitatea apei din punct de vedere al conţinutului radioactiv se evalueaza prin mãsurarea activitãţii alfa globalã şi beta globalã. Valorile de referinta sunt cele prevãzute în <>Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 552 din 29 iulie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori*) Exprimarea
rezultatului Valori de referinta
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Doza efectivã totalã anuala mSv/an 0,1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Activitate alfa globalã Bq/litru 0,1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Activitate beta globalã Bq/litru 1,0
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-------
*) În cazul în care valorile pentru activitatea alfa şi beta globalã (dupã extragerea contribuţiei potasiului -40) sunt mai mari decât valorile de referinta, se trece la identificarea radionuclizilor naturali (radiu -226 şi radiu -228) şi apoi a celor artificiali (cesiu -137 şi strontiu -90), conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 974/2004 pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecţie sanitarã şi monitorizare a calitãţii apei potabile şi a Procedurii de autorizare sanitarã a producţiei şi distribuţiei apei potabile. Prezenta radionuclizilor artificiali nu este permisã în apa minerala naturala, apa de izvor sau apa de masa îmbuteliatã.


ANEXA 5
la norme

TIPURI
de control al sursei




────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Frecventa
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
zilnic sãptãmânal lunar trimestrial semestrial anual*1) ocazional
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- - CO(2) - Nitrati Lit. A Lit. B, În cazul apariţiei
Temperatura - HCO(3) - Nitriti din anexa C şi E unor fenomene de
- - oxigen - Amoniu nr. 4 la din poluare accidentala.
Conductivitate dizolvat - Fier norme anexa Frecventa şi tipul
- pH (pentru ape (pentru ape nr. 4 de analize vor fi
Tip necarbo- carbo- la norme stabilite în funcţie
de gazoase) gazoase) de situaţie şi se vor
ana- - - Lit. D Lit. D - - executa pe toatã
liza din anexa din anexa perioada de timp pana
nr. 4 nr. 4 când parametri în
la norme la norme cauza vor reintra
(nr. crt. normele de conţinut
41 şi 45) legale şi carac-
teristice apei.
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



--------
*1) Prelevarea se va face concomitent cu una dintre prelevarile pentru controlul semestrial.


ANEXA 6
la norme

CARACTERISTICILE
performantelor pentru analiza constituentilor
prevãzuţi la lit. C din anexa nr. 4 *) la norme


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Constituenti Acuratetea Precizia Limita de
valorii valorii detectie
parametrului parametrului a valorii Menţiuni
(%)*1) (%)*2) parametrului
(%)*3)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Stibiu (Sb) 25 25 25
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Arsen (As) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Bariu (Ba) 25 25 25
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Bor (B) Vezi lit. C
din anexa nr. 4
la norme
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cadmiu (Cd) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Crom (Cr) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cupru (Cu) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cianuri (CN) 10 10 10 *4)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fluoruri (F) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Plumb (Pb) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Mangan (Mn) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Mercur (Hg) 20 10 20
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nichel (Ni) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nitrati (NO(3)) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nitriti (NO(2)) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Seleniu (Se) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



------
*) Metodele analitice pentru mãsurarea constituentilor prevãzuţi la lit. C din anexa nr. 4 la norme trebuie sa aibã capacitatea de a mãsura cel puţin concentratiile egale cu valoarea parametrica, cu acuratetea, precizia şi limita de detectie specificate. Indiferent de sensibilitatea metodei de analiza utilizate, rezultatul va fi exprimat utilizându-se cel puţin acelaşi numãr de zecimale ca pentru limita maxima prevãzutã la lit. C din anexa nr. 4 la norme.
*1) Acuratetea reprezintã eroarea sistematica, fiind diferenţa dintre valoarea medie a unui mare numãr de mãsurãtori repetate şi valoarea exactã.
*2) Precizia este eroarea intamplatoare şi se exprima în general ca deviatie standard (în cadrul unui lot sau între loturi) pentru o proba în raport cu media.
Precizia acceptabilã este egala cu de doua ori deviatia standard.
*3) Limitele de detectie sunt:
- de trei ori deviatia standard relativã în cadrul unui lot de probe naturale cu o concentraţie scãzutã a parametrului; sau
- de cinci ori deviatia relativã standard în limitele unei probe blanc.
*4) Metoda ar trebui sa permitã determinarea cantitãţii totale de cianura sub toate formele sale.


ANEXA 7
la norme


LIMITE MAXIME ADMISE
pentru reziduurile rezultate din tratarea cu
aer imbogatit cu ozon a apelor minerale naturale
şi a apelor de izvor


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Reziduuri dupã tratare Limita maxima*)
(f2æg/L)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ozon dizolvat 50
Bromati 3
Bromoformi 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



-------
*) Respectarea limitelor maxime se monitorizeazã de Ministerul Sãnãtãţii la momentul imbutelierii sau al altei forme de impachetare pentru punerea în consum a apelor minerale.

---------



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016